• Cisco kupuje WebEX

    Podjetje Cisco je objavilo sklenitev sporazuma, s katerim bodo za 3,2 milijarde dolarjev kupili vodilnega ponudnika spletnih konferenčnih sistemov in sistemov za skupinsko sodelovanje, družbo WebEX. S tem prevzemom bo Cisico utrdil svojo ponudbo in strategijo enotne komunikacijske arhitekture (bolj znane pod imenom Cisco Unified Communications), prav tako pa se s tem podaja na področje spletnih storitev kot dopolnitve svoje ponudbe omrežnih izdelkov in storitev. Analitiki menijo, da je to tudi posredni odgovor na Microsoftove ambicije vstopa na področje komunikacij, na prvem mestu internetne telefonije. Microsoft je že leta 2003 prevzel družbo PlaceWare in danes ponuja spletno konferenčno storitev Live Meeting. Nedavno so tudi objavili strategijo in nov izdelek Office Communications Server 2007, s katerim povezuje pisarniška orodja s telekomunikacijskimi funkcijami. Cisco se je že pred časom odločil, da bo sledil podobno strategijo povezovanja aplikacij s telefonskimi funkcijami, prevzem družbe WebEx pa je le del te strategije.

    Objavljeno: 16.3.2007
  • SAP prenavlja rešitve za mala podjetja

    Podjetje SAP je na sejmu CeBit najavilo novo generacijo poslovnih informacijskih rešitev SAP All-in-one, s katerim naj bi še bolj uspešno konkurirali na segmentu malih in srednje velikih podjetij. Nova generacija rešitve vsebuje čez 80 novih zmožnosti, med drugim pa vsebuje tudi funkcionalnosti rešitev za upravljanje odnosov s strankami (CRM) in orodja za poslovno inteligenco (BI). Pri SAP-u za ta segment kupcev načrtujejo tudi povsem nov, preprostejši uporabiški vmesnik, s katerim naj bi v ospredje postavili poslovne procese in podatke, kar je uporabnikom lažje razumeti in začeti uporabljati z manj učenja. Nova generacija orodij, ki je tudi temelj za nadaljnje rešitve SAPovih poslovnih partnerjev, je v celoti storitveno usmerjena (SOA), kar omogoča lažjo vključitev v ostale poslovne procese in orodja, ki jih pri delu potrebujejo podjetja. Nove rešitve All-in-one povrh vsega temeljijo na najnovejši različici paketa SAP ERP 2005 in je nadgradljiva na večje poslovne pakete, v kolikor stranke prerastejo zmožnosti paketov za manjša in srednja podjetja.

    Objavljeno: 16.3.2007
  • Netgear in Linksys predvajata v visoki ločljivosti

    Proizvajalci omrežnih izdelkov postajajo vse bolj tudi ponudniki zabavne elektronike, pri tem pa s pridom združujejo računalniško tehnologijo in povezave v izdelke za domačo zabavo. Podjetje Netgear je tako na sejmu CeBit predstavilo nov predvajalnik Digital Entertainer HD (EVA8000), ki uporabnikom omogoča predvajanje digitalnih vsebin prek domačih omrežij v domače sisteme za zabavo z visoko ločljivostjo. Digital Entertainer HD podpira odprte standarde za pretakanje digitalnih vsebin iz računalnikov z operacijskimi sistemi Windows, Mac ali Linux, omrežnih naprav za hrambo, naprav USB (npr. iz ključev USB in predvajalnikov iPod) in s priljubljenih internetnih strani, kot sta YouTube in Flickr.

    Objavljeno: 16.3.2007
  • V Celju internet kmalu zastonj?

    Družba Voljatel in Mestna občina Celje sta meščanom in obiskovalcem mesta omogočila brezplačen brezžični dostop do interneta na območju Mestne hiše, na Trgu celjskih knezov, za mestno hišo in v dvorani Narodnega doma.

    Objavljeno: 15.3.2007
  • Sony Ericsson W660

    Sony Ericcson je predstavil nov model iz družine večpredstavno usmerjenih pametnih telefonov Walkman W660i. V primerjavi z dosedanjim modelom ima nekoliko bolj konzervativen videz na voljo pa bo v črni in bordo barvi z zlato obrobo. W660i podpira omrežja UMTS in GPRS, vsebuje vmesnik bluteoooth 2.0, vgrajen je radijski sprejemnik in digitalni fotoaparat z dvema milijonoma pik. Poudarek je seveda predvsem na predvajanju večpredstavnih vsebin, zaradi česar je telefonu priložena kartica Memory Stick Micro velikosti 512 MB, kar lahko razširimo z dodatnimi karticami. Velik zaslon z diagonalo dveh palcev je obenem primeren za urejanje elektronske pošte in spletno brskanje, vgrajene pa so tudi posebne funkcije in orodja, kot je na primer pošiljanje fotografij neposredno v spletne bloge. Akumulator bo zadostoval za okoli 2,5 ure delovanja v omrežju UMTS, 6 ur pogovorov ali 25 ur poslušanja glasbe. Telefon, ki je debel nekaj več kot 1,3 cm bo na voljo v drugem četrtletju.

    Objavljeno: 15.3.2007
  • Poslovni rezultati Si.mobil in predstavitev UMTS

    Drugi mobilni operater v Sloveniji, družba Si.mobil - Vodafone, je predstavil poslovne rezultate za leto 2006, hkrati pa je prvič javno predstavil delovanje lastnega omrežja UMTS, ki bo uporabnikom na voljo v letošnji jeseni. Si.mobil v letu 2006 uspel precej izboljšati svoje poslovne rezultate, kar gre pripisati zlasti 17-odstotnem povečanju uporabnikov glede na leto pred tem. Skupno je bilo konec 2006 pri Si.mobilu prijavljenih že 420.900 uporabnikov, kar je prispevalo k temu, da so prihodki narasli za 30,2% na 131,2 milijonov evrov. Razlog za rast gre pripisati tudi prihodkom od gostovanja tujih uporabnikov ter prihodkom od prodaje novih storitev in blaga.

    Objavljeno: 15.3.2007
  • CeBit odprl vrata

    V nemškem Hannovru odpira vrata največji evropski računalniški in telekomunikacijski sejem CeBit, ki bo v sedmih dneh obiskovalcem razkazal najnovejše dosežke na področju visoke tehnologije, številne pa bodo tudi spremne dejavnosti. Skupno se bo na sejmu predstavilo 6.059 podjetij iz celega sveta, od tega dobra tretjina iz Nemčije, opaziti pa je moč velik porast podjetij, ki prihaja iz vzhodne Evrope. Poljska bo imela dvakrat več predstavnikov, Rusija 70% več kot pred letom dni, najštevilčnejša pa bo delegacija iz Azije na čelu z več kot 600 podjetij iz Tajvana. CeBit skušal nekoliko manjše zanimanje za sejem nadoknaditi s številnimi obsejemskih dejavnostih, med katere sodi tudi čez 1.000 konferenc, seminarjev, predstavitev in drugih dogodkov. Opazen je zlasti CEO Summit, dogodek namenjen direktorjem.

    Objavljeno: 15.3.2007
  • Internet Explorer 7 na voljo v slovenščini

    Microsoft je sporočil, da je na voljo slovenska različica spletnega brskalnika Internet Explorer 7 za operacijski sistem Windows XP. Slovenska različica je brezplačno na voljo vsem uporabnikom originalnega operacijskega sistema Windows XP, v drugi polovici marca pa bo na voljo tudi prek storitev samodejnega posodabljanja. Internet Explorer 7, ki je bil že doslej na voljo v angleški različici in je privzeti brskalnik v okolju Windows Vista, je predvsem Microsoftov odgovor na rast in spreminjajočo se naravo groženj v obliki spletnih storitve, nudi pa predvsem napredno zaščito pred zlonamerno programsko opremo in ponarejenimi spletnimi stranmi, prek katerih želijo napadalci pridobiti osebne podatke o uporabnikih. V brskalniku Internet Explorer 7 je Microsoft zmanjšal izpostavljenost tem napadom, saj je okrepil varnost brskalnika in zagotovil boljše varnostne informacije, ki omogočajo uporabnikom preprostejše sprejemanje odločitev na spletu. Brskalnik Internet Explorer 7 prinaša tudi nov videz in izboljšane zmožnosti, kot so zavihki, ki pospešijo ter poenostavijo vsakodnevne naloge, kot so iskanje, brskanje na več straneh in tiskanje.

    Objavljeno: 14.3.2007
  • Viacom toži YouTube

    Medijski velikan Viacom je vložil tožbo proti podjetju YouTube in družbi Google, z utemeljitvijo, da spletni servis masovno krši avtorske pravice z gradivom, ki ga objavljajo uporabniki servisa. Viacom, v čigar lasti so številni televizijski programi in filmski studiji, denimo MTV in Paramount Pictures, zahteva odškodnino v višini več kot 1 milijardo dolarjev, saj trdi, da sta si YouTube in Google ustvarila poslovni model in prihodke od oglasov na račun vsebin, ki so avtorsko zaščitene, ponudnika pa nimata pravico za njihovo objavo.

    Objavljeno: 14.3.2007
  • SanDisk z Flash diskom za računalnike

    Podjetje SanDisk je predstavilo 2,5-palčni disk namenjen pretežno za prenosne računalnike, ki temelji na pomnilniku Flash RAM, nudi pa zmogljivost 32 GB, dovolj za hrambo tradicionalnih operacijskih sistemov in programov. SanDisk bo pomnilniško enoto prodajal v večjih količinah pretežno proizvajalcem računalnikov za ceno okoli 350 dolarjev, kar je po eni strani bistveno več kot primerljiv disk z magnetnimi ploščami, vendar obenem precej manj kot dosedanji diski s tehnologijo Flash RAM.

    Objavljeno: 14.3.2007
  • Predstavitev HP Designjet tiskalnikov

    Hewlett Packard je organiziral predstavitev fototiskalnikov velikega formata iz linije Designjet. Predstavljeni so bili modeli Z3100, Z2100, 9000s in optični bralnik (prav tako velikega formata) Designjet 4500 Scanner. Gre za profesionalne modele, kar se seveda odraža v cenah, namenjeni so seveda tiskarnam in drugim, ki tiskajo v večjih formatih. Najosnovnejši model Z2100 ima 128 MB pomnilnika in trdi disk velik kar 40 GB. Najširši izmed njih, 9000s, lahko tiska na papir, širok do 1,626 metra. Seveda pa gre za zelo veliko napravo, katerega teža znaša skoraj dvesto trideset kilogramov.

    Objavljeno: 14.3.2007
  • Diski Seagate za večjo varnost

    Podjetje Segate je predstavilo prvi disk za prenosne računalnike, ki omogoča šifriranje podatkov za doseganje večje varnosti in zaupnosti. Disk Momentus 5400 FDE 2 omogoča šifriranje podatkov na nivoju mikrokode vgrajene v disk, uporabljen pa je algoritem AES s 128-bitnim ključem za šifriranje podatkov. V kombinaciji z ustreznim BIOSom se disk za operacijski sistem in programe obnaša kot povsem običajen disk z vmesnikom ATA, vendar podatke na njem odklenemo že vnosom gesla pred zagonom operacijskega sistema. V primeru kraje prenosnika in demontaže diska tatovi tako ne morejo priti do podatkov.

    Objavljeno: 13.3.2007
  • Mini prenosnik z Windows Visto

    Podjetje Vulcan Portals, ki je v lasti soustanovitelja Microsofta Paula Allena, je začelo s prodajo miniaturnega prenosnega računalnika Flipstart, na katerem lahko brez težav poganjamo operacijska sistema Windows XP in celo Windows Vista. Flipstart meri komaj 15 x 11,4 x 3,4 cm in tehta le 680 gramov, zato ga lahko spravimo celo v žep. Kljub majhnim dimenzijam ima vgrajeno celotno potrebno elektroniko prenosnega računalnika, vključno z 30 GB diskom, 512 MB RAM in 5,6 palčnim zaslonom, ki zmore prikazati ločljivost kar 1024 x 600 pik. Računalnik poganja procesor Intel Pentium M v ultra varčni izvedbi s taktom 1,1 GHz, Intelova pa je tudi integrirana grafika.

    Objavljeno: 13.3.2007
  • Energijsko učinkoviti PC-ji

    Hewlett-Packard je prenovil družino računalnikov HP Compaq za poslovno rabo, ki se lahko pohvalijo z bistveno večjim izkoristkom porabljene energije, kot dosedanji modeli. Novi računalniki dc5700, dc7700 in dc5750 so prvi, ki ustrezajo specifikaciji Energy Star 4.0, s katero želi ameriška agencija za zaščito okolja EPA spodbuditi proizvajalce računalnikov k bolj racionalni porabi energije. Specifikacija narekuje, da morajo računalniki, predvsem pa njihovi napajalniki izkoristiti vsaj 80% električne energije za napajanje računalnikov, kar je precej bolje od današnjih modelov, ki nudijo nižji izkoristek. Po oceni HP-ja naj bi novi računalniki omogočali letni prihranek energije v višini od 6 do 58 dolarjev, odvisno od modela in načina rabe.

    Objavljeno: 13.3.2007
  • Acer meri na prvo mesto med prenosniki

    Predstavniki Acerja so na tiskovni konferenci predstavili poslovne rezultate in načrte za prihodnost. Podjetje, ki ima sicer tajvanske korenine (in lastništvo), vendar ga vodi Italijan, na evropskem tržišču prenosnih računalnikov že nekaj let zaseda prvo mesto, v lanskem letu pa je to prednost pred drugo uvrščenim (Hewlett-Packard) še nekoliko povečalo.

    Objavljeno: 12.3.2007
  • Microsoft HD Photo

    Microsoft je na razstavi PMA tudi uradno predstavil grafični zapis HD Photo, s katerim želijo predstaviti lastno alternativo priljubljenemu zapisu JPEG. HD Photo naj bi omogočal dvakrat bolj učinkovito stopnjo kompresije kot JPEG, brez vidnih popačenj, v večini primerov pa so datoteke s fotografijami polovico manjše. Novi zapis poleg tega omogoča, da program ali naprava pri prikazu dekodira le del fotografije, ki jo prikazuje, pomembna novost pa je tudi ta, da je mogoče fotografije urejati tudi v stisnjeni obliki. HD Photo ima opcijo tako kompresije brez izgube, kot kompresijo z izgubo, kar omogoča še večje prihranke prostora. Pri kompresiji brez izgube omogoča hrambo vseh informacij o barvah, ki jih digitalni fotoaparat ali druga naprava lahko zajame.

    Objavljeno: 12.3.2007
  • Rekordna prodaja strežnikov v regiji EMEA

    Po raziskavi analitske hiše IDC se je leto 2006 za ponudnike strežnikov v regiji EMEA končalo izredno uspešno, saj se je vrednost trga prvič povzdignila nad 5 milijard dolarjev, kar je rast za 7% v primerjavi z istim obdobjem leta 2005. Rast števila prodanih enot pa je bila bolj počasna, saj se je v omenjenem obdobju dvignila le za 1% na 689.000 enot, kar pa še vedno predstavlja rekord v EMEA regiji.

    Objavljeno: 12.3.2007
  • Novi Xeoni varčujejo energijo

    Intel je začel s prodajo nove generacije procesorjev Xeon s štirimi jedri, ki porabi za delovanje občutno manj energije kot dosedanji izdelki. Nov Xeoni naj bi tako pod polno obremenitvijo porabili komaj 50 wattov, kar je precejšnje zmanjšanje v primerjavi s 80 do 120 watti, kolikor so porabili dosedanji Xeoni. Z novimi procesorji bodo proizvajalci strežnikov dobili predvsem priložnosti za izdelavo še manjših strežnikov, ki bodo potrebovali tudi manj aktivnega hlajenja.

    Objavljeno: 12.3.2007
  • Prenovljen Monitorjev splet

    Pozdravljeni na prenovljeni spletni izdaji revije Monitor! Osrednjo vlogo smo dodelili novicami, ki jih lahko spremljate na kar štirih različnih mestih: v osrednjem delu strani, v desnem stolpcu, v arhivu ali preko vira RSS.

    Objavljeno: 12.3.2007
  • Iz Canonove stojnice

    Na PMA seveda ni smel manjkati niti Canon, eden največjih in najbolj uveljavljenih izdelovalcev fotografske opreme, ki je ob tej priložnosti predstavil tudi novo ponudbo tiskalnikov in pokazal že predstavljena EOS-1D Mark III ter HD-kamero PowerShot TX1.

    Objavljeno: 11.3.2007
  • HP DreamColor

    HP je na sejmu PMA v sodelovanju s filmskim studiem DreamWorks Animation SKG predstavil odprti sistem za upravljanje z barvami DreamColor, s katerim želi doseči večjo enotnost barv med tiskalniki, fotoaparati, optičnimi bralniki, zasloni in drugimi napravami.

    Objavljeno: 11.3.2007
  • R6 je najtanjši

    Ricoh R6 je z dobrima dvema centimetroma "debeline" najtanjši digitalni fotoaparat med modeli s 5-kratno ali večjo optično povečavo, sam pa, podobno kot njegov uspešni predhodnik (R5), zmore 7,1-kratno.

    Objavljeno: 10.3.2007
  • Kodakovi štirje

    Kodak je predstavil štiri nove člane linije EasyShare. Modela Z712 IS in Z885 se lahko pohvalita z nastavitvijo hitrosti po standardu ISO kar 8000. Prvi bo na voljo aprila za ceno 300 dolarjev, imel bo 12-kratno optično povečavo, tipalo z ločljivostjo 7,2 megapik, model Z885 s 5-kratno opično povečavo in tipalom z ločljivostjo 8 megapik pa bo 100 dolarjev cenejši in bo naprodaj od maja.

    Objavljeno: 10.3.2007
  • Novi Photosmarti

    HP je predstavil tri nove kompaktne digitalne fotoaparate, med katerimi je že navzven nekoliko poseben Photosmart R837, ki ima objektiv potisnjen v notranjost ohišja. Vsebuje 3-palčni zaslon, 3-kratno optično povečavo in ločljivost tipala 7,2 megapik. Kot prvi fotoaparat omogoča odpravo lesketajočih oči domačih živali.

    Objavljeno: 10.3.2007
  • Sonyjeve fotonovosti

    Veliko pozornosti na Sonyjevem razstavnem prostoru na sejmu PMA zbujata prototipa dveh novih članov družine Sony Alpha, o katerih pa je le malo znanega. Med drugim to, da bosta imela v ohišje vgrajen stabilizator.

    Objavljeno: 10.3.2007
  • Olympus na PMA

    Olympus je na letošnjem sejmu PMA predstavil dva nova digitalna zrcalno-refleksna fotoaparata iz serije E-System s štirimi novimi objektivi Zuiko Digital in žepni fotoaparat Olympus mju 780.

    Objavljeno: 10.3.2007
  • Nikon D40x

    Nikon je na sejmu PMA predstavil nadgradnjo vstopnega digitalnega zrcalno-refleksnega fotoaparata D40. Ločljivost tipala Nikona D40x znaša 10,2 megapik, izpopolnjena je funkcija samodejne nastavitve beline in posodobljen uporabniški vmesnik.

    Objavljeno: 9.3.2007
  • Samsungovi novi monitorji LCD

    Samsung za letošnjo pomlad napoveduje kar nekaj novosti v svoji sicer že tako precej obsežni družini monitorjev LCD.

    Objavljeno: 9.3.2007
  • Pentaxove novosti za profesionalce

    Na sejmu PMA, ki poteka med 8. in 11. marcem v Las Vegasu, je Pentax predstavil prenovljeno ponudbo na področju izdelkov digitalne fotografije za profesionalne fotografe.

    Objavljeno: 9.3.2007
  • Ad-aware 2007 Beta

    Ad-aware je z več kot 200 milijoni prenosov zadnje različic najbolj priljubljeno orodje za zaščito pred vohunskimi programi, kljub temu da že več kot 20 mesecev ni doživelo posodobitve.

    Objavljeno: 9.3.2007
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji