• Na Samsungovem televizorju lahko vsak gleda svoj program

    Samsung je pri svojem novem 55 palčnem OLED televizorju splavil tehnologijo, imenovano MultiView, omogoča pa dvema uporabnikoma, da vsak gleda svoj kanal. Torej lahko eden gleda serijo, hkrati pa drugi prenos nogometne tekme – oboje v ločljivosti FullHD.

    Objavljeno: 14.8.2013 09:00
  • Xbox One s čedalje manj omejitvami

    Novembra pričakujemo Microsoftovo novo konzolo Xbox One, za katero se že mesece pred izdajo dviga veliko prahu. Za to je poskrbel Microsoft, ki je od prvih najav pa do zadnjih včerajšnjih napovedi v skoraj vseh točkah spremenil svojo pozicijo, da bi ugodil željam kupcev (in seveda stopil ob bok pritisku konkurence v obliki Sonyjevega PlayStationa 4, ki bo praktično brez omejitev). Zadnja novica je, da bo Xbox One deloval brez Kinecta, čeprav ga bo še vedno treba kupiti v kompletu.

    Objavljeno: 14.8.2013 07:00
  • Severna Koreja dobila lasten pametni telefon 

    Pred dobrim tednom dni smo pokazali, kako je videti tablični računalnik, ki ga lahko kupite v Severni Koreji. Da je v tej izolirani in tesno nadzorovani državi kaj takega sploh mogoče, je vredno omembe že samo po sebi, četudi je tablica nepovezljiva v svet razen na dovoljene kanale. Sedaj pa naj bi Severna Koreja izdelala svoj pametni telefon Arirang, osnovan na Androidu. Skepsa je upravičena.

    Objavljeno: 14.8.2013 06:00
  • Družabno omrežje Path se širi

    Družabno omrežje Path je sicer bistveno manj znano od velikanov, kakršna sta Facebook in Twitter, je pa zanimivo v tem, da uporabnika omeji na 150 povezav. S tem poudarjajo bolj intimne stike, saj se naj bi povezali le s tistimi, ki so nam dejansko blizu. Včeraj pa so na svojem blogu objavili, da so svoj API odprli za 13 novih partnerjev, s čimer bodo uporabnikom dodali nove možnosti objavljanja vsebin.

    Objavljeno: 13.8.2013 14:00
  • Facebook z novim nakupom

    Pri Facebooku so na svojem blogu objavili, da bodo kupili podjetje Mobile Technologies, ki se ukvarja z programsko opremo za prepoznavanje in prevajanje govora. Kot pravijo je njihova naloga omogočiti čim bolj odprt in povezan svet, pri tem pa postaja strojno prepoznavanje govora vse pomembnejši.

    Objavljeno: 13.8.2013 13:00
  • Video: Lego Mindstorms EV3

    Hitri pogled na nove Lego Mindstorms EV3, ki bodo kmalu na voljo tudi pri nas.

    Objavljeno: 13.8.2013 13:00
  • Nemški telekom z varno elektronsko pošto

    Skupaj s podjetjem United Internet bo Deutsche Telekom splavil storitev varne elektronske pošte, ki naj bi bila dovolj varna, da zaustavi vohunjenje, kakršno izvaja NSA. Iniciativa naj bi odpravila zaskrbljenost nemške javnosti pred ameriškim vohunjenjem in dvignila splošno raven varnosti. Na voljo bo tudi drugim ponudnikom, seveda pod pogojem, da se bodo spoštovali postavljene standarde.

    Objavljeno: 13.8.2013 08:00
  • ZTE bo prodajal preko strani eBay

    Kitajski telefonski gigant ZTE je pripravil telefon z novim operacijskim sistemom Firefox OS, nameravajo pa ga prodajati tudi preko spletne strani eBay. Telefon je sicer že naprodaj pri nekaj ponudnikih mobilne telefonije, preko eBay-a pa bodo do njega lahko prišli tudi kupci v ZDA in Veliki Britaniji.

    Objavljeno: 12.8.2013 14:00
  • Konec Blackberryja?

    Kanadsko podjetje Blackberry, nekoč izredno močan igralec na trgu naprednih pametnih telefonov, je danes ustavilo trgovanje s svojimi delnicami, hkrati pa je upravni odbor je sestavil skupino, ki naj bi pregledala vse možnosti za podjetje. Sem spada tako prodaja podjetja kot tudi strateško partnerstvo, dopuščajo pa tudi druge možnosti.

    Objavljeno: 12.8.2013 12:00
  • NSA spremlja 'le' 1,6% spletnega prometa

    Ameriška varnostna agencija NSA je pred kratkim izdala dokument, v katerem trdijo, da se njihove operacijo »dotaknejo približno 1,6 odstotka« dnevnega spletnega prometa in da se od tega »le 0,025 odstotkov dejansko izbere za pregled«. Seveda je nemogoče ocenit, kako realni sta ti številki, gre pa za zagovor na očitke, da pregledujejo vso elektronsko pošto, ki prehaja iz in v ZDA.

    Objavljeno: 12.8.2013 10:00
  • Zaradi Prisma vzklile nove zasebnostne storitve

    Vohunska afera Prism se je izkazala kot odličen humus za cel kup novih storitev, ki izkoriščajo novo pridobljeno tankočutnost uporabnikov, ko gre za zasebnost. Dodatna voda na mlin popularnosti novih storitev je tudi ukinitev Lavabita in Silent Circla, ki sta donedavna ponujala varno e-pošto. To namreč pomeni dvoje – da sta na trgu dva konkurenta manj in da je zasebnost resnično pomembna. Vsule so se nove.

    Objavljeno: 12.8.2013 06:00
  • Ko predvajalnik Chromecast zaživi

    Googlov večpredstavnostni predvajalnik Chromecast je precej omejena igrača, a se zaradi nizke cene nad njim nihče ne pritožuje. Razvijalca Koushika je omejenost motila, zato se je odločil izkoristiti potencial Chromecasta na lastno pest. Razvil je dodatek za priljubljeni prilagojeni operacijski sistem CyanogenMod, ki uporabi običajni avdio in video tok z Androida in ga pošlje na predvajalnik Chromecast. Tako je petintrideset dolarjev vredna Googlova naprava le nekaj tednov po splavitvi postala neodvisna od priloženih aplikacij.

    Objavljeno: 11.8.2013 06:00
  • SATA 3.2 je tu

    Konzorcij SATA-IO (Serial ATA International Organization), ki skrbi za standard SATA, je standardiziral njegovo najnovejšo verzijo SATA 3.2. Z novo različico se bo dvignila hitrost (do 16 Gbps), je pa še nekaj drugih novosti. Na prvem mestu je seveda veliko poenotenje SATA in PCIe v SATA Express.

    Objavljeno: 10.8.2013 12:00
  • Google ima raje Asus kot Samsung

    Po predstavitvi naslednika sedem palčne tablice Nexus 7, ki jo bo v sodelovanju z Googlom zopet izdelal Asus, se je začelo nemudoma ugibati o novi iteraciji večjega Nexusa. Za razliko od manjše tablice je večjo, ki ni bila prodajni uspeh, naredil Samsung, zato je kot strela odjeknila novica, da slednji pri nadgradnji ne bo več sodeloval, saj je Google na internem izboru ponovno izbral Tajvance. Bržkone ima prste vmes nedavna Asusova zaveza Androidu, Tajvanci namreč ne bodo več delali tablic z operacijskim sistemom Windows RT, obenem pa so se doslej v navezi z Googlom še vedno izkazali. Prvi Nexus 7 je bila tako daleč najboljša majhna tablica na trgu, kar smo v velikem testu (članek priložen) ugotovili tudi mi.

    Objavljeno: 10.8.2013 07:00
  • Žvižgačeva poštna storitev zaprla vrata

    Edward Snowden, ki je razkril eno največjih afer v zadnjih letih, je redno uporabljal spletno pošto Lavabit. Slednja se od istovrstnih, bolj priljubljenih storitev razlikuje po večji zaščiti in varovanju zasebnosti. Žal se zgodba Lavabita zaključuje. Na spletni strani storitve nas pričaka obvestilo ustanovitelja istoimenske družbe Ladarja Levisona, v katerem uporabnikom sporoča razloge za zaprtje. Med njimi prednjači nasprotovanje ameriški politiki glede zasebnosti. Z drugimi besedami, da bi Levison lahko nadaljeval z delom, bi moral izdati zaupanje svojih uporabnikov. V nasprotnem primeru bi postal sovražnik države. Ni mu preostalo drugega, kot (začasna?) prekinitev delovanja. Svoj prav si bo skušal izboriti na sodišču.

    Objavljeno: 10.8.2013 06:00
  • Filmi v oblaku tudi za Slovence 

    Apple je seznamu držav, kjer lahko uporabniki v trgovini iTunes kupljen film s pomočjo oblaka iCloud samodejno prenesejo na poljubno jabolčno napravo, dodal osem novih. V ugledni družbi, na spisku so Italija, Avstrija, Švica, Estonija, Latvija, Litva in Japonska, se je znašla tudi Slovenija. Podpora storitvi iTunes in the Cloud za tako za podalpski živelj, kot za druge prebivalce naštetih držav pomeni, da bomo poslej med kupljeno glasbo, knjigami in aplikacijami, v oblaku vedno našli tudi že plačane filme, ki si jih bomo po želji ogledali na eni izmed podprtih naprav (iPhone, iPad, iPod Touch in Apple TV).

    Objavljeno: 9.8.2013 08:00
  • Proizvodnja čipov se seli v ekstremni UV-spekter

    Silicijeve rezine za čipe dandanes obdelujejo z ultravijolično litografijo (fotolitografija), kjer uporabljajo UV svetlobo valovne dolžine 193 nm. To ni tako malo, kot se zdi, saj so današnji čipi zgrajeni v 22 nm-litografiji. Fizikalne omejitve trkajo na vrata, zato se pripravlja uporaba litografije z ekstremnim UV (EUV) z valovno dolžino 13,5 nm. Čeprav smo izdelke z EUV-litografijo pričakovali šele za leto 2020, je podjetje ASML, ki sodeluje z razvojem v Intelu in AMD-ju, napovedalo delujoče primerke že za leto 2015. ASML namreč razvija opremo za proizvodnjo obdelavo silicijevih rezin in proizvodnjo čipov.

    Objavljeno: 9.8.2013 07:00
  • Hibridni trdi diski: 8 GB flasha je dovolj

    Hibridni diski (SSHD), ki pod enim pokrovom združujejo tako klasičen magnetni trdi disk večje kapacitete kot tudi nekaj (deset)gigabajtni SSD, niso nič novega. Še vedno pa ostaja neznanka, koliko gigabajtov NAND-flasha je sploh smiselno stlačiti v takšen hibridni disk. Nove analize Seagata kažejo, da zadostuje že pičlih osem gigabajtov.

    Objavljeno: 9.8.2013 07:00
  • Tor odsvetuje Windows

    Pred dnevi je bilo napadeno anonimno omrežje za brskanje po spletu, Tor. Za napadom naj bi stala vladna agencija Združenih držav Amerike. Na spletni strani omrežja so zapisana navodila uporabnikom, ki želijo še naprej ostati anonimni. Ker je vohljanje za početjem nič hudega slutečih ljudi omogočila luknja v spletnem brskalniku Firefox, je najbolj očitna rešitev posodobitev Lisičke na najnovejšo različico, ki ranljivost odpravi. Zadnjega Firefoxa vključuje tudi svež Torov programski paket. Poleg posodobitev dobronamerni razvijalci svetujejo še izklop JavaScripta. Ker se zavedajo, da je spletno brskanje brez slednjega lahko invalidna izkušnja, predlagajo alternativno rešitev. Uporabniki operacijskega sistema Windows naj presedlajo na Linux ali OS X, ki kljub teoretični izpostavljenosti napadu očitno nista prizadeta.

    Objavljeno: 9.8.2013 07:00
  • Fotokopirni stroj spreminja številke

    Nemški računalnikar David Kriesel je ugotovil, da mu Xeroxov fotokopirni stroj samodejno spreminja številke na dokumentih. Med kopiranjem načrta za sobo mu je Xerox dimenzijo na kopiji pomanjšal (z 21,11 m na 14,13 m). Začuden nad napako se je Kriesel lotil testiranja. Največkrat sta bili zamenjani cifri 6 in 8. Ugotovil je, da napaka nastaja, zaradi stiskanja podatkov Jbig2, ki ga njegov stroj uporablja za zmanjševanje nastalih datotek. Prizadeti naj bi bili napravi Xerox WorkCentre 7535 in 7556. Kriesel je težavo javno izpostavil in pozval podjetje k izdaji popravka, saj bi napaka v nekaterih primerih (npr. v medicini) lahko pomenila pravo malo katastrofo.

    Objavljeno: 9.8.2013 05:00
  • LG G2 uradno

    LG je uradno predstavil telefon G2. Aparat z operacijskim sistemom Android 4.2.2 bo s hitrostjo 2,3 GHz poganjal štirijedrni procesor Snapdragon 800, imel bo 5,2 palčni IPS zaslon polne ločljivosti, 2 GB pomnilnika RAM, 13 MP kamero z optično stabilizacijo slike in gigantsko baterijo velikosti 3000 mAh. Poleg strojnih atributov bo LGjev zastavonoša imel zvrhan koš programskih priboljškov, med katerimi omenimo hiter dostop do najbolj priljubljenih aplikacij, inovativno kopiranje in lepljenje besedila, bujenje telefona s trkanjem po zaslonu in samodejno oglašanje na klice. Telefon bo na voljo v roku dveh mesecev.  

    Objavljeno: 8.8.2013 08:00
  • WhatsApp s 300 milijoni in novo zmožnostjo

    Priljubljena mobilna aplikacija za neposredno sporočanje WhatsApp je presegla 300 milijonov aktivnih uporabnikov. Rezultat predstavlja 325 milijonov dnevno prenesenih slik in 11 milijard poslanih sporočil.

    Objavljeno: 8.8.2013 06:00
  • Razširjena družina Philipsovih pametnih svetil

    Philips bo razširil družino pametnih žarnic Hue. Običajnim svetilom namerava dodati LED trakove LightStrips ter prenosno svetilko Bloom. Trakovi, namenjeni svetlobnemu uokvirjanju izbranih predmetov bodo dolgi dva metra. Prenosna svetilka, ki bo po želji osvetljevala izbran kos pohištva ali opreme našega doma, pa bo imela moč 120 lumnov. Obe svetili je s pomočjo mobilne aplikacije moč nadzorovati brezžično, jima spreminjati barve, moč svetlobe, ju prižigati in ugašati. Prek interneta ju je mogoče celo sprogramirati, da prikazujeta dogodke znotraj posameznih spletnih aplikacij, na primer opozarjata na prihod novega elektronskega sporočila.

    Objavljeno: 7.8.2013 07:00
  • Samsung začenja proizvodnjo 3D-flasha

    Južnokorejski Samsung je včeraj objavil, da so pričeli proizvodnjo pomnilnika NAND-flash v treh dimenzijah. Gre za čipe, ki jih dandanes množično uporabljamo v USB-ključih in "diskih" naslednje generacije, tj. pogonih SSD. Trorazsežne povezave med čipi bodo omogočile večje kapacitete.

    Objavljeno: 7.8.2013 06:00
  • Video: krmilnik Leap Motion

    Kratka predstavitev zanimivega krmilnika Leap Motion.

    Objavljeno: 7.8.2013
  • Ustanovitelj Amazona kupuje Washington Post

    Legendarni časnik Washington Post, ki je med drugim odkril afero Watergate, se nepričakovano prodaja. Kupil ga bo nihče drug, kot Jeff Bezos, ustanovitelj Amazona. Največji spletni trgovec na svetu pri poslu v vrednosti 250 milijonov ameriških dolarjev svojih prstov bojda vseeno nima vmes, saj gre denar z Jeffovega osebnega računa. Prodaja časnika je posledica krize tiskanih medijev, ki so se prepozno in mlačno spopadli z izzivi digitalne revolucije. Vodstvo Posta je posledično nad novim, tehnološko osveščenim lastnikom navdušeno. Prenos lastništva bo končan v roku dveh mesecev.

    Objavljeno: 6.8.2013 10:00
  • Galaxy Note 3 bo razkrit 4. septembra

    Tesna vez med vse bolj priljubljenim sejmom IFA v Berlinu in korejskim Samsungom se bo letos še okrepila. Kot v preteklih letih bodo Korejci čas sejma izkoristili za razkritje nekaterih svojih skrivnosti. Letos je največje zanimanje za pametni telefon Galaxy Note 3, ki ga kanijo svetu predstaviti dva dni pred odprtjem sejma. Četrtega septembra bomo torej izvedeli, kako velik bo zaslon novega velikana, ali bo upogljiv, če bo ohišje izdelano iz kovine, koliko jeder bo imel procesor, občutljivost tipala priloženega fotoaparata in bržkone še kakšno presenečenje o katerem se nam ni že vnaprej sanjalo.

    Objavljeno: 6.8.2013 08:00
  • Plačljivi Feedly

    Najbolj priljubljena alternativa nedavno ukinjenega bralnika RSS novičk, Feedly, bo postala plačljiva. Denarce bo treba oddvojiti za posebno različico Pro, ki bo omogočala iskanje znotraj posameznih novičarskih virov, imela vgrajeno podporo spletni beležnici Evernote, zaščitila spletno prebiranje novic ter uporabnikom zagotovila prednostno podporo v primeru težav. Razvijalci v prihodnosti obljubljajo reden dotok novih zmožnosti, katere bodo udejanjili glede na glasovanje naročnikov. Feedly Pro stane 5 dolarjev na mesec, ali 45 na leto. Prvih 5000 naročnikov je imelo možnost življenjskega najema, za katerega so se olajšali za stotaka ameriških zelencev. Dosmrtni zavezanci storitvi bodo lahko novost izkusili takoj, medtem ko bomo ostali smrtniki morali počakati na jesensko splavitev.

    Objavljeno: 6.8.2013 05:00
  • Vladni napad na omrežje Tor

    V petek so v Dublinu aretirali 28-letnega Erica Eoina Marquesa na podlagi naloga, ki so ga ZDA posredovale irskemu sodišču. V njem so ga označili za največjega razpečevalca otroške pornografije na planetu. V nedeljo zjutraj je v anonimnem internetnem omrežju Tor mrknila skoraj polovica anonimnih strani (na domenah .onion). Dogodka sta povezana, saj je FBI pripravil in izvedel operacijo, s katero se je lotil omrežja Tor.

    Objavljeno: 6.8.2013 01:00
  • Video: Philipsove pametne žarnice

    Philipsove pametne žarnice Hue so drage, a zanimive.

    Objavljeno: 5.8.2013
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji