• Chrome OS z Office podporo

    Ob splavitvi računalnika Pixel je Google kupcem obljubil podporo pisarniškemu paketu Microsoft Office. Obljuba seveda še zdaleč ni pomenila, da bodo priljubljene aplikacije podjetja iz Redmonda na voljo za Googlov operacijski sistem Chrome OS, ampak je spletni velikan z njo zgolj napovedal možnost urejanja datotek s konkurenčnega sistema oziroma programskega paketa. Čeprav je Chromebook Pixel že nekaj časa z nami, Wordovih besedil z njim še vedno ne moremo urejati. Oziroma, jih nismo mogli urejati do danes.

    Objavljeno: 29.6.2013 21:00
  • Apple patentiral kombinirana vrata

    V času, ko prenosniki postajajo vse tanjši, je prostor, namenjen najrazličnejšim vhodom, izhodom in drugim priključkom, iz dneva v dan vrednejši. Apple se težave loteva s tehnologijo, ki dvoje vrat združi v ena. Po zgledu bralnikov pomnilniških kartic bodo podvojena vrata imela posebno obliko in prirejeno postavitev kontaktov, tako da bodo sprejela dva različna priključka. Zamisel so patentirali s primerom, ki združuje USB vrata z bralnikom SD kartic, a teoretično bi lahko sparili tudi drugi dve sorodni tehnologiji. Kdaj bodo pri Applu patentirano tehnologijo uporabili pri snovanju še tanjših Macov, ni znano.

    Objavljeno: 29.6.2013 08:00
  • NSA deset let zbirala prometne podatke e-pošte

    V aferi Prism prihajajo na dan nove informacije o obsegu prestrezanja podatkov, ki ga izvaja ameriška Agencija za nacionalno varnost (NSA). Zadnja razkritja časnika Guardian kažejo, da so deset let spremljali tudi prometne podatke (metapodatke) o vseh elektronskih sporočilih.

    Objavljeno: 29.6.2013 07:00
  • Kitajci kopirajo vse, pa to ni nujno slabo

    Pogosto se hudujemo nad Kitajci, ki da masovno kopirajo vse od računalniške opreme, programov do avtomobilov in celih evropskih vasi. Na Kitajskem najdemo ponaredke oziroma kopije pametnih telefonov (HiPhone), lažne Applove trgovine, ponaredke nemških avtomobilov in kopijo vasice Hallstatt. Patentno zaščito na Kitajskem jemljejo zelo po svoje, zato se zahodne korporacije jezijo, kolikšno izgubo naj bi povzročalo Kitajsko kopiranje. Ameriška Komisija za mednarodno trgovino (ITC) je leta 2011 ocenila, da ameriško gospodarstvo letno izgubi 50 milijard dolarjev zaradi tega pojava.

    Objavljeno: 29.6.2013 06:00
  • PayPal v vesolju

    Vesoljski turizem bo v prihodnosti cvetoča panoga. Tega se očitno zavedajo tudi pri PayPalu, kjer se na premožne turiste v vesolju pripravljajo že danes. Njihova storitev PayPal Galactic bo omogočala plačevanje iz vesolja. Prva faza projekta bo zaživela kmalu, saj bodo PayPalovi programerji skupaj z NASO in organizacijami, kakršna je SETI, najprej poskrbeli za astronavte. Zanje med misijo trenutno skrbi na tisoče ljudi, ki jim med drugim plačujejo tudi račune. Da bi bili vsaj delno samostojni, bodo poskrbeli pri PayPalu.

    Objavljeno: 28.6.2013 08:00
  • USB ključek za telefone

    Kalifornijsko podjetje Leef Technology je predstavilo prvi USB ključ, namenjen izmenjavi podatkov med pametnimi napravami z operacijskim sistemom Android in računalniki. Leef Bridge je poseben USB ključ, ki ima dva priključka. Z micro USBjem se priklopi na napravo z Androidom 4.0 ali več, medtem ko USB običajne velikosti služi za povezavo z računalniki. Deluje podobno kot OTG kabli, le da je potrebna elektronika tokrat vgrajena v priročnejše ohišje. Dokaj širok seznam podprtih pametnih naprav najdemo na uradni spletni strani podjetja.

    Objavljeno: 28.6.2013 05:00
  • Najboljši kompaktni fotoaparat?

    Julija prihaja v trgovine naslednik enega boljših kompaktnih fotoaparatov, Sony RX100 II. Gre za zmogljiv kompakten fotoaparat, ki nadgradi bistvo predhodnika in ponudi še boljše razmerje med majhnim ohišjem, odličnim objektivom in zmogljivim tipalom. Dodatnih sto dolarjev glede na ceno, po kateri se prodaja prva inačica aparata, nam bo kupilo novi Exmor R CMOS senzor (20 MP), ki zaradi drugačne arhitekture zajame precej več svetlobe kot klasično tipalo, brezžično in NFC povezljivost ter premičen, tri palce velik LCD zaslon, ki napravo resda malce odebeli, a celokupno gledano doprinese k priročnosti fotoaparata. Objektiv Carl Zeiss še vedno pokriva goriščnice od 28 do 100 mm, medtem ko je razpon ISO od 100 do 12800 (programsko do 25600). Priporočena cena aparata bo 750 ameriških dolarjev.

    Objavljeno: 27.6.2013 10:00
  • Pametna ura 2

    Sony je predstavil tretjo pametno uro. SmartWatch 2 je predstavnica nove generacije pametnih ur. Ima večji zaslon (1,6 palca) in višjo ločljivost od predhodnice (220 × 176). Naprava v privlačnem ohišju je združljiva s pametnimi telefoni z operacijskim sistemom Android 4.0 in več. V navezi s telefonom prikazuje opozorila, opozarja na klice, sporočila in elektronsko pošto. Po novem sodeluje tudi v družabnih omrežjih in podpira telovadno programsko opremo. V sodelovanju s pripadajočo programsko opremo omogoča še oddaljeno fotografiranje, nadomesti daljinski upravljalnik pri predstavitvah in nadzoruje predvajanje glasbe. Baterija zdrži štiri dni običajne rabe.

    Objavljeno: 27.6.2013 05:00
  • HTC One s peto generacijo brezžične povezljivosti

    Tajvansko podjetje HTC je v boju za preživetje stavilo na telefon HTC One. Čeprav Tajvanci nimajo denarja za razmetavanje, so dovršen produkt izdatno podprli z učinkovito reklamno kampanjo. Zmožnosti zmogljivega aparata z operacijskim sistemom Android oglašujejo na vsakem koraku.

    Objavljeno: 26.6.2013 10:00
  • Japonski velikan

    Iz Japonske prihaja novi križanec. Sony Xperia Z Ultra se z velikostjo, večji je od Samsungovega modela Mega, sicer že precej nagiba k tablicam, a se mu vseeno vidi, da gre za izpeljanko elegantnega telefona Xperia Z. Ultra je najtanjši mešanec med tablico in telefonom na svetu (6,5 mm). Kot manjši bratec je telefon Xperia Z Ultra odporen na vodo (1,5 m, 30 minut, brez nadležnega pokrova vhoda za slušalke), po vzoru Samsungovega prvaka Galaxy Note pa sprejema z roko ustvarjene beležke po zaslonu, ki so tokrat lahko napisane tudi z običajnim (kemičnim) svinčnikom.

    Objavljeno: 26.6.2013 07:00
  • Blackberry za Android in iOS

    Kanadsko podjetje Blackberry je predstavilo nov del sestavljanke, ki naj bi velikanu sčasoma povrnila staro poslovno slavo. Svežim telefonom, operacijskemu sistemu in mobilnemu programu za neposredno sporočanje se je pridružila storitev Secure Work Space. Storitev je namenjena uporabnikom Applovih telefonov in tablic ter naprav z operacijskim sistemom Android. V navezavi z namenskim strežnikom Blackberry Enterprise Service prostor na posameznikovi napravi razdvoji na poslovni in zasebni del. Z njo so tudi uporabniki naprav, ki ne dišijo po robidnicah, znotraj podjetja deležni varne elektronske pošte, koledarja, stikov in opravil. Secure Work Space službene informacije učinkovito loči od zasebnih podatkov sorodne narave, prenos med poloma pa ni mogoč niti z lokalnim kopiranjem in lepljenjem. Službeno okolje je pod popolnim nadzorom sistemskih skrbnikov.

    Objavljeno: 26.6.2013 05:00
  • PlayStation 4 bo poganjala distribucija FreeBSD

    Sony je v svoji drugi verziji razvojnega paketa (development kit) za PlayStation 4 (ne)hote razkril, da bo novo konzolo poganjala verzija FreeBSD. Obstoječ operacijski sistem so prilagodili strojnim zahtevam konzole in ga poimenovali Orbis OS, v osnovi pa gre seveda za FreeBSD. Gre za zanimivo odločitev, ki pa je zelo dobro utemeljena.

    Objavljeno: 26.6.2013
  • Piratski oblak

    Zgolj mesec dni so novodobni pirati potrebovali, da je na voljo ukradena kopija ustvarjalnega oblaka podjetja Adobe. Na Pirate Bayu in drugih straneh s tovrstno vsebino najdemo povezave do delujočih različic programov Photoshop CC, Dreamweaver CC in Illustrator CC. Piratski paket Adobe Creative Cloud je na voljo le za operacijski sistem Windows. Hitrost izdelave piratske kopije naštetih orodij ne preseneča, saj je priljubljeni urejevalnik fotografij znan tudi kot najbolj piratizirani program na svetu. Svoj delež motivacije je bržkone prispevalo tudi negodovanje računalniških ustvarjalcev nad Adobovo zavezanostjo oblaku in naročniškemu modelu zaračunavanja programske opreme. 

    Objavljeno: 25.6.2013 07:00
  • Garmin z Androidom

    Navigacijski gigant Garmin je predstavil ročno GPS napravo Monterra. Gre za poroko Garminove navigacijske tehnologije z Googlovim operacijskim sistemom Android. Naprava je videti kot pametni telefon srednjega razreda. Ima štiri palce velik zaslon, občutljiv za dotik in dobro viden tudi na soncu, 8 MP kamero ter 6 GB prostora za shranjevanje podatkov, ki ga je moč razširiti s pomnilniškimi karticami micro SD.

    Objavljeno: 25.6.2013 05:00
  • Snowden: Američani napadali Kitajce

    South China Morning Post razkriva, da so Američani s hekerji napadali kitajske univerze, ponudnike interneta in druge organizacije, hkrati pa so prestrezali kratka sporočila (SMS). To so počeli vsaj od leta 2009 v okviru programa Prism, razkriva Edward Snowden z dokumenti, ki jih je posredoval kitajskemu časniku.

    Objavljeno: 25.6.2013
  • Z Xbox One optični diski še ne bodo izumrli

    Microsoftova sprememba režima nakupovanja, izposoje in preprodaje iger v prihajajoči konzoli Xbox One, ki se je nenapovedano zgodila sredi preteklega tedna, je pomembnejša, kot se zdi na prvi pogled. Najprej je namreč želel Microsoft storiti korenit rez s preteklostjo in uvesti stroga pravila, ki so bila podobna DRM-ju. Konzola bi se morala vsakih 24 ur povezati z internetom, sicer iger ne bi bilo mogoče igrati, onemogočili pa bi tudi posojanje iger. Kdor bi želel igro igrati pri sosedu, bi se moral tam vpisati s svojim računom za Xbox Live. Posojanje optičnega medija ne bi zadostovalo, saj bi moral drugi uporabnik igro še vedno kupiti. S tem bi zatrli tudi nadaljnjo prodajo rabljenih iger, ki bi jo bilo mogoče izvesti le pri uradnih partnerjih (recimo GameStop v ZDA), založniki pa bi sami odločili, kolikšno ceno bi moral plačati kupec rabljene igre, kolikšen dobropis bi dobil prodajalec in koliko bi šlo vnovič založniku.

    Objavljeno: 25.6.2013
  • Kirurg operiral z očali Google Glass

    Nosljiva tehnologija je hvaležna tema spletnih zapisov. Predstavlja drugačno prihodnost, zato ima veliko sledilcev. Občinstvo je razdeljeno na dva skrajna pola, eni prihajajoče izdelke komaj čakamo, drugi jih že sedaj zavračajo kot nepotrebno šaro. Mnenji obeh taborov objavljamo v tokratni številki revije Monitor (rubrika ProEtContra), medtem pa si poglejmo svežo novico o nosljivi napravi, ki trenutno polni največ novičarskih stolpcev.

    Objavljeno: 24.6.2013 07:00
  • Telefon kot univerzalni daljinski upravljalnik

    Pred kratkim predstavljena univerzalna daljinska upravljalnika, Logitech Harmony Ultimate in Harmony Smart Control, sta imela skupno točko v napravi Harmony Hub, ki jima je omogočila dostop do težko dosegljivih naprav. Ker ima črna škatlica v obliki hokejskega paka, poleg osnovne naloge še kup postranskih koristnosti, so jo pri Logitechu ponudili tudi v obliki solo nakupa.

    Objavljeno: 24.6.2013 05:00
  • Objavljeno: 24.6.2013
  • Samsungov Android v fotoaparatu

    Samsung očitno močno verjame v povezavo med fotoaparati in pametnimi telefoni, saj je v kratkem času predstavil kar dva tovrstna hibrida. Po modelu Galaxy S4 Zoom, ki ima dostojen objektiv povezan s sodobnim pametnim telefonom, so predstavili še fotoaparat Galaxy NX, kjer je zgodba združena z druge plati – dobršen del telefonskega drobovja so vgradili v digitalni fotoaparat.

    Objavljeno: 22.6.2013 01:00
  • Samsungovi hibridi ATIV Q in ATIV Tab 3

    Samsung je na posebnem dogodku predstavil niz zanimivih novosti na področju računalnikov z okoljem Windows. Videti je, da se korejski proizvajalec z inovativnimi izdelki, spretnim oblikovanjem zelo trudil, da bi povečal tržni delež na tem segmentu. Tokrat sta najbolj zanimivi novosti sta hibridni računalnik ATIV Q in tablica ATIV Tab 3.

    Objavljeno: 21.6.2013 01:00
  • Microsoft in Huawei se zanimata za Nokio

    Videti je, da je nekdanji finski telefonski velikan Nokia v takšnem položaju, da je goden za prodajo. V le nekaj dneh so na dan priplavali namigi o vsaj dveh iniciativah, po katerih naj bi Nokio prevzelo drugo podjetje.

    Objavljeno: 21.6.2013 01:00
  • HTC Butterfly

    HTC je na Tajvanu predstavil nov zmogljiv pametni telefon Butterfly S, ki po nekaterih lastnostih prekaša doslej paradni izdelek HTC One, zdaj že tretji najuspešnejši telefon na svetu (za Samsungom Galaxy S4 in Apple iPhone 5).

    Objavljeno: 20.6.2013 01:00
  • Makerbot ima novega lastnika

    Podjetje Makerbot, ki velja za morda najbolj razpoznavnega proizvajalca v hitro se razvijajočem segmentu 3D tiskalnikov, je za 403 milijone dolarjev dobilo novega lastnika. To je izraelsko podjetje Stratasys, ki je nastalo leta 2012 z družitvijo dveh podjetij s področja 3D tiska in CAD aplikacij.

    Objavljeno: 20.6.2013 01:00
  • Nizkoprofilna tipkovnica, ki navduši

    Čeprav se ljudje navdušujemo nad takšnimi in drugačnimi na dotik občutljivimi zasloni, pa je, ko gre za tipkanje besedil ali daljših dopisov in celo e-poštnih sporočil, tipkovnica še vedno prva izbira. Obstaja tipkovnica, s katero bo celo občasno delo na dopustu v užitek. Sliši na ime Logitech® MX Keys S Advanced Wireless Keyboard.

    Oglasno sporočilo
    Objavljeno: 20.6.2013
  • Video: MonitorTV

    Tokrat smo si ogledali Blackberryjev novi telefon Q10, Canonov mali fotoaparat Powershot N, po letu in pol pa smo se spet lotili televizorjev.

    Objavljeno: 20.6.2013
  • Adobe Photoshop samo še za naročnino

    Adobe je izpolnil napovedi in objavil novo generacijo priljubljenih obljubljenih orodij, ki pa je odslej dosegljiva le v zameno za redno mesečno oziroma letno naročnino. Programi, kot so Photoshop, Premiere Pro, Illustrator, InDesign, Dreamweaver in After Effects so odslej na voljo le v okviru oblačne storitve Creative Cloud in jih ni mogoče kupiti, kot doslej.

    Objavljeno: 19.6.2013 01:00
  • Vohunijo tudi Britanci

    Ob aferi množičnega razkrivanja zasebnih podatkov s strani internetnih velikanov na zahtevo ameriških državnih agencij, je na plan prišla tudi podobna, če ne celo hujša prisluškovalna zadeva, ki so jo storili v Veliki Britaniji. Britanski dnevnik The Guardian je prišel do podatkov, po katerih je britanska agencija GCHQ, ekvivalent ameriške varnostne agencije NSA, močno prisluškovala sodelujočim delegatom srečanja G20, ki so ga priredili v Londonu leta 2009.

    Objavljeno: 19.6.2013 01:00
  • Računalniško trgovanje izkorišča predčasno uhajanje podatkov

    Lani smo v Monitorju zelo izčrpno pisali o visokofrekvenčnem trgovanju na elektronskih borzah, ko med seboj trgujejo računalniki s hitrimi povezavami, veliko računsko močjo in pametnimi algoritmi. V nekaj letih je tovrsten promet popolnoma zasenčil klasično trgovanje, tako da danes računalniki opravijo več kot polovico vseh poslov, povprečen čas držanja delnic pa se je spustil pod sekundo. Sedaj pa na plan prihajajo nova razkritja, da je posel še bolj umazan, kot smo verjeli.

    Objavljeno: 18.6.2013 07:00
  • Skype video sporočila

    Skype je aktiviral dokončno različico sistema za video sporočila, ki so ga javnosti predstavili februarja. Kot je že znano, ponujena rešitev omogoča snemanje in posredovanje video sporočil uporabnikom, ki v času izdelave sporočila niso priključeni v Skype.  

    Objavljeno: 18.6.2013 01:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji