• Windows 8 končan

    Microsoft je proizvajalcem strojne opreme dostavil končno različico operacijskega sistema Windows 8 in s tem dejanjem uradno zaključil z razvojem težko pričakovanega izdelka. Podjetja, kot so HP, Lenovo, Asus, Dell, Acer in Toshiba, bodo z RTM različico lahko pripravila nove modele svojih računalnikov, da bodo nared za splavitev sistema. Časa ni veliko, zato se jim počitnice končujejo predčasno. Do 26. oktobra mora biti vse nared.

    Objavljeno: 2.8.2012
  • Apple vs. Samsung

    Prvi dan sojenja v patentnem sporu, ki se med Samsungom in Applom odvija v San Joseju v Kaliforniji, je potekal v znamenju prvih predstavitev argumentov obeh strani.

    Objavljeno: 2.8.2012
  • Brezplačni Nexus Q

    Google je nedavno razširil linijo Nexus naprav in telefonu Galaxy Nexus, ki je še vedno v prodaji, dodal tablico Nexus 7 ter predvajalnik Nexus Q. Prvega smo po prednaročilu že dobili in vas v naslednji številki čaka njegova recenzija, medtem ko je drugi na tržnico Google Play prišel šele prejšnji teden in še to zgolj za kupce na drugi strani oceana. Po ostrih kritikah ocenjevalcev, ki so skrivnostno črno kroglo že držali v rokah in nekoliko mlačnem odzivu jenkijev, je spletni velikan ponudbo preklical. Izdelek bodo ponovno pregledali, dodelali in izboljšano različico kmalu dostavili na trg. Da ne bi razočarali zgodnjih navdušencev, ki so prvo verzijo že naročili, jim bodo želeno vseeno dostavili. Zastonj! Plemenita poteza, ki je izvabila precej odobravanja ter (ne)hote tudi veliko novega zanimanja za prihajajoči predvajalnik.

    Objavljeno: 2.8.2012
  • Facebookova tržnica tudi v Sloveniji

    Družabno omrežje Facebook je odprlo vrata lastne spletne tržnice s programi celemu svetu. Več kot 955 milijonov uporabnikov širom planeta, vključno s Slovenijo, lahko po novem izbira med igrami in aplikacijami, ki so lično zbrane na spodaj navedenem naslovu. Izdelki so prilagojeni posamezniku in njegovi lokaciji, na voljo pa so nam tako namizne klasike kot tudi novi aduti, kakršen je Sim City Social. Poleg iger je na izbiro vedno več uporabnih programov, med drugim najdemo uradno olimpijsko aplikacijo s tekočimi novicami in rezultati iz Londona. Namiznim izdelkom delajo družbo mobilne aplikacije ter programi za Časovnico (Timeline), od katerih si Facebook veliko obeta.

    Objavljeno: 2.8.2012
  • Vdor v Dropbox

    Najbolj priljubljena oblačna shramba ta hip, Dropbox, je doživela vdor. Posamezni uporabniki so na elektronske poštne naslove, ki so jih povezovali zgolj z dotično oblačno storitvijo, dobili večje število nezaželene pošte. Podjetje je incident potrdilo ter po preiskavi ugotovilo, da je prišlo do kraje uporabniških imen in gesel. Čeprav za krajo ne gre kriviti le Dropbox in so prizadeti uporabniki maloštevilni, so se odločili, da v prihodnjih dneh poostrijo varnost svojih storitev. Po zgledu Blizzarda in drugih, ki uporabljajo dvojno identifikacijo ob prijavi, bomo kmalu tudi privrženci Dropboxa imeli možnost dodatnega preverjanja. Poleg gesla bo za prijavo treba vpisati še začasno kodo, ki jo bo storitev poslala v naš telefon oziroma v drugo napravo povezano z njo.

    Objavljeno: 1.8.2012
  • Outlook.com

    Microsoft je pripravil sodobno različico spletnega odjemalca elektronske pošte in iz Hotmaila ustvaril Outlook.com. Gre za prečiščeno izkušnjo, ki bo uporabnikom Microsoftove elektronske pošte ponudila hitrejše in lažje delo s tovrstno komunikacijo ter jim obenem ponudila dostop do drugih sorodnih storitev, kakršne so spletna shramba SkyDrive, oblačna Pisarna in družabno omrežje Facebook. Pri Microsoftu obljubljajo, da se jim kmalu pridružita še vsaj Skype in Twitter.

    Objavljeno: 1.8.2012
  • Samsungova tablica z "Retina" zaslonom

    Po sedemnajstih mesecih truda pred sodnikom, po neuspeli mediaciji in neštetih poskusih iskanja rešitve, ki bi zadovoljila obe strani, se bosta Samsung in Apple "pomerila" v procesu pred poroto. Sedem moških in tri ženske bo Apple skušal prepričati, da je Samsung nesramno kopiral njihove izdelke, medtem ko bodo Korejci zagovarjali stališče, da Applovih nadvse uspešnih mobilnih naprav sploh ne bi bilo brez njihove zaščitene tehnologije. Vsaka stran bo za dosego želenega cilja morala položiti vse karte na mizo.

    Objavljeno: 1.8.2012
  • Novi Applov telefon, tablica in glasbeni predvajalnik

    Vedno več je govoric, da bo Apple 12. septembra obelodanil telefon šeste generacije (iPhone 5), pomanjšano tablico (iPad Mini) in nov glasbeni predvajalnik (iPod Nano). Največ je zanimanja za naslednji Applov telefon, ki se že pojavlja na številnih "pobeglih" slikah in dobiva končno podobo. Za boljšo predstavo kako bo pričakovani telefon videti, prilagamo video posnetek domnevnega ohišja. Vse skupaj se zdi precej verjetno. Prav tako bo nedvomno na začetku jeseni na trg prišla osem palčna tablica iPad. Applu je Google pred kratkim močno podkuril pod nogami s tablico Nexus 7, ki se prodaja kot vroče žemljice. Z njo so pri spletnem velikanu svetu pokazali, da obstaja trg za cenejše in manjše mobilne naprave, česar v Cupretinu niso spregledali. Poleg dveh favoritov, naj bi Apple na trg poslal tudi novo generacijo glasbenega predvajalnika iPod Nano. Vse naprave naj bi imele nov priključek z devetnajstimi nožicami.

    Objavljeno: 31.7.2012
  • Gmail s posodobljenim video pogovorom

    Kljub temu, da elektronska pošta podjetja Google, Gmail, v sklopu spletne aplikacije že tri leta ponuja tudi video pogovor s prijatelji, so se pri spletnem velikanu odločili za spremembo. V kratkem bodo storitev nadgradili z zmožnostjo Hangouts, ki jo poznamo z družabnega omrežja Google+. Google bo na ta način svojo ponudbo poenotil, medtem ko bomo uporabniki Gmaila pridobili možnost video konference z devetimi prijatelji naenkrat. Ker je Hangouts del Googlovega omrežja in se ne zanaša na povezavo vsak z vsakim (P2P), bo rezultat zanesljivejša storitev, ki bo združila uporabnike elektronske pošte Gmail ter prijatelje z družabnega omrežja Google+.

    Objavljeno: 31.7.2012
  • Tablicam prijazne miške in tipkovnice

    Microsoft je potrdil datum prihoda tablic Surface, ki bodo naprodaj sočasno z novim operacijskim sistemom Windows 8. V podporo splavitvi, ki se bo zgodila šestindvajsetega oktobra, so napovedali tablicam in novemu sistemu namenjene miške in tipkovnice.

    Objavljeno: 30.7.2012
  • Twitter moti olimpijske igre

    Petkova otvoritev olimpijskih iger 2012 je na Twitterju prispevala 9,66 milijona objav. Uporabniki družabnega sporočanja so tako presegli dosedanji rekord iz prejšnjih športnih iger v Pekingu. Sodobno tehnologijo so docela posvojili tudi organizatorji letošnje olimpijade, saj bo spletna družabnost igrala veliko vlogo skozi celotne igre. Kljub temu ni vse tako rožnato, kot se na prvi pogled zdi. Zaradi motenj v informacijski oskrbi ter pri televizijskih prenosih je Olimpijski komite objavil prošnjo, s katero obiskovalce športnih dogodkov nagovarja, da se vzdržijo nepotrebnega sporočanja in objav na družabnih omrežjih. Povod za prošnjo so bile težave ob prenašanju moške kolesarske dirke, ko televizijske postaje niso dobile potrebnih GPS podatkov, zaradi informacijskega ozkega grla, ki so ga ustvarili obiskovalci z uporabo mobilnega interneta.

    Objavljeno: 30.7.2012
  • Samsungov odgovor Retina zaslonu

    Novica iz Koreje razkriva, da Samsung preizkuša OLED (Organic Light Emitting Diode) zaslone z izredno gostoto slikovnih pik. Po poročanju ETNews jim je s tehnologijo FMM (Fine Metal Mask) uspelo proizvesti zaslon z gostoto 350 točk na palec. Prav šibkost v tem elementu je razlog, da so običajni LED zasloni v telefonih višjega razreda, kakršen je HTCjev One X (312 ppi), v določenih pogledih boljši od Samsungovih OLED modelov. Ostrejši zaslon bo bržkone našel svoje mesto v prihodnji generaciji Galaxy naprav, ki bodo na ta način še konkurenčnejše drugim telefonom in tablicam na trgu. V mislih imamo predvsem naprave z Retina zaslonom, kjer z "le" 326imi pikami na palec trenutno vodi iPhone 4S.

    Objavljeno: 30.7.2012
  • Nemec proti Googlu

    Nemški študent Philip Matesanz se bo s pomočjo debelega milijona podpisov poskušal zoperstaviti goljatu v podobi spletnega velikana, podjetja Google. Enaindvajsetletnik je namreč lastnik spletišča Youtube-mp3.org, ki obiskovalcu pomaga pretvoriti video z Googlove spletne strani YouTube v glasbeno datoteko mp3. Podjetje iz Kalifornije toži mladeniča zaradi kršitve splošnih določil uporabe portala YouTube. Nemec, ki za izdelavo svoje rešitve ni uporabil ničesar Googlovega, se brani, da je YouTube sodobni ponudnik vsebin, ki svoj "program" javno oddaja, kar so v preteklosti počeli drugi mediji (radio, televizija). Ker smo doslej ljudje javno predvajane vsebine za lastno rabo lahko posneli, bi moralo biti tako tudi v tem primeru. Matesanz je zbral že več kot 1,2 milijona somišljenikov in jih pridno nabira še naprej. Z njimi bo skušal spremeniti stališče ameriških odvetnikov. Ker na Google pritiskajo lastniki avtorsko zaščitenih vsebin, objavljenih na spletišču YouTube, bo Nemec svojo spletno stran bržkone težko obdržal pri življenju.

    Objavljeno: 30.7.2012
  • Ali Apple ukinja Safari za Okna?

    Po tem, ko je Apple predstavil operacijski sistem Mountain Lion in ob njem tudi novi brskalnik Safari 6 za Mace, se je zgodilo to, da je obenem skoraj neopazno iz spletne strani brskalnika izginila povezava na kakršnokoli različico za konkurenčne okolje Windows. Apple v zadnjih sporočilih ni niti z besedo omenil možnost Safarija 6 za okolje Windows, poleg tega pa lahko dosedanjo različico (5.1.7) odslej naložimo le iz precej težje najdljive servisne spletne strani. Vse kaže, da se je Apple torej odločil, da bo Safarijeva prihodnost vezana samo na Applove naprave.

    Objavljeno: 29.7.2012
  • Samsung dvakrat več kot Apple

    Zadnji prodajni rezultati kažejo, da je korejski Samsung nedvoumni zmagovalec pri prodaji pametnih telefonov v zadnjem obdobju. V manj kot dveh mesecih so tako prodali že 10 milijonov primerkov telefonov Galaxy S III, kar je več oziroma hitreje, kot so pričakovali. Še bolj nazorni pa so podatki raziskav družb Juniper in IDC, ki kažejo, da je Samsung v drugem četrtletju prodal domala dvakrat več telefonov kot Apple, ki je kljub temu v tem obdobju posekal lasten rekord. Močno pa so izgubili vsi ostali.

    Objavljeno: 29.7.2012
  • Očala z Instagramom

    Projekt Google Glass, računalnik za povečano resničnost, skrit v očala, je kot kaže dal navdih številnim drugim inženirjem, umetnikom in podjetnikom po celem svetu. Nemški oblikovalec Markus Gerke je tako na internetu razkril zanimivo zamisel, kjer bi v očala vgrajeno video kamero povezal z miniaturnim računalnikom za filtriranje opazovanega in to v realnem času.

    Objavljeno: 28.7.2012
  • Ni za nas: Googlovo optično omrežje

    Google v Kansas Cityu v državi Missouri začel ponujati svojo dolgo napovedovano storitev Google Fibre, s katero želijo aktivno pomagati pri širitvi širokopasovnih omrežij v ZDA. S tem korakom se je Google aktivno vmešal v posel, ki je doslej tipično pripadal telekomunikacijskim ali kabelskim ponudnikom, nudi pa povezave s hitrostjo tja do 1 Gb/s neposredno do doma.

    Objavljeno: 28.7.2012
  • Olimpijske igre in računalništvo

    Začenjajo se XXX. olimpijske igre v Londonu, kjer je sicer v ospredju šport, računalniška tehnologija pa ima ob tem pomembno vlogo za to, da vse skupaj funkcionira in da se vsi udeleženci ter gledalci počutijo dobro. V ta namen so denimo organizatorji v Londonu postavili doslej največje brezplačno Wi-Fi omrežje v Evropi.

    Objavljeno: 27.7.2012
  • Google ponuja iskanje s pisavo

    Google je posodobil svoj iskalnik s pomembno pridobitvijo za mobilne naprave - razpoznavo pisave. Odslej lahko namreč ključne besede na napravah z zasloni na dotik vnašamo tudi s prostim pisanjem v zaslonu, pri čemer razpoznavalnik podpira 27 različnih jezikov, deluje pa v različnih brskalnikih in različnih operacijskih sistemih. Seveda najbolje na Androidu in v brskalniku Chrome. Trenutno je neposredno že podprto tudi delovanje na Applovih napravah z iOS5 in novejšimi različicami.

    Objavljeno: 27.7.2012
  • Qualcomm ima najzmogljivejši procesor za tablice

    Podjetje Qualcomm je izbranim predstavnikom medijev in razvijalcem predstavil prototipno tablico z najnovejšim štiri-jedrnim procesorjem Snapdragon S4 (APQ8064), za katerega trdijo, da nudi največjo zmogljivost na področju tabličnih računalnikov, če odmislimo tiste z Intelovimi procesorji x86. Po prvih testih novi procesor zlahka prekaša procesorje Nvidia Tegra 3, kot tudi Samsungov Exynos 4412 (Nexus 7).

    Objavljeno: 26.7.2012
  • Mac OS X "Mountain Lion" že v trgovini

    Apple je v prodajo poslal naslednjo različico operacijskega sistema Mac OS X, ki je nastajal pod delovnim imenom Mountain Lion. Za dosedanje kupce nadgradnja stane samo 16 evrov, kupiti pa jo je mogoče le prek spletne trgovine Mac AppStore. Po poročanju uporabnikov celoten proces nadgradnje traja nekje med 15 in 60 minutami, pač odvisno od strojne opreme in nameščenih aplikacij, operacijski sistem pa je tako kot doslej možno namestiti na tja do pet naprav v uporabnikovi rabi. Za nadgradnjo zadostuje okoli 8 GB prostora na disku.

    Objavljeno: 26.7.2012
  • Wi-Fi 802.11ad bo ponujal 7 Gb/s

    Podjetji Marvell in Wilocity sta združili sile za pripravo še hitrejših brezžičnih povezav, kot jih poznamo danes. Skupaj pripravljata prvo vezje s podporo za novi standard z oznako IEEE 802.11ad, ki deluje v frekvenčnem pasu 60 GHz in obljublja izredno hiter brezžični prenos s hitrostmi do 7 Gb/s. Za primerjavo - še čisto svež standard 802.11ac, ki si pravkar utrjuje pot v izdelkih za potrošnike, ponuja prenos s hitrostmi do 1 Gb/s v frekvenčnem pasu 5 GHz.

    Objavljeno: 25.7.2012
  • Iz fotoaparata v tablico ali telefon

    Podjetje Fujifilm je predstavilo prvi žepni digitalni fotoaparat, ki zna fotografije posredovati neposredno na tablice in telefone z operacijskimi sistemi Apple iOS in Google Android. Novi fotoaparat FinePix F800EXR ima namreč vgrajen vmesnik Wi-Fi in programsko opremo prilagojeno za neposredni prenos posnetkov na mobilne naprave (do 30 posnetkov v paketu).

    Objavljeno: 25.7.2012
  • Apple bolje od napovedi, slabše od pričakovanj

    Podjetje Apple je objavilo rezultate za svoje tretje poslovno četrtletje 2012, v katerem so zopet precej prekašali lanskoletno prodajo v istem obdobju, a hkrati rahlo razočarali kar se tiče pričakovanj na Wall Streetu. Apple je v zadnjih treh mesecih ustvaril 35 milijard prihodkov in dobiček 8,8 milijard dolarjev, kar je lep skok navzgor v primerjavi z 28,6 milijardami prihodkov in 7,3 milijardami dobička pred letom dni.

    Objavljeno: 25.7.2012
  • Cenovni model za Windows Store

    Microsoft je objavil podatke o cenovnih modelih in pogojih rabe nastajajoče spletne trgovine Windows Store, ki bo v prihodnje imela ključno vlogo pri prodaji programov za Okna, zlasti pa tistih, ki bodo pisani za uporabniški vmesnik Metro. Kot je znano, bo te bo mogoče prodajati (in kupovati) samo prek spletne trgovine.

    Objavljeno: 24.7.2012
  • USB Power Delivery - do 100W za zunanje naprave

    Združenje USB Implementers Forum je sprejelo novo specifikacijo za vmesnike USB 2.0 in 3.0, ki bo omogočala napajanje precej bolj energijsko zahtevnih zunanjih naprav USB, kot doslej. Specifikacija USB Power Delivery bo omogočala priključitev porabnikov, ki porabijo tja do 100 Wattov, kar je bistveno več od osnovnega standarda, ki nudi tam nekje do 2,5 W bremena.

    Objavljeno: 24.7.2012
  • Canon EOS M - kakovost DSLR brez zrcal

    Canon je predstavil prvega člana družine EOS, ki uporablja tehnologijo zajema fotografij brez zrcal. Canon EOS M nudi podobno kvaliteto slik in izmenljive objektive, kot pri večjih digitalnih zrcalno-refleksnih fotoaparatih EOS, vendar v bistveno manjšem ohišju, kot smo vajeni doslej. Telo brez objektiva namreč meri le 10,9 x 6,6 x 3,2 cm in tehta 298 gramov.

    Objavljeno: 23.7.2012
  • Pisalo za vse zaslone

    Microsoft menda razvija posebno svetlobno pisalo, ki bi omogočalo delovanje na praktično vseh današnjih ploskih zaslonih, ne samo tistih, ki so posebej opremljeni za dotik. Zadeva temelji na pisalu z vgrajeno video kamero, ki zna šteti število pik pri premikanju, s čimer zazna pozicijo na zaslonu. Vse ostalo je stvar algoritmov oziroma gonilnikov.

    Objavljeno: 23.7.2012
  • Firefox 14 in 15

    Mozilla je očitno prestavila razvoj novih različic brskalnika v še višjo prestavo. Le nekaj dni za tem, ko so uradno objavili različico 14 je na voljo že razvojna različica 15, ki dodaja nov zmožnosti in popravlja stare napake. V različici 14 je Firefox dobil šifriranje podatkov pri prenosu podatkov, ki jih brskalnik posreduje spletnemu brskalniku Google. Obenem so dodali možnost, da uporabnik eksplicitno potrdi uporabo dodatkov, kot sta Adobe Flash in Oracle Java, ki so največji vzrok za nestabilno delovanje brskalnika. Poleg tega so v 14-ici popravili še 18 drugih bolj ali manj kritičnih napak.

    Objavljeno: 23.7.2012
  • Google prevzema poštni odjemalec Sparrow

    Včasih je res težko povsem doumeti, kakšno politiko vodijo velika podjetja. Google je nekoliko presenetljivo kupil manjše podjetje Sparrow, ki sicer ponuja poštne odjemalce za računalnike Apple Mac in telefone iPhone. Odjemalec Sparrow je sicer še mlad izdelek (letošnji), ki je bil sprva predstavljen na Macu, nedavno pa tudi na telefonu iPhone. Odlikuje se po domiselni uporabi in upravljanju več poštnih računov, sledenju pogovorom po pošti in načinu potisne sinhronizacije s strežniki.

    Objavljeno: 22.7.2012
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji