• Skype širi ponudbo

    Skype je razširil svojo ponudbo s predstavitvijo novih storitev. Prva novost je storitev Skype In, ki so jo testno preizkušali že dalj časa, omogoča pa klic iz običajnega telefonskega ali mobilnega omrežja do uporabnikov VoIP programa Skype. Uporabnik lahko izbere do tri številke v eni od za zdaj podprtih osmih državah (Danska, Finska, Francija, Hong Kong, Norveška, Švedska, Velika Britanija, ZDA), na katere lahko sprejema klice. Druga novost je storitev Skype Voicemail, kot že samo ime pove pa omogoča uporabo glasovnega poštnega predala, kadar uporabnik ni na voljo. Skype In stane 10 evrov za tri mesece, vključuje pa tudi storitev Voicemail. Sama storitev Voicemail je na voljo za 5 evrov na tri mesece ali 15 evrov za celo leto.

    Objavljeno: 17.4.2005
  • Google z novimi storitvami

    Kot kaže, je Google trenutno največja "tovarna" novih idej, saj nove storitve in zamisli predstavljajo tako rekoč na dnevni osnovi. Ena takih novosti je nova storitev, ki uporabnikom omogoča prenos video posnetkov v skupno podatkovno skladišče, kar je lahko osnova za video bloge, kot naravno nadaljevanje dosedanjih internetnih blogov. Storitev je obenem nadaljevanje dosedanjega servisa Google Video, ki omogoča iskanje po posnetkih svetovnih televizijskih programov, zlasti novicah.

    Objavljeno: 17.4.2005
  • Toshiba z novimi 3D zasloni

    Tohsiba je na Japonskem predstavila nov tip ploskih zaslonov, ki omogočajo prikaz tridimenzionalne slike brez uporabe posebnih očal. S pomočjo posebno oblikovanih zaslonov, sistema leč in programske opreme lahko z novimi zasloni prikažejo predmete, ki na prvi pogled "štrlijo" iz zaslona. Za zdaj je tehnologija sicer zelo omejena in omogoča opazovanje 3D slike samo iz točno določenega zornega kota. Prvi izdelki naj bi bili avtomati za video igre, ki bodo prišli na vrsto v letu 2006. Do leta 2008 naj bi razvili 3D uporabniški vmesnik in prve igralne konzole za domačo rabo, okoli konca desetletja pa naj bi tehnologija dobila pot v novo generacijo televizorjev.

    Objavljeno: 16.4.2005
  • Ruby, najmanjši TabletPC

    Intel je na konferenci IDF na Japonskem prikazal prototip najmanjšega tabličnega računalnika doslej. Ruby, kot je delovni ime računalnika, je malenkost večji od običajnih ročnih računalnikov, vendar vsebuje nizkonapetostni mobilni procesor Pentium M, disk in operacijski sistem Windows XP TabletPC Edition. Zaslon ima premer 5 palcev, celoto pa krmilimo s peresom. Kljub majhnim dimenzijam (naprava tehta 450 gramov) so našli prostor za miniaturno tipkovnico, razvijalci pa celot trdijo, da z naprednim sistemi za varčevanje z energijo dosežejo neprekinjeno delovanje skoraj 8 ur.

    Objavljeno: 16.4.2005
  • Canon prvi pri digitalnih fotoaparatih

    Raziskava trga opravljena s strani družbe IDC je pokazala, da je v lanskem letu Canon prodal največ digitalnih fotoaparatov na svetovni ravni. Skupno so izdelali 12,63 milijona fotoaparatov, kar znaša okoli 17,1% trga. Zelo blizu na drugem mestu je Sony, ki ima 16,7% trga, na nekoliko bolj oddaljenem tretjem mestu pa je Kodak z 11,8% tržnim deležem. Vsi proizvajalci skupaj so lani prodali rekordnih 74 milijonov digitalnih fotoaparatov. Zanimivo, da so Canonu prvo mesto prinesli predvsem dražji modeli, v prvi vrsti najcenejši zrcalno-refleksni modeli (SLR), sicer pa je med cenejšimi fotoaparati na prvem mestu Sony.

    Objavljeno: 16.4.2005
  • Microsoft pripravlja nov sistem za upravljanje identitet

    Pri Microsoftu delajo na novi tehnologiji za avtentikacijo in upravljanje identitet, ki bo uporabnikom zagotovil večjo varnost in hkrati nadzor nad podatki, ki jih uporabljajo pri elektronskih nakupih. Tehnologija, ki ji za zdaj pravijo "info-cards" naj bi bila sestavni del novega okolja Windows Longhorn, morda pa tudi nove različice spletnega brskalnika Internet Explorer, ki je v pripravi. Z novo tehnologijo naj bi uporabniki dobili možnost izdelave profilov za različne storitve, kjer bodo z digitalnim podpisom in šifriranjem podatkov imeli možnost hitrejšega in varnejšega izvajanja transakcij. Eden profil bo denimo namenjen elektronskemu plačevanju, drugi pa je lahko zgolj za posredovanje osebnih podatkov pri spletnih prijavah ali anketah.

    Objavljeno: 15.4.2005
  • RIAA toži tudi uporabnike omrežja Internet2

    RIAA je vložila tožbo proti študentom 18-tih univerz, ki so si izmenjevali datoteke preko omrežja Internet2. Trn v peti jim je predvsem program za izmenjavo datotek i2Hub, ki je v zadnjem letu dosegel veliko priljubljenost, omogoča pa zelo hitro izmenjavo datotek med uporabniki - v idealnih pogojih za prenos povprečno dolge pesmi potrebujemo 20 sekund, film DivX pa v nekaj minutah. RIAA se naj bi v kratkem priključila tudi zveza filmskih studiov MPAA, ki se z nadzorniki omrežja Internet2 že slabo leto pogaja o sodelovanju pri testiranjih hitrosti prenosa in nadzoru nad piratstvom v tem omrežju naslednje generacije.

    Objavljeno: 15.4.2005
  • AMD bo ločil oddelka za procesorje in flash pomnilnik

    AMD je objavil finančne rezultate za prvo četrtletje leta 2005, v katerem so imeli 46 milijonov dolarjev izgube na 1,21 milijarde dolarjev prometa. Ob tem so napovedali reorganizacijo, ki naj bi v naslednjih mesecih podjetje spet spravili na zeleno vejo. Prvi korak k temu bo odcepitev oddelka za pomnilnike Flash RAM, ki bo postal samostojno podjetje z imenom Spansion v skupni lasti družb AMDja in Fujitsu. Spansion naj bi že kmalu tudi samostojno kotiral na borzi. Oddelek za pomnilnike AMDju že nekaj časa prinaša izgubo, tako da analitiki menijo, da se bo AMD iz Spansiona postopoma umaknil in se usmeril samo v razvoj mikroprocesorjev, pri katerih imajo že nekaj zaporednih četrtletij rekordno prodajo.

    Objavljeno: 15.4.2005
  • Apple odlično, IBM in Sun pod pričakovanji

    Trojica velikanov je na isti dan predstavila poslovne rezultate za prvo četrtletje 2005. Najbolje se je odrezalo podjetje Apple, ki je v tem obdobju zabeležilo skoraj rekordno rast, tako dobička, kot celotnega prometa iz poslovanja. V treh mesecih so ustvarili 3,24 milijarde dolarjev prometa in 290 milijonov dolarjev dobička, kar je občutno več kot 1,91 milijarde dolarjev prometa in 46 milijonov dolarjev dobička v enakem obdobju lanskega leta. V prvem četrtletju je Apple prodal rekordno število predvajalnikov iPod, kar 5,3 milijona enot, celo več kot v zadnjem četrtletju 2004, ki je za to področje tradicionalno najmočnejše zaradi prednovoletnih nakupov. Poleg predvajalnikov iPod je Apple zelo dobro prodajale tudi osebne računalnike Macintosh, kjer so prodali 1,07 milijona primerkov.

    Objavljeno: 15.4.2005
  • Nova različica Salesforce.com

    Podjetje Salesforce.com je napovedalo novo različico istoimenskega orodja za upravljanje odnosov s strankami (CRM), ki bo nared junija. Salesforce.com Summer 05 bo prinesel številne novosti, med drugim pa povsem prenovljen komplet orodij Sforce 6.0, ki omogoča povezovanje sistema CRM z drugimi informacijskimi sistemi in viri. Orodje omogoča med drugim samodejni prenos, čiščenje in transformacijo podatkov.

    Objavljeno: 14.4.2005
  • Microsoft Data Protection Manager na voljo v razvojni različici

    Microsoft je javnosti dal na možnost preizkus novega orodja Data Protection Manager (DPM), ki služi za izdelavo varnostnih kopij podatkov na diske. Program deluje s strežniki Windows Server 2003, kjer uporablja že znano funkcijo Volume Shadow Copy za varovanje podatkov s pomočjo diskovnih slik. Za razliko od slednjega zna DPM opravljati skoraj nenehno varovanje podatkov, saj izdela kopijo podatkov domala po vsaki njihovi spremembi. Izdelek naj bi bil nared do konca letošnjega leta, Microsoft pa ga prodajala kot samostojni izdelek, najbrž s ceno nižjo od 1.000 dolarjev.

    Objavljeno: 14.4.2005
  • PalmOne Tungsten E2

    PalmOne je predstavil nov model ročnega računalnika Tungsten E2, ki sodi v spodnji del ponudbe tega proizvajalca. Kljub temu se lahko računalnik pohvali s solidno zasnovo, ki premore zaslon z ločljivostjo 320 x 320 pik, med drugim občutno svetlejši kot pri predhodniku Tungsten E. Pomnilnik FlashRAM odslej ohrani vsebino pomnilnika tudi če zmanjka energije, dodali pa so še vmesnik Bleutooth. Tungsten E2 poganja procesor Intel XScale s taktom 200 MHz, pomnilnik pa je velik 32 MB, od česar ima uporabnik na voljo 26 MB. Tako kot ostali Palmi lahko Tungsten E2 razširimo s karticami SD, podpira pa tudi periferne enote SDIO. Uporabljen je operacijski sistem Palm Garnet, kateremu so dodali nekaj dodatnih programov. Cena novega ročnega računalnika je v ZDA 250 dolarjev.

    Objavljeno: 14.4.2005
  • Seiko s prototipom digitalnega papirja

    Seiko je na švicarski razstavi ur prikazal prototip ročne ure, ki namesto zaslona uporablja digitalni papir. Sistem temelji na tehnologiji družbe e-Ink, ki so jo prikazali že na nekaterih drugih sejmih. Seiko je s prototipom želel predvsem prikazati, da obvladuje tehnologijo, ki ji nekateri pripisujejo svetlo prihodnost. Čeprav večina ur za prikaz podatkov uporablja zaslone LCD, nobena ne more prikazati podatkov na tako zakrivljeni površini, kot je ura na sliki.

    Objavljeno: 14.4.2005
  • JVC Everio GZ-MC500

    Japonski JVC je predstavil novo različico digitalnega kamkoderja in fotoaparata, ki shranjuje podatke na kartice SD. Everio GZ-MC500 je večji model od dosedanjega modela GZ-MC200, ponaša pa se z višjo ločljivostjo. Namesto enega tipala CCD so vgradili v napravo tri (3CCD), tako da lahko naprava slika fotografije z 5,1 milijoni pik. JVC je tudi nekoliko spremenil obliko kamkorderja, ki pa je še vedno podolgovat in skromnih zunanjih mer.

    Objavljeno: 13.4.2005
  • Dell prvi z Intelovo tehnologijo dvojnih jeder

    Podjetje Dell je nekaj dni pred uradno predstavitvijo novih Intelovih procesorjev Pentium 4 Extreme Edition z dvema jedroma razkril podrobnosti o novih računalnikih in delovnih postajah, ki bodo uporabljale novo tehnologijo. Novi procesor bo sprva na voljo v novi delovni postaji Precision 380, ki sodi v spodnji razred te kategorije izdelkov, ter v najzmogljivejšem namiznem računalniku za domačo rabo, ki nosi oznako Dimension XPS (peta generacija). Dell načrtuje, da bo kasneje procesorje z dvema jedroma ponudil tudi v računalnikih za poslovno rabo in v strežnikih manjše zmogljivosti.

    Objavljeno: 13.4.2005
  • Omrežja za trenutno sporočanje so vse manj varna

    Sodeč po raziskavi družbe IMlogic Threat Center se je število nevarnosti povezanih s programi za trenutno sporočanje (IM)v prvem četrtletju 2005 povečalo za kar 271%. V omrežjih, ki podpirajo trenutno sporočanje je vse več najrazličnejših nevarnosti, od virusov, črvov, vohunskih programov, nezaželenih sporočil, do lažnih identitet. V zadnjem času službe za pomoč uporabnikom beležijo več kot 50% prijav incidentov, ki so tako ali drugače povezani s programi IM. Po mnenju družbe IMlogic se podjetja prepočasi odzivajo na ta vir nevarnosti, ki ostaja marsikje trojanski konj tudi v poslovnem okolju.

    Objavljeno: 13.4.2005
  • MacOS X "Tiger" na voljo od konca aprila

    Apple je sporočil, da bo od konca aprila na voljo nova različica operacijskega sistema MacOS X, ki je doslej nastajal pod delovnim imenom "Tiger". Uradna oznaka operacijskega sistema je MacOS X 10.4, vsebuje pa čez 200 izboljšav, med katerimi so nekatere precej pomembne. Orodje z imenom Spotlight tako omogoča hitro iskanje po domala vseh tipih podatkov na lokalnih diskih računalnika, s čimer se Apple vmešava za boj med iskalniki po lokalni vsebini. Tehnologija Dashboard pa omogoča hiter dostop do svežih informacij, kot so vremenska napoved, borzni podatki in novice. Z Dashboardom Apple uvaja novo ogrodje za drobne a koristne pripomočke na namizju, ki so vselej na voljo. Tiger bo tako imel 14 takih pripomočkov že v osnovi, dodajati pa bo mogoče še druge.

    Objavljeno: 13.4.2005
  • Vlaganja v IT se povečujejo

    Sodeč po nedavni raziskavi ameriške revije CIO Magazine, se sredstva za IT v podjetjih počasi, a zanesljivo večajo. Medtem, ko so še februarja anketiranci trdili, da se bodo sredstva za IT v letu 2005 povečala za dobrih 5,9% glede na leto 2004, se je marca to povprečje dvignilo na 6,4%. Povečala naj bi se zlasti prodaja infrastrukturne programske opreme, med tem ko so sodelujoči kot prioriteto številka ena označili prenovo strojne opreme (računalniki in strežniki), s čemer je ta kategorija bo nekoliko daljšem obdobju prehitela povpraševanje po pomnilniških sistemih.

    Objavljeno: 12.4.2005
  • Tudi IBM z gorivnimi celicami

    Tako kot nekateri japonski izdelovalci pred njim, je tudi IBM v sodelovanju z družbo Sanyo predstavil prototip prenosnika, ki mu energijo zagotavljajo gorivne celice. Po besedah IBMa je sistem gorivnih celic že dovolj zrel za prodajo, zato lahko kmalu pričakujemo to kot opcijo pri obstoječih prenosnikih ThinkPad. Sanyo je razvil v ta namen hibridni sistem, ki premore tako litijeve akumulatorje kot gorivne celice, tako da prenosnik lahko računa na hibridno napajanje. Rezervoar z gorivom velikosti 130 kubičnih centimetrov naj bi zadostoval za okoli osem ur neprekinjenega napajanja, litijev akumulator pa omogoča, da zalogo goriva zamenjamo brez ugašanja računalnika. Slaba stran prikazane rešitve je razmeroma velika teža, saj prototip prenosniku doda skoraj 2,2 kg.

    Objavljeno: 12.4.2005
  • ICANN odobril nove domene

    Organizacija ICANN, ki bdi nad najvišjimi internetnimi domenami in standardi za imena, je odobrila začetek uporabe novih domen s končnicami .jobs in .travel. Prva je namenjena družbam, ki se ukvarjajo z posredništvom pri zaposlovanju, druga pa turističnim organizacijam. V obeh primerih gre za sponzorirane domene, za katerimi stojijo svetovna združenja, zato so namenjeni ožjemu naboru ponudnikov informacij in ne splošni rabi. Obe domeni sta le dve od desetih sponzoriranih, ki so bile predlagane v marcu, tako da lahko v bodoče pričakujemo nove vrhnje domene.

    Objavljeno: 12.4.2005
  • Typhoon MyGuide3500 Mobile

    Nemški izdelovalec Typhoon je predstavil ročni računalnik z vgrajenim sprejemnikom GPS, ki nosi ime Typhoon MyGuide3500 Mobile. Celota je težka le slabih 150 gramov, poganja pa ga procesor Intel Xscale in okolje Windows Mobile 2003. Navigacijski program je dosegljiv prek posebne tipke, uporabljena pa je programska oprema FALK Navigator, ki omogoča tako določanje pozicije na zemljevidu, kot tudi sledenje začrtani poti od križišča do križišča. Seveda je Typhoon tudi navaden ročni računalnik PocketPC, zemljevide pa hranimo na karticah SD ali MMC.

    Objavljeno: 12.4.2005
  • Linux in Windows glede stroškov lastništva enaka

    Raziskava, ki so jo opravili pri analitski družbi Yankee Group, je pokazala, da so celotni stroški lastništva informacijskih sistemov zasnovanih na okoljih Linux in Windows praktično enaki. Raziskava tudi ugotavlja, da pravi stroški vzdrževanja IT okolja nastajajo na drugih mestih, kot so razvoj novih namenskih programov, zagotavljanje varnosti strežnikov, obdelava podatkov in priprava spletnih strani. Praksa kaže, da podjetja zelo redko posegajo po drastičnih ukrepih, kot je zamenjava celotnega operativnega okolja. Namesto tega pogosto uporabljajo mešanico različnih operacijskih sistemov, med katerimi sta tudi Linux in Windows.

    Objavljeno: 11.4.2005
  • Fujitsu Siemens z 32 Itaniumi 2

    Med tem, ko večina proizvajalcev opušča strežnike z več kot štirimi procesorji Intel, so se pri Fujitsu Siemensu odločili za predstavitev strežnikov PrimeQuest, ki podpirajo do 32 procesorjev Itanium 2. Novi strežniki bodo umeščeni med manjše modele Primergy, ki temeljijo na Intelovih procesorjih ter družino strežnikov PrimePower, ki uporabljajo procesorje RISC in operacijski sistem Unix. Družina strežnikov PrimeQuest je predstavlja vrh sodelovanja med družbama Fujitsu (ter Fujitsu Siemens v Evropi) ter Intelom, ki se je začela leta 2003. Tedaj so celo napovedovali prihod strežnikov s tja do 128 procesorji Itanium 2, vendar so zdaj načrte spremenili. Poleg pravkar predstavljene družine s sedanjo generacijo 64-bitnih procesorjev družbe Intel nameravajo v toku letošnjega leta predstaviti še sisteme z naslednjo generacijo Itaniumov (Montecito), ki bo uporabljala dve jedri na procesor. S tem bodo dosegli gostoto 64 procesorskih jeder na strežnik, kar naj bi bilo dovolj za večino potreb.

    Objavljeno: 11.4.2005
  • Sony NW-HD5 lovi Apple iPod

    Sony je predstavil nov predvajalnik digitalne glasbe, Network Walkman NW-HD5, ki na pogled in po tehničnih lastnostih močno posnema uspešne Applove iPode. NW-HD5 se razlikuje od predhodnikov po navpično postavljenem zaslonu in krmilnih tipkah, ki so bolj v duhu novejših iPodov. Zaslon je drugačen kot doslej (OLED), podatki pa so shranjeni na 20 GB disku. Podprti so številni glasbeni zapisi, med drugimi tudi ATRAC3plus, WMA in MP3. Uporabniki bodo veseli podatka, da eno polnjenje akumulatorja zadostuje za čez 40 ur predvajanja, kar je znatno več kot doslej. Sony NW-HD5 meri 8,9 × 6 × 1,4 cm in tehta 135 g, po novem pa ga je mogoče priključiti neposredno na kabel USB (doslej je bil potreben adapter). Za zdaj je znana le cena na Japonskem, ki znaša okoli 327 dolarjev, prihod v ZDA in Evropo pa še ni natančno določen.

    Objavljeno: 11.4.2005
  • Mandrakesoft odslej Mandriva

    Družba Mandrakesoft, eden od poglavitnih distributerjev Linuxa, je spremenilo ime družbe v Mandriva. Sprememba odraža dejstvo, da se je podjetje združilo z brazilsko distribucijo Conectiva, kar želijo podkrepiti tudi z novim imenom. Obenem so s tem korakom prenehali spor z družbo Hearst Corporation, ki je lastnik zaščitenega imena Mandrake, priljubljenega lika iz stripov.

    Objavljeno: 11.4.2005
  • Novi vsestranski HP iPaq

    Hewlett-Packard bo v kratkem predstavil novega člana družine ročnih računalnikov iPaq, ki ima vgrajen tudi mobilni telefon. Novi iPaq hw6500 bo podpiral omrežja GSM (štiri frekvenčna območja), GPRS in EDGE, vgrajena pa bo tudi alfanumerična tipkovnica za lažji vnos podatkov, predvsem elektronske pošte in sporočil SMS. Računalnik bo temeljil na procesorju Intel PXA270 s taktom 312 MHz, pomnilnika je v osnovi dvakrat po 64 MB (RAM in FlashRAM), vgrajen je vmesnik bluetooth, vmesnik Wi-Fi pa ni predviden. iPaq hw6500 bo na voljo v dveh različica, z in brez digitalnega fotoaparata z ločljivostjo 1,3 milijona pik, ki bo povrh vsega imel zraven LED bliskavico. Po nekaterih podatkih naj bi bila priložena tudi programska oprema za navigacijo, kar najbrž pomeni, da bo računalnik ve eni od izvedb podpiral tudi lokacijske funkcije s pomočjo sistema GPS.

    Objavljeno: 10.4.2005
  • Sony PlayStation 3 in Microsoft Xbox 2 razkrita v maju

    Zdaj je že povsem jasno, da bosta Sony in Microsoft naslednike svojih igralnih konzol predstavila skoraj sočasno na otvoritvi sejma E3 v Los Angelesu. V obeh primerih gre za dolgo pričakovane novosti, ki prinašajo velike tehnološke spremembe. Sony PlayStation 3 bo tako prvi izdelek, ki bo temeljil na novih procesorjih Cell, ki so ga razvili skupaj z družbo IBM, precej pa uporabniki lahko obetajo tudi od novega grafičnega in sistemskega nabora družbe nVidia. Microsoft Xbox 2, znan pod delovnim imenom Xenon bo namesto tega temeljil na dosedanjih procesorjih IBM PowerPC, za grafiko in sistem pa bo poskrbela družba ATI. Pomembna razlika med obema konzolama bo v optičnih enotah, saj Sony napoveduje nosilce Blu-ray, medtem ko se bo Microsoft najbrž odločil za že preizkušeno tehnologijo DVD. Odprto ostaja vprašanje, ali bosta konzoli imeli vgrajene diske in ali bosta podpirala dodatne funkcionalnosti (sprejemanje TV programa, digitalno smenanje posnetkov,...).

    Objavljeno: 10.4.2005
  • Nova Brotherjeva mini večfunkcijska naprava

    Brother je predstavil novo večfunkcijsko enoto Brother MFC-7420 za domačo in poslovno rabo. Nova naprava temelji na črno-belem laserskem tiskalniku, vsebuje pa še barvni optični čitalnik z zmožnostjo fotokopiranja ter vgrajeni telefaks. Celoto odlikujejo predvsem majhne dimenzije (43,2 x 39,5 x 29,4 cm), s čimer se MFC-7420 uvršča med najmanjše večfunkcijske naprave v svojem razredu. Tiskalniški del zmore tiskati s hitrostjo 20 strani na minuto ob ločljivosti 2.400 x 600 pik na palec (interpolirano). Enako ločljivost podpira optični bralnik, ki premore tudi priročen podajalnik za 35 listov. Na računalnik se priključi prek vmesnika USB 2.0, podprti pa so operacijski sistemi Windows, Linux in Mac. V prodajo pride junija.

    Objavljeno: 10.4.2005
  • IBM Forum - vstop v svet na zahtevo

    V Portorožu se je 6. in 7. aprila odvijal deveti IBM Forum, strokovno poslovno srečanje namenjeno IBM-ovim poslovnim partnerjem in uporabnikom informacijskih tehnologij nasploh. Tokratni IBM Forum je zbral preko 600 udeležencev in predavateljev ter predstavlja tako eno največjih srečanj informatikov pri nas. Preko 60 predavanj in delavnic je udeležencem ponudilo dokaj celovit pregled nad novostmi, izkušnjami in rešitvami za poslovanje v prihodnosti. Uvodna predavanja Catherine Peyralbe in Carlosa Da silve so poskušala prikazati trende na področju informacijske tehnologije v Sloveniji in svetu.

    Objavljeno: 9.4.2005
  • Dvojedrni Opteroni kmalu na voljo

    AMD naj bi prve dvojedrne procesorje predstavil 21. aprila na konferenci v New Yorku. Dvojedrni Opteroni naj bi bili na voljo že ob objavi, medtem ko naj bi podjetje že junija predstavilo tudi dvojedrne procesorje Athlon 64 za namizne računalnike. Tako hitra in glede na dosedanje informacije zgodnja predstavitev dvojedrnih procesorjev je za večino poznavalcev presenečenje, saj naj bi po prvotnih načrtih prve primerke AMD predstavil šele poleti. Po besedah AMDjevih predstavnikov je bilo pri prvi proizvodnji procesorjev manj težav od pričakovanj. Cena novih procesorjev naj bi bila enaka kot je cena enojedrnih Opteronov, ki jih bodo novinci nadomestili, s čimer si AMD obeta hitrejšo uveljavitev novih izdelkov. Predvidene cene procesorjev bodo tako znašale od 850 dolarjev za najšibkejši Opteron 265 do 2650 dolarjev za Opteron 875.

    Objavljeno: 9.4.2005
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji