• Brezplačni paket za tablične računalnike

    Microsoft je objavil brezplačni komplet orodij Experience Pack, s katerim želi spodbuditi prodajo in uporabo tabličnih računalnikov. V paketu so številna nova orodja, med katerimi so Ink Desktop, ki omogoča pisanje prostoročnih beležk na namizju, Snipping Tool 2 za zajem dela zaslona in Ink Art za umetniško slikanje s pomočjo peresa. Dodani so še nekateri večpredstavni programi in igre, med katerimi elektronska križanka, ki jo rešujemo s peresom, dnevno pa je prek interneta vselej na voljo nova križanka. Tablični računalniki predstavljajo danes le okoli 1,3% vseh prodanih prenosnikov, zato se pri Microsoftu prizadevajo, da bi povečali interes, tako z zniževanjem cen samih izdelkov, kot tudi širitvijo ponudbe.

    Objavljeno: 9.4.2005
  • Praktica znova v Sloveniji

    Izdelki nemškega podjetja Praktica so zopet na voljo v Sloveniji, med njimi pa je tudi nekaj zanimivih digitalnih fotoaparatov. Eden takih je model Praktica DCZ 4.4, ki ponuja ločljivost 4,2 milijona pik, 3x optični zum, podporo za kartice SD in zaslon z diagonalo dveh palcev za ceno manj kot 40.000 tolarjev. Fotoaparat podpira protokol Pict-Bridge za neposredni tisk fotografij. Zelo podoben je model DCZ 5.4 s 5,2 milijona pik, še bolj zanimiva novost pa sta modela LuxMedia LM4008 in LM5003, od katerih prvi nudi 8-kratni optični zum in ločljivost zajema slik 5,1 milijona pik.

    Objavljeno: 8.4.2005
  • Dell cilja na 80 milijard dolarjev

    Dell je na letnem srečanju s tržnimi analitiki potrdil novo strategijo, da nameravajo v naslednjih treh letih doseči prodajo 80 milijard dolarjev prometa letno. To je precej bolj drzen načrt, kot doslej, ko so ciljali na okoli 60 milijard dolarjev na letno, pa že ta je bil s strani tržnih analitikov označen za zelo smelega. Dell naj bi vnovičen skok dosegel tako s povečano prodajo svojih tradicionalnih izdelkov (osebni računalniki, prenosniki, strežniki, pomnilniški sistemi), načrtujejo pa velik skok prodaje na področju tiskalnikov in zabavne elektronike. Za Dell pa bo največji skok predstavljal načrt za agresivnejši nastop na področju storitev, kjer želijo obstoječe izdelke združevati v večje pakete in ponujati strankam kot celote. Dell je v zadnjem četrtletju dosegel prodajo v višini 13,4 milijarde dolarjev, kar je 16% bolje kot v enakem obdobju 2004, dobiček pa je rasel še hitreje - s stopnjo 32%.

    Objavljeno: 8.4.2005
  • Prvi nosilci DVD-RW DL

    Japonski JVC je razvil prve nosilce DVD-RW, ki podpirajo zapisovanje na dva sloja. Skupna zmogljivost nosilca je tako 8,5 GB, torej enako kot pri že doslej uveljavljenih nosilcih DVD+R DL. Gre za prvi izbrisljivi dvoslojni nosilec v okviru standardov DVD, za dosego tega cilja pa so morali poseči po novih materialih in metodi zapisovanja N-Strategy, ki zagotavlja trajnost, zlasti pri pogostem brisanju podatkov.

    Objavljeno: 8.4.2005
  • Prihaja novi Flash

    Predstavniki podjetja Macromedia so na razvojni konferenci razkrili nekatere podrobnosti nove generacije spletnega orodja Flash in z njim povezanih novih izdelkov. Flash 8, ki nastaja pod projektnim imenom Maelstrom, prinaša največ novosti od samega nastanka programa. Macromedia napoveduje nove grafične zmožnosti, povsem prenovljeno podporo za video in tekstovne animacije ter nove zmožnosti za rabo na mobilnih napravah. Macromedia bo za slednje pripravila tudi povsem novo razvojno orodje 8Ball in ogrodje FlashCast, ki bosta omogočalo razvoj namenskih programov v Flashu za poljubne mobilne naprave.

    Objavljeno: 8.4.2005
  • Gericomove pomladne novosti

    Avstrijski izdelovalec računalnikov Gericom je predstavil tri nove prenosnike, ki izstopajo po bogati opremi in nekaterih tehničnih posebnostih. Model Supersonic PCIe je najzmogljivejši. Ima grafični procesor nVidia GeGorce Go 6600 na vodilu PCI Express s 128 MB DDR2, ta pa krmili 15,4-palčni zaslon s tehnologijo Crystal Bright Display, ki premore ločljivost 1280 × 800 pik. Procesor je Intel Centrino 740 s 1,73 GHz), pomnilnik je velik že v osnovi 512 MB, podatke pa lahko hranimo na 80 GB disku ali zapisovalniku DVD+/- RW Dual Layer.

    Objavljeno: 7.4.2005
  • Novi predvajalniki MP3 iz Panasonica in Samsunga

    Podjetji Panasonic in Samsung sta predstavili nove predvajalnike MP3, s katerimi naj bi skušali odrezati večji tržni delež na tem področju. Panasonic je tako predstavil oblikovno zelo zanimiva predvajalnika SV-D100V in SV-D90, ki imajo kot posebnost zaslone OLED za prikaz menujev in vsebine, za hrambo skladb in podatkov pa uporabljajo kartice SD. Oba predvajalnika podpirata glasbo v zapisih MP3, AAC in WMA, model SV-D100V pa ima vgrajen povrh vsega še radijski sprejemnik. Dimenzije so skormne, saj celota meri le 4,3 x 4,3 x 1,7 cm in tehta 44 gramov. Akumulator zadostuje za nekaj več kot 14 ur dela, z dodatnim zunanjim akumulatorjem pa to lahko podaljšamo kar na 50 ur dolgo trajanje delovanja. Cene znašajo 171 oziroma 133 dolarjev.

    Objavljeno: 7.4.2005
  • Varnost za komunikacije VoIP

    Novo nastalo združenje Voice over IP Security Alliance naj bi poskrbelo za standarde in zahteve, ki bodo omogočale večjo varnost pri internetni telefoniji. S to pobudi naj bi se v kali izognili težavam, ki pestijo sodobna računalniška omrežja, so pa ta obenem temelj za storitve VoIP. Število sodelujočih podjetij se je hitro povzpelo čez 50, med znanimi imeni pa so McAfee, MCI, PricewaterhouseCoopers, Samsung Telecommunications America, Sprint in VeriSign.

    Objavljeno: 7.4.2005
  • Computer Associates z reorganizacijo

    Družba Computer Associates (CA) je pod novim vodstvom Johna Swainsona sprejelo odločitev za razdelitev družbe na pet novih poslovnih enot. To so enota za sistemsko upravljanje, enota za upravljanje z varnostjo, enota za upravljanje pomnilniških sistemov, enota za izdelke, ki omogočajo optimizacijo poslovnih procesov in enota ki je zadolžena za izdelke in storitve. Za razliko od preteklosti bo vsaka enota imela svoje vodstvo in odgovornost za dobiček in izgubo, kar pomeni, da CA dolgoročno ne namerava financirati slabih programov na račun drugih poslovnih enot.

    Objavljeno: 7.4.2005
  • IBM ThinkPad X41

    Ultra lahki in majhni prenosniki so spet priljubljeni, kar dokazuje tudi novi prenosnik IBM ThinkPad X41. Nova različica najmanjšega ThinkPada prinaša zmogljivejšo zasnovo, predvsem pa nekatere novosti iz večjih modelov, kot je vgrajeni biometrični bralnik prstnih odtisov, ki jih IBMov oddelek - ta bo kmalu del družbe Lenovo - vgrajuje že v družino prenosnikov ThinkPad T. Novi prenosnik je zasnovan na naboru Intel 915 GM, vsebuje procesor Pentium M 758 s taktom 1,5 GHz, zaslon pa je še naprej 12,1-palčni z ločljivostjo 1024 × 768 pik. IBM je dodal zmogljivejši akumulator, vendar je ob tem ohranil ugodno majhno težo okoli 1,2 kg.

    Objavljeno: 6.4.2005
  • nForce 4 tudi za Intelove procesorje

    Podjetje nVidia je predstavilo novo različico sistemskega nabora nForce 4, ki deluje tudi z Intelovimi procesorji. Nabor nForce 4 je bil doslej na voljo le za AMDjeve izdelke, vendar je priljubljenost nekaterih tehničnih rešitev, zlasti tehnologije SLI, ki omogoča združitev zmogljivosti dveh grafičnih kartic v eno, požela precej interesa tudi med ponudniki Intelove tehnologije.

    Objavljeno: 6.4.2005
  • 40 let Moorovega zakona

    Pred 40 leti je revija Electronics Magazine prosila Gordona Moora, soustanovitelja družbe Intel, naj napiše članek o stanju in prihodnosti elektronike. Moore je v članku zapisal znamenito trditev in napoved, da se bo število tranzistorjev v posameznem elektronskem vezju podvojilo v zelo hitrem času, kar je kasneje postalo pravilo v tej hitro rastoči panogi. Gordon Moore je leta 1965 napisal, da pričakuje, da se bo število elementov na čipih podvojilo vsakih 24 mesecev, vendar je kasneje njegov kolega v Intelu David House začel navajati, da je bilo pravzaprav mišljen časovni cikel 18 mesecev.

    Objavljeno: 6.4.2005
  • 64-bitna Okna že v izdelavi

    Predstavitev 64-bitnih različic operacijskih sistemov Windows se naglo bliža, saj je Microsoft nedavno končal razvoj in kodo predal v proizvodni proces. Kot je že znano, bo Microsoft v 64-bitnih različicah objavil štiri izdelke in sicer tri strežniške različice Windows Server 2003 (Standard, Enterprise in Datacenter) ter uporabniški operacijski sistem Windows XP Professional. Izdelki bodo delovali na sedanjih in bodočih procesorjih družb AMD in Intel, kmalu po predstavitvi samih operacijskih sistemov pa lahko pričakujemo tudi izid 64-bitnih različic nekaterih ključnih programskih in podatkovnih strežnikov družbe Microsoft.

    Objavljeno: 6.4.2005
  • Dirka za slovenskimi domenami

    V ponedeljek 4.4.2005 se je točno ob 10:00 začela registracija domen po novem sistemu, v prvih dveh urah pa se je bilo registriranih kar 8.000 novih domen s končnico .si. V istem času je bilo zavrnjenih skoraj 6.000 zahtevkov za registracijo, večinoma zato, ker so bile zahtevane domene že zasedene. Registracije so potekale prek avtoriziranih registrajev, ki so zahteve za domenami posredovali večinoma v imenu svojih strank. Že v prvi sekundi se je na strežnik Arnesa, ki je skrbnik sistema za registracijo, uspešno povezalo 22 registrarjev, do konca prve minute pa že 82. V prvi minuti je bilo tako uspešno registriranih 71 novih domen.

    Objavljeno: 5.4.2005
  • Hitachi z zmogljivejšimi miniaturnimi diski

    Hitachi je predstavil nov način zapisovanja podatkov na magnetne plošče, s katerim so dosegli večjo gostoto zapisa podatkov in s tem zmogljivejše diske ob isti površini plošč. Biti so pri novih diskovnih ploščah razporejeni v navpičen položaj, s čimer posamezen bit na plošči zaseda precej manj površine kot pri dosedanjem načinu pisanja. Prvi diski z novo tehnologijo bodo na trgu na voljo že konec letošnjega leta, imeli bodo gostoto zapisa med 130 in 150 gigabitov na kvadraten palec (današnji najzmogljivejši diski na kvadraten palec zapišejo 120 gigabitov).

    Objavljeno: 5.4.2005
  • Adobe prenavlja svoje glavne izdelke

    Podjetje Adobe je predstavilo nove različice domala vseh svojih izdelkov za kreativno oblikovanje, ki so zbrani tudi v novem paketu Creative Suite 2. Novi različice so tako na voljo za slikarski paket Photoshop, risarski program Illustrator, paket za namizno založništvo InDesign, spletni urejevalnik GoLive in še nekaj manjših programov. Nove programe označuje pripona CS2 v imenu izdelka. Vsi izdelki imajo nekaj skupnih novosti, kot sta Adobe Bridge, namenski raziskovalec za delo z grafičnimi datotekami in storitev Adobe Stock Photos, prek katerega lahko uporabniki kupijo avtorsko grafično gradivo po dejanskih potrebah.

    Objavljeno: 5.4.2005
  • Novi Exchange Server na vrsti v letu 2006

    Microsoft je potrdil, da bodo novo različico poštnega strežnika Exchange Server objavili prihodnje leto, kot tudi nove različice nekaterih drugih izdelkov. Pred tem je Microsoft za novo različico, ki ji interno pravijo Exchange 12 trdil le, da bo izid približno sočasen z novo različico okolja Windows "Longhorn". Zdaj pa kaže, da bo Exchange nared precej pred tem. V letu 2006 Microsoft poleg tega načrtuje nove različice Commerce Serverja, Host Integration Serverja, BizTalk Serverja in Virtual Serverja. Microsoft je tudi potrdil, da bodo vsi omenjeni izdelki podpirali 64-bitne procesorje z enim ali več jedri, s čimer nakazujejo, da se Microsoft pospešeno pripravlja na prehod na 64-bitno arhitekturo v strežniškem okolju.

    Objavljeno: 4.4.2005
  • CERN z največjim razpredenim omrežjem doslej

    Raziskovalni center in atomski pospeševalnik CERN v Ženevi gradi doslej največje razpredeno omrežje, ki ga bodo sestavljali računalniki na več kot sto lokacijah v 31 državah. Nov razpredeni sistem Large Hadron Collider Computing Grid (LCG), ki bo deloval ko velikanski super računalnik, bo sestavljalo več kot 10.000 procesorjev, ki bodo morali obdelati okoli 15 TB podatkov vsako leto. Toliko jim namreč nameravajo zajeti pri naslednji generaciji atomskih raziskav, za procesiranje tovrstne količine znanstvenih podatkov pa komercialno dosegljivi računalniki niso dovolj zmogljivi. Novi CERN-ov razpredeni sistem bodo sestavljali računalniki iz različnih univerz od Japonske do Kanade, k sodelovanju pa je pristopil tudi Hewlett-Packard z računalniki v dveh lastnih podatkovnih centrih.

    Objavljeno: 4.4.2005
  • Prva večfunkcijska naprava s termičnim tiskom

    Xerox je predstavil prvo večfunkcijsko napravo, ki za tiskanje v barvah uporablja njihovo tehnologija termičnega nanosa barve, ki temelji na vosku. Naprava z imenom WorkCentre C2424 omogoča tiskanje v barvah s hitrostjo 24 strani na minuto, ki omogoča višjo kakovost in nižjo ceno tiska v barvah, kot naprave s temeljem na laserski tehnologiji. WorkCentre obenem omogoča optično branje s hitrostjo 20 strani na minuto, prvo fotokopijo pa zna narediti v manj kot 15 sekundah. Omogočeno je tudi faksiranje dokumentov, celotna opravila pa je mogoče prožiti iz omrežja.

    Objavljeno: 4.4.2005
  • HP računalniki podpirajo iPod

    Hewlett-Packard je predstavil nov osebni računalnik za hišni kino, ki ima vgrajeno posebno ležišče za priljubljene predvajalnike Apple iPod. HP Media Center m7000 združuje zmogljiv osebni računalnik (Pentium 4 3,2 GHz, 250 GB disk, ATI Radeon X300, DVD zapisovalnik) s posebnimi večpredstavnimi lastnostmi (vgrajen TV sprejemnik, programska oprema za digitalno snemanje TV programov). Posebnost pa je vsekakor ležišče na vrhu računalnika, v katero lahko vgradimo priklopno postajo priljubljenega predvajalnika iPod, ki ga HP od lanskega leta po posebnem dogovoru prodaja tudi pod lastnim imenom. HP se ni odločil za izdelavo posebnega ležišča samo za iPod temveč pri tem uporablja originalno priklopno postajo, ki jo uporabnik dobi ob nakupu iPoda. HP je s tem prehitel Apple, ki podobne funkcionalnosti še ne ponuja pri svojih osebnih računalnikih. Cene sistema Media Center m7000 se v ZDA začnejo pri 1.200 dolarjih.

    Objavljeno: 3.4.2005
  • Novi monitorji Sony

    Sony je predstavil nove modele monitorjev LCD, med katerimi so tudi taki, ki imajo vgrajene TV sprejemnike. Družina monitorjev Sony HT omogoča namreč poleg uporabe z računalnikom tudi spremljanje TV programa prek vgrajenega sprejemnika, priložen pa je tudi daljinski upravljavec. Trenutno sta na voljo dva modela, 17-palčni s širokim zaslonom v razmerju 16:9 in ločljivostjo 1280 x 768 pik ter 19-palčni z razmerjem slike 4:3 in ločljivostjo 1280 x 1024 pik. Televizijski del monitorja premore teletekst, funkcijo slike v sliki (tudi TV prikaz na računalniškem namizju) in stereo zvočnike s podporo za prostorski zvok SRS WOW. Posebnost je tudi sama oblika monitorja, ki je na spodnjem delu ukrivljen proti uporabniku. Družina HT ponuja priključke za različne možnosti vhodnih signalov, med drugim pa premore tudi komponentni vhod za spremljanje video vsebine v visoki ločljivosti (HDTV).

    Objavljeno: 3.4.2005
  • Nove grafične tablice Wacom

    Podjetje Wacom je predstavilo novo grafično tablico Volito2, ki je namenjena predvsem domači rabi. Tablica dimenzije papirja A6 je ergonomsko oblikovana, zaradi metalno obarvanega ohišje prijetna na videz, omogoča pa uporabo vseh sodobnih metod zajema podatkov s podporo na pritisk peresa. V Evropi bo v prodaji stala okoli 50 evrov. Zelo zanimiva novost je tudi tablica Wacom FAVO, ki je na računalnik priključena prek brezžičnega vmesnika bluetooth in omogoča nemoteno delovanja brez napajanja čez 25 ur, deluje pa v območju 10 metrov od računalnika. Žal bo tablica za zdaj na voljo le na Japonskem.

    Objavljeno: 3.4.2005
  • Nikon pripravlja cenejše fotoaparate SLR

    Cenejši digitalni zrcalno-refleksni fotoaparati se presenetljivo dobro prodajajo, zato pri Nikonu načrtujejo celo paleto novosti v spodnjem cenovnem razredu. V splet je tako pricurljala vest, ki so jo kasneje pri Nikonu potrdili, da pripravljajo cenejše modele, med katerimi Nikon D50, ki bo najbrž najcenejši fotoaparat SLR na trgu. Cena še ni znana, prav tako pri Nikonu ne želijo potrditi, kdaj bo na trgu. Fotoaparat naj bi sicer imel podobne lastnosti kot dosedanji D70, imel pa bo ločljivost 6,1 milijona pik.

    Objavljeno: 2.4.2005
  • Bitka za uporabnike elektronske pošte se nadaljuje

    Yahoo in Google sta se vnovič spopadla za naklonjenost uporabnikov z večanjem brezplačnih poštnih predalov. Yahoo je tako povečal velikost brezplačnih predalov na 1 GB, s čimer so se za kratek čas izenačili s ponudbo družbe Google in njihovega poštnega servisa Gmail. S tem je Yahoo že drugič povečal velikost predalov (sprva na 250 MB) odkar je pred letom dni Google napovedal svoj vstop na to področje. Za nameček bodo odslej uporabnikom ponudili boljše storitve zaščite pred virusi, ki po novem vključuje podporo za preverjanje pripetih datotek.

    Objavljeno: 2.4.2005
  • Avid kupuje Pinacle Systems

    Podjetje Avid, eden od vodilnih proizvajalcev na področju video izdelkih za profesionalno rabo, namerava kupiti družbo Pinncale Systems, znano zlasti po svojih video karticah in izdelkih za potrošniško rabo. Za nakup bodo pri Avidu odšteli 71,3 milijonov dolarjev, obetajo pa si vodilni delež na področju računalniške video opreme in rešitev. Združitev bo poleg tega omogočil številne sinergije med obema družbama, zato računajo na precejšnje znižanje skupnih stroškov. Avid tudi ne skriva, da želi prek tega nakupa postopoma vstopiti tudi na trg zabavne elektronike, kjer je Pinnacle System že prisoten z nekaterimi izdelki.

    Objavljeno: 2.4.2005
  • AMD razkriva Pacifico

    AMD je objavil nove podrobnosti o prihajajoči tehnologiji Pacifica, ki bo omogočala učinkovitejšo virtualizacijo operacijskih sistemov na njihovih procesorjih. AMD trdi, da bo Pacifica v podrobnostih dovolj podobna sorodni Intelovi tehnologiji z delovnim imenom Vanderpool, da bodo lahko proizvajalci programske opreme razvijali programsko opremo, ki bo delovala enolično na obeh sistemih. AMD bo v ta namen v svoje procesorje vgradil dodatne ukaze, ki bodo omogočili hitrejše in zanesljivejše delovanje virtualiziranih operacijskih sistemov ter krovnih nadzornih programov (ki skrbijo za povezavo z dejansko strojno opremo). Prvi procesorji s tehnologijo Pacifica bodo nared v začetku leta 2006, vgrajevali pa jo bodo tako v družine procesorjev Opteron, kot tudi Athlon 64.

    Objavljeno: 1.4.2005
  • Akumulator s hitrim polnjenjem

    Toshiba je predstavila akumulator, ki se lahko napolni z novo zalogo energije v manj kot eni minuti. Novi litijev akumulator doseže več kot 80% polnost v rekordno kratkem času, pri čemer sama hitrost polnjenja ne vpliva na trajnost akumulatorja. Hitrost polnjenja je kar okoli 60-krat večja kot pri tipičnih litijevih akumulatorjih. Ta bo še posebej zanimiv za uporabnike mobilnih naprav, zlasti mobilnih telefonov. Po sedanjih načrtih bo akumulator nared za redno prodajo v letu 2006.

    Objavljeno: 1.4.2005
  • Novi Canonovi laserji

    Canon je svojo družino tiskalnikov Laser Shot razširil z novima vstopnima modeloma, Laser Shot LBP 3000 in LBP 2900. LBP3000 natisne v minuti do 14 strani, nekoliko manj zmogljivi LBP2900 do 12 strani, oba pa tiskata v ločljivosti 2400 × 600 pik na palec. Odlika obeh tiskalnikov je kratek čas izpisa prve strani, ki znaša manj kot 10 sekund, preprosto pa je tudi njuno vzdrževanje, saj skupaj s kaseto z barvilom zamenjamo tudi razvijalni valj.

    Objavljeno: 1.4.2005
  • Novell izziva Microsoft

    Novell je na svoji uporabniški in razvojni konferenci BrainShare napovedal niz novosti, ki jih nameravajo objaviti v letošnjem letu. Novell tako pripravlja nove različice operacijskih sistemov za osebne računalnike in strežnike, s katerimi računa močno povečati tržni delež, ne le med ponudniki Linuxa, temveč tudi v boju proti Microsoftovim Oknom. Novell Linux Desktop 10 bo tako vseboval vse potrebno, da bo postal še bolj mamljiv za širšo množico uporabnikov. Novell ob tem izdelku celo navaja, da bo Novell Linux Desktop po zmogljivosti in funkcionalnosti presegel okolje Windows.

    Objavljeno: 1.4.2005
  • HP prenavlja strežnike

    Hewlett-Packard je prvi, ki je predstavil nove strežnike temelječe na pravkar predstavljenih Intelovih procesorjih Xeon MP. Z novimi procesorji in drugimi izboljšavami nova štiriprocesorska strežnika ProLiant DL580 G3 in ProLiant ML570 G3 omogočata tja do 40% večjo zmogljivost pri zahtevnih programih (zlasti bazah podatkov), kot predhodna generacija. Oba strežnika imata lahko do štiri 64-bitne procesorje Xeon MP, ki delujejo s taktom 3,33 GHz in imajo 8 MB velik tretjenivojski predpomnilnik.

    Objavljeno: 31.3.2005
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji