• Tipkovnica za Linux

    Podjetje Cherry, znano po svojih kvalitetnih tipkovnicah, je predstavilo tipkovnico, ki je posebej namenjena uporabnikom Linixa. Izdelek z imenom Cherry CyMotion Master Linux ima posebno tipko z logotipom pingvina, ki omogoča zagon začetnega menuja, poleg tega pa ima še 29 tipk za hiter priklic najbolj pogostih programov in funkcij v Linuxu. Pri Cherryu so razvili tudi ustrezne gonilnike, za 50 dolarjev, kolikor stane tipkovnica, pa uporabnik dobi še najnovejši SuSE Linux 9.1.

    Objavljeno: 22.8.2004
  • NEC ND-3500A

    Le malo za svojim prvim zapisovalnikom DVD z zmožnostjo dvoslojnega snemanja podatkov, so pri družbi NEC predstavili drugo generacijo zapisovalnikov DL. Model ND-3500A poleg tega zna zapisovati na nosilce DVD+R s hitrostjo kar 16x, ar pomeni, da je mogoče uro dolge video posnetke zapisati v zgolj štirih minutah. Poleg tega so povečali hitrost snemanja pri dvoslojnih nosilcih na 4x, ohranili pa tudi združljivost z nosilci DVD-R in DVD-RW.

    Objavljeno: 22.8.2004
  • P2P je legalen

    Ameriško zvezno prizivno sodišče je razsodilo, da lastniki in avtorji programske opreme P2P niso krivi za nelegalno izmenjavo avtorsko zaščitenih vsebin. S tem sodišče dopušča obstoj omrežij P2P, čeprav se zavedajo, da se prek njih prenašajo vsebine, ki predstavljajo zakonske kršitve. Toda krivda je v celoti na uporabnikih. Sodna odločitev je velik udarec za združenja MPAA in RIAA, ki se že nekaj let bojijo proti pojavu, v preteklosti pa so že uspela zapreti prvotni Napster (zdaj je vnovič zaživel kot legalno omrežje za prodajo glasbe) in servis Audiogalaxy. Avtorji in lastniki programov, kot so Kazaa, Grokester in Morpheus, so seveda novico sprejeli z navdušenjem.

    Objavljeno: 21.8.2004
  • Cenejše igralne konzole

    Microsoft in Sony sta vnovič znižala cene svojih igralnih konzol, da bi spodbudili prodajo v luči novih modelov, ki jih lahko pričakujemo v prihodnjem letu. Prvi je bil Microsoft, ki je ceno konzole Xbox v Evropi znižal kar za 25%, tako da jo bo na policah mogoče dobiti za okoli 150 evrov. Le nekaj ur za tem je Sony znižal ceno konzoli PlayStation 2, ki bo na posameznih trgih na voljo za 150 do 160 evrov.

    Objavljeno: 21.8.2004
  • Novi modeli Pentax Optio

    Pentax je predstavil digitalni fotoaparat Optio 750Z, ki premore tipalo s sedmimi milijoni pik. Hkrati ponuja optiko s 5x zumom, kompaktno ohišje primerno za nošnjo v žepu in vrtljiv zaslon z diagonalo 1,8 palcev. Vgrajenih je 10 prednastavljenih načinov slikanja, možnost snemanja VGA video posnetkov brez omejitev dolžine, stane pa 750 dolarjev. Novost je tudi model Optio S50, ki nudi 5 milijonov pik, 3x optični zum in 9 načinov slikanja, vse skupaj za okoli 370 dolarjev.

    Objavljeno: 21.8.2004
  • Novi Canoni za vse okuse in potrebe

    Canon je predstavil niz novih digitalnih fotoaparatov, ki segajo od najcenejši vstopnih modelov do polprofesionalnih z najsodobnejšo tehnologijo. Na vrhu novosti je tako novi SLR model EOS 20D, neposredni naslednik modela EOS 10D, ki se lahko pohvali s tipalom, ki ima 8 milijonov pik. Fotoaparat ima kljub temu manjše in lažje ohišje kot predhodnik, povsem nov 9-točkovni autofokus, skoraj trenutni zagon, ki omogoča hiter začetek slikanja ter podporo za objektive EF-S. Novost je tudi zmožnost slikanja do 23 slik s hitrostjo 5 slik na sekundo, podpira pa tudi poseben način za črno-belo slikanje in prenos podatkov v računalnik prek vmesnika USB 2.0. Skupno čez 30 pomembnih novosti, kljub temu je cena v ZDA še bolj privlačna od predhodnika - EOS 20D bo stal okoli 1.500 dolarjev.

    Objavljeno: 20.8.2004
  • Prenosni disk za DV kamere

    Podjetje Focus Enhancements je predstavilo miniaturni prenosni disk, ki omogoča neposredno snemanje video posnetkov na disk prek izbranih video kamer DV. FireStore FS-4, ki je velikosti predvajalnika Apple iPod se priključi na video kamero prek vmesnika firewire, ima pa vgrajen tudi barvno zaslon LCD, na katerem lahko spremljamo vsebino. Na računalniku pa je viden kot navaden zunanji disk, na voljo pa je v velikosti od 40 GB do 80 GB. Cene se gibljejo od 800 do 1.700 dolarjev.

    Objavljeno: 20.8.2004
  • IBM zahteva prepoved prodaje SCO Linuxa

    Sodna bitka med družbama SCO in IBM se nadaljuje, nedavno pa se je IBM odločil za zanimiv protinapad. Od sodišča zahteva, da SCO preneha s prodajo svoje različice Linuxa, saj s tožbo proti IBMu in trditvami, da licence GPL niso veljavne sam ne more več prodajati Linuxa. S svojimi trditvami ne spoštujejo določb GPL, zato tudi pravno ne smejo prodajati izdelkov, zlasti tistih, ki vsebujejo tudi IBMovo tehnologijo, objavljano z licenco GPL. Takih paketov naj bi bilo 16, predstavljajo pa pomembne dele SCOjevega Linuxa.

    Objavljeno: 20.8.2004
  • Video Kit za Flash

    Macoromedia je objavil paket Flash Video Kit, ki omogoča preprosto uvrstitev video posnetkov na spletne strani. Program, ki je narejen kot dodatek za urejevalnik Dreamweaver MX 2004, omogoča predvajanje video posnetkov prek predvajalnika Flash, kar pomeni, da razen tega uporabnik na spletnih straneh ne potrebuje drugih predvajalnikov. Za razliko od drugih rešitev Flash Video Kit omogoča preprosto navigacijo po posnetkih ter povezavo posameznih delov posnetkov z drugimi vsebinami ali dogodki na spletni strani. V paketu, ki bo stal 50 dolarjev je tudi program Sorenson Squeeze, ki omogoča pretvorbo običajnih video zapisov v zapis Flash.

    Objavljeno: 20.8.2004
  • Algoritmi za računanje povzetkov na udaru

    Tik pred konferenco Crypto 2004 so znanstveniki iz različnih koncev sveta objavili poročila, da so našli varnostne luknje v nekateri izmed domnevno najbolj varnih in uporabljenih algoritmov ta hip. Francoski znanstvenik je tako našel način za vdor v priljubljeni algoritem MD5, kar so kmalu za tem navedli tudi štirje kitajski strokovnjaki. V Izraelu pa so našli varnostne luknje v algoritmu SHA-0 (Secure Hash Algotithm), za katerega so že nekaj časa menili, da ni povsem varen.

    Objavljeno: 19.8.2004
  • Prenosnik za manj kot 600 dolarjev

    Ameriški kralj veleblagovnic Wal-Mart je začel prodajati prenosni računalnik, za katerega je treba odšteti manj kot 600 dolarjev. Gre za prenosnik, ki ga izdeluje tajvanski Elitegroup ekskluzivno za ameriškega prodajalca. Kupci dobijo za vloženi denar sistem s procesorjem AMD Athlon XP 1600+, 128 MB RAM, 40 GB disk, enoto DVD-ROM, okolje Windows XP Home Edition, kljub nizki ceni pa tudi brezžični vmesnik Wi-Fi. Za primerjavo - najcenejši prenosniki velikanov HP in Dell stanejo v ZDA 850 do 900 dolarjev. Wal-Mart je sicer že doslej prodajal poceni računalnike, namizne z Linuxom za manj kot 300 dolarjev.

    Objavljeno: 19.8.2004
  • Google končno na borzi

    Google je po nekajmesečnih napovedih in številnih zapletih začel z dražbo delnic, ki so ji nameravali prodati javnosti. Kljub pričakovanjem pa je cena delnic dosegla nižji novo od napovedanega. Google je odprl prodajo v območju med 108 in 135 dolarji na delnico, po koncu prvega dne pa se je cena ustalila na nivoju 85 do 95 dolarjev, kar je 30% manj od pričakovanj, ki so jih nekateri analitiki omenili kot napihnjena. Skupaj so Google in njegovi lastniki tako v prvem dnevu zbrali 1,66 milijarde dolarjev, vrednost podjetja pa analitiki trenutno ocenjujejo na 25,8 milijarde dolarjev. Google se je sicer nekaj dni pred začetkom zapletel v pravne težave, med drugim v domnevno kršitev molka pred javno ponudbo, kar je brez dvoma vplivalo na rezultat. Pravo gibanje vrednosti delnic pa bodo pokazali šele prihajajoči tedni.

    Objavljeno: 19.8.2004
  • Microsoft odpira Live Meeting

    Microsoft je spremenil licenčno shemo in način prodaje za svoj spletni konferenčni paket Live Meeting, s čimer želijo pritegniti večje število uporabnikov. Paket, ki so ga lani kupili skupaj s podjetjem PlaceWare, je bil doslej na voljo z naročniškim paketom, zdaj pa bo na voljo tudi v okviru pogodb s količinskimi popusti za podjetja. Nova sta tudi modela >>imenovani uporabnik<<, ki omogoča poljubno število konferenc z največ 15 sodelujočimi in >>sobni model<<, ki omogoča zakup navidezne konferenčne sobe z poljubnim številom udeležencev.

    Objavljeno: 19.8.2004
  • Symantec prenavlja varnostne izdeleke

    Podjetje Symantec je predstavilo nove različice priljubljenih programov za računalniško varnost iz družine Norton Antivirus. Z oznako 2005 bodo odslej na voljo izdelki Norton Antivirus, Norton Personal Firewall, Norton AntiSpam in Norton Internet Security. Protivirusni program zna zdaj bolje ščititi pred napadi, ki imajo različne pojavne oblike, kot je na primer virus Nimda, novo pa je tudi hitro pregledovanje pomnilnika ob prenovi virusnih definicij z modulom Live Update. Program zna tudi samodejno pregledovati Ip naslove in odprta vrata na njih, da bi preprečil vdor virusov, kot je MS Blaster.

    Objavljeno: 18.8.2004
  • AMD prvič z 90-nm arhitekturo

    Podjetje AMD je predstavilo novo različico procesorja Athlon 64, ki je namenjena prenosnikom kot zamenjavam za namizne računalnike. Novi Athlon 64 3700+ je doslej najzmogljivejši procesor tega proizvajalca za mobilne sisteme, hkrati pa gre za prvi izdelek, ki je narejen z 90-nm tehnologijo. Doslej so bili Athloni 64 zasnovani na 130-nm arhitekturi. AMD je obenem tudi najavil, da bo drugo leto predstavil procesorje za namizne računalnike z dvemi jedri, v prihodnje pa so možni strežniški čipi, ki bodo vsebovali kar štiri jedra.

    Objavljeno: 18.8.2004
  • Microsoft Works 8

    Microsoft je prenovil svoj programski paket Works, s katerim naj bi tekmovali s tekmeci, kot sta Sun StarOffice in Corel WordPerfect. Works 8 je namenjen pretežno domači rabi, pa tudi zasebnikom in majhnim podjetjem, kar se kaže tudi v vpeljavi funkcij doslej uporabljenih v večjem paketu Office. Works 8 tako vsebuje nov samostojni slovar, pregledovalnik za predstavitve PowerPoint ter povsem prenovljen modul za vodenje in tiskanje koledarjev. Nova so tudi orodja za popravljanje poškodovanih dokumentov. Paket še naprej temelji na modulih za urejanje besedil, preglednici in bazi podatkov, v ZDA pa stane 50 dolarjev.

    Objavljeno: 18.8.2004
  • RealNetworks z najcenejšo glasbo

    RealNetworks je začel z novo prodajno akcijo, v okviru katere bodo ponujali glasbo v digitalni obliki za ceno 49 centov na skladbo, kar je najceneje doslej. To pa je polovična cena v primerjavi z glavnim tekmecem, servisom Apple iTunes, s katerim sta sicer v sporu glede uporabe nekaterih tehnoloških rešitev. RealNetworks je namreč razvil tehnologijo Harmony, s katero lahko svojo glasbo nameščajo na predvajalnike Apple iPod, brez dovoljenja proizvajalca.

    Objavljeno: 18.8.2004
  • Apple z osvetljenimi ohišji

    Sodeč po vlogi v patentnem uradu, se Apple pripravlja na objavo računalnika, ki bo imel osvetljeno ohišje z možnostjo spreminjanja barv. Ohišje naj bi bilo osvetljeno s posebnimi diodami LED, ki bodo vgrajene v ohišje, razsvetljava pa bo enakomerna žarela po celotni površini ohišja. Razsvetljavo bo mogoče spreminjati od rdeče, k zeleni in modri. Apple je pred leti pričel modo z ohišji različnih barv, če da je tedaj šlo za pobarvano prosojno plastiko. Za zdaj še ni jasno, kdaj bo patent uporabljen, čeprav Apple priznava, da razvijajo novo obliko za prihajajoče računalnike iMac.

    Objavljeno: 17.8.2004
  • Dogovor za trenutno sporočanje

    Trije največji ponudniki odjemalcev za trenutno sporočanje so se dogovorili za medsebojno združljivost, ki bo omogočala poslovnim uporabnikom kramljanje z uporabniki, ne glede na njihovo matično omrežje. Dogovor med podjetij Microsoft, AOL in Yahoo predvideva, da bo nova različica strežnika Microsoft Office Live Communication Server (LCS) 2005omogoča preprosto izmenjavo sporočil, obvestil o prisotnosti, najbrž pa tudi nekatere imeniške podatke med omrežji vseh tre ponudnikov.

    Objavljeno: 17.8.2004
  • LTO-3 hitreje od načrtovanega

    Podjetje Certance, nekoč oddelek družbe Seagate, je sporočilo, da bo že jeseni predstavilo prvo tračno enoto združljivo s standardom LTO-3, kar je precej mesecev pred prvotnimi načrti. S tem korakom bodo izdelek objavili tudi precej pred tehnološkima partnerjema HP in IBM, poleg tega pa nameravajo predstaviti tudi cenejšo različico tračne enote LTO-2, s čimer naj bi pridobili širši krog kupcev.

    Objavljeno: 17.8.2004
  • Konferenca HP World

    Hewlett-Packard je na konferenci uporabnikov spregovoril o smernicah in novostih, s katerimi želijo spodbuditi prodajo svoje najzmogljivejše strojne opreme. Konferenca je namreč potekala v luči relativno slabih poslovnih rezultatih, zlasti na področju velikih strežniških in pomnilniških sistemov. HP je sicer zadnje četrtletje zaključil z rastjo v višini 9% (skupno promet 18,9 milijarde dolarjev), zaskrbljujoč pa je padec prodaje pri že omenjenih sistemih, kjer je bil promet 5% nižji kot lani v istem obdobju (skupno 3,4 milijarde dolarjev).

    Objavljeno: 17.8.2004
  • Microsoft želi dobiti boj proti nezaželeni pošti

    Microsoft se je odločil močno podpreti nov način za avtentikacijo elektronskih sporočil Sender ID, okoli katerega želi tudi zbrati močno koalicijo podpornikov. Sender ID je nov način za preverjanje avtentičnosti elektronskih sporočil s preverjanjem IP domen, iz katerih izhajajo. Sestavljen je iz tehnologije Caller ID, ki so jo razvili pri Microsoftu in sistema Sender Policy Framework družbe Pobox.com, obljublja pa drastično zmanjšanje ali celo odpravo nezaželenih sporočil in zlorab prek elektronske pošte.

    Objavljeno: 16.8.2004
  • SSA združuje Baan in druge izdelke ERP

    Družba SSA je skoraj letu dni zamude predstavila novo različico programskega paketa za poslovne informacijske sisteme, ki združuje tehnologijo izdelkov Baan in svojih obstoječih izdelkov ManMan/HP in MK. Nov izdelek nosi ime SSA ERP LN 6.1, zasnovan pa je na spletnem vmesniku, ki so ga razvili že pri družbi Baan. Izdelek je bil sprva načrtovan za september 2003, vendar so ga zaradi slabe povezljivosti z moduli Baan CRM in podsistemi za logistiko zadržali v razvoju. Po podatkih analitikov, sta Baan in SSA v tehnologijo, ki je imela interno ime Gemini vložili kar več kot 100 milijonov dolarjev, zato je zelo pomembno, da lahko vložek poplačajo s prihodki. V drugi polovici leta naj bi SSA predstavil še paket SSA ERP LX, ki bo namenjen dosedanjim uporabnikom sistemov, ki so vezani na procesno proizvodnjo.

    Objavljeno: 16.8.2004
  • Oracle prenavlja SCM

    Podjetje Oracle je predstavilo novo različico programskega peketa za obvladovanje nabavnih verig in logistike. Paket Supply Chain Management 11i.10 prinaša novosti, ki poenostavljajo podporo logističnim procesom, učinkovitejše spremljanje zalog, obenem pa so dodali združljivost s tehnologijo RFID. Paket vsebuje nov modul za napovedovanje in simulacijo logističnih procesov, kar narekuje višino zalog posameznih izdelkov za nemoteno poslovanje. Oracle je dodal še izboljšano podporo za elektronsko podpisovanje dokumentov, ki jih izmenjujejo logistični partnerji, novost pa je tudi sistem poslovnih dveri, v katerih je mogoče zbirati in pregledovati učinkovitost celotnega logističnega procesa.

    Objavljeno: 16.8.2004
  • Dell v skladu s pričakovanji

    Dell je svoje drugo poslovno četrtletje konec julija zaključil z dobičkom 799 milijonov dolarjev, kar je 20% bolje kot lani. Celoten prihodek je v treh mesecih dosegel 11,7 milijarde dolarjev, kar je 29% skok v letu dni. S temi rezultati so izpolnili pričakovanja delničarjev in analitikov, prodaja pa je bila konsistentna v celotni paleti izdelkov. Za razliko od tekmecev, zlasti družbe HP, v zadnjem četrtletju niso zabeležili občutnega padca prodaja strežnikov, kar je eden od ključnih elementov pri uspehu podjetja. Dell si še naprej prizadeva močneje vstopiti na nove trge, kot so na primer tiskalniki, kjer naj bi v poslovnem letu 2005 prodali že okoli 5 milijonov enot.

    Objavljeno: 16.8.2004
  • Pri predvajalnikih DVD 1 samo dolar zaslužka

    Kitajski izdelovalci cenenih predvajalnikov DVD se pritožujejo nad slabimi zaslužki. Raziskovalna družba iSuppli trdi, da je cenovna vojna od januarja do maja povzročila padec cen izdelkov iz province Gunagdong na povprečno 40,80 dolarja, izdelovalci pa so pri tem imeli samo 1 dolar zaslužka. V provinci sicer izdelajo 84,2 odstotka vseh predvajalnikov DVD, ki jih izvozi Kitajska - v istem obdobju so jih izvozili 34,5 milijona. Na Kitajskem porabijo tudi 80 odstotkov vseh čipov za vse predvajalnike DVD, izdelane na svetu. Sicer pa je v prvem polletju bankrotiralo 30 izdelovalcev DVDjev. V letu 2004 naj bi bilo prodanih 110 milijonov predvajalnikov, lani jih je bilo 90.

    Objavljeno: 16.8.2004
  • Slovenski trg računalnikov v drugem četrtletju

    Sodeč po podatkih družbe IDC, se je trg osebnih računalnikov v Sloveniji v drugem četrtletju glede na prodajo v enakem obdobju 2003 povečal za 46,3 odstotka po številu prodanih enot. Nekoliko manjša je rast, če se upošteva le vrednostni vidik (28,5%), precej pod pričakovanju pa je rast prodaje prenosnikov, kjer so zabeležili le povečanje števila enot v višini 5,8%, oziroma celo zmanjšanje, če upoštevamo celotno vrednost (-4,6%). Namizni računalniki sicer tvorijo še vedno čez 80% vseh prodanih sistemov. Prodaja strežnikov se je povečala za 34%. Pri prodaji sistemov z arhitekturo x86 je bil najbolj uspešen Hewlett-Packard, sledijo pa Avtera, Dell, Comtron in IBM.

    Objavljeno: 15.8.2004
  • Prenovljeni standard VESA PnP

    Združenje proizvajalcev VESA je predstavilo novo različico standarda Plug & Play (vstavi in poženi), ki gre v korak s časom in novo strojno ter programsko opremo. Standard določa način povezave grafičnih kartic oziroma podsistemov z monitorji, upošteva pa zadnja dognanja, kot so digitalni vmesniki DVI. Pomembno določilo novega standarda je, da mora monitor izenačiti ali presegati lastnosti grafičnega podsistema, tako po velikosti pik, globini barv, frekvenci osveževanja, kot drugih elementih.

    Objavljeno: 15.8.2004
  • Microsoft eksperimentira z blogi

    Microsoft je na Japonskem uvedel novo storitev, s katero želi preizkusiti uporabnost in zanimanje javnost za tako imenovane bloge. Blogi so spletni dnevniki ali revije, ki jih običajno vodijo posamezniki in v njih posredujejo novosti ali komentarje iz vsakdanjega življenja ali posameznega specifičnega področja. Pri Microsoftu menijo, da bi lahko bili blogi v bodoče pomembna poslovna komunikacijska orodja, zato so začeli z njimi na trgu, kjer je zanje največ zanimanja. Storitev, ki je na voljo v okviru servisa MSN Japan, naj bi tako že do konca leta pritegnil okoli milijon uporabnikov. Trenutno še ni nobenih načrtov za nastop na drugih trgih.

    Objavljeno: 15.8.2004
  • Microsoft Digital Image Suite 10

    Microsoft je pripravil novo različico programa za obdelavo digitalnih fotografij, namenjeno domači rabi. Digital Image Suite 10 prinaša nova orodja in funkcije, ki omogočajo preprostejšo, a temeljito obdelavo digitalnih fotografij. Paket vsebuje tri nove funkcije za samodejno korekturo fotografij, novo orodje za pripravo panoramskih slik in izboljšana orodja za nastavitve svetlobe in barv na slikah. Program vsebuje digitalno knjižnico za katalogiziranje in arhiviranje fotografij ter posebna orodja za podporo slik iz digitalnih fotoaparatov.

    Objavljeno: 14.8.2004
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji