• Novi Monitor

    Mesec je naokoli, novi Monitor je že naprodaj. Po devetih mesecih smo zopet opravili veliki preizkus pogonov SSD, saj gre za eno najhitreje rastočih se področij v svetu računalništva. Na testu smo imeli več kot ducat novih modelov devetih proizvajalcev.

    Objavljeno: 27.3.2012
  • Android premagal Windows Phone

    Microsoft si je ob ameriški splovitvi zastavonoše operacijskega sistema Windows Phone, telefona Nokia Lumia 800, domislil izvrstne reklamne akcije. Nagradna igra Smoked by Windows Phone se odvija tako, da uporabnik s konkurenčnim telefonom pride v eno izmed prodajnih mest, nakar mu Microsoftov predstavnik zada nalogo. Če jo igralec s svojo napravo opravi prej kot uslužbenec z Lumio, dobi denarno nagrado. V nasprotnem primeru pristane na spletišču YouTube, kjer skesano prizna, da mu je podkuril Windows Phone.

    Objavljeno: 27.3.2012
  • Spletni Mrk

    Odprtokodna skupnost pod imenom Eclipse (Mrk), ki razvija istoimenska orodja za razvijalce, je že lani napovedala izid razvojnega okolja Orion in z njim vzbudila precejšnje zanimanje. Od tedaj je preteklo že precej vode, a sedaj gre zares. Za razliko od namiznega programskega paketa, ki se osredotoča na Javo in C++, bo Orion že letošnjega julija razveseljeval uporabnike, ki bodo razvijali aplikacije v HTMLju ter JavaScriptu. Razvoj z Orionom poteka znotraj spletnega brskalnika, kar je sploh pripravno za plemenitenje Oblaka ali za izdelavo drugih spletnih programov. Več o prihajajočem skupku pripomočkov bo znanega po konferenci EclipseCon 2012, ki je že v polnem teku.

    Objavljeno: 27.3.2012
  • Novi iPad 3 in tablični Windows 8

    Novi iPad (tretja generacija) je že v naših rokah, ob bok pa smo mu postavili še tablico, na kateri tečejo Windows 8. Posneli smo kratek predstavitveni video, seveda pa si lahko več o obeh preberete v reviji, ki izide v torek, 27.3.

    Objavljeno: 26.3.2012
  • Branje prstnih odtisov s telefonom

    Danes nam pogled na tržnico kateregakoli od priljubljenih mobilnih operacijskih sistemov vzbudi lažen občutek, da je tehnologija naprednejša, kot je v resnici. Na njih so pogoste aplikacije tipa Detektor laži, s katerimi nič hudega sluteče znance preslepimo v zmožnosti svoje tehnološke igračke. Med tovrstne nadnaravne sposobnosti telefona prištevamo tudi branje prstnih odtisov. Slednje zna v bližnji prihodnosti postati resničnost.

    Objavljeno: 26.3.2012
  • Google bi rad prisluškoval

    Google si je z zbiranjem informacij ustvaril ime. Brez nabiranja ne bi imeli tako zmogljivega iskalnika, zemljevida ali katerekoli druge storitve iz širokega repertoarja, ki jih omogoča predvsem njegova informiranost. Spletni velikan naštetega ne počne v dobrodelnem duhu, temveč hoče s storitvami služiti. To mu gre zelo dobro od rok. Uporabnikom sledi praktično na vsakem spletnem koraku. S pridobljenim znanjem nam postreže z ozko usmerjenimi reklamami. To je njegov kruh in rad bi večji hlebec. Vsakodnevno izboljšuje svoje algoritme, da prikaže našim interesom prilagojene reklame.

    Objavljeno: 26.3.2012
  • Nvidia predstavlja prvega Keplerja

    Podjetje Nvidia je uradno predstavilo prvo grafično kartico iz družine izdelkov z delovnim imenom Kepler, ki nudi visoko zmogljivost, a obenem tudi zelo majhno porabo energije. Prva kartica nosi oznako GeForce GTX680, sledili pa bodo tudi drugi modeli od osnovnega GTX650 do najzmogljivejšega GTX 690.

    Objavljeno: 25.3.2012
  • HPjev prenosnik s trajanjem delovanja 32,5 ur

    Hewlett-Packard je na posebnem dogodku v Silicijevi dolini predstavil svoje dosežke na področju obvladovanja porabe energije in tehnologije akumulatorjev. S skrbnim izborom vseh komponent, premišljenimi nastavitvami in pametno uporabo polnjenja so pri obstoječem poslovnem prenosniku EliteBook 8460p dosegli trajanje delovanja kar 32,5 ur.

    Objavljeno: 25.3.2012
  • Commodore Amiga je nazaj

    Le da tokrat v podobi zelo zmogljivega mini PCja. Specifikacije govorijo o računalniku, ki sodi v zgornji del ponudbe: Intel Core i7-2700K s taktom 3,5 GHz, kar 16 GB velik pomnilnik, 1 TB velik disk, za grafiko pa skrbi Nvidia GeForce GT430 (1 GB pomnilnika). Za nameček je tu optična enota Blu-ray, ki ima režo namesto klasičnega pladnja. Komur to ni dovolj si lahko omisli dodatno enoto SSD velikosti med 300 in 500 GB. Miniaturno ohišje je narejeno iz kvalitetnega aluminija, z vgraviranim imenom Amiga, na prednji strani. Avtorji želijo tokrat računalnik v tako imenovani premijski razred, žal tudi po ceni. V ZDA je potrebno za osnovni model odšteti skoraj 2.000 dolarjev (brez DDV), kar se lahko še poveča z opcijami.

    Objavljeno: 24.3.2012
  • Megaupload: 25 PB podatkov!

    Podjetje Carpathia, ki je doslej gostovalo datoteke ugaslega spletnega servisa Megaupload, je prišlo na dan s šokantno informacijo: Kim Dotcom (Schmitz) in ostala združba je pri ponudniku zunanjega izvajanja najelo in zasedlo kar 25 PB prostora. Naj napišemo še enkrat: 25.000 TB ali 25.000.000 GB!!!

    Objavljeno: 23.3.2012
  • Adobe Photoshop CS6 Beta

    Adobe je objavil novo različico slikarskega programa Photoshop CS6, ki je v preizkusni različici na voljo vsakomur brezplačno. Nova velika različica prinaša izboljšave v zmogljivosti in hitrosti, nova orodja za ustvarjalno delo in koristne pripomočke pri obdelavi digitalnih fotografij. Skupno je na voljo kar 65 izboljšav, večino od teh pa so predlagali sami uporabniki.

    Objavljeno: 23.3.2012
  • Linus je zavrnil Apple

    Sodeč po intervjuju revije Wired je Linus Torvads leta 2000 zavrnil neposredno ponudbo Stevea Jobsa, da bi se pridružil družbi in postal eden glavnih razvijalcev pri izdelkih, ki so danes glavni razlog, da je Apple najbolj vredno podjetje na svetu. Jobs je menda Linusu ponudil možnost pomembne vloge pri razvoju Unixa za Mace, kar je kasneje postal izdelek Mac OS X, iz tega pa je nastal kasneje tudi izdelek, ki mu danes pravimo iOS in poganja jabolčne tablice in telefone.

    Objavljeno: 23.3.2012
  • Microsoft izboljšuje zaslone na dotik

    Sodobni zasloni na dotik imajo veliko dobrih lastnosti, toda odzivnost ni ravno ena izmed njih. Pri Microsoftu mislijo, da se da narediti precej bolje, zato v svojem razvojnem oddelku MS Research pospešeno razvijajo nov tip zaslona, ki ima 100-krat boljšo odzivnost (latenco) pri razpoznavi dotikov od zaslonov, ki so trenutno v rabi.

    Objavljeno: 23.3.2012
  • Od danes iPad na voljo tudi v Sloveniji

    Od danes je novo Applovo tablico iPad (3) moč kupiti tudi v Sloveniji. Prodajalci pravijo, da imajo veliko prednaročil, vrst pred trgovinami pa ni bilo.

    Objavljeno: 23.3.2012
  • Fotografiranje okoli vogala

    Znanstveniki znamenite univerze MIT (Massachusetts Institute of Technology) so obelodanili novo pogruntavščino - posebno video kamero, ki s pomočjo laserjev lahko rekonstruira posnetke predmetov, tudi kadar so ti skriti za oviro. Ideja je razmeroma preprosta, vendar zahteva precej zmogljive elektronike in optike.

    Objavljeno: 22.3.2012
  • Reorganizacija pri HP-ju

    Hewlett-Packard je najavil obsežno reorganizacijo nekaterih ključnih delov družbe s ciljem, da bi dosegli večjo dobičkonosnost. Med vsemi potezami vzbuja največ pozornosti odločitev, da združijo doslej ločene oddelke za osebne računalnike (PSG, Personal Systems Group) in tiskalnike (IPG, Imaging and Printing Group). S tem korakom naj bi zmanjšali nekatere režijske stroške, poenostavili nabavo in dobavo, morebiti pa temu sledijo tudi spremembe v sami vsebini.

    Objavljeno: 22.3.2012
  • Toshibina 13-palčna tablica

    Toshiba je na konferenci Toshiba World 2012 v nemškem Bonnu poskrbela za presenečenje - pred javnost so postavili prototip tabličnega računalnika z operacijskim sistemom Google Android 4.0, ki ima kar 13,3 palčni zaslon z ločljivostjo 1600 x 900 pik. Tablica, ki nosi oznako AT330 ima poleg tega še druge posebnosti, med katerimi je vgrajen sprejemnik za televizijski program DVB-T, vključno z anteno, ki jo po potrebi izvlečemo iz ohišja računalnika.

    Objavljeno: 22.3.2012
  • Revija Monitor in Conrad Electronic vabita k sodelovanju v nagradnem Tehnokvizu!

    Vse kar morate storiti je, da odgovorite na enostavno vprašanje, vnesete svoje podatke in že se potegujete za enkratne nagrade!

    Objavljeno: 21.3.2012
  • In najboljša igrača je...

    Čez 6 dni izide novi Monitor, čas je torej za naš video napovednik Monitor TV.

    Objavljeno: 21.3.2012
  • Diski velikosti 60 TB

    Družbi Seagate je uspel nov preboj na področju tehnologij za zapisovanje podatkov na magnetne površine. S tehnologijo HAMR (Heat-assisted Magnetic Recording) naj bi dosegli bistveno večje gostote zapisa, kot pri današnjih diskih in odprli pot za podatkovno hrambo v naslednjem desetletju. Z novo tehnologijo, ki uporablja zapisovanje ob pomoči segrevanja površine z laserji lahko že danes dosežejo gostoto okoli 2 milijoni bitov na dolžinski palec (2,54 cm) kar pomeni približno 1 Tb na kvadratni palec.

    Objavljeno: 21.3.2012
  • Linux jedro 3.3

    Linus Torvalds je objavil novo različico jedra za operacijski sistem Linux, ki prvič vsebuje tudi dele kode Googlovega operacijskega sistema Android, katerega srečamo v večini današnjih pametnih telefonov in tablic. Do zdaj je Android imel svojo vzporedno pot razvoja, predvsem zaradi nekaterih nesoglasij med razvijalci. Sedanja koda je prvi korak, cilj pa je, da bi se vsi podsistemi Androida vrnili pod uradno razvojno pot Linuxa.

    Objavljeno: 21.3.2012
  • Umna rešitev za neumno državo ali kako mimo blokade spletnih strani

    Prejšnji teden smo v razumevanju sodobne države še enkrat znova krepko pogrnili na izpitu. Vrhovno sodišče je odločilo, da morajo naši ponudniki spleta blokirati nekatere tuje spletne stavnice. Podjetje Telemach, ki je odločitev prignalo do zadnje instance, je, potem ko je izrabilo vsa pravna sredstva, s tem moralo kloniti in se ukloniti moči države.

    Objavljeno: 20.3.2012
  • Trije milijoni v treh dneh

    Kdor misli, da je Apple s prejšnjimi različicami tablic požel vse rekorde, se očitno moti. Apple je uspel v treh dneh prodati kar tri milijone novih iPadov tretje generacije. K temu je še najbolj prispevala boljša založenost trgovin, saj se je na tokratni začetek prodaje Apple očitno bolje pripravil. iPad je tudi že od začetka na voljo v desetih državah, dodatnih 14 pa pride na vrsto v naslednjih tednih.

    Objavljeno: 20.3.2012
  • PayPal Here

    PayPal je predstavil novo storitev in dodatek za pametne telefone, ki omogoča obrtnikom in malim podjetjem preprost način zaračunavanja storitev. Storitev PayPal Here je kombinacija strojnega dodatka in programske opreme, ki deluje v kombinaciji z Applovimi in Googlovimi telefoni. Osnova je trikotni bralnik kreditnih kartic, ki ga preprosto vtaknemo v priključek za slušalke na mobilnem telefonu.

    Objavljeno: 20.3.2012
  • ARM za vsako (pametno) škatlo

    Družba ARM doživlja neverjeten razcvet, predvsem zaradi priljubljenosti pametnih telefonov in tabličnih računalnikov na osnovi njihovih izdelkov. Toda kot vse kaže, se ne nameravajo ustaviti samo pri tovrstnih napravah. Pravkar so predstavili novo procesorsko platformo Cortex M0+, ki jo namenjajo najrazličnejšim napravam, od naprav zabavne elektronike, inteligentnim tipalom, medicinskim aparatom in vgradnjo v vozila.

    Objavljeno: 20.3.2012
  • Cenejši Office 365

    Microsoft se je odločil, da bo kar za 20% znižal cene spletnih storitev znanih pod skupnim imenom Office 365. S tem korakom želijo še spodbuditi interes za novo obliki ponujanja svojih izdelkov povezanih s pisarniškim delom. Po drugi strani pa so poznavalci mnenja, da je to hkrati tudi spretno načrtovan manever, s katerim želijo upočasniti rast konkurenčne storitve Google Apps for Business.

    Objavljeno: 19.3.2012
  • Anonymous OS - leglo trojancev?

    Nedavno se je na spletu pojavila posebna distribucija operacijskega sistema Linux z imenom Anonymous OS, ki namiguje na istoimensko ohlapno povezano skupino aktivistov. Avtorji naj bi v kratkem sporočilu operacijski sistem označili kot "izobraževalni" za področje varnosti spletnih strani.

    Objavljeno: 19.3.2012
  • Novi Google Earth za Android in iOS

    Google je objavil novo različico priljubljenega zemljevida Google Earth za mobilne naprave s sistemi iOS in Android. Različica 6.2 kot najpomembnejšo novost prinaša možnost prikaza uporabniških poti v obliki zapisov KML, ki jih znajo beležiti pametni telefoni in številne druge mobilne naprave. Na zemljevidu lahko prikažemo seveda tudi poti, ki jih naložimo iz spletnih strani. Če to ni dovolj, lahko preiščemo zemljevide v spletni storitvi Google Earth Gallery.

    Objavljeno: 19.3.2012
  • Fotoaparat za otroke

    Nikon je naredil digitalni fotoaparat, ki je kot nalašč za otroke. Ohišje se lepo prilega majhnim ročicam, medtem ko vgrajena zmožnost predvideva tresenje in prilagaja hitrost zaslonke tako, da tudi malčki naredijo lepe posnetke. Našteto vseeno ne pomeni, da je Coolpix S30 zgolj za naraščaj. S senzorjem 10MP, trikratno optično povečavo, vgrajeno bliskavico in občutljivostjo ISO 1600 bo prepričal tudi marsikaterega odraslega. Otrokom bodo všeč pisane barve in preprosto upravljanje s tremi velikimi gumbi, starši pa jim bomo lažje dali 110 evrov vreden fotoaparat v roke zaradi njegove odpornosti. Coolpix S30 se brez posledic potopi do tri metre globine, pade z višine 80 cm in je odporen proti prahu. V Evropo pride na začetku aprila.

    Objavljeno: 18.3.2012
  • Dvig stopnje ogroženosti interneta

    SANS ICS, mednarodno združenje prostovoljcev, ki nadzira splet in ocenjuje stopnjo ogroženosti interneta, je za 24 ur sprožilo rumeni alarm. Po objavi Microsoftovega poročila MS12-020, v katerem razvijalci iz Redmonda priznavajo varnostno razpoko v protokolu RDP, se je na spletu pojavilo več pripomočkov, s katerimi je mogoče ranljivost izkoriščati. Zadnje različice škodljive kode so celo tako napredne, da je v oddaljene sisteme moč priti brez poznavanja gesla za Remote Desktop dostop. Pri ICS (Internet Storm Center) priporočajo čim hitrejše ukrepanje. Najbolj zaleže zapora ogroženega protokola, v nasprotnem primeru, ko oddaljeni dostop nujno potrebujemo, pa se lahko za silo obranimo nevarnosti tudi s krpanjem operacijskega sistema. Microsoft je za ranljivost že izdal obliž.

    Objavljeno: 17.3.2012
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji