• Facebook Messenger

    Facebook je objavil odjemalca za okolje Windows za svojo storitev trenutnega sporočanja. Facebook Messenger za Windows 7 (da, omejen je na to različico) omogoča kramljanje s prijatelji, izmenjavo informacij o njihovi lokaciji, izmenjavo fotografij in drugih dokumentov, ne podpira pa videokonferenčnih povezav in skupinskega kramljanja. Menda je slednje še v razvoju. Seveda povezavo omogoča brez uporabe spletnega brskalnika in je s tem bolj podoben drugim programom za trenutno sporočanje.

    Objavljeno: 6.3.2012
  • Toshiba Excite 10

    Toshiba je začela s prodajo, kot sami trdijo, najtanjšega tabličnega računalnika ta hip na trgu. Novi model Excite je debel le 0,76 cm in tehta komaj 535 gramov. Za primerjavo - Apple iPad 2 meri 8,8 mm in tehta med 601 in 613 grami. Zaslon pri novi Toshibi meri 10-palcev, ima ločljivost 1280 x 800 in tehnologijo IPS. Procesor ima dve jedri in deluje s taktom 1,2 GHz.

    Objavljeno: 6.3.2012
  • Adobe Lightroom 4

    Adobe je objavil končno različico programskega paketa Lightroom 4, enega najbolj priljubljenih na področju digitalne fotografije, tako za ljubitelje, kot profesionalce. Med večjimi novostmi v programu je zmožnost pregledovanja in urejanja video posnetkov. Čeprav ne gre za polni video urejevalnik, ima nekatere zanimive zmožnosti. Nastavitve iz fotografije lahko denimo uvozimo v video posnetek in prilagodimo barvne tone in osvetlitev v celotnem video posnetku. Video posnetke lahko izvozimo v zapisu H.264 in jih neposredno naložimo v priljubljene spletne storitve

    Objavljeno: 6.3.2012
  • Archos za otroke

    Večina današnjih tabličnih računalnikov je namenjenih pretežno odraslim, čeprav so prav otroci pogosto tisti, ki se nad njimi najbolj navdušijo. Pri Archosu so se zato odločili, da bodo razvili model, ki je namenjen predvsem njem. Ime mu je Child Pad.

    Objavljeno: 5.3.2012
  • Manjkajoči Intelovi členi

    Po zadnjih informacijah, prihajajoča generacija Intelovih procesorjev z delovnim imenom Ivy Bridge nekoliko kasni. Po prvotnih načrtih naj bi bili v prodaji že aprila, zdaj pa vse kaže, da jih bomo dočakali šele junija. Krivda je menda v težavah samim proizvodnim procesom.

    Objavljeno: 5.3.2012
  • Kakšen bo iPad 3?

    Le nekaj dni pred predvideno predstavitvijo tretje generacije tabličnih računalnikov Apple iPad so ugibanja o lastnostih ena najbolj vročih v internetnih objavah in razpravah. Kaj od tega je pravzaprav res?

    Objavljeno: 4.3.2012
  • Ubuntu Precise Pangolin

    Na vrsti je naslednja velika različica operacijskega sistema Ubuntu z oznako 12.04. Precise Pangolin, kot je delovno ime nove različice, sodi med tako imenovane LTS objave z dolgim ciklom podpore (long-term support), hkrati pa je prva LTS različica z uporabniškim vmesnikom Unity, ki bo v bodoče postal poglavitni grafični vmesnik te izvedbe Linuxa.

    Objavljeno: 4.3.2012
  • Canon EOS 5D Mark III

    Canon je na 25-letnico nastanka družine zrcalno-refleksnih fotoaparatov EOS predstavil nov vrhunski model EOS 5D Mark III. Ta nadgrajuje zmogljivosti priljubljenega predhodnika EOS 5D Mark II ter prinaša večjo hitrost delovanja, višjo ločljivost, izboljšano zmogljivost obdelave posnetkov in razširjene možnosti ustvarjanja tako pri fotografiji kot pri video posnetkih.

    Objavljeno: 3.3.2012
  • Dolby JPEG-HDR: HDR za vsakogar

    Fotografiranje v načinu visokega dinamičnega območja, bolj znanem pod kratico HDR (High Dynamic Range) je priljubljena metoda, kako iz fotografije izvleči večjo dinamiko, zlasti pri snemanju v naravi. Postopek narekuje, da ustvarimo več zaporednih fotografij z različnimi nastavitvami, ki jih nato združimo v ne posnetek z višjim dinamičnim razponom, bodisi s pomočjo računalnika in programske opreme, ali pa z vklop posebne funkcije pri nekaterih sodobnejših fotoaparatih.

    Objavljeno: 3.3.2012
  • Maline gredo za med

    Projekt Raspberry Pi (raspberry = malina) je doživel nepričakovano velik interes javnosti. Le nekaj dni za tem, ko so avtorji projekta računalnika za 25 ameriških dolarjev najavili začetek prodaje, je bil naval na spletno stran za naročila tako velik, da so morali strežnike začasno preklopiti v statičen način, saj niso mogli zagotoviti ustrezne odzivnosti. Prve zaloge so menda razprodali tako rekoč hipoma.

    Objavljeno: 2.3.2012
  • H.265 obljublja bistveno boljše video stiskanje

    V ozadju dogajanja na konferenci MWC 2012 v Barceloni, pač zaradi medijske osredotočenosti na nove telefone, je bilo mogoče videti tudi marsikaj zanimivega na drugih področij. Ena najbolj obetavnih novosti je denimo nov kodek za video posnetke z imenom H.265, kot naslednik današnjega H.264, ki obljublja med kar med 40% in 45% boljše stiskanje video posnetkov, kot dosedanje tehnologije.

    Objavljeno: 2.3.2012
  • Domači kino na diode LED

    Italijanski proizvajalec projektorjev Sim2 je kot prvi predstavil projektor za hišni kino, ki uporablja diode LED namesto klasičnih žarnic za projekcijo slike. Doslej so bile LED diode zaradi nekaterih tehničnih omejitev (svetilnost) uporabljene le v malih prenosnih projektorjih z omejenim dometom in razmeroma nizkimi ločljivostmi.

    Objavljeno: 2.3.2012
  • Google uveljavlja novo politiko

    S prvim marcem je Google začel uveljavljati novo politiko glede ravnanja z osebnimi podatki uporabnikov. Kot je že znano, je Google pred nekaj tedni najavil spremembo na tem področju in poenotenje doslej različnih politik v raznih spletnih storitvah ponudnika. Doslej je vsaka storitev namreč imela svojo politiko in način hranjenja podatkov o uporabnikih, čeprav je bilo na prvi videz zaradi skupnega uporabniškega profila in enotnega sistema prijavljanja videti, kot da je v ozadju že zdaj le en velik sistem.

    Objavljeno: 1.3.2012
  • Windows 8 Preview na voljo za prenos

    Microsoft je na konferenci MWC 2012 v Barceloni javno objavil novo razvojno različico okolja Windows 8. Poimenovali so jo Windows 8 Consumer Preview s čimer želijo, da je preizkušajo prav vsi, zlasti pa potrošniki. Za razliko od različice objavljeni pred nekaj meseci, ki je bila namenjena predvsem razvijalcem, je zdaj vidnega že precej več - na primer povezava na trgovino Windows Store, vključene pa to tudi nekatere preizkusne različice programov tretjih ponudnikov. V preizkusnem obdobju so vse aplikacije v spletni trgovini seveda brezplačne.

    Objavljeno: 1.3.2012
  • The Pirate Bay jadra dalje

    Danes lahko marsikje preberemo alarmantne novice o tem, da bo priljubljena spletna stran za izmenjavo datotek The Pirate Bay prenehala z uporabo torrent datotek. Na strani enega izmed večjih slovenskih časopisov smo celo zasledili zapis, da je danes dan, ko se je končalo obdobje portala The Pirate Bay.

    Objavljeno: 29.2.2012
  • Adobe Photoshop Touch za iPade

    Adobe je po številnih manjših orodij na računalnike iPad presenel tudi tablično različico svojega paradnega slikarskega programa Photoshop. Novi Photoshop Touch je na moč podoben različici za okolje Android in najbližje temu, kar sicer poznamo iz namiznih računalnikov. Hkrati je prvo izmed družine orodij Touch, ki jih namerava Adobe predstaviti v naslednjih mesecih.

    Objavljeno: 29.2.2012
  • Fujitsu Stylistic M532

    Med ponudnike tablic z okoljem Google Android se odslej uvršča tudi Fujitsu svojim najnovejšim izdelkom Stylistic M532 Android Media. Japonski proizvajalec ima sicer že dolgoletne izkušnje s tablicami, vendar so doslej to bili le izdelki z okoljem Windows. Novo tablico označujejo kot mobilno napravo za poslovneže, ki želijo združiti delo in užitek na eni sami napravi.

    Objavljeno: 29.2.2012
  • Nova številka Monitorja

    Mesec je ponovno naokoli, z njim pa je na voljo nova številka Monitorja. Glavna tema številke je sporazum ACTA, ki je sicer že zamrznjen, a bi lahko bil hitro tudi 'odmrznjen'. Je pa ACTA vnela široko javno razpravo, ki še zdaleč ni končana. Pišemo o njeni zgodovini, o tem, kaj pomeni, hkrati pa tudi kaj ne. Govorimo o anonimih, o protestih, seveda pa tudi o piratstvu na splošnem.

    Objavljeno: 28.2.2012
  • Asus med telefoni in tablicami

    Asus je med tistimi proizvajalci, ki vidijo prihodnost v čedalje tesnejšem sodelovanju in celo združevanju pametnih telefonov in tablic. Prav na tem področju so objavili dokončno podobo in tehnične značilnosti telefona Asus PadFone, ki se lahko z dodatki spremeni v tablico ali celo priložnostni prenosnik. V osnovi gre za telefon z operacijskim sistemom Android 4.0, procesorjem Snapdragon S4 z dvojnim jedrom, 16 do 64 GB pomnilnika Flash in predvsem 4,3-plačnim zaslonom AMOLED z ločljivostjo qHD. Ne gre pozabiti na bogato opremo, med katero so bluetooth 4.0, HDMI, GPS, fotoaparat z 8 milijoni pik in podpora za omrežja HSPA+ do 42 Mb/s.

    Objavljeno: 28.2.2012
  • Intel v telefonih

    Intel je na konferenci MWC v Barceloni razkril svojo dokončno strategijo na področju železnine za pametne telefone. Projekt z imenom Medfield tako dobiva končno podobo v obliki treh različnih procesorjev Atom, ki bodo poganjali bodoče telefone z okolju Android in najbrž tudi Windows Phone.

    Objavljeno: 28.2.2012
  • Nokia z obilico novosti

    Nokia je na svetovnem kongresu mobilne telefonije predstavila nove izdelke, storitve in partnerstva ter potrdila svojo novo strategijo na temelju okolja Windows Phone. Prva novost je Nokia Lumia 610, doslej najcenejši izdelek iz družine Lumia. Gre za telefon s 3,7-palčnim zaslonom in ločljivostjo 800 x 480 pik, 256 MB RAM, 8 GB pomnilnikom RAM in povezljivostjo s spletno storitvijo Skydrive. Podpira omrežja HSDPA Cat 7, WiFi 802.11 b/g/n in Bluetooth 2.1, akumulator pa zadostuje za okoli 6,5 ur pogovorov. Priporočena maloprodajna cena Nokie Lumia 610 pred davki in prispevki je 189 evrov. Na trg bo predvidoma prišla aprila.

    Objavljeno: 28.2.2012
  • HTC One

    HTC je konferenco MWC 2012 izkoristil za predstavitev nove strategije in novih izdelkov. Po novem, se bodo tako vsi telefoni z operacijskim sistemom Google Android imenovali HTC One. V ozadju je iskanje večje tržne razpoznavnosti, uveljavitve tržne znamke. Upajo, da se bo prijelo vsaj tako, kot Samsungu ime Galaxy in Applu i(Phone).

    Objavljeno: 27.2.2012
  • Samsung Galaxy Tab 2 10.1 in Galaxy Beam

    Kljub temu, da je Samsung za sredino marca napovedal svoj dogodek, kjer bodo razkrili poglavitne letošnje novosti na področju mobilnih naprav, so nekaj presenečenj pustili tudi za pravkar potekajoči Mobile World Congress 2012 v Barceloni. Prva novost je nova tablica Galaxy Tab 2.0 z 10,1-palčnim zaslonom. Ta prihaja nekaj tednov za najavo 7-palčne druge generacije tablice, ki ima za glavno novost operacijski sistem Google Android 4.0 (ICS).

    Objavljeno: 27.2.2012
  • Huawei izziva (mobilni) svet

    Kdor misli, da razvoj mobilnih telefonov nadzorujejo le Američani in Korejci, morda pa še Finci in Japonci, ne sme pozabiti na veliko Kitajsko. Podjetje Huawei, sicer eno najbolj uglednih iz dežele vzhajajočega sonca, je konferenco MWC 2012 izkoristilo za predstavitev svojih udarnih novosti, s katerimi naj bi postali bistveno bolj znani, kot doslej.

    Objavljeno: 27.2.2012
  • Kaj bo Samsung napovedal marca?

    Trend je spočel Apple. Ugibanja o novem modelu so se praviloma začela takoj po najavi prejšnjega. Da je Samsungu uspelo priti med velike, priča tudi številčnost govoric o njem. Največ se jih tiče naslednika njihovega najbolj prodajanega modela Galaxy S2. Ker se Korejcem zdi, da najava takšnega telefona zahteva lasten dogodek, so odpovedali konferenco na sejmu MWC v Barceloni in povabili v Amsterdam, kjer bodo 15. marca razvezali jezik in razkrili načrte za 2012. Po najnovejših informacijah naj bi Galaxy S3 imel gromozanski zaslon (4,8 palca) in keramično hrbtišče namesto poceni plastike, ki smo je vajeni pri Samsungu.

    Objavljeno: 26.2.2012
  • Boj za oblak

    Oblačna shramba Box.com je uporabnikom Androidne aplikacije obljubila dosmrtno kvoto 50GB prostora na njihovem diskovnem polju. To je enkrat več kot obljublja Microsoft (SkyDrive) ter občutno radodarnejše kot pri konkurenci v obliki najbolj priljubljene tovrstne storitve Dropbox. Resda Box ne pozna udobne sinhronizacije, a takšen zajeten kos diska v oblaku ni za odmet. To so spoznali tudi pri Dropboxu in odgovorili z nadgradnjo mobilne aplikacije, ki omogoča samodejen prenos posnetih fotografij. Z uporabo nove zmožnosti si uporabniki lahko prislužimo do 3GB dodatnega prostora za shranjevanje. Posodobljena aplikacija je trenutno na voljo zgolj za telefone z Androidom, ker različica za iOS še čaka na Applov blagoslov.

    Objavljeno: 26.2.2012
  • Google Nexus Tab gre v proizvodnjo aprila

    Že januarja so svetovna občila poročala o Googlovi nameri, da vstopi na trg tablic. Kot pri telefonih naj bi se tudi tablični računalnik imenoval Nexus, kar bo zagotovilo, da bo nad celotnim postopkom izdelave tablice bdel sam spletni velikan. Čeprav uradne potrditve še ni, so si govorice enotne. Tablica vsekakor prihaja. Imela bo zaslon velikosti sedmih palcev, proizvajati pa naj bi jo začeli že aprila.

    Objavljeno: 26.2.2012
  • Apple brez potisne pošte v Nemčiji

    Kljub temu, da o patentnih vojnah ne pišemo več vsak dan, to ne pomeni, da je rožljanje z orožjem kaj tišje. Nasprotno, zdi se, da so spori iz dneva v dan številčnejši. Postali so tako pogosti, da niso več novica. Vseeno vam moramo priobčiti zadnje tovrstne dogodke iz Nemčije. Uporabniki, ki boste v bližnji prihodnosti potovali čez germanske dežele in imate na svojih jabolčnih napravah vključeno potisno pošto, se pripravite na hladen tuš. Potisna pošta vam ne bo delovala. Razlog tiči v odločitvi Nemškega sodišča, ki je v sporu med Motorolo in Applom ugodilo prvemu. Motorola ima v lasti patent za potisno pošto in Apple dotičnega načina elektronske dostave sporočil do nadaljnjega na nemških tleh ne sme uporabljati. Odvetniške pištole iz Cupertina pravijo, da gre v primeru Motorole za zastarel patent, ki ne pokriva sodobne tehnologije, zato so napovedale pritožbo.

    Objavljeno: 25.2.2012
  • V Slovenijo prihaja Nokia Belle

    Prvega marca bomo tudi Slovenci deležni nadgradnje operacijskega sistema Symbian, Nokia Belle. V prvi vrsti se veselimo novega uporabniškega vmesnika, ki bo omogočal naprednejše prilagajanje šestih osnovnih zaslonov, enostavnejše delo z gradniki ter lažje premikanje bližnjic med posameznimi zasloni.

    Objavljeno: 25.2.2012
  • Izboljšano iskanje po aplikacijah

    Navidezne tržnice postajajo vse bolj nepregledne količine mobilnega programja, zato se v njih hitro izgubimo. Svoj prostor pod soncem je v tej zmedi našlo podjetje Chomp. Z istoimenskim iskalnikom so že nekaj časa priljubljena destinacija lažjega iskanja željnih uporabnikov telefona iPhone, tablice iPad ali naprav z Androidom. Skrivnost njihovega uspeha je v preprostem vprašanju, ki nam ga iskalnik zastavi na začetku, "Kakšne vrste aplikacijo iščemo?" Na podlagi odgovora in učinkovitih algoritmov v ozadju, dostikrat dobimo natančnejšo izbiro, kot pri klasičnem načinu iskanja.

    Objavljeno: 24.2.2012
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji