• Novell ZENworks 2

    Novell je na sejmu PC Expo prvič javno prikazal novo različico programskega paketa ZENworks za lažje vzdrževanje in upravljanje omrežno priključenih računalnikov. ZENworks 2 vsebuje številne pomembne novosti, kot je vdelana zbirka podatkov SQL, tesna povezanost z imeniškim sistemom NDS, pa tudi sodelovanje z drugimi nadzorniškimi paketi, med katerimi so Microsoft SMS in Intel LANDesk Management Suite. Vgrajena zbirka podatkov SQL omogoča lažje vodenje inventure računalnikov, sestavnih delov, programov ter drugih omrežnih naprav in programskih paketov. ZENworks 2 prinaša tudi novo orodje za daljinsko namestitev programske opreme, ki zna posredovati podatke o uspešnosti in pravilnosti namestitve upravitelju sistema.

    Objavljeno: 30.6.1999
  • DSL za vsakogar

    Mednarodno telekomunikacijsko združenje (ITU) iz Ženeve je sprejelo standard G.lite, ki množicam malih uporabnikov - predvsem v domačem okolju - odpira vrata do omrežnih povezav z velikimi hitrostmi. V nasprotju z običajnim modemom DSL si lahko modem G.lite uporabnik namesti kar sam, slaba stran novega standarda pa je manjša hitrost prenosa od DSL-ja. G.lite namreč premore le 1,5 Mbit/s, ostale izvedbe DSL pa bistveno več. Zagovorniki in pobudniki novega standarda menijo, da bo dostopnost modemov G.lite v prosti prodaji okrepila njegovo uporabnost in priljubljenost. Po drugi strani pa so nasprotniki standarda G.lite prepričani, da je tehnologija DSL namenjena predvsem poslovni rabi in ne gospodinjstvom, zato se naj bi uporabniki po domovih odločali raje za kabelske modeme. Nadaljnji problem pri širitvi nove tehnike za množično širokopasovno povezovanje pa je nezdružljivost nekaterih obstoječih standardov xDSL, denimo SDSL -ja za majhna in srednja podjetja, z novim standardom G.lite. To pa ni ovira za proizvajalce komunikacijske opreme, ki želijo ponuditi množičnemu trgu modeme G.lite že letos.

    Objavljeno: 30.6.1999
  • Psion 5 MX

    Psion je po razmeroma dolgem premoru predstavil nov žepni računalnik z oznako Psion 5 MX. Navzven je računalnik skoraj identičen predhodniku Psion 5, le da je novo ohišje srebrne barve. Zato pa najdemo toliko več novosti v notranjosti. Psion 5 MX poganja namreč nov procesor ARM710T s hitrostjo 36 MHz, ki je dvakrat zmogljivejši od procesorja, vgrajenega v dosedanji model. Podvojili so tudi osnovni pomnilnik, ki je zdaj 16 MB. Tako kakor doslej lahko pomnilnik razširimo s karticami Compact Flash. Poleg nekoliko spremenjenega drobovja pa je večina drugih novostih povezanih z vgrajeno ali priloženo programsko opremo. Psion 5 MX se odlikuje z bistveno boljšo komunikacijsko in internetno podporo. Poštni odjemalec je odslej vgrajen v ROM, priloženi spletni brskalnik pa podpira okvirje in še druge sodobne standarde.

    Objavljeno: 30.6.1999
  • UMTS v Evropi

    Sistem "občih mobilnih telekomunikacij" UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) prihaja v Evropo. Na Finskem so prva dovoljenja za izvajanje storitev v okviru sistema UMTS že podeljena. Zanje se je potegovalo petnajst podjetij, dobila pa so jih štiri. Ostale evropske države naj bi v skladu s priporočili Evropske zveze za zagotavljanje usklajenega uvajanja novih storitev še letos zagotovile vse pravne pogoje za podeljevanje licenc. Storitve UMTS naj bi postale vsem prebivalcem Evropske zveze dostopne najkasneje do prvega dne v letu 2002.

    Objavljeno: 30.6.1999
  • Lotus DevCon '99

    Lotus je na nedavni razvojni konferenci DevCon '99 najavil kar nekaj novosti, povezanih z novo različico paketa za skupinsko delo Lotus Notes R5. Prva novost je paket Domino Workflow 2.0, ki paketu Notes/Domino dodaja zmožnost grafične predstavitve in upravljanja s pretokom podatkov in dokumentov. S paketom, ki ga Lotus dobil ob letošnjem nakupu nemškega razvijalca OneStone GmbH, je mogoče vzpostaviti povezave med organizacijsko strukturo podjetja, poslovnimi pravili in predmeti (dokumenti). Paket je sestavljen iz treh modulov: Domino Workflow Engine, Architect in Viewer, ki skrbijo za vse od razvoja do izvedbe programa z nadzorom pretoka podatkov. Strežniški modul Domino Workflow Engine bo stal 10.000 dolarjev za strežnik in 60 dolarjev za vsakega uporabnika. Razvijalci namenskih programov bodo potrebovali Domino Workflow Architect, ki bo stal 2500 dolarjev na uporabnika. Pregledovalnik Domino Workflow Viewer je brezplačen za licencirane uporabnike paketa. Domino Workflow 2.0 bo na voljo julija. Druga novost je še večja podpora za razvoj programov HTML z zunanjimi urejevalniki. Jeseni bo Lotus začel prodajati paket Domino Design Component SDK, ki bo omogočal razvoj hibridnih spletnih strani in programov z urejevalniki Macromedia Dreamweaver 2.0, Microsoft FrontPage 2000 in NetObjects Fusion 4.0. Lotus pripravlja tudi osvežitev paketa Domino R5 z izboljšano podporo za Microsoftov predmetni model COM. Tako bo mogoče strežnik Domino in njegove storitve uporabljati s paketi MS Office 2000, MS Windows 2000, Microsoft Transaction Server in celo iz strani ASP (Active Server Pages).

    Objavljeno: 29.6.1999
  • Novi prenosniki Fujitsu

    Fujitsu je sredi junija najavil osvežitev prenosnikov LifeBook. Največ sprememb je bila deležna družina računalnikov za splošno rabo LifeBook C, ki je odslej na voljo tudi s procesorji Celeron 366 in Pentium II 400. Računalniki so na voljo z zasloni velikosti od 12,1 do 14,1 palcev, do 10 GB diski, v najmočnejših različicah pa so namesto enot CD-ROM vgrajene enote DVD-ROM. Prenosniki vsebujejo še grafični pospeševalnik ATI Rage Mobility-P s 4 MB RAM in vodilom AGP, modem s hitrostjo 56 Kb/s, zmogljivo zvočno kartico z Yamahino tehnologijo XG (64 kanalna polifonija) in prostorskim zvokom Sensura 3D, posebnost pa so tudi bass-reflex zvočniki Pioneer, ki omogočajo precej boljši zvok kakor zvočniki v drugih prenosnikih. Posebnost je tudi LifeBook Application Panel, skupina tipk, s katerimi lahko krmilimo vgrajeno enoto CD-ROM/DVD-ROM, pa tudi poženemo priljubljeni namenski program ali spletno stran v brskalniku. Zanimiv je tudi izkoristek vgrajenega infrardečega vmesnika. V povezavi z njim lahko uporabimo brezžično miško, ki je na voljo za doplačilo. Novosti so tudi pri računalnikih LifeBook E, ki so namenjeni pretežno za poslovno rabo. Ti so tudi na voljo z najnovejšimi Intelovimi procesorji do 400 MHz in do 10 GB diski, poleg tega pa se lahko pohvalijo z dvema modularnima razširitvenima mestoma in izbiro med različnimi pomnilniškimi enotami. Fujitsu najzmogljivejšima modeloma E370 in E380 prilaga celo enoto Iomega Zip. Strojno so posodobili tudi mini prenosnike LifeBook B, ki so kljub 8,4-palčnemu zaslonu z aktivno matriko, procesorju Celeron 300 in 6,4 GB disku težki le 1,2 kg.

    Objavljeno: 29.6.1999
  • Skandinavska združitev preložena

    Nekdanja monopolna državna telekomunikacijska operaterja, švedska Telia in norveški Telenor, načrtujeta združitev, vredno 47 milijard ameriških dolarjev. Njuni načrti so zanimivi zlasti zato, ker podoben poskus združevanja nemškega Telekoma in italijanskega Telecoma, ki sta prav tako nekdanja državna monopolista, ni uspel. Morebitna švedsko-norveška poroka bi ustvarila šestega največjega evropskega telekomunikacijskega operaterja in močno spremenila razmere na trgu telekomunikacijskih storitev v Skandinaviji.

    Objavljeno: 29.6.1999
  • S3 kupuje Diamonda

    Podjetje S3 je nekoliko nepričakovano napovedalo namero o nakupu podjetja Diamond, znanega proizvajalca grafičnih kartic in drugih večpredstavnih ter komunikacijskih naprav. S3, ki je od leta v solastništvu tajvanskega podjetja United Microelectronics Corporation (UMC), bo v ta namen od partnerja dobil 600 milijonov dolarjev svežega kapitala, kar skupaj z lastnimi sredstvi (130 milijonov dolarjev) predstavlja osnovo za strateške nakupe, kakršen je napovedani. Diamondovi delničarji bodo po dogovoru dobili 0,52 delnice podjetja S3, posel pa naj bi sklenili do oktobra. Opazovalci menijo, da so po nakupu podjetja STB s strani družbe 3Dfx podobne združitve mogoče tudi pri drugih proizvajalcih, vendar je najbrž malo poznavalcev pričakovalo, da bo S3 zmogel finančni zalogaj za nakup podjetja Diamond. Natančnejši načrti o združitvi še niso na voljo.

    Objavljeno: 29.6.1999
  • Nova enota ZipCD podjetja Iomega

    Po 24 milijonih enot Zip in skoraj dveh milijonih enot Jaz se je podjetje Iomega odločilo, da bo kljub vsemu kupcem ponudilo tudi izmenljiv nosilec z optično tehnologijo. Kmalu bo v prodajo prišel zapisovalnik CD-RW s 24-kratno hitrostjo branja ter 4-kratno hitrostjo zapisovanja podatkov (CD-R in CD-RW). Enota ZipCD bo stala predvidoma okrog 300 dolarjev. Pri Iomegi trdijo, da so se za ta korak odločili, ker so z enotami Zip in Jaz pokrili predvsem potrebe uporabnikov po začasnem pomnilniškem prostoru, medtem ko si mnogi poleg tega želijo tudi trajnejši optični zapis, predvsem za arhiviranje podatkov.

    Objavljeno: 29.6.1999
  • AMD Athlon

    Po dolgem razvoju je ugibanja konec. Novi AMD-jev procesor, ki so ga razvijali pod imenom K7, je končno pripravljen za prodajo, nosil pa bo ime Athlon. Procesor bo sprva na voljo s hitrostmi delovanja 500, 550 in 600 MHz, vendar pri AMD-ju že napovedujejo tudi hitrejše različice. Toda hitrost delovanja jedra ni edina pomembna novost, ki jo ponuja Athlon. Tu so še povsem nov modul za delo s plavajočo vejico, ki prvič med procesorji x86 vsebuje zmogljive cevovode in podporo za paralelno izvajanje, 128 KB prvostopenjski predpomnilnik, hitro vodilo za povezavo z drugostopenjskim predpomnilnikom, večpredstavne ukaze 3Dnow! in 200 MHz sistemsko vodilo, ki temelji na vmesniku Alpha EV6. Za proizvodnjo so izbrali 0,25-mikronsko tehnologijo. Cene novih procesorjev so že znane, za Athlone pa bo treba odšteti od 324 dolarjev za model s 500 MHz do 700 dolarjev za model s 600 MHz. AMD pričakuje, da bodo prvi računalniki s procesorji Athlon na voljo na začetku jeseni.

    Objavljeno: 29.6.1999
  • TevePika v živo po internetu

    Televizijska postaja TevePika je 18. junija 1999 začela v živo prenašati svoj spored tudi po internetu s tehniko Real Video Player (G2). Podjetje Televideo d.o.o., ki je lastnik blagovne znamke TevePika, se naj bi pri internetnem oddajanju opiralo na dogovor o dolgoročnem sodelovanju s Telekomom Slovenije. V okviru tega dogovora naj bi se TevePika tudi dodatno povezovala po optičnih vodniki z videokabelskimi omrežji po vsej Sloveniji. Kot pravi Stane Grah, direktor TevePike, je ciljev pri razvoju njegove internetne televizije več: večpredstavna in interaktivna uporaba sodobne telekomunikacijske in televizijske opreme ter razvijanje interaktivnih komunikacijskih sistemov, videokonferenc, programov na zahtevo in drugih sodobnih omrežnih storitev.

    Objavljeno: 23.6.1999
  • Francosko-nemška naveza v nevarnosti

    France Telecom in Deutsche Telekom sta največja lastnika globalnega telekomunikacijskega operaterja Global One. Njuno sodelovanje v različnih oblikah traja že 10 let. Začelo se je ko sta oba bila še državna monopolista, vendar ni vedno bilo zgledno. Francozi so tokrat ocenili, da so nemški nameni o združitvi s Telecomom Italia (o katerih se z njimi niso predhodno posvetovali) kršili poslovno sodelovanje in zato vložili tožbo proti Deutsche Telekomu. France Telecom celo razmišlja, da bi zapustil Global One, Deutsche Telekom pa je že potrdil pripravljenost za odkup njihovega deleža.

    Objavljeno: 22.6.1999
  • Motorola in Sun skupaj do brezžičnih IP omrežij

    Motorola in Sun sta sklenila desetletno pogodbo, vredno milijardo dolarjev, o sodelovanju pri razvoju brezžičnih omrežij, ki temeljijo na protokolu IP. Sun bo priskrbel programsko, Motorola pa strojno omrežno opremo. Partnerja bosta svoje izdelke ponudila tudi operaterjem obstoječih brezžičnih omrežij, ki bodo želeli nadgraditi svoja omrežja za protokol IP. Prvi izdelki bodo prišli na trg naslednje leto, največji del ponudbe pa bo na voljo leto pozneje.

    Objavljeno: 22.6.1999
  • Dell ponuja brezplačen dostop v internet

    Proizvajalec računalnikov Dell je ustanovil omrežje DellNet, ki bo v več evropskih državah omogočalo brezplačen dostop v internet. V Veliki Britaniji že deluje, te dni pa naj bi začelo tudi v Nemčiji in Franciji. Programsko opremo za DellNet izdeluje British Telecommunications, vgrajevali pa jo bodo v vse Dellove računalnike za domačo rabo in manjše poslovne sisteme. Dell je v prvem letošnjem trimesečju prodal skoraj desetino vseh računalnikov v Zahodni Evropi, kar ga uvršča na drugo mesto, takoj za proizvajalcem Compaq.

    Objavljeno: 22.6.1999
  • Iridium odpušča delavce in znižuje cene

    Operater satelitske telefonije Iridium poskuša ustaviti nezadržni padec vrednosti svojih delnic, ki so se zgolj v letošnjem letu pocenile za 90 %. Do konca leta načrtujejo 500 tisoč naročnikov, čeprav jih je sedaj komaj 15 tisoč (50 % več kot marca). Te dni so odpustili približno 80 od 550 delavcev (predvsem vodilnih v marketingu) in znižali cene pogovorov za 40 do 70 %. Poznavalci ocenjujejo, da nižanje cen in močno trženje morda le ne bo zadoščalo za preusmeritev na pot uspeha.

    Objavljeno: 22.6.1999
  • Eon začenja z internetnim poslovanjem

    Podjetje Eon, ki je delno v lasti Pošte Slovenije, je 18. junija na tiskovni konferenci predstavilo svojo strategijo ponujanja storitev internetnega poslovanja v Sloveniji. Eon, kakor je poudaril direktor Zoran Thaler, ne želi izumljati tople vode. Zato so se povezali s svetovno znanim podjetjem Open Market, ki obvlada tehnologijo internetnega poslovanja, in postali njegov zastopnik v Sloveniji. Hkrati so se tesno povezali s Pošto Slovenije in SKB banko.

    Objavljeno: 19.6.1999
  • S5.net

    Perftech je že dolga leta resen ponudnik internetnih storitev. 17. junija pa je podjetje sporočilo, da so pridobili enotno klicno številko (0889 3236) za dostop do interneta. To pomeni, da Siol, enota Telekoma Slovenije, ni več edini, ki kjerkoli v Sloveniji uporabnikom omogoča, da kličejo na enotno telefonsko številko. Tarifa obračunavanja telefonskih impulzov je seveda v tem primeru krajevna. Pri Perftechu so hkrati na trg poslali priključitveni paket na plošči CD-ROM, ki kupca bolj ali manj brez posredovanja priključi v internet. Paket vsebuje tudi 20 brezplačnih ur priključitve. Sicer pa po vzoru mobilne telefonije ponujajo devet različnih storitvenih in cenovnih paketov. Perftech načrtuje, da bo pridobil 25 % tržni delež ponudbe dostopa do interneta, cilja pa na zahtevnejše uporabnike.

    Objavljeno: 19.6.1999
  • Novi rod IBM-ovih strežnikov

    IBM Slovenija je 16. junija predstavil šesti rod zmogljivih strežnikov S/390, ki velja za najzmogljivejši poslovni strežnik sploh in je bil svetovni javnosti predstavljen pred približno mesecem dni. Slabo leto dni po predstavitvi 5. rodu strežnika S/390 so pri IBM izdelali nov rod uspešnega velikega strežnika. Šesti rod med drugim uporablja bakrene povezave, ki omogočajo do 50 odstotkov večjo zmogljivost v primerjavi s 5. rodom. Z mikroprocesorji, ki delujejo pri hitrosti 637 MHz, lahko strežnik obdela več kakor 1600 milijonov ukazov na sekundo (MIPS).

    Objavljeno: 19.6.1999
  • Grki bi raje Bolgare kakor Hrvate

    Grški monopolni operater stacionarne telefonije želi postati vodilni regionalni telekomunikacijski operater. Pokazal je zanimanje za nakup 25 % deleža in ene delnice Hrvatskih telekomunikacij (ocenjena vrednost milijarda ameriških dolarjev) in (skupaj z nizozemskim KPN) večinskega deleža bolgarskega telekomunikacijskega operaterja (ocenjena vrednost najmanj 400 milijonov ameriških dolarjev). Pozneje so preklicali zanimanje za HT, saj je nakup v Bolgariji za njih odločilnega pomena, to pa je prvi primer, da grški OTE odstopa od nakupa nekega državnega telekomunikacijskega operaterja v regiji. Lani so Grki postali največji lastniki romunskega RomTelecoma, večinski (90 %) lastniki armenskega Armentela in lastniki petine srbskega Telekoma (za zadnji delež so odšteli 400 milijonov ameriških dolarjev). Grki so tudi vlagatelji v črnomorsko optično omrežje in izvajalci del na sistemih brezžične telefonije v Ukrajini in Jordaniji.

    Objavljeno: 18.6.1999
  • Symantec pcAnywhere 9.0

    Symantec je predstavil novo različico najbrž najbolj znanega programa za daljinski dostop in nadzor oddaljenih računalnikov, paketa pcAnywhere 9.0. Nova različica prinaša lažje centralizirano upravljanje strežnikov in odjemalcev, zlasti oddaljenih, združljivost in povezovanje z znanimi omrežnimi nadzorniškimi paketi, izboljšane mehanizme za zagotavljanje varnosti dostopa in prenosa podatkov ter izboljšano povezljivost prek interneta. Program je združljiv z Microsoftovo nadzorniško konzolo Microsoft Management Console (MMC), pa tudi nadzorniškimi paketi Microsoft System Management Server (SMS), CA Unicenter TNG, Tivoli NetView, Remedy Help Desk 4.0 in Symantecovim paketom Norton System Center 3.1 za upravljanje drugih proizvajalčevih paketov (recimo protivirusnih programov).

    Objavljeno: 18.6.1999
  • Intelov nabor čipov 810 in težave

    Intel je nekatere partnerje OEM na tiho obvestil o manjši težavi novega nabora čipov z oznako 810, ki so ga prvič predstavili konec aprila. Nabor, ki združuje grafični pospeševalnik, podpira programsko izvedbo zvočne kartice, modema ter pospeševanje odkodiranja posnetkov MPEG-2, zaradi tehnične napake ni združljiv s procesorji Pentium III, deluje pa v kombinaciji s procesorji Celeron ter Pentium II. Intel sicer trdi, da nabor 810 ni bil nikoli namenjen za procesorje Pentium III, vendar je bolje, da se kupci zavedajo te omejitve.

    Objavljeno: 18.6.1999
  • SQL Server za Windows CE

    Microsoft je javno prikazal podatkovni strežnik SQL Server za okolje Windows CE: močno pomanjšan in optimiran za delovanje v skromnejšem operacijskem sistemu. Nova različica je povsem združljiva z navadnim strežnikom SQL Server 7.0, nudila bo pa predvsem možnost uporabe in podvojevanja podatkov za uporabnike žepnih in ročnih računalnikov. Hkrati so predstavili tudi programske gradnike ActiveX Data Objects (ADO) za okolje Windows CE, s katerimi lahko preprosto zgradimo namenske programe z učinkovito povezavo do podatkov.

    Objavljeno: 18.6.1999
  • Hermes Plus ne bo več slovenski

    Podjetji Hermes Plus iz Ljubljane in S&T z Dunaja sta 18. junija na tiskovni konferenci sporočili, da je podjetje S&T povabilo delničarje podjetja Hermes Plus, da mu prodajo delnice. S&T želi do 28. junija kupiti vsaj 76 % delnic in postati glavni lastnik Hermesa Plus. Podjetji S&T in Hermes Plus sta si precej podobni, zadnje leto pa sta se zaradi širjenja začenjali vse pogosteje srečevati na istih trgih, tako da je bilo le še vprašanje časa, kdaj bosta postali resna tekmeca. Predstavniki obeh podjetij menijo, da je veliko bolj smiselna združitev moči, tako kapitalsko kot tehnično in poslovno-upravno. Če bo S&T do 28. junija uspelo kupiti 76 % delnic Hermesa Plus, za katere ponujajo gotovino in delnice S&T (v celoti naj bi bila vrednost okoli 22 milijonov nemških mark), bo lastništvo enega najuspešnejših slovenskih računalniških podjetij prešlo v avstrijske roke. Pri Hermesu Plus zagotavljajo, da pa se dejansko spreminja le lastništvo, vse drugo ostaja - tako vodstvo in strokovnjaki kakor tudi poslovna usmeritev, blagovne znamke in konec koncev ime podjetja.

    Objavljeno: 18.6.1999
  • Metacreations Ray Dream Studio 5.5

    Podjetje Metacreations je predstavilo novo različico programskega paketa za oblikovanje in animacijo 3D Ray Dream Studio 5.5. Nova različica predstavlja korak naprej pri podpori za internet, združljivosti z drugimi programi, pa tudi pri oblikovanju ter senčenju predmetov in scen. Osnova nove različice je paket Ray Dream Studio 5.02, ki so mu dodali nekaj pomembnih novosti. Novinec prinaša kar dva nova modula za senčenje. Ray Dream 5.5 Adaptive Renderer je križanec med tehniko senčenja s sledenjem žarkov in klasičnimi metodami, odlikuje pa ga hitrost delovanja, čeprav ne žrtvuje kakovosti; pozna sence, prozornost in svetlobne odboje. Za vrhunsko senčenje pa je na voljo še Ray Dream 5.5 Raytrace Renderer, ki sloni na pravi metodi slednja žarkom.

    Objavljeno: 18.6.1999
  • Microsoftov DirectX 7.0

    Microsoft je na razvojni konferenci Meltdown '99 prvič javno prikazal nov programski vmesnik za večpredstavne programe in igre DirectX 7.0. Nova različica, ki izhaja iz dosedanje različice 6.0, bo nudila za približno 20 % hitrejše delovanje, boljšo podporo za strojne pospeševalnike grafike 3D, podporo za nove učinke (prosojno, odboj svetlobe), pa tudi nove algoritme za prostorski zvok in novi vmesnik za glasbo DirectMusic. Končna različica nova vmesnika bo na voljo že sredi poletja.

    Objavljeno: 18.6.1999
  • Kdo plača kaj ... in kako

    Avstrija, Belgija, Češka, Danska, Francija, Grčija, Italija, Madžarska, Poljska, Portugalska, Romunija, Španija, Švedska, Švica in Velika Britanija: združenja uporabnikov interneta iz omenjenih držav so se prvi teden junija združila v najnovejši stavki in zahtevala nižje tarife za dostop do ponudnikov interneta. Zatrjujejo, da je evropski model obračunavanja dostopa v internet pretirano drag in zagovarjajo ameriški model, pri katerem so krajevni klici (med katere sodijo tudi dostopi do ponudnikov interneta) večinoma že zajeti v mesečni naročnini.

    Objavljeno: 18.6.1999
  • Nova lastniška struktura Omnitela

    Največji ameriški operater krajevne telefonije Bell Atlantic je izkoristil pravico prednostnega nakupa 3,4 % deleža italijanskega Omnitela. Olivetti, ki je končal sovražni prevzem Telecoma Italia (52 % vrednih 33 milijard dolarjev) in njegove enote mobilne telefonije TIM, prodaja svoj delež v Omnitelu zaradi predpisov o varovanju konkurence. Lastniški delež Američanov je tako z 19,7 % zrasel na 23,1 %, kar jih uvršča med druge največje lastnike Omnitela. Na vodilnem mestu ostaja nemški Mannesmann. Po opravljenih prevzemih od Olivettija bo nadzoroval 53,7 % italijanskega operaterja GSM, ki je v treh letih obstoja pridobil 7 milijonov uporabnikov.

    Objavljeno: 18.6.1999
  • Preoblikovanje Adobea

    Podjetje Adobe se pripravlja na večje preoblikovanje podjetja, čeprav so bili poslovni rezultati v zadnjem četrtletji boljši od pričakovanih. Po nekaterih podatkih naj bi odpustili okrog 250 zaposlenih, kar je 10 % osebja, poleg tega pa nameravajo zapreti evropsko podružnico v Edinburghu na Škotskem.

    Objavljeno: 18.6.1999
  • Computex podpira pomnilnike PC133

    Intel je na nedavnem sejmu Computex doživel še en manjši poraz. Proizvajalci osnovnih plošč namreč trenutno še ne nameravajo podpreti pomnilniških vezij Rambus, ki po trditvah proizvajalcev OEM ob zelo visoki ceni ponujajo premajhno razliko v zmogljivosti (kljub delovni hitrosti do 400 MHz). Zato bo vsaj še en rod osnovnih plošč slonel na tehnologiji SDRAM (s hitrostmi 100 in 133 MHz), medtem ko bo Rambus morda resnično zaživel šele po vpeljavi naborov Intel 820 in Intel 840, ki sta načrtovana za drugo polovico letošnjega leta. Tekmeci pomnilnikov Rambus DRAM že govorijo o pomnilnikih PC266, naslednjem rodu pomnilnikov DDR (Double Data Rate) SDRAM, ki bo ponujal dvakrat večjo prepustnost od novih 133 MHz pomnilnikov (PC133).

    Objavljeno: 18.6.1999
  • CodeWarrior for Red Hat Linux

    Priljubljenost Linuxa se pozna na vseh področjih programske opreme, tudi pri razvojnih orodjih. Podjetje Metrowerks, znano po razvojnem okolju CodeWarrior, je napovedalo različico programa za operacijski sistem Linux, in sicer za izvedbo, ki jo pripravlja družba Red Hat. CodeWarrior bo pravzaprav na voljo v dveh različicah. Prva, GNU Edition, ki je že na voljo, sledi načelom odprte kode in vsebuje okolje za razvojna orodja (prevajalnik in razhroščevalnik) organizacije Free Software Foundation. Druga, profesionalna različica, ki bo na voljo nekoliko pozneje, bo vsebovala podporo za C, C++ in javo (GNU samo prva dva), Metrowerks pa bo poleg razvojnega okolja dodal še svoje različice prevajalnikov in razhroščevalnikov. Cena paketa je 100 dolarjev (različica GNU), za profesionalno različico pa bo treba odšteti 450 dolarjev.

    Objavljeno: 18.6.1999
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji