• MDGrape-3 je najmočnejši

    Japonska je znova vrgla rokavico ZDA, saj je ponovno lastnica najzmogljivejšega superračunalnika na svetu. IBM BlueGene/L, ki ga uporablja Lawrence Livermore National Laboratory, je primat prevzel od NEC Earth Simulatorja, prvega pa bo ob naslednji objavi seznama Top500 prekosil MDGrape-3, ki ga bo uporabljal inštitut za fizikalne in kemične raziskave Riken v Yokohami.

    Objavljeno: 4.8.2006
  • Z JBuilderja v NetBeans

    Ker je prihodnost Borlandovih razvojnih orodij, še posebej JBuilderja, negotova, se je Sun odločil izkoristiti trenutek za promocijo svojega razvojnega orodja NetBeans. Čeprav je NetBeans zelo zmogljivo razvojno okoje z možnostjo razširjanja zmogljivosti in se v posebnem paketu celo distribuira skupaj z javanskim razvojnim kompletom, mu ne uspe doseči priljubljenosti ogrodja Eclipse, ki Suna še poisebej bode v oči, saj je izdelano z nestandardnimi gradniki uporabniškega vmesnika.

    Objavljeno: 3.8.2006
  • Acer Veliki

    Acer je začel s prodajo prenosnika Aspire 9800, ki je pravi velikan med prenosniki, saj dolžina diagonale njegovega zaslona znaša kar 20,1 palca. Je tudi eden izmed prvih prenosnikov z vgrajenim zapisovalnikom HD-DVD, čeprav bi ga zaradi mase 7,8 kilogramov sploh težko uvrstili med prenosnike.

    Objavljeno: 3.8.2006
  • Rast cen Telekomovih storitev?

    Telekom Slovenije je Agencijo za pošto in elektronske komunikacije (APEK) obvestil o nameri po povišanju naročnin in priključnin na javno telefonsko omrežje na fiksni lokaciji (PSTN) ter cene minute klica v javnem telefonskem omrežju. Podražitev naj bi izvedli 1. septembra in naj bi bila približno 10-odstotna.

    Objavljeno: 3.8.2006
  • Qt Jambi

    Podjetje Trolltech je predstavilo tehnološki predogled ogrodja Qt Jambi, ki omogoča programerjem v javi, da v kar največji meri izkoristijo to zanimvo ogrodje za hitro izgradnjo platformsko neodvisnih programov. Kot vemo, je za javo nared kar nekaj medseboj konkurenčnih gradnikov za izgradnjo uporabniških vmesnikov, med katerimi sta najbolj znana v javi standardizirani Swing in IBMov SWT, ki ga izkoriščajo odjemalci, zgrajeni na podlagi Eclipse.

    Objavljeno: 2.8.2006
  • Google ponuja gostovanje projektov

    Google je v okviru storitve Google Code predstavil možnost gostovanja odprtokodnih projektov. Novost je zelo podobna uveljavljeni in dobro razširjeni storitvi SourceForge.net, vendar sodeč po izjavah njenih razvijalcev ne namerava tekmovati z njimi. Google želi namreč le preizkusiti kako lahko s svojo infrastrukturo pomaga odprtokodnim projektom.

    Objavljeno: 2.8.2006
  • AMD obvladuje 26 % strežniškega trga

    Advanced Micro Devices je dosegel največji delež na trgu procesorjev v svoji zgodovini, ki zdaj znaša 21,6 odstotka. Intel še vedno vodi s skoraj 73 odstotki, VIA pa si lasti okoli 5 odstotkov trga. AMD je bil primerjalno uspešen predvsem na trgu procesorjev za strežnike, kjer je med strežniki z arhitekturo x86 dosegel 25,9-odstotni tržni delež.

    Objavljeno: 2.8.2006
  • Nakup glasbe po zraku

    Ameriški mobilni operater Verizon Wireless je začel s prodajo glasbe iz svoje prodajalne V Cast neposredno na mobilne telefone. Zaenkrat storitev podpira samo LG KG800 iz trendovske serije Chocolate, ki ga je Verizon opremil z dodatnimi zmogljivostmi za predvajanje glasbe in videoposnetkov.

    Objavljeno: 2.8.2006
  • Opera se pripravlja na IE 7

    Čeprav je šele pred dobrim mescem izšla Opera 9, v norveškem podjetju že predstavljajo novosti, ki jih bo prinesla Opera 10. Datum izida nove različice še ni določen, razvijalci pa želijo predvsem pridobiti uporabnike, ki nameravajo preiti na Internet Explorer 7.

    Objavljeno: 1.8.2006
  • Microsoft predstavil FonePlus

    Microsoft je predstavil FonePlus, svoj odgovor na iniciativo OLPC (One Laptop Per Child). Konceptna naprava, ki naj bi računalnike prinesla tudi v najmanj razvite kraje, gradi na temeljih pametnih telefonov. Poganja Windows CE, ki je nekoliko okleščen v primerjavi s paketom Windows Mobile. Na voljo je tudi TV-izhod in povezava za zunanjo tipkovnico.

    Objavljeno: 1.8.2006
  • Flash s 50 nm

    Intel in Micron, ki skupaj izdelujeta pomnilnik flash, sta začela s proizvodnjo prvih primerkov naprav s čipi NAND flash s kapaciteto 4 gigabitov, izdelanih v 50-nanometrskem tehnološkem procesu. Naprave izdeluje podjetje IM Flash Technologies LLC, ki sta ga ustanovili obe podjetji skupaj. Množična izdelava novih čipov se bo začela prihodnje leto.

    Objavljeno: 1.8.2006
  • 8-gigabitni čip flash

    Samsung je začel z množično izdelavo pomnilniških čipov NAND flash kapacitete 8 gigabitov, izdelanih v 60-nanometrskem tehnološkem procesu. Novi čipi bodo omogočili izdelavo pomnilnikov kapacitete 8 gigabajtov, ki jih sestavljata po dva 4-gigabajtna paketa s po štirimi 8-gigabitnimi čipi.

    Objavljeno: 31.7.2006
  • Kazaa po poteh Napsterja

    Nekoč najbolj priljubljeno orodje za izmenjavo datotek preko interneta Kazaa se bo prelevilo v legalno spletno storitev za prenos glasbe. Lastniki omrežja P2P, ki je bilo znano predvsem po nelegalni izmenjavi glasbenih datotek, so privolili tudi v plačilo 100 milijonov dolarjev odškodnine za škodo, ki so jo povzročili glasbeni industriji.

    Objavljeno: 31.7.2006
  • Applu v Franciji le uspelo

    Francoski ustavni svet, najvišji organ sodne veje francske oblasti, je glavne dele t.i. "iPodovega zakona" označil za neustavne. Po mnenju sveta zakon zlorablja ustavno zaščito lastnine in je v nasprotju z Deklaracijo o človekovih pravicah iz leta 1789.

    Objavljeno: 31.7.2006
  • Debian 4.0 decembra

    Decembra bo izšel Debian GNU/Linux 4.0, ki nastaja pod razvojnim imenom "etch". Ena izmed najpomembnejših distribucij Linuxa, ki služi predvsem kot osnova za številne druge, npr. Ubuntu, nepogrešljiva pa je tudi kot strežniški operacijski sistem, bo ob izidu nove različice delovala že na 11 računalniških arhitekturah, saj bo prvič uradno podprta arhitektura AMD64.

    Objavljeno: 30.7.2006
  • Posodobitev Google Talka

    Googlov odjemalec za neposredno sporočanje je končno dočakal možnost pošiljanja datotek med uporabniki, ki je bila na vrhu želja uporabnikov. Možno je poslati vse vrste datotek, ne glede na končnico ali velikost.

    Objavljeno: 30.7.2006
  • Nove vsebine v iTunes

    Apple je spletno prodajalno glasbe, ki že nekaj časa ponuja tudi druge večpredstavne vsebine, obogatil z nekaj novostmi. Končno je na voljo glasba skupine Metallica, ki je po dolgem oklevanju le pristala na digitalno distribucijo svoje glasbe. Ta je na voljo tako v iTunes kot tudi v prodajalni Napster, ki ga je Metallica, ko še ni bil trgovina, celo tožila zaradi pospeševanja piratstva preko spleta.

    Objavljeno: 30.7.2006
  • Najdi.si z zemljevidom Slovenije

    V okviru iskalnika Najdi.si je na voljo nova brezplačna storitev - iskanje po zemljevidu Slovenije. Uporabniški vmesnik omogoča uporabo miške pri pomikanju po zemljevidu in spreminjanju merila, kar je uporabnikom podobnih rešitev že dobro znano. Iskalnik ponuja iskanje z različnimi lokacijskimi pojmi, kot so kraji, ulice, naslovi ter nazivi podjetij in drugih organizacij.

    Objavljeno: 29.7.2006
  • Mercator po poteh Tuša

    S 1. avgustom 2006 bo Mercator po vzoru vstopil v svet mobilne telefonije in pričel s trženjem predplačniških paketov M mobil, ki jih želi Mercator do konca leta 2006 prodati med 5.000 in 10.000. Ponudba je sestavljena iz treh različnih paketov M mobil s telefonom in paketa M mobil s kartico SIM.

    Objavljeno: 29.7.2006
  • Nokia preizkuša UMA

    Nokia je v finskem mesti Oulu začela z javnim testiranjem tehnologije Unlicensed Mobile Access (UMA), ki omogoča nemoten prehod med mobilnimi omrežji in lokalnimi dostopnimi točkami WLAN.

    Objavljeno: 29.7.2006
  • IE 7 kot samodejna posodobitev

    Težko pričakovani in obetavni Internet Explorer 7 bo v zadnjem letošnjem četrtletju na voljo kot popravek z visoko prioriteto preko sistema Automatic Updates v Windows XP. Razlog za to so predvsem številne varnostne izboljšave novega brskalnika, ki ga Microsoft priporoča vsem uporabnikom operacijskega sistema Windows že od prvega dne, ko bo izšla končna različica.

    Objavljeno: 28.7.2006
  • Core 2 je tu

    Intel je predstavil deset novih procesorjev Intel Core 2 Duo in Intel Core 2 Extreme, namenjenih uporabi v osebnih računalnikih, prenosnikih in delovnih postajah. Linija Intel Core 2 Duo je sestavljena iz petih procesorjev za namizne osebne računalnike (delovno ime Conroe) in iz petih procesorjev za prenosnike (Merom), ki so bili sprva napovedani za poznejšo predstavitev.

    Objavljeno: 28.7.2006
  • OKI odprl tovarno na Škotskem

    Podjetje OKI, eden bolj uveljavljenih proizvajalcev tiskalnikov, je v Cumbernauldu na Škotskem odprlo nov proizvodni obrat za izdelavo laserskih in LED tiskalnikov. OKI je na Škotskem prisoten že 18 let, nova tovarna pa je ena večjih investicij informacijskih podjetij v tem delu sveta. Tovarna bo zamenjala obstoječi obrat (zgrajena je le nekaj metrov od stari proizvodne hale), v njej pa bo našlo delo več kot 500 dosedanjih in novih delavcev.

    Objavljeno: 28.7.2006
  • Panasonic Lumix DMC-FZ50

    Panasonic je predstavil nov kompaktni digitalni fotoaparat Lumix DMC-FZ50. Odlikujejo ga napredni optični stabilizator slike MEGA O.I.S., ki preprečuje motnje ob premikanju fotoaparata, funkcija Intelligent ISO Control, ki zagotavlja ostrejše slike ob gibanju predmeta, ter visoko občutljivo tipalo, nastavljivo do vrednosti ISO 1600. Ločljivost tipala znaša kar 10,1 milijona točk, objektiv LEICA DC f/2,8 pa ponuja 12-kratni optični zum.

    Objavljeno: 27.7.2006
  • Mobilne novosti BenQ Mobile

    BenQ Mobile je danes na Mallorci predstavil tri nove mobilnike in glasbeni pripomoček. Naprave, ki se bodo na tržišču pojavile v tretji in zadnji četrtini leta, so lansirali pod blagovno znamko BenQ-Siemens. Tajvansko podjetje tako nadaljuje s tržnim pozicioniranjem svoje nove blagovne znamke BenQ-Siemens.

    Objavljeno: 27.7.2006
  • Sony tudi z zrcalno refleksnimi fotoaparati

    S 15. avgustom na trg D-SLR fotoaparatov, kjer že leta kraljujeta Canon in Nikon, vstopa nov veliki igralec, Sony. Serijo so poimenovali Alpha, prvi model pa Alpha 100. Njegove odlike so tipalo ločljivosti 10,2 megapik, tehnologija proti tresenju Supersteady shot, in posebni protiprašni filtri. Novinarji smo si ga lahko premierno ogledali ta teden na ljubljanskem Rožniku in ga tudi na hitro preizkusili.

    Objavljeno: 27.7.2006
  • Yahoo! in Symantec združujeta moči

    Yahoo! in Symantec sta predstavila sodelovanje, ki bo uporabnikom portala Yahoo! omogočalo posebne ugodnosti, Symantecu pa dostop do velike baze uporabnikov Yahoo!. Ti bodo lahko 30 dni brezplačno uporabljali posebno izdajo zbirke varnostnih orodij Norton Internet Security, ki sta jo skupaj izdala Symantec in Yahoo!. 12-mesečna naročnina na zbirko bo za uporabnike storitev Yahoo! v ZDA znašala 50 dolarjev (sicer 70).

    Objavljeno: 26.7.2006
  • Nova Motorolina kolekcija

    Motorola je predstavila kar 6 novih mobilnih telefonov, ki jih kljub številnim zmogljivostim odlikuje predvsem tanko ohišje. Vsi bodo na voljo v drugi polovici letošnjega leta.

    Objavljeno: 26.7.2006
  • Google ponuja stanje na cestah

    Google je nadgradil storitev Google Maps za mobilne telefone, ki odslej prikazuje tudi podatke o prometu na avtocestah v realnem času. Zaenkrat je podprtih le 30 večjih mest z okolico v ZDA, gostota prometa pa je prikazana s tremi različnimi barvami cest: rdeča pomeni zgostitve, oranžna občasne upočasnitve, zelena pa prost pretok.

    Objavljeno: 26.7.2006
  • Mogočni mišek brez repa

    Apple je predstavil brezžično izvedbo miške Mighty Mouse. Že pred dnevi so to dokazale fotografije in dokumenti, ki jih je podjetje poslalo na agencijo Federal Communications Commission, ki bdi nad uporabo radijskega spektra. Dolgo pričakovani mogočni mišek brez repa za komunikacijo z računalnikom uporabljal vmesnik Bluetooth.

    Objavljeno: 25.7.2006
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji