• Microsoft prenavlja Office Web Apps

    Microsoft je v senci predstavitve nove različice pisarniškega paketa Office 2013 javnosti prikazal tudi prenovljene spletne storitve Office Web Apps, ki omogočajo urejanje dokumentov v spletnem brskalniku in so tesno povezane s storitvami Microsoft SkyDrive in Office 365.

    Objavljeno: 22.7.2012
  • Zoho podpira Google Drive

    Google Apps in Microsoft Office Web Apps so morda najbolj znane, vendar še zdaleč ne edina spletne pisarniške aplikacije, ki so na voljo. Podjetje Zoho tako gostuje okoli 6 milijonov uporabnikov in ima izredno dolg nabor različnih pisarniških ter poslovnih programov, ki jih je mogoče uporabiti prek spletnega brskalnika.

    Objavljeno: 21.7.2012
  • Raspberry Pi napreduje

    Odprtokodni projekt preprostega računalnika Raspberry Pi dobiva z vsakim dnem več podpornikov. Po začetnem navdušenju, ki je močno preseglo pričakovanja avtorjev, so končno uspeli zagnati dovolj obsežno proizvodnjo, da lahko posameznik naroči tudi več kot en miniaturni računalnik s ceno dobrih 40 evrov. Trenutno so sposobni proizvesti okoli 4.000 računalnikov na dan, kar je vsekakor izjemen dosežek za tak projekt.

    Objavljeno: 21.7.2012
  • Poslovni rezultati v IKT družbah: kakor kje

    Julij je mesec, ko številna podjetja poročajo o poslovnih rezultatih v zadnjem četrtletju. Sodeč po objavljenih podatkih družb Microsoft, Google, IBM in Nokia, je stanje v največjih družbah IKT še vedno precej mešano, tako zaradi zaostrenih gospodarskih razmer, kot tudi sprememb na samem trgu ter bolj ali manj uspešnih poslovnih potez posameznih družb. Lepo pa je videti, da v skoraj vseh primerih v prihodnost zrejo z optimizmom.

    Objavljeno: 20.7.2012
  • Pametni telefoni na kitajskem prehiteli računalnike

    Najbrž je bilo le vprašanje časa, toda na Kitajskem se je pravkar zgodilo- kitajska vlada je objavila rezultate raziskave o uporabi interneta, iz katere je razvidno, da na Kitajskem večina uporabnikov dabes do interneta dostopa prek pametnih telefonov in ne več osebnih računalnikov. To je prvi primer (če odmislimo nekatere manj razvite, npr. afriške države), da so pametni telefoni na tem segmentu prehiteli računalnike.

    Objavljeno: 20.7.2012
  • CloudOn tudi v Sloveniji - brezplačno

    Čedalje bolj priljubljena storitev CloudOn za gostovanje Microsoftove zbirke Office v oblaku in njeno uporabo na tabličnih računalnikih Apple iPad in Google Andorid je odslej na voljo v 60 državah sveta, med drugim tudi v Sloveniji.

    Objavljeno: 20.7.2012
  • Novih 215 TB za Bing Maps

    Tekma za prevlado na področju spletnih zemljevidov in vsega, kar sodi zraven, se nadaljuje z nezmanjšano intenzivnostjo. Potem, ko sta si v lase v zadnjem času skočila predvsem Google in Apple, se zdaj z novostmi vrača tudi Microsoft. V svoj spletni zemljevid Bing Maps so vnesli kar za okoli 215 TB (!) novih fotografskih posnetkov za ogled znamenitosti iz ptičje perspektive.

    Objavljeno: 19.7.2012
  • Programi zapuščajo brskalnik Chrome

    Google za najnovejšo različico brskalnika Chrome (22, developer verison) pripravlja že nekaj časa napovedovano in zanimivo novost imenovano "Chrome packaged apps". Razvijalci bodo s pomočjo te funkcije lahko spletne programe preselili iz samega brskalnika na namizje gostiteljskega operacijskega sistema, kjer se bodo obnašale zelo podobno kot običajni programi za posamezno okolje (Windows, Mac, Linux).

    Objavljeno: 19.7.2012
  • Windows 8 izide 26. oktobra

    Iz Microsoftovih prodajnih vrst je pricurljala novica, da bo nova različica operacijskega sistema Windows 8 uradno na voljo v zadnjem tednu oktobra 2012. Po informacijah, ki jih menda potrdil sam vodja projekta Steven Sinofsky, naj bi tedaj novi računalniki ključnih partnerjev imeli nov operacijski sistem Windows 8 že prednaložen. Microsoft bo obenem tedaj začel dobavljati novo različico sistema v okviru vsaj enega od aranžmajev za nadgradnje, ki ga bodo lahko stranke naročile že pred izidom. Zagotovo pa bodo tedaj imeli dostop od kode stranke, ki imajo z Microsoftom sklenjene količinske licenčne pogodbe. Za zdaj še ni jasno, ali 26. oktober pomeni izid samo za ZDA ali bo šlo za hkratni, mednarodni začetek prodaje.

    Objavljeno: 19.7.2012
  • Panasonicove fotografske novosti

    Panasonic nam je razkril nekaj novih fotoaparatov, največje novosti pa so pri kompaktnih modelih, ki smo jih na hitro tudi preizkusili na novinarskem dogodku v Budimpešti. Nam se je najbolj prikupil aparat LX7. Gre za naslednika odličnih modelov LX3 in LX5, kjer je najpomembnejša lastnost objektiv z izredno svetlo zaslonko. Ta je pri novincu še izboljšana, saj premore F/1,4 pri najširšem kotu (24 mm) in gre do F/2,3 pri 90 mm. Omembe vredna novost je tudi kolešček okoli objektiva, s katerim nadzorujemo zaslonko tako, kot pri starih, analognih objektivih.

    Objavljeno: 18.7.2012
  • Iz Googla v Yahoo

    Upravni odbor družbe Yahoo je izbral novega direktorja. To mesto bo zasedla 37-letna Marissa Meyer, doslej ena od ključnih direktorjev v konkurenčni družbi Google in hkrati doslej najbolj vplivna ženska spletnega velikana. S tem je konec ugibanj ali bo to mesto zasedel začasni direktor Ross Levinsohn, ki je v maju na hitro nadomestil odstopljenega Scotta Thompsona. Kot je znano, je ta zapustil družbo zaradi ponarejanja podatkov v svojem življenjepisu.

    Objavljeno: 18.7.2012
  • Office 2013 tudi na telefonih

    Ko je Microsoft predstavil novo različico pisarniškega paketa Office, je bila vsa pozornost osredotočena le na program, ki je namenjen osebnim računalnikom in tablicam. Toda Microsoft pripravlja tudi korenito prenovo pisarniških programov za uporabo na telefonih, specifično za novo različico Windows Phone 8.

    Objavljeno: 18.7.2012
  • Učinkovitejši projektorji

    Raziskovalci univerze North Carolina State University so v sodelovanju z družbo ImagineOptix dosegli pomemben preboj na področju učinkovitosti sistemov za projekcijo slike, ki jih danes srečamo v sodobnih projektorjih. Težava današnjih izdelkov je namreč v njihovi slabi učinkovitosti.

    Objavljeno: 18.7.2012
  • Pro Plus operaterjem prepovedal časovni zamik

    Medijska hiša Pro Plus se je nepričakovano odločila, da operaterjem internetne in kabelske televizije prepove uporabo funkcije časovnega zamika na njihovih programih POP TV in Kanal A. Uradno stališče družbe je, da za tovrstno funkcijo imetnikom pravic plačujejo dodatne licenčnino, za katero pa nacionalni operaterji doslej niso posebej prispevali.

    Objavljeno: 17.7.2012
  • Microsoft predstavlja Office 2013

    Microsoft je na posebnem dogodku v San Franciscu dvignil zastor nad naslednjo različico priljubljenega pisarniškega paketa Office 2013, ki so ga doslej razvijali po delovnim imenom Office 15. Izdelek je obenem že na voljo kot javni predogled z nekaterimi, a ne vsemi lastnostmi končne različice, ki bo nared nekje konec letošnjega ali v začetku naslednjega leta.

    Objavljeno: 17.7.2012
  • Črn seznam za ruski del spleta

    Medtem, ko se javnost v Evropi in ZDA vztrajno bori proti pretiranemu državnem nadzoru dogajanja v internetu, pogosto pod krinko ščitenja avtorskih in drugih pravic (ACTA, SOPA), je ruski parlament po hitrem postopku sprejel nov zakon, ki omogoča državno vodenje črnega seznama prepovedanih spletnih strani.

    Objavljeno: 16.7.2012
  • Odprtokodna igralna konzola z Androidom

    Spletni inkubator Kickstarter je kot kaže zopet zadel v polno. Skupina inženirjev je namreč javnosti ponudila zamisel za igralno konzolo, ki bi temeljila na operacijskem sistemu Google Android 4.0, pri čemer bi večino strojno zasnove prenesli kar iz okolja tablic in pametnih telefonov. Seveda pa bi bila konzola združljiva s številnimi igrami, ki že danes delujejo na Androidu.

    Objavljeno: 16.7.2012
  • Pametni telefon za slepe in slabovidne

    Pametni telefoni z zasloni na dotik so vse bolj priljubljeni in vsestranski, vendar hkrati velika ovira za slepe in slabovidne. V pomoč je priskočilo angleško podjetje Screenreader, ki ga vodita 72-letni Roger Wilson in njegova slepa 62-letna žena Margaret. Angleški par, ki se že več kot desetletje ukvarja s približevanjem tehnologije slepim in slabovidnim, je razvil pripomoček za pametne telefone z okoljem Android, ki so ga poimenovali Georgie, po domačem psu-vodiču, ki ga sicer uporablja Margaret.

    Objavljeno: 16.7.2012
  • Nexus 7 razprodan

    Ameriški prodajalci so Googlovo tablico Nexus 7 razprodali, še preden je uradno prišla na trg. Prednaročila so presegla vsa pričakovanja. Ker Googlove naprave Nexus doslej niso bile prodajna uspešnica, je spletni velikan v sodelovanju s podjetjem Asus za začetek bojda izdelal zgolj 600.000 tablic z operacijskim sistemom Jelly Bean (Android 4.1), ki so jih željni kupci razgrabili. Podobna pričevanja prihajajo tudi iz trgovin stare celine. V Veliki Britaniji, kjer smo jo sedem palčno napravo naročili mi, se je dobavni rok čez noč podaljšal za dva tedna. Več o tablici, če nam jo uspe dobiti, v septembrski številki Monitorja.

    Objavljeno: 15.7.2012
  • Potovalna Wikipedia

    Medtem ko prisotni na konferenci Wikimania v Washingtonu ugotavljajo, da starosti vplivnih spletišč manjka sodobnosti, so pri Wikimedia Foundation napovedali revolucionarno spletno stran, namenjeno popotnikom. Predvidevamo, da tudi neimenovana potovalna Wikipedia ne bo vsebovala blišča, katerega manko nekateri očitajo največji enciklopediji na svetu, ampak se bo zanašala na preverjenost posredovanih informacij.

    Objavljeno: 15.7.2012
  • Apple spet zelen

    Ne zgodi se pogosto, da Apple prizna svojo zmoto. Po nedavni napovedi, da izdelkov ne bo več opremljal z zelenim potrdilom EPEAT, pa je bil pritisk javnosti prehud. Splet je poln ogorčenih reakcij na Applovo odločitev v prid oblikovanju izdelka, namesto skrbi za okolje. Mesto San Francisco je šlo celo tako daleč, da je s podjetjem iz Cupertina prekinilo dolgoletno pogodbo o nakupu in vzdrževanju strojne opreme. Podpredsednik oddelka za računalnike Bob Mansfield se je javno opravičil in načrte preklical. Vsi primerni izdelki podjetja Apple so zopet v sistemu Electronic Product Environmental Assessment Tool in pod budnim očesom okoljevarstvenikov.

    Objavljeno: 14.7.2012
  • Brezplačno do plačljivih vsebin

    Ruski heker Alexey V. Borodin je razkril metodo, s katero lahko na mobilnih napravah z operacijskim sistemom iOS uživamo v plačljivih vsebinah znotraj različnih aplikacij, ne da bi nam bilo treba kaj plačati ali odkleniti napravo. Ker dotičen poslovni model razvijalci vedno bolj uporabljajo, je objava vzbudila veliko pozornosti. Potrebni so zgolj trije koraki, namestitev CA certifikata, digitalnega potrdila spletne strani in-appstore.com ter zamenjava DNS strežnikov v nastavitvah brezžične povezave na telefonu iPhone ali tablici iPad. Novi imenski strežnik bo v primeru nakupa znotraj aplikacije zahtevo poslal posredniku (ang. proxy server), ki bo namesto potrditve o nakupu na zaslonu mobilne naprave prikazal sporočilo spletišča In-appstore.com oziroma ruskega hekerja ter nanjo brezplačno prenesel želeno vsebino. Z opozorilom, da gre za krajo, prilagamo video posnetek ruskega brihtneža. Posnemanje odsvetujemo.

    Objavljeno: 14.7.2012
  • Yahoo potrdil krajo uporabniških računov

    Zadnji v vrsti hekerskih napadov je potrjen. Pri podjetju Yahoo! so priznali, da jim je skupina D33ds Company izmaknila 450.000 uporabniških računov. Podatke so hekerji pridobili s tako imenovanim SQL vrinjanjem, pri katerem se zlonamerna koda v ukaznem nizu bazi predstavi kot legitimna poizvedba. Ukradeni so bili računi internetne telefonije Voices, ki je del storitve neposrednega sporočanja podjetja Yahoo!. Bojda so pridobljeni podatki precej stari, zato je veljavnih le še pet odstotkov pobeglih gesel. Kljub temu bodo pri spletnem velikanu nemudoma obvestili oškodovane stranke, zakrpali luknjo na podatkovnem strežniku in preventivno zamenjali vsa gesla. Z naštetimi ukrepi bodo bržkone zadovoljili tudi nepridiprave, ki sami pravijo, da napad ni bil grožnja, temveč zgolj opozorilo, zaradi nezadostne varnostne politike napadenega podjetja.

    Objavljeno: 13.7.2012
  • Francija bi obdavčila spletne trgovce

    Francozi iščejo način, kako obdavčiti spletne zaslužkarje. Ciljajo predvsem na velike štiri, saj Google, Apple, Facebook in Amazon v njihovi državi ustvarijo dobrih šest milijard prihodkov letno, ne da bi plačali dovolj davka. Težava tiči v okorelem dacarskem sistemu, v katerega težko vključijo nove načine prodaje. Rezultat je finančni primanjkljaj in slabši položaj francoskih podjetij. Od spletnih trgovcev želijo v prihodnje pobrati levji delež davščin, še preden bi zasluženi denar zapustil navidezne meje francoskega interneta. Če jim bo uspelo odškrniti zadosten kos vedno večje spletne pogače in prestreči denar, preden se preseli iz francoskih žepov na tuje bančne račune, se lahko podobnih manevrov nadejamo tudi drugje (vsaj) v Evropski uniji.

    Objavljeno: 13.7.2012
  • Jezni ptiči na televizorju

    Najuspešnejša mobilna igra vseh časov, Angry Birds, prihaja na Samsungove pametne televizorje. Ker bo uporabljala geste in glasovne ukaze (Smart Interaction Gesture Recognition), jo bo moč igrati le na napravah serije ES7000, ES8000 ali ES9000. Sodelovanje Fincev s Korejci pa se ne bo ustavilo le pri igri, saj s skupnimi močmi pripravljajo animirano serijo, ki bo na voljo zgolj na zahtevo s pomočjo storitve Samsung VoD (Video on Demand). Pridni Finci meljejo naprej. Rovio bo Jezne ptiče v bližnji prihodnosti teleportiral na igralne konzole (Angry Birds Trilogy), na mobilnih napravah trenutno kraljuje nadaljevanje v vesolju, pravkar pa so poslali v ogenj novinko, miselno igro Amazing Alex.

    Objavljeno: 13.7.2012
  • Prvi LTE pri nas

    Podjetje Simobil je danes zagnalo prvo komercialno mobilno omrežje četrte generacije, LTE. Omrežje teoretično zmore hitrosti do 100 Mb/s v smeri proti uporabniku in do 50 Mb/s v nasprotni smeri, kar je nekajkrat več kot dosedanja omrežja 3G oz. HSPA+.

    Objavljeno: 12.7.2012
  • WD in dva oblaka

    WD je predstavil razširitev zmogljivosti osebnega oblaka, kot ga poznajo uporabniki njihovih izdelkov My Book Live, My Book Live Duo in My Net N900 Central HD. V sodelovanju z vodilno spletno shrambo Dropbox bo aplikacija WD 2go poslej nudila najboljše od obeh svetov. S pomočjo izbrane mobilne naprave bodo uporabniki imeli svoje podatke vedno na dosegu roke. Nova različica programa omogoča premikanje, kopiranje in deljenje datotek med mobilnimi napravami, WDjevo domačo shrambo ter Dropbox računom. Na naštetih shranjevalnih mestih so omogočene vse funkcije na čelu z naprednejšim upravljanjem datotek.

    Objavljeno: 12.7.2012
  • PCju se ne piše dobro

    V drugem četrtletju letošnjega leta beleži prodaja osebnih računalnikov padec. Resda se je interes kupcev zmanjšal le za 0,1 odstotka, prodanih je bilo 87,5 milijonov računalnikov po vsem svetu, a je trend očiten. Največji padec so zaznali v Združenih državah Amerike. Analitiki padec pripisujejo splošnemu navdušenju nad sodobnimi mobilnimi napravami, ki pospešeno zamenjujejo predvsem prenosnike. Največ PCjev še vedno prodajo pri podjetju HP, ki vodi s petnajstimi odstotki. Kljub temu so pri Hewlett-Packardu prepričali 12,1 odstotka manj kupcev kot lansko leto. HPju so po prodaji tik za petami Lenovo, Acer in Dell. Najbolj spodbudne rezultate med njimi ima Lenovo, ampak jih gre pripisat izgubi drugih (HP, Dell) in ne večjemu zanimanju kupcev za tovrstne izdelke.

    Objavljeno: 12.7.2012
  • Nadgradnja za Galaxy Nexus

    Skladno z napovedmi je Google začel s posodobitvami telefona Galaxy Nexus. Ker se modeli Nexus nadgrajujejo neposredno in neodvisno od mobilnih ponudnikov, bodo vsi odklenjeni primerki v naslednjih dneh prejeli novega Androida z imenom Jelly Bean. Istočasno je Google dal kodo v uporabo proizvajalcem mobilnih naprav. Kdaj bodo posodobljeni še drugi telefoni ali tablice in kateri izmed njih bodo sploh deležni zmožnosti, med katerimi so Google Now, nova opozorila in tekoče delovanje, ni znano. Več o zadnji različici najbolj razširjenega mobilnega operacijskega sistema na priloženi povezavi.

    Objavljeno: 12.7.2012
  • Dropbox veča prostor

    Spletne shrambe se množijo z nadzvočno hitrostjo. Vsi veliki igralci imajo svojo rešitev in vsi goreče tekmujejo drug z drugim. Kjer je konkurenca, ima kupec korist. Z dotičnim rekom lahko pospremimo Dropboxov odgovor na vedno večjo gnečo v segmentu oblačnega shranjevanja podatkov. Pri starosti tovrstne ponudbe so se odločili, da povečajo prostor uporabnikom plačljive storitve Dropbox Pro. Tisti, ki so doslej plačevali deset dolarjev za 50GB prostora v oblaku, bodo sedaj za isti denar dobili 100GB. Enako se bo zgodilo z naročniki, ki mesečno nakazujejo dvajset dolarjev. Poslej bodo imeli 200GB namesto prejšnjih sto. Hkrati s povečanjem plačljivega prostora obstoječih paketov so napovedali novo ponudbo za najhujše potrebneže. Ljudje, ki jim spletnega diskovja nikoli ni dovolj, dobijo za dolarskega petdesetaka mesečno 500GB.

    Objavljeno: 12.7.2012
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji