• Facebook posnema

    Socialno omrežje Facebook je dodalo možnost sledenja osebi, četudi ta ne spada med naše prijatelje. S tem so približali funkcionalnost omrežja Googlovemu Plusu ter odkrito posnemali Twitter. Gre za gumb Subscribe, ki omogoča enosmerni model naročanja na posameznikove objave. Medtem ko gre nova možnost enim v nos, saj naj bi dodatno ogrozila zasebnost sodelujočih, so jo drugi z veseljem posvojili. Največ "zasledovalcev" ima trenutno oče Facebooka, Mark Zuckerberg. Njihovo število je že preseglo pet milijonov.

    Objavljeno: 17.9.2011
  • Prijazni Windows 8

    Z Windows 8 so se pri Microsftu odločili začeti znova. Računalniški trg se drastično spreminja in čas je, da se predrugačijo tudi oni. O pomembnih spremembah najbolj razširjenega operacijskega sistema na svetu smo že dosti pisali in še več bomo, zato tokrat ena manj resna. Končno se Redmondovci poslovili od znamenitega modrega zaslona smrti, ki je s svojo tehnično obrazložitvijo sistemske napake nagnal strah v kosti marsikateremu uporabniku. Da bi povsem izginil iz naših življenj, seveda ne gre, zato bo Windows 8 namesto njega imel prijaznejši zaslon, na katerem bo žalostni smeško sporočal, da je prišlo do napake in predlagal ponovni zagon. Za znalce bo z mikroskopskimi črkami objavil strokovnejši termin, ki ga bo moč poiskati na spletu in priti do obširnejše razlage problema.

    Objavljeno: 17.9.2011
  • Kompaktna fotoaparata višjega razreda

    Canon je predstavil nova izdelka serije PowerShot S. Gre za kompaktna fotoaparata z vrhunskim tipalom in možnostmi za profesionalce. Model S100 je naslednik uspešnega S95, ki je bil okronan za najbolj naprednega v seriji . Tanko ohišje je natlačeno z dobrotami v obliki širokokotnega objektiva (24-120mm) s petkratnim povečevanjem, tipala visoke občutljivosti (12MP) in procesorja DIGIC 5, ki omogoča hitro in kakovostno fotografiranje v vseh svetlobnih pogojih (ISO 6400 in HDR). Poleg naštetega ima aparat pametni stabilizator slike, tri palčni zaslon in GPS. S fotoaparatom, tako kot s predhodnikom, lahko delamo HD video posnetke, le da so ti tokrat resnično visoke ločljivosti (1080p).

    Objavljeno: 16.9.2011
  • Nadgrajena Senzacija

    Priljubljeni telefon podjetja HTC, Sensation, je dobil stilsko preobleko. V ime so mu dodali XE, v temnejši okvir pa malo rdeče barve. Klub temu, da je modna preobrazba dobrodošla, to še zdaleč ni vse, kar Sensation XE ponudi kupcu. Dvojedrni procesor brzi sedaj s taktom 1,5GHz (prej 1,2GHz) in ker porabi več energije od predhodnika, je na mestu nova, zmogljivejša baterija (1730 proti 1520mAh). Glavna zvezda nadgradnje je rezultat naveze s proizvajalcem zelo kakovostnih slušalk in drugih zvočnih priboljškov, podjetjem Beats. Telefon ima vgrajen poseben zvočni profil, ki se ob priklopu več kot sto dolarjev vrednih, priloženih slušalk samodejno izbere. Razlika je v ušesu takoj opazna. Kljub čistemu zvoku in močnemu basu, tovrstna izboljšava ne bo po pogodu vsakomur, saj je od glasbene zvrsti odvisno, kje bo najbolj zasijala.

    Objavljeno: 16.9.2011
  • Najtanjši pametni telefon

    Samsung je z besedno zvezo iz naslova oklical paradnega konja Galaxy S2, ki je res izredno tanek. Lahkost in pretirana tankost, dajeta Samsungovemu telefonu skoraj cenen videz. Apple je v Angliji vložil pritožbo na tovrstno oglaševanje, češ da je njihov iPhone 4 tanjši. Kdor je v rokah držal obe napravi, se je na tem mestu verjetno glasno zasmejal, a agencija ASA (ang. Advertising Standards Agency) je podjetju iz Cupertina pritrdila. Galaxy S2 ima na spodnjem delu rob debeline 9,91mm, kar je dobrih 0,6mm več kot pri Applovem telefonu. To, da je iPhone po celi površini tak in je zato videti precej debelejši od svojega konkurenta, niso v oglasu nikjer pojasnili, zato gre za očitno zavajanje kupcev.

    Objavljeno: 16.9.2011
  • Brezžično polnjenje telefonov

    Trg pripomočkov za polnjenje mobilnih naprav se konstantno širi in naj bi po nekaterih raziskavah v prihodnjih letih dobesedno eksplodiral. Nič čudnega, saj so sodobni prenosni elektronski pripomočki energijsko vedno bolj potratni, uporabniki pa od njih zahtevajo, da so nenehno v polni pripravljenosti za delovanje. Vse našteto ni ušlo podjetju Procter & Gamble, ki proizvaja svetovno znane baterije Duracell. Skupaj z vodilnim na področju brezžičnega polnjenja, podjetjem Powermat, bodo razširili ponudbo tovrstnih polnilnih podlog oziroma sprejemnikov. Procter & Gamble bodo v Powermat vložili lasten kapital z namenom, da si bodo do leta 2015 prilastili čim večji kos pogače, ki bo takrat vredna že več milijard dolarjev.

    Objavljeno: 15.9.2011
  • Intelove novosti

    V San Franciscu poteka od 13. do 15. septembra konferenca Intel Developers Forum, kjer med glavne novice spada tesno sodelovanje Intela z Googlom, ki naj bi pospešilo vstop podjetja Intel na področje pametnih telefonov. Prikazali so platformo s procesorjem Atom in delujočo različico operacijskega sistema Android. Najbolj celovito izkušnjo v svetu računalništva nameravajo omogočiti njihovi novi prenosniki imenovani Ultrabook. Šlo naj bi za tanke in lahke računalnike z nizko porabo, s katerimi ima Intel velike načrte, saj naj bi bili hvaležna platforma za dokazovanje novih tehnologij, predvsem za prihajajoča procesorja Ivy Bridge in Haswell. Da je zanimanje veliko priča deroča reka Ultrabookov velikih imen (Lenovo, Acer, Samsung, Toshiba, Asus), ki bo prestopila bregove letos pozimi. Med tehnološkimi inovacijami so na konferenci izpostavili odkritja na področju porabe energije. Intelovi raziskovalci so namreč ustvarili čip, ki lahko računalniku prihodnosti omogoči, da bi ga poganjala sončna celica v velikosti poštne znamke. Porabi je namenjen tudi zaslon s samodejnim osveževanjem (ang. Panel Self Refresh), ki naj bi izdatno prispeval k dolgoživosti baterije. Bistveno bo varčeval z energijo v navezi s sodelujočim grafičnim procesorjem in pri prikazu statičnih slik. Novic s tem ni konec. Na PC prihaja Thunderbolt, ki so ga pri Intelu razvili v sodelovanju z Applom. Vrata, predhodno imenovana Light Peak, so na dobri poti in na sejmu se že razkazujejo prvi izdelki z njimi. Belkin na primer razstavlja Thunderbolt Express Dock, ki z enim kablom poveže računalnik z množico zunanjih naprav različnih priklopov (USB, FireWire, gigabitna mreža, …).

    Objavljeno: 15.9.2011
  • Milisekunda vredna stotih milijonov

    Podjetje Hibernia Atlantic namerava za novo, čezoceansko optično povezavo Hibernia Express zapraviti 300 milijonov dolarjev. Polaganje dobrih 6000 kilometrov kabla naj bi se jim hitro izplačalo, saj bodo z njim postali lastniki najhitrejše povezave preko Atlantika. Trenutno vodilni, AC-1 (Global Crossing), ponuja hitrost 65 milisekund, ki jo bo Hibernia Express presegla za majhnih 6 milisekund. Majhnih, a dragocenih, kajti najhitrejšo povezavo bo podjetje Hibernia Atlantic ponudilo borznim posrednikom in bankam v Londonu ter New Yorku. Slednji bodo radi plačali celo do petdesetkrat več kot plačujejo sedaj, ker naj bi jim že hitrostna prednost ene milisekunde letno navrgla do 100 milijonov dolarjev več dobička, zato se celih šest sliši kot fantazija.

    Objavljeno: 15.9.2011
  • Windows 8!

    Včeraj se je v Anaheimu blizu Los Angelesa začela Microsoftova konferenca Build, na kateri bodo razgrnili podrobnosti o svojem naslednjem operacijskem sitemu, znanim pod kodnim imenom »Windows 8«. Konferenca je pritegnila več kot 5000 udeležencev, predvsem razvijalcev, ki so na otvoritvenem predavanju dobili prvi pogled na »Windows 8«. Konferenco je odprl Steven Sinofsky, vodja Windows in Windows Live oddelka pri Microsoftu. Povdaril je, da z »Windows 8« dotik postaja primaren način interakcije, poleg tipkovnice in miške. Pri Windows 8 najprej opazimo nov izgled, Metro vmesnik, ki spominja na Windows Phone 7 in je optimiziran za dotik. Aplikacije so predstavljene s plošicami (»tiles«), ki lahko prikažejo dodathe informacije, npr. slike, RSS feed ali število neprebranih sporočil in ki jih lahko na začetnem zaslonu (»Start screen«) uredimo po svoji želji. Premikanje po začetnem zaslonu je hitro in gladko, tudi pri zelo velikem številu ploščic. Metro aplikacije so razvite v spletni tehnologiji (HTML5 in CSS3), zapolnijo lahko celoten prikazovalnik in nimajo robov ali drugih motečih elementov. Več aplikacij lahko teče istočasno in s premiki (»gestures«) preklapljamo med njimi. Na predavanju so pokazali, kako lahko razvijemo enostavno Metro aplikacijo ali prilagodimo obstoječo SilverLight aplikacije za Metro vmesnik. Windows 8 vključuje Internet Explorer 10, Metro aplikacijo, ki ji povsem upravljamo z dotikom. Klasično namizje (»Desktop«) je le ena izmed aplikacij, ki teče v Metro okolju in je prikazana s ploščico. Omogoča združljivost in uporabo starejših programov, ki niso pisani za Metro. Windows 8 je tako povsem združljiv z aplikacijami, ki tečejo na Windows 7.

    Objavljeno: 14.9.2011
  • Samozavestni HTC z lastnim operacijskim sistemom?

    Predsednica uprave podjetja HTC, Cher Wang, je v razgovoru za revijo Economic Observer of China priznala, da se jim je na internem sestanku porodila ideja o lastnem operacijskem sistemu. Tajvanci trenutno izdelujejo naprave s sistemoma Windows Phone 7 in Android. Z dodatkom Sense se močno razlikujejo od konkurence in so pri svojem početju zelo uspešni, zato bi lasten mobilni OS bil logičen korak naprej. Wangova je poudarila, da imajo dovolj znanja o delovanju mobilnih sistemov, ampak kljub temu ni nujno, da bi operacijski sistem izdelali sami. Na spletu so se takoj po izjavi pojavila ugibanja o morebitnem prevzemu WebOSa. Lasten razvoj ali prevzem obstoječega sistema, dejstvo je, da HTC čuti pritisk zaradi nedavnega prevzema Motorole s strani očeta Androida, Googla, ki bi lahko ogrozil trenutni položaj Tajvancev na trgu, če bi Google začel favorizirati svojo lastnino.

    Objavljeno: 14.9.2011
  • Nintendov novembrski poskus

    Za konzolo 3DS vemo, da ni takšen uspeh, kot so pri podjetju Nintendo predvidevali. Časi (samo) igranja so minili in ljudje so lačni vsestranskih naprav z obiljem vsebine. 3DS ni ne eno ne drugo. A Japonci se ne predajo. Pred kratkim so dvignili prodajo naprave z drastičnim nižanjem cene, medtem ko za november načrtujejo razširitev njene namembnosti. Takrat bo na voljo programska posodobitev, ki bo uporabnikom omogočala snemanje 3D videa. Za nameček bodo istočasno streljali iz največjih topov lastne igričarske orožarne, saj med drugim na police pridejo naslovi z znanimi junaki (Mario, Zelda, …). Prav tako pa bodo konzoli s strojnim dodatkom za slabih dvajset dolarjev pripeli drugo analogno gobico, ki naj bi odpirala nove možnosti (zlo)rabe strojne opreme. Če bo to dovolj, da ljudje začnejo ceniti 3D sliko brez očal (beri: zopet začno cekini kapljati v žepe Nintenda), bomo presenečeni.

    Objavljeno: 14.9.2011
  • Intel in Google napovedala sodelovanje

    Kot je na konferenci IDF napovedal Paul Otellini, predsednik uprave Intela, bodo svoj prodor na trg pametnih telefonov poskušali udejanjiti s pomočjo Googla. Več si preberite na tej povezavi:

    Objavljeno: 13.9.2011
  • Samsung vrača udarec

    Po dobljeni bitki v Nemčiji, s katero je Apple Samsungu dokončno prepovedal prodajo tablice Galaxy 10.1 v tej evropski državi, Korejci vračajo udarec. Na sodišču v Franciji so vložili tožbo zaradi kršitve treh njihovih patentov. Za razliko od Appla, ki je napadal podobnost v zunanjosti korejske naprave z njihovo, Samsung očita Applu, da so uporabili v telefonu iPhone in tablici iPad 3G zaščitene UMTS rešitve. Stvari se z dotičnim dejanjem še bolj zapletajo, zato epiloga ni kmalu pričakovati. Prvo zaslišanje v zvezi z zadevo v Franciji je napovedano za december.

    Objavljeno: 13.9.2011
  • Po tablicah, kocke?

    Podjetje Sifteo že zbira prednaročila za izum imenovan Sifteo Cubes. Gre sicer za igračo, a nikjer ne piše, da perspektivne zasnove ne bi šlo pretvoriti v kaj več. Kocke bodo v prvi fazi združile dva svetova, klasičnega in modernega. Stare igre se bodo z njimi igrale na sodoben način. Vsaka kocka ima zaslon v velikosti poldrugega palca, ki je občutljiv za dotik, ter radijsko povezavo z bližnjim računalnikom. Vsak mali paketek ima poleg naštetega še 32-bitni ARM procesor, tri-osni pospeševalnik, 8MB pomnilnika flash, lastno tehnologijo zaznavanja bližine sorodnih predmetov in baterijo, ki omogoča do štiri ure avtonomije. S programsko opremo Sifteo Creativity Kit bo moč ustvarjati lastne izdelke in jih na kockah preizkušati do onemoglosti. Za slabih 150 dolarjev dobi kupec v začetnem kompletu tri kocke, polnilno postajo in USB ključek za povezavo z računalnikom. Zanimiva zadeva bo na voljo še ta mesec, najprej jo bodo deležni Američani in Kanadčani.

    Objavljeno: 13.9.2011
  • Digitalna knjižnica Amazon

    Ugleden ameriški časnik Wall Street Journal poroča, da spletni velikan Amazon pripravlja svojevrstno presenečenje. Obelodanili so namreč njihove načrte za digitalno knjižnico. Šlo naj bi za naročniški model, nalik servisu Netflix (ameriška digitalna videoteka), kjer bi za letno plačilo uporabnik imel na voljo večje število naslovov, med katerimi bi po želji izbiral. Kljub temu, da je ideja najprej naletela na negodovanje založnikov, je bojda Amazon že blizu dogovora z nekaterimi izmed njih. Spletni trgovec bo jeseni izdal svojo prvo tablico, a nove knjižnice na njej še ne bo moč uporabljati, kajti storitev je šele v zgodnji razvojni fazi. Ko bo znanega kaj več, vas nemudoma obvestimo. Med drugim nas najbolj zanima ali bo tovrstna usluga na voljo tudi na sončni strani Alp.

    Objavljeno: 13.9.2011
  • NBC z lažnim sporočilom

    Saj smo vedeli, da enajsti september ne bo minil brez česa podobnega kajne? Če je bil nedavni spletni pokop Steva Jobsa le zmota, je bil Twitter račun televizijske mreže NBC kompromitiran s hekerskim napadom. Nepridipravi so v njihovem imenu objavili novico o terorističnem napadu na Ground Zero, mesto, kjer sta se pred desetimi leti zrušila znamenita dvojčka. Teroristi naj bi na lokacijo bivšega World Trade centra zrušili ugrabljeno letalo. NBC se je hitro odzval in priznal digitalni napad ter obenem naprosil bralce, naj lažnega sporočila ne širijo naprej. Ostro so obsodili dejanje skupine imenovane The Script Kiddies, saj se Američani v teh dneh resnično bojijo novih napadov, s katerimi bi teroristi obeležili obletnico vsem znane tragedije.

    Objavljeno: 12.9.2011
  • Za sladoledom pride žele bombon

    Marsikaj že vemo o Ice Cream Sandwichu, novi različici mobilnega operacijskega sistema Android, ki bo po obljubah Googlovega šefa Erica Schmidta nosil letnico 2011. V njem se bodo med drugim zopet združile poti telefonov in tablic, saj bo Android 4.0 vseboval priboljške tako Gingerbreada kot Honeycomba. Ker imenovanje novih verzij po znanih slaščicah sledi abecednemu vrstnemu redu, smo že nekaj časa vedeli, da bo Sladolednemu sendviču, v angleščini z začetnico I, sledila sladka skušnjava na J. Ugibanja kako bo ime naslednjemu Androidu, ki ga pred naslednjim letom bržkone ne bo, je konec. Imenoval se bo Žele bombon oziroma Jelly Bean. Kakšni okusi nas čakajo znotraj njega, še ni znano.

    Objavljeno: 12.9.2011
  • Google pripravlja nov programski jezik: Dart

    V zadnjih tednih je bilo precej šušljanja okoli skrivnostnega projekta Dart, za katerega je Google registriral niz domenskih imen. Zdaj postaja jasno, da je v ozadju nov programski jezik, ki je namenjen bolj učinkovitemu pisanju spletnih programov. Podrobnosti "strukturiranemu spletnemu jeziku", kot temu pravijo pri Googlu, bodo znane na razvojni konferenci Goto, ki bo sredi oktobra na Danskem.

    Objavljeno: 11.9.2011
  • PaintShop Pro X4

    Corel ima novo različico priljubljenega urejevalnika fotografij, ki prinaša napredne funkcije in učinke ter hitrejše delovanje. PaintShop Pro X4 ima po novem nov nabor funkcij za pripravo fotografij po metodi HDR (več fotografij predmeta z različno osvetlitvijo in kontrastom spremenimo v eno s precej večjim dinamičnim razponom), orodje za selektivno fokusiranje posameznih delov fotografije (ponekod imenovan tudi "miniature" učinek) in vignetting (zmanjševanje svetlobe in barvne saturacije na robovih slike za poudarke na slikanem predmetu).

    Objavljeno: 11.9.2011
  • HP predstavlja 3D optični bralnik za potrošnike

    Hewlett-Packard je pripravil presenečenje in predstavil novo večfunkcijsko napravo, ki vsebuje tudi optični bralnik z zmožnostjo tridimenzionalnega slikanja predmetov iz različnih pozicij. Da ne bo pomote takoj povejmo, da rezultat tovrstnega 3D bralnika in 3D model za uporabo v animacijskih programih, temveč zelo realistična fotografija predmetov za objavo na spletu ali posredovanje prek elektronske pošte.

    Objavljeno: 10.9.2011
  • Nemčija dokončna prepovedalo prodajo Galaxy Tabov 10.1

    Še včeraj se je zdelo malo verjetno, danes pa je postalo dejstvo. Sodišče v Dusseldorfu je sprejelo dokončno prepoved prodaje za Samsungove tablice Galaxy Tab z 10,1-palčnim zaslonom, ker je ta preveč podoben Applovemu iPadu 2. Že pred nekaj tedni je Apple zahteval prepoved za Samsungove tablice na domala vseh evropskih trgih, tožbo pa so začeli v Nemčiji. Med tem so se zgodile tudi tako nenavadne poteze, kot je umik najnovejše 7,7-palčnega Galaxy Taba iz sejemskih izložb v Berlinu, tako rekoč čez noč. Kljub temu je bilo vse skupaj videti zgolj kot "nagajanje", ki je v računalniški industriji zadnje čase kar v porastu.

    Objavljeno: 10.9.2011
  • Google kupuje ocenjevalca restavracij

    Videti je, da se Google vse bolj osredotoča na ponudbo vsebin in ne zgolj orodij, kot v preteklosti. V tej luči so pravkar najavili prevzem družbe Zagat, ki sodi med najbolj znane ocenjevalce in spletne vodiče po restavracijah širom sveta. Podjetje, ki stoji za spletno storitvijo pravzaprav obstaja že od leta 1979, najprej pa so svoje storitve nudili predvsem v tiskanih medijih, kjer so prisotni tudi danes. Za zdaj še ni jasno, kam vse bo Google vključil informacije od zagata, lahko pa ugibamo, da bodo to spletni zemljevidi, družabna omrežja in brez dvoma tudi iskalnik.

    Objavljeno: 9.9.2011
  • Medion s tablicami in telefoni

    Nemški Medion, ki ga je maja kupilo kitajsko podjetje Lenovo, je na sejmu IFA predstavilo svoje prve tablične računalnike in pametne telefone na osnovi operacijskega sistema Google Android. V prodajo, predvidoma v zadnjem četrtletju letošnjega leta, bo prišel najprej tablični računalnik Lifetab P9514, ki premore 10-palčni zaslon z ločljivostjo 1280 x 800 pik, 32 GB RAM in za to kategorijo izdelkov precej pogost nabor Nvidia Tegra 2, tokrat s taktom 1 GHz.

    Objavljeno: 9.9.2011
  • Sharp prvi z 8K4K zaslonom

    V časih, ko televizorji z visoko ločljivostjo postajajo nekaj povsem običajnega, se na daljnem Japonskem že spogledujejo s še višjo ločljivostjo. V preteklih mesecih smo videli kar nekaj prototipov s tako imenovano ločljivostjo 4K2K (4.096 x 2.160 pik), japonski Sharp pa je javnost zdaj presenetil s prvim 85-palčnim zaslonom, ki zmore še bistveno več kot to - ločljivost kar 7.680 x 4.320 pik.

    Objavljeno: 9.9.2011
  • 30-minutni mrk za storitev Google Docs

    V noči med sredo in četrtkom je prišlo do daljšega izpada ene od poglavitnih storitev v oblaku, s katerimi Google pravzaprav orje ledino na področju te nove oblike dostopa do računalniških programov. Spletni urejevalnik Google Docs in pomožni program Google Drawings nista bila dostopna približno pol ure in to za vse uporabnike po svetu. Google je med tem delovanje storitev povrnil, ni pa še znan razlog, zakaj je prišlo do prekinitve delovanja.

    Objavljeno: 8.9.2011
  • Windows 8 bo vseboval virtualizacijsko tehnologijo Hyper-V

    Microsoft se je odločil, da bo prihajajoče poglavitne poteze nove generacije okolja Windows 8 javnosti predstavljal košček po košček. Najnovejše razkritje tako potrjuje dosedanje domneve, da bo tudi operacijski sistem za končne uporabnike, tako kot danes strežniške različice, vseboval virtualizacijsko tehnologijo Hyper-V. V preteklosti smo tudi v Monitorju napovedovali, da bo novo okolje Windows precej bolj oprto na virtualizacijo, zdaj pa se te domneve potrjujejo.

    Objavljeno: 8.9.2011
  • Seagate prvi s 4TB diskom

    Seagate je predstavil prvi zunanji disk, ki uporabnikom nudi prostor za 4 TB podatkov. GoFlex 4TB premore dovolj prostora za okoli 2.000 filmov v visoki ločljivosti in skoraj "neskončno" prostora za pisarniške dokumente in manj obsežne podatke. Novi zunanji disk je hkrati prvi, ki ima novo obliko in nekatere funkcionalne rešitve, na voljo pa je z vmesniki USB 2.0 in 3.0. v prvem primeru je prenos podatkov nekje med 30 in 40 MB/s, pri USB 3.0 pa dosega kar okoli 100 MB/s. Seagate napoveduje, da bodo z manjšo zamudo ponudili tudi model z vmesniki USB 2.0 in Firewire 800, ki je namenjen pretežno uporabnikom Appleovih računalnikov. Menda je v pripravi tudi različica za vmesnik Thunderbolt. Cena diska je 250 dolarjev.

    Objavljeno: 8.9.2011
  • 16 novih procesorjev Intel

    Intel je predstavil jesenske novosti na področju mikroprocesorjev za namizne in prenosne računalnike, s katerimi odgovarja na AMD-jeve procesorje Llano, z nižjimi cenami pa želi tudi spodbuditi večjo prodajo. V naboru novosti je en novi predstavnik družine Core i5, trije v družini Core i3, štirje novi mobilni štirijedrni Core i7 in peščica novih modelov Pentium ter Celeron za spodnji cenovni razred izdelkov. Neposredno na Llano cilja Core i3 2125, ki premore dve jedri in takt 3,3 GHz, ob tem pa nosi priporočeno ceno 134 dolarjev. Zanimiv je tudi novi Core i5 2320 s štirimi jedri, taktom 3,3 GHz, 6 MB velikim tretjenivojskim predpomnilnikom in integrirano grafiko Intel HD 2000.

    Objavljeno: 7.9.2011
  • Besana tudi za LibreOffice

    Podjetje Amebis, ki že vrsto let razvija in vzdržuje programski paket za odkrivanje slovničnih in slogovnih napak v slovenskih besedilih Besana, je nedavno objavilo nov (četrti) uporabniški vmesnik, ki v tej različici prvič podpira tudi uporabo gramatike v priljubljenem odprtokodnem paketu LibreOffice. Program je bil doslej na voljo le za Microsoftov pisarno oziroma urejevalnik Word, zdaj pa nudi napredno preverjanje gramatike tudi v LibreOffice.

    Objavljeno: 7.9.2011
  • Sprememba v vrhu vodstva Yahooja

    Slabi poslovni rezultat družbe Yahoo so glavni razlog, da je upravni odbor družbe odpustil dosedanjo direktorico Carol Bartz, ki je na tem mestu službovala dobri dve leti in pol. Bartzeva enostavno ni uspela obrniti poslovnih trendov in postopnega usihanja nekoč največje internetne družbe na svetu. Yahoo četrtletje za četrtletjem izgublja tržni delež na pomembnih segmentih, okrepitve in partnerstva (npr. z Microsoftom) pa niso dali pravih poslovnih rezultatov.

    Objavljeno: 7.9.2011
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji