• PowerPC G5 naj bi deloval s taktom kar 2GHz

    Po nekaterih trditvah naj bi si Motorola pospešeno razvijala novi procesor PowerPC 7500 s taktom kar 2GHz, s čimer naj bi se prebila v sam vrh zmogljivosti med mikroprocesorji. Nekateri strokovnjaki pa v napoved močno dvomijo, saj je Motorola komaj pred kratkim dosegla prag 1GHz.

    Objavljeno: 24.4.2001
  • Pentium 4 odslej tudi pri 1,7 GHz

    Intel v trdem boju s podjetjem AMD pripravlja vse hitrejše izvedbe procesorjev. 23. aprila so predstavili Pentium 4 s frekvenco 1,7 GHz, ki pa razen večjega delovnega takta nima drugih izboljšav. Novinarji smo si nov procesor lahko ogledali že nekaj dni prej, 19. aprila na tiskovni konferenci v hotelu Austrotel.

    Objavljeno: 24.4.2001
  • Boj za prevlado na trgu digitalne glasbe

    Ko so Napsterjev brezplačni servis za izmenjevanje digitalne glasbe s sodno odločbo delno omejili, so pri največjih glasbenih založbah in nekaterih najbolj obiskanih spletnih straneh začeli razmišljati o plačljivih servisih. Prvi korak je naredilo podjetje RealNetworks, ki je podpisalo pogodbe s tremi od petih največjih glasbenih založb. RealNetworks naj bi tako še letos skupaj z založbami EMI, BMG in Warner Brothers ustanovil MusicNet, online platformo za plačljivo glasbeno ponudbo. V MusicNet bodo poskušali privabiti še preostali največji založbi Sony in Universal, ki pa sta že napovedali razvoj svojega naročniškega servisa. Imenuje se Duet, predstavili pa naj bi ga na Yahooju.

    Objavljeno: 23.4.2001
  • Motorola in Siemens v težavah

    Zaradi slabšega povpraševanja in manjših vlaganj v informacijsko tehnologijo, je Motorola prvič v 15 letih zabeležila izgubo iz poslovanja v višini 206 milijonov dolarjev. V lanskem prvem četrtletju so ustvarili 481 milijonov dolarjev zaslužka. Motorola je od lanskega decembra napovedala odpustitev 22.000 delavcev.

    Objavljeno: 22.4.2001
  • Dell prevzel vodstvo

    Sedemnajst let potem, ko je podjetje Dell nastalo v študentski sobici kot zamisel mladega podjetnika Michaela Della, da bi "premagal IBM", je to podjetje, ki že vse od nastanka poudarja zadovoljstvo svojih kupcev, prevzelo vodilno vlogo največjega prodajalca računalnikov od podjetja Compaq.

    Objavljeno: 22.4.2001
  • Izšel je Red Hat Linux 7.1

    Podjetje Red Hat, izdajatelj najbolj razširjene distribucije operacijskega sistema GNU/Linux, je napovedalo izid najnovejše različice 7.1, ki temelji na jedru Linux 2.4. V novem jedru je izboljšana podpora za večprocesorske računalnike z velikim pomnilnikom, podprtih je več novejše strojne opreme in izboljšano razporejanje procesov. Distribucijo spremljajo okna XFree86 4.0.3 s podporo za 3D grafiko in namizji GNOME 1.2 in KDE 2.1. Prvič je predstavljen spletni strežnik TUX, za katerega izdelovalci pravijo, da je najhitrejši doslej.

    Objavljeno: 18.4.2001
  • Najdi.si in Ljubljanske mlekarne

    Podjetje Noviforum s spletnim iskalnikom Najdi.si, ki ga dnevno obišče 20.000 uporabnikov in tako sodi med najuspešnejše slovenske vstopne dveri, se je v akciji navzkrižne promocije povezalo z največjim slovenskim predelovalcem mlečnih izdelkov, Ljubljanskimi mlekarnami. Na novem mlečnem izdelku >>Mega ProBio Drink<< se bo tako pojavljalo tudi ime >>Najdi.si<< z geslom >>išči pametneje<<.

    Objavljeno: 17.4.2001
  • Dnevi slovenske informatike 2001

    V sredo se bo v Portorožu pričelo že osmo posvetovanje slovenskih informatikov, imenovano Dnevi slovenske informatike (DSI). Kot vsa leta ga organizirata Slovensko društvo INFORMATIKA (SDI) in Združenje za računalništvo in informatiko pri Gospodarski zbornici Slovenije.

    Objavljeno: 17.4.2001
  • Prostorska stiska FRI

    Minister za informacijsko družbo dr. Pavel Gantar se je sestal s predstavniki Fakultete za računalništvo in informatiko, ki so mu predstavili svojo pobudo za naložbo v novo poslopje fakultete.

    Objavljeno: 17.4.2001
  • SuperSavage za prenosnike

    Podjetji SonicBlue in Via Technologies sta pred kratkim ustanovili skupno družbo S3 Graphics, ki že predstavlja naslednika družine grafičnih procesorjev Savage, namenjenih uporabi v prenosnikih. Novi 128-bitni procesor "SuperSavage" utripa pri frekvenci 143 MHz in zmore senčiti 2,5 milijona trikotnikov na sekundo, kar je dobrih dvakrat več kakor njegov predhodnik.

    Objavljeno: 16.4.2001
  • Maya 3 odslej tudi za Linux

    Zmogljivo orodje za trirazsežno grafiko Maya, različica 3, je odslej na voljo tudi za različice 6.2 in višje različice Red Hatovega Linuxa. Pri podjetju Alias/Wavefront so se za razvoj linuxovske izvedbe grafičnega orodja odločili predvsem zaradi vse večjih zahtev ustvarjalcev iger, filmov in vizualnih učinkov, naj bo Maya na voljo tudi v operacijskem sistemu "odprte kode".

    Objavljeno: 15.4.2001
  • Siemensova raziskava mobilnega poslovanja v Evropi

    Siemens je pred kratkim predstavil rezultate raziskave uporabe mobilnega poslovanja v letu 2000 med več kot 11.000 uporabniki mobilne telefonije iz 12 evropskih držav. Rezultati so pokazali, da si kar 88 odstotkov končnih uporabnikov želi uporabljati mobilne podatkovne storitve, ob tem pa so za njihovo uporabo pripravljeni celo plačati več.

    Objavljeno: 15.4.2001
  • NLB in skupina Hermes SoftLab razvijata elektronsko in mobilno bančništvo

    V prihodnosti bo celotna ponudba bančništva na daljavo bančne skupine NLB temeljila na skupnih rešitvah Nove Ljubljanske banke in skupine Hermes SoftLaba *HSL(. Vse rešitve temeljijo na enotnih standardih in arhitekturi odprtih sistemov, kar bo omogočalo nadgradnjo in hitro prilagajanje novim tehnologijam. To bo za stranke NLB prineslo nove storitve, dodatne ugodnosti, udobnost, enostavnost in nenazadnje cenejše poslovanje. Z najsodobnejšo tehnologijo, ki je skladna z evropskimi in svetovnimi standardi oz. varnostnimi politikami bančnega poslovanja, pa bo strankam NLB zagotovljena tudi visoka varnost poslovanja.

    Objavljeno: 15.4.2001
  • Večer za ročne računalnike

    Uredništvo Večera je pripravilo spletno izdajo za ročne računalnike. Povezava na kanal AvantGo in neposredni URL je na naslovu http://www.nadlani.net.

    Objavljeno: 14.4.2001
  • IBM Sanworld v Cannesu

    IBM, podjetje, ki je leta 1952 izumilo disk (imenovan Ramac 305), se tudi v tretjem tisočletju vse bolj zaveda, da je prihodnost računalništva v podatkih in sistemih za njihovo shranjevanje. Forrester Research namreč napoveduje, da bo leta 2003 razmerje stroškov med pomnilniškimi sistemi in strežniki 75:25, kar je ravno nasprotno kot je bilo stanje leta 1996. Še posebej pa je zanimiva napoved, da bodo za vsak dolar, ki bo porabljen za nakup pomnilniških enot, kar trije porabljeni za upravljanje teh pomnilniških enot. Konec letošnjega leta bo v obtoku kar 1 eksabajt (oz. milijon tera bajtov) podatkov, v desetih letih pa se bo ta številka razširila na 1 jota bajt oz. milijon eksabajtov.

    Objavljeno: 14.4.2001
  • Podobnikov konec na Telekomu

    Minister za informacijsko družbo je danes, 13.4., poslal generalnemu sekretarju Vlade Republike Slovenije predlog o razrešitvi predsednika Uprave javnega podjetja Telekom d.d. Marjana Podobnika in še dveh članov uprave Petra Žaklja in Adolfa Špenka. Po sprejetju zakona o telekomunikacijah je potrebno čimprej izvesti preoblikovanje javnega podjetja v gospodarsko družbo in izvesti vse potrebno za prilagoditev poslovanja Telekoma v razmerah liberaliziranega telekomunikacijskega trga. Zato je potrebno upravo ustrezno preoblikovati, tako, da jo bodo sestavljali člani, ki imajo izkušnje na upravljavskem, finančnem in tehničnem področju.

    Objavljeno: 13.4.2001
  • Izjava Marjana Podobnika o predlogu za odstavitev

    Marjan Podobnik, predsednik uprave Telekoma Slovenije, je še isti dan, ko je minister Gantar predlagal, da ga vlada odstavi, podal izjavo za javnost: "Obžalujem, da je prav v času, ko so zastavljeni projekti v zvezi Skupino Telekom Slovenije začeli prinašati konkretne rezultate, prišlo do predloga ministra za informacijsko družbo za razrešitev večine članov uprave Telekoma Slovenije. Očitno so nekatere odločitve Telekoma Slovenije, ki so precej zmanjšale nepotrebne stroške podjetij v skupini, prizadele interese posameznikov in skupin, ki so morda odločilno vplivale na predlog ministra.

    Objavljeno: 13.4.2001
  • Sun vključil pisarniško zbirko StarOffice v strategijo spletnih storitev ONE

    Sun se je odločil spletno različico svoje pisarniške zbirke StarOffice vključiti v strategijo spletnih storitev Sun ONE (Open Network Environment). Prenovljen izdelek se imenuje Webtop in je, kot do sedaj StarOffice, brezplačen. Pri Sunu predvidevajo, da se bo za spletno pisarniško zbirko odločalo vse več podjetij, saj bistveno olajša nadgradnje in instalacijo; vse kar potrebuje uporabnik, je le dostop do interneta. S tem pa še ne bodo opustili razvoja standardne različice pisarniške zbirke.

    Objavljeno: 12.4.2001
  • Transmeta predstavila ekološko različico Linuxa

    Transmeta, proizvajalec procesorjev Crusoe z nizko porabo energije, je predstavil svojo različico Linuxa za prenosne naprave, imenovano Midori Linux. Sistem je prirejen za čim manjšo porabo energije, pri razvoju pa je sodeloval tudi Linus Torvalds, izumitelj Linuxa.

    Objavljeno: 11.4.2001
  • Power Mac G4: CD-RW namesto DVD-R

    Najnovejšo Applovo potezo bi lahko poimenovali "dodajanje z odvzemanjem". Zaradi povečanega povpraševanja po modelu Power Mac G4 in večje dobave Motorolinih 733-megaherčnih čipov so se pri Applu odločili za izdelavo računalnikov z enotami CD-RW namesto s pogoni DVD-R. "Oskubljeni" model bo stal 2.999 dolarjev, model z enoto Super Drive CD-RW/DVD-R pa 500 dolarjev več.

    Objavljeno: 10.4.2001
  • Jugoslovan zlorabil kreditno kartico

    Ameriški zakonski par Hancock iz Utaha je po opozorilu izdajatelja kreditnih kartic ugotovil, da je nekdo zlorabil njuno kartico v znesku 1600 dolarjev. Izkazalo se je, da je to storil računalniški heker iz Jugoslavije, informacije o Hancockovi in še drugih karticah pa je dobil pri spletnem trgovcu Babygear.com, ki je bankrotiral lanskega decembra.

    Objavljeno: 10.4.2001
  • Sedemvrstična koda odklepa DVD zaščito

    Ameriško filmsko združenje (MPAA) je pred kratkim dobilo tožbo proti reviji 2600: The Hacker Quarterly, ki je objavila kodo programa DeCSS za odklepanje zaščite za ogled plošč DVD. Vrata sodnih dvoran se niso še niti dobro zaprla, ko se je pojavil nov program, imenovan "qrpff", katerega avtor je Keith Winstein, študent slovitega tehnološkega inštituta MIT iz Massachusettsa.

    Objavljeno: 9.4.2001
  • NCR toži Palm in Handspring zaradi patenta za ročni računalnik

    Ameriški proizvajalec NCR, pri nas znan predvsem po bankomatih, je na ameriškem sodišču vložil tožbo zoper Palm in Handspring, saj naj bi NCR že leta 1987 patentiral ročni računalnik. NCR zahteva od sodišča, naj do razsodbe prepove izdelavo novih ročnih računalnikov, od Palma in Handspringa pa zahteva odškodnino.

    Objavljeno: 8.4.2001
  • Novi različici Windows Media Audio in Video

    Microsoft je izdal novi različici zapisov Windows Media Audio in Video, ki ponujata višjo kvaliteto ob manjši velikosti datotek. Novi zapisi so posebej pripravljeni za Windows Media Player 8, ki bo izšel jeseni z Windows XP, vendar pa jih podpirata tudi starejše različice Windows Media Playerja, od 6.4 naprej. Poleg novih zapisov je Microsoft izdal tudi sedmo različico Windows Media Playerja za Macintosh.

    Objavljeno: 6.4.2001
  • Znanost in raziskave -- še naprej temelj za prihodnost

    Velika računalniška podjetja vse bolj investirajo v raziskave novih tehnologij, ki bodo (morda) predstavljale temelj za računalništvo prihodnosti. Pri tem pogosto sodelujejo z uglednimi raziskovalnimi ustanovami in univerzami. Zato ni slučajno, da je Microsoft enega od svojih centrov za raziskave postavil v angleško mesto in univerzo Cambridge, ki je že stoletja eden izmed poglavitnih centrov znanosti v Evropi.

    Objavljeno: 6.4.2001
  • Novi Intelovi procesorji za strežnike Xeon

    Intel je predstavil nov model procesorja Pentium III Xeon, ki deluje s taktom 900 MHz in ima drugonivojski predpomnilnik velikosti 2 MB. Po Intelovih podatkih naj bi novi procesor omogočal 20 odstotkov hitrejše delovanje kakor trenutni Pentium III Xeon s taktom 700 MHz. Intelova procesorska družina Xeon je namenjena zahtevnim delovnim postajam in strežnikom. Proizvajalec računalnikov Dell je že najavil, da bodo strežniki z novim Xeonom na voljo takoj, drugi proizvajalci pa jih nameravajo ponuditi do konca prvega polletja.

    Objavljeno: 5.4.2001
  • Novi Internet Explorer bo bolj varen

    Microsoft je že objavil nekatere novosti, ki jih bo vsebovala nova, šesta različica spletnega brskalnika Microsoft Internet Explorer. Program za elektronsko kramljanje MSN Messenger in imenik bosta na voljo tudi v samem brskalniku za preprostejše pošiljanje elektronske pošte in sporočil. Orodna vrstica Radio, ki v sedanji različici omogoča poslušanje internetnih radijskih postaj kar preko brskalnika, bo nadgrajena v Media in bo omogočala ogled in poslušanje večine avdio in video zapisov iz samega brskalnika.

    Objavljeno: 5.4.2001
  • Tablet PC - novi Microsoftov standard za peresnike

    Microsoft razvija nov tip prenosnih računalnikov oziroma peresnikov, imenovan Tablet PC. Računalnik, ki bo velikosti nekoliko večje beležnice, bo po zmogljivostih primerljiv s prenosnikom, podatke pa bo mogoče vpisovati kar na zaslon s posebnim pisalom, nato pa jih obdelovati kot dokumente. Tablet PC-ji bodo delovali na posebni različici operacijskega sistema Windows XP.

    Objavljeno: 4.4.2001
  • Microsoft Publisher 2002 za lažje oblikovanje dokumentov

    Microsoft je predstavil novo različico svojega paketa za namizno založništvo. Majhna in srednja podjetja bodo s prenovljeno Microsoftovo programsko opremo za oblikovanje lahko opravljala tista dela, za katera so doslej drago plačevala profesionalne oblikovalce.

    Objavljeno: 4.4.2001
  • Intel predstavil 1-gigaherčni procesor za prenosne računalnike

    Zahtevnejši poslovni in domači uporabniki bodo lahko odslej izbirali med prenosnimi računalniki, ki bodo opremljeni z Intelovim 1 GHz procesorjem. Najnovejšo Intelovo pridobitev so v svoje izdelke že vgradili vsi največji proizvajalci prenosnih računalnikov: Acer, Compaq, Dell, Fujitsu, Gateway, HP, IBM, NEC, Sony, Toshiba in Winbook. Tako kot doslej novi procesor podpira tehnologijo SpeedStep, ki omogoča varčnejše delovanje prenosnih računalnikov, kadar delujejo le z akumulatorji. Takrat se namreč hitrost delovanja procesorja avtomatsko zmanjša z 1 GHz na 700 MHz.

    Objavljeno: 3.4.2001
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji