• Dell Latitude X1

    Dell Latitude X1 je s težo 1,1 kg doslej najmanjši in najlažji prenosnik tega proizvajalca. Kljub majhni teži in skromnim dimenzijam (debelina le 2,5 cm) pa je prenosnik dodatno ojačan in zaščiten pred umazanijo, premore pa bogat nabor vmesnikov. Zaslon je 12,1-palčni in z slikovnim razmerjem 16:9, pri čemer nudi ločljivost 1280 x 768 pik. Računalnik temelji na naboru Intel 915GMS in ultra varčnem procesorju Pentium M 733 (1,1 GHz). Osnovni pomnilnik je velik 256 GB (razširljiv do 1,28 GB), disk pa velik 30 oziroma 60 GB. Vgrajeni so vmesniki bluetooth, Wi-Fi 802.11 b/g, firewire, USB 2.0, gigabitni ethernet ter reže za kartice SD in CompactFlash.

    Objavljeno: 31.3.2005
  • Windows Server 2003 Service Pack 1 na voljo

    Microsoft je objavil končno različico kompleta popravkov za svoje strežniške sisteme. Service Pack 1 je prvi večji komplet popravkov in izboljšav od predstavitve samega operacijskega sistema Windows Server 2003. Komplet popravkov ima domala vse varnostne izboljšave, ki jih je Microsoft vgradil tudi v komplet popravkov SP2 za operacijski sistem Windows XP, vključno s požarnim zidom in povsem novim čarovnikom za varnostne nastavitve v strežniku. Microsoft ima še naprej v načrtu, da v letošnjem ali naslednjem letu objavi precej osveženo različico strežnika, ki mu za zdaj pravijo Windows Server 2003 R2. Ta naj bi zapolnil vrzel do prihoda nove generacije strežnikov na temelju projekta Longhorn.

    Objavljeno: 31.3.2005
  • Google se še kar širi

    Google je objavil, da bo prevzel podjetje Urchin Software. Urchin se ukvarja z analizami navad obiskovalcev spletišč, glavni odjemalci njihovih storitev pa so velika spletna podjetja in spletne oglaševalske agencije. Google bo orodja podjetja Urchin, ki je doslej prodajalo predvsem storitev, ponudil kot samostojen izdelek tržnikom in izdelovalcem spletnih strani. Prevzem naj bi bil dokončan aprila, podrobnosti posla pa niso znane.

    Objavljeno: 31.3.2005
  • Hewlett-Packard izbral novega direktorja

    Upravni odbor družbe Hewlett-Packard je za direktorja in predsednika družbe imenoval 48-letnega Marka Hurda, ki je na to mesto prišel iz družbe NCR. V tej družbi je bil Hurd nazadnje predsednik in izvršni direktor, kjer je služboval kar 25 let na različnih vodstvenih pozicijah, med drugim tudi na čelu oddelka Terradata, ki razvija podatkovne baze in orodja s področja poslovne inteligence.

    Objavljeno: 30.3.2005
  • Sony mora ustaviti prodajo PlayStationov

    Sodišče v Kaliforniji je spoznalo družbo Sony za krivo glede kršenja patentnih pravic v zvezi z priljubljeno igralno konzolo PlayStation. Družba Immersion je že leta 2002 podala proti Sony tožbo, v kateri so jih obdolžili nelegalne uporabe tehnologije, ki omogoča igralcem povratne informacije na dotik prek igralnih palic (force feedback). Sony mora zaradi tega prenehati s prodajo igralnih konzol, ki kršijo patentne, tožniku pa plačati zajetnih 90,7 milijona dolarjev. Sony je že sporočil, da bo plačal odškodnino, vendar se bo obenem pritožil na prizivno sodišče, med tem pa PlayStationov ne nameravajo prenehati prodajati.

    Objavljeno: 30.3.2005
  • Microsoft spoštuje odločitev EU

    Microsoft je sporočil, da bo upošteval odredbo Evropske Unije, ki zahteva ločitev večpredstavnega predvajalnika od operacijskega sistema Windows XP. Nove različice izdelkov brez predvajalnika se bodo imenoval Windows XP Home Edition N in Windows XP Professional Edition N, kar so imena predlagana s strani EU. Microsoft je sicer razmišljal o alternativnih imenih, med drugim Windows XP Reduced Media Edition, vendar je EU temu nasprotoval. Microsoft bo v novem paketu odstranil vse reference in nastavitve za predvajalnik, hkrati pa je že pripravil dodatni paket s predvajalnikom in drugimi manjkajočimi programi, ki jih lahko kupci ponovno namestijo po lastni izbiri.

    Objavljeno: 30.3.2005
  • Acer prvi s Turioni 64

    Acer je prvi proizvajalec, ki je na trg poslal prenosne računalnike z novimi procesorji AMD Turion 64. S 64-bitno tehnologijo so opremljeni prenosniki Aspire 5000 in 5020, ki imajo povrh vsega zaslone z visoko ločljivostjo v razmerju 16:9, zapisovalnike DVD ter zmogljive grafične pospeševalnike ATI X600 oziroma X700. Uporabniki lahko računajo tudi na bogat nabor vmesnikov, med katerimi so tudi TV izhod, brezžični omrežni vmesniki in vmesniki firewire.

    Objavljeno: 30.3.2005
  • Dobra prodaja podatkovnih strežnikov

    Raziskava družbe IDC je pokazala, da je trg podatkovnih strežnikov v letu 2004 zrasel za kar dobrih 11,6% in dosegel nivo 14,9 milijarde dolarjev. To je dobra novica za področje, ki je v zadnjih letih zaradi recesije v računalniški industriji doživelo kar hude čase. Med proizvajalci so mesta ostala nespremenjena - Oracle je na prvem mestu s skoraj 41,3% trga. Sledita IBM z 30,6% trga in Microsoft s 13,4% trga. Prvo peterico zaokrožujeta Sybase in Teradata, vsak s 3,1% trga. V procentih je največji skok prodaje uspel Microsoftu, pri obračunu z enotno valuto pa Oraclu. IDC napoveduje, da se bo boj v letu 2005 nadaljeval predvsem na trgu za srednje velika in mala podjetja, kjer tako Oracle in IBM pripravljata novo ponudbo, Microsoft pa se pripravlja na objavo nove različice SQL Server 2005.

    Objavljeno: 29.3.2005
  • 3Com podpira terabitne hitrosti

    Podjetje 3Com je predstavilo novo družino omrežnih stikal, ki podpirajo bistveno večjo sistemsko prepustnost kot dosedanji izdelki. Stikala iz družine 8800 tako podpirajo do 24 vrat s hitrostjo 10 Gb/s, skupna hitrost hrbteničnega vodila pa dosega prepustnost kar 1,44 Tb/s. Na ta način lahko izdelek podpira tudi več kot 10.000 uporabnikov v enem stikalnem sistemu. Cene se gibljejo od 26.000 dolarjev za ohišje s sedmimi razširitvenimi režami oziroma od 36.000 dolarjev za stikalo z dvakrat večjo razširljivostjo. Pri 3Comu so sočasno predstavili tudi nov sistem za zaščito pred računalniškimi vdori TippingPoint 5000E, ki je namenjen celoviti varnostni zaščiti v velikih podjetjih. Cena sistema, ki preprečuje okužbo z virusi, vohunskimi programi in vdori je zajetnih 200.000 dolarjev.

    Objavljeno: 29.3.2005
  • Windows Mobile "Magneto"

    Na internetu so se pojavil prve informacije in slike nove različice operacijskega sistema za ročne računalnike PocketPC in pametne telefone, ki nosi delovno ime "Magneto". Operacijski sistem, ki sicer nosi tehnično oznako Windows Mobile 5.0, bo po vsej verjetnosti predstavljen še v letu 2005, prinaša pa številne novosti, med katerimi je v ospredju boljša integracija med računalniškimi in telefonskimi lastnostmi. Microsoft namreč upa, da bo z novo različico operacijskega sistema pritegnil več proizvajalcev pametnih telefonov, ki se danes raje odločajo za druge platforme.

    Objavljeno: 29.3.2005
  • CeBit 2005: Malo novosti

    Letošnji CeBit, že 20. po vrsti, se lahko pohvali z nekoliko bolj pisano ponudbo, saj so organizatorji razstavljavce razdelili na nekoliko več tematskih sklopov: v okviru sejma so tako v novih tematskih sklopih (in s tem v sektorjih, razdeljenih po halah) nastopali razstavljavci s področja poslovnih procesov, komunikacijske opreme in digitalnih storitev. Kljub temu je sejem nadaljeval gibanje iz prejšnjih let: pravih novosti je malo, revolucionarnih izdelkov ni, najbolj obiskane pa so hale, namenjene zabavni elektroniki in računalniški opremi za navdušence: tiste s komponentami za osebne računalnike in s telefoni GSM.

    Objavljeno: 28.3.2005
  • Cene sistemov POS močno padajo

    Sodeč po raziskavi družbe IHL Consulting naj bi se cene računalniških blagajn (sistemov POS) v zadnjih nekaj letih močno znižale. Medtem, ko je bila povprečna cena sistema POS še leta 2002 okoli 2.200 dolarjev, je konec lanskega leta ta znesek dosegel le še 950 dolarjev. Obenem se je močno povečalo število prodanih POS sistemov, saj so samo v ZDA lani prodali okoli milijon enot. Glavni razlog za veliko povpraševanje po novih sistemih POS so zlasti množične nadgradnje pri trgovcih vseh velikosti, ki želijo s prenovo doseči lažjo rabo in večjo funkcionalnost. Število ponudnikov se je v zadnjih letih močno povečalo, na to področje pa se poleg tradicionalnih ponudnikov IBM in NCR vse bolj podajajo tudi drugi ponudniki, zlasti PC tehnologije, kot sta Dell in HP.

    Objavljeno: 28.3.2005
  • Novell za lažje upravljanje sistemov Linux

    Novell je objavil novo različico orodja ZENworks, ki optimizirano za nadzor in upravljanje sistemov Linux. ZENworks 7 Linux Management vsebuje številne izboljšave, ki upraviteljem sistemov Linux prinašajo skoraj vsa orodja, ki so na voljo za lažje upravljanje na sistemu Windows. Novellovo orodje tako omogoča daljinski nadzor sistemov, izdelavo in uporabo diskovnih slik, izdelavo popisa strojne in programske opreme ter možnost upravljanje prek spletnega vmesnika. Orodje temelji na ogrodju sistemskih politik, s katerimi je mogoče bolj učinkovito postavljati pravila, konfiguracije in izvajati upravljanje sistemov z Linuxom. S pomočjo novega orodja ZENworks je mogoče upravljati tako sisteme, ki temeljijo na distribuciji SuSE, kot tudi Red Hat.

    Objavljeno: 28.3.2005
  • Gartner: omejen uspeh za poslovno inteligenco do leta 2007

    Pri analitski družbi Gartner menijo, da bo do leta 2007 več kot polovica projektov na področju poslovne inteligence imelo resne težave pri sprejemanju s strani uporabnikov, mnogi pa bodo zgolj polomije. Glavni vir težav, ki preprečuje večjo uspešnost na tem področju je v kakovosti podatkov, ki se zbirajo v podatkovnih skladiščih. Podjetja namreč temu vidiku izgradnje sistemov za poslovno inteligenco posvečajo premalo pozornosti, zato je uspešnost projektov zelo vprašljiva. Kljub tej oceni pri družbi Gartner menijo, da je prav področje poslovne inteligence in direktorskih informacijskih sistemov eno od ključnih področjih, na katera bodo v bodoče podjetja posvečala večjo pozornost.

    Objavljeno: 28.3.2005
  • Intel načrtuje nove Xeone MP

    Pri družbi Intel se pripravljajo na objavo nove družine procesorjev Xeon MP, ki so namenjeni predvsem zmogljivejšim strežnikom na Intelovi arhitekturi. Novi modeli bodo predhodnica povsem novim izdelkom, ki bodo vsebovali po dve jedri na procesor. Intel pravzaprav na tem področju pripravlja več novosti. Prva z delovnim imenom Cranford naj bi bila cenejša zamenjava za dosedanjo generacijo izdelkov, omogočala pa naj bi izdelavo strežnikov, ki bodo cenovno učinkovitejši od AMD-jeve ponudbe Opteronom. Za zmogljivostno zahtevnejše aplikacije pa bo na voljo Xeon MP "Potomac", ki bo vseboval kar 8 MB velik tretjenivojski predpomnilnik, dvakrat več kot doslej. Intel naj bi sočasno predstavil tudi nov sistemski nabor E8500 Twin Castle, ki bo podpiral 64-bitno tehnologijo EMT64, pomnilnike DDR2-400 in hitrejše sistemsko vodilo (667 MHz).

    Objavljeno: 27.3.2005
  • Microsoft zamuja z novim SQL Serverjem

    Microsoft je objavil, da bodo novo različico podatkovnega strežnika SQL Server 2005 z delovnim imenom "Yukon" in novo različico razvojnega orodja Visual Studio 2005 predstavili šele v drugi polovici letošnjega leta. S tem so uradno potrdili domneve, da novi izdelki ne bodo nared v letošnjem poletju, kot je bila še pred lasom rečeno. Zamudo naj bi unovčili za dodatne testiranja in morda nekatere dodatne funkcionalnosti, zlasti v razvojnem kompletu Visual Studio. Za slednjega so objavili tudi uradne cene, ki se bodo gibale od 300 dolarjev za različico Standard, 800 dolarjev za različico Professional, do domala 3.200 dolarjev za različico Visual Studio Team System. Za ljubiteljske razvijalce, začetnike in študente bo zanimiva tudi različica Visual Studio 2005 Express, za katero bo treba odšteti le 50 dolarjev. Microsoft noče komentirati, ali zamuda pomeni, da bodo orodja objavljena v tretjem ali četrtem kvartalu.

    Objavljeno: 26.3.2005
  • Cisco nadgrajuje stikala

    Cisco je predstavil nova omrežna stikala, ki nudijo večjo gostoto in boljše razmerje med ceno in zmogljivostjo za ciljno skupino - srednje velika podjetja. Med novostmi je tudi stikalo Catalyst 4948, ki nudi kar 48 vrat s hitrostjo 10/100/1000 Mb/s, ob tem pa enota meri v višino le 1U. Stikalo ima tudi priključke za povezavo med različnimi enotami prek hitrih omrežnih vmesnikov 10 Gb/s. Novi Catalyst uporablja enako arhitekturo kot družina 4500, ob tem pa nudi večjo razpoložljivost, saj lahko vsebuje redundančne napajalnike in vroče zamenljive ventilatorje. Cene se pričnejo pri 17.000 dolarjih.

    Objavljeno: 26.3.2005
  • IDS Sheer v partnerstvu z družbama Microsoftom in SAP

    Predstavniki podjetja IDS Sheer so potrdili pogovore z družbama Microsoft in SAP, ki bodo v svoje izdelke predvidoma vgradili tehnologijo za modeliranje poslovnih procesov, znano iz orodja Aris. IDS Sheer je znan po svojem izdelku, ki omogoča učinkovito modeliranje poslovnih procesov kot podlago za kasnejšo implementacijo poslovnih informacijskih sistemov. Orodje se že danes povezuje z nekaterimi izdelki na tem področju, zlasti izdelki družbe SAP, vendar se jim obeta v prihodnosti še tesnejše sodelovanje z drugimi partnerji.

    Objavljeno: 25.3.2005
  • EDS: Linux ni dovolj varen in razširljiv

    Družba EDS, ki sodi med največje sistemske integratorje in ponudnike zunanjih storitev na svetu, je na nedavnem srečanju s strankami zatrdila, da operacijski sistem Linux ni dovolj primeren za rabo v največjih podjetjih. Linux naj ne bi bil dovolj varen za najbolj občutljive in ključne sisteme, poleg tega pa ima resne težave s stopnjevano nadgradljivostjo (skalabilnostjo), kjer zaostaja za tekmeci. Svetovalci družbe EDS tudi opozarjajo, da obstaja resna možnost, da bi razvoj Linuxa v bodoče razdelil na več smeri (fork), kar bi zmanjšalo splošno združljivost doseženo na tem nivoju. EDS je svoje stališče objavil skupaj s partnerji v združenju Aglility Alliance, v katerem so tudi Fuji Xerox, Cisco, Microsoft, Sun, Dell in EMC. Cilj združenja je svetovanje pri celostnih rešitvah, s čimer naj bi se EDS boril proti glavnim tekmecem, ki sta danes tudi na področju storitev zlasti IBM in Hewlett-Packard.

    Objavljeno: 25.3.2005
  • Si.Mobil s poslovnimi rezultati in novo ponudbo

    Si.Mobil - Vodafone je v letu 2004 izboljšal poslovne rezultate, saj so v primerjavi s letom 2003 povečali prihodke za okoli 10%. Skupno je podjetje ustvarilo za 21 milijard tolarjev prometa, poslovni izid iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) pa so povečali kar za 59% na 4,9 milijarde tolarjev. Celoten poslovni izid je bil prvič pozitiven (EBIT) in je dosegel nivo 23,1 milijarde tolarjev. Skladno s poslovnimi izidi so se povečali tudi vsi drugi kazalniki, kot so število gostovanj uporabnikov v tujini (+19%), količina podatkovnih prenosov (+15,5%), pa tudi povprečna poraba na uporabnika (+1,2%), k zdaj znaša 3.586 tolarjev na mesec.

    Objavljeno: 25.3.2005
  • SAP prenavlja svoj ERP

    Sap je mesec dni pred načrti objavil novo različico svojega poslovnega informacijskega sistema MySAP ERP. Nova različica prinaša številne izboljšave in številne spremembe, ki so usmerjene predvsem k zagotavljanju skladnosti z različnimi regulativami po svetu. Močno izboljšana so tudi analitična orodja, ki omogočajo poročanje in analizo podatkov v realnem času ter lažje iskanje vzrokov in posledic v poslovnih podatkih. Nova orodja omogočajo tudi lažjo povezljivost sistema z notranjimi in zunanjimi viri podatkov ter učinkovitejšo izdelavo poročil. Novost so še nove predloge, ki lahko iz obstoječih transakcij izluščijo le tiste podatke, ki so potrebni za specifične naloge posameznih uporabnikov.

    Objavljeno: 24.3.2005
  • Oracle nadgrajuje orodja za poslovno inteligenco

    Oracle je objavil novo različico orodja za poslovno inteligenco in poročanje Oracle Business Intelligence 10g. Orodje je zdaj na voljo kot samostojni izdelek, ločen od programskega strežnika, omogoča pa izdelavo poizvedb, poročil, upravljanje s podatki in povezovanje z različnimi informacijskimi viri. Med drugim je vključeno orodje, ki omogoča uporabo podatkovnega skladišča v preglednici Excel. Cena izdelka je 20.000 dolarjev na procesor oziroma 400 dolarjev na imenovanega uporabnika. Oracle s to novostjo nadaljuje svojo strategijo, s katero želijo povečati prihodke iz naslova orodij za poslovne informacijske sisteme.

    Objavljeno: 24.3.2005
  • Novi strežniki Dell

    Dell je predstavil nove štiriprocesorske strežnike PowerEdge 6800 in 6850, ki so namenjeni predvsem podatkovnim bazam. Novi strežniki so obenem prvi, ki uporabljajo novo 64-bitno Intelovo arhitekturo procesorjev Xeon, v različici MP pa slednji nudijo tretjenivojski predpomnilnik velikosti 8 MB. Po navedbah družbe Dell novi strežniku nudijo okoli 32% večjo zmogljivost kot dosedanji tovrstni izdelki podjetja, prinašajo pa tudi nekatere nove tehnologije, kot so pomnilniki DDR2, PCI Express in večjo pomnilniško razširljivost. V ZDA so začetne cene za nove modele 4.000 oziroma 4.900 dolarjev.

    Objavljeno: 24.3.2005
  • Naslednja generacija za DLT

    Quantum je na sejmu CeBit prikazal prvi prototip naslednje generacije tračnih enot DLT. Novi izdelki z imenom DLT-S4 naj bi omogočali snemanje do 800 GB podatkov na posamezen trak, brez upoštevanja kompresije podatkov. Enota naj bi bile združljive z sedanjo generacijo trakov in enot, s še starejšimi pa zagotavlja možnost pravilnega prebiranja podatkov. Inženirji so ob gostoti zapisa podvojili tudi hitrost zapisovanja podatkov in izboljšali hitrost naključnega dostopa do podatkov. Kljub zanimivi novosti pa Quantum ne zagovarja več le tehnologije DLT, saj so ob nakupu družbe Certance predstavili paleto izdelkov, ki temelji na konkurenčni tehnologiji LTO.

    Objavljeno: 23.3.2005
  • Najzmogljivejši računalnik še močnejši

    IBM je podvojil zmogljivost super računalnika Blue Gene/L, ki je bil že doslej najzmogljivejši računalnik na planetu. Blue Gene/L je doslej imel v gručo združenih 32.000 procesorjev, IBM pa je nedavno dostavil sestavne dele, ki bodo omogočili podvojitev zmogljivosti, s čimer bo super računalnik zmogel procesirati kar 72 trilijonov ukazov na sekundo. Naročnik je organizacija Lawrence Livermore Laboratory, ki bo sistem uporabljal za simulacije in raziskave atomske energije ter druge znanstvene poskuse. Sistem bo v končni fazi zavzemal 64 strežniških omar na površini, veliki kot polovica teniškega igrišča, za delovanje pa bo porabil okoli 1,6 megawattov energije. Zanimivo, da je s tega stališče Blue Gene/L nekajkrat varčnejši od tekmecev, ki imajo precej manjše računske zmožnosti.

    Objavljeno: 23.3.2005
  • Microsoft sodeluje s Symbianom

    Iz družbe Symbian so sporočili, da so sklenili sodelovanje z družbo Microsoft, po kateri bodo dobili dostop do ključnih tehnologij za povezovanje z Microsoftovimi izdelki. Symbian bo tako za začetek pridobil vso potrebno tehnično podporo za izdelavo povezave med operacijskim sistemom Symbian OS in poštnim strežnikom Microsoft Exchange, kar bodo nekoliko kasneje ponudili tudi proizvajalcem pametnih telefonov. Podjetji naj bi sodelovali tudi na drugih projektih. Korak pomeni veliko otoplitev v odnosih, saj sta doslej podjetji predvsem močno tekmovali za pridobitev naklonjenosti proizvajalcev mobilnih telefonov. Symbian je bil doslej uspešnejši, saj njegovo platformo uporabljajo domala vsi veliki proizvajalci mobilnih telefonov.

    Objavljeno: 23.3.2005
  • Oracle in SAP v spopadu

    Oracle in SAP sta se spopadla za nakup podjetja Retek, ki proizvaja programsko opremo za trgovinske sisteme in nabavne verige. Konec februarja je SAP napovedal, da namerava kupiti družbo Retek za okoli 8,5 dolarja na delnico, vendar je Oracle ponudbo kmalu povišal na 9 dolarjev. Kakšen teden kasneje je SAP ponudbo povišal na 11 dolarjev, kar je vodstvo podjetja tudi uradno sprejelo. Toda Oracle je ponudbo takoj zvišal na 11,25 dolarja, reakcija Reteka še ni znana. Dvoboj med velikanoma analitiki vidijo kot poskus utrditve položaja na severnoameriškem trgu, zlati na področju trgovine, poudarjajo pa, da ta bitka najbrž ne bo edina med tekmecema.

    Objavljeno: 22.3.2005
  • Novi dodatki za strežnike ProLiant

    Hewlett-Packard načrtuje za svoje strežnike ProLiant številne novosti, ki bodo olajšale povezljivost in razširljivost. Od maja bodo tako prišli prve kartice, ki na sebi združujejo omrežne vmesnike in vmesnike za pomnilniške sisteme, skladne s protokolom iSCSI, s čimer naj bi olajšali povezovanje, nadzor in vzdrževanje strežnikov. HP bo kmalu začel v svoje strežnike tudi vgrajevati diske, ki imajo manjši premer (2,5 palca), vendar enako zmogljivost in večjo prepustnost kod dosedanji izdelki. Za povezavo z računalniškim sistemom bodo uporabljali vmesnik SAS (Serial Attached SCSI), ki združuje najboljše lastnosti dosedanjih vmesnikov SCSI in Fibre Channel.

    Objavljeno: 22.3.2005
  • Intel začel s prodajo 64-bitnih Pentiumov

    Intel je uradno začel s prodajo svojih prvih 64-bitnih procesorjev Pentium 4 6xx. Prve različice so na voljo z delovnimi takti do 3,6 GHz, kar je manj kot pri dosedanjih modelih Pentium 4 5xx. Cene se gibljejo med 224 in 605 dolarji. Intel je sočasno začel tudi s prodajo najzmogljivejšega Pentiuma 4 doslej, Pentium 4 Extreme Edition s taktom 3,73 GHz, za katerega je treba odšteti okroglih 1.000 dolarjev.

    Objavljeno: 22.3.2005
  • Microsoft razkriva Indigo

    Microsoft je naročnikom servisa MSDN omogočil dostop do prve razvojne različice komunikacijske tehnologije Indigo, ki je eden od stebrov prihajajočega operacijskega sistema Windows "Longhorn". Indigo naj bi znatno olajšal izdelavo porazdeljenih programov, ki delujejo prek omrežja in za komunikacijo uporabljajo spletne storitve. Indigo bo potemtakem temelj za povsem nov rod programov, ki jih ni treba nameščati na računalnike, med sabo po se povezujejo brez dodatne kode. Indigo je eden od treh temeljev, skupaj z grafičnim vmesnikom Avalon in datotečnim sistemom WinFS, ki jih je Microsoft sprva načrtoval samo za Longhorn, vendar jih bo kot kaže omogočil tudi za rabo v sistemih Windows XP in Windows Server 2003.

    Objavljeno: 21.3.2005
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji