• Ameriška vlada preprečila Samsungovo zmago

    Ameriška Komisija za mednarodno trgovino (ITC) je junija ugotovila, da je Apple v svojih izdelkih uporabil zaščiteno tehnologijo podjetja Samsung. Zaradi kršitve patenta v zvezi z brezžičnim povezovanjem 3G so prepovedali prodajo telefonov iPhone (3, 3GS, 4) in tablic iPad (2, 3). Veselje v korejskem taboru je sedaj skazila ameriška vlada s predsednikom Obamo na čelu, ki je na odločitev dala veto. Bojda bi zahtevana kazen slabo vplivala na poštenost trgovanja onkraj luže. Samsung z obrazložitvijo seveda ni zadovoljen, zato se bo pritožil.

    Objavljeno: 5.8.2013 08:00
  • Poišči svojega Androida

    Konec meseca bo uporabnikom mobilnega operacijskega sistema Android, od različice 2.2 naprej, na voljo storitev Android Device Manager. Z njo bodo lastniki naprav z Googlovim sistemom izgubljenega (ali ukradenega) ljubljenca lahko poiskali na zemljevidu, mu ukazali zvonjenje ali oddaljeno izbrisali podatke, da ne padejo v neprave roke. Uporaba storitve bo pogojena s prijavo v Googlov račun, na voljo pa bo tudi priročna mobilna aplikacija, ki bo olajšala upravljanje z napravami v lasti.

    Objavljeno: 5.8.2013 05:00
  • Nov uspešen napad na HTTPS

    Na hekerski konferenci Black Hat, ki je ta teden potekala v Las Vegasu, so raziskovalci Yoel Gluck, Neal Harris in Angelo Prado razkrili nov napad na šifrirni sistem HTTPS, ki uporablja protokola TLS in SSL za šifriranje HTTP-prometa med uporabnikom in internetno stranjo ter predstavlja osnovo za e-bančništvo, varno spletno pošto in druge storitve, kjer vohljanje nepoklicanih ni sprejemljivo. Napad, ki se imenuje BREACH (Browser Reconnaissance and Exfiltration via Adaptive Compression of Hypertext), napadalcem v manj kot minuti omogoča izluščiti nekatere podatke iz šifriranega prometa.

    Objavljeno: 4.8.2013 07:00
  • Kako je videti severnokorejska tablica

    Medtem ko proizvajalci tabličnih računalnikov z Applom in Samsungom na čelu kar tekmujejo, kdo sestavil bolj všečno tablico s čim več funkcijami, so v Severni Koreji stvari drugačne. Lani septembra so predstavili lasten tablični računalnik Samjiyon, sedaj pa ga je eden izmed turistov prinesel na Zahod. Poganja ga Android, a se od naših tablic razlikuje po zelo pomembni funkciji – nima interneta.

    Objavljeno: 4.8.2013 06:00
  • Razpoznava znakovnega jezika s Kinectom

    Microsoftova prostorska kamera Kinect je zelo priljubljen pripomoček na področju video iger, vendar je njegova uporabnost še precej več, kot samo to. Microsoftovi raziskovalci so tako s pomočjo kitajskega inštituta za računalništvo razvili programsko opremo, ki omogoča razpoznavo znakovnega jezika (tako v angleški, kot kitajski različici) in prevajanje v navadno besedilo, vse skupaj v realnem času.

    Objavljeno: 4.8.2013 01:00
  • Qualcomm: osem jeder je neumnost. Mar res?

    Naslovni stavek je včeraj izrekel Anand Chandrasekher. To ni kar nekdo, ampak glavni podpredsednik podjetja Qualcomm, povedano pa je uradno stališče podjetja. Qualcomm pa je proizvajalec silno priljubljenih celostnih procesorjev (SoC, system on a chip) iz družine Snapdragon, ki se uporabljajo v pametnih telefonih, tabličnih računalnikih in podobnih prenosnih napravah. Qualcomm torej v bližnji ali srednjeročni prihodnosti ne bo proizvajal procesorjev z osmimi jedri.

    Objavljeno: 3.8.2013 06:00
  • USB 3.1

    Združenje USB 3.0 Promoter Group je objavilo novo specifikacijo za vmesnike USB, ki bodo v različici 3.1 zmogli hitrosti prenosa do 10 Gb/s, dvakrat več kot doslej. S tem naj bi tehnologija USB lažje tekmovala z vmesnikom Thunderbolt, ki zmore hitrosti 20 Gb/s, vendar je precej manj razširjen.

    Objavljeno: 3.8.2013 01:00
  • Vlade zanima, kaj pišete po Twitterju

    Twitter je objavil poročilo o transparentnosti, v katerem so predstavili število zahtevkov različnih vlad in državnih organov o razkritju istovetnosti uporabnikov. Trend naraščanja števila teh zahtevkov se povečuje, še vedno pa prednjačijo ZDA.

    Objavljeno: 2.8.2013 08:00
  • Motorola Moto X: antipod iPhona

    Motorola Mobility (oziroma Google, ki je sedaj njen lastnik) je včeraj zvečer predstavila pametni telefon, ki je vse, kar iPhone ni. Njegov pravi antipod se imenuje Moto X in preizkuša, ali nemara obstaja tudi drugačna formula, ki bo pritegnila kupce. Videti je obetavno.

    Objavljeno: 2.8.2013 06:00
  • Microsoft izgubil bitko za ime SkyDrive

    Angleško sodišče je nedavno razsodilo v sporu med družbama Microsoft in British Sky Broadcasting Group (BSkyB) glede domnevne zlorabe zaščitenega imena Sky v primeru pomnilnika v oblaku Microsoft SkyDrive. Obvladalo je mnenje angleškega tožnika, Microsoft pa je že sporočil, da se na razsodbo ne bo pritožil, temveč bo storitev SkyDrive preimenoval v neko novo ime. Podrobnosti sodne poravnave, ki je sledila odločitvi sodišča niso razkrili.

    Objavljeno: 2.8.2013 01:00
  • Vdor z napajalnikom

    Raziskovalci univerze Georgia Tech so opozorili na nenavadno, a nevarno ranljivost v telefonih iPhone in tablicah iPad. Applovim izdelkom z operacijskim sistemom iOS so namesto napajalnika podtaknili miniaturni računalnik, ki je poleg dobave energije uspešno v nekaj trenutkih na ciljno napravo namestil škodljivo programsko kodo.

    Objavljeno: 2.8.2013 01:00
  • Futurističen prenosnik s prosojnim holografskim zaslonom?

    Microsoft očitno intenzivno išče nove smeri razvoja računalniških izdelkov, zlasti na področju mobilnih naprav. Med številnimi vlogami za priznanje patentov velikana iz Redmonda pozornost vzbuja zlasti opis novega, nadvse futurističnega sistema za prikaz slike. Ta predvideva uporabo posebnega miniaturnega projektorja, ki na izvoru generira le nekaj milimetrov veliko sliko. Ta je nato projecirana na poseben holografski optični element (HOE), zaslon, ki je lahko obenem povsem ali napol prosojen in omogoča med drugim prikaz slike na resničnem ozadju.

    Objavljeno: 1.8.2013 01:00
  • Pripomočki za Apple iPhone 5C

    Že dalj časa se šušlja, da bo Apple konec poletja ali na začetku jeseni ponudil cenejšo različico telefonov iPhone, s katero naj bi se lažje spopadal s številnimi cenejšimi konkurenti na platformi Android. Po najnovejših informacijah naj bi telefonu dali ime iPhone 5C, imel pa bo menda plastično namesto kovinskega ohišja. Pričakuje se nekoliko slabši zaslon, ostala elektronika pa naj bi bila podobna kot pri današnjem modelu iPhone 5.

    Objavljeno: 1.8.2013 01:00
  • Microsoft Office tudi na Androidu

    Microsoft je po objavi za okolje Apple iOS svoj paradni pisarniški paket Office prenesel tudi na Googlov operacijski sistem Android. S tem so izpolnili napoved in zaokrožili ponudbo dostopa do pisarniških aplikacij na vse vodilnih mobilnih platformah (Microsoft, Google, Apple).

    Objavljeno: 31.7.2013 20:00
  • Bradley Manning obsojen vohunstva

    Znani žvižgač Bradley Manning, ki je spletni strani Wikileaks priskrbel afganistanske in iraške dosjeje ter diplomatske depeše, je bil včeraj zvečer obsojen 19 kaznivih dejanj, med njimi tudi vohunstva. Kazni mu sodišče še ni izreklo, grozi pa mu do 136 let zapora.

    Objavljeno: 31.7.2013 07:00
  • Enotno sodišče za patente v Evropski uniji

    Evropa je končno strnila sile in naredila pomemben korak naprej na področju zaščite patentov in s tem povezanih pravic. Evropska komisija je namreč napovedala, da namerava poenostaviti postopke za zaščito patentov in v okviru tega celo postaviti pravne temelje za centralno in enotno evropsko sodišče za spore povezane s patenti.

    Objavljeno: 31.7.2013 01:00
  • Samsungova pametna ura že v Berlinu

    Samsung bo, kot vse kaže, že v začetku septembra na sejmu IFA v Berlinu prikazal svojo prvo pametno uro, ki bo menda nosila oznako Galaxy Watch SM-V700. Prihod novega izdelka menda potrjuje notranji dokument z oznakami sistemske programske opreme (firmware), v katerem je zapisno ime omenjene ure.

    Objavljeno: 31.7.2013 01:00
  • Starodobnik narejen s 3D tiskalnikom

    Gospod Ivan Stench iz Aucklanda na Novi Zelandiji se je lotil zanimivega projekta – v lastni režiji narediti delujoč avtomobil in to s pomočjo hišnega 3D tiskalnika. Povrh vsega ne kakršenkoli avtomobil, temveč repliko znamenitega Aston Martina DB4 iz leta 1961. Avtomobil postopoma nastaja v domači garaži, od novega leta pa je uspel natisniti že okoli 72% vseh potrebnih delov za karoserijo.

    Objavljeno: 31.7.2013 01:00
  • Sony in Panasonic pripravljata 300 GB-optični pogon

    Sony in Panasonic sta najavila, da bosta do konca leta 2015 razvila optični disk, ki bo zmogel shraniti vsaj 300 GB podatkov. Z njim bosta ciljala tudi na domače uporabnike in ne na nišne profesionalce, za katere že sedaj obstaja nekaj specializiranih rešitev.

    Objavljeno: 30.7.2013 06:00
  • Android prehiteva Applove iPade

    Sodeč po najnovejšem poročilu družbe Strategy Analytics naj bi tablice Android v letošnjem drugem četrtletju močno prehitele Apple in njihove priljubljene iPade. Proizvajalci tablic z Androidom naj bi skupaj v prodajo poslali 34,6 milijonov izdelkov, Apple pa samo 14,6 milijonov tablic. To pomeni, da ima Android na področju tablic zdaj kar 67 % trga, Apple pa 28,3 %. Še pred enim letom je bilo razmerje precej bolj izenačeno – 51,4 % za Android in 47,2% za Apple.

    Objavljeno: 30.7.2013 01:00
  • Na vrsti so tablice z večjimi zasloni

    Kljub temu, da je v zadnjem letu moč opaziti izrazit trend manjšanja velikosti zaslonov pri najbolj priljubljenih tablicah (denimo iPad Mini, Nexus 7,…), proizvajalci načrtujejo tudi pohod v drugo smer. Že nekaj tednov se tako krepijo govorice, da Apple poleg novih različic tablic iPad in iPad Mini (torej približno 10- in 8-palčnih modelov) pripravlja tudi izdelek, ki bo imel kar 13-palčni zaslon. S tem bi močno zakorakal na področje, ki ga danes obvladujejo prenosniki.

    Objavljeno: 30.7.2013 01:00
  • Google pripravlja prevajanje govora

    Google menda intenzivno razvija novo generacijo spletne storitve Google Translate, ki bo kot ključno novost ponujala elektronsko prevajanje govora v realnem času. Novico je razkril podpredsednik Hugo Barra, sicer zadolžen za operacijski sistem Android. Sodeč po podatkih, objavljenih v intervjuju, naj bi v laboratoriju že dosegali zanesljivost prevodov govora, ki se bliža 100 %, še posebej v kombinaciji z izbranimi jezikovnimi pari.

    Objavljeno: 30.7.2013 01:00
  • Dellova Ophelia že pri uporabnikih

    Dell že nekaj časa dela na projektu računalnika, ki je shranjen kar v »ključu«, podobnemu razširjenim prenosnim pomnilnikom z vmesnikom USB. V zadnjih dneh so prve primerke miniaturnega računalnika z delovnim imenom Ophelia, ki ga označujejo kot zamenjavo za računalnike PC, poslali testnim preizkuševalcem. Končni izdelek tudi ni daleč od začetka redne prodaje, predvidoma na začetku jeseni.

    Objavljeno: 29.7.2013 01:00
  • Brezžično polnjenje za Nexus 7

    Druga generacija tablice Google Nexus 7 je že prišla v roke strokovnjakov portala iFixit, znanem po razstavljanju elektronskih naprav na osnovne sestavne dele, ki so ob tem razkrili doslej neznano podrobnost. Nova tablica ima namreč vgrajeno tuljavo, ki bo omogočila brezžično polnjenje akumulatorjev naprave, podobno, kot to že zmore nekaj pametnih telefonov.

    Objavljeno: 29.7.2013 01:00
  • Britanski pornografski filter cenzurira še kaj več

    Britanski premier David Cameron je ta teden napovedal, da v Veliko Britanijo prihaja privzeti spletni filter, ki bi cenzuriral pornografijo. Kdor jo bo želel, jo bo moral izrecno zahtevati. A to je spolzek teren, saj se je izkazalo, da bo cenzuriranega še precej več kot le pornografije. Britance pa je jezi tudi, da bo filter upravljalo kitajsko podjetje Huawei z domnevno povezavo s kitajskimi oblastmi.

    Objavljeno: 28.7.2013
  • Vetrovni efekti

    Brezdotično igranje, kot ga je uveljavil Wii in kasneje še bolje Microsoftov Kinect se je že dodobra uveljavilo, vendar je prostora za napredek še precej. Zadnjo novost s tega področja je prispeval Disneyev raziskovalni oddelek, ki je izdelal mini »pihalnik« Aireal, ki igralca pred televizorjem obsipa z mini zračnimi vrtinci, ki igri dodajo še dodaten kanček realnosti.

    Objavljeno: 28.7.2013
  • Bo najuspešnejši projekt s Kickstarterja preživel?

    Ouya, igralna konzola, ki temelji na ARM procesorju Tegra 3 in odprtokodnem Androidu, je na tržišču že pol leta, vendar je tržišče ni sprejelo tako burno, kot smo tega vajeni pri velikanih kot so Microsoft, Sony ali Nintendo. Samo po sebi to ne bi bilo nič presenetljivega, če ne bi šlo za projekt, ki je nastal s pomočjo denarja 63.000 podpornikov, ki so nanjo stavili denar prek Kickstarterja. Ustanovitelji so za projekt želeli 950.000 dolarjev, dobili pa so preko 8 milijonov.

    Objavljeno: 28.7.2013
  • Video: igrice na 20 palčni tablici

    HPjeva dvajset palčna tablica se v rokah otrok prelevi v prav zabavno igračo :-)

    Objavljeno: 27.7.2013
  • Video: HPjeva 20 palčna tablica

    Preizkusili smo HPjevo nenavadno novost, računalnik tipa all-in-one, ki ima vgrajen akumulator in se lahko uporabi kot velika, 20 palčna tablica.

    Objavljeno: 27.7.2013
  • Internet Explorer 11 na ogled

    Microsoft je dal na voljo povezavo do razvijalne pregledne različice Internet Explorerja 11 za Windows 7. IE 11, ki ga je že moč videti v pregledni različici Windows 8.1, na videz ni nič drugačen od prejšnje različice, vseeno pa se pohvali z nekaj novostmi. Za začetek je pohvalno, da je Microsoft konkurenco končno ujel z »oblačnimi« storitvami, kot je sinhronizacija odprtih zavihkov, pohvalijo pa se tudi s podporo grafičnemu pospeševanju WebGL in zmogljivostjo Reading List, ki omogoča enostavno označevanje spletnih strani za kasnejše branje. IE 11 naj bi bil tudi hitrejši (natanko 4%).

    Objavljeno: 27.7.2013
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji