• Samsung in Microsoft pripravljata hibridne diske

    Samsung in Microsoft sta predstavila prototip magnetnega diska, ki uporablja pomnilnik Flash RAM za predpomnilnik. Predpomnilnik je velik 1 Gb, omogoča pa varno hranjenje podatkov tudi ob izklopu električne energije. Na ta način lahko zagotovijo varnost podatkov, brez potrebe, da bi bil disk nenehno vključen, kar lahko bistveno prispeva k varčevanju z energijo, zlati v prenosnih napravah. Poleg tega taka rešitev lahko prispeva k tišjemu delovanju računalnika. Disk so že poimenovali HHD (hybrid hard drive), Microsoft pa ga namerava priporočati v računalnikih, ki bodo poganjali naslednjo različico okolja Windows z imenom Longhorn.

    Objavljeno: 27.4.2005
  • Incotel postavlja prvo slovensko omrežje WiMax

    Novomeško podjetje Incotel je začelo z izgradnjo prvega brezžičnega širokopasovnega WiMax omrežja v Sloveniji, ki je obenem eno prvih v Evropi. Pilotski projekt WiMax je Incotel začel izvajati v Ljubljani, kjer je že priključil prve testne uporabnike. Brezžični širokopasovno dostop do interneta bo uporabnikom na voljo predvidoma jeseni.

    Objavljeno: 26.4.2005
  • Nove delovne postaje SGI z Itaniumi

    Po tem, ko se je lani HP, eden od avtorjev procesorjev Itanium, odločil za opustitev delovnih postaj s temi procesorji je priložnost izkoristil SGI s predstavitvijo nove družine postaj Prism. Novi modeli stanejo med 8.500 in 39.000 dolarji, za ta denar pa nudijo do dva procesorja Intel Itanium in tja do 24 GB pomnilnika. Grafični podsistem je prispeval ATI, delovne postaje pa uporabljajo Linux. SGI nove delovne postaje namenja predvsem področju digitalne video produkcije, kjer pride do izraza velika prepustnost podatkov omogočena s procesorji Itanium.

    Objavljeno: 26.4.2005
  • 64-bitna Okna na konferenci WinHec

    Microsoft je na konferenci WinHec uradno predstavil prve 64-bitne različice svojih operacijskih sistemov Windows XP in Windows Server 2003. S tem je izpolnil obljubo, dano že pred nekaj leti, objava pa je tudi priložnost za začetek prehoda na 64-bitno računalništvo, ki ga strokovnjaki napovedujejo že vrsto let.

    Objavljeno: 26.4.2005
  • AMD Opteron v strežniških rezinah

    IBM in Hewlett Packard sta nove AMDjeve Opterone z dvema jedroma že vgradili v svoje strežniške rezine. IBM je tako predstavil novo rezino z oznako LS20, ki se pridružuje obstoječim modelom s procesorji Intel Xeon in IBM Power. Rezina je v vseh pogledih združljiva z obstoječo arhitekturo IBMovih rezin, podobne pa so tudi tehnične lastnosti ostalih delov rezine. Pri IBMu napovedujejo opazno večjo zmogljivost ob zasedbi istega prostora kot dosedanji strežniki. IBM je novo AMDjevo tehnologijo namenil tudi delovni postaji Intellistation A Pro 6217, kmalu pa pride na vrsto tudi prenovljeni strežnik eServer 326.

    Objavljeno: 25.4.2005
  • Zaslon SED z rekordnim kontrastom

    Toshiba in Canon sta na Japonskem prikazala nov prototip zaslona SED (Surface-conduction Electron-emitter Display), ki se lahko pohvali s kontrastnim razmerjem kar 100.000:1. To je bistven napredek v primerjavi z zasloni SED prve generacije, ki niso presegli razmerja 8600:1, kar pa je še vedno znatno bolje od današnjih zaslonov LCD. Dosežek je bil možen zaradi bistvenega zmanjšanja svetilnosti prikazane črne barve, ki znaša le 0,003 cd/m v primerjavi s prejšnjih poskusom pri 0,04 cd/m2. To se kaže lepo v praksi, kjer je črna resnično črna in ne odtenek sive ali celo modre barve, kot se dogaja pri drugih tehnologijah. Partnerja naj bi bila tudi blizu začetka proizvodnje prvih serijskih zaslonov SED.

    Objavljeno: 25.4.2005
  • Yahoo podvojil dobiček

    Po tem, ko je rekordne poslovne rezultate objavil glavni tekmec Google, je tudi Yahoo predstavil svoje rezultate poslovanja, ki so prav tako navdušujoči. Družba je v prvem četrtletju ustvarila 821 milijonov dolarjev prometa in 205 milijonov dolarjev dobička, kar je znano več od 550 milijonov dolarjev prometa in 101 milijonov dobička v enakem obdobju 2004. Tudi Yahoo je prekosil napovedi analitikov, rezultati pa dokazujejo, da prihajajo svetli časi za podjetja, ki tržijo spletne storitve.

    Objavljeno: 25.4.2005
  • Corel Designer Technical Suite 12

    Corel je predstavil posebno različico risarskega programa Designer, ki je namenjena predvsem tehničnim ilustracijam. Corel Designer Technical Suite 12 je namenjen predvsem uporabnikom v nekaterih vertikalnih industrijah, kot so proizvodnja, avtomobilska in letalska industrija, tekstilna industrija in urejanje okolja. Program ima vgrajena dodatna orodja, s katerimi je mogoče hitreje in lažje pripravljati tehnične dokumente, kot so navodila, diagrami, skice in drugi načrti, ni pa namenjen zamenjavi polnih CAD izdelkov za tehnično načrtovanje.

    Objavljeno: 24.4.2005
  • Elitni projektor SUVI DLA7000

    Japonski proizvajalec Suvi Corporation je predstavil projektor, ki zmore projicirati HDTV sliko v najvišji ločljivosti (1920 x 1080 pik). Projektor zmore kontrastno razmerje 2000:1, temelji pa na tehnologiji projiciranja D-ILA, ki so jo razvili v družbi JVC. Projektor podpira računalniško sliko in video posnetke po standardih NTSC in PAL, na vire pa se priključuje prek digitalnega vmesnika DVI. Projektor pa ni za vsakogar, saj bo zanj treba odšteti kar 32.000 evrov, povrh vsega pa jih nameravajo izdelati le sto na leto.

    Objavljeno: 24.4.2005
  • Google zopet rekordno

    Google je objavil poslovne rezultate za prvo četrtletje letošnjega leta, s katerimi je presenetil tudi najbolj optimistične napovedi. Analitiki so pričakovali okoli 730 milijonov dolarjev prometa, Google pa je v prvih treh mesecih izposloval kar 1,26 milijarde dolarjev, kar je obenem tudi skoraj podvojeno glede na leto 2004 (651 milijonov dolarjev). Še večji skok glede na lansko leto so naredili pri dobičku, ki so ga povečali s 64 milijonov dolarjev na 369,2 milijona dolarjev. Analitiki so presenečeni tudi nad dejstvom, da Google ni uspel dvigniti le volumna, temveč tudi povprečno maržo in sicer s 23,8% na kar 35,2%. Podjetje pa nezadržno domala vsak dan širi svojo ponudbo z novimi storitvami.

    Objavljeno: 23.4.2005
  • Skupen standard za naslednjo generacijo optičnih nosilcev?

    Sony in Toshiba sta pričela s pogajanji o skupnem standardu za naslednjo generacijo optičnih nosilcev. Sony je skupaj z Dellom, Samsungom, Philipsom in Matsushito doslej podpiral standard Blu-ray, medtem ko je Toshiba skupaj z NECom in Sanyotom razvila konkurenčen standard HD-DVD. Še do nedavnega je kazalo, da bosta obe skupini podjetij med sabo tekmovale za večji tržni delež, v zadnjem času pa so tako iz enega kot iz drugega tabora nakazali, da bi se vseeno raje dogovorili o skupnem standardu.

    Objavljeno: 23.4.2005
  • Canon PowerShot S2 IS

    Canon je predstavil drugo generacijo priljubljenega digitalnega fotoaparata, ki ima kot glavno značilnost 12-kratni optični zum. Proizvajalec je tudi povečal ločljivost tipala, ki zdaj znaša 5 milijonov pik, zmogljiv objektiv pa je uporaben tudi pri največji povečavi zaradi funkcije za stabilizacijo slike (IS). Oblika je glede na predhodnika S1 IS nekoliko spremenjena, a še vedno precej zaobljena glede na druge modele proizvajalca. Vgrajen je večji LCD zaslon, spremenili pa so tudi položaj tipk in menuje. Fotoaparat temlji na novejšemu procesorju Digic II, ki med drugim zagotavlja hitrejše neprekinjeno slikanje (2,4 slike na sekundo do zapolnitve pomnilniške kartice), zvočne zapise v stereo načinu in nekaj novih učinkov ter načinov slikanja (video do ločljivosti VGA s hitrostjo 30 slik na sekundo).

    Objavljeno: 23.4.2005
  • Microsoft vse bolj zanima virtualizacija

    Prvi mož družbe Microsoft, Steve Balmer, je na konferenci Microsoft Management Summit v Las Vegasu potrdil, da družba močno investira v virtualizacijo in orodja za lažje upravljanje računalniškega okolja. Poleg novih orodij za upravljanje, na prvem mestu Microsoft Operations Manager 2005, je podjetje najavilo prvi komplet popravkov za virtualizacijski strežnik Microsoft Virtual Server 2005. Nova različica prinaša podporo za 64-bitne procesorje in operacijske sisteme, nudi pa tudi večjo zmogljivost. Za mnoge bo zelo pomembna novost dejstvo, da Microsoft ne nasprotuje več virtualizaciji drugih operacijskih sistemov, vključno z Linuxom. Dosedanje stališče so spremenili za 180 stopinj in Virtual Server umeščajo med orodja, ki lahko virtualizira širok nabor operacijskih sistemov.

    Objavljeno: 22.4.2005
  • Creative Zen Nano

    Creative Labs pripravlja novo družino miniaturnih predvajalnikov glasbe MP3, ki bo nosila ime Zen Nano. Gre za naslednike dosedanjih modelov MuVo 200, na voljo pa bodo s pomnilnikom Flash RAM v velikostih 256 MB, 512 MB in 1 GB. Predvajalniki bodo omogočali tudi snemanje zvoka, vgrajen pa bo tudi radijski sprejemnik. Cene naj bi se pričele pri nekaj pod 100 evrih za model z 256 MB. Kot modni dodatek bodo na voljo v kar desetih različnih barvah.

    Objavljeno: 22.4.2005
  • AMD tudi z dvojnimi jedri

    Skoraj natanko dve leti po predstavitvi prvih procesorjev Opteron je AMD predstavil novo generacijo čipov, ki premorejo po dve jedri. Novi procesorji imajo v istem čipu praktično po dva doslej samostojna procesorja, ki si delita le nekatere skupne elemente, v prvi vrsti krmilnik za dostop do pomnilnika in vodilo Hypertransport. Vsako jedro ima lasten predpomnilnik, AMD pa obljublja da novi procesorji ponujajo v praksi med 40% in 70% večjo zmogljivost od dosedanjih Opteronov z enim jedrom.

    Objavljeno: 22.4.2005
  • Toshiba z novimi prenosniki

    Toshiba je predstavila niz zanimivih novosti, med katerimi je po treh letih premora zopet nov model miniaturnega prenosnika Libretto. Novi model, Libretto U100 sodi med najmanjše in najlažje računalnike s tehnologijo x86. Meri namreč 21 x 16,5 x 3 cm in tehta manj kot kilogram. V tokratni izvedbi Libretto U100 premore 7,2-palčni zaslon z ločljivostjo 1280 × 768 pik, 256 MB RAM, 60 GB disk in brezžične omrežne vmesnike. Povsem na novo so zasnovali tipkovnico, ki zdaj kljub skromnim meram nudi kvalitetnejši občutek pri tipkanju. Računalnik poganja sodobni procesor Pentium M s taktom 1,1 GHz, celota pa uporablja sistemski nabor Intel 855GME. Z enim polnjenjem akumulatorja naj bi omogočal kar 5,3 ure trajanja delovanja. Celoto je mogoče razširiti z miniaturno priklopno postajo, v kateri se nahaja celo prostor za optično enoto, med drugim celo zapisovalnik DVD. V ZDA bo na prodaj za 2.000 dolarjev.

    Objavljeno: 21.4.2005
  • Softricity Zero Touch

    Podjetje Softricity je objavilo novo programsko rešitev Zero Touch, ki so pomočjo programske virtualizacije omogoča hiter dostop do programov brez potrebe po nameščanju na računalnike. Rešitev temelji na že doslej znani virtualizacijski arhitekturi družbe Softricity, novost pa je zmožnost, da lahko dodelitev dostopa do posameznih virtualiziranih programov omogočijo vodje oddelkov ali celo sami uporabniki, brez intervencije osebja IT. Uporabnik preprosto izbere programe, ki jih namerava uporabljati, do njih pa dostopa iz svojega namizja ali celo prek spletnega brskalnika, torej od kjerkoli. V spletnem brskalniku je mogoče celo izdelati lasten sistem menujev, ki odraža videz spletnih dveri v podjetju in s tem omogoča rabo uporabnikom v že znanem okolju.

    Objavljeno: 21.4.2005
  • Nikon D50 in D70s

    Nikon je predstavil dva nova zrcalno-refleksna digitalna fotoaparata, ki postavljata nove mejnike, tako glede zmogljivosti kot cene. Od obeh novosti je bil najbolj pričakovan model D50, cenejša različica že pred časom predstavljenega modela D70. Čeprav pri Nikonu cene še niso uradno objavili, je moč slišati, da bo fotoaparat skupaj z objektivom (AF-S DX 18-55 mm) v ZDA stal manj kot 900 dolarjev.

    Objavljeno: 21.4.2005
  • Intelovi rezultati v prvem četrtletju

    Intel je objavil, da je v prvem četrtletju ustvaril 9,4 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 17 odstotkov več kot pred enim letom in 2 odstotka manj kot v predhodnem četrtletju. Čisti dobiček prvega četrtletja znaša 2,2 milijarde dolarjev, kar je 25 odstotkov več kot pred enim letom in 1 odstotek več kot v prejšnjem četrtletju. Dobre poslovne rezultate pripisujejo predvsem nadpovprečno dobri prodaji procesorjev za prenosne računalnike, drugod pa so zabeležili rast, ki je morda nekoliko manjša od pričakovane.

    Objavljeno: 21.4.2005
  • Strežniki specializirani za javo

    Indijsko-ameriško podjetje Azul Systems je predstavilo prve strežnike, ki so specializirani za hitro izvajanje javanskih programov. Strežniki temeljijo na lastnih procesorjih in naborih z imenom Vega, ki imajo radikalno drugačno zasnovo kot splošni mikroprocesorji. Poleg ukazov optimiziranih za izvajanje javanskih programov imajo procesorji Vega kar 24 jeder na čip, na voljo pa so sistemi, ki imajo vse od 96 jeder (4 procesorje) do 384 jeder (16 procesorjev).

    Objavljeno: 20.4.2005
  • Microsoft opušča System Center

    Microsoft je sporočil, da ne namerava objaviti predhodno najavljenega kompleta orodij za upravljanje računalniškega okolja z imenom System Center. Orodje naj bi sestavljala doslej ločena izdelka System Management Server (SMS) 2003 in Microsoft Operations Manager (MOM) 2005, ki bi delovala tudi prek skupne upravljavske konzole. Microsoft se je po posvetu z uporabniki odločil, da ne bo za obe orodji izdeloval skupne popravke, zato je postala tudi združitev v skupni komplet vprašljiva. Podjetje pa bo morda ime System Center uporabilo kot marketinško ime, večjih sprememb pa si ne moramo obetati vsaj do leta 2007, ko bo na vrsta nova generacija orodij povezanih s projektom Longhorn.

    Objavljeno: 20.4.2005
  • Seagate z zmogljivejšimi diski za prenosnike

    Seagate je razširil družino 2,5-palčnih diskov za prenosnike Momentus z dvema modeloma, ki postavljata nove mejnike pri zmogljivosti prenosniških diskov. Paradna konja podjetja sta tako nova diska z zmogljivostjo 100 in 120 GB - prvi, Momentus 7200.1, se vrti s 7200 vrtljaji v minuti, za 20 GB prostornejši model Momentus 5400.2 pa s 5400 vrtljaji.

    Objavljeno: 20.4.2005
  • Opera 8

    Norveško podjetje Opera je objavilo dokončno različico nove generacije spletnega brskalnika Opera 8. Nova Opera je hitrejša in bolj varnostno podkrepljena kot doslej, vsebuje pa tudi nekatere nove lastnosti, ki jih drugje ne srečamo. Take so recimo podpora za upravljanje brskalnika s pomočjo govora, tehnologija ERA (Extensible Rendering Architecture), ki omogoča samodejno prilagoditev prikaza spletnih strani katerikoli napravi in velikosti zaslona ter podpora za vektorsko grafiko SVG. Brskalnik zna prikazati podatek o stopnji varnosti specifične varne spletne strani, poenostavili pa so tudi uporabniški vmesnik, ki za prikaz različnih strani uporablja zavihke.

    Objavljeno: 20.4.2005
  • Dvojedrni Pentium in WiMax

    Intel je uradno predstavil svoj prvi mikroprocesor za osebne računalnike, ki vsebuje dve jedri na enem čipu, obenem pa je predstavil prvo vezje s podporo za brezžično omrežno tehnologijo WiMax. Kot je že znano, ima prvi procesor z dvema jedroma ime Pentium Extreme Edition 840, deluje pa s taktom 3,2 GHz. Pri Intelu poudarjajo, da je novi procesor le eden od skupno kar petnajst projektov, ki imajo kot zasnovo več procesorskih jeder v enem samem čipu. V roku slabih dveh let naj bi Intel z dvema ali več jedri opremil vse svoje izdelke, od procesorjev za prenosne računalnike, do najzmogljivejših strežnikov.

    Objavljeno: 19.4.2005
  • Apple za zvok in video

    Apple je na sejmu NAB 2005 predstavil nov programski komplet, ki vključuje orodja za domala profesionalno obdelavo video in zvočnih posnetkov. Novi komplet nosi ime Final Cut Studio in vsebuje video urejevalnik Final Cut Pro 5, zvočni urejevalnik Soundtrack Pro, program za 3D grafiko in animacije Motion 2 ter program DVD Studio Pro 4, ki omogoča prenos filmskih projektov na nosilce DVD. Med omenjenimi programi je novost predvsem zvočni urejevalnik Soundtrack Pro, ki Cena paketa znaša 1.300 dolarjev, kar je dokaj ugodno, če upoštevamo, da je treba samo za urejevalnik Final Cut Pro potrebno odšteti okroglih 1000 dolarjev.

    Objavljeno: 19.4.2005
  • Adobe kupuje Macromedio

    Iz podjetja Adobe Systems so sporočili, da nameravajo kupiti večnega tekmeca, družbo Macromedia, vrednost posla pa ocenjujejo na 3,4 milijarde dolarjev. Na ta način bo nastal računalniški velikan, ki bo še bolj trdno kraljeval na področju grafičnih, spletnih in večpredstavnih programov. Pod isto streho se bosta znašli dve izmed najbolj perspektivnih tehnologij, kot sta Adobeov zapis PDF in Macromedia Flash. Obe podjetji poudarjata, da je združitev predstavlja predvsem priložnost za še bolj odločen nastop na novih trgih, zlati na področju mobilnega računalništva in vsebin. Za zdaj pa proizvajalca še ne želita komentirati, kaj se bo zgodilo z nekaterimi priljubljenimi programi, ki so danes neposredni tekmeci na istem področju. Novi okrepljeni Adobe računa tudi na spopad z drugimi velikim proizvajalci internetnih in večpredstavnih orodij, zlasti z družbo Microsoft.

    Objavljeno: 19.4.2005
  • Novellove blagajne z Linuxom

    Novell je predstavil posebno različico Linuxa, ki je namenjena specifično računalniškim blagajnam. Rešitev Novell Linux Point of Service 9 temelji na strežniku SuSE Linux Enterprise Server in namizju Novell Desktop, vsebuje pa specifične module za učinkovitejšo uporabo in upravljanje sistema v trgovinskem okolju. Sistem je na voljo v petih različnih kompletih z diskovnimi slikami, ki so velike lahko le 30 MB. Vključeni so grafični uporabniški vmesniki KDE in Gnome, spletni brskalnik in pisarniški programi, dodana pa so orodja za uporabo POS programov drugih razvijalcev v Novellovo rešitev. Posebna pozornost je posvečena upravljanju sistemov, predvsem z možnostmi za daljinsko namestitev in posodabljanje POS sistemov. Novellova rešitev je trenutno edina taka namenska distribucija, zagotovili pa so združljivost z IBM-ovimi POS sistemi.

    Objavljeno: 18.4.2005
  • Zapestna ura MP3

    Japonski proizvajalec zapestnih ur EleeNo je predstavil nov model, ki vsebuje predvajalnik glasbe MP3. Za razliko od dosedanjih poskusov z digitalnimi urami gre pri urah Eg za izdelke klasične oblike s kazalci, v ozadju pa je vseeno razmeroma zmogljiv predvajalnik z 256 MB pomnilnika in vmesnikom USB. Baterija zadostuje za okoli 10 ur predvajanja glasbe, celota pa tehta le 90 gramov. V prodaji bo sprva na Japonskem za ceno okoli 100 evrov.

    Objavljeno: 18.4.2005
  • ULi - nov proizvajalec sistemskih naborov

    Na trgu se je pojavil nov proizvajalec sistemskih naborov, ULi Electronics, ki ponuja sistemska vezja za AMD-jeve procesorje Athlon 64. Posebnost novega nabora z oznako M1695 je popolna prilagodljivost pri podpori za grafične vmesnike, saj nabor podpira tako vodila PCI Express x16, AGP 8x in PCI, s čemer lahko uporabnik v računalniku uporablja domala vse kartice, ki so na trgu, seveda tudi sočasno. Proizvajalec pričakuje, da se bodo za nabor ogreli predvsem proizvajalci računalnikov za igre in navidezno resničnost, ki tipično potrebujejo podporo za več monitorjev.

    Objavljeno: 18.4.2005
  • Wigobyte Mvolt-100

    Nekoliko manj znano korejsko podjetje Wigobyte ponuja zanimiv večpredstavni predvajalnik, ki še bolj približuje računalniško tehnologijo domačemu kinu. Predvajalnik Mvolt 100 je na prvi pogled nekoliko večji prenosni disk (uporabljeni so diski velikosti 2,5 palcev), ki ga na računalnik priključimo prek vmesnika USB 2.0. Toda naprava je hkrati večpredstavni predvajalnik, ki zna predvajati glasbo (MP3, WMA,...), filme (DivX, MPEG) in digitalne slike. Priključimo ga lahko neposredno na televizor, krmilimo pa prek priloženega daljinskega upravljavca. Za zdaj še ni informacij o ceni in o načrtih za prodajo izven Koreje.

    Objavljeno: 17.4.2005
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji