• Prvi kamkoder, ki lahko snema tudi v zapisu MPEG-4

    Sharp je predstavil prvi kamkoder, ki zna snemati videoposnetke v zapisu MPEG-4. Z uporabo standarda MPEG-4 zavzamejo le tretjino prostora, ki bi ga zavzeli posnetki v zapisu MPEG-1 in nudijo primerljivo kakovost. Zaradi trikrat manjših datotek je MPEG-4 primeren tudi za prenos videoposnetkov prek interneta.

    Objavljeno: 11.7.1999
  • Java vsepovsod

    Sun je objavil novo različico jave z imenom Java 2 Platform, Micro Edition, ki je namenjena za rabo v žepnih računalnikih, mobilnih telefonih, odzivnikih, avtomobilskih navigacijskih sistemih in internetnih sprejemnikih. Novi paket vsebuje tudi navidezni javanski stroj K Virual Machine (KVM), ki je optimaliziran za delovanje v majhnih pomnilnikih. Sočasno s to predstavitvijo so pri Sunu najavili tudi specifikacijo Java TV, programski vmesnik za izdelavo programov, ki bodo delovali v bodočih digitalnih televizorjih.

    Objavljeno: 10.7.1999
  • Nove super-disketne enote Imation

    Podjetje Imation je predstavilo novi rod disketnih enot LS120, ki se odlikujejo s hitrejšim delovanjem, nižjimi cenami in širšim izborom vmesnikov. Nove disketne enote so precej hitrejše od dosedanjih, saj proizvajalec navaja 27-krat hitrejši prenos podatkov kakor pri običajnih disketnih enotah, medtem ko so dosedanje enote nudile le desetkrat hitrejše delovanje. Tako kakor doslej pa so ohranili popolno združljivost z običajnimi disketami, ki jih še naprej lahko beremo in pišemo v novih enotah.

    Objavljeno: 10.7.1999
  • Nova Yamahina zvočna kartica

    Yamaha je predstavila novo zvočno kartico XG-Quad, ki se ponaša s štirimi zvočnimi kanali s podporo za prostorski zvok podjetje Sensura. Kartica ima 64-zvočni strojni sintetizator, kot možnost pa je na voljo tudi dodatna programska oprema, ki zmožnosti kartice povečuje na kar 256 hkratnih zvokov. Med novostmi sta tudi digitalni vhod in izhod, tako v optični kakor izvedbi S/PDIF, s podporo za standard Dolby Digital. Kartica temelji na procesorju Yamaha YMF744, ki podpira specifikacijo Environmental Audio Extensions (EAX), nudi pa zelo ugodno razmerje med signalom in šumom (čez 90 dB).

    Objavljeno: 10.7.1999
  • SGI Visual Workstation 540 podpira štiri procesorje v Windowsu NT

    Silicon Graphics (SGI) je pričel prodajati delovne postaje Visual Workstation 540, ki so hkrati prvi tovrstni izdelek s podporo za štiri procesorje pod operacijskim sistem Windows NT. Doslej so delovne postaje vsebovale le do dva procesorja, štirje pa so bili rezervirani za potrebe strežnikov.

    Objavljeno: 10.7.1999
  • Ericsson in Nokia za skupni WAP

    Ericsson in Nokia, dva od štirih ustanoviteljev Foruma WAP, sta začela preizkušati združljivost svojih mobilnih telefonov in strežnikov, ki podpirajo protokol WAP. Oba proizvajalca se zavedata, da se bo novi standard za prenos internetnih podatkov po mobilnih telefonih uveljavil le, če bo neodvisen od rešitev posameznih proizvajalcev.

    Objavljeno: 4.7.1999
  • Notranje sledenje tudi v Švici

    Orange je najnovejši švicarski operater telefonije GSM, ki svoje storitve ponuja od 1. julija 1999. Večinski delež imata britanski Orange in nemški Viag (operater omrežja E2), po 10 % pa je v lasti Banke kantona Vaud (v katerem sta Lausanne in Montreux) in podjetja Swissphone. Omrežje Orange trenutno pokriva polovico švicarskega prebivalstva. Do konca leta načrtujejo doseči že tri četrtine prebivalstva, dve leti pozneje pa kar 95 %, ko družbi Orange tudi poteče začasno dovoljenje. Družba bo morala dokazati, da je dosegla zadovoljivo visoko pokritost, sicer bo plačala visoke kazni.

    Objavljeno: 4.7.1999
  • Prek poslanstva do oblazinjenega stolčka

    Martin Bangemann je poslanec in bivši komisar Evropske komisije (EC), zadolžen za telekomunikacije in računalniško tehnologijo. Odbor, ki mu Bangemann predseduje, je v preteklih mesecih večkrat obravnaval tudi španskega telekomunikacijskega operaterja Telefonica, zato je še toliko bolj zanimivo, da je Bangemann napovedal skorajšnjo zaposlitev v tem španskem podjetju. V njem naj bi bil bivši poslanec in komisar ECja član uprave in svetovalec generalnega direktorja, kar so v Telefonici potrdili. Njegova napoved je sprožila burne odzive v Bruslju, predvsem zaradi etičnih vprašanjih o nasprotujočih interesih. Bangemann se že julija ne namerava udeležiti srečanj kot poslanec, njegov mandat pa poteče v polovici septembra, ko ga bo nadomestil nekdanji italijanski premier Romano Prodi.

    Objavljeno: 4.7.1999
  • Desetletje mobilne telefonije

    Skoraj 215 tisoč Američanov je v anketi ameriške pošte izbralo mobilno telefonijo kot motiv za znamke, ki bodo obeležile desetletje v izteku. Mobilna telefonija bo torej osrednja tema v seriji petnajstih znamk v spomin na 20. stoletje, ki jo bo ameriška pošta izdala predvidoma aprila naslednje leto.

    Objavljeno: 4.7.1999
  • Logitechova videokamera QuickCam Express

    Logitech je predstavil videokamero QuickCam Express, ki jo na računalnik priključimo prek vmesnika USB. Nova barvna kamera je namenjena uporabnikom računalnikov iMac in PC (z okoljem Windows 98), glavna novost pa je zelo ugodna cena, saj bo zanjo treba odšteti manj od 50 dolarjev.

    Objavljeno: 3.7.1999
  • America Online kupuje proizvajalca eMachine

    Največji svetovni informacijski servis, America Online (AOL), je sklenil dogovor o nakupu proizvajalca računalnikov eMachine, ki je postal letos znan po izjemno nizkih cenah (popoln sistem za ceno 400 dolarjev). AOL bo računalnike ponudil bodočim uporabnikom prenovljenega servisa CompuServe 2000 in sicer z rabatom 400 dolarjev, kar pomeni, da bodo pri izbiri najcenejšega modela računalnik dobili zastonj, v zameno za mesečno naročnino na servis, ki znaša 22 dolarjev.

    Objavljeno: 3.7.1999
  • Nove omrežne kartice 3Com

    3Com je na sejmu PC Expo v New Yorku najavil niz novih omrežnih vmesnikov, ki z novimi funkcijami in zmožnostmi omogočajo hitrejši prenos podatkov, razbremenitev osrednjega procesorja ter bistveno boljše nadzorovanje. Hkrati so najavili strategijo za naslednja tri leta, s katero naj bi z novimi tehnologijami pri omrežnih povezavah razbremenili osrednje procesorje v računalnikih za do 30 % dosedanjega dela pri procesiranju podatkovnih paketov. Prva novost je kartica 3Com Etherlink 10/100 3C990-TX, ki bo na voljo v treh različicah: za namizne računalnike, strežnike in prenosnike. Kartica bo podpirala specifikacije WfM (Wired for Management) in DMI 2.0, kar med drugim omogoča nadzor in upravljanje parametrov delovanja prek osrednjega računalnika (strežnika).

    Objavljeno: 3.7.1999
  • Toshiba DynaTop in novi Libretto

    Toshiba je na japonskem sejmu Windows World Expo/Tokyo 99 prikazala več novih prenosnikov in namiznih računalnikov, tudi takih z radikalno drugačnim videzom. Med vsemi novostmi je največ pozornosti pritegnil računalnik DynaTop 6000, ki na delovni površini zavzame kar 60 % manj prostora od Toshibinih računalnikov Equium. Za doseganje takih rezultatov so Toshibini inženirji seveda posegli po zaslonih LCD, v podnožja katerih so vgrajeni računalniki. Tehtajo le 5,8 kg, zato jih je tudi razmeroma preprosto prenašati. DynaTop je opremljen s 433 MHz procesorjem Celeron, 64 MB RAM in 8,1 GB diskom. Edino razširitveno mesto na prednji strani podnožja, ki meri le 21 x 35 centimetrov, je prostor za izmenljivo disketno enoto, enoto CD-ROM ali DVD-ROM, uporabljeni pa so enaki deli kakor pri prenosnikih. Na voljo sta dva zaslona, oba z ločljivostjo 1024 x 768 pik in diagonalo 14,1 ali 15 palcev.

    Objavljeno: 3.7.1999
  • Prva enota DVD-ROM s hitrostjo vrtenja 8x

    Tajvanski Aopen je naredil prvo enoto DVD-ROM s hitrostjo vrtenja 8x. Enota DVD-9836 nudi največjo hitrost prenosa podatkov kar 11,08 MB/s, kar je skoraj toliko kolikor pri sodobnih diskih. Nova enota DVD-ROM nudi enako hitrost kakor enota CD-ROM, ki bi delovala s hitrostjo 72x. Enota ima vmesnik EIDE, za delovanje pa potrebuje takega s podporo za specifikacijo UltraDMA/33. Prodaja bo stekla jeseni.

    Objavljeno: 3.7.1999
  • Novi Rio v novem podjetju

    Podjetje Diamond je predstavilo novo različico predvajalnika za posnetke MP3, Rio 500. Nova različica ima večji osnovni pomnilnik (64 MB) in jo bo na računalnike PC in iMac mogoče povezati z vmesnikom USB. Spremenili so tudi uporabniški vmesnik, saj ima Rio 500 večji, od zadaj osvetljeni zaslon in bolj čitljive črke na zaslonu. Ohišje je lahko odslej v treh različnih barvah. Osnovni pomnilnik zadostuje za dve uri glasbe z vrhunsko kakovostjo zvoka in tja do 32 ur pri predvajanju govora z visoko stopnjo stiskanja.

    Objavljeno: 3.7.1999
  • Nov rekord proizvajalca diskov Seagate

    Seagate je dosegel nov rekord pri gostoti zapisovanja podatkov na diske. S prototipom so prikazali možnost zapisovanja do 105.000 koncentričnih sledi na širini enega palca (2,54 cm). To ustreza gostoti zapisa skoraj 25 Gb na kvadratni palec, v primerjavi z danes največjimi diski, ki dosegajo štiri- do petkrat manj. S tako gostoto bo mogoče narediti diske, ki bodo z eno samo ploščo ponujali kapaciteto skoraj 36 GB. Za dosego novega rekorda so uporabili novo tehnologijo Qinta OAW, ki omogoča optični nadzor zapisovanja sledi.

    Objavljeno: 3.7.1999
  • Apple toži družbo Future Power zaradi domnevnega kopiranja oblike iMacov

    Apple je podal tožbo proti družbi Future Power in njenemu glavnemu lastniku, korejski družbi Daewoo, v kateri navajajo kršitev intelektualnih pravic v zvezi z oblikovanjem računalnikov iMac. Future Power je na sejmu PC Expo predstavil družino računalnikov E-Power, ki so po obliki, izbranih barvah in tipu plastike zelo podobni računalniku iMac.

    Objavljeno: 3.7.1999
  • Tajvanski VIA Technologies kupil podjetje Cyrix

    Potem ko je National Semiconductors pred mesecem objavil zaustavitev proizvodnje procesorjev Cyrix 6x86 in MII, se je podjetje odločilo za prodajo celotnega oddelka Cyrix. Novi lastnik bo podjetje VIA Technologies, eden izmed glavnih ponudnikov sistemskih naborov za osnovne plošče ter drugih integriranih vezij. Po dosedanjem dogovoru, ki še ni povsem dokončen, naj bi družba VIA prevzela celotno podjetje Cyrix, vendar brez tovarne procesorjev v ameriški zvezni državi Maine. VIA namerava uporabiti proizvodne zmogljivosti svojega podjetja TSMC s sedežem na Tajvanu, kjer bodo kmalu osvojili tudi 0,18-mikronski proizvodni proces in tehnologijo 12-palčnih silicijskih rezin, kar naj bi zmanjšalo stroške in povečalo zmogljivost vezij. Cyrix naj bi predvidoma tudi obnovil razvoj procesorjev 6x86 in MII, že pred koncem leta pa naj bi predstavili model za podnožje Socket 370 (doslej uporabljen pri Intelovih Celeronih).

    Objavljeno: 3.7.1999
  • Težave Intela s procesorskim naborom 810

    Intel ima precej težav z novim procesorskim naborom 810 (nastajal je pod imenom Whitney). Najprej so tik po predstavitvi potrdili težave v zvezi z nepravilnim delovanjem nekaterih modelov Pentium III na ploščah z novim naborom, ki so sicer namenjene predvsem za rabo s procesorji Celeron. Pred kratkim pa so partnerjem poslali tudi navodila za popravke v BIOS-ih, brez katerih lahko na nekaterih sistemih sistemski datum in čas delujeta nepravilno.

    Objavljeno: 3.7.1999
  • Fujitsu in Siemens ustanovila skupno podjetje za proizvodnjo računalnikov

    Na prvi julijski dan sta Fujitsu in Siemens podpisala sporazum o ustanovitvi skupnega podjetja za razvoj, proizvodnjo in prodajo računalnikov (strežnikov PC, Intel in Unix), ki bo nosilo ime Fujitsu Siemens Computers. Po lanskoletni neuspešni prodaji proizvodnih zmogljivosti družbi Acer je Siemens tokrat torej našel novega partnerja z Japonske. Družba Fujitsu Siemens Computers nastaja z združitvijo dosedanjih družb Fujitsu Computers (Europe) in Siemens Computer Systems. Skupno podjetje, v katerem bosta obe družbi imeli enak delež, želi postati tretji največji proizvajalec računalnikov na svetu (skupno Fujitsu in Siemens danes sodita na peto mesto), v Evropi pa naj bi bili celo drugi.

    Objavljeno: 3.7.1999
  • Inso QuickView Plus za Unix in Windows CE

    Podjetje Inso, znano po svojem pregledovalniku QuickView in tehnologiji za dostop do različnih datotečnih zapisov, je predstavilo nove različice pregledovalnika za operacijske sisteme Unix in Windows CE. QuickView 2.0.1 za Unix je drugi rod pregledovalnika za Unix, deluje pa precej hitreje od predhodnika, podpira nove tipe zapisov, skoraj povsem na novo pa so napisali tudi podporo za natančno tiskanje dokumentov, pregledanih v programu QuickView. Paket lahko deluje kot samostojni program ali kot dodatek za spletne brskalnike Netscape Navigator in Microsoft Internet Explorer ter za odjemalce elektronske pošte.

    Objavljeno: 3.7.1999
  • Novi izdelek InfoChannel Designer za večpredstavne namenske programe

    Norveško podjetje Scala je predstavilo nov paket InfoChannel Designer, ki je namenjen izdelavi večpredstavnih namenskih programov za rabo v internetu, ploščah CD-ROM, pa tudi samostojnih programov. Paket omogoča združevanje videoposnetkov (AVI in MPEG), zvočnih posnetkov (WAV, MP3, MIDI, CD) z orodji za grafično oblikovanje podobe, uporabniškega vmesnika, podnapisov in drugih elementov. Paket podpira dodatke procesorja Pentium III in programski vmesnik DirectX 6. Njegova cena je 990 dolarjev.

    Objavljeno: 3.7.1999
  • MSN zdaj daje brezplačni prostor za osebne spletne strani

    Microsoftov informacijski servis MSN je začel s ponudbo brezplačnega prostora za osebne spletne strani. Z izpolnitvijo obrazca na naslovu http://homepages.msn.com dobimo brezplačni dostop do 12 MB prostora v spletnem strežniku, možnost dela s priljubljenimi spletnimi urejevalniki, podporo za strani ASP, pa tudi spletna orodja, ki kot vodiči pomagajo pri ustvarjanju spletne strani.

    Objavljeno: 3.7.1999
  • SI.Mobil in sporočila SMS

    Naročniki SI.Mobilovega omrežja (040) lahko sedaj prejemajo kratka sporočila SMS tudi iz spleta in po elektronski pošti. Obrazec je na voljo v http://www.simobil.si. Sporočilo lahko vsebuje 320 znakov, vendar se mednje štejejo tudi predmet (naslov) elektronskega sporočila in e-poštni naslov pošiljatelja, ki mora biti veljaven.

    Objavljeno: 2.7.1999
  • Hrvaški VIP-NET uradno začel z delovanjem

    Drugi hrvaški operater telefonije GSM je 1. julija 1999 uradno odprl svoje omrežje. VIP-NET je skupna naložba avstrijskega Mobilkoma, ameriškega Western Wireless International ter hrvaških podjetij Večernji list, Ingra, Croatia osiguranje in Hrvatska poštanska banka.

    Objavljeno: 1.7.1999
  • Mobitelove julijske novosti

    Mobitel je danes predstavil novosti za redne naročnike GSM in uporabnike sistema Mobi. Prvi bodo lahko izbirali med ugodnostima Zveza in Naveza. Zveza omogoča izbiro številke v Mobitelovem omrežju 041 ali 0609, na katero bo naročnik lahko klical 55 % ceneje. Naveza pomeni izbiro ene številke prav tako v enem izmed Mobitelovih omrežij s 30 % popusta in še ene v stacionarnem (Telekomovem) omrežju, na katero bo klic za desetino cenejši. Omenjeni ugodnosti se medsebojno izključujeta in nista združljivi z družinskim bonusom, na voljo pa bosta po 15. juliju 1999.

    Objavljeno: 1.7.1999
  • Nova strategija za procesorje Alpha

    Po dolgem zatišju, v katerem je Compaq koval novo strategijo za procesorje, prijahajo v prodajo prvi novi modeli RISC procesorjev Alpha. Tehnologija Alpha je po novem v lastništvu družb Compaq in Samsung, samostojna družba Alpha Processors Inc. jih trži, izdelujejo pa jih pri Samsungu in Intelu. Prva novost, ki je že v prodaji je procesor Alpha 21264 s hitrostjo 667 MHz. Konec poletja, se bo temu pridružila različica s hitrostjo 750 MHz, konec leta pa še model s hitrostjo 800 MHz. Po sedanjih načrtih bo v začetku leta 2000 nato predstavljen model s hitrostjo 933 MHz in še pred poletjem 2000 tudi prvi model s hitrostjo 1 GHz. Do konca leta 2001 naj bi nato prišli na vrsto še 1,2 in 1,4 GHz različici. Skupaj z novimi procesorji Compaq razvija tudi povsem novo družino strežnikov, ki nastajajo pod delovnim imenom Wildfire. Strežniki naj bi podpirali od 16 do 256 procesorjev, nekaj terabajtov velike pomnilnike in imajo bistveno večje možnosti za razširitev kakor doslej. Govori se celo o sistemih, ki bi imeli do 200 kanalov PCI za razširitvene kartice.

    Objavljeno: 30.6.1999
  • 3G.IP: zlitje interneta in mobilne telefonije

    Skupina 3G.IP je še eno interesno združenje, ki bo poskušalo oblikovati standarde za brezžična internetna omrežja. Skupina je nastala pred kratkim in združuje znane proizvajalce opreme, kot so Ericsson, Lucent Technologies, Nortel Networks in Nokia, in ponudnike mobilne telefonije BT, AT&T Wireless Services, Telenor in Telecom Italia Mobile. Prva pomembna naloga združenja bo ugotoviti, ali je protokol IP res optimalna rešitev za vse oblike brezžičnih telekomunikacij. Največ neznank se nanaša na prenos govora, vendar skupina optimistično načrtuje razvoj izboljšanega protokola IP, prirejenega prav brezžičnim povezavam. Drugo veliko navezo z istim namenom sta le nekaj dni pred tem ustvarila Motorola in Sun, ki za zdaj še nista pristopila k združenju 3G.IP.

    Objavljeno: 30.6.1999
  • Prvi katodni monitor z digitalno povezavo

    Intel in Viewsonic sta predstavila prvi monitor z običajno katodno cevjo in digitalno povezavo med računalnikom in monitorjem, podobno kakor srečamo pri novem rodu monitorjev z zasloni LCD. Po mnenju Viewsonica ima izvedba z digitalno-analognim pretvornikom, vgrajenim v monitorju in ne na grafični kartici, več prednosti, med katerimi so kakovostnejša slika, zmanjšana potreba po krmilnemu modulu za upravljanje slike ter potencialno celo pohitritev delovanja računalnikov, saj se v takem primeru procesorju ni treba ukvarjati z obdelovanjem signalov. Viewsonic namerava tak monitor ponuditi v začetku leta 2000, cena pa naj bi bila od 8 do 10 % višja od enakih monitorjev z analogno povezavo.

    Objavljeno: 30.6.1999
  • Nove Microsoftove tipkovnice

    Microsoft je predstavil tri nove tipkovnice, namenjene predvsem uporabnikom interneta in večpredstavnih programov. Posebnost novih tipkovnic so dodatne tipke, s katerimi lahko poženemo priljubljene namenske programe, odpremo dokumente ali spletne strani. Dodatne tipke so priročne za hitro navigacijo v spletnem brskalniku. Druga tipkovnica ima poleg tega vmesnik USB in tipke, s katerimi lahko krmilimo zvočne in video zmogljivosti računalnika. S temi dodatki bo opremljena tudi nova ergonomska tipkovnica Natural Keyboard Pro, ki bo na voljo v začetku naslednjega leta. Priporočene cene se gibajo med 30 in 75 dolarji.

    Objavljeno: 30.6.1999
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji