• Nintendo vse uspešnejši

    Uspešna prodaja prenosnih igralnih konzol DS in DS Lite ter najnovejših izdaj iger Super Mario in Brain Training for Adults je pripomogla k povečanju Nintendovega dobička v zadnjem četrtletju za več kot 10 odstotkov. Ta je v obdobju od aprila do junija letos znašal 15,6 milijarde jenov, oz. 134 milijone dolarjev. Nintendo bo še letos predstavil konzolo Wii, ki je že pritegnila veliko pozornosti in bo tekmovala z XBox 360 in PlayStation 3.

    Objavljeno: 25.7.2006
  • Exchange Server 2007 Beta 2

    Microsoft je predstavil drugo različico beta poštnega strežnika Exchange Server 2007 in varnostnega orodja Forefront Security za Exchange Server. Poleg številnih izboljšav in večje zanesljivosti so dodana tudi nova orodja za upravljanje sporočil in nove zmožnosti za mobilnost. Povečalo se je tudi število jezikov, v katerih je strežnik na voljo, saj sta odslej podprta tudi brazilska portugalščina in ruščina.

    Objavljeno: 25.7.2006
  • AMD prevzema ATI

    Advanced Micro Devices je danes objavil novico o prevzemu izdelovalca grafičnih procesorjev, podjetja ATI Technologies. Zanj bo predvidoma odštel 5,4 milijarde dolarjev - 4,2 milijarde v denarju, preostanek pa v 57 milijonih lastnih delnic, ocenjenih 21. julija 2006.

    Objavljeno: 24.7.2006
  • Microsoft pripravlja Zune

    Kljub temu da je Microsoft že uradno zavrnil govorice, da naj bi v času božično-novoletnih praznikov izdal prenosni predvajalnik glasbe, ki bi tekmoval s priljubljenim iPodom, je zdaj vendarle priznal, da že pripravla podobno napravo. Pravzaprav bo podjetje predstavilo blagovno znamko Zune, znotraj katere bodo na voljo programska oprema za predvajanje glasbe, različni predvajalniki in verjetno še kakšen izdelek iz področja zabavne elektronike.

    Objavljeno: 24.7.2006
  • Seagate obvladuje trd diskov

    Vse večje povpraševanje po diskih je močno okrepilo družbo Seagate, ki postaja pravi dominator na trgu pomnilniških izdelkov. Seagate je bil številka ena na trgu diskov še preden je konec maja napovedal nakup četrtega največjega proizvajalca, družbe Maxtor. V prvem četrtletju letošnjega leta so tako izdelali in prodali kar 29,5 milijonov diskov in povečali tržni delež iz 27,5% na 29% v primerjavi z enakim obdobjem 2005. Po nakupu Maxtorja, za katerega so odšteli 1,9 milijarde dolarjev, so delež povečali kar na 40,9%. Na trgu diskov za strežniške sisteme so celo še višje in obvladujejo 51% trga. Družni Seagate sledita Western Digital (18,5%) in Hitachi (14,4%).

    Objavljeno: 23.7.2006
  • Apple bo izposojal filme

    Sodeč po nekaterih informacijah blizu podjetju naj bi Apple na naslednji razvojni konferenci v San Franciscu objavil novo storitev spletnega servisa iTunes Music Store, s katero naj bi si lahko uporabniki izposojali oziroma najemali ogled filmov. Po tem, ko so to pred časom naredili z glasbenimi video posnetki, so kot kaže pri družbi Apple tokrat prepričali Hollywood, da imajo njihovi večpredstavni predvajalniki iPod in osebni računalniki kritično maso in algoritme, ki ščitijo interese filmske industrije. Sodeč po informacijah naj bi Apple ponujal gradivo studijev Walt Disney, Universal Pictures, Paramount Pictures in Warner Bros, kar bo zagotavljalo zelo široko izbiro naslovov. Po mnenju nekaterih poznavalcev ni izključeno, da bodo sočasno predstavljeni tudi novi modeli večpredstavnih predvajalnikov iPod, predvsem pa naj bi vanje vgradili še večje diske.

    Objavljeno: 23.7.2006
  • Skype predstavlja Wi-Fi telefone

    Skype je skupaj s štirimi proizvajalci omrežne opreme predstavil brezžične telefone, ki omogočajo internetno telefonijo prek sistema Skype in omrežij Wi-Fi. Tovrstne izdelke so pripravili pri družbah Belkin, Edge-core, Netgear in SMC, vsi pa imajo vgrajeno programsko opremo družbe Skype, ki omogoča neposredno povezavo s spletnim servisom prek dostopnih točk, ki omogočajo prost (nezaščiten) dostop, kot so javne internetne točke Wi-Fi. Cene novih telefonov se gibljejo v območju 250 dolarjev.

    Objavljeno: 22.7.2006
  • Sonyeve HDTV video kamere

    Sony je predstavil prve video kamere z zapisom AVCHD, ki omogočajo snemanje video posnetkov v visoki ločljivosti tudi širšim množicam ljudi. Doslej so predstavili le modele, ki so bili namenjeni zahtevnim amaterjem in profesionalcem. Na voljo sta dva nova modela, HDR-UX1 in HDR-SR1, ki se razlikujeta predvsem v tipu pomnilniškega nosilca - prvi video posnetke snema na nosilce DVD, drugi pa na trdi disk velikosti 30 GB.

    Objavljeno: 22.7.2006
  • Panasonicove novosti

    Panasonic je predstavil nove modele digitalnih fotoaparatov, s katerimi želijo še povečati tržni delež. Podjetje v zadnjem letu doživlja na področju digitalne fotografije hiter razcvet, kar želijo zdaj potrditi z novimi modeli tako za manj zahtevne, kot zahtevnejše uporabnike. Prvi novosti sta modela Lumix DMC-FX50 in DMC-FX07, ki nadomeščata dosedanji uspešni model DMC-FX01. Oba fotoaparata imata tipali CCD s 7,2 milijoni pik, 3,6-kratni optični zum in algoritem za stabilizacijo slike. Razlikujeta se predvsem v velikosti zaslona LCD, ki je v prvem primeru 3-palčni, v drugem pa 2,5-palčni. Novost je tudi algoritem Intelligent ISO kontrol, ki samodejno poveča občutljivost posnetka, da bi s tem skrajšali čas odpiranja zaslonke.

    Objavljeno: 21.7.2006
  • Sonyev Blu-ray PC zapisovalnik

    Sony je uradno predstavil svoj prvi Blu-ray zapisovalnik za osebne računalnike. Nova enota z oznako BWU-100A omogoča zapisovanje do 50 GB podatkov na nosilce BD-R (zapisljivi) in BD-RE (izbrisljivi), pri čemer je mogoče celoten disk posneti v približno 100 minutah. 50 GB prostora je dovolj za okoli 4 ure in pol video posnetkov v najvišji ločljivosti (HDTV 1080i), Sony pa jamči združljivost z ustreznimi predvajalniki s področja zabavne elektronike. Zapisovalnik podpira tudi predvajanje filmov v visoki ločljivosti, ki so že na voljo na nosilcih Blu-ray, vendar za ti zahteva grafično kartico in zaslon, ki sta združljivi s sistemom za digitalni nadzor pravic HDCP. Enota je tudi nazaj združljiva z nosilci DVD in CD, kjer omogoča tako branje kot zapisovanje. BWU-100A bo v prodaji avgusta, v ZDA pa bo treba zanj odšteti 750 dolarjev.

    Objavljeno: 21.7.2006
  • Poslovni rezultati za drugo četrtletje

    Konec julija je čas, ko veliki proizvajalci računalniške opreme in storitev objavljajo svoje četrtletne poslovne rezultate. Drugo tromesečje je bilo za večino proizvajalcev pozitivno, čeprav so se nekateri ubadali z večjimi težavami od pričakovanj. Tokrat sta zopet prednjačila Google in Microsoft, ki sta objavila boljše rezultate od predvidenih. Google je zaradi zelo velikega uspeha oglaševalskega sistema Adsense dosegel kar 77% rast prihodkov, ki znašajo v treh mesecih 2,46 milijarde dolarjev. Pri tem so dosegli čisti dobiček 721 milijonov dolarjev, več kot dvojno v primerjavi z letom pred tem (342,8 milijonov).

    Objavljeno: 21.7.2006
  • AIM za poslovno rabo

    Tako kot je pred časom naredil tudi Microsoft s svojim programom za trenutno sporočanje Office Communicator, je tudi družba AOL pripravila posebno različico odjemalca AIM, ki je namenjen za rabo v poslovne namene. Program AIM Pro Professional Edition se zna tesno povezati z odjemalcem za elektronsko pošto Outlook, poslovnimi imeniki in seznami v podjetju, precej bolje pa je opremljen tudi glede varnosti, saj zna šifrirati pogovore in preprečevati prenos virusov. Poleg tega se zna tesno povezati s konferenčnim sistemom WebEX, ki postaja vse bolj priljubljeno orodje v poslovnem okolju.

    Objavljeno: 20.7.2006
  • Sunovi novi strežniki

    Sun je predstavil nove modele strežnikov z AMD-jevo procesorsko tehnologijo, s katerimi ciljajo na zgornji del trga strežnikov s tehnologijo x86. Novi strežniki temeljijo na procesorjih Opteron in so namenjeni zahtevnejšim nalogam, kot tudi konsolidaciji strežniških zmogljivosti v podatkovnih centrih. Prva novost je strežnik x4600, doslej znan pod delovnim imenom Galaxy4, ki lahko vsebuje do osem procesorjev Opteron z dvojnim jedrom in takti 2,4 do 2,6 GHz v ohišju višine 4U. Cene se gibljejo med 25.995 dolarji za sistem s štirimi procesorji in 67.495 dolarji za polno opremljeni strežnik.

    Objavljeno: 20.7.2006
  • Razpoznava govora z 99% zanesljivostjo

    Podjetje Nuance je predstavilo novo različico programa za razpoznavo govora Dragon NaturallySpeaking 9, za katerega trdijo, da nudi 99% zanesljivost razpoznave brez predhodnega postopka učenja uporabnikovega govora. S tem naj bi bila nova različica 20% bolj natančna od predhodne različice 8 in kar 40% bolj zanesljiva od različice 7. Doslej so uspeli doseči tovrstno visoko zanesljivost le po izdatnem učenju programa uporabnikovega načina govora, kar pa je časovno zelo zamudno.

    Objavljeno: 19.7.2006
  • Prenovljeni Intel Itanium

    Intel je objavil dolgo pričakovano različico 64-bitnih procesorjev Itanium, ki prinaša dvojno jedro v to družino izdelkov. Projekt Montecito je bil najavljen že leta 2005, vendar se je Intel moral soočiti s številnimi težavami, zaradi katerih so morali celo spremeniti nabor ukazov in znižati prvotno začrtane delovne takte. Kljub temu je nova generacija procesorjev najzmogljivejši izdelek iz družbe Intel, z njo pa še naprej ciljajo predvsem na strežnike z IBM-ovimi procesorji Power in Sunovimi SPARC-i.

    Objavljeno: 19.7.2006
  • Microsoft bo sodeloval s Xenom

    Microsoft je nekoliko presenetljivo najavil, da bo sodeloval z družbo XenSource pri razvoju bodočih tehnologij za virtualizacijo operacijskih sistemov. Specifično naj bi družbi sodelovali pri razvoju osnovnih zagonskih in nadzornih programov za virtualizacijo operacijskih sistemov, imenovanih hipervisorji, ki omogočajo uporabo navideznih računalnikov z zelo majhnim pribitkom glede na delovanje operacijskega sistema.

    Objavljeno: 19.7.2006
  • YouOS - spletni operacijski sistem

    Po spletnem urejevalniku besedil, preglednici in podobnih spletnih različicah priljubljenih orodij je prišel čas tudi za spletni operacijski sistem. YouOS v bistvu grafično okolje, ki deluje znotraj poljubnega spletnega brskalnika in uporabniku prikaže delovno okolje podobno tistemu, ki smo ga vajeni pri tradicionalnih operacijskih sistemi. Uporabnik dobi na volje spletno "namizje" z ikonami, ki ponazarjajo programe in dokumente. Tako kot pri običajnih operacijskih sistemih lahko spreminjamo ozadje, pa udi druge nastavitve okolja.

    Objavljeno: 18.7.2006
  • Microsoft Dynamics CRM Live

    Microsoft je na partnerski konferenci najavil, da bo v bodoče svoje orodje za upravljanje odnosov s kupci Dynamics CRM ponudil strankam tudi kot spletno storitev. Novo orodje Microsoft Dynamics CRM Live bo na voljo v okviru spletnih storitev Windows Live, ki bodo gostovane na strežnikih Microsofta in njegovih partnerjev. Spletna različica bo slonela na enaki kodni osnovi kot dosedanji paket CRM 3.0, kot tudi njegovi nasledniki.

    Objavljeno: 18.7.2006
  • HP Memory Spot kot alternativa tehnologiji RFID

    Raziskovalci družbe Hewlett-Packard so razvili miniaturne čipe z imenom Memory Spot, ki vsebujejo pravcati mali računalnik v površini gumba za srajce. Prototipni čip vsebuje praktično vse elemente sodobnih računalnikov, vključno s procesorjem, pomnilnikom in brezžičnim oddajnikom, celota pa je tanko majhna in tanka, da jo lahko brez težav nalepimo na rob fotografije, dokumenta ali izdelkov.

    Objavljeno: 18.7.2006
  • Novosti iz Fujifilma

    Fujifilm je predstavil dva nova modela digitalnih fotoaparatov FinePix S6500fd in FinePix F20 s katerima cilja na različne skupine uporabnikov. Za zahtevnejše amaterje je namenjen model FinePixS6500fd, ki ima kot prvi vgrajeno tehnologijo za razpoznavo obrazov. V kadru zna zaznati tja do deset človeških obrazov, kar nato uporabi za samodejno ostrenje, slednje in nastavitve ostalih parametrov. Sicer gre za model, ki ima tipalo SuperCCD z 6,3 milijoni pik, optika nudi 10,7x zum, pohvali pa se lahko tudi z izjemno visoko ISO občutljivostjo 3200. V prodaji bo oktobra.

    Objavljeno: 17.7.2006
  • Microsoftova Okna za stare računalnike

    Microsoft je objavil nov operacijski sistem z imenom Windows Fundamentals for Legacy PC, ki omogoča uporabo nekaterih sodobnih orodij na računalnikih, ki so prestari za Windows XP. Nov sistem, ki je nastajal pod delovnim imenom projekta "Eiger", deluje že na računalnikih s taktom pod 200 MHz, za osnovno delo pa je potrebno le 64 MB RAM. Windows Fundamentals je po videzu zelo podoben okolju Windows XP, vendar ima bistveno manj orodij in funkcionalnosti.

    Objavljeno: 17.7.2006
  • Acer Aspire 5100

    Acer je predstavil novo družino prenosnikov Aspire 5100, ki temelji na procesorjih AMD Turion 64 X2 z dvojnim jedrom. Novi prenosniki nudijo visoko zmogljivost, pa kljub temu daljše trajanje delovanja z akumulatorji, kot predhodniki. Poleg tega so pri Acerju razvili poseben sistem polnjenja akumulatorjev QuickCharge, ki 80% zmogljivosti regenerira v manj kot eni uri.

    Objavljeno: 17.7.2006
  • Google pristopil k ODF

    Google bo podprl odprtokodni zapis dokumentov Open Document Format (ODF) in se je že včlanil v Open Document Alliance. Verjetno lahko v bližnji prihodnosti pričakujemo podporo ODF tudi v spletnem urejevalniku besedil Writely, ki ga je Google nedavno prevzel, in v pred kratkim predstavljenem orodju za delo s preglednicami - Google Spreadsheet.

    Objavljeno: 16.7.2006
  • Kako odgovarja AMD?

    AMD je z včerajšnjo predstavitvijo prvih preizkusov novih Intelovih čipov nedvomno doživel hladen tuš, saj se je znova znašel v vlogi zasledovalca izdelovalca najhitrejšega procesorja za namizne računalnike. Udarec je še toliko hujši, ker ga je Intel premagal na enak način, kot nekoč AMD Intel: z manjšo porabo energije in z izboljševanjem zmogljivosti glede na watt.

    Objavljeno: 16.7.2006
  • Pisanje na NTFS v Linuxu

    Končno je tudi v Linuxu moč pisati na Microsoftov datotečni sistem NTFS, iz katerega so lahko uporabniki doslej le brali podatke, pisanje pa ni bilo prosto dostopno. V okviru projekta Linux-NTFS je namreč nastal gonilnik NTFS-3G, ki je zmožen ustvarjanja in brisanja neomejenega števila datotek na datotečnem sistemu NTFS.

    Objavljeno: 15.7.2006
  • Hitri Core 2

    Intel bo svojo novo linijo procesorjev Core 2 uradno predstavil šele 27. julija, vendar je prve primerke procesorjev že razposlal na testiranje. Sodeč po odzivih je podjetju končno uspel veliki met, saj je očitno znova zasedel prestižno mesto izdelovalca najzmogljivejših namiznih procesorjev.

    Objavljeno: 15.7.2006
  • Intel odpušča 1000 delavcev

    Intel bo odpustil 1000 delavcev, zaposlenih v menedžmentu podjetja, s čimer želi zmanjšati stroše poslovanja in postati bolj učinkovit v času, ko ga konkurenca vse bolj ogroža, povpraševanje po njihovih izdelkih pa je vse manjše. V prihodnjih dneh bo podjetje tako izvedlo najnovejšo fazo prestrukturiranja, ki je bila napovedana že na začetku letošnjega leta.

    Objavljeno: 14.7.2006
  • Virtual PC brezplačen

    Po včerajšnji predstavitvi VMWare Serverja 1.0 je minilo le nekaj ur, da je Microsoft vrgel rokavico spet nazaj podjetju VMWare. Od danes naprej je namreč za brezplačen prenos na voljo Virtual PC Virtual PC 2004 SP1, brezplačno pa bo na voljo tudi Virtual PC 2007, ki bo kot gostiteljski in gostujoči operacijski sistem podpiral tudi Windows Visto. Se bo VMWare spet odzval z brezplačno izdajo svoje rešitve, tako kot pri strežniku?

    Objavljeno: 14.7.2006
  • Povezava Messengerjev

    Yahoo in Microsoft sta začela z javnim preizkušanjem združljivosti svojih odjemalcev za neposredno sporočanje. Tako se lahko odslej uporabniki ene storitve sporazumevajo tudi z uporabniki druge, namestiti pa si morajo najnovejše različice (beta) odjemalcev. Z združitvijo je nastala tudi največja skupnost uporabnikov neposrednega sporočanja, ki šteje kar 350 milijonov odprtih računov.

    Objavljeno: 14.7.2006
  • VMWare Server 1.0

    VMware je po 5-mesečnem razvojnem ciklu beta predstavil končno različico virtualizacijskega strežnika VMware Server 1.0. Gre za naslednika GSX Serverja, ki je tokrat prvič na voljo kot brezplačen prenos s spleta, podobno kot Microsoftov Virtual Server 2005 R2. V podjetju upajo, da bodo z brezplačno dostopnimi osnovnimi izdelki pritegnili stranke k nakupu zmogljivejših, v tem primeru ESX Serverja, ki za delovanje ne potrebuje gostiteljskega operacijskega sistema.

    Objavljeno: 13.7.2006
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji