• Xbox 360 Elite

    Microsoft je predstavil novo različico igralne konzole Xbox 360, ki je posredni odgovor na začetek prodaje glavnega tekmeca, Sonyeve konzole PlayStation 3. V primerjavi z dosedanjimi različicami prinaša Xbox 360 Elite večji vgrajeni disk, ki nudi zdaj prostor za 120 GB podatkov, pomembna novost pa je tudi prisotnost vmesnika HDMI in priloženega kabla za prikaz slike na televizorjih z visoko ločljivostjo. Od ostalih modelov se razlikuje tudi po temu, da so konzola, napajalnik in krmilniki črne barve. V ZDA bo novi model stal 480 dolarjev, kar je še vedno precej manj od Sonyevega PS3 s polovico manjšim diskom. 120 GB disk si bodo lahko omislili tudi dosedanji uporabniki konzol Xbox 360 in sicer za dodatnih 180 dolarjev. Za 20 dolarjev pa bodo lahko dokupili polnilec za krmilnike, ki omogoča polnjenje akumulatorjev tudi med igranjem. Cene dosedanjih modelov ostajajo enake - Xbox 360 brez diska stane 300 dolarjev, za takega s 20 GB diskom pa je treba odšteti 400 dolarjev.

    Objavljeno: 28.3.2007
  • Adobe predstavlja Creative Suite 3

    Adobe je uradno predstavil tretjo generacijo družine izdelkov za urejanje grafičnih, spletnih in večpredstavnih vsebin z imenom Creative Suite 3. Obenem gre za prvo generacijo izdelkov, ki je bila razvita na podlagi združitve tehnologij v dosedanji lasti družbe Adobe in tistih, ki so jih pridobili z nakupom družbe Macromedia. Na voljo je šest kompletov s cenami od 1.200 do 2.500 dolarjev, posamezne programe, kot so Photoshop, Iluustrator in Flash pa bo moč kupiti tudi posamično.

    Objavljeno: 27.3.2007
  • Projektor v mobilnem telefonu

    Texas Instruments je na sejmu prikazal prototip miniaturnega projektorja, ki je dovolj majhen, da bi ga lahko spravili v mobilni telefon. Pico projektor, kot mu pravijo razvijalci, temelji na že preverjeni tehnologiji DLP, v mehanizmu, ki je dolgo le 3,7 cm pa se nahajajo trije laserji za projekcijo slike, čip DLP in napajalnik. Projektor je sposoben prikazati sliko, ki po ločljivosti in kakovosti ustreza posnetkom DVD, svetilnost pa zadostuje, da je prikazana slika večja od tiste, ki bo jo dosegli pri prikazu na monitorju LCD ali televizorju. Laserski vir svetlobe omogoča razmeroma majhno porabo energije, čeprav ni znano, koliko trajanja delovanja bi nudila tovrstna naprava v tipični mobilni napravi. Zdaj, ko imajo pri Texas Intrumentsu pripravljen mehanizem za projekcijo, bodo v kratkem razvili prototip mobilnega telefona, ki bo imel mehanizem vgrajen vanj. Avtorji trdijo, da je še prezgodaj napovedovati, kdaj bo izdelek zrel za redno proizvodnjo, vendar poudarjajo, da bo v prihodnosti moč pričakovati tudi majhne mobilne naprave, ki bodo znale prikazovati sliko na poljubni površini.

    Objavljeno: 27.3.2007
  • Preprostejši uporabniški vmesnik za mobilne naprave

    Mlado podjetje ZenZui je predstavilo alternativni uporabniški vmesnik za mobilne telefone, ki obljublja predvsem lažji ogled in sprehajanje po spletnih straneh. Nov sistem ZenZui temelji na licenčni programski opremi "povečljivega uporabniškega vmesnika" (zoomable user interface), ki so ga razvili pri Microsoftovemu raziskovalnemu oddelku Microsoft Research. Sistem temelji na predpostavki, da uporabniki na mobilni napravah želijo pretežno pregledovati vsebine na že izbranih spletnih straneh, redkeje pa dostopajo do povsem novih strani.

    Objavljeno: 27.3.2007
  • Novi Monitor TV

    Od torka, 27. marca, si lahko na novi Monitorjevi plošči, ki jo lahko dobite kot naročniki, ogledate novo oddajo Monitor TV. V njej smo med drugim podorobno predstavili kako smo preizkusili projektorje.

    Objavljeno: 27.3.2007
  • 9. linux dan v Koloseju

    V četrtek, 22. marca, se je v Koloseju že devetič zapored zgodil Linux dan. Namen prireditve je popularizacija linuxa in odprte kode in s tem prispevati k pluralizaciji na trgu programskih rešitev. Program je bil pester in z mednarodno udeležbo predavateljev. Glede na prejšnje linux dneve je bila glavna sprememba delitev popoldanskih predavanj v dve sočasni vsebinski smeri: tehnologija in rešitve.

    Objavljeno: 26.3.2007
  • Oracle toži SAP

    Podjetje Oracle je na sodišče podalo tožbo proti družbi SAP, v kateri svojemu največjemu tekmecu očitajo industrijsko vohunjenje in kršenja avtorskih pravic. Oracle trdi, da je SAP prek nedavno kupljenega hčerinskega podjetja TomorrowNow, ki je še vedno aktivni ponudnik vzdrževanja in storitev za Oraclove izdelke PeopleSoft in J.D.Edwards, nelegalno prišel do dostopa do baze podatkov družbe Oracle za podporo uporabnikom, dokumentov in programov, za katere nima ustreznih avtorskih pravic. Po trditvah kalifornijskega proizvajalca naj bi zaposleni v druži SAP dostopali do podpornega sistema z obstoječimi in poteklimi uporabniškimi računi, kar pa so pri družbi Oracle detektirali in ustrezno zabeležili, da lahko imajo s tem tudi sodni dokaz. SAP naj bi s tem opravil domala 10.000 kršitev.

    Objavljeno: 26.3.2007
  • Microsoft ponuja telefonijo za mala podjetja

    Microsoft je skupaj s tremi partnerskimi podjetji predstavil nov telefonski sistem za mala podjetja, ki omogoča preprosto uporabo internetne in klasične telefonije s pomočjo nove programske opreme z delovnim imenom "Response Point". Ko bo sistem na voljo kasneje v letošnjem letu, bodo zanj strojno opremo prispevali trije izbrani proizvajalci omrežnih telefonskih sistemov in sicer D-Link, Uniden in Quanta Computer, medtem ko bo Microsoft prispeval centralno konzolo, s katerim bo mogoče upravljati telefone in telefonski sistem v celoti.

    Objavljeno: 26.3.2007
  • Revolucionarna brizgalna tehnologija

    Avstralsko podjetje Silverbrook Resarch je na konferenci posvečeni tehnologiji brizgalnih tiskalnikov predstavilo revolucionaren sistem tiskanja z imenom Memjet, ki omogoča do desetkrat hitrejše tiskanje, kot pri današnjih brizgalnih tiskalnikih. Izum, ki je plod desetletnega, javnosti prikritega dela, temelji na posebnih čipih, ki imajo vgrajene brizgalne šobe, čipe pa je mogoče postaviti drugega ob drugega do celotne širine tiskalne površine, s čimer so odpravili potrebo po potovanju brizgalnih glav levo in desno po tiskani površini.

    Objavljeno: 26.3.2007
  • Intel za UMPC

    Na konferenci Intel Solutions Summit je Intel razkril svoje načrte o razvoju posebnega procesorja za naprave Ultra-Mobile PC, ki bo že šesti procesor tega izdelovalca, razvit v 45-nanometrskem postopku, porabil pa bo izjemno malo energije.

    Objavljeno: 25.3.2007
  • P2P koledar

    Podjetje Tungle je na konferenci inovativnih novosti Under the Radar predstavilo različico beta svojega koledarja, tudi imenovanega Tungle, ki skrbi za koordinacijo dogodkov s pomočjo tehnologije vsak z vsakim (peer-to-peer).

    Objavljeno: 25.3.2007
  • YouTube dobiva konkurenco

    Medijska velikana News Corporation in NBC Universal sta sklenila razviti lastno storitev za razširjanje in predvajanje videoposnetkov preko spleta, ki bo postala neposreden tekmec priljubljenemu YouTubu, ki je v lasti Googla.

    Objavljeno: 24.3.2007
  • Znani paketi in cene CS3

    Znane so cene in podrobnosti o paketih nove različice Adobejeve programske zbirke Creative Suite 3.0, ki bo uradno predstavljena v torek, 27. marca, na prodajnih policah pa jo lahko po prvih napovedih pričakujemo šele proti koncu pomladi.

    Objavljeno: 24.3.2007
  • Garmin nüvi 200

    Garmin je na CeBIT-u predstavil novo serijo prenosnih navigacijskih naprav nižjega cenovnega razreda nüvi 200, ki ponuja regionalno, evropsko in mednarodno kartografija iz področja Evrope in Severne Amerike.

    Objavljeno: 23.3.2007
  • KDE 4.0 oktobra

    Skupnost KDE je skupaj z ekipo razvijalcev pripravila z datumi opremljen razvojni načrt dolgo pričakovane različe 4.0 priljubljenega istoimenskega namiznega okolja za Linux in druge Unixu podobne operacijske sisteme.

    Objavljeno: 22.3.2007
  • Apple TV le na voljo

    Potem ko si je Apple privoščil spodrsljal z zamudo pri dostavi Apple TV na prodajne police, kar je občutila tudi borza, se je natančno držal prestavljenega datuma in prvim kupcem že omogočil uporabo prvih primerkov svoje novosti.

    Objavljeno: 22.3.2007
  • Dell s poceni računalniki na Kitajskem

    Potem ko je Dell izgubil vodilno mesto med prodajalci osebnih računalnikov in ko se je za krmilo podjetja spet vrnil njegov ustanovitelj Michael Dell, se očitno želi čim hitreje vrniti nazaj na vrh.

    Objavljeno: 21.3.2007
  • Ian Murdock pri Sunu

    Ustanovitelj distribucije Debian Linux Ian Murdock je na svojem blogu oznanil, da je njegov novi delodajalec postalo podjetje Sun Microsystems. V Nemčiji rojen in v ZDA stanujoč Murdock bo deloval na področju operacijskega sistema Solaris, natančnejše podrobnosti pa še niso znane.

    Objavljeno: 21.3.2007
  • Skype v vlogi bančnika

    Niklas Zennstrom, ustanovitelj najbolj priljubljene programske storitve IP-telefonije, je napovedal skorajšnji izid prenovljenega Skypa, ki bo ponujal tudi možnost pošiljanja denarnih nakazil.

    Objavljeno: 21.3.2007
  • Adobejev Apollo je tu

    Adobe je predstavil prvo javno dostopno različico lani najavljenega izvajalnega okolja z začasnim imenom Apollo. Temelji na tehnologijah HTML, JavaScript, AJAX, Flash in Adobe Flex in omogoča uporabo spletnih aplikacij tudi na računalnikih, ki niso povezanih z internetom.

    Objavljeno: 20.3.2007
  • microSD s 4 GB

    Pomnilniške kartice tipa microSD so bile doslej na voljo s kapaciteto do 2 GB, zdaj pa je izdelovalec SanDisk začel izdelovati tudi kartice microSD High Capacity (SDHC), ki zmorejo dvakrat večjo kapaciteto.

    Objavljeno: 20.3.2007
  • Gratel lahko spet koplje

    Potem ko je podjetje Gratel po sklepu ljubljanskega župana zaradi nepravilnosti, ki so nastala v zadnjih dneh županovanja Danice Simšič, ustavilo polaganje optičnega kabla, je izgradnja sodobnega telekomunikacijskega omrežja spet v polnem teku.

    Objavljeno: 20.3.2007
  • LifeBooka brez trdega diska

    Fujitsu bo svoja tablična prenosnika LifeBook P1610 in B6210 kot prva ponudil tudi v izvedbi brez trdega diska, ki bosta na voljo z diski s kapacitetama 16 ali 32 GB.

    Objavljeno: 19.3.2007
  • Gnome 2.18

    Izšla je nova različica namiznega okolja Gnome, ki ga uporabljajo številne uveljavljene distribucije Linuxa, med drugim Debian, Fedora, Mandriva, OpenSolaris, RedHat, SuSE Linux Enterprise Desktop in Ubuntu.

    Objavljeno: 19.3.2007
  • Wii prevzema pobudo

    V mesecu feburarju je Nintendov Wii izbralo največ kupcev med ameriškimi ljubitelji igralnih konzol, saj je sodeč po raziskavi analitične hiše NPD našla kar 335.000 novih lastnikov.

    Objavljeno: 19.3.2007
  • Red Hat Enterprise Linux 5

    Podjetje Red Hat je po dolgem razvoju objavilo peto generacijo svojega izdelka za poslovna okolja Red Hat Enterprise Linux 5 (RHEL 5). Gre za prvo veliko posodobitev v zadnjih dveh letih, ki prinaša številne pomembne novosti na področjih virtualizacije, varnosti, hrambe podatkov, vključene pa so tudi številne nove aplikacije. Najbolj pričakovana novost je brez dvoma podpora za virtualizacijo operacijskih sistemov. Poleg izvajanja več navideznih strežnikov v eni instanci operacijskega sistema je glede na tekmece pomembna novost podpora za detekcijo, ustvarjanje novih navideznih okolij in upravljanje virtualnih strežnikov.

    Objavljeno: 18.3.2007
  • Ali prihaja Google Phone?

    Vse več vesti potrjuje domnevo, da Google pripravlja svoj mobilni telefon, ki bo temeljil na lastnem operacijskem sistemu in programski opremi. Razvoj je med drugim potrdil tudi direktor družbe Google za Španijo in Portugalsko, čeprav o podrobnostih za zdaj ne želijo govoriti. Kljub temu dobro obveščeni govorijo o pametnem telefonu, ki bo spominjal na naprave družbe BlackBerry, temeljil bo na javi, večino kode pa bo napisane v jeziku C++. Telefon naj bi že v osnovi podpiral internetno telefonijo, kar je logično glede na internetne korenine družbe.

    Objavljeno: 18.3.2007
  • Slovenska podjetja na CeBitu

    Na sejmu CeBit sodelujejo tudi slovenska podjetja, ki s svojimi izdelki in storitvami ciljajo na mednarodne trge. Letos se je na sejmu predstavilo osem podjetij, od katerih je polovica tako ali drugače povezanih s Tehnološkim parkom Ljubljana. Svetovnemu trgu so se predstavila podjetja Gama System, XLAB, Iskratel, Iskra Sistemi, Globtel, IPS, Orfik in Tipro Keyboards.

    Objavljeno: 17.3.2007
  • Naslednik WiMax že v pripravi

    Organizacija IEEE je začela s pripravo novega komunikacijskega protokola, ki bo omogočal hitrosti prenosa v višini 1 Gb/s in bo predstavljal naslednika tako sedanjega standarda WiMax, kot protokolov za mobilno telefonijo. Novi standard, ki bo temeljil na tehnologiji WiMax in mu nekateri že pravijo komunikacijski standard četrte generacije (4G), bo uporabljal obstoječe tehnologije za prenos podatkov, kot so frekvenčno kodiranje OFDM in sistem večkanalnega simultanega prenosa podatkov MIMO. Znano je že, da bo nosil oznako IEEE 802.16m, načrtovalci pa zagotavljajo, da bo nazaj združljiv s tehnologijo 802.16e (WiMax) in bo primeren tako za stacionarno, kot mobilno rabo.

    Objavljeno: 17.3.2007
  • SGI spet pri nas

    Novo ljubljansko podjetje Bron, družba za informacijsko tehnologijo d.o.o., je zastopnik za SGI in ima namen postati eno vodilnih podjetij IT v regiji. SGI se tako vrača na slovenski in regionalni trg, kjer je bil v preteklosti že dejaven, zdaj pa želi vpliv še povečati.

    Objavljeno: 17.3.2007
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji