• Apple razkriva podatke o razkrivanjih

    Po Googlu, Microsoftu in Facebooku je tudi Apple javnosti sporočil, koliko podatkov o svojih uporabnikih so izročili ameriškim državnim agencijam, v prvi vrsti NSA. Sporočilo za javnost navaja, da so v šestih mesecih od začetka decembra 2012 do konca letošnjega maja izročili podatke v nekje med 4.000 in 5.000 primerih, ki vključujejo okoli 9.000 do 10.000 uporabniških računov.

    Objavljeno: 18.6.2013 01:00
  • iOS7 za tablice iPad

    Apple je nedavno predstavljeni operacijski sistem iOS7 prikazoval le na telefonih iPhone, čeprav naj bi sistem deloval tudi na tablicah. Šele zdaj, ko je med razvijalce prišla razvojna različica okolja, je mogoče videti podrobnosti in videz na velikih zaslonih. Najnovejše razvojno okolje Xcode 5 namreč vsebuje simulator operacijskega sistema, kjer je možno videti tudi glavne značilnosti sistema na tablicah iPad.

    Objavljeno: 18.6.2013 01:00
  • Od kod so se vzeli vsi ti piškotki?

    Ta vikend so se na vseh slovenskih straneh pojavila obvestila, da strani uporabljajo piškotke in da z nadaljevanjem brskanja uporabnik soglaša s hranjenjem in obdelavo piškotkov. Marsikdo se bo zato vprašal, od kod so se vzeli vsi ti piškotki. Odgovor je preprost – piškotki so bili že prej tam, sedaj je postalo obvezno obveščanje o njihovi prisotnosti.

    Objavljeno: 17.6.2013 07:00
  • Zaslon v kontaktni leči

    Skupina raziskovalcev iz različnih znanstvenih institucij, med katerimi so pretežno južnokorejske in ameriške, je uspela razviti prototip kontaktne leče, na katero so pritrdili diode LED in jih povezali z izredno tankimi povezavami iz grafena in srebra. S tem so dejansko naredili miniaturen zaslon, ki nima motečih elementov za normalen vid.

    Objavljeno: 17.6.2013 01:00
  • Intel Core z osmimi jedri

    Intel kot kaže za drugo polovico 2014 pripravlja svoje prve procesorje z osmimi jedri namenjene osebnim računalnikom za navdušence (nad igrami). Zmogljivejša različica z imenom Haswell-E izhaja iz pravkar predstavljene četrte generacije procesorjev Core, vendar s sabo prinaša pomembne izboljšave.

    Objavljeno: 17.6.2013 01:00
  • Googlov internet v oblakih

    Ob številnih izdelkih ter spletnih storitvah Google nameni kar nekaj denarja in časa za raziskavo nenavadnih, a potencialno revolucionarnih tehnologij. Na Novi Zelandiji tako ta hip poteka projekt z imenom Loon, v okviru katerega želijo internetni dostop preseliti skoraj dobesedno »v oblake«.

    Objavljeno: 16.6.2013 01:00
  • Facebook je tudi razkrival podatke v okviru programa Prism

    Na dan prihajajo nove podrobnosti v povezavi z nedavnim razkritjem, da ameriška varnostna agencija NSA redno preverja podatke uporabnikov v priljubljenih spletnih storitvah. Pred nekaj dnevi je javnost razburil podatek, da družbe, kot so Facebook, Yahoo, Google in Microsoft redno posredujejo podatke zasebnega tipa ameriškim državnim institucijam, v okviru tako imenovanega varnostnega programa Prism.

    Objavljeno: 15.6.2013 01:00
  • Android 5.0 prihaja oktobra

    Čeprav Google na konferenci I/O ni predstavil nove različice operacijskega sistema Android, se na spletu še vedno šušlja, da bo naslednja velika različica nared še letos. Po vseh verjetnosti bo Google poleti objavil različico Android 4.3, ki bo vsebovala predvsem drobne popravke in posodobitve, potrebne za podporo novejši strojni opremi.

    Objavljeno: 15.6.2013 01:00
  • Microsoft Office za iOS je tu!

    Po več mesecih ugibanj, domnevnih razkritjih varovanih informacij in njihovih zanikanjih, je Microsoft vendarle uradno, čeprav nepričakovano na tiho, predstavil pisarniški paket Office za Applove računalnike z operacijskim sistemom iOS, najprej le za mobilne telefone iPhone.

    Objavljeno: 14.6.2013 01:00
  • Pretočni video ločljivosti 4K prek interneta

    Televizorji z ločljivostjo 4K pravzaprav še niso množično dobavljivi, še manj pa vsebine in storitve zanje, a na Japonskem kljub temu že začenjajo poskusno obratovanje prenosa 4K vsebin prek interneta. Japonski telekomunikacijski operater NTT West je najavil, da bodo v kratkem začeli ponujati storitev in izbrane vsebine kot pretočno predvajanje prek internetne povezave.

    Objavljeno: 14.6.2013 01:00
  • iOS programi na Androidu

    Podjetje Bluestacks, znano po programski opremi, ki omogoča izvajanje programov za okolje Android na osebnih računalnikih PC, je vnovič presenetilo javnost. Na konferenci E3 so razkrili še nekaj novih podrobnosti o njihovi prihajajoči igralni konzoli GamePop, ki temelji na okolju Android. Med temi najbolj izstopa trditev, da bodo lahko na konzoli izvajali tako igre za Android kot konkurenčni Applov operacijski sistem iOS.

    Objavljeno: 14.6.2013 01:00
  • AMD uradno s 5 GHz

    Čeprav se zdi, da je frekvenčna vojna med proizvajalci procesorjev že zdavnaj končna, je AMD dosegel lep tehnični cilj in predstavil prvi mikroprocesor za osebne računalnike, ki že v osnovi deluje pri taktu 5 GHz. Novi model FX-9590 ima osem jeder in je s taktom 5,0 GHz namenjen pretežno ljubiteljem iger.

    Objavljeno: 13.6.2013 01:00
  • Samsung Galaxy S4 Zoom in brezžični polnilec

    Samsung je ta hip najbolj vroči družini telefonov Galaxy S4 dodal novega člana. Po tem, ko so v začetku pomladi predstavili originalni Galaxy S4, konec maja pomanjšano različico Mini in pred dnevi robustni model Galaxy S4 Active, je zdaj na vrsti izvedba z vgrajenim fotoaparatom.

    Objavljeno: 13.6.2013 01:00
  • Google prevzema Waze

    Google je za 1,3 milijarde dolarjev kupil izraelsko družbo Waze, ki so ukvarja z navigacijo in obveščanjem o stanju v prometu v realnem času. Rešitev omogoča zbiranje podatkov iz mobilnih naprav (Android in iOS) skupnosti uporabnikov storitve, kot st so zastoji, najboljše cene goriva, priporočila in celo informacije, kje se nahajajo prijatelji iz družabnih omrežij in kdaj bodo prišli na cilj, recimo srečanje.

    Objavljeno: 12.6.2013 01:00
  • Sony in Microsoft razkrivata konzole in cene

    Microsoft in Sony sta na sejmu E3 razkrila še zadnje tančice nove generacije igralnih konzol Xbox One in PlayStation 4. Kot je že znano, sta oba proizvajalca dobršen del informacij o prihajajočih igralnih napravah razkrila že pred nekaj tedni, na namenskih konferencah, s čimer so želeli osredotočiti javnost le na svoje izdelke. Sejem E3, kjer so proizvajalci v preteklosti predstavljali nove izdelke, je zato ostal le priložnost za dopolnitev informacij o konzolah.

    Objavljeno: 12.6.2013 01:00
  • Posebna številka Monitorja že na voljo

    Kot že nekaj let doslej smo tudi letos pripravili posebno poletno številko revije Monitor. Za razliko od rednih številk so poletne številke vedno nekoliko bolj usmerjene – tokrat smo pripravili nakupovalne vodiče za najrazličnejšo računalniško in elektronsko opremo.

    Objavljeno: 11.6.2013 06:00
  • Najhitrejšega imajo Kitajci

    Svetovno lestvico 500 najhitrejši superračunalnikov dobimo predse vsako leto dvakrat. Junija njena razgrnitev sovpade z evropsko konferenco o superračunalnikih (letos 17. – 20. junij v Leipzigu), novembrska pa s konferenco ACM/IEEE. Torej bomo sveže rezultate dobili čez kakšen teden, tako da je sedaj čas za splošen pogled med superračunalnike.

    Objavljeno: 11.6.2013 06:00
  • Samsung Galaxy Ace 3

    Samsung je po številnih novostih v vrhu ponudbe mobilnih telefonov (Galaxy S4 in derivati) predstavil nov model Galaxy Ace 3 v cenovno ugodnejšem in prav zato privlačnem razredu. Telefon je prvič na voljo tudi v različici za omrežja LTE (Galaxy Ace 3 LTE), kjer premore 1,2 gigaherčni dvojedrni procesor v kombinaciji z glavnim pomnilnikom velikosti 1 GB in Flash velikosti 8 GB. Zaslon je 4-palčni z ločljivostjo 480 x 800 pik, celoto pa  poganja operacijski sistem Android Jelly Bean 4.2.

    Objavljeno: 11.6.2013 01:00
  • Apple WWDC: Mac OS X Mavericks, iWorks Cloud, varčnejši MacBook Air in cilindrični Mac Pro

    Ljubiteljem računalnikov Mac je Apple na konferenci WWDC predstavil kar tri novosti. Najprej je tu nova različica operacijskega sistema Mac OS X z imenom Mavericks, ki prinaša čez 200 novosti in izboljšav. Mac OS je dobil novo aplikacijo Maps, narejeno po zgledu tiste iz mobilnih naprav, ki se zna z njimi tudi sinhronizirati. Prav tako iz mobilnih naprav na Mace prihaja tudi spletna knjigarna iBooks. Brskalnik Safari je doživel prenovo, zlasti kar se tiče hitrosti delovanja, izboljšali so povezljivost s spletno storitvijo iCloud.

    Objavljeno: 11.6.2013 01:00
  • Apple WWDC: iOS 7 in iTunes Radio

    Apple je na razvojni konferenci WWDC pokazal, da lahko naredi vrhunsko predstavo, tudi če javnosti ne predstavljajo novih modelov telefonov iPhone in tablic iPad. Prenovili pa so skoraj vse ostalo v svoji ponudbi in obenem za jesen najavili novi mobilni operacijski sistem iOS 7.

    Objavljeno: 11.6.2013 01:00
  • Thunderbolt 2

    Med številnimi novostmi na sejmu Computex je nekoliko v ozadju potekala predstavitev naslednje generacije vmesnika Thunderbolt. Intel je prikazal drugo generacijo hitrega vmesnika, ki bo zmogel prenašati podatke s hitrostjo kar 20 Gb/s. Novi vmesnik je menda kot nalašč za prenos tudi najbolj zahtevnih vsebin, na prvem mestu video posnetkov v ultra visoki ločljivosti 4K.

    Objavljeno: 10.6.2013 01:00
  • Fujitsu z zaslonom 3.200 x 1.800 pik

    Japonski Fujitsu je predstavil prenosnik, katerega zaslon dosega gostoto kar 262 pik na palec, največ doslej pri velikih zaslonih. Prenosnik z imenom Lifebook UH90/L ima 14-palčni zaslon z ločljivostjo 3.200 x 1.800 pik, kar je 2,7-krat več kot pri zaslonih HD. Visoko ločljivost so dosegli z izbiro tehnologije IGZO, ki omogoča uporabo manjših tranzistorjev in s tem večjo gostoto pik.

    Objavljeno: 10.6.2013 01:00
  • Letošnji Diggit

    V Cankarjevem domu se je 5. in 6. junija odvila druga konferenca o digitalnem komuniciranju, Diggit. V dveh dneh predavanj smo bili v klubu Cankarjevega doma priča seriji predavanj domačih in tujih predavateljev. Napovedanih govorcev je bilo 25, odvile pa so se tudi tri okrogle mize. Predvsem tuji predavatelji so s svojimi govori postregli z informacijami, ki jih pri nas ne slišimo pogosto, saj pri svojih raziskavah dostopajo do večjih vzorcev. Tako smo bili priča podatkom o rasteh in padcih različnih oblik oglaševanja po celi Evropi in trendom, ki znajo zaznamovati to področje v prihodnje. Velik poudarek je bil namenjen tudi iskalniški optimizaciji in vpogledu v delovanje Googla in njihovih algoritmov. Manjkala niso tudi družabna omrežja in njihova uporaba s strani večjih in manjših podjetij. Izpostaviti velja še predavanje in okroglo mizo Digitalni »dedki in babice«, ki je starejše uporabnike interneta obravnavala kot legitimne predstavnike spletne skupnosti, česar v naših logih še kako manjka. 

    Objavljeno: 10.6.2013
  • Apple na zatožni klopi zaradi izsiljevanja pri cenah e-knjig

    Na Amazonu poleg zavihkov trda vezava (hardcover) in mehka vezava (paperback) že lep čas svoje mesto med knjižnimi izdelki zaseda tudi možnost verzija za Kindle. Digitalna knjiga torej, ki jo kupite in v trenutku pretočite na svoj bralnik e-knjig. Amazon je bil s svojim Kindlom in ponudbo e-knjig prvi med velikimi, kmalu pa so mu sledili Apple z iPadom, Barnes & Noble z Nookom in drugi.

    Objavljeno: 10.6.2013
  • Najnevarnejši virus na Androidu

    S priljubljenostjo mobilnega operacijskega sistema Android naraščajo tudi nevarnosti, ki prežijo na njegove uporabnike. Raziskovalec podjetja Kaspersky, Roman Unuchek, je nedavno odkril najnevarnejši virus na Androidu doslej. Gre za trojanca Backdoor.AndroidOS.Odad.a, ki okuženega uporabnika olajša za evro ali dva s pošiljanjem plačljivih SMS sporočil. Zapletena struktura virusa spominja na tovrstne škodljivce z operacijskega sistema Windows. Uporabnik okužbo pobere z odpiranjem neželenih SMS sporočil. Virus se širi prek znanih lukenj v Androidu in dodatno nameščenih programih, med katerimi je DEX2JAR, ki ga uporabljajo antivirusni programi za analizo sumljive programske opreme. Na srečo je trojanec, ki ga je zelo težko odkriti in odstraniti, za zdaj še dokaj redek.

    Objavljeno: 9.6.2013 07:00
  • Google, filmski kritik

    Podjetje Google je objavilo raziskavo, po kateri trdi, da lahko s 94-odstotno natančnostjo predvidi finančni uspeh posameznega filma. Vedeževanje mu omogočajo zahtevni algoritmi, ki štiri tedne pred premiero vzamejo pod drobnogled priljubljenost napovednika, nakar spremljajo iskalne pojme v zvezi s samim filmom. Bolj se približuje otvoritveni vikend, več podatkov morajo virtualni možgani predelati. Filme primerjajo med seboj. Če ima posamezni naslov 250.000 zadetkov več kot v istem obdobju predvajani tekmec, bo v prvih treh dneh predvajanja zaslužil dodatnih 4,3 milijona ameriških dolarjev.

    Objavljeno: 9.6.2013 05:00
  • Igre iOS na Androidu

    Podjetje BlueStacks, ki je računalnikom v preteklosti omogočilo zaganjanje aplikacij in iger, pisanih za Googlov mobilni operacijski sistem Android, namerava vajo ponoviti v dnevni sobi.

    Objavljeno: 8.6.2013 05:00
  • Američani vohljali na Googlu, Facebooku in Applu

    Pisanje angleškega časnika The Guardian razkriva, da je ameriška varnostna agencija NSA od leta 2007 neposredno s strežnikov Googla, Facebooka, Appla in drugih gigantov pridobivala informacije o delovanju njihovih uporabnikov. Zanimala so jih predvsem elektronska sporočila, podatkovni prenosi in pogovori v živo. Vohljanje jim je omogočal program PRISM, ki naj bi deloval v sodelovanju s podjetji, kar so njihovi predstavniki takoj zanikali. Pri Googlu trdijo, da so tovrstna stranska vrata znanstvena fantastika, ki je ni mogoče udejanjiti in ne obstaja, medtem ko so drugi pri izjavah malce bolj previdni in pravijo, da o obstoju programa PRISM ne vedo ničesar.

    Objavljeno: 7.6.2013 11:00
  • Blackberry po sledeh Samsunga

    Jeseni bo Blackberry dobil novega paradnega konja. Telefon A10 bo očitno posnemal oblikovalske smernice podjetja Samsung, saj prvi očividci pravijo, da je podoben korejskemu prvaku Galaxy S4 (priložena slika je zgolj simbolična). Bogatejša strojna opremljenost bo pomirila kritike, ki sicer hvalijo operacijski sistem Blackberry 10, ne morejo pa se sprijazniti z zaostalostjo zastavonoše, telefona Z10. Na A10 bo nameščena nova različica operacijskega sistema Blackberry 10.2, ki bo med drugim omogočala izdelavo in brezžično pošiljanje varnostne kopije telefona na povezan računalnik. A10 bo zopet popolnoma prepuščen dotiku in ne bo imel fizične tipkovnice.

    Objavljeno: 7.6.2013 07:00
  • Microsoft razbil kriminalno omrežje

    Microsoft je v navezi z ameriško policijsko in obveščevalno agencijo FBI ohromil zlonamerno omrežje Citadel. Gre za omrežje nadzorovanih računalnikov botnet, v katerega je bilo v letu in pol vključenih 5 milijonov nič hudega slutečih uporabnikov operacijskega sistema Windows. Med nesrečniki so Američani, Evropejci, Indijci in Avstralci.

    Objavljeno: 7.6.2013 06:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji