• OpenGL 2.0

    Silicon Graphics in združenje OpenGl Architecture Review Board sta predstavila novo različico vmesnika OpenGL, ki je temelj številnih 3D programov in iger. Po dolgih letih je OpenGL tako vendarle dobil prepotrebne posodobitve, ki upoštevajo napredek v razvoju grafike. Glavna novost je tako podsistem OpenGL Shading Language za opisovanje senčenja, s čimer lahko izkoristi zmogljivosti sodobnih strojne opreme. Med ostalimi novostmi so nastavljivi senčilniki, ki lahko zapisujejo različne vrednosti v enem samem koraku, podpora za pravokotne teksture, kar zmanjšuje porabo pomnilnika, ter druge funkcije, ki so koristne zlasti za animacije in igre.

    Objavljeno: 14.8.2004
  • HDTV v Evropi

    Po mnenju analitikov družbe Datamonitor, bo že leta 2008 v Evropi 4,6 milijona uporabnikov s sprejemniki za televizijo visoke ločljivosti HDTV. To je velik skok glede na današnje stanje, ko jih je vse skupaj okoli 50.000, predvsem pa povsem drugačne od dosedanjih ocen, da HDTV ne bo nikoli zaživel v Evropi. TV z visoko ločljivosti je že resničnost v ZDA in na Japonskem, v Evropi pa se zanj ogrevajo zlasti v Nemčiji, Franciji in Veliki Britaniji. Pomembno je predvsem, da so podporo za HDTV podprli velike televizijske hiše, kot so SKY, BBC, M6, TPS in TF1, ki pa lahko računajo tudi na ustrezno gradivo iz ameriške produkcije.

    Objavljeno: 14.8.2004
  • Predlog za hitrejši Wi-Fi

    Skupina proizvajalcev je organizaciji IEEE podala predlog novega standarda za brezžično komunikacijo, ki bi omogočil hitrosti prenosa 100 Mb/s. Združenje WWiSE (World Wide Spectrum Efficiency) je predlog podala odboru, ki pripravlja standard 802.11n in to v zadnjem trenutku, preden se je zaključil krog zbiranja predlogov. Odbor že ima podoben predlog drugega združenja z imenom TGnSync, oba pa se razlikujeta predvsem po načinu liceniranja in zaščiti intelektualne lastnine (WWiSE predvideva uporabo brez licenc. Sicer pa WWiSE predlaga način kodiranja MIMO-OFDM, in delovno področje 20 MHz, kar bi omogočalo zakonsko ustreznost v vseh državah sveta. Prvi predlog standarda 802.11n je mogoče pričakovati v naslednjem letu, izdelke pa šele v letih 2006 ali 2007.

    Objavljeno: 13.8.2004
  • Windows XP Service Pack 2 končno nared

    Microsoft je po dolgem razvoju in krajši zamudi glede na plan končno objavil drugi komplet popravkov za operacijski sistem Windows XP. Glede na vsebino sprememb, namenjenih pretežno večji varnosti okolja, gre za največji in najpomembnejši komplet popravkov, ki se po nekaterih ocenah lahko celo primerja s tega vidika izidu polne različice operacijska sistema. Microsoft je v razvoj kompleta popravkov vložil bistveno več sredstev in časa, kot je bilo prvotno načrtovano, saj so želeli s tem obnoviti omajan ugled na področju varnosti, kot posledica številnih napak in vdorov v operacijski sistem v zadnjih letih. Velikost in cilj zadane naloge sta bila takšna, da bo to brez dvoma vplivalo na hitrost razvoja in prihoda naslednjih različic okolja Windows XP.

    Objavljeno: 13.8.2004
  • Novell pripravlja nov namizni Linux za jesen

    Novell bo predvidoma jeseni predstavil novo različico operacijskega sistema Linux, ki bo združeval dosedanje tehnologije podjetij SuSE in Ximian. Po nakupu obeh družb je namreč Novell izdelke obeh podjetij pustil take, kot so. Zdaj pa pripravljajo nov izdelek, z delovnim imenom Novell Linux Desktop, ki bo več izdelkov združil v eno samo celoto. Osnova bo SuSE Linux Dekstop, ki mu bodo dodali uporabniški vmesnik Ximian Desktop, vključen pa bo tudi poštni odjemalec Novell GroupWise. Novell se s tem odziva na izziv družbe Red Hat, ki je pred časom prenovila ponudbo za poslovna namizja, glavni cilj pa so seveda uporabniki Microsoftovih Oken.

    Objavljeno: 13.8.2004
  • Oracle za mala podjetja

    Oracle ima v pripravi nov programski strežnik, s katerim ciljajo zlasti na mala in srednje velika podjetja. Strežnik z imenom Oracle Application Server Standard Edition One bo vseboval programski strežnik, spletni strežnik in strežnik za dveri, s čimer naj bi podjetjem ponudili vsa potrebna orodja v enem kompletu. Cena novega izdelka bo okoli 5.000 dolarjev na procesor, kar je polovica cene različic izdelkov za velika podjetja, vendar bo komplet mogoče uporabiti na največ dveh strežnikih v podjetjih. S funkcionalne plati ima nov komplet vse lastnosti večje različice. Oracle na ta način odgovarja na podobne komplete tekmecev, zlasti IBMa z njihovimi različicami Express in Microsofta s ponudbami za trg SMB.

    Objavljeno: 13.8.2004
  • Hermes Softlab dela za Netiq

    NetIQ, ameriški izdelovalec sistemov za upravljanje varovanje računalniških podjetij, je na trgu ponudil nov izdelek, ki ga izdeluje slovensko podjetje Hermes Softlab. V svojo platformo Appmanager so namreč vključili tudi Softlabov modul za programsko opremo Siebel, namenjeno poslovnemu povezovanju dobaviteljev in strank.

    Objavljeno: 13.8.2004
  • Mobitel zavrača očitke

    Vodstvo družbe Mobitel je danes zavrnilo očitke opozicije, da naj bi omogočala kompromitiranje zasebnosti uporabnikov storitev družbe Mobitel.

    Objavljeno: 13.8.2004
  • PowerPC z dvema jedroma

    IBM pripravlja novo različico procesorja PowerPC 970MP, ki bo vsebovalo dve jedri. Dosedanji procesor PowerPC 970 je sicer pod imenom PowerPC G5 temelj sodobnih računalnikov Apple Mac, zato je velika možnost, da bo nov čip z dvemi jedri uporabljen tudi v teh sistemih, pa tudi drugih delovnih postajah in strežnikih. Čip z delovnim imenom Antares bo sicer imel tudi ločene prvo in drugonivojske predpomnilnike za vsako jedro, deloval pa bo s takti do 2,5 GHz.

    Objavljeno: 12.8.2004
  • Motorola s telefonom Wi-Fi

    Motorola je v sodelovanju s podjetjem Avaya predstavila svoj prvi mobilni telefon, ki lahko nemoteno tava med omrežji Wi-Fi in GSM. Motorola CN620 je sicer telefon običajne školjkaste oblike, ki je na videz in po funkcionalnosti enak običajnim telefonom GSM. Ko pa se nahaja v bližini javnih ali avtoriziranih brezžičnih omreži Wi-Fi, zna uporabiti protokol IP za vzpostavitev telefonskih klicev VoIP. Telefon zna samodejno izbrati cenejšo povezavo, zasnovan pa je na operacijskem sistemu Windows CE. Motorola je razvila lasten posredniški sistem za implementacijo SIP sistema za uporabo v omrežjih Wi-Fi, skupaj z Avayo pa sta zagotovila tudi združljivost s celotno potrebno omrežno opremo in drugimi izdelki VoIP.

    Objavljeno: 12.8.2004
  • Novi Macromedia ColdFusion v začetku 2005

    Macromedia pripravlja novo različico spletnega programskega paketa ColdFusion, ki bo bolj kot doslej usmerjen na področje spletnih obrazcev. ColdFusion, ki nastaja pod delovnim imenom Blackstone bo podpiral razvoj in uporabo elektronskih obrazcev skladnih s standardi Flash, pa tudi XForms, ki temelji na jeziku XML. Povem nov bo nov modul za spletno poročanje, zaradi česar ne bo treba posegati po dodatnih orodjih, poročila pa bodo primerna tudi za tiskanje.

    Objavljeno: 12.8.2004
  • Prosojne keramične leče

    Casio je razvil tehnološki postopek, s katerim so izdelali prve leče za digitalne fotoaparate iz keramike.

    Objavljeno: 12.8.2004
  • Borland JBuilder 2005

    Borland bo septembra začel s prodajo nove različice razvojnega orodja za javo JBuilder 2005. Novi JBuilder prinaša podporo za J2EE 1.4 in specifikacijo Java Server Faces, s katero je mogoče lažje razviti spletne programe za dostop do oddaljenih programskih strežnikov. JBuilder 2005 vsebuje tudi Java Development Kit 5.0, s katerim naj bi dvignili produktivnost razvijalcev javanske kode. Obenem so v razvojno okolje vgradili nove funkcije, ki opozarjajo na pogoste napake v kodiranju in kršitve kodne prakse. Z dodatkom Fortify pa je mogoče ugotovitvi morebitne varnostne luknje.

    Objavljeno: 11.8.2004
  • Cisco z rekordnim četrtletjem

    Cisco je v svojem zadnjem poslovnem četrtletju zabeležil dobiček v višini 1,4 milijarde dolarjev, kar je nov rekord družbe. Dobiček se je povišal za dobrih 26% v primerjavi z enakim obdobjem v letu 2003, skupni promet pa se je prav tako dvignil iz 4,7 na 5,9 milijarde dolarjev, kar je celo nekoliko bolje od predvidevanj analitikov.

    Objavljeno: 11.8.2004
  • Sharp tudi s 3D monitorji

    Po predstavitvi prvega prenosnika s 3D zaslonom, so se pri japonski družbi Sharp odločili predstaviti tudi 3D monitorje za navadne računalnike PC. Monitor LL-151-3D uporablja enako tehnologijo kot zaslon v prenosniku, omogoča pa ogled 3D slike brez uporabe posebnih očal ali drugih pripomočkov. Sicer gre za LCD zaslon z diagonalo 15 palcev, ki je sestavljen iz dveh LCD rezin, od katerih vsaka projecira sliko posameznemu očesu, z rahlimi spremembami pik pa ustvari 3D učinek. 3D učinek je mogoče tudi izključiti in monitor uporabljati kot navaden zaslon. Naprodaj bo za 1.500 dolarjev.

    Objavljeno: 11.8.2004
  • Roxio postaja Napster

    Podjetje Roxio, ki je nastalo iz oddelka družbe Adaptec, se je odločilo prodati svoje programske izdelke in se osredotočiti v svoj spletni servis Napster. Sočasno bodo tudi spremenili ime podjetja, ki se bo odslej imenovalo tako kot sam storitveni servis za digitalno glasbo - Napster. Programsko opremo, med katero je tudi priljubljeni program za zapisovanje na nosilce CD in DVD Easy CD Creator, bodo prodali družbi Sonic Solutions za okoli 130 milijonov dolarjev.

    Objavljeno: 11.8.2004
  • Zoran Thaler novi predsednik uprave Simobila

    Bojanu Dremlju se dveletni mandat izteče jeseni letos, razlogov za odstop z mesta predsednika uprave (od začetka, torej devet let) pa ni navedel. Dremelj bo v bodoče član nadzornega sveta.

    Objavljeno: 11.8.2004
  • Nvidia Quadro FX 4400

    Po družbi ATI je tudi nVidia predstavila novo najzmogljivejšo grafično kartico namenjeno profesionalni rabi. Quadro FX 4400 se lahko pohvali s sposobnostjo obdelave do 135 milijonov trikotnikov na sekundo in hitrostjo zapolnjevanje 6,4 milijona tekskov (pik z uporabljeno teksturo) na sekundo. Za to uporablja 512 MB pomnilnika GDD3, 256-bitno vodilo s taktom 550 MHz, kar da skupaj prepustnost 35,2 GB/s. Kartica bo na voljo tudi v različici 4400G, ki ima vgrajena sistema genlock in framelock za uporabo v video produkciji. Hkrati so pri družbi nVidia predstavili tudi nekoliko šibkejše Quadro FX 1400 in Quadro FX 540, ki zmoreta prepustnost 19,2 GB/s oziroma 8,8 GB/s, uporabljata pa vodilo PCI Express.

    Objavljeno: 10.8.2004
  • Samsung Digimax V6 in U-CA4

    Samsung je predstavil dva nova digitalna fotoaparat z visoko ločljivostjo in razmeroma nizko ceno. Model Digimax V6 se pohvali lahko s tipalom, ki ima 6 milijonov pik, optični zum Schneider Kreuznach 3x in menuje, ki jih lahko uporabnik sam prilagaja. Novost je model Digimax U-CA4, ki ima 4,1 milijona pik, 3x zum, zmožnost snemanja posnetkov MPEG-4 in posebne funkcije za slikanje v slabih svetlobnih pogojih. Na prodaj bo za okoli 310 dolarjev.

    Objavljeno: 10.8.2004
  • Creative Labs Zen Touch

    Creative Labs je pričel s prodajo nove generacije digitalnih predvajalnikov glasbe Zen Touch, s katerimi cilja zlasti na Apple iPod. Glavne novosti so manjše dimenzije, precej daljše trajanje delovanja (zlasti v primerjavi s tekmecem) in nova podoba s patentiranim načinom krmiljenja >>Touch Pad<<, ki omogoča preprosto izbiro funkcij s tipkami na prednji strani predvajalnika. Podatke o skladbah MP3 in WMA prikazuje na velikem zaslonu LCD, z računalnikom pa jih izmenjuje prek vmesnika USB 2.0. Zen Touch ima 20 GB disk in stane v ZDA 270 dolarjev.

    Objavljeno: 10.8.2004
  • Datamaxovi industrijski tiskalniki s podporo za RFID

    Podjetje Datamax je predstavilo družino termičnih tiskalnikov I-Class RFID s podporo za brezžične pametne oznake RFID. Tiskalniki omogočajo pisanje podatkov in verifikacijo zapisa ter tiskanje na >>pametne<< nalepke, ki imajo vgrajen oddajnik za radiofrekvenčno izmenjavo podatkov. Namenjeni so uporabi v sistemih, ki podpirajo tako zajem podatkov s črtno kodo, kot tudi brezžično odčitavanje podatkov. Pet modelov ponuja hitrost tiskanja od 51 do 304 mm/s pri ločljivosti od 203 do 600 pik na palec ter izredno ugodno razmerje med ceno in zmogljivostmi. Podpora za RFID je dodatek, ki ga je mogoče vgraditi tudi naknadno. Ob uvedbi morebitnih novih standardov na področju frekvenc UHF, bo zato v prihodnosti možno tiskalnik z menjavo modula RFID enostavno prilagoditi novim zahtevam.

    Objavljeno: 10.8.2004
  • SGi gradi za NASO super računalnik s 10.240 procesorji

    Podjetje SGI bo za vesoljsko agencijo NASA zgradilo super računalnik sestavljen iz gruče zmogljivih sistemov, ki uporabljajo Linux. Sistem bo sestavljen iz posameznih vozlišč, od katerih bo vsako imelo do 512 procesorjev, na katerih bo delovala le ena instanca Linxa. Vozlišča so potem med sabo povezana s hitrimi vodili Infiniband. NASA bo sistem Altix uporabljala za simulacije vesoljskih misij in načrtovanje vesoljskih vozil, pa tudi za druge znanstvene naloge, kot je preučevanje globalnega segrevanja.

    Objavljeno: 9.8.2004
  • Sony AIT-4

    Sony je predstavil četrto generacijo tračnih enot AIT, ki omogoča hrambo do 200 GB podatkov na trak. Pri tem so povečali tudi prepustnost prenosa podatkov, ki zdaj znaša 24 MB/s. Tračna enota, ki je nazaj združljiva z dosedanjimi trakovi AIT (branje in pisanje za AIT-3, samo branje za AIT-2 in AIT-1), bo stala okoli 3.500 dolarjev, posamezna kaseta pa 80 dolarjev. Sony s tem nadaljuje svoj agresiven nastop na področju pomnilniških izdelkov za varnostno shranjevanje podatkov. Pred nekaj meseci so tako predstavili optične enote z modrim laserjem, ki so namenjene pretežno arhiviranju podatkov.

    Objavljeno: 9.8.2004
  • Symbol vstopa v trg RFID

    Podjetje Symbol Technologies, ki sodi med največje ponudnike opreme za elektronsko identifikacijo, je za 230 milijonov dolarjev kupil družbo Matrics, ponudnika izdelkov za pametne oznake RFID. S tem korakom so dali jasni znak, da nameravajo v bodoče močno podpreti nastajajočo tehnologijo za brezžično identifikacijo izdelkov. Vodstvo Symbola je že napovedalo, da nameravajo tehnologijo družbe Matrics uporabiti v celotni paleti izdelkov in jo tržiti enako, kot izdelke za črto kodo in drugo profesionalno rabo. Symbol pa ni želel komentirati, kako se bo nakup odražal na sodni spor, ki ga ima Matrics s Symbolovim poglavitnim tekmecem Intermecom, ki je prevzeto družbo obdolžil kršenja patenta na področju izdelkov RFID.

    Objavljeno: 9.8.2004
  • Raziskava potrjuje visoko varnost Linuxa

    Sodeč po raziskavi družbe Evans Data so strežniki z Linuxom nadvse varni, večina pa ni nikoli doživela okužbe z virusi ali vdora hackerjev. V anketi, ki os jo pravili med okoli 500 razvijalci in upravljavci strežnikov z Linuxom, so ugotovili, da kar 78% vprašanih nikoli ni doživelo varnostnih vdorov ali drugih nevšečnosti, kar 92% pa ni nikoli dobilo nobenega virusa.

    Objavljeno: 9.8.2004
  • Microsoft preizkuša trenutno sporočanje prek spleta

    Microsoft je pričel s preskušanjem nove različice paketa MSN Messenger, ki omogoča trenutno sporočanje prek spleta, brez namestitve programa. Uporabnikom na ta način ne bo treba razmišljati, ali je na računalniku pravilno nameščen odjemalec, prav tako ne bo treba ročno nastavljati programa. Rešitev je še posebej zanimiva za uporabnike, ki uporabljajo javne računalnike ali pa jih pogosto menjajo. Microsoft trdi, da je odpravil domala vse težave, ki so omejevale funkcionalnost dosedanjih spletnih rešitev, kakšne nudita tudi AOL in Yahoo. MSN Web Messenger bo nared do konca leta kot brezplačna storitev.

    Objavljeno: 8.8.2004
  • Playstation 3 z Blu-Ray diski

    Sony je razkril, da bo naslednja generacija igralnih konzol Playstation 3 vsebovala optične enote Blu-Ray. Na posamezno ploščo bo tako mogoče shraniti do 23 GB podatkov, kar je skoraj 5-krat več kot pri današnjih DVDjih. Enota bo hkrati znala prebirati plošče DVD, Playtstaion 3 pa tudi nazaj združljiv z igrami za PS2. Analitiki pričakujejo, da bo Sony predstavil Playstation 3 pomladi 2005.

    Objavljeno: 8.8.2004
  • Tajvan pripravlja nov tip pomnilniških kartice

    Skupina tajvanskih proizvajalcev in raziskovalnih inštitutov pripravlja nov tip pomnilniške kartice z imenom microcard. Na ta način naj bi podprli tajvansko tehnologijo in zmanjšali odvisnost od tujih, zlasti ameriških patentov. Nov tip kartic naj bi omogočal visoko hitrost prenosa 120 MB/s, 10-lkrat višjo od današnjih kartic SD. Kartice microcard naj bi uporabljali v širokem krogu izdelkov, od ključev USB (podprt je standard USB 2.0) do mobilnih telefonov in računalnikov. Javno bo predstavljen na tajvanskem sejmu elektronike, ki bo oktobra.

    Objavljeno: 8.8.2004
  • Munchen začasno ustavil prehod na Linux

    V nemškem Munchenu so se odločili, da začasno ustavijo načrtovan prehod iz okolja Windows na Linux, saj se bojijo pravnih zapletov zaradi domnevnih kršitev programskih patentov. Pri analizi projekta so namreč ugotovili, da bi lahko s prehodom kršili okoli 50 patentov, zato bodo počakali, dokler ne bo stanje pojasnjeno. Mnogi sicer menijo, da gre za povsem politično potezo stranke zelenih, ki sicer nasprotujejo uveljavitvi nove zakonodaje EU, ki podeljuje obširne možnosti za patentiranje algoritmov in programov. Prehod iz Oken v Munchenu je sicer eden največjih projektov prehoda na Linux na svetu, zato je doživel veliko javno pozornost.

    Objavljeno: 7.8.2004
  • Kodak EasyShare DX7590

    Kodak je za ljubitelje fotografije predstavil nov digitalni fotoaparat EasyShare DX7590, ki ponuja 10x zum in tipalo s 5 milijoni pik. Naslednik modela DX6490 se ponaša z objektivom in lečami Schneider-Kreuznach Variogon, možnostjo povsem ročnih nastavitev vseh pomembnejših elementov, elektronskim iskalnikom EVF in 16 prednastavljenimi načini slikanja. Na prodaj bo jeseni za ceno okoli 700 dolarjev.

    Objavljeno: 7.8.2004
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji