• Fermi tudi za prenosnike

    Nvidiin paradni konj, GeForce GTX 480, bo v nekoliko okrnjeni različici na voljo tudi za prenosne računalnike, prepoznali pa ga bomo po oznaki 480M. 352 CUDA jeder zmore 897 gigaflops moči, s čimer je to najzmogljivejša grafična rešitev za prenosne računalnike.

    Objavljeno: 27.5.2010
  • Adobe Reader tudi za Androida

    Priljubljena aplikacija za odpiranje datotek PDF je vsekakor Adobe Reader, ki po novem to možnost ponuja tudi uporabnikom mobilnih naprav z nameščenim OS Android.

    Objavljeno: 27.5.2010
  • Seagate Momentus XT

    Družba Seagate je predstavila prvi hibridni diskovni pogon za prenosne računalnike. 2,5-palčni disk poleg magnetnih plošč za hrambo podatkov premore tudi del SSD-pomnilnika, ki služi kot predpomnilnik in tako občutno pohitri pogosta opravila. Kombinacija tako obljublja hitrost in kapaciteto po dostopni ceni.

    Objavljeno: 26.5.2010
  • Zavezništvo Nokie in Yahooja

    Družbi Yahoo in Nokia sta najavili strateško partnerstvo na področju spletnih storitev za mobilne naprave. V praksi to pomeni, da bo Nokia ekskluzivni, globalni ponudnik zemljevidov za Yahoo! Maps in navigacijskih storitev, ki bodo temeljile na integraciji rešitve Ovi Maps. Slednja bo tudi jasno označena z napisom »powered by Ovi«.

    Objavljeno: 26.5.2010
  • Prenovljeni Monitor že na voljo

    Nova številka revije Monitor je od danes naprej že na prodajnih policah – tokrat v povsem novi preobleki oziroma podobni. Po daljšem času smo namreč zaključili projekt prenove zunanje (in seveda tudi notranje) podobe, s katero bodo bralci še lažje našli tisto, kar iščejo. Po vsebini pa bo revija še naprej ponujala preizkuse tako strojne kot programske opreme, nasvete, novice, trende... skratka vse, kar smo ponujali doslej. Za kaj več o prenovi pa si lahko preberete tudi urednikov uvodnik tokratne številke.

    Objavljeno: 25.5.2010
  • AMD s polno podporo za USB 3.0

    Pri AMD-ju so se odločili, da bodo odločno podprli vmesnik 3.0 v svojih izdelkih. Tako bodo na vse nove referenčne dizajne osnovnih plošč, ki romajo do proizvajalcev, namestili USB 3.0 krmilnik.

    Objavljeno: 25.5.2010
  • 3D Mark 2011 bo nared jeseni

    Pri podjetju FutureMark so poskrbeli za malce lastne reklame, saj so odkrili nekaj novosti, ki bodo krasile prihajajoči program za preizkušanje računalniških (predvsem grafičnih) zmogljivosti. 3D Mark 2011 naj bi luč sveta ugledal septembra, večina njegove vsebine pa bo temeljila na izkoriščanju grafičnih učinkov, ki jih najdemo v knjižici DirectX 11.

    Objavljeno: 25.5.2010
  • Iz našega arhiva: Jabolčna tablica

    O Applovih novostih je bilo v zadnjih nekaj letih prelitega silno veliko črnila - sploh tistega fiktivnega, digitalnega. Vrh tega predstavlja konec januarja predstavljena tablica, imenovana iPad. O njej smo tudi mi že poročali (med drugim tudi na našem blogu), končno pa smo jo dobili tudi v roke. Je res tako čarobna, kot je obljubljal Steve Jobs?

    Objavljeno: 25.5.2010
  • Nvidia pripravlja rešitve Tegra 2

    Pri Nvidii so zavihali rokave in pohiteli z razvojem tiskovin za tablične računalnike. Tegra 2, kot se bo nova rešitev imenovala, ima zgolj en cilj – s pomočjo različnih proizvajalcev premagati Applovega iPada in osvojiti pomemben tržni delež v svetu tablic.

    Objavljeno: 24.5.2010
  • MSI z zunanjo grafično kartico

    Največji tajvanski računalniški sejem se nezadržno približuje, v javnost pa že curljajo prve informacije o pomenljivih novostih. Ena takšnih je prav gotovo zunanja grafična kartica za prenosne računalnike, ki jo bo razstavljal domači MSI.

    Objavljeno: 24.5.2010
  • ASUS pokazal nova 3D-monitorja

    ASUS očitno razume, da bodo prav računalniške igre tiste, ki bodo najbolj pripomogle k razvoju 3D-vsebin in posledično naprav. Zato so za napredne igričarje razvili dva nova 3D-monitorja, 23,6-palčnega VG236 in 27-palčnega PG276.

    Objavljeno: 23.5.2010
  • Intel pokazal računalnik z 48-jedrnikom

    Pri Intelu so javno pokazali enega svojih delovnih projektov, imenovanega superračunalnik na čipu (supercomputer on chip (SCC)). Gre za zadnji dosežek oddelka Terascale Research, ki je v računalnik vgradil 48-jedrni procesor. Preizkusi njegovih zmogljivosti pa žal še niso pricurljali v javnost.

    Objavljeno: 23.5.2010
  • Google TV

    Googlova konferenca za razvijalce, I/O, je postregla z najavo novega projekta, imenovanega Google TV. Spletnemu gigantu bodo pri oblikovanju odprte platforme za prenos spletnih vsebin na televizorje pomagali predvsem Intel, Logitech ter Sony, med partnerji pa je najti tudi podjetje Adobe.

    Objavljeno: 22.5.2010
  • HP že ima načrte za WebOS

    Hewlett Packard, ki je pred kratkim kupil podjetje Palm, je že razkril načrte, kje vse namerava uporabiti inovativen operacijski sistem WebOS. Poleg mobilnih telefonov ga bodo deležni tablični računalniki in tudi nekateri modeli tiskalnikov.

    Objavljeno: 22.5.2010
  • Iz našega arhiva: Motorolin Miljnik

    Motorola s svojimi mobilniki dolgo ni našla poti do nekdanje slave in se je vse bolj potapljala v poraznih poslovnih rezultatih. V težkih časih so se odločili staviti na Android in zdi se, da se je odločitev že bogato obrestovala. Konec lanskega leta so razburkali svet pametnih telefonov z modelom Droid, ki je prispel na evropsko tržišče v prilagojeni različici, poimenovani Milestone.

    Objavljeno: 21.5.2010
  • 40-milijonti EOS

    Pri Canonu so dosegli pomenljiv mejnik v proizvodnji analognih in digitalnih zrcalno-refleksnih fotoaparatov serije EOS - presegli so 40 milijonov izdelanih enot.

    Objavljeno: 21.5.2010
  • EU kaznovala proizvajalce pomnilnika

    10 proizvajalcev pomnilnika je prejelo kazni sodišča EU, ki jih je spoznalo za krive dogovarjanja glede cen pomnilnika v letih 1998-2002 in posledično škodovanja uporabnikom. Skupna višina glob znaša 331 milijonov evrov.

    Objavljeno: 21.5.2010
  • Mobitel tudi s karticami microSIM

    Mobitel bo prihodnji teden pričel s prodajo kartic formata microSIM. Glavni razlog zanje je seveda uporaba v tabličnem računalniku Apple iPad, ki pa mu bo v prihodnjih mesecih sledila vrsta podobnih naprav.

    Objavljeno: 21.5.2010
  • Philips Streamium Hi-Fi SoundSphere

    Philips je letošnjo ponudbo mikro sistemov obogatil z družino izdelkov Streamium Hi-Fi SoundSphere, ki zagotavljajo naraven, prečiščen in podroben zvok. Kot že ime namiguje, tehnologija Streamium izjemen zvok dopolni še z možnostjo brezžičnega hranjenja in predvajanja glasbe neposredno z interneta ali računalnika.

    Objavljeno: 20.5.2010
  • Hotmail bo deležen prenove

    Microsoftov spletni portal za e-pošto, Hotmail, je bil deležen grafične in funkcionalne prenove, nadgradnje, če želite. V kratkem bo omogočal pošiljanje večjih priponk, izmenjavo hitrih sporočil med uporabniki in ogled spletnih vsebin neposredno iz mape prejete pošte.

    Objavljeno: 20.5.2010
  • Toshiba z naprednimi 3D-očali

    Toshiba Mobile Display, oddelek matične korporacije Toshiba, je razvil nova očala, ki bodo uporabnikom olajšala ogled 3D-vsebin.

    Objavljeno: 20.5.2010
  • Sony predstavil fotoaparata z izmenljivimi objektivi

    Fotoaparata sta po svoji zasnovi namenjena zahtevnejšim amaterskim uporabnikom, ki kolebajo med zmogljivejšimi kompaktnimi fotoaparati in vstopnimi modeli zrcalno refleksnih, po njima pa bodo posegali tudi bolj izkušeni, kajti ravno izmenljivost objektivov je poleg majhnosti glavna vrlina fotoaparatov NEX-3 in NEX-5.

    Objavljeno: 19.5.2010
  • Matrika, ki zaslone naredi občutljive na dotik

    Zasloni na dotik po zaslugi Windows 7 postajajo vse bolj priljubljeni tudi med računalničarji. Pri podjetju Albatron Technology so v tem prepoznali odlično priložnost in pripravili poseben modul, ki ga namestimo pred monitor in mu tako dodamo občutljivost na dotik.

    Objavljeno: 19.5.2010
  • Microsoft odštel 200 milijonov $ za dva patenta

    Pri Microsoftu so zopet segli malce globlje v žep. Njihov račun je namreč lažji za 200 milijonov ameriških dolarjev, kolikor so odšteli za poravnavo spora s podjetjem VirnetX Holding Corp, ki je programskega giganta tožilo zlorabe dveh patentov, uporabljenih pri komunikaciji prek spleta.

    Objavljeno: 19.5.2010
  • Nvidia ne opušča dvoprocesorskih grafik

    Čeprav imajo najzmogljivejše enojedrne kartice podjetja Nvidia zelo visoko porabo električne energije, pri ameriškem proizvajalcu še vedno upajo na gradnjo dvoprocesorskih primerkov.

    Objavljeno: 19.5.2010
  • 3DTV že v Monitorjevem laboratoriju!

    Prej kot smo pravzaprav pričakovali, je televizija 3D začela prodirati tudi v Slovenijo, saj sta včeraj kar dva operaterja sočasno najavila prenos 3D vsebin prek svojih omrežij. Internetni operater T-2 svojim naročnikom internetne televizije že prenaša tri poizkusne 3D kanale (3D Switch, HD1 (Europe 1080) in Canal +), medtem ko je kabelski operater Telemach napovedal testno prenašanje odprtega teniškega prvenstva Francije Roland Garros v 3D tehnologiji. Pričakujemo lahko, da se jima bo z malo običajne zamude pridružil tudi SIOL. Lastniki satelitskih sprejemnikov pa lahko spremljajo že pol ducata 3D programov.

    Objavljeno: 18.5.2010
  • HTC Wildfire

    Mobilnik HTC Wildfire je zadnji v vrsti "androidnih" telefonov, zahvaljujoč tehnologiji HTC Sense pa ima uporabnik vso komunikacijo na dosegu konic prstov. Poudarek je na socialni spletni komunikaciji, ki je združena na enem mestu, ne glede na to ali gre za Facebook, Twitter, sporočila SMS, fotografije ali elektronsko pošto.

    Objavljeno: 18.5.2010
  • Patriot s peklenskimi SSD-ji

    Najavam novih pogonov SSD kar ni videti konca. Med proizvajalci SSD-jev je trenutno najbolj priljubljen pomnilniški krmilnik SandForce, ki s svojimi zmogljivostmi že zadeva ob omejitve standarda SATA2.

    Objavljeno: 18.5.2010
  • Garmin nüvi serija 3700

    Garmin predstavlja novo serijo navigacijskih sistemov nüvi 3700. Slednja bo na zunaj hitro prepoznavna po novih oblikovalskih standardih, saj oblika postaja vse bolj podobna mobilnikom. Je namreč ultra-tanka in "žepna", prav tako pa zaslon podpira večprstni dotik.

    Objavljeno: 18.5.2010
  • Iz našega arhiva: Slovenija se gre video konference

    lovenija je v enem mesecu dobila ne eno, ampak kar dve novi spletni storitvi za video konference, kar dokazuje, da je vse več zanimanja za drugačne, varčnejše in bolj učinkovite oblike sestankovanja.

    Objavljeno: 17.5.2010
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji