• InfiniBand s podporo za Linux

    Skupina proizvajalcev, med katerimi so Intel, Dell, IBM, Sun in Oracle je začela z razvojem enotne podpore za vodilo InfinBand pod Linuxom. Združenje OpenIB Alliance vodijo tudi specialisti s področja, kot so Topspin Communications, InfiniCon in Voltaire, vključeni pa so tudi nekateri veliki raziskovalni centri, ki bodo v bodoče veliki uporabniki vmesnika Infiniband. Center Lawrence Livermore National Laboratory ima tako že v uporabi sistem z imenom Thunder, ki ga sestavlja 1024 strežnikov Itanium, povezani pa so prav z vodilom InfiniBand. Thunder je trenutno na drugem mestu na lestvici najhitrejših super računalnikov na svetu, od februarja pa uporablja razvojno različico podpore za Linux OpenIB.

    Objavljeno: 23.6.2004
  • Novi računalniki z nabori Intel 915 in 925

    Intelovi predstavitvi novih sistemskih naborov in hitrejših procesorjev Pentium 4 je hitro sledila tudi predstavitev novih modelov računalnikov s strani velikih proizvajalcev. Kljub temu, da jih srečamo v vseh kategorijah, je veliko novih sistemov izrazito večpredstavno usmerjenih, kar seveda podpirajo novi nabori.

    Objavljeno: 23.6.2004
  • Tudi HDS s pomnilniškimi sistemi SATA

    Hitachi Data Systems (HDS) je še zadnji od velikih proizvajalcev, ki je v svoje pomnilniške sisteme začel vgrajevati cenejšo tehnologijo diskov z vmesniki SATA. Cenejši diski so zdaj na voljo v družini sistemov Thunder 9500V, tu pa so predvsem alternativa dosedanjim rešitvam z vmesnikom FC. HDS namenja nove izdelke predvsem kupcem, ki želijo sekundarni cenejši pomnilniški sistem za hranjenje nekritičnih podatkov in za izdelavo varnostnih kopij, cene pa se gibljejo od 95.000 dolarjev za sistem s 5 TB pomnilniškega prostora do 170.000 dolarjev za 13 TB prostora. V nekaterih sistemih je mogoča tudi podpora za diske SATA in FC sočasno.

    Objavljeno: 23.6.2004
  • Philipsov HD DVD videorekorder

    Philipsov novi HDRW720 ima vgrajen 80 GB disk in zapisovalnik DVD+R/+RW, omogoča pa snemanje do 130 ur TV programa.

    Objavljeno: 23.6.2004
  • Intel z novimi nabori in procesorji

    Intel je uradno predstavil nove sistemske nabore 915 in 825, ki smo jih doslej poznali pod delovnimi imeni Grantsdale in Alderwood. Novi nabori se uvrščajo v zgornji cenovni razred, prinašajo pa pomembne novosti na področju vodil, grafike in zvočne podpore. Nova nabora tako podpirata vodilo PCI Express, ki bo postopoma nadomestilo dosedanje vodilo PCI, pomembna pa je tudi uvedba pomnilnika DDR 2, ki zagotavlja večjo prepustnost podatkov ob vse zmogljivejših procesorjih.

    Objavljeno: 22.6.2004
  • Sonyev USB ključ z diskom

    Sony je predstavil svoj največji USB ključ, ki ima namesto pomnilnika Flash vgrajen kar miniaturni disk. Naprava meri 7,3 x 5 x 1,3 cm, kar niso majhne dimenzije, vendar zato nudi 2 GB prostora in hiter prenos podatkov prek vmesnika USB 2.0 Pocket Bit USB poleg tega ne rabi dodatnega napajanja, posebnost pa je tipka AutoSync, ki omogoča izdelavo varnostnih kopij podatkov, pri tem pa si zapomni lahko do deset zadnjih stanj datotek. Na Japonskem bo v prodaji poleti za ceno okoli 316 dolarjev.

    Objavljeno: 22.6.2004
  • Nov internetni hitrostni rekord

    Ameriško podjetje Sprint in švedsko raziskovalno omrežje SUNET sta dosegla nov hitrostni rekord prenosa podatkov prek interneta, ki zdaj znaša 4,23 Gb/s. Dosežek je toliko večji, ker so podatke velikosti 840 GB prenesli v manj kot 27 minutah na razdalji več kot 16.000 kilometrov. Na vmesni poti so podatki potovali skozi 40 usmerjevalnikov, kar pomeni, da so uporabljali običajno omrežno infrastrukturo interneta in s tem dokazali, da je že današnja zgradba interneta sposobna velikih hitrosti, še več pa bo omogočal Internet2, ki je zdaj šele v izgradnji.

    Objavljeno: 22.6.2004
  • Eclipse 3.0

    Združenje Eclipse namerava v kratkem objaviti tretjo različico odprtokodnega razvojnega okolja, ki prinaša predvsem boljšo podporo za izdelavo grafično bogatih vmesnikov. Paket podpira dve metodi za izdelavo javanskih uporabniških vmesnikov in sicer Swing ter SWT. Eclipse je spreva razvil IBM, vendar ga je v začetku leta predla odprtokodni skupnosti, kjer se razvija kot samostojen projekt. Poleg IBM-a je doslej le malo proizvajalcev omogočilo souporabo svojih izdelkov z razvojnim okoljem Eclipse, avtorji pa upajo, da se bo ob novi različici to izboljšalo.

    Objavljeno: 22.6.2004
  • Cisco kupuje Procket

    Cisco je za 89 milijonov dolarjev kupil tekmeca, družbo Procket, ki ponuja predvsem usmerjevalnike za velike telekomunikacijske družbe. Procket je bil od svojega nastanka leta 1999 v središču pozornosti, tudi zaradi rekordne kapitalizacije, ki jim je ob nastopu na borzi čez noč navrgla čez 300 milijonov dolarjev. Toda prodaja je bila pod pričakovanji, saj so uspeli podpisati le malo pogodb, med katerimi je najbolj odmevna tista z japonsko družbo NTT.

    Objavljeno: 21.6.2004
  • HP prekoračil mejo prodanih strežnikih rezin

    HP je kot prvi prodal preko 100.000 strežniških rezin, s tem pa obvladuje skoraj 64% trga tovrstnih izdelkov. Prodaja na tem področju tudi strmo raste, saj so v primerjavi s prvim četrtletjem 2003 prodali kar za 536% več izdelkov. Ob tej priložnosti so predstavili tudi nove dvoprocesorske rezine HP ProLiant BL30p z zmogljivejšimi procesorji in posebno akcijo za prehod iz konkurenčnih izdelkov. Za drugo polovico 2004 HP napoveduje tudi prve rezine s procesorji Itanium, ki bodo nudili podporo širokemu naboru operacijskih sistemov.

    Objavljeno: 21.6.2004
  • Prenosniki pospešujejo prodajo v Evropi

    Po podatkih analitske družbe Contex so prenosniki tisti, ki držijo visoke prodajen številke osebnih računalnikov v Evropi. Prodaja se je v maju povečala za 4,2%, kljub temu da so na nekaterih posameznih trgih zabeležili velik sezonski padec povpraševanja (na primer v Franciji). Hewlett-Packard je še vedno z 20,4% na prvem mestu med proizvajalci, čeprav je delež padel za 2,7%. Na drugem mestu je Toshiba, na tretjem pa Acer. Največjo rast je zabeležil Fujitsu Siemens, ki se je iz 8% povzpel na 11%.

    Objavljeno: 21.6.2004
  • Prvi standard RFID pripravljen

    Organizacija EPCglobal je objavila, da so zaključili z razvojem prvega standarda na področju pametnih oznak RFID. EPC (electronic product code) naj bi postal globalni standard in s tem znatno olajšal poslovanje v nabavnih verigah in logistiki. EPCglobal je neprofitno združenje organizacij EAN International in Uniform Code Council, pridružene pa so tudi nekatere velike družbe, kot sta Gillette in Procter&Gamble. Po mnenju analitikov bo novi standard odločilno vplival na hitrejšo implementacijo sistemov RFID, pa tudi nižanje cen pametnih oznak. Združenje EPCglobal je poleg tega že začel s pripravo nove generacije oznak, ki jim za zdaj pravijo UHF Gen 2.

    Objavljeno: 21.6.2004
  • Intel proti X3D

    Intel je prišel navzkriž z razvijalci novega standarda X3D (Extensible 3D) prav v trenutku, ko je sodelovanje obrodilo prve sadove.

    Objavljeno: 21.6.2004
  • Mozilla 1.7

    Brskalnik Mozilla je od nedavnega na voljo v novi različici, ki bo osnova tudi za prihodnjo izvedbo brskalnika Netscape. Mozilla 1.7 je pravzaprav komplet, ki poleg samega brskalnika vsebuje tudi odjemalca za elektronsko pošto in druga orodja. Nova različica prinaša orodja za preprečevanje odpiranja reklamnih in drugih neželenih oken, podporo za več identitet v odjemalcu elektronske pošte in orodja za digitalne podpise. Po novem je vgrajena podpora za Kerberos in POP3 Secure Password avtentikacijo. Na voljo je za okolja Windows, MacOS X in Linux.

    Objavljeno: 20.6.2004
  • Intel prestavlja Centrino 2

    Kot kaže, bo Intelova naslednja različica kompleta čipov Centrino na voljo šele v letu 2005. Sprva so bili načrti, da bi komplet čipov za prenosnike predstavili v drugi polovici leta 2004, vendar si zdaj želijo daljše testno obdobje. Centrino 2, ki bo vseboval mobilne procesorje Dothan in nabor Alviso, mobilno različico nabora Grantsdale, bo podpiral sistemsko vodilo pri 533 MHz, pomnilnike DD2, diske Serial ATA in vodilo PIC Express. Prav tako bo vseboval novo generacijo tehnologij za zvok (Hi-Definition Audio) in grafiko (Media Graphics Accelerator 900).

    Objavljeno: 20.6.2004
  • Prihajajo brezžični projektorji

    Vse več proizvajalcev projektorjev razmišlja o novi generaciji izdelkov, ki bo vsebovala brezžične vmesnike in morda celo preproste vgradne računalnike. Nekaj proizvajalcev že danes omogoča prikazovanje predstavitev v PowerPointu prek brezžične povezave, vendar drugih vsebin, kot so video posnetki, ni mogoče prikazati na ta način. Prvi bo to omogočal Epson z modelom PowerLite 835, ki prek vmesnika 802.11g omogoča tudi predvajanje posnetkov v zapisu MPEG-2. O podobnih izdelkih razmišljata tudi NEC in Toshiba. Infocus pa za konec leta pripravlja projektor, ki bo poleg vmesnika 802.11g vseboval tudi mali vgradni računalnik s procesorjem Xscale in okoljem Windows CE, ki bo služil za predvajanje različnih digitalnih vsebin. Analitiki menijo, da bi tovrstni projektorji lahko že v nekaj letih postali poglavitni izdelki na tem področju, saj odpravljajo potrebo po dolgih priključnih kablih, kar je pogosto največji vir težav.

    Objavljeno: 20.6.2004
  • Fujifilm FinePix F440 in 450 Zoom

    Nova fotoaparata Fujifilm FinePix F440 in F450 Zoom se ponašata z majhnimi dimenzijami in visoko ločljivostjo. Zanimivo je, da uporabljata standardna tipala CCD z 4 oziroma 5 milijoni pik in SuperCCD, ki so nekakšen zaščitni znak podjetja. Oba merita le 7,4 x 6,2 x 2,1 cm in tehtata 150 gramov, nudita 3,4-kratni optični zum, podatke pa shranjujeta na kartice xD. Še posebej dobro se znajdeta v močni dnevni svetlobi, saj podpirata občutljivost ISO 80, zmoreta pa delati tudi video posnetke.

    Objavljeno: 19.6.2004
  • HP pomaga uporabnikom zaščititi podatke

    HP je uporabnikom namiznih računalnikov, prenosnikov in delovnih postaj ponudil brezplačni program za ustvarjanje rezervnih kopij datotek. Rešitev je razvilo podjetje Altiris, z njo pa želi podjetje HP uporabnikom svojih izdelkov ponuditi višjo raven zaščite pred morebitno izgubo ključnih podatkov na disku. HP Local Recovery redno izdeluje slike stanje datotek, podatke pa shrani na zaščiten predel diska v izjemno stisnjeni obliki. Ob napaki ali izgubi podatkov je iz tega predela moč vnovič priklicati podatke.

    Objavljeno: 19.6.2004
  • Toshiba z novimi predvajalniki Gigabeat

    Toshibini novi predvajalniki digitalne glasbe nudijo prostor za tja do 40 GB podatkov. Nove različice prevajalnikov Gigabeat so sicer na voljo tudi v različicah s 5 in 20 GB ter v različnih barvnih kombinacijah. Toshiba je podpori za datoteke WAV in MP3 zdaj dodala še podporo za posnetke WMA, pomembna novost pa je zmožnost napajanje samega predvajalnika neposredno prek kabla USB. Eno polnjenje zagotavlja tja do 11 ure predvajanja, cene pa se gibljejo od 272 do 500 dolarjev.

    Objavljeno: 19.6.2004
  • Kakšno je zadovoljstvo kupcev

    Svetovalno podjetje InterUnity Group je poskušalo ugotoviti, kako so kupci zadovoljni s kakovostjo, podporo, politiko licenciranja in nadgrajevanja ter povrnitvijo vlaganj (ROI) pri izdelkih računalniških podjetij. V raziskavi je sodelovalo 1188 kupcev opreme in storitev od 10 največjih svetovnih družb IT (CA, Dell, EMC, HP, IBM, Microsoft, Oracle, PeopleSoft, SAP in Sun). Vsako posamezno podjetje je ocenjevalo najmanj 200 vprašanih, ki so zaposleni v podjetjih s povprečnim prihodkom v višini 25 milijonov dolarjev. Kupci so pri merjenju indeksa zadovoljstva na prvo mesto postavili HP s 136 točkami (100 točk je bilo povprečje), sledita pa IBM (129) in Dell (128). Oracle (96) in Microsoft (85) sta se povzpela najvišje med programskimi podjetji na 5. in 7. mesto. Sicer pa je bil 4. Sun (115), 6. EMC (94), 8. CA (74), 9. PeopleSoft (73) in 10. SAP (71).

    Objavljeno: 18.6.2004
  • Vpliv IT na produktivnost

    Direktor centra MIT za e-poslovanje Erik Brynjolfsson je po 10-letnem zbiranju podatkov o poslovnih procesih v 1167 velikih podjetjih ugotovil, da tiči skrivnost 4,5-odstotnega dviga produktivnosti v ZDA v zadnjih treh letih v spremembi poslovnih procesov, ki so spremljali uvajanje različnih tehnoloških pridobitev. Brynjolfsson je to ugotovil na podlagi analize prihodkov, tržne vrednosti, računalniškega kapitala in drugih kapitalskih vlaganj. Podjetja, ki so veliko vlagala v IT, hkrati pa so uvedla tudi ustrezne spremembe v poslovne procese, imajo večjo produktivnost in tržno vrednost od drugih podjetij.

    Objavljeno: 18.6.2004
  • Več za varnost

    Raziskovalna družba Meta Group je napovedala, da bodo podjetja v ZDA do leta 2006 za varnost namenjala od 8 do 12% iz proračunov IT, Evropa in Azija pa bosta tak delež dosegli leta 2007. Proračuni za varnost naj bi se stabilizirali pri 5-8% - v ZDA leta 2008, v Evropi in Aziji pa leta 2009. Podjetja iz skupine Global 2000 trenutno namenjajo varnosti 4% proračunov IT, ta delež pa najhitreje narašča v ZDA. Nedavna raziskava med direktorji oddelkov za informatiko v ZDA je pokazala, da je varnost še naprej med prvimi petimi prioritetami.

    Objavljeno: 18.6.2004
  • Požarni zid v pomnilniku

    Vse večje število virusov, črvov in ostale elektronske nesnage spodbuja tudi razvoj novih obrambnih orodij. Ameriško podjetje Determina je pred kratkim predstavilo program SecureCore, ki temelji na tehnologiji, razviti v znanem inštitutu MIT. Razvoj novega obrambnega orodja je doslej pritegnilo 19 milijonov dolarjev tveganega kapitala. Bistvo orodja SecureCore je v tem, da je požarni zid nameščen v pomnilniku posameznga programa, preko pomnilnika pa nadzoruje tudi izmenjavo podatkov. V trenutku, ko program neha delovati po ustaljenem redu, jo SecureCore ustavi in obvesti administratorja. Agent SecureCore je nameščen na strežnikih, nadzoruje pa delovanje operacijskega sistema, spletni strežnik, podatkovne zbirke, strežnik za sporočanje in druge sistemske programe.

    Objavljeno: 18.6.2004
  • Microsoft predstavlja rešitev za skupinsko delo

    Microsoftovo okolje Visual Studio Team Systems je namenjeno učinkovitejšemu skupinskemu delu računalniških razvijalcev. Namenjeno je spremljanju razvoja programskih rešitev skozi celoten življenjski cikel, od nabiranja uporabniških zahtev in načrtovanja prek samega razvoja do končne predaje uporabnikom. Velik poudarek je na pripravi uporabniškega vmesnika, saj ta predstavlja enega večjih zalogajev pri razvoju programskih rešitev. Okolje je združljivo z izdelki na področju upravljanja poslovnih procesov različnih.

    Objavljeno: 17.6.2004
  • Zapuščeni spletni nakupovalni vozički

    Vse več obiskovalcev interneta se spreminja v kupce, pri čemer pa je veliko tudi takih, ki spletnega nakupovalnega vozička ne pripeljejo povsem do blagajne, ugotavlja spletna marketinška družba DoubleClick. Na vsak dolar, ki ga kupci resnično porabijo za spletne nakupe, jih pet dolarjev ostane v zapuščenem vozičku, dodaja DoubleClick, ki je te podatke zbral na podlagi obnašanja 160 milijonov obiskovalcev interneta. Sicer pa so e-trgovci v prvem trimesečju 2004 v primerjavi z enakim lanskim obdobjem spet povečali prodajo v svojih trgovinah, in sicer za dobrih 28 odstotkov.

    Objavljeno: 17.6.2004
  • HP prikazal smer razvoja za OpenView

    Hewlett-Packard je na konferenci HP Software Forum 2004 razgrnil načrte na področju upravljavskih orodij iz družine izdelkov OpenView. V naslednjem letu tako nameravajo predstaviti novo različico osrednjega izdelka OpenView Operations, ki podpira operativni nadzor sistemov, pripravljajo pa tudi nastop na povsem nova področja.

    Objavljeno: 17.6.2004
  • Prihaja novi iPaq h6300

    S pomočjo ameriške agencije FCC, ki bdi nad telekomunikacijami, so v javnost prišle podrobnosti o novem ročnem računalniku podjetja HP, ki bo kot kaže nosil oznako iPaq h6300. Gre za pravzaprav za večfunkcijsko napravo, saj je računalnik hkrati tudi mobilni telefon, ki deluje v omrežjih GSM po celem svetu. S tem seveda podpira tudi komunikacije GPRS, imel pa bo vgrajene tudi vmesnike Wi-Fi, bluetooth in IrDA. Zaslon je tako kot pri dosedanjih modelih, torej z ločljivostjo 240 x 320 pik, zmogljivejše različice pa bodo imele vgrajen tudi digitalni fotoaparat z ločljivostjo 640 x 480 pik.

    Objavljeno: 17.6.2004
  • Microsoft še brez protivirusnega programa

    Čeprav pri Microsoftu načrtujejo protivirusno storitev že za bližnjo prihodnost, zaenkrat načrti še niso dorečeni.

    Objavljeno: 17.6.2004
  • Brezplačni in odprtokodni različici okolja .Net

    Dva projekta v obliki brezplačne in odprte kode, Mono in DotGNU, posnemata Microsoftovo razvojno platformo .Net. Namen obeh je omogočiti razvoj programskih rešitev, ki so združljive z Microsoftovim okoljem .Net in tudi prenosljive na druge platforme, na primer na Linux. Projekt Mono se predstavlja kot brezplačna implementacija razvojnega okolja .Net, podpira pa ga Novell. Projekt DotGNU vztraja na odprtokodnem razvoju, pri katerem sodeluje veliko število neodvisnih strokovnjakov.

    Objavljeno: 16.6.2004
  • AMD s pomnilniki flash boljši od Intela

    Družba Spansion, oddelek podjetja AMD za izdelavo pomnilnikov flash, je napovedala nov rod pomnilniških čipov flash MirrorBit, namenjenih mobilnim telefonom in omrežnim napravam. S temi pomnilniki naj bi v tem segmentu tudi premagali večnega tekmeca, družbo Intel.

    Objavljeno: 16.6.2004
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji