• Strežnik Unix pod 1000 dolarjev

    Podjetje Sun Microsystems je napovedalo začetek prodaje enoprocesorskih omrežnih strežnikov serije Sun Fire V100 s procesorji UltraSPARC pri taktu 500 MHz in operacijskim sistemom Solaris po enakih ali celo nižjih cenah kot velja za arhitekturo PC. Operacijski sistem Solaris 8 velja za najboljšega med sistemi Unix, v kompletu pa so še spletni strežnik iPlanet Web Server Enterprise Edition 6.0 s popolno podporo za Javo, strežnik Apache in programski izdelek Sun Chili!Soft ASP. Ta omogoča enostavno uporabo spletnih strani ASP, ki sicer delujejo na Microsoftovih spletnih strežnikih (IIS). Prenovljeni in izboljšani strežnik Sun Fire V100 ima dodano še enoto CD-ROM, programska oprema pa je zanesljivejša in varnejša kot doslej. Vrednost vgrajene opreme je okoli 3000 ameriških dolarjev, vendar so se pri Sunu odločili za agresivno (ameriško) ceno - komaj 995 dolarjev.

    Objavljeno: 9.4.2002
  • Intel Pentium 4 z 2,4 GHz

    Intel je v začetku aprila zopet dvignil hitrostno mejo pri svojih procesorjih Pentium 4. V prodajo že prihaja različica, ki deluje s taktom 2,4 GHz, kar predstavlja nov rekord na tem področju. Tako kot dosedanja različica s taktom 2,2 GHz je novinec narejen v 0,13 mikronski arhitekturi, predvsem pa z novim postopkom, ki uporablja silicijeve rezine velikosti 300 mm, kar povečuje učinkovitost pri izdelavi. Pri Intelu navajajo, da so na novo optimizirali proizvodni proces, zato jedro Pentiuma 4 zdaj zavzema še 10 odstotkov manj prostora, kot doslej. Novinec prihaja v prodajo ravno v času, ko prodaja Pentiumom 4 močno raste. Intel zdaj proda že desetkrat toliko izdelkov mesečno, kot v ob prvi predstavitvi teh procesorjev, na kar so vplivale tudi občutno nižje cene od prvotnih. Cena novega procesorja je 562 dolarjev v količinah po 1000, Intel pa je obenem ponovil obljubo, da bodo do konca leta v prodajo poslali še druge različice s takti tja do 3 GHz.

    Objavljeno: 8.4.2002
  • Nenadna sprememba v vodstvu Microsofta

    V Microsoftu je v začetku aprila nepričakovano odstopil Rick Beluzzo, ki je doslej imel vlogo izvršnega direktorja družbe. Beluzzo bo zapustil svoje delovno mesto maja, družbo Microsoft pa septembra. Na mesto izvršnega direktorja je nastopil februarja 2001, kjer je zamenjal Roberta Herbolda. Beluzzo je prišel v družbo Microsoft septembra 1999, pred tem pa je bil direktor družbe Silicon Graphics in še prej v službi pri Hewlett Packardu. Sprememba je del nove reorganizacije, ki poteka prav zdaj v družbi Microsoft. Kot kaže, izpraznjeno delovno mesto ne nameravajo zapolniti z novim kandidatom, temveč bodo izvršne funkcije prenesli na direktorje dosedanjih sedmih poslovnih skupin, ki tvorijo družbo Microsoft, ti pa bodo odgovorni neposredno glavnemu direktorju Ballmerju.

    Objavljeno: 8.4.2002
  • Gerstner se bo še dolgo poslavljal

    Lou Gerstner, nekdanji izvršni direktor družbe IBM, se v času vodenja največje računalniške družbe na svetu ni izkazal kot posebno uspešen vizionar. IBM je spremenil v >>dolgočasno<< a uspešno podjetje, kljub temu pa odhaja v pokoj kot zelo bogat mož. Že pred tremi leti je bil "težak" okrog 500 milijonov dolarjev v delnicah, samo v lanskem letu pa je zaslužil več kot milijon dolarjev mesečno. Pred upokojitvijo je prodal IBM-ove delnice v višini 115 milijonov dolarjev, nekaj pa mu bo kapnilo tudi v prihodnje. Z novo IBM-ovo upravo, ki jo zdaj vodi Sam Palmisano, se je dogovoril, da bo še eno leto nastopal v vlogi predsednika družbe. Po tem pa ima še desetletno pogodbo o svetovanju, v katero spada tudi neomejena uporaba letal, avtomobilov, pisarne in stanovanja. Lou Gerstner bo še dolgo mahal v slovo - in bogatel.

    Objavljeno: 8.4.2002
  • AMD z obilnejšim kolačem

    AMD je s svojim procesorjem Athlon v letu 2001 na področju namiznih računalnikov povečal svoj tržni delež z 18 na 22 odstotkov, je ugotovila raziskovalna družba Gartner. AMD-ju je šlo lani še posebej dobro pri končnih uporabnikih na Japonskem in v zahodni Evropi, v ZDA pa so se usmerili predvsem na namizne računalnike za podjetja. Na Japonskem je bil Athlon vgrajen v 42 odstotkov računalnikov za domačo rabo, v zahodni Evropi je bil lani ta delež 41-odstoten, v vzhodni Evropi pa so pristali pri 28 odstotkih. AMD je imel po podatkih druge raziskovalne družbe Mercury Research v letu 2001 20,2-odstotni delež (leta 2000 16,7 odstotka) na trgu procesorjev, vključno s prenosnimi računalniki in strežniki. Intel je zaradi AMD-jevega vzpona izgubil nekaj tržnega deleža, z 82,2 odstotka v letu 2000 pa je padel na lanskih 78,7 odstotka.

    Objavljeno: 8.4.2002
  • Slabo tretje trimesečje za Oracle

    Oracle je v tretjem trimesečju ustvaril 2,2 milijarde dolarjev prihodka, leto poprej pa 2,6 milijarde dolarjev. Zmanjšal se je tudi neto zaslužek - s 582 na 508 milijonov dolarjev. Vodstvo Oracla je razloge za slabše poslovne rezultate našlo v manjših vlaganjih v tehnologijo, predvsem na področju telekomunikacij, finančnih storitev in proizvodnji visoke tehnologije. V drugem četrtletju, ki se je končalo 30. novembra lani, je Oracle zabeležil 2,4 milijarde dolarjev prihodka in 549 milijonov dolarjev neto zaslužka. Decembra lani so tudi objavili, da bodo postopoma odpustili 800 zaposlenih.

    Objavljeno: 7.4.2002
  • Milijardna knjigovodska napaka

    Microsoft je po opozorilu Ameriške komisije za trg vrednostnih papirjev v finančnem poročilu za leto 2001 ugotovil napako v višini ene milijarde dolarjev. Napaka se jim je primerila pri postavki, ki označuje prihodek za nedobavljene, a že plačane izdelke ali storitve. Namesto 4,79 milijard dolarjev za drugo polovico leta 2001 se je Microsoftovim računovodjem zapisalo "le" 3,83 milijarde dolarjev. Kljub temu >>majhnemu<< spodrsljaju pa ostaja večina finančnih kazalcev v podjetju nespremenjenih.

    Objavljeno: 7.4.2002
  • Trg proteinskih biočipov bo zrasel

    Po ugotovitvah tržne raziskovalne družbe BioInsights naj bi se trg proteinskih biočipov do leta 2006 povečal kar za desetkrat, vreden pa naj bi bil okoli 700 milijonov dolarjev. Proteinski biočipi so stekleni čipi, prekriti s proteini, uporabljajo pa jih za odkrivanje novih zdravil in testiranje medsebojnih vplivov med proteini. Povpraševanje pa proteinskih biočipih v naslednjih letih naj bi se povečalo zaradi vse večjih potreb po odkrivanju novih zdravil, zniževanja stroškov in vstopa novih podjetij na to tržišče.

    Objavljeno: 7.4.2002
  • Kupca za PGP ne iščejo več

    Podjetje Network Associates (NAI) je sporočilo, da je zaradi preskromnih ponudb ustavilo iskanje kupca za šifrirne izdelke PGP. NAI izdeluje tudi protivirusni program McAfee, v katerega so vgrajeni tudi elementi paketa PGP. Morebitni kupec bi moral vzdrževati obe tehnologiji, kar pa je bil očitno prezahteven pogoj, ugotavljajo pri NAI. Oddelek za nadaljnji razvoj PGP je ostal pred kratkim brez 18 zaposlenih, kljub temu pa se zgodba ne bo končala. PGP je še vedno mogoče brezplačno naložiti s številnih spletnih strani in tako bo (zaenkrat) tudi vnaprej.

    Objavljeno: 6.4.2002
  • Manj terenskega dodatka

    Uprava Microsofta se je odločila, da bo 1600 zaposlenim delavcem v Silicijevi dolini in San Franciscu za deset odstotnih točk znižala 25-odstotni dodatek k redni plači. Odslej bodo ti delavci prejemali 15-odstotni bonus in se izenačili s kolegi v New Yorku. Microsoft je začel izplačevati tako visoke dodatke pred dvema letoma, ko je bila revolucija podjetij pikakom na vrhuncu in je bilo strokovnjake težko zadržati. Eden od razlogov za dodatek k plači so bile tudi izredno visoke cene za nakup ali najem stanovanj. Čeprav se cene nepremičnin niso bistveno znižale, si Microsoft zaradi slabšega stanja v računalniški industriji zdaj lahko privošči znižanje bonusa.

    Objavljeno: 6.4.2002
  • Tudi izraz Windows je vprašljiv

    Tak odgovor je dobil Microsoft v zvezi s tožbo, ki jo je softverski velikan zaradi zlorabe imena in zavajanja kupcev vložil proti malemu proizvajalcu programske opreme Lindows.com. Družbo Lindows je pred šestimi meseci ustanovil nekdanji izvršni direktor družbe MP3.com Michael Robertson, ukvarja pa se z razvojem Linuxa, ki bo lahko poganjal programe za Windows. Sodišče na prvi stopnji je zavrnilo Microsoftovo zahtevo po zaprtju Lindowsove spletne strani in prepovedi uporabe izraza Lindows. Sodnik je kot enega od glavnih argumentov za to odločitev navedel tudi vprašljivost zaščitenosti izraza Windows. Operacijski sistem Windows je dobil svoje ime leta 1983, Microsoft pa je takrat uporabil že uveljavljen pojem, ki je označeval uporabo grafičnega uporabniškega vmesnika (GUI).

    Objavljeno: 6.4.2002
  • Morpheus bo plačljiv

    Morpheus, ki deluje v okviru glasbenih dveri MusicCity.com, je še eden od servisov za izmenjavo datotek med uporabniki, ki je podlegel številnim tožbam s strani založb in lastnikov avtorskih pravic. V podjetju StreamCast Networks, ki je lastnik servisa, so se odločili za uvedbo lastne tehnologije CintoA, s katero bodo zaščitili digitalne avtorske pravice. Najprej so povabili k sodelovanju neodvisne založbe in avtorje, ki bodo morali za vstop v servis plačati tisoč dolarjev. Iztržek od prodaje glasbenih datotek si bodo delili po sistemu 70:30 v korist avtorjev. Nova, plačljiva ponudba bo na voljo aprila, lastniki Morpheusa pa so optimistični, saj si je novo različico programske opreme za izmenjavo datotek Morpheus Preview Edition v prvih desetih dneh po objavi naložilo kar 25 milijonov uporabnikov.

    Objavljeno: 5.4.2002
  • Microsoft spet na zatožni klopi

    Družba Network Commerce, ki se ukvarja s spletnimi storitvami, je pričela nov sodni proces proti Microsoftu. Sojenje naj bi se začelo septembra 2003, porotniki pa bodo razsodili, ali je Microsoft nezakonito uporabljal patent, ki ga je Network Commerce zaščitil junija 2000, ali ne. Gre za posebno metodo pri prodaji programske opreme, digitalne glasbe in digitalnega videa preko interneta, ki naj bi jo Microsoft ukradel in vgradil v okolje Windows oziroma njegov večpredstavni predvajalnik Windows Media Player. Pri vsem skupaj je zanimivo, da je predsednik uprave in izvršni direktor družbe Network Commerce Dwayne Walker od leta 1989 do 1996 zasedal nekaj ključnih položajev v Microsoftu. Walker pričakuje sporazumno razrešitev spora, sicer pa upa, da bo Microsoft odkupil licenco. Network Commerce je pred kratkim zaradi podobne kršitve patenta vložil tudi tožbo zoper Liquid Audio.

    Objavljeno: 5.4.2002
  • Prvi kodirnik za pretočno predvajanje MPEG-4 v stvarnem času

    Podjetje Envivio je izdalo program Live Broadcaster. To je prvi kodirnik zapisa MPEG-4, ki deluje v stvarnem času in omogoča spletno predvajanje videa v pretočnem zapisu s polno ločljivostjo DVD (720x576 pik). Live Broadcaster prinaša izboljšane algoritme za stiskanje toka podatkov (video in zvok), tako da pri manjši pasovni širini prenaša kvalitetnejšo sliko. Program je optimiziran za strežnike z Intelovim procesorjem Xeon ter odjemalce s procesorjem Pentium 4. Pri optimizaciji jim je pomagal kar Intel, ki se je tudi priključil nekaterim tržnim dejavnostim podjetja Envivio. Te naj bi omogočile pospešen sprejem zapisa MPEG-4 kot standarda za večpredstavnost.

    Objavljeno: 5.4.2002
  • Acerjev novi prenosnik v spodnjem cenovnem razredu

    Podjetje Acer je predstavilo nov prenosni računalnik TravelMate 220. Kot vsi Acerjevi prenosniki ima tudi TravelMate vgrajen modem in omrežni priključek, za izdelek nižjega razreda pa ima odslej tudi velik 14,1-palčni zaslon z aktivno matriko, v notranjosti pa procesor Intel Celeron, do 32MB grafičnega pomnilnika za kvalitetno večpredstavnost, stereo zvok in izbiro med CD-ROM, DVD-ROM ali DVD-ROM/CD-RW enotami. Možna je izbira med operacijskimi sistemi podjetja Microsoft, Windows XP Home, Windows XP Professional in Windows 2000 Professional ter programski dodatki, med katerimi ne manjka protivirusni program Norton Anti-Virus.

    Objavljeno: 5.4.2002
  • Težav z virusi še ne bo konec

    Raziskava podjetja TruSecure, ki se ukvarja z varnostnimi storitvami, je pokazala, da so podjetja lani utrpela povprečno 113 virusnih okužb mesečno na tisoč računalnikov. Anketa je trajala od januarja 2000 do avgusta 2001, zajela pa je tristo podjetij, ki so imela vsaj petsto osebnih računalnikov, vsaj dve lokalni omrežji in vsaj dva zaposlena, ki sta delala na daljavo. Iz rezultatov raziskave je bilo razvidno, da so bila za 80 odstotkov virusov kriva množična elektronska pisma. V podjetju TruSecure menijo, da se bodo težave z virusi v prihodnje še povečevale, zato opozarjajo na protivirusno zaščito. Podjetja bodo morala "loviti" viruse na vhodu v lokalna omrežja, nič manj pa niso pomembni ažurni protivirusni programi na namiznih računalnikih in opozarjanje zaposlenih, naj bodo previdni pri odpiranju pripetih datotek k elektronski pošti.

    Objavljeno: 4.4.2002
  • Orodje za nadzor Macov na daljavo

    Apple je najavil izid programa Apple Remote Desktop za Mac OS X. Program omogoča daljinski nadzor Macov, povezanih v lokalno omrežje (tudi brezžično) ali priključenih v splet. Program na primer omogoča učiteljem, da spremljajo namizja računalnikov, s katerimi delajo učenci. S svojega računalnika lahko na delovna mesta učencev posredujejo skupinske prikaze, zahtevajo njihovo pozornost ali jim pomagajo pri težavah z računalnikom. Sistemski upravljavci lahko s svojega računalnika zagotavljajo uporabnikom pomoč na daljavo, spreminjajo nastavitve računalnikov ali pa nanje nameščajo programsko opremo.

    Objavljeno: 4.4.2002
  • Varnostna vrata 3Com OfficeConnect

    Podjetje 3Com je za mala podjetja, ki imajo hiter kabelski ali DSL dostop do spleta, izdelalo napravo OfficeConnect Secure Gateway. Varnostna vrata OfficeConnect združujejo več varnostnih rešitev, vključno s požarnim zidom in možnostjo uporabe povezav za navidezna zasebna omreža (VPN). Varnostna vrata OfficeConnect vključimo v obstoječe omrežje s pomočjo navadne omrežne povezave ethernet. Ker naprava vsebuje tudi stikalo s štirimi priključki za lokalno omrežje, je primerna tudi za rabo v manjših podjetjih in domačo rabo, kjer nadomešča doslej več ločenih rešitev. Po drugi strani pa je OfficeConnect Secure Gateway dovolj zmogljiv, da lahko hkrati eno kabelsko ali DSL poevazvo uporablja do 250 uporabnikov, kar izjemno zmanjša stroške širokopasovnega priklopa. Naprava bo v ZDA naprodaj za okoli 350 dolarjev.

    Objavljeno: 4.4.2002
  • Cisco Systems uvaja 10GB omrežja

    Pri podjetju Cisco Systems so povedali, da v zadnjem času že nekaj univerz po svetu uporablja njihovo najnovejšo tehnologijo za 10-gigabitna omrežja ethernet. To so avstralska univerza za tehnologijo Curtin, univerza v Kyotu na Japonskem in državna univerza Arkansas v ZDA. Po mnenju predstavnikov podjetja so omrežja ethernet v svetu najbolj pogosta, zato je prehod na večje hitrosti pri protokolu IP izjemno enostaven. Hitrejši pretok je še posebej primeren za učenje na daljavo, recimo za rabo pretočnih video posnetkov. 10-gigabitni moduli ethernet uporabljajo standard IEEE 802.3ae, ki je še v razvoju, združljivi pa so z stikali Catalyst 6500. Zagotovljena je tudi združljivost z usmerjevalniki serije 7600 in popolna podpora za Ciscovo arhitekturo za glas, video in združene podatke (AVVID).

    Objavljeno: 4.4.2002
  • Modularni Windowsi?

    V protimonopolnem sodnem postopku devetih ameriških zveznih držav proti Microsoftu je prišlo do zanimivega preobrata. Zvezne države so najprej zahtevale od Microsofta le izvorno kodo, zdaj pa si prizadevajo, da bi bil Windows izdelan modularno. Na ta način bi lahko izdelovalci na svoje računalnike namestili operacijski sistem Windows brez Microsoftovega brskalnika, predvajalnika večpredstavnostnih datotek ali programa za klepetanje. Predstavniki Microsofta s predsednikom uprave Stevom Ballmerjem na čelu se temu seveda upirajo, saj naj bi to ne bili več celoviti Windowsi. Poleg tega pa bi imela konkurenca popoln vpogled v sestavo operacijskega sistema, kar bi ji omogočilo kloniranje, dodajajo pri Microsoftu in grozijo, da v razvoj takih Oken ne bodo več vlagali.

    Objavljeno: 3.4.2002
  • Oracle se vrača v Srbijo

    Oracle Jugoslavija je do začetka mednarodne izolacije ZRJ že skrbel za informacijsko razvitost na področju južnega Balkana, zdaj pa se to poslovanje obnavlja ob sodelovanju strokovnjakov podjetja Oracle Software iz Ljubljane. Konec marca je bila prva velika predstavitev Oraclove tehnologije in rešitev v Beogradu, ta prireditev pa se bo v prihodnje razvila v srbsko različico slovenske konference SIOUG. Dokaz pomena Oraclove prisotnosti v tem delu južnega Balkana je pogodba o sodelovanju in uvajanju sodobnih informacijskih tehnologij, ki jo je Oracle podpisal s srbsko vlado. V imenu srbske vlade je pogodbo podpisal prof. dr. Dragan Domazet, minister za znanost, tehnologijo in razvoj.

    Objavljeno: 3.4.2002
  • Slike namesto šibkih gesel

    Raziskovalci pri Microsoftu se ukvarjajo z možnostjo uporabe nove vrste gesel, ki bi si jih bilo lahko zapomniti, hkrati pa bi predstavljala trd oreh za razbijanje. Obetavno možnost predstavlja uporaba vizualnih gesel, saj si ljudje ponavadi laže zapomnijo slike kot nesmiselne nize znakov. Strokovnjak za šifriranje pri Microsoftu Darko Kirovski je predstavil prototipni sistem za ustvarjanje močnih gesel. Na zaslonu polnem državnih zastav kliknemo na nekaj točk na zaslonu, ki ustrezajo določenim računalniškim pikam. Program spremeni zaporedje pik v naključno število in ga shrani na disk. Za vnos gesla mora uporabnik ponovno klikniti na iste točke v enakem zaporedju.

    Objavljeno: 3.4.2002
  • Dvojni procesorji v Intelovih ultra-kompaktnih strežnikih

    Podjetje Intel je napovedalo začetek prodaje novih procesorjev za dvoprocesorske module za arhitekturo strežniških rezin. Strežniki temeljijo na novih nizkonapetostnih procesorjih Intel Pentium III s taktom 800 MHz, kar omogoča do 63 odstotkov večjo zmogljivost kot pri eno-procesorskih sistemih. Novi strežniki omogočajo uporabo mnogo večjih pomnilnikov (do 4 GB). Ultra-kompaktne strežniške rezine so kompromis med številom procesorjev ter velikostjo in hlajenjem, pri ponudnikih spletnih storitev pa so popularne zaradi manjše cene najema prostorov in elektrike. Zlagajo jih navpično, eno poleg druge, podobno kot knjige. Vsak od uporabljenih procesorjev ima 512 KB velik drugonivojski predpomnilnik, podpirajo pa tudi pomnilnike SDRAM in sistemsko vodilo 133 MHz. Procesorji so izdelani v Intelovi 0,13-mikronski tehnologiji.

    Objavljeno: 3.4.2002
  • Postopno uveljavljanje upravljanja s projekti

    Konec marca je bila na sporedu prireditev Dan Comlanda, že tretja po vrsti. Comlandovi strokovnjaki, pa tudi precej gostujočih predavateljev, je predstavilo Comlandove rešitve in novosti v teoriji in praksi. Od 150 prijavljenih se je prireditve udeležilo 105 slušateljev, s čimer so bili v Comlandu dokaj zadovoljni. "Celodnevna prireditev je bila namenjena predvsem tistim, ki v podjetjih vodijo službe za informatiko in ki lahko že odločajo, ne pa programerjem," pojasnjuje direktor Comlanda Tomaž Pogačnik.

    Objavljeno: 3.4.2002
  • Ponudnikov CRM-ja ne skrbi Microsoftov vstop na to področje

    Microsoftova objavlja, da namerava skupaj z lani prevzetim podjetjem Great Plains Software konec leta pričeti tržiti lastno rešitev za poslovanje s strankami (CRM - customer relationship maganement), kot kaže ni zaskrbela ponudnikov tovrstnih rešitev.

    Objavljeno: 2.4.2002
  • Microsoft pripravlja novo različico storitev .Net

    Čeprav še ni razvitega jasnega poslovnega načrta za spletne storitve, pripravljajo pri Microsoftu že drugo različico infrastrukture za spletne storitve .Net My Services, bolj znano pod razvojnim imenom Hailstorm. Kot razlagajo predstavniki Microsofta je prva testna različica infrastrukture, ki so jo predstavili oktobra, naletela na dober odziv pri razvijalcih programske opreme in storitev, vendar so ti zahtevali možnost, da bi te spletne storitve bilo mogoče gostiti in upravljati v omrežjih večjega števila ponudnikov storitev.

    Objavljeno: 2.4.2002
  • Manjše povpraševanje po enotah Zip in Jaz

    Izdelovalec zunanjih pomnilniških enot Iomega je objavil, da so zaradi prestrukturiranja podjetja in manjšega povpraševanja po enotah Zip in Jaz ter zunanjih zapisovalnikih CD-RW, ki predstavljajo najpomembnejši del njihove palete izdelkov, lansko leto zabeležili manjši dobiček od pričakovanj. Tako je dobiček znašal le 3,9 milijona dolarjev, v primerjavi z 22 milijoni iz leta poprej. Vodstvo Iomege je napovedalo, da bo naslednje leto bolj uspešno, saj nameravajo v sklopu prestrukturiranja podjetja postati ponudnik celovitih rešitev za arhiviranje in shranjevanje podatkov.

    Objavljeno: 2.4.2002
  • Allied Telesyn za velike, Corega za majhne

    Podružnica družbe Allied Telesyn je na Dunaju že tretje leto pripravila posebno tiskovno konferenco Po CeBit-u, na kateri je novinarjem predstavila najnovejšo paleto proizvodov in predvsem poslovno strategijo za prihodnje. Po besedah zelo samozavestnih predstavnikov podjetja so uspešno zaključili reorganizacijo poslovanja in strategijo za izgradnjo učno-servisne verige. Allied Telesyn obstaja 15 let, po neodvisnih ameriških tržnih raziskavah, pa predstavlja petega največjega svetovnega proizvajalca omrežne opreme. V Evropi je položaj še celo boljši, v Sloveniji recimo tretji (za 3COM in Cisco Systems). Kljub počasni gospodarski rasti v IT sektorju je v Evropi Allied Telesyn dosegel 14-odstotno rast, kar je dvakrat več, kot je povprečje rasti v tej veji. Slovenija je lani predstavljala za Allied Telesyn 3,23 odstotka tržišča, kar je sorazmerno velikosti države (razen Hrvaške in Madžarske, ki sta nižje).

    Objavljeno: 2.4.2002
  • Samsung z novo različico ročnega računalnika/telefona

    Šele dober mesec po predstavitvi prvega modela križanca med mobilnim telefonom in ročnim računalnikom SPH-i300, so pri Samsungu na domačem, korejskem tržišču že predstavili naslednjo generacijo, SPH-M330. Tudi SPH-M330 deluje le na omrežjih CDMA 2000 in temelji na operacijskem sistemu PalmOS, bistveni izboljšavi v primerjavi s predhodnikom pa sta zaslon z ločljivostjo 160 x 240, ki zmore prav tako prikazati 256 barv in priključek za digitalni fotoaparat ali spletno kamero. Glede na dejstvo, da je SPH-i300 napovedan šele za drugo polovico 2002 za evropsko tržišče, je vprašanje kdaj bo k nam prišel še novejši SPH-M330.

    Objavljeno: 1.4.2002
  • Microsoft ponovno prestavil prihod strežnika Windows.Net Server

    Kot je pričakovalo mnogo analitikov, so pri Microsoftu ponovno prestavili izdajo strežnika Windows.Net Server, ki bo nasledil dosedanji izdelek Windows 2000 Server. Napovedani datum izdaje je bil druga polovica lanskega leta, nakar so vse skupaj predstavili na letošnjo pomlad, sedaj pa so sporočili, da bo šele poleti na voljo zadnja testna različica (Release Candidate), končni izdelek pa v drugi polovici leta.

    Objavljeno: 1.4.2002
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji