• BlackICE z amatersko varnostno luknjo

    Podjetje ISS, proizvajalec znanega osebnega požarnega zidu BlackICE, si je v svojem izdelku privoščilo varnostno luknjo, ki so jo bolj ali manj vsi požarni zidovi že pred leti obvladali.

    Objavljeno: 25.3.2002
  • VIA z UltraATA/133 in USB 2.0

    VIA predstavlja novo matično ploščo P4PA, ki je namenjena za Pentium 4 in ki poleg osnovnega vezja P4X266A in s tem podpore za pomnilnik DDR266 vsebuje še nekaj visokozmoglivih komponent. Predvsem je zanimiva podpora za diske UltraATA/133, čeravno so nekateri drugi proizvajalci že napovedali, da je Ultra ATA/100 zadnji standard, ki ga bodo podpirali pred prihodom zaporednega vmesnikaSerialATA. P4PA vsebuje tudi podporo za USB 2.0, kar bo uporabnikom, ki ta bistveno hitrejši vmesnik od prvotnega USB potrebujejo, premostilo čas potreben do predstavitve prvih procesorskih vezij z vgrajeno podporo za USB 2.0.

    Objavljeno: 25.3.2002
  • SAS prevzel ABC

    Družba SAS Institute je napovedala prevzem manjšega programerskega podjetja ABC Technologies, do katerega naj bi prišlo v prvi polovici leta 2003. Obe družbi razvijata programe za poslovne rešitve in orodja za analiziranje podatkov, ki so vodilnim v podjetjih v pomoč pri odločanju. Podjetje ABC je zanimivo tudi zaradi tehnologije Business Scorecard, s katero lahko ugotovimo, katere poslovne procese je mogoče izboljšati. SAS bo prevzel v upravljanje tudi ABC-jeve spletne dveri BetterManagement.com, kjer so objavljene koristne informacije za kakovostno odločanje. SAS je v letu 2000 ustvaril 1,12 milijarde dolarjev prometa, ABC pa v letu 2001 32 milijonov dolarjev.

    Objavljeno: 24.3.2002
  • CA spet na sodišču

    Proti družbi Computer Associates so vložene kar štiri tožbe, v katerih je navedeno, da je v nasprotju z veljavnimi računovodskimi standardi umetno napihovala promet. Prihodke, ki jih je CA ustvarila z licenčno prodajo programske opreme, je obračunala kar dvakrat in na ta način tudi umetno povečevala tržni delež. Tožniki so našli nepravilnosti tudi pri CA-jevem poslovnem modelu. S tem je zavajala analitike in delničarje, zaradi česar se je znašla na sodišču. Izvršilni direktor in predsednik CA Sanjay Kumar in Charles Wang trdita, da je poslovanje podjetja še naprej zdravo in da so finančni tokovi močni. Stare računovodske metode pa naj bi vzporedno z novimi uporabljali zato, da bi bila razvidna primerjava v poslovanju v času prehoda na nov poslovni model. CA je imel težave s tožbami že prej, saj so jih septembra 2000 spoznali za krive zaradi kršitve "pravila najugodnejše cene" pri prevzemu podjetja On-Line Software.

    Objavljeno: 24.3.2002
  • IBM prevzel vodstvo od Suna

    Po podatkih raziskovalne družbe IDC se je IBM v četrtem trimesečju 2001 prvič po letu 1998 povzpel na prvo mesto med prodajalci strežnikov Unix. IBM naj bi dosegel 26,9-odstotni delež, Sun pa 26,8-odstotnega. Na tretjem mestu naj bi bil HP s 25 odstotki. Sun se ni strinjal z izračunom, saj naj bi v tem obdobju - sodeč po podatkih raziskovalne družbe Gartner - ustvaril za 600 milijonov dolarjev več prometa kot IBM. Sicer pa v četrtem trimesečju ni blestel noben proizvajalec strežnikov Unix, saj je skupna prodaja padla za 26 odstotkov - s 16,9 na 12,6 milijarde dolarjev - v primerjavi s četrtim trimesečjem 2000. Zmanjšalo se je tudi število prodanih enot, in sicer za sedem odstotkov na 1,1 milijona.

    Objavljeno: 24.3.2002
  • Rešitev za prihodnost e-vlade

    Generalni sekretariat Vlade Republike Slovenije in Center za informatiko Vlade RS sta na novinarski konferenci predstavila svoje delo ob prvi obletnici sistema za elektronsko podporo sejam Vlade. Rešitev je za državno upravo izdelalo podjetje SRC.SI, ki ima dolgoletne izkušnje s sistemi za upravljanje dokumentov, znanja in skupinsko sodelovanje.

    Objavljeno: 23.3.2002
  • DivX Pro, še boljši DivX

    Zapis DivX je danes enako uveljavljen standard za izmenjavo video posnetkov, kot je to MP3 za glasbene posnetke. Majhen zanesenjaški projekt je neverjetno uspel in podjetje DivX Networks bi počasi na ta račun rado tudi kaj zaslužilo.

    Objavljeno: 23.3.2002
  • Pravilne barve iz fotoaparata na papir

    Potreba po pravilnem tiskanju barv se z eksplozijo digitalnih fotoaparatov iz profesionalnega sveta širi k domačim uporabnikom. Eden prvih, ki je to resno ugotovili, je bil Epson, ki je predstavil tehnologijo PIM (Print Image Matching), vendar pa kot kaže ta ni dovolj močan, da bi tehnologijo vzpostavil kot spolšni standard.

    Objavljeno: 23.3.2002
  • HP Pluto za Intel McKinley

    Hewlett-Packard, partner pri razvoju Intelovih procesorjev IA-64, za novo različico procesorja (McKinley), ki jo je pričakovati konec prve polovice tega leta, pripravlja osnovno vezje s kodnim imenom Pluto.

    Objavljeno: 22.3.2002
  • API Networks ugaša

    Družba API Networks, ki je doslej skrbela za procesorje Alpha in za katere so mnogi prisegali, da je boljši od Intelovega Pentiuma, bo v kratkem zaprla vrata. Še en dokaz več, da ni dovolj, če imaš dober izdelek, moraš ga namreč tudi prodati. Družba API Networks je imela kratko, vendar pomembno vlogo v svetu računalnikov. Rojstvo je ugledala leta 1998 kot Alpha Processor Inc., ustanovila pa sta jo Compaq in Samsung, ki naj bi še naprej pomagala pri promociji 64-bitnega procesorja Alpha. Kljub dobremu izdelku so ji stranke in inženirji uhajali k Intelu in AMD-ju, zadnji udarec pa jim je s prekinitvijo sodelovanja pri naslednikih Windows NT zadal Microsoft. Tudi kratek izlet k Linuxu ni prinesel rešitve, kljub vsemu pa bo vsaj del API-jevega nasledstva živelo naprej. API je namreč skupaj z AMD-jem razvil medprocesorsko vodilo HyperTransport, ki ga bo AMD uporabil pri čipih Hammer.

    Objavljeno: 22.3.2002
  • Strežniške rezine tudi pri družbi Fujitsu Siemens Computers

    Podjetje Fujitsu Siemens Computers je tako kot večina neposrednih tekmecev predstavila svojo platformo za strežniške rezine. Družina izdelkov nosi ime PRIMERGY BX300, tako kot drugod pa se lahko pohvali z visoko stopnjo procesorske moči na zasedeno prostorsko enoto. V posamezno strežniško ohišje lahko tako spravimo do 20 strežniških rezin, od katerih lahko vsaka vsebuje en ali dva procesorja. Ker je tudi samo ohišje zelo nizko in v strežniški omari zavzame prostor višine le 3U, lahko posamezno omaro zapolnimo s tja do 260 strežniškimi rezinami, skupno torej do 520 procesorji.

    Objavljeno: 22.3.2002
  • Pol milijarde uporabnikov spleta

    Ameriško raziskovalna družba NetRatings je objavila, da ima dostop do spleta pol milijarde uporabnikov. Sodeč po teh raziskavah je Nemčija najbolj spletno razvita država v Evropi in Daljnem vzhodu, številka 1 v svetu pa so seveda ZDA. Največ uporabnikov spleta najdemo med univerzitetno izobraženimi moškimi. Po drugih podatkih 19 milijonov uporabnikov do spleta dostopa z DSL, 14 milijonov pa s kabelskim modemom. Udeleženci posveta o tehnologiji DSL v Rimu pričakujejo, da bo leta 2005 prednosti te širokopasovne povezave uživalo 200 milijonov uporabnikov.

    Objavljeno: 22.3.2002
  • Mobilniki premagali internet

    Evropska komisija ugotavlja, da Evropa ne zmanjšuje zaostanka za ZDA glede števila povezav do interneta od doma - še celo povečuje se. Čeprav se je delež "omreženih" evropskih gospodinjstev povečal z 18 na 39 odstotkov od marca 2000 do decembra 2001, se Evropska komisija boji, da se bo rast ustavila. Razlogi so številni - delež evropskih gospodinjstev z osebnim računalnikom je manjši kot v ZDA, 90 odstotkov evropskih podjetij z več kot deset zaposlenimi je priključenih v internet, kar lahko pomeni, da ljudem zadošča brskanje po internetu, ko so v službi, pa tudi dostop do interneta je v Evropi še vedno dražji kot v Ameriki. Poleg tega je mobilna telefonija v Evropi zelo razširjena, vse bolj pa je v ospredju tudi mobilni dostop do interneta. Verjetno se Evropejci sprašujejo, zakaj bi imeli doma osebni računalnik, če se lahko v internet priključijo z mobilno napravo, še ugotavljajo pri Evropski komisiji.

    Objavljeno: 21.3.2002
  • Z internetom do 82 milijard evrov prihrankov

    Uporaba internetnih poslovnih rešitev je organizacijam v Veliki Britaniji, Franciji in Nemčiji omogočila prihranke v višini 9 milijard evrov, ta znesek pa se lahko povzpne na 73 milijard evrov do leta 2010, ugotavlja študija, ki jo je naročilo podjetje Cisco Systems. Rezultat študije je tudi ocena, da bi lahko skupni prihranki pri stroških, kot rezultat uporabe internetnih poslovnih rešitev, v naslednjem desetletju, prispevali več kot tretjinski delež k pričakovanemu letnem povečevanju produktivnosti v teh treh gospodarstvih.

    Objavljeno: 21.3.2002
  • Hewlett-Packard s hitro podporo procesorju Itanium

    Družba Hewlett-Packard je predstavila nov sistemski nabor za podporo procesorju Itanium in naslednika z delovnim imenom McKinley. Vezje HP zx1 omogoča večjo zanesljivost in ekonomičnost delovanja z novo generacijo procesorjev, Hewlett-Packard pa tako nadaljuje s strategijo obvladovanja tržišča procesorjev Itanium v okoljih Microsoft Windows, Linux in HP-UX. Družba je pri razvoju arhitekture procesorja Itanium tesno sodelovala z družbo Intel, zato je lahko hitro izdelala zmogljive nabore za podporo temu procesorju. Komplet vezij vsebuje izboljšan vmesnik za pomnilnik DDR, ki zmanjšuje latentnost in omogoča hiter pristop pomnilniku (do 12,8 GB/s), ki ga zahteva najnovejša generacija procesorjev Itanium.

    Objavljeno: 21.3.2002
  • CeBIT 2002 -- spet (umirjena) rast

    Sredina marca je v računalniški industriji že tradicionalno rezervirana za CeBIT, največji računalniški sejem na svetu, ki je tudi letos privabil več sto tisoč obiskovalcev. Po lanskem letu, ki je bilo za vse kar precejšnje razočaranje, letos vsepovsod veje zmerni optimizem. Skoraj vsi izdelovalci pričakujejo umirjeno rast, kar naj bi spodbudili s celim nizom novih izdelkov, prikazanih prav na sejmu CeBIT. Kakor v dobrih starih časih torej.

    Objavljeno: 21.3.2002
  • Prvi podatki kažejo, da se bosta HP in Compaq združila

    Kakšno uro po zaključku glasovanja glede prevzema Compaqa je vodstvo Hewlett-Packarda sporočilo, da je združitev potrjena na osnovi podatkov, ki so jih dobili od zastopnikov delničarjev. Predsednica uprave Carly Fiorina je razliko med glasovi za in proti označila kot majhno, a ključno in hkrati poudarila, da bo na uradne rezultate štetja, ki ga v strogi tajnosti opravlja neodvisno podjetje IVS Associates treba počakati štiri do šest tednov. Največji nasprotnik združitve, član uprave Walter Hewllett je na lastni tiskovni konferenci poudaril, da so rezultati, ki so jih dobili od zastopnikov delničarjev preveč blizu, da bi lahko dali končen odgovor. Dan za tem je direktor Compaqa Michael Capellas na tiskovni konferenci po skupščini svojega podjetja novinarjem sporočil, da prvi podatki kažejo, da so delničarji potrdili združitev z 9 proti 1. Na dejanske podatke o glasovanju bo treba počakati do začetka aprila, kmalu po tem pa naj bi združeno podjetje predstavilo svoje nove strategije in usmeritve.

    Objavljeno: 21.3.2002
  • Diski IBM iz Kitajske

    Kitajsko podjetje Great Wall Technology bo začelo izdelovati novo izvedbo IBM-ovih 40-gigabajtnih diskov Deskstar 120GXP. Kitajci bodo diske prodajali tudi pod lastno blagovno znamko, prvi izdelki pa bodo zapustili proizvodne linije v drugi polovici leta 2002. Sprva na domačem kitajskem, kasneje pa tudi drugih trgih. IBM in Great Wall Technology sodelujeta že dalj časa, saj sta skupno vlagala v izdelavo osebnih računalnikov, elektronskih kartic in hranilnih naprav za kitajski trg. Z najnovejšim projektom bodo odprli tudi tri tisoč novih delovnih mest.

    Objavljeno: 20.3.2002
  • Zmogljivejša brezžična antena

    Toshiba je razvila anteno za brezžična omrežja, s katero je mogoče izrabiti dvakrat več kanalov kot doslej. Nova antena pošilja različne frekvence v različne smeri, običajne antene pa oddajajo vse signale naenkrat v vse smeri. Brezžična lokalna omrežja uporabljajo številne radijske kanale oziroma frekvence: 14 na Japonskem in 11 v ZDA. Frekvence signalov se lahko medsebojno motijo, zato mora biti med kanali prostor. Toshiba je to tehnološko omejitev presegla z vgradnjo čipa, ki v anteni nadzira smeri radijskih valov za vsak kanal posebej. Tako ne more priti do frekvenčnih motenj, pa še vsi kanali so uporabni za različne omrežne izdelke. Toshiba bo novo anteno začela prodajati leta 2003.

    Objavljeno: 20.3.2002
  • 11. september kot marketinško orodje

    Nekatera računalniška podjetja, ki razvijajo tehnologijo za hranjenje podatkov in sisteme za neprekinjeno delovanje računalniške opreme, so lanske teroristične napade izkoristile za nizkotno oglaševanje, trdijo pri družbi EMC, ki je vodilni ponudnik na tem področju. EMC ni izkoristil svojega položaja za hitro povečevanje strank, kar kaže tudi izguba v višini 70 milijonov dolarjev, ki so jo pridelali v četrtem trimesečju leta 2002. Pridobivanje novih kupcev s strašenjem zaradi morebitnih novih terorističnih napadov, je podlo, pravijo pri EMC. K temu dodajajo, da sta daleč bolj pomembna vzroka za prekinitev delovanja računalniških sistemov ali izgubo podatkov človeška napaka in internetni terorizem. Predvsem hekerstvo je postalo svetovni "šport", pa naj se ga lotevajo organizirane teroristične skupine ali nadobudni šolarji.

    Objavljeno: 20.3.2002
  • EU za novi IP protokol

    Evropska komisija je pozvala države članice, naj naredijo več za prehod na izboljšani internetni protokol, različico 6 (IPv6). Dosedanja, dvajset let stara različica protokola IPv4 naj bi zadostovala predvidoma le še do leta 2005, ko naj bi zmanjkalo možnosti za nove IP naslove (nove računalniške priključke na internet). Omejitve naslovov v različici IPv4 so sicer svetovni problem, za Evropo pa toliko hujši, ker bi to omejilo rast brezžične in 3G telefonije. Na teh področjih mobilne telefonije je Evropa v prednosti pred ostalim svetom, ta bi lahko ob najmanjši oviri hitro skopnela. Torej gre sedaj za oblikovanje politične volje EU, da uvede novi sistem.

    Objavljeno: 20.3.2002
  • Uprava HP proslavlja, končni rezultati čez nekaj tednov

    Kakšno uro po zaključku glasovanja glede prevzema Compaqa je vodstvo Hewlett-Packarda sporočilo, da je združitev potrjena na osnovi podatkov, ki so jih dobili od zastopnikov delničarjev. Predsednica uprave Carly Fiorina je razliko med glasovi za in proti označila kot majhno, a ključno in hkrati poudarila, da bo na uradne rezultate štetja, ki ga v strogi tajnosti opravlja neodvisno podjetje IVS Associates treba počakati štiri do šest tednov. Največji nasprotnik združitve, član uprave Walter Hewllett je na lastni tiskovni konferenci poudaril, da so rezultati, ki so jih dobili od zastopnikov delničarjev preveč blizu, da bi lahko dali končen odgovor.

    Objavljeno: 20.3.2002
  • Maxtor predstavil zunanji disk s kapaciteto 160 GB

    Maxtor je predstavil trenutno največji zunanji disk s kapaciteto kar 160 GB, kamor je denimo moč shraniti 13 ur videa v digitalni obliki ali 40 tisoč pesmi v zapisu MP3. Disk je na računalnik moč priključiti preko priključka Firewire, v ZDA pa je zanj treba odšteti 400 dolarjev.

    Objavljeno: 19.3.2002
  • CheckPoint tudi za manjše uporabnike

    Podjetje CheckPoint je znano po svojih izdelkih FireWall-1 in VPN-1, vrhunskih požarnih zidovih in sistemih VPN, ki jih večinoma kupujejo velika podjetja in internetski ponudniki. Vse večje potrebe po tovrstnih izdelkih tudi v srednjih in manjših podjetjih in celo v domačem okolju pa je CheckPoint prisililo v prilagoditev teh izdelkov tudi za manj zahtevne kupce.

    Objavljeno: 19.3.2002
  • Izposojevalnica vozil v vlogi policije

    Ameriško podjetje za izposojo vozil Acme se je odločilo, da bo kar samo izvajalo prisilne ukrepe zaradi prehitre vožnje. Acme zaradi morebitnih kraj ali odtujitev namreč sledi vsem sposojenim vozilom s pomočjo vgrajenega sistema GPS, kar jim omogoča tudi nadzor hitrosti. Tako so voznikom vsakič, ko so prekoračili omejitev 127 km/h (79 milj na uro), s kreditne kartice vzeli 150 ameriških dolarjev. Negativni rekorder je bil možakar, ki je pri vožnji preko sedem zveznih držav, trikrat prekoračil omejitev hitrosti, zato ga je Acme oskubil za 450 zelencev. Prehitri vozniki so se seveda pritožili in državna komisija za varstvo potrošnikov je od Acme zahtevala, da vrne približno deset tisoč dolarjev, kolikor so jih doslej pokasirali.

    Objavljeno: 19.3.2002
  • 1 terabajt podatkov na optičnem disku

    Še v letošnjem letu naj bi japonsko podjetje Optware dokončalo razvoj nove tehnologije optičnega shranjevanja podatkov, ki temelji na holografskem zapisovanju in prebiranju. Novi nosilec naj bi bil velikosti sedanjih nosilcev CD in naj bi imel zmogljivost hranjenja 1 terabajta podatkov, hitrost prenosa pa naj bi dosegla 1 Gb/s. Velika zmogljivost temelji na tridimenzionalnem shranjevanju podatkov, na današnjih optičnih nosilcih pa so podatki shranjeni površinsko (lahko v dveh plasteh). Sprva nameravajo poslati na tržišče nosilce za enkratni zapis, pozneje pa še prepisljive nosilce. Novi pogoni bodo združljivi s sedanjimi tehnologijami CD/DVD. Holografski zapis temelji na razcepitvi laserskega curka na dva koherentna curka. En curek pošljemo na poljubni predmet in odbito svetlobo zberemo z lečo. Ko oba curka ponovno združimo, dobimo interferenčni vzorec. Če tak vzorec posnamemo na primerni nosilec, lahko s usmeritvijo enakega laserskega curka na nosilec ustvarimo navidezno 3-D sliko posnetega predmeta. Ta tehnologija je znana že več desetletij, lahko pa jo uporabimo tudi za zapisovanje in prebiranje podatkov.

    Objavljeno: 19.3.2002
  • Večfunkcijska kartica za brezžično povezovanje

    Finska Nokia je predstavila kartico za prenosne in ročne računalnike tipa PC Card z imenom D211, ki omogoča povezavo z GSM omrežjem preko paketnega načina GPRS ali hitre povezave HSCSD, hkrati pa deluje kot brezžična omrežna kartica, združljiva s standardom Wi-Fi (IEEE 802.11b). Kartica deluje v operacijskih sistemih Windows 98, SE, ME, 2000, XP, CE 3.0 in Linux, zahteva pa prosto vtičnico Tipa II ali III in dovolj zmogljiv vir napajanja. Pri GPRS načinu prenosa omogoča D211 pretok podatkov s hitrostjo do 40,2 Kb/s, v HSCSD načinu 43,2 Kb/s, v brezžičnem omrežju pa 11 Mb/s. Kartica bo na voljo v drugi polovici leta.

    Objavljeno: 18.3.2002
  • DVI razširitvne kartice

    Nvidia predlaga standard, ki bi določal izdelavo razširitvenih kartic za hitro nadgradnjo na monitorje LCD z digitalnim vhodom DVI. Uporabniki računalnikov z integriranimi osnovnimi vezji, ki že vsebujejo tudi grafični pospeševalnik, imajo razširitveni vmesnik AGP, ki večinoma ne služi ničemur. Po Nvidiinem predlogu bi vanj lahko vtaknili kartico, ki bi izklopila vgrajeni (analogni) prikaz slike na monitorju in bi sliko prikazovala prek vmesnika DVI, ki je primeren za digitalne monitorje LCD. Obstoječa nVidiina vezja nForce to zmogljivost že imajo, za njihovo uporabo bo uporabnik potreboval le nadgradnjo BIOSa. Med podporniki je tudi konkurenčen proizvajalec ALi, za predlog pa se navdušujejo tudi proizvajalci matičnih plošč Asus, Abit, Fujitsu/Siemens, Gigabyte, MicronPC, Mitac in MSI. Podporo je zavrnil Intel, mdtem ko se VIA še ni odločila. Opazovalci poudarjajo, da je tak način nadgradnje na DVI vsekakor bolj zapleten kot do sedaj uporabljani zunanji pretvorniki signalov, vendar bolj kakovosten.

    Objavljeno: 18.3.2002
  • IBM zmagal na trgu strežnikov

    V relativno slabem letu 2001 za proizvajalce strežnikov je edino IBM-u in Dellu uspelo povečati tržni delež, prvemu s 25 na 29 odstotkov, drugemu pa s 6,3 na 6,4 odstotka, ugotavljajo pri raziskovalni družbi Gartner. Sicer drži drugo mesto Sun s 15,4 odstotka (predlani 17,4%), Compaq je tretji s 13,9 odstotka (14,8%), HP pa četrti z 12,8 odstotka (12,9%). Pri strežnikih z operacijskim sistemom Unix je na prvem mestu Sun s 35,2-odstotnim deležem, kar predstavlja padec za dobre tri odstotke. Sunu sledi IBM, ki je pridobil dobra dva odstotka in si je zagotovil 20,3-odstotni delež. Pri strežnikih z Intelovo platformo vodi Compaq s 26,3-odstotnim deležem, sledita pa Dell (17,6%) in IBM (13,9%). Skupna prodaja strežnikov v lanskem letu je dosegla 47 milijard dolarjev, kar je bilo skoraj devet milijard dolarjev manj kot leta 2000.

    Objavljeno: 18.3.2002
  • Gericomov prenosnik z 2 GHz Pentium 4 procesorjem

    Gericom je predstavil prenosnik Webgine Per4mance, ki ima vgrajen (namizni) procesor Intel Pentium 4 s taktom 2 GHz. Opremljen je s 512 MB DDR pomnilnika in z diskom z zmogljivostjo 40 GB. Vgrajena je tudi kombinirana enota DVD/CD-RW, za grafiko pa bo skrbel grafični čip Savage4 podjetja S3, ki bo za prikaz slike na 14,1-palčnem zaslonu z ločljivostjo 1024 x 768 naslavljal do 32 MB sistemskega pomnilnika. Poleg standardnih priključkov in vgrajenega omrežnega vmesnika pa bosta uporabnikom na voljo tudi vmesnika Firewire in S/PDIF za digitalni zvok. Malo manj zahtevnim uporabnikom je namenjen šibkejši model z 1,6-gigaherčnim procesorjem, 256 MB pomnilnika in 30 GB diskom, v ostalih sestavnih delih pa se ne bo razlikoval od zmogljivejšega brata. Oba nova prenosnika naj bi bila na voljo po zelo konkurenčnih cenah.

    Objavljeno: 18.3.2002
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji