• ATI prevzema FireGL Graphics

    Eden največjih proizvajalcev grafičnih kartic, kanadski ATI Technologies, je objavil, da od podjetja SonicBlue, ki je nastalo z združitvijo S3 in Diamond, kupuje oddelek FireGL Graphics. FireGL je vodilni proizvajalec grafičnih pospeševalnikov za profesionalno rabo, ki temeljijo na arhitekturi OpenGL za zmogljive delovne postaje s sistemi Windows NT in Linuxom. ATI bo s prevzemom pridobil tudi večino pogodb OEM z velikimi proizvajalci delovnih postaj, kot so Compaq, Dell, HP, IBM in Fujitsu-Siemens.

    Objavljeno: 3.4.2001
  • Palm najavlja izgube in odpuščanja

    Ameriški izdelovalec žepnih računalnikov bo do konca aprila odpustil 250 od 1900 zaposlenih, saj v zadnjem četrtletju poslovnega leta, ki se bo končalo v začetku junija, pričakuje 36 milijonov dolarjev izgube. V tretjem četrtletju so ustvarili 471 milijonov dolarjev prihodkov, kar je bilo 73 odstotkov več kakor v istem obdobju lani, vendar so stroški presegli prihodke.

    Objavljeno: 2.4.2001
  • Microsoft pripravlja "točo" spletnih storitev

    Microsoft je napovedal enega najpomembnejših gradnikov strategije .NET, skupek spletnih storitev, ki nastaja pod delovnim imenom HailStorm (toča). Prvi, osnovni del HailStorma, ki bo na voljo junija, je prenovljena spletna storitev Microsoft Passport. Ta bo sicer ostala brezplačna, vendar pa bo za večino novih storitev potrebno odšteti vsaj nekaj dolarjev mesečno.

    Objavljeno: 2.4.2001
  • Ericsson varčuje z odpuščanjem in odprodajami

    Vodstvo švedskega proizvajalca telekomunikacijske opreme se je odločilo za odločen rez. Zaradi izgub v višini od štiri do pet milijard kron so napovedali drastično zmanjševanje števila zaposlenih, zamrznitev zaposlovanja in zmanjšanje števila zunanjih sodelavcev.

    Objavljeno: 1.4.2001
  • Prvi skupni virus za Okna in Linux

    Pojavil se je prvi virus, ki se širi s pomočjo programov, ki delujejo bodisi v okolju Windows ali Linuxa. Skriva se pod različnimi imeni, kot so W32.Winux, Linux.PEEif.2132, Linuw.Winux ali W32/Lindsoe in se "naseli" v izvršilne datoteke. Od tu se razširi v druge izvršilne datoteke v istem ali drugih imenikih, ko poženemo okuženi program. Virus, ki po trditvah podjetja Central Command prihaja iz Češke, ne predstavlja večje nevarnosti. Omenjeno podjetje je tudi že izdelalo program za ugotavljanje prisotnosti omenjenega virusa.

    Objavljeno: 1.4.2001
  • Iridijevo omrežje komunikacijskih satelitov spet deluje

    Omrežje šestinšestdesetih komunikacijskih satelitov podjetja Motorola, ki mu je še pred letom grozilo uničenje zaradi finančnih težav, je začelo znova delovati. Novi lastnik bo zagotavljal satelitski prenos telefonskih pogovorov, od junija dalje pa tudi prenos podatkov. Storitve bo ponudil predvsem podjetjem, ki morajo delovati v oddaljenih predelih planeta, kjer ni drugih komunikacijskih možnosti, kot so naftne ali letalske družbe, ladjarji in vojska, obetavno tržišče pa vidi tudi v manj razvitih državah Azije, Afrike in Latinske Amerike.

    Objavljeno: 31.3.2001
  • Vse več zlorab pri plačevanju s karticami

    Evropska komisija je sporočila, da se je delež zlorab pri negotovinskem plačevanju (nakup prek katalogov in interneta) v državah članicah EU lani povečal za 50 odstotkov in dosegel 552 milijonov dolarjev. Evropska komisija se bo proti zlorabam borila z uveljavitvijo pravil in sankcij, največ pa lahko za izboljšanje položaja storijo podjetja, ki zagotavljajo varnost pri plačilnih transakcijah.

    Objavljeno: 31.3.2001
  • Palm in prihodnost ročnih računalnikov

    Prihodnost ročnih računalnikov je v brezžičnih povezavah, meni Carl Yankowski, direktor podjetja Palm. To potrjujejo tudi raziskave podjetja Forrester Research, po katerih bo do leta 2003 že okrog 60 % prenosnih naprav usposobljenih za brezžični prenos podatkov. Palm namerava na tem področju igrati osrednjo vlogo.

    Objavljeno: 30.3.2001
  • HP razmišlja o Palmu ali Linuxu za ročne računalnike

    Po nekaterih informacijah naj bi podjetje Hewlett Packard razmišljalo o uporabi novega operacijskega sistema za bodoče modele ročnih računalnikov. Glavna kandidata sta PalmOS, še bolj verjetno pa Linux, ki bi znotraj podjetja tekmovala s sistemi Jornada, zasnovanimi na operacijskem sistemu Windows CE. HP naj bi računalnike z Microsoftovim operacijskim sistemom še naprej ponujal, pod vprašajem pa je nadaljnji razvoj.

    Objavljeno: 30.3.2001
  • Kartice z 10 TB morda že čez dve leti

    Pri podjetju Keele High Density, ki sta ga ustanovila Cavendish Resource Management in univerza v Keelu, so že avgusta leta 1999 napovedali, da bodo do začetka letošnjega leta razvili kartice s statičnim pomnilnikom velikosti 10,8 TB, katerih cena naj bi bila manjša od petdeset dolarjev. Pred kratkim pa so sporočili, da bodo za razvoj omenjene tehnologije potrebovali vsaj še eno leto, verjetno pa celo dve.

    Objavljeno: 29.3.2001
  • Prenovljene državne spletne dveri

    V skladu s Strategijo elektronskega poslovanja v javni upravi za obdobje 2001-2004, ki jo je vlada sprejela letos februarja, so na Centru vlade za informatiko (CVI) te dni predstavili prenovljene spletne dveri E-uprava (http://e-gov.gov.si/e-uprava/index.html) in informacijske kioske (infomate), ki bodo državljanom omogočali dostop do storitev in informacij E-uprave po vsej Sloveniji.

    Objavljeno: 29.3.2001
  • Rekordno število internetnih kavarn

    Kavarne z javnimi terminali za dostop do interneta, znane kot cybercafeji, so nekaj vsakdanjega v večjih in manjših mestih širom sveta. Toda kdo bi si mislil, da se ulica, kjer jih je največ, nahaja v Jordaniji. V tamkajšnji približno 800 metrov dolgi ulici je namreč kar 105 lokalov, v katerih lastniki poleg pijače strankam ponudijo tudi dostop do največjega omrežja na svetu. Dokaz, da internet res nima meja.

    Objavljeno: 29.3.2001
  • Pametna hiša prihodnosti

    V Multimedia Centru v Tokyju je podjetje Matashuta Electric Industrial, znano predvsem po blagovnih znamkah Panasonic in Technics, postavilo drugo različico svojega pogleda na prihodnost bivanja. Projekt, imenovan eHII ali e-domača informacijska infrastruktura, je hiša, v kateri so nameščene naprave visoke tehnologije, ki bodo v prihodnosti morda postale del našega vsakdana.

    Objavljeno: 28.3.2001
  • Microsoft vodi med lahkimi odjemalci

    Čeprav mnogi še vedno dvomijo o ustreznosti Microsoftovih izdelkov za rabo v drugih okoljih kakor v računalnikih PC, zadnji podatki kažejo močno prevlado njihovih operacijskih sistemov v lahkih odjemalcih. Kar 59 odstotkov teh namreč deluje s posebej za lahke odjemalce prilagojeno različico operacijskega sistema Windows CE.

    Objavljeno: 28.3.2001
  • MathML 2.0 omogoča zapisovanje matematičnih enačb

    Oblikovalci spletnih strani odslej ne bodo imeli več težav pri zapisovanju matematičnih znakov in enačb. Konzorcij WWW (W3C) je v ta namen priporočil uporabo specifikacije MathML 2.0, ki temelji na opisnem jeziku XML.

    Objavljeno: 27.3.2001
  • Sunov zaslužek bo manjši

    Tudi Sun je potrdil pesimistične gospodarske razmere, predvsem v ZDA. Tako naj bi se njihov promet v tretjem četrtletju namesto okrog pričakovanih 5,25 milijarde dolarjev sukal med 4,41 in 4,53 milijarde dolarjev, kar bo še vedno od 10 do 13 odstotkov več kakor v enakem lanskem obdobju. Sun se pripravlja tudi na zniževanje stroškov, vendar ne na račun razvoja in raziskav, kjer bodo vlaganja ostala v okviru načrtov. Ne pričakujejo, da bodo njihove stranke zmanjševale naročila, kljub temu pa priznavajo, da bodo prihodnji meseci precej negotovi.

    Objavljeno: 27.3.2001
  • Izšel MacOS X

    Ob izidu novega Applovega operacijskega sistema MacOS X je podjetje Jabolko 26. marca organiziralo tiskovno konferenco. Predstavili so njegove poglavitne novosti, predvsem spremenjen uporabniški vmesnik Aqua.

    Objavljeno: 27.3.2001
  • Mobilne rešitve za hitrejši prevoz s taksijem

    Norveška telekomunikacijska družba Netcom in norveška podružnica Siemensa sta za norveško prestolnico skupaj razvili nov sistem rezervacij 2000 taksijev največjega taksi-podjetja v Oslu - Oslo-Taxi. Prva faza nove telefonske storitve "Taxi Scout" se je začela v prvem delu maja 2000, dve nadaljnji fazi sistema, ki stane 300.000 evrov, pa bosta sledili naslednje leto. Uporabniki taksijev v Oslu bodo taksi lahko odslej poklicali na eno samo številko, storitev pa jih bo povezala neposredno na prvi taksi, ki je na voljo.

    Objavljeno: 26.3.2001
  • Maxtor bo delal preprostejše diske

    Podjetje Maxtor je začelo izdelovati manj zmogljive, a bolj trpežne diske. Njihov novi model 531 DX lahko shrani "le" 15 GB podatkov, vendar je po proizvajalčevih trditvah zasnovan izjemno trdno. Ima le eno ploščo in eno bralno/pisalno glavo ter poseben mehanizem, ki zagotavlja mirovanje glave pri izklopu pogona.

    Objavljeno: 26.3.2001
  • CeBit 2001 -- v znamenju mobilnosti

    Največji računalniški sejem na svetu, CeBit, je vsako leto znanilec tehnologij in rešitev, ki jih bomo srečali v bližnji, včasih pa šele daljni prihodnosti. Letošnji je potekal v znamenju mobilnih rešitev in komunikacij, s katerimi naj bi proizvajalci prebrodili težave, ki tarejo računalniško industrijo.

    Objavljeno: 25.3.2001
  • Kyocera Mita FS-1800

    Podjetje Kyocera Mita je predstavilo nov kompakten tiskalnik z oznako FS-1800, ki sodi med najmanjše v svojem razredu. Tiskalnik, ki so ga tako kakor mnoge dosedanje tiskalnike Kyocera oblikovali pri F.A. Porscheju, zmore tiskanje z ločljivostjo 1200 × 1200 pik na palec in 16 strani na minuto. Udarna lastnost novinca so nizki stroški za natisnjeno stran, kar je bistvena prednost družine tiskalnikov ECOLaser.

    Objavljeno: 25.3.2001
  • Novi računalniki Acer Veriton

    Proizvajalec osebnih računalnikov Acer je predstavil tri nove modele računalnikov iz serije Veriton, namenjene poslovni rabi. Osnova vseh treh modelov je procesor Pentium III, vse pa odlikujeta tudi vgrajena omrežna kartica in podjetjem namenjena programska oprema; najšibkejši model, 5100, poganja procesor s taktom 733 MHz, ima 64 MB pomnilnik in 10 GB disk, zmogljivejši model, 7100, pa se odlikuje s procesorjem pri taktu 866 MHz, 128 MB pomnilnikom in 20 GB diskom.

    Objavljeno: 24.3.2001
  • Novellovi poslovni rezultati

    Novell je v prvem finančnem četrtletju 2001, ki se je končalo 31. januarja, zabeležil 245 milijonov dolarjev prihodkov, kar je precej manj, kakor je družba zaslužila v enakem obdobju pred letom dni (316 milijonov dolarjev). Prodaja Novella v ZDA se je v prvem četrtletju zmanjšala za 13 odstotkov, najbolj pa je upadla v Aziji in Pacifiku - za 22 odstotkov.

    Objavljeno: 24.3.2001
  • Cisco predstavlja Long-Reach Ethernet

    Podjetje Cisco je predstavilo novo širokopasovno omrežno tehnologijo z imenom Long-Reach Ethernet (LRE), s katero naj bi omogočili možnost uporabe standardnih komunikacijskih povezav prek večjih razdalj kakor s sedanjo tehnologijo. Nova omrežna infrastruktura omogoča prenos podatkov s hitrostmi 5 Mb/s, 10 Mb/s in 15 Mb/s na razdaljah do 1 km, 1,2 km in 1,5 km, kar je precej več kakor pri običajni tehnologiji Ethernet.

    Objavljeno: 23.3.2001
  • Kodak in Olympus združujeta moči

    Podjetji Olympus Optical Co. Ltd. in Eastman Kodak Company, vodilna ponudnika digitalne fotografije, sta dosegla dogovor o strateškem partnerstvu pri razvoju digitalnih fotoaparatov in digitalne obdelave slik ter pri trženju svojih izdelkov.

    Objavljeno: 23.3.2001
  • IBM dvignil roke od CPRM

    IBM je skupaj z Intelom, Matsushito in Toshibo sodeloval pri razvoju tehnologije za preprečevanje kopiranja na nosilce, ki omogočajo večkratno presnemavanje (Copy Protection for Recordable Media). Po prvotnih zamislih naj bi CPRM uporabili tudi za preprečevanje kopiranja na diske, odbor T.13, ki nadzira ATA standarde za shranjevanje, pa je uporabo omejil le na izmenljive nosilce. Ker je T.13 na koncu izbral tehnologijo podjetja Phoenix Technologies, se je IBM umaknil iz projekta.

    Objavljeno: 22.3.2001
  • Najzmogljivejši procesor Alpha je v proizvodnji

    Compaq je začel z redno proizvodnjo svojega najzmogljivejšega računalnika. V sistem Alpha Server ES-40 je namreč vgrajen trenutno najzmogljivejši Compaqov mikroprocesor, 64-bitni model Alpha s taktom 833 MHz. Alpha Server ES-40 podpira sisteme Tru64 UNIX, OpenVMS in Linux, kar novemu strežniku omogoča zelo široko uporabnost. Odlikuje se po hitrem delovanju, saj je po nekaterih preizkusih za 1,5- do 2,3-krat hitrejši od primerljivih računalnikov Silicon Graphics, Hewlett Packard, IBM in Sun. Novi Compaqov strežnik je še posebej namenjen obdelavi obsežnih poslovnih podatkov, zlasti izračunavanju in obdelavi zahtevnih podatkovnih analiz.

    Objavljeno: 22.3.2001
  • Adobe Photoshop Elements

    V februarju je podjetje Adobe predstavilo nov programski paket Photoshop Elements. Program, ki je nastal na podlagi uveljavljenega paketa Photoshop, je namenjen predvsem amaterskim uporabnikom, ki potrebujejo zmogljiv program za obdelavo slik s preprostim uporabniškim vmesnikom. Zaradi vse večje priljubljenosti digitalne fotografije in optičnih bralnikov je takšnih namreč vse več.

    Objavljeno: 21.3.2001
  • Microsoft Outlook Mobile Manager

    Na konferenci DEMO 2001 je Microsoft napovedal razvojno različico Outlook Mobile Maganerja, programa za namizne računalnike, ki prenaša funkcije Outlooka v prenosne naprave. Na osnovi uporabnikovega dela z Outlookom sestavi Mobile Manager "pametne" filtre, nato pa nujna in pomembna sporočila, obvestila ter naloge posreduje uporabniku na brezžično napravo, denimo na mobilni telefon v obliki sporočila SMS.

    Objavljeno: 21.3.2001
  • ARNES se vrača k osnovni dejavnosti

    Omrežje ARNES je povezano v evropsko izobraževalno in raziskovalno omrežje TEN-155 in preko njega v ameriško omrežje Abilene, kanadski Canarie, japonski NII, pacifiški APAN in še mnoga druga omrežja, ki povezujejo univerze, inštitute, laboratorije, knjižnice in arhive po svetu.

    Objavljeno: 20.3.2001
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji