• Kako bo videti MS Office 15?

    Prihajajoči Windows 8 bo videti precej drugače. Kako se bo Microsoftu obnesel drzen korak v novo smer, bomo videli še letos. Analitiki mu napovedujejo uspeh in zdi se, da so Metro videz, kakor se lišp imenuje, vzeli za svojega tudi razvijalci, ki kar tekmujejo med samo, kdo bo bolje predstavil prilagojeni uporabniški vmesnik svojega izdelka. Za njimi ne zaostaja niti sam Microsoft. Ni skrivnost, da v Redmondu pripravljajo novo različico priljubljenega pisarniškega paketa Office, a vprašanje je, kako bodo videti vsem znani programi v povsem novem okolju?

    Objavljeno: 17.3.2012
  • Sony bi računal elektriko

    Podjetje Sony je predstavilo tehnologijo pametnih električnih vtičnic, ki bodo opremljene s tehnologijo NFC in RFID. Skupaj s sistemom FeliCa, ki omogoča brezžično plačevanje, bodo lahko kupci pametnih vtičnic uporabnikom računali vsako polnjenje, saj jim bo znana tako njihova identiteta kot poraba elektrike. Ponujali jih bodo letališčem in drugim javnim prostorom z velikim pretokom ljudi, kjer je potreba po polnjenju elektronskih igračk velika. Vidijo pa se tudi znotraj večjih organizacij, na primer v bolnišnicah, koder bi z njihovim sistemom lažje nadzorovali potrebo električne energije. Več o tehnologiji v priloženem video posnetku.

    Objavljeno: 17.3.2012
  • Na vrsti je RapidShare

    Spletišču RapidShare, ki uporabnikom omogoča nalaganje in deljenje datotek, je nemško sodišče naložilo, da v najkrajšem možnem času vpelje sistem nadzora nad shranjenimi podatki. Storitev RapidShare je namreč znana po ohlapni politiki, ki omogoča gostovanje velikega števila avtorsko zaščitenih vsebin. Naloženi filmi, glasba in knjige se nato običajno razpečujejo prek najrazličnejših forumov. Če RapidShare ne bo sledil navodilom sodišča, ga zna doleteti ista usoda kot Megaupload, stran, ki so jo zaprli na začetku letošnjega leta. Ob najavi Googlove storitve GDrive, ki bo omogočala nekaj podobnega kot RapidShare in poplavi sorodnih storitev največjih imen na tehnološki sceni, se človek vpraša, zakaj se je preganjanje začelo ravno zdaj.

    Objavljeno: 17.3.2012
  • Nokia dela tablico

    Glavni oblikovalec podjetja Nokia je potrdil, da ima finsko podjetje v izdelavi tablico. Že dalj časa se je šušljalo, da Fince mika kos pogače hitro rastočega trga, a govoric ni potrdil nihče. Marko Ahtisaari je bil prvi, ki je na dotično vprašanje odgovoril pritrdilno. V projekt je tesno vpet, finski tablici posveča tretjino svojega časa. Z novimi Okni na vhodnih vratih je korak logičen. Predsednik družbe Nokia, Stephen Elop, je že lani izrazil željo po širšem spektru izdelkov, ki naj bi nadgradili Microsoftov ekosistem pod skupnim imenom Windows 8. Oblike in karakteristik nastajajoče tablice še ne poznamo, a bržkone nam tudi te informacije ne bodo dolgo ostale skrite.

    Objavljeno: 16.3.2012
  • Prihaja Googlov Dropbox

    Google bo v roku dveh tednov zagnal storitev GDrive. Gre za neposredno konkurenco oblačnim hrambam podatkov, kakršne so Dropbox, Box.net in Microsoftov SkyDrive. Informacijo nam je potrdil zanesljiv vir, ki dodaja, da bo zastonjska kvota znašala 2GB in bo razširljiva s plačljivimi paketi. V porabo se ne bodo šteli dokumenti Google Docs. Da bo sistem čim prej zaživel, bodo pri Googlu poskrbeli s priročnimi mobilnimi aplikacijami, s katerimi bo rokovanje s podatki na Googlovih strežnikih mačji kašelj. Namenska aplikacija bo na voljo tako za operacijski sistem Android kot tudi za Applov iOS.

    Objavljeno: 16.3.2012
  • T-2 z novim vodstvom

    Po razlastitvi cerkvenega holdinga Zvon ena, so novi lastniki telekomunikacijskega podjetja T-2 na skupščini postavili tudi novo upravo podjetja. Na čelu družbe bo po novem Sašo Todorović, ki je doslej vodil podjetje Nokia Siemens Networks Slovenija, prejšnji direktor Uroš Rožič pa je podal odstopno izjavo. Več si preberite na spodnji povezavi.

    Objavljeno: 15.3.2012
  • Google potihoma prenavlja iskalnik

    The Wall Street Journal poroča, da namerava spletni velikan Google v prihodnjih mesecih (ali celo letih) popolnoma prenoviti način delovanja svojega iskalnika. Spremembe se bodo dogajale v ozadju in ni nujno, da bodo videti na prvi pogled. Čeprav bo iskalnik videti enako, bodo pod površjem ogromne spremembe. Časovnega okvirja za implementacijo pri Googlu niso določili. Skladno z njihovimi navadami, bodo storitve dodajali postopoma, ko bodo končane. Cilj sprememb je prilagoditi obnašanje iskalnika razumevanju sveta, kot ga vidi običajen človek. Prihodnost je v semantičnem iskanju. Če danes pri iskanju Blejskega jezera dobimo med rezultati uradno stran, zemljevid in nekaj slik, bomo nekoč postreženi s podatki o znamenitostih, globini jezera, povprečni temperaturi, nadmorski višini in podobno.

    Objavljeno: 15.3.2012
  • Bodo nova Okna poganjala telefonske aplikacije?

    Vedno glasnejše so govorice, da bodo nova Okna zmogla poganjati aplikacije mobilnega operacijskega sistema Windows Phone 7 (in posledično tudi WP8). Povod za to so informacije o testiranju telefonskih aplikacij na razvojni različici sistema Windows 8, ki jih izvajajo v Redmondu. Tehnično to ni neizvedljivo. Navsezadnje so aplikacije za WP7 osnovane na tehnologiji Silverlight, ki jo pozna tudi namizna različica operacijskega sistema. S tovrstnim korakom bi Microsoft že ob splovitvi novih Oken imel na razpolago dodatnih 70.000 aplikacij in če bi podpora v prihodnosti bila obojestranska, bi Windows Phone hitro ujel iOS in Androida (vsaj po številu aplikacij v ekosistemu). Brez težav seveda ne bo šlo. Razvijalci bodo morali poskrbeti vsaj za višjo ločljivost, saj bo namizni sistem tekel na večjih zaslonih z neprimerno ostrejšo sliko.

    Objavljeno: 15.3.2012
  • Konec tiskane enciklopedije Britannica

    Enciklopedija Britannica bo po 244 letih nehala izhajati v tiskani obliki. Zadnji komplet dvaintridesetih knjig so tako izdali leta 2010. Časi pač niso naklonjeni tisoč evrov vrednemu svežnju znanja. Po drugi strani to še zdaleč ne pomeni konca Britannice, saj ima več kot sto milijonov spletnih naročnikov po celem svetu. Obenem se udinjajo tudi na mobilnem področju in so z aplikacijami za iOS in Android precej uspešni. "Podjetje Encyclopaedia Britannica je bilo vedno v koraku s tehnologijo," pravi direktor družbe Jorge Cauz. "Predvideli smo konec tiskane izdaje in se nanjo dobro pripravili. Čas je za zadnji korak preobrazbe iz založnika, kakršen smo bili, v ustvarjalca digitalne dobe, kot smo."

    Objavljeno: 15.3.2012
  • Firefox 11

    Na spletne strežnike podjetja Mozilla je prišel Firefox z zaporedno številko 11. Spletni brskalnik je v novi različici na voljo za operacijske sisteme Windows, OS X in Linux. Med glavne novosti se prištevajo sinhronizacija dodatkov, urejevalnik slogovnih podlog CSS, 3D pogled za razvijalce in prenos podatkov iz konkurenčnega izdelka Chrome. Dodatke bomo tako po novem nameščali le enkrat, sloge urejali znotraj samega brskalnika in postavitev spletne strani gledali v 3D prostoru. Uporabniki brskalnika Chrome pa lahko lažje kot kdajkoli prej preizkusijo ali ni morda Firefox boljša izbira od njihovega ljubljenca, saj se jim ob namestitvi Lisičke iz Googlovega programa prenesejo zaznamki, zgodovina brskanja in piškotki.

    Objavljeno: 14.3.2012
  • Samsung izdaja Applove skrivnosti

    Kljub razvpitim sodnim sporom, kjer se srdito spopadata Samsung in Apple, moramo vedeti, da sta oba velikana tudi dobra poslovna partnerja. Korejci so bojda edini dobavitelj zaslonov visoke ločljivosti Retina, s katerimi se bodo ponašale nove tablice iPad. Če so pri prejšnjih dveh generacijah Jabolčniki še sodelovali z LGjem in Sharpom, pa dvojica za proizvodnjo novega iPada (za zdaj) ni zadostila kakovostnim zahtevam iz Cupertina. Ker Samsung z Applom tesno sodeluje, pozna tudi veliko njegovih skrivnosti. Neimenovanemu viru znotraj Samunga je tako ušlo, da ne delajo zgolj zaslonov v velikosti desetih palcev, ampak tudi 7,85 palčne, kar je znova sprožilo ugibanja o manjši tablici z logotipom jabolka, ki naj bi prišla na trg, proti koncu letošnjega leta.

    Objavljeno: 14.3.2012
  • Sony in Lebdeči dotik

    Sony nam je poslal napoved svojega novega telefona. Gre za model Xperia Sola, ki s karakteristikami srednjega razreda ne navduši. Imel bo zaslon z zvenečim imenom Reality Display, ki bo velik 3,7 palca. Operacijski sistem Android 2.3 bo poganjal 1GHz procesor (NovaThor U8500). Japonci niso pozabili omeniti še 5MP kamere in tehnologije NFC, ki na napravi ne bosta manjkali.

    Objavljeno: 14.3.2012
  • Analiza vsega mogočega

    Analiza podatkov in navad postaja vse pomembnejša, nekaterim je to področje izjemno zanimivo, spet drugi pa se zgražajo zaradi morebitnih posegov v zasebnost. Kako poglobljeno pa se lahko spustimo v podatke pa je pred kratkim pokazal Stephen Wolfram, ustanovitelj podjetja Wolfram Research, najbolj znanega po sistemu Mathematica in spletni strani Wolfram|Alpha. Na njegovem blogu je analiziral nekaj zanimivih podatkov, ki jih je zbral sam o sebi tekom zadnjih desetletji. Vsekakor priporočamo ogled, kaj vse se da logirat, če se tega lotiš malo resneje.

    Objavljeno: 13.3.2012
  • Galaxy S2 dobil ICS

    Napočil je dolgo napovedovani dan, ko zastavonoša Samsungove linije telefonov dobi najnovejši operacijski sistem Ice Cream Sandwich. Prve države z nadgradnjo so Južna Koreja, Poljska, Švedska in Madžarska. V nekaj dneh naj bi želeno datoteko na sistem Kies dobili tudi drugje po Evropi in Aziji. Ker bo nadgradnja možna tudi preko brezžične povezave, nam ne preostane drugega kot čakanje na veseli pisk sistema za obveščanje. Od uspeha novega Androida na najbolj prodajanem Samsungovem telefonu vseh časov je odvisno, kako hitro ga bodo dobili še lastniki modelov z LTE povezavo, tisti s telefonom Galaxy Note in oboževalci tablic Galaxy Tab 8.9 in 10.1. Prilagamo nekaj opozoril, ki so priporočljivo branje pred posegom.

    Objavljeno: 13.3.2012
  • Nova vojna na obzorju

    Dobesedno pretreseni Yahoo, nedavno je doživel kar nekaj rošad v organizaciji, toži Facebook zaradi domnevnega kršenja desetih patentov. Največje družabno omrežje naj bi ranjenega giganta med drugim oškodovalo pri uporabi zaščitene tehnologije v oglaševanju, pri varnostnih mehanizmih ter z izvedbo neposrednega sporočanja. Po besedah pravnih predstavnikov družbe Yahoo so kršitve patentov globoko zakoreninjene v samo jedro družabnega omrežja. Sporno tehnologijo Yahoo uspešno trži, medtem ko jo Facebook uporablja brez kakršnegakoli nadomestila. Ker se o reševanju nastalega problema sprti strani nista uspeli zediniti, se je družba Yahoo v iskanju pravice odpravila na sodišče.

    Objavljeno: 13.3.2012
  • Novi iPad ne bo zamudil

    Kljub nečloveškemu povpraševanju in nekaterim informacijam, da bo zaradi njega iPad tretje generacije zamudil, je iz Cupertina prišla vest, ki tovrstna natolcevanja zanika. V Applu so potrdili, da je začetna zaloga namenjena prednaročilom razprodana in bodo zato novi naročniki kupljene tablice dobili dva do tri tedne kasneje, medtem ko je datum prihoda nove tablice vseh tablic zabetoniran na petek, 16.3., tako da se ljubitelji jabolčnih naprav mirne duše odpravijo v Avstralijo, ZDA, Kanado, Singapur, na Kitajsko, Japonsko, v Francijo, Nemčijo, Veliko Britanijo ali Švico, in se postavijo v vrsto. Drugi bomo v toplini doma spremljali, kako se bo tablica z boljšo ločljivostjo, kamero, pošastno baterijo in hitrejšim internetom odrezala po svetu in se v primeru pozitivnih recenzij odpravili v katero izmed bližnjih trgovin malce kasneje. Več o novem iPadu na spodnji povezavi.

    Objavljeno: 13.3.2012
  • Prevajalnik, ki posnema naš glas

    Pri Microsoftu so razvili programsko opremo, ki posnema uporabnikovo barvo glasu, nakar z njegovim glasom govori v tujem jeziku. Gre za prevajalnik, ki bo v prihodnosti omogočal učenje tujih jezikov z osebno noto, kar naj bi botrovalo večji domačnosti in posledično uspešnosti. Pri Microsoft Research, kjer so pretvorbo besedila v tujo govorico z znanim glasom izumili, pravijo, da so možnosti praktično neomejene. Program se posnemanja glasu uči slabo uro in je trenutno sposoben prevajanja v 26 različnih jezikov. Razvijalci bi radi nabor še razširili, saj je ena glavnih ciljnih panog turizem, kjer bo virtualni poliglot popotnikom prav gotovo nadvse privlačen.

    Objavljeno: 12.3.2012
  • Samsung patentiral zaslon v ovitku

    Težaven naslov novice predstavlja nov Samsungov patent, po katerem se bodo Korejci lotili telefona, ki bo v celoti sestavljen iz zaslona. Gre za tehnologijo, pri kateri se bo osrednji zaslon mobilne naprave razširil vse do robov, po robovih in na hrbtišče. Tovrstna zamisel odpravlja nekatere omejitve, ki se jim danes ne gre ogniti. Naprave prihodnosti bodo lahko zamenjale videz, kadar se bo uporabniku tako zahotelo. Pri uporabi ne bomo ograjeni znotraj osrednjega prostora, saj bomo sliko zlahka razširili na "ovitek", ki bo z glavnim zaslonom tesno povezan. Samsung namerava tehnologijo ponuditi tudi ostalim proizvajalcem in je ne misli zadržati le zase. Bomo morda kmalu priča revolucionarnim dodatkom za pametne telefone?

    Objavljeno: 12.3.2012
  • Microsoft Robotics Studio pozna Kinect

    V javnosti je najbrž precej malo znano, da Microsoft kar nekaj sredstev vlaga v področje robotike. Eden izmed rezultatov je namensko razvojno okolje Microsoft Robotics Developer Studio (RDS), ki je pravkar doživel objavo četrte različice paketa. Z njim lahko uporabniki domačih robotov (med drugim ga lahko uporabimo tudi s priljubljenim paketom Lego Mindstorms) z vizualnim orodjem in kodiranjem pripravljajo krmilne programe vse bolj sofisticiranih robotov.

    Objavljeno: 11.3.2012
  • Picasa spoznava Google+

    Google je objavil novo različico programa Picasa za namizne računalnike, ki zna fotografije elegantno deliti z družabnim omrežjem Google+. Vsakič, ko fotografije skušamo naložiti v spletno storitev Picasa, nam program ponudi tudi dodatno tipko, za enostavno nalaganje fotografij na časovno os v Google+, seveda pa lahko hkrati določimo, kateri krogi (circles) prijateljev, bodo določene fotografije videli.

    Objavljeno: 11.3.2012
  • Googlova tablica pride v maju

    Glede na številna poročila je čedalje bolj verjetno, da bo Google v maju predstavil prvi tablični računalnik pod tržnim imenom Google. Šlo naj bi za 7-palčni model z ločljivostjo 1280 x 800 pik, naborom Nvidia Tegra 3, seveda pa tudi najnovejšim operacijskim sistemom Android 4.0. Računalnik naj bi proizvajal tajvanski Asus, obstaja pa tudi možnost, da bi tablica nosila imeni obeh proizvajalcev.

    Objavljeno: 10.3.2012
  • Tiskalnik piši-briši

    Kljub temu, da živimo v časih tablic, pametnih telefonov in internetnih vsebin, informacije natisnjene na papir predstavljajo še vedno pomembne del našega življenja. S tem pa je še vedno odprto vprašanje smotrnosti in vpliva na okolje, ko govorimo o potratni uporabi papirja.

    Objavljeno: 10.3.2012
  • Dan spolov v Hiši Eksperimentov

    Danes so nam na novinarski konferenci pri Hiši Eksperimentov predstavili dogodke, ki jih prirejajo v okviru dneva spolov. V okviru teh dnevov smo spoznali projekt TWIST (Towards Women In Science and Technology in se preizkusili na testu implicitnih asociacij, seveda pa hiša gosti še veliko drugih interaktivnih poizkusov oziroma eksperimentov.

    Objavljeno: 9.3.2012
  • DOJ pripravlja tožbo proti družbi Apple

    Ameriško pravosodno ministrstvo (DOJ) se menda pripravlja na protimonopolno tožbo proti družbi Apple in petim knjižnim založnikom z obtožbo, da so vpletene v namerno prirejanje cen elektronskih knjig. Celotna zadeva sloni na znameniti določbi, da Apple kot prodajalec dobi 30% od vsake prodane elektronske knjige, založniki pa sami določajo končno maloprodajno ceno. Po ameriški zakonodaji pa morajo založniki prodajati po veleprodajni ceni, končni prodajalci pa po maloprodajni, kjer je lahko marža tudi 0, če se prodajalec tako odloči.

    Objavljeno: 9.3.2012
  • Space Monkey - nov izzivalec za Dropbox

    Mlado podjetje Space Monkey pripravlja zanimivo storitev hrambe podatkov v oblaku, ki je kombinacija dosedanjih storitev in tehnologij, kot so Dropbox, BitTorrent in CrashPlan. Podobno kot Dropbox, bo Space Monkey nudil uporabnikom pomnilniških prostor v oblaku, prek katerega lahko sinhroniziramo podatke med različnimi napravami. Prav tako lahko omogočimo souporabo dela podatkov z drugimi uporabniki.

    Objavljeno: 9.3.2012
  • Acerjev projektor z laserjem

    Acer je na sejmu CeBit predstavil nov projektor K520, ki uporablja hibridno kombinacijo LED diod in laserske tehnologije za dosego podobnih projekcijskih zmogljivosti kot običajni projektorji, a z 90% nižjo porabo energije. Novinec zmore svetilnost 2000 lumnov in kontrastno razmerje 100.000:1, kar je podobno povprečnemu projektorju z običajnimi žarnicami in precej bolje kot pri dosedanjih projektorjih LED.

    Objavljeno: 9.3.2012
  • Milijarda mobilnih uporabnikov

    Kitajska je postala prva država, ki ima kar milijardo uporabnikov mobilne telefonije. Od približno 1,3 milijarde prebivalcev jih ima po ocenah raziskav kar 73,6% lasten mobilni telefon. Rast je bila v zadnjih letih izredno hitra. Še leta 2007 je podobna raziskava pokazala, da ima mobilne telefone le okoli 500 milijonov. Le pet let je bilo dovolj za podvojitev obsega.

    Objavljeno: 8.3.2012
  • Novi iPad je tu!

    Apple je na posebnem dogodku predstavil nove izdelke, v ospredju pa je seveda bila močno pričakovana nova različica tabličnega računalnika iPad. Zanimivo, da mu pravijo zdaj le "novi iPad" ali "iPad tretje generacije", torej nima imena iPad 3 ali iPad HD, kar utegne postati nerodno za razlikovanje od prejšnjih različic. Ostala ugibanja, ki so bila v zadnjem času v javnosti, pa niso bila daleč od resnice. Skoraj nasprotno, neutrudni vohuni in analitiki so uganili skoraj vse.

    Objavljeno: 7.3.2012
  • Google Play - enotna spletna trgovina

    Google je na dan, ko je glavni tekmec predstavlja novo generacijo tabličnih računalnikov, poskrbel za temeljito prenovo svoje spletne ponudbe, pomembnega člena v zgodbi o mobilnih napravah. Dosedanje spletne trgovine Android Market, Google Music in Google eBookstore so tako združili ve no samo celovito spletno trgovino z imenom Google Play.

    Objavljeno: 7.3.2012
  • Samsung Galaxy Pocket

    Samsung se s svojimi Galaksijami trudi zapolniti prav vse tržne niše. Komu se zdijo sodobni pametni telefoni zaradi velikih zaslonov preprosto preveliki, bo morda našel uteho v novem modelu Galaxy Pocket. Kljub temu, da gre za povsem spodoben pametni telefon z operacijskim sistemom Google Android (2.3), ima komaj 2,8-plačni zaslon, skoraj polovico štirikrat manjši od velikana Galaxy Note.

    Objavljeno: 7.3.2012
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji