• HP predstavil specifikacijo za strežniške rezine OpenBlade

    Hewlett-Packard, eden vodilnih ponudnikov tako imenovanih strežniških rezin (blade server) in ustanovitelj združenja Blade Server Alliance Program, je objavil specifikacijo OpenBlade, ki temelji na odprtih standardih za združljivost med strežniškimi rezinami različnih proizvajalcev.

    Objavljeno: 1.4.2002
  • Program za nadzor elektronskega klepeta

    Podjetje FaceTime Communications je objavilo drugo različico programa IM Auditor, ki odgovornim v podjetjih omogoča vpogled v pogovore zaposlenih preko programov za elektronsko kramljanje kot so AOL-ov AIM, Windows Messenger in Yahoo Messenger ter onemogočanje uporabe teh programov. V prvi vrsti je IM Auditor namenjen finančnim in drugim podjetjem, ki morajo v skladu z ameriško zakonodajo spremljati elektronsko komunikacijo v celotnem podjetju, najverjetneje pa se bo program zdel uporaben tudi podjetjem v drugih dejavnostih in državah. Programska oprema bdi nad prehodom informacij za požarnim zidom podjetja, jih zapisuje v dnevnik in po potrebi filtrira ter pošilja poročila nadzorniku omrežja.

    Objavljeno: 1.4.2002
  • Oracle z manjšim zaslužkom

    Vodilni pri Oraclu so napovedali, da bodo v tretjem poslovnem četrtletju dosegli podobne poslovne rezultate kot v prejšnje trimesečju, ki se je končalo 30. novembra 2001. V tem obdobju so zabeležili 27-odstotni padec pri prodaji programske opreme in enajst odstotkov manjši skupni prihodek kot pred letom dni. Prodaja v ZDA in Evropi se sicer počasi izboljšuje, za rdeče številke pa je kriva slaba prodaja v Aziji. Ob koncu drugega trimesečja so pri Oraclu napovedali tudi odpuščanje enega do dveh odstotkov med 42-tisočglavo množico zaposlenih.

    Objavljeno: 1.4.2002
  • Samsung napoveduje DDR400

    Uporabniki še niso niti dobro zaobjeli pomnilnikov DDR266, kaj šele hitrejšega standarda DDR333, pa proizvajalci pomnilnikov napovedujejo že hitrejše različice. Samsung je tik pred začetkom proizvodnje pomnilnika DDR400, ki bo imel teoretično prepustnost 3,2 GB/s. Ko ga bodo podprli tudi proizvajalci sistemskih naborov, bo pomnilnik resna konkurenca prihajajočemu Rambusovemu pomnilniku RDRAM 4200, ki ga najpogosteje omenjajo kot pomnilnik za vrhunske zmogljivosti. Napredek v pomnilniških tehnologijah je vse hitrejši in marsikdo mu težko sledi, kar je videti že po tem, da ima trenutno le VIA nabor (Apollo KT333), ki podpira pomnilnik DDR333, ostali proizvajalci pa zmorejo >>šele<< DDR266.

    Objavljeno: 31.3.2002
  • Peregrine bo v rešitve vključil orodja za poslovno inteligenco

    Podjetje Business Objects, ki razvija orodja za poslovno inteligenco (business inteligence), je podpisalo dogovor o vključevanju svojih orodij v izdelke ponudnika rešitev za upravljanje infrastrukture Peregrine.

    Objavljeno: 31.3.2002
  • IBM predstavil vizijo elektronskega sodelovanja

    Strokovnjaki iz IBM-ovih laboratorijev so predstavili svojo vizijo prihodnosti elektronskega komuniciranja in sodelovanja. Program Babble in njegova spletna različica Loops sta osnovana na elektronskem klepetu, ki z animacijami vizualno predstavljata udeležence, niti pogovora in njihove nivoje aktivnosti. Te animacije so mišljene kot nadomestki neverbalnih elementov komunikacije, ki jih pri spletnem kramljanju ali dopisovanju preko elektronske pošte ne moremo opaziti.

    Objavljeno: 31.3.2002
  • Telefonske storitve s IP protokolom bodo rasle le počasi

    Ameriško podjetje za raziskavo trga telefonskih storitev Insight Research je napovedalo, da bo uporaba internetnega protokola IP omogočile nove storitve in pocenitev doslej obstoječih, vendar bodo še naprej predstavljale le manjši del dohodka telekomunikacijskih ponudnikov. Večina telekomunikacijskih storitev danes poteka s klasičnimi preklopnimi omrežji, razvoj novih storitev pa bi bil hitrejši in lažji, če bi uporabili internetni protokol. Študija predvideva rast storitev na področjih zvočnih in video konferenc in pri storitvah, ki po določenih kriterijih izbirajo klice in ponudbe, ki jih stranka v danem trenutku želi sprejeti, ostale pa preusmerijo. Zanimivo naj bi bilo še združevanje različnih vrst sporočil: glasovna sporočila, elektronska pošta in faksirana sporočila naj bi se tako zbirala na osebnem računalniku kot tekstovni zapis, na telefonu pa kot zvočni zapis.

    Objavljeno: 30.3.2002
  • Sun se je odločil za strežnike rezine

    Družba Sun bo do sredine letošnjega leta skušala povrniti del tržišča na področju strežnikov, ki so ji ga prevzeli tekmeci. To bodo storili s strežniki z Intelovimi procesorji in okoljem Linux ter strežniki s Sunovimi procesorji UltraSparc in operacijskim sistemom Solaris. Prodor bodo začeli z enostavnejšimi eno-procesorskimi moduli za arhitekturo strežniških rezin, ki se v ohišje zlagajo podobno kot knjige, vsak pa vsebuje po en procesorski del (CPU), pomnilniški modul in trdi disk. V posamezno ohišje bo mogoče vgraditi do 16 modulov, prek osem omrežnih priključkov ethernet, pa jih bo mogoče povezovati v gruče prek zmogljivega gigabitnega stikala. Ta način gradnje strežnikov ni brez problemov, oteženo je hlajenje procesorjev, povezovanje ter iskanje napak, vendar predstavniki družbe Sun za prihodnje leto napovedujejo še bolj radikalen poseg - moduli naj bi izgubili še trde diske, podatke pa naj bi črpali neposredno iz omrežnih pomnilniških sistemov.

    Objavljeno: 30.3.2002
  • Dvoprocesorski mobilni telefoni

    Tri vodilna japonska podjetja na področju mobilnih telefonov, NEC, Matsushita Electric in Matsushita Communication so na japonskem predstavila platformo za mobilne telefone tretje generacije, pri katerih bosta za uspešno delovanje skrbela kar dva procesorja. En procesor bo namenjen izključno komunikaciji, drugi pa poganjanju programov, s tako delitvijo dela pa bodo telefoni omogočali hitrejše in bolj zanesljivo delovanje.

    Objavljeno: 30.3.2002
  • Konzorcij za izmenljive diske

    8 japonskih proizvajalcev se je združilo v konzorcij iVDR (Information Versatile Disk for Removable usage), ki si je za cilj zadal standardizacijo in popularizacijo izmenljivih diskov, ki temeljijo na današnjih 2,5 palčnih diskih, danes tipično uporabljenih v prenosnih računalnikih.

    Objavljeno: 29.3.2002
  • Novo obdobje odnosov med Applom in Microsoftom?

    Pred petimi leti sta računalniška giganta ter večna tekmeca, Apple in Microsoft, sklenila dogovor o sodelovanju. Microsoft se je zavezal, da bo nadaljeval z razvojem pisarniškega paketa Office za Mace, v zameno pa je Apple v vse svoje nove računalnike namestil brskalnik Internet Explorer. Za nameček je Microsoft kupil za 150 milijonov dolarjev Applovih delnic, Apple pa je opustil tožbo proti Microsoftu zaradi kršenja intelektualne lastnine, ki se je pred tem vlekla več let.

    Objavljeno: 29.3.2002
  • Novi Unix strežnik srednjega razreda Hewlett-Packard

    Družba Hewlett-Packard je za napovedala začetek prodaje novega strežnika HP rp7410 za okolje Unix, namenjenega srednje velikim podjetjem, ponudnikom spletnih storitev in za visoko zahtevna računska okolja. Strežnik ima do osem procesorjev PA-8700, ki delujejo pri taktih od 650 do 750 MHz, mogoča pa je kasnejša nadgradnja s prihodnjimi procesorji iz družine PA-RISC ali Intelovimi procesorji Itanium. Družba Hewlett-Packard je v strežnik srednjega razreda uspešno prenesla večino lastnosti, ki so jih doslej imeli le večji bratje. To je predvsem dinamična tvorba navideznih procesorskih particij, kar omogoča, da računalnik z več procesorji deluje kot več neodvisnih računalnikov. Model rp7410 odlikujejo še štirikrat manjše dimenzije, kot je doslej.

    Objavljeno: 29.3.2002
  • Casiov akumulator za občutno daljše delovanje prenosnih naprav

    Podjetje Casio razvija akumulator na osnovi tehnologije gorilnih celic. Z njim bo lahko prenosni računalnik deloval do 20 ur, kar je štirikrat več, kot danes zmorejo najzmogljivejši akumulatorji s tehnologijo litijevih ionov. Nove akumulatorje bodo začeli proizvajati predvidoma čez dve leti, uporabili pa jih bodo tudi v Casiovih digitalnih fotoaparatih, ročnih računalnikih in prenosnih telefonih. Tehnologija gorilnih celic temelji na kemični reakciji med vodikom in kisikom. Podobno tehnologijo razvijajo tudi pri Toshibi, Hitachiju in Motoroli.

    Objavljeno: 29.3.2002
  • IBM proti (Sun) Cobaltu

    Sunovu tanki strežniki Cobalt Raq so pri ponudnikih interneta in storitev tako zelo priljubljene, da je sklenil svoj lonček prisloniti tudi veliki IBM. Cobalt Raq je majhna naprava, ki jo namestimo v standardno 19 palčno ohišje in vsebuje vse potrebno za postavitev spletnega strežnika.

    Objavljeno: 28.3.2002
  • Brezžično za doma

    Kljub mesecu >>oddiha<< od programiranja, ki so si ga zaradi utrjevanja varnosti svojih izdelkov vzeli Microsoftovi strokovnjaki, nekateri projekti nemoteno tečejo dalje. Ekipa XP Home Networking team je opozorila nase z omejenim razpisom za preizkuševalce, ki naj bi Microsoftu izboljšali vpogled kako naj bi v prihodnosti izgledala brezžična domača omrežja.

    Objavljeno: 28.3.2002
  • Dopolnjena Symantecova družina programov za Mac OS X

    Symantec je najavil novi različici programskih paketov za Mace, Norton Internet Security in Norton System Works. S tem so pri Symantecu vse svoje programe za Mace naredili združljive z novim operacijskim sistemom. Norton Internet Security 2 zagotavlja varnejšo uporabo interneta in izboljšano zaščito občutljivih podatkov. Dodana je možnost nadzorovanja pretoka zaupnih podatkov (npr. številk kreditnih kartic), kakor je tudi onemogočeno pojavljanje nadležnih oken z reklamami. V paketu dobimo še programe Norton Personal Firewall for Macintosh 2.0, Norton Antivirus 8.0, Who's There? in iClean. Prvi Mace ščiti pred vdori iz spleta, drugi pa pred virusi in ostalimi škodljivimi programi, ki za uporabnike Macov sicer ne predstavljajo take grožnje kot za uporabnike računalnikov PC. Who's There? iz podjetja OpenDoor Networks zbira podatke o poskusih vdorov iz interneta, iClean (Aladdin Systems) pa je namenjen za hitro brisanje piškotkov ter datotek z zgodovino brskanja in predpomnjenih spletnih strani.

    Objavljeno: 28.3.2002
  • Kmalu novi XML standard za biometrijo

    Organizacija za oblikovanje podatkovnih standardov OASIS, ki razvija standarde za podatkovne izmenjave na podlagi tehnologije XML in spletne storitve, je oblikovala komisijo, ki bo razvila XML shemo za biometrične podatke. Biometrija je tehnologija, ki za ugotavljanje posameznikove identitete uporablja njegove edinstvene značilnosti, kot so prstni odtisi in struktura roženice. Zanimanje za biometrijo je naraslo po terorističnih napadih 11. septembra, še posebej pri letaliških družbah. Komisija bo oblikovala standard s pomočjo katerega bo mogoče biometrične podatke prenašati s pomočjo tehnologije XML. Z definiranjem enotnega zapisa za biometrične podatke pa bodo zagotovili izmenljivost med operacijskimi sistemi.

    Objavljeno: 28.3.2002
  • Novi Canonov hitrostni rekorder

    Canon je predstavil novi brizgalnik s podporo za fotografsko kvaliteto izpisa Canon Bubble Jet S900, ki podira hitrostne rekorde. Barvno fotografijo velikosti A4 natisne na posebni papir Photo Paper Pro v eni minuti, fotografijo velikosti 10x15 cm pa v pol minute. Ločljivost tiskanja je 2400 x 1200 pik na palec. Tiskalnik uporablja Canonovi tehnologiji Microfine Droplet in Single Ink, kar omogoča zamenjavo posamične kartuše, ko zmanjka barvila. Fotografije, natisnjene na papirju Photo Paper Pro, so po trditvah Canona obstojne vsaj 25 let. S900 ima vmesnik USB in je združljiv z Okni 98, ME, 2000 in XP ter Mac OS.

    Objavljeno: 27.3.2002
  • Pri IBM z rešitvami za razpršene sisteme

    Pri družbi IBM so predstavili razvoj nove programske opreme, sistemov za hranjenje podatkov in strežnikov, ki ustrezajo konceptu razpršenih sistemov (grid computing). IBM je že pred časom uporabil ta koncept za svoj testni superračunalnik "BlueGrid", ki je združil sisteme v IBM-ovih laboratorijih v ZDA, Izraelu, Švici, Veliki Britaniji in na Japonskem. Princip uporabe sredstev v med sabo geografsko ločenih sistemih poveča zmogljivosti procesiranja in glede na lokalne sisteme neprimerno bolj učinkovito koordinira (razporeja) razdelitev omrežnih sredstev. Gre torej predvsem za bolj zanesljivo in dinamično združevanje infrastrukture.

    Objavljeno: 27.3.2002
  • Tokijski Macworld: dražji iMaci, novi iPod

    Konec marca je v Tokiu potekala prireditev MacWorld Expo. Poleg dogodkov, ki so zanimivi le za japonske privržence, je Apple naznanil tudi nekaj novosti za ostale uporabnike Macov po svetu. Najbrž najodmevnejša je podražitev celotne družine novih iMacov za 100 dolarjev. To podražitev so bili prisiljeni izpeljati zaradi zvišanja cen pomnilnikov in zaslonov LCD na svetovnih trgih. Vsem, ki so računalnike naročili še pred napovedjo podražitve, Apple zagotavlja staro ceno.

    Objavljeno: 27.3.2002
  • Izbira ponudnikov za elektronsko davčno poslovanje

    Na Davčni upravi Republike Slovenije (DURS) so odprli ponudbe za celovito rešitev elektronskega davčnega poslovanja, ki naj bi državljanom in podjetjem omogočala izpolnjevanje davčnih obrazcev in drugih obveznosti preko interneta. To je bil že drugi razpis, saj je oktobrskega razveljavila državna revizijska komisija zaradi napake v postopku. Takrat je DURS za izvajalca izbral Microsoft Slovenija v razpisu brez napovedi, ki po oceni revizijske komisije ni omogočal preglednosti izbire in konkurenčnosti. Poleg tega se Microsoft Slovenija kot takrat izbrano podjetje ne nahaja na seznamu podjetij usposobljenih za izdelavo projekta, ki ga sestavlja Center vlade za informatiko. Dodatno slabo luč na izbor Microsofta so metala tudi poročila, da naj bi nekatere predstavnike DURS-a in drugih v razpis vpletenih državnih ustanov, Microsoft Slovenija peljal na brezplačna izobraževanja v Veliko Britanijo. Razveljavitev razpisa je onemogočila oddajo napovedi dohodnine preko interneta, kar je tako postala še ena izmed neizpolnjenih obljub vlade.

    Objavljeno: 27.3.2002
  • Java 2002

    Že sedmo leto zapored v Kaliforniji pod pokroviteljstvom Sun Microsystems poteka strokovna konferenca za razvijalce v jeziku java.

    Objavljeno: 27.3.2002
  • Nvidia z dobičkom, a v preiskavi

    Proizvajalec grafičnih procesorjev je lansko poslovno leto zaključil z največjim dobičkom doslej, a se je znašel pod drobnogledom ameriških oblasti. Pri Nvidii so tako v lanskem letu zabeležili kar 177 milijonov dolarjev dobička, oziroma 77 odstotkov več kot leto poprej, prihodki pa so se povečali za skoraj sto odstotkov na 1,4 milijarde. Lansko zadnje četrtletje je tako bilo že 14 zaporedno z rekordnim dobičkom.

    Objavljeno: 26.3.2002
  • Serial ATA II

    Manj kot šest mesecev po predstavitvi specifikacije Serial ATA (in kljub temu, da izdelkov na temelju te specifikacije še nekaj mesecev ne bo na spregled) se podporniki tehnologije že dogovarjajo o nadgradnji - Serial ATA II.

    Objavljeno: 26.3.2002
  • Luknje v protokolu SNMP

    Finski strokovnjaki iz skupine Secure Programming Group so odkrili, da ima kar 47 proizvajalcev različnih programskih in strojnih omrežnih izdelkov resne luknje v protokolu SNMP (Simple Network Management Protocol).

    Objavljeno: 26.3.2002
  • SnapDrive za podatkovni strežnik Microsoft SQL 2000

    Ameriško podjetje Network Appliance je predstavilo tehnologijo SnapDrive za podatkovni strežnik podjetja Microsoft SQL Serfver 2000, ki naj bi bistveno izboljšal delo z velikimi količinami podatkov na pomnilniških sistemih NAS. SnapDrive nadgradi operacijski sistem Microsoft Windows z zmožnostjo dela z navideznim pomnilnikom, zato podatkovni strežnik SQL Server 2000 prepozna pomnilniški sistem NetApp kot lokalno priključeno napravo. To omogoča občutne prednosti pri skladiščenju podatkov, saj velkike količine podatkov lahko hranimo v specializiranem sistemu in jih imamo pripravljene za hiter dostop. Podatki v podatkovnem strežniku so tako tudi neprimerno bolj zavarovani, saj do njih ne dostopamo vedno neposredno.

    Objavljeno: 26.3.2002
  • Apple je dobil prvega tehničnega Grammyja

    Podjetje Apple je bilo na podelitvi nagrad ameriške glasbene industrije nagrajeno s prvim Grammyjem za izstopajoče tehnične dosežke v glasbeni industriji. To je prvi Grammy, ki so ga podelili podjetju s področja osebnega računalništva.

    Objavljeno: 26.3.2002
  • Tivoli Store Management za shranjevanje podatkov

    Kranjsko podjetje Nibble je predstavilo programsko opremo Tivoli Store Manager, ki omogoča bolj učinkovito shranjevanje podatkov v razpršenih sistemih. Podpira več kot 35 različnih platform, zato je idealen za podjetja, kjer delujejo programi na različnih operacijskih sistemih. Arhitekturo sestavljajo strežnik in odjemalci, ki so nameščeni na posameznih strežnikih, ali pa na osebnih računalnikih in delovnih postajah. Upravljanje se izvaja z enega mesta, kar zagotavlja večjo stopnjo varnosti in učinkovitejše vzdrževanje vseh podatkovnih virov. Tivoli Store Manager deluje s progresivno metodologijo shranjevanja, torej shranjuje le nove oziroma spremenjene datoteke. V ta namen ima lastno relacijsko podatkovno bazo, kamor se vpisujejo lokacije novo shranjenih datotek.

    Objavljeno: 26.3.2002
  • Lexmark - umetnost tiskanja 2002

    Pri Lexmarku v zadnjem obdobju niso imeli ravno najboljših odgovorov na brizgalnike tekmecev, toda z novo generacijo tiskalnikov, ki so je predstavili februarja v španskem Bilbau se stvari spreminjajo. Prepričani so, da imajo tokrat vse adute v rokavu za dosego še večjega uspeha kot doslej.

    Objavljeno: 25.3.2002
  • Unisys ES7000/200

    Podjetje Unisys je predstavilo drugo generacijo doslej največjega večprocesorskega strežnika z Intelovo arhitekturo, ki za strežbo uporablja operacijski sistem Windows 2000 Datacenter Server. Novi strežnik Unisys ES7000/200 gradi na osnovi svojega predhodnika, torej arhitekturi Cellular MultiProcessing (CMP), s katero lahko imamo v strežniku vgrajenih do 32 procesorjev. V dosedanjem modelu so bili vgrajeni procesorji Pentium III Xeon s takti do 900 MHz, odslej pa so na voljo tudi zmogljivejši procesorji Intel Xeon MP (z jedrom Pentiuma 4) s takti 1,4 oziroma 1,6 GHz. Poleg tega je novi sistem že pripravljen za uporabo procesorskih modulov, ki bodo vsebovali 64-bitne procesorje Itanium, vendar ti pridejo na vrsto nekoliko kasneje. Zanimiva pa je možnost, da bodo lahko v istem strežniku prisotni tako 32-bitni kot 64-bitni procesorji.

    Objavljeno: 25.3.2002
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji