• Apple dokazuje moč HTML5

    Apple je objavil demonstracijsko spletno stran, s katero želijo in pokazati in dokazati, kaj vse zmorejo odprti standardi HTML5, CSS3 in JavaScript. Na spletni strani, ki za polni izkoristek potrebuje Applove spletni brskalnik Safari, prikazujejo zmožnost spreminjanja velikosti slike med predvajanjem video posnetkov, natančno predstavitev in animacijo pri delu s pisavami, interaktivno galerijo slik, učinke in slikovne prehod, integracijo zvoka v spletne strani, 360-stopinjske oglede fotografij in 3D predmetov in celo sprehod v navideznem okolju. Hkrati z demonstracijami so objavili tudi kodo, s katero lahko razvijalci nadaljujejo z razvojem zamisli. Več kot očitno je, da je Apple s to vajo želel pokazati, da zmore z odprtimi standardi opraviti prav vse, za kar danes večina oblikovalcev uporablja Adobe Flash.

    Objavljeno: 5.6.2010
  • Samsung pripravlja cel niz tablic

    Navdušenju nad tabličnimi računalniki se kot kaže ne bo izognil niti korejski velikan Samsung. V javnost so pricurljale informacije in celo fotografije o celi družini tabličnih računalnikov, ki jih lahko pričakujemo v drugi polovici leta. Najprej naj bi na trg prišel model z delovnim imenom Galaxy Tab, ki bo premogel 7-palčni zaslon in operacijski sistem Google Android 2.1, obogaten z lastno razvitim uporabniškim vmesnikom TouchWiz UI. Omenjajo tudi zaslone z visoko ločljivostjo s tehnologijo AMOLED ali celo OLED. Po avgustovski predstavitvi prvega modela naj bi oktobra sledil še 8-palčni model in decembra nato največji 10-palčni tablični računalnik.

    Objavljeno: 5.6.2010
  • Avtorji Kazaaja, Skypa zopet poskušajo z glasbo

    Niklas Zennstrom in Janus Friis, sicer znana kot avtorja nekaterih izmed najbolj priljubljenih internetnih storitev v preteklih letih, kot so Skype, nekdanje P2P omrežje Kazaa in manj uspešni video servis Joost, vnovič poizkušajo na področju glasbe s prihajajočim spletnim servisom Rdio (popačenka iz Radio). Zamisel je tokrat drugačna kot pri predhodnih poizkusih avtorjev, pa vendarle že videna - Rdio naj bi uporabnikom za fiksen mesečni znesek ponujal neomejen dostop do glasbe po principu pretočnega prenosa. Uradni cenik še ni potrjen, vendar New York Times po svojih virih ocenjuje, da bo mesečna naročnina stala med 5 in 10 dolarji.

    Objavljeno: 4.6.2010
  • Nagrajenci za najboljši slovenski program na Google Androidu

    Na prvem slovenskem razpisu za razvoj aplikacij Android pod okriljem družbe Si.mobil je strokovna komisija, v kateri je sodeloval tudi predstavnik naše revije, izbrala najboljše med skupno 32 kandidati. Najbolje so ocenili napredni mobilni iskalnik Odpiralni časi, sledita aplikacija za celostni pregled dogodkov W'sup in aplikacija Vodič po Ljubljani. Med prvih deset kandidatov so skupno podelili nagrade v višini 20.000 evrov. Aplikacije bodo uporabnikom kmalu brezplačno dostopne na portalu Android Market.

    Objavljeno: 4.6.2010
  • 3D HD video kamera za 200 dolarjev?

    Tajvanski Aiptek, znan po nizkocenovnih izdelkih, je presenetil z objavo prve potrošniške video kamere, ki zna snemati v 3D tehniki. Miniaturna video kamera Aiptek 3D, predstavljena na sejmu Computex, ima vgrajena dve tipali CMOS z ločljivostjo 5 milijonov pik, ki imata objektiva ločena toliko, kolikor je dovolj za kasnejši prikaz 3D učinka. Povrh vsega zna novost snemati v visoki ločljivosti 720p, podatke pa snema na pomnilniške kartice SD. Posnete video posnetke lahko na hitro pregledamo na vgrajenem 2,4-palčnem zaslonu, če pa si želimo ogled v 3D tehniki, moramo posnetke predvajati na računalniškem monitorju ali televizorju. Posnetki so shranjeni v anaglifni obliki, kar pomeni, da za ogled zadostujejo rdeča-modra očala. Posnetke lahko celo posnamemo neposredno na spletni servis YouTube. Celota ima zelo nizko ceno, saj Aiptek zahteval le 200 dolarjev. Seveda pa bo treba videti, kako se celota obnaša v praksi.

    Objavljeno: 4.6.2010
  • AMD Fusion združuje CPU in GPU

    AMD je na sejmu Computex prvič prikazal delovanje tehnologije Fusion, v okviru katere nastaja izdelek, ki združuje lastnosti običajnih centralnih procesnih enot in zmožnosti sodobnih grafičnih procesorjev. Novi čip, ki bo nared predvidoma v prvi polovici leta 2011 je dovolj zmogljiv za srednje zahtevne grafične naloge, zagotovo pa dovolj za pospeševanje video posnetkov visoki ločljivosti. AMD cilja s tehnologijo Fusion zlasti na trg prenosnih računalnikov, saj naj bi bila ena od odlik zelo majhna poraba energije. Novi procesor bo podpiral vmesnike DirectX 11 in OpenCL, na voljo pa bo v različicah tako za namizne, kot prenosne računalnike.

    Objavljeno: 3.6.2010
  • Sonic kupuje DivX

    Podjetje Sonic Solutions je za okoli 300 milijonov dolarjev kupilo družbo DivX, znano predvsem po istoimenskem kodeku za predvajanje video vsebin na osebnih računalnikih in v zadnji letih vse večjemu številu naprav zabavne elektronike. Sonic, bolj znan po svojih izdelkih MyDVD in Roxio, namerava tehnologijo in izdelke DivX vgraditi v svoje večpredstavne izdelke, zanimivo pa je, da ciljajo še posebej na internetno rabo svojih rešitev. V manj kot desetletju je družba DivX dosegla zavidljiv uspeh, saj ocenjujejo, da je njihov večpredstavni kodek uporabljen v več kot 300 milijonih različnih naprav.

    Objavljeno: 3.6.2010
  • Nvidia in Sony snujeta 3D fotografijo

    Družba Nvidia je na tiskovni konferenci na sejmu Computex najavila sodelovanje z velikanom na področju zabavne elektronike, japonsko družbo Sony, na področju 3D fotografije. V prvi fazi so zagotovili združljivost med Sonyevo družino DSLR fotoaparatov Alpha in programsko opremo 3D Vision Photo Viewer, s katero bo mogoče digitalne fotografije spremljati tudi v treh dimenzijah. Ta hip sicer ni govora o fotoaparatih z dvojnimi objektivi za stereoskopsko fotografiranje, temveč bodo 3D učinek pri Nvidi naredili s po-procesiranjem gradiva v programski opremi. Analitiki kljub temu menijo, da je to le prvi korak sodelovanja med družbama, vendar o podrobnostih oba partnerja za zdaj še molčita.

    Objavljeno: 3.6.2010
  • Google opušča Okna?

    Sodeč po pisanju Financial Timesa se je Google odločil opustiti okolje Windows za interno rabo v podjetju. Korak, s katerim naj bi zamenjali okoli 10.000 računalniških namizij, naj bi bil posledica varnostnega napada Aurora, katerega žrtev je bil do določene mere prav Google. Analitiki sicer menijo, da je to predvsem izgovor, pravi cilj pa je zamenjava operacijskega sistema v luči prihoda lastne platforme Chrome OS.

    Objavljeno: 2.6.2010
  • Hibridne pomnilniške enote HyDrive

    Družba Hitachi-LG je predstavil nov tip pomnilniške enote z imenom HyDrive, ki združuje v sebi optično enoto Blu-ray in enoto SSD na temelju pomnilnikov Flash RAM. Vse skupaj so uspeli zapakirati v standardno velikost ohišja optične enote za prenosne računalnike, s čimer odpirajo pot prenosnikom, ki bodo imeli vse tri elemente - optično enoto, hiter pomnilnik SSD in najverjetneje še nekoliko večji magnetni disk. Doslej so to zmogli le zelo veliki prenosniki, v katerih je prostora za dva ali tri vgrajene diske.

    Objavljeno: 2.6.2010
  • HP investira v podatkovne centre in odpušča zaposlene

    Videti je, da se že desetletja znano pravilo, po katerem stroj izpodriva človeka, ponavlja tudi v 21. stoletju. Hewlett-Packard je najavil obsežen program restrukturiranja svoje dejavnosti poslovnih storitev (enterprise services), po katerem bodo vložili kar milijardo dolarjev, posledica pa bo tudi zmanjšanje števila okoli 9.000 zaposlenih v obdobju več let.

    Objavljeno: 2.6.2010
  • Intelov procesor Knights Ferry vsebuje 32 jeder

    Intel je na konferenci International Supercomputing Conference (ISC) prvič prikazal procesor, ki ima vgrajenih kar 32 jeder in je prvi primerek nove arhitekture z imenom Intel Many Integrated Core (MIC). Gre za največjo spremembo na področju strežniških procesorjev od prihoda današnjih Xeonov. Projekt z delovnim imenom Knights Ferry je sprva namenjen predvsem razvijalcem, ponuja pa zmogljivost kar okoli 500 GigaFLOPS. Posamezno jedro deluje s taktom 1,2 GHz, zmore procesirati do štiri niti vzporedno, procesor pa premore 8 MB predpomnilnika in podporo za tja do 2 GB hitrega pomnilnika GDDR5.

    Objavljeno: 1.6.2010
  • Tablični računalniki se množijo

    Kot po napovedih, so kitajski proizvajalci na sejmu Computex kar po vrsti predstavili kopico tabličnih računalnikov, ki bodo preplavili trg v naslednjih 12 mesecih. Asus je tako prikazal kar dva tablična računalnika iz družine Eee PC. Najprej bo prišel na vrsto, žal šele v začetku 2011, 12-palčni model Eee Pad EP121, ki bo temeljil na procesorju Intel Core 2 Duo in bo uporabljal operacijski sistem Windows 7 Home Premium. Gre za večjo tablico z vgrajeno video kamero, vmesniki USB, HDMI in bralnikom pomnilniških kartic. Na voljo bo tudi priklopna postaja, kjer bo mogoče priključiti tipkovnico. Cena naj bi se gibala med 400 in 500 dolarji. Nekoliko manj je znanega o manjšem, 10-palčnem modelu Eee Pad EP101 TV, ki bo kot kaže uporablja operacijski sistem Windows Embedded Compact 7, ki je bližji mobilnim telefonom.

    Objavljeno: 1.6.2010
  • Monitor z USB napajanjem

    Proizvajalci so v zadnjih letih uspeli močno zmanjšati porabo energije klasičnim monitorjem LCD do te mere, da Samsung za prihodnost načrtuje modele, ki se bodo napajali kar prek vmesnika USB. To seveda pomeni le en kabel od monitorja za računalnika, kar bo marsikomu zelo všeč. Korejski proizvajalec je tako prikazal 18,5-palčni monitor z ločljivostjo 1366 x 768 pik in osvetlitvijo LED, ki pri delovanju porabi le 6,3 wattov, dovolj da je za napajanje na voljo le en kabel USB 2.0 (prototip uporablja še manjši trik, kjer signal in elektriko pridobivajo iz dveh ločenih vrat USB na računalniku).

    Objavljeno: 1.6.2010
  • Iz našega arhiva: Pomoč na daljavo

    Marsikdo med vami (nami) poleg običajne službe deluje tudi kot strokovnjak za tehnično pomoč. Nekateri pomagajo staršem/starim staršem/bratom in sestram/vsem bližnjim in daljnim sorodnikom, drugi "pomagajo" manjšim podjetjem, nekaterim pa je to čisto prava in vsakdanja služba. Vsi pa prej ali slej spoznamo, da je mogoče večino rešiti na daljavo, samo dostop do uporabnikovega računalnika potrebujemo.

    Objavljeno: 1.6.2010
  • test issuu

    nekaj besedila bla bla bla nekaj besedila bla bla bla nekaj besedila bla bla bla nekaj besedila bla bla bla nekaj besedila bla bla bla nekaj besedila bla bla bla nekaj besedila bla bla bla nekaj besedila bla bla bla

    Objavljeno: 31.5.2010
  • Lenovo čaka na Androida

    Kitajski Lenovo je v začetku leta požel precej pozornosti z najavo dveh mobilnih računalnikov, smartbooka Skylight in hibridnega prenosnika z ločljivim tabličnim delom Ideapad U1. Oba sta bila najavljena za prodajo v letošnji pomladi, vendar očitno zamujata. Zdaj je menda znan tudi razlog: Lenovo se je namreč odločil, da bo v teh izdelkih zamenjal svoj lastno razvit operacijski sistem s temeljem na Linuxu, ki so ga nekateri poimenovali kar Skylight, z bolj razširjenim Google Androidom.

    Objavljeno: 31.5.2010
  • Amazon še vedno stavi na e-bralnike

    Prihod tabličnih računalnikov naj bi teoretično močno pomešal štrene prodajalcem bralnikov elektronskih knjig s priljubljenim Amazon Kindlom na čelu. Toda največji svetovni spletni prodajalec še naprej verjame v prvotno začrtano smer, zato bo novi model, ki bo predstavljen pozno poleti, zgolj evolucija dosedanjih zamisli. Novi Kindle bo predvsem še tanjši in lažji, obenem pa bo zaslon nudil še večjo ostrino slike in predvsem hitrejši odzivni čas.

    Objavljeno: 31.5.2010
  • Kitajski posnemovalci iPada

    Po uspehu Applovega iPada je bilo kar nekako pričakovano, da bomo že to poletje videli cel kup posnemovalcev iz daljnega vzhoda. Eden prvih, ki je tudi po videzu podoben iPadau je Eken M003 iz Hong Konga. Gre za tablični računalnik s procesorjem VIA s taktom 600 MHz, 128 MB osnovnega pomnilnika razširljivega na 4 GB, podporo za kartice SD/SDHC velikosti do 32 GB in vmesnikom Wi-Fi. Zaslon je 8-palčni, seveda občutljiv na večkratni dotik in z ločljivostjo 800 x 600 pik. Vgrajeni so tudi video kamera, mikrofon in par zvočnikov. Najpomembneje je to, da je Eken M003 opremljen z operacijskim sistemom Google Android (1.6, Cupcake), s čimer lahko uporabniki računajo na obilico združljivih aplikacij in spletnih storitev. Kupci bodo lahko izbirali med črnim, belim in roza ohišjem. Cena bo "kitajsko popularna", saj bo za Eken M003 potrebno odšteti le 240 dolarjev. Še več posnemovalcev iPada lahko pričakujemo v prvem tednu junija, ko na Tajvanu sejem Computex.

    Objavljeno: 31.5.2010
  • Hibridni Radeon

    Vse od pojava osnovnih plošč z več režami za grafične kartice (navadno dvema) lahko zahtevni uporabniki uživajo v izdatnih grafičnih zmogljivostih. Doslej je veljalo, da grafične naveze lahko ustvarjamo le s karticami, ki so opremljene z enakimi ali zelo sorodnimi grafičnimi procesorji. Nič več ...

    Objavljeno: 30.5.2010
  • Acer pripravlja tablični računalnik

    Tretji največji svetovni proizvajalec računalnikov, podjetje Acer Group, je najavilo razvoj lastnega tabličnega računalnika. Za razliko od večine konkurentov bo ta opremljen s 7-palčnim zaslonom ter tipkovnico.

    Objavljeno: 30.5.2010
  • Bo Microsoftov Natal pristal pri Lite-Onu?

    Po pisanju kitajskega časopisa Economic Daily News naj bi podjetji Microsoft in Lite-On Technology podpisali dogovor, po katerem bo kitajsko-tajvanska korporacija prejela licenco za izdelavo Microsoftove naslednje igralne rešitve, znane pod imenom Xbox Natal.

    Objavljeno: 30.5.2010
  • Sony razvil superupogljiv zaslon OLED

    Miniaturizacija elektronskih komponent je že dosegla stopnjo, ko zaslon postane ključni element, ki določa dimenzije naprave. Pri Sonyju pa so razvili OLED-zaslon, ki ga je moč zviti v tulec (kot papir okoli svinčnika), s tem pa se inženirjem možnosti nadaljnje miniaturizacije močno povečajo.

    Objavljeno: 29.5.2010
  • Prvi podvodni kamkorder polne visoke ločljivosti

    Podjetje Sanyo Electric ima na področju žepnih kamkorderjev in video kamer bogate izkušnje. V preteklosti so že pripravili tudi modele, namenjene uporabi v težjih pogojih, denimo pod vodo, z modelom Xacti DMX-CA100 pa lahko uporabniki podvodni svet zajamejo v polni visoki ločljivosti.

    Objavljeno: 29.5.2010
  • Človek, okužen z računalniškim virusom

    Zgodba kot iz filmskega traku. Znanstvenik iz Univerze v Readingu si je dal vgraditi podkožni čip, okužen z računalniškim virusom. Čip, ki se nahaja v roki, bo služil za raziskave morebitnih nevarnosti okužb vsadkov.

    Objavljeno: 29.5.2010
  • Google Chrome 5.0

    Brskalnik Chrome je očitno res eden najhitrejši, prav tako hitro pa pridobiva tudi nove različice. Zadnja je že 5.0, v njej pa je najti par zanimivih novosti, čeprav hkrati tudi še pogrešamo kakšno »standardno« funkcijo.

    Objavljeno: 28.5.2010
  • Slovenija in širokopasovni dostop do spleta

    Spletišče netindex.com je v preteklem mesecu dni analiziralo več kot 335.000 slovenskih IP-naslovov ter ugotovilo, da Slovenci premoremo dobre širokopasovne povezave. Pretočne hitrosti v smeri k uporabniku znašajo okoli 7,54 Mbps, od uporabnika pa 3,88 Mbps. Kakovost je z indeksom 86,50 zelo dobra.

    Objavljeno: 28.5.2010
  • Apple več vreden od Microsofta

    Čeprav se je zdelo neverjetno, da bi po tržni vrednosti Apple kdaj lahko prehitel Microsoft, so se borzne kotacije proti koncu maja zasukale tako, da je skupna vrednost Applovih delnic presegla Microsoftove vrednostne papirje.

    Objavljeno: 28.5.2010
  • Iz našega arhiva: Telefoni za zahtevne

    V mesecu, ko ves novičarski del spleta kar stresa od besedic Apple, iPad in iPhone, se je morda smiselno spomniti, da je resnica na področju telefonov, vsaj pri nas, precej drugačna. Preizkusili smo nekaj pametnih posebnežev, ki so pravkar prišli na slovenski trg.

    Objavljeno: 27.5.2010
  • Telemach s 3D-sliko

    Podjetje Telemach je danes na sedežu podjetja predstavilo prenos odprtega teniškega prvenstva v Parizu v tehniki 3D. Prenos je potekal prek programa Eurosport 3D na televizorju Panasonic 3D, predstavitev pa je vodil Vid Valič.

    Objavljeno: 27.5.2010
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji