• Novi prenosniki Compaq

    Compaq je razširil nabor svojih prenosnih računalnikov z nekaterimi novimi modeli, pa tudi osvežitvami dosedanjih. Novost je prenosnik Evo N600c, ki sodi med tanjše (okoli 3 cm) in lažje (teža manj kot 2,2 kg) prenosnike na tržišču. Zasnovan je procesorjih Pentium III s takti 866 MHz oziroma 1,066 GHz, vsebuje 128 MB velik pomnilnik in diske velikosti 20 GB. Grafično procesiranje je prepuščeno čipu ATI Mobility Radeon s 16 MB velikim pomnilnikom, zaslon pa je 14,1 palčni z ločljivostjo 1024 x 768 pik. Tudi za ta model je značilna enota MultiPort, s katero lahko prenosniku dodamo brezžične vmesnike, kot sta IEEE 802.11b in Bluetooth. Cene se v ZDA pričnejo pri 2.000 dolarjih.

    Objavljeno: 12.10.2001
  • Sun prevzema uporabnike Microsoft Internet Information Serverja z nižjimi cenami

    Po opozorilu neodvisnega podjetja za analizo Gartner Group, da Microsoftov spletni strežnik Internet Information Server (IIS) ni varen in predlogu uporabnikom naj se ga znebijo, so pri konkurenčnem Sunu takoj prešli v ofenzivo. Realno je pričakovati, da se bo kar precejšnje število uporabnikov odločilo opustiti Microsoftov IIS in preiti na kak drug spletni strežnik, zato so se pri Sunu odločili drastično znižati cene svojega spletnega strežnika iPlanet Web Server, za kar 37 odstotkov. Nova cena iPlaneta v ZDA je tako nekaj manj kot 1000 dolarjev po procesorju, ponudba pa velja do marca. Dodatne prednost Sunove ponudbe je v lažjem prehodu, saj tudi iPlanet podpira tehnologijo ASP.

    Objavljeno: 12.10.2001
  • Sony Ericsson Mobile prekinja sodelovanje z Microsoftom?

    Še sveža združitev oddelkov za mobilne telefone švedskega telekomunikacijskega velikana Ericsson in japonskega elektronskega konglomerata Sony, očitno že zahteva prve žrtve. Za razliko od večine združitev, te niso v odpuščanju delavcev, saj je vsaj Ericsson na tem področju naredil že dovolj, temveč v prenehanju sodelovanja z Microsoftom. Kot je povedal dobro obveščen vir znotraj Ericssona, naj bi v Sony Ericsson Mobile razmišljali o umiku iz podjetja Ericsson Microsoft Mobile Venutre, ki sta ga pred nekaj leti ustanovila Ericsson in Microsoft.

    Objavljeno: 12.10.2001
  • (Skoraj) brezplačno v internet

    Končno! Končno se je tudi v Sloveniji našlo podjetje, ki bo na tržišču, ki ga je zacementiral (pre)veliki SiOL naredilo nekaj novega, za naše razmere skorajda revolucionarnega. Podjetje Voljatel komunikacije (www.volja.net), ki je bilo ustanovljeno s kapitalom iz ZDA, Avstrije, Italije in Slovenije (tu kot solastnik nastopa Janko Jenko, sicer direktor pravkar prodanega podjetja PCX Computers), je 6. oktobra začelo z oglaševalsko akcijo, ki nas prepričuje, da je plačevati za dostop do interneta nesmisel.

    Objavljeno: 12.10.2001
  • Amis.tel , mednarodno telefoniranje ceneje

    Družba Medinet je z oktobrom pričela tržiti novi sistem za mednarodno telefoniranje preko protokola VoIP (prenos govora preko internetnega protokola). Kljub imenu sistem Amis.Tel za delovanje ne potrebuje povezave z internetom, dovolj je že navaden stacionarni telefon. Z le-tega pokličemo na Amisov usmerjevalnik, ki se preko povezave VoIP poveže z ustreznim partnerjem v tujini, ta pa klic posreduje do končnega uporabnika. Cene pogovorov, ki se zaračunavajo sekundno, so presenetljivo ugodne, še posebej za klice v nam >>popularnejše<< države. Cene klicev v Nemčijo, Italijo in ZDA znašajo po 33 tolarjev na minuto, Avstrijo, Hrvaško in Madžarsko pa 37,5 tolarjev na minuto. Na seznamu je trenutno 213 držav sveta, med najdražje pa sodijo Afganistan, Irak in podobne, toda tudi tu cene ne presegajo 234 tolarjev na minuto. Pohvaliti je treba preglednost stroškov, saj je mogoče v vsakem trenutku sproti preverjati lastno porabo enostavno preko interneta. Storitev je primerna za podjetja, ki imajo dosti stikov s tujino in za posameznike, ki veliko kličejo svojce ali partnerje v tujino, predvsem v naše sosednje države.

    Objavljeno: 11.10.2001
  • Toshiba Portege 4000 in Tecra 9000

    Toshiba je pravkar najavila dva nova prenosnika, ki stavita na bogato opremo, zlasti pa na brezžične omrežne komunikacije. Prva novost je model Portege 4000, logični naslednik dosedanjih prenosnikov Portegee 34xx in Portege 71xx, po katerih je povzel tudi glavne značilnosti, majhne dimenzije in težo (le 1,7 kg). Toda oblika računalnika je povsem nova, računalnik pa ima precej bolj zaokrožene in elegantne poteze, kot predhodniki. Portege 4000 ima vgrajen procesor Pentium III s taktom 750 MHz, 128 MB velik pomnilnik (razširljiv na 1 GB) in 20 GB disk.

    Objavljeno: 11.10.2001
  • Intel ponuja kar 12 novih mobilnih procesorjev

    Intel je predstavil naenkrat kar 12 novih modelov procesorjev, prirejenih za rabo v prenosnih računalnikih. Med temi sta tudi najhitrejši in najbolj varčen model doslej, oba narejena v novi 0,13 mikronski arhitekturi. Odslej na prvem mestu glede hitrosti najdemo model Pentium III Processor-M s taktom 1,2 GHz, ki je majhen, a pomemben korak naprej glede na dosedanje modele. Intel celo trdi, da je glede na dosedanje procesorje s taktom 1 GHz v prkasi hitrejši od 35% do 65%.

    Objavljeno: 11.10.2001
  • Prvi monitor LCD pod 100.000 tolarjev

    Cene monitorjev LCD nenehno padajo, to pa se v zadnjem času pozna tudi na domačem tržišču. Podjetje Anni je tako oktobra pričelo s prodajo monitorjev znamke Gericom. Postopoma bodo začeli s prodajo celotne palete izdelkov, prvi pa je na vrsti 15,1-palčnim model, ki lahko prikaže 1024x768 pik v 16,7 milijonih barv in zmore osveževati sliko do 75-krat v sekundi. Vse potrebne nastavitve slike opravimo s štirimi gumbi preko grafično predstavljenih zaslonskih menijev. Opremljen je z VGA vhodom, v podstavek pa je vgrajen par zvočnikov. Najbolj zanimiva je cena izdelka, saj se ga tržijo za 99.900 tolarjev (davek je že vštet), s čimer je trenutno najcenejši monitor LCD v Sloveniji.

    Objavljeno: 11.10.2001
  • Panasonic predstavil vzdržljiv ročni računalnik

    Pri vsej računalniški opremi predstavlja bistveno težavo dejstvo, da je sestavljena iz majhnih delov, ki se načeloma hitro poškodujejo. Izdelovalci prenosnih računalnikov so sicer že pokazali nekaj izdelkov, ki so sposobni prenesti precej močne udarce in visoko stopnjo vlage, še bolje pa so se odrezali proizvajalci mobilnih telefonov, saj nekateri zmogljivejši modeli prenesejo celo potapljanje. Pri Panasonicu pa so se odločili ponuditi vzdržljivost tudi uporabnikom ročnih računalnikov z modelom Toughbook 01.

    Objavljeno: 10.10.2001
  • Učinki za Adobe Photoshop

    Podjetje Procreate, v lasti družbe Corel, je predstavilo zbirko devetih zmogljivih posebnih učinkov za Adobe Photoshop, imenovanih KPT Effects. Čeprav je zbirka v osnovi narejena kot dodatek za slikarski program Photoshop na Applovem operacijskem sistemu Mac OS X, deluje tudi s starejšimi različicami in Microsoft Windows.

    Objavljeno: 10.10.2001
  • Compaq povečal spekter strojne opreme in storitev v družini Evo

    Pomladi predstavljena Compaqova serija računalnikov in storitev Evo, namenjena poslovnim uporabnikom, je bogatejša za štiri računalnike in nekaj novih storitev, bistvena novost pa je v načinu prodaje, saj je računalnike sedaj mogoče tudi najeti skupaj s storitvami.

    Objavljeno: 10.10.2001
  • Microsoft Office v. X za Mac OS X

    Poleg zelo propagirane nove različice Microsoft Office XP za Windows, so pri Microsoftu za jesen pripravili tudi novo različico za operacijski sistem Mac OS X, ki se bo namesto office:mac imenovala Office v. X. Nov Office je prirejen za delo z operacijskimi sistemom Mac OS X, različica 10.1, vsebuje pa nove različice Worda, Excela in PowerPointa ter program za elektronsko pošto in skupinsko delo Entourage. Vsi programi v Office v. X so posebej prirejeni za delo z Mac OS X in tudi uporabljajo vse dodatne funkcije, ki jih operacijski sistem omogoča, vključno z uporabniškim vmesnikom Aqua in upravljanjem sistemskega pomnilnika.

    Objavljeno: 9.10.2001
  • Dell predstavil nove delovne postaje in visoko zmogljive osebne računalnike

    Največji proizvajalec osebnih računalnikov, Dell Computer je predstavil dve novi delovni postaji, Precision 340 in Precision 530, ki temeljita na Intelovih procesorjih Pentium 4 in Xeon ter osebni računalnik za zahtevne domače uporabnike Dimension 8200, ki prav tako temelji na procesorju Pentium 4.

    Objavljeno: 9.10.2001
  • Domene .si tudi za blagovne znamke

    Pri slovenski Akademski in raziskovalni mreži Arnes, ki med drugim tudi skrbi za dodeljevanje internetnih domen s končnico .si, so sporočili, da bodo postopoma pričeli uveljavljati določila novega pravilnika o dodeljevanju domen. Do sedaj so domene lahko registrirale zgolj pravne osebe in to zgolj z imenom podjetja. To je bilo še posebej neugodno za podjetja in ustanove z dolgimi imeni, kot je denimo Holding mesta Ljubljane (holdingmestaljubljane.si), saj je njihov spletni naslov moral biti enak celotnemu imenu podjetja. Zadnje čase so pri Arnesu sicer pričeli dodeljevati domene tudi na osnovi odločbe o namenu ustanovitve podjetja, vendar je pridobitev potrebnih listin precej zamudno in zbirokratizirano delo, ki nikakor ni v skladu s tržnim gospodarstvom.

    Objavljeno: 9.10.2001
  • Plus! tudi za XP

    Microsoft je najavil dodatek Plus! tudi za Windows XP. Skupek vizualnih in delno tudi zmogljivostnih dodatkov, ki smo ga vajeni že od Windows 95, bo tokrat vseboval možnost glasovnega upravljanja z Windows Media Playerjem, dodatne namizne teme, nove varčevalnike zaslona (med drugim bodo priloženi 3D junaki iz prihajajočih iger za XBox), izboljšano predvajanje zvokov in nekaj iger, ki bodo precej odstopale od že običajne Pasjanse. Kljub temu, da ni slišati veliko, komplet Plus! na CD-ju zasede kar 300 MB. Plus! bo na voljo 25. oktobra, hkrati z Windows XP.

    Objavljeno: 8.10.2001
  • Hitrejši pomnilnik Flash RAM

    Pomnilniki Flash RAM so danes v uporabi v skoraj vseh elektronskih napravah, od telefonov naprej. Priljubljeni so predvsem zato, ker informacijo zadržijo tudi brez električnega napajanja. Njihova počasnost pa uporabnost zmanjšuje.

    Objavljeno: 8.10.2001
  • StarOffice 6.0 v preizkusni različici

    Pri Sunu so predstavili razvojno različico pisarniškega paketa StarOffice 6.0, ki prinaša kar nekaj novosti, predvsem večjo integracijo z Microsoftovimi operacijskimi sistemi, tudi Windows XP ter uvoz in izvoz datotek v zapise programov Microsoft Officea. Izboljšana je tudi podpora za odprte standarde, vključno z XML, azijske jezike in 128-bitno šifriranje.

    Objavljeno: 8.10.2001
  • Novi Novell Netware

    Na Bledu je bila nedavno slovenska predstavitev operacijskega sistema Novell NetWare 6, ki jo je pripravilo podjetje SRC.SI. Sodelovalo je tudi podjetje CHS, ki je predstavilo programski paket Veritas Backup Exec 9.0 za okolje Netware.

    Objavljeno: 5.10.2001
  • Sony VIP-2002

    Podjetje Sony velja za enega največjih, pa tudi najbolj uspešnih proizvajalcev zabavne elektronike na svetu. Ozrimo se le na njihov uspeh na področju televizorjev ali pa igralnih konzol Playstation. V zadnjih letih pa se vse bolj usmerjajo tudi na področje računalniških izdelkov. Tu so že vrsto let prisotni in uspešni na področju perifernih naprav (monitorjev, optičnih enot), močno pa rastejo tudi v ponudbi in prodaji samih računalnikov, bodisi namiznih, kot prenosnih in ročnih. Še vedno pa z vsemi izdelki ciljajo zlasti na področje potrošnikov, kjer tržišče poznajo, medtem ko na poslovni segment ciljajo le s posameznimi izdelki (monitorji, projektorji, delno prenosniki).

    Objavljeno: 5.10.2001
  • Adobe najavlja množico novosti

    Adobe je na konferenci Seybold predstavil cel niz novosti, s katerimi želi obuditi prodajo in utrditi svoj položaj na tržišču grafičnih orodij. Prva novost je risarski program Illustrator 10. Nova različica je še bolj kot doslej optimizirana za pripravo spletne grafike, zlasti pa avtomatizacijo ponavljajočih se nalog. Spletnim urednikom bo zagotovo v pomoč možnost izdelave risb, katerim vsebino določamo z zunanjimi podatki. Tako lahko preprosto spremenimo besedilo v oglasu ali pa spremenimo velikost risbe brez ročnih posegov. Nova zmožnost programa pride še posebej prav v navezavi z novim programom Adobe AlterCast, ki omogoča samodejno izdelavo in objavo grafike na spletu.

    Objavljeno: 5.10.2001
  • Hewlett-Packardova jesen

    Jesen je za veliko proizvajalcev tisto obdobje, ki ga izkoristijo za predstavitev novih izdelkov in obogatitev svoje ponudbe. To že vrsto let velja tudi za Hewlett-Packard, letos pa je temo trendu sledila tudi zagrebška pisarna Hewlett-Packard, ki pokriva Slovenijo. Novinarji smo bili tako prisotni na do sedaj največji predstavitvi HPjevih novosti v Sloveniji.

    Objavljeno: 4.10.2001
  • Palm tudi v Sloveniji

    Palmovi izdelki se v Sloveniji prodajajo že vrsto let, toda do pred kratkim je bilo to bolj ali manj neorganizirano početje nekaterih podjetij. Šele kakšno leto je od tega, ko je uradno distribucijo dobilo podjetje CHS (zaradi tega, ker je takrat že imelo distribucijo za 3COM, Palmovo matično podjetje). CHS je 2. oktobra organiziral prvo Palomovo tiskovno konferenco v Sloveniji na kateri sta predstavnika Palma iz Nemčije predstavila samo podjetje, novi Palm m125 in Palmov pogled v prihodnost.

    Objavljeno: 4.10.2001
  • Microsoft postopoma ukinja Windows NT

    Kot kaže, je Microsoft začel s postopkom postopnega ukinjanja pet let starega operacijskega sistema Windows NT 4.0. V sporočilu javnosti navajajo, da so 1. oktobra močno zmanjšali proizvodnjo tega sistema, obenem pa prenehali s prodajo količinskih licenc za ta sistem. Licence za obstoječe uporabnike bo mogoče podaljšati prek licenčnega modela za Windows 2000, ki predvideva tudi dovoljenje za uporabo starejših različic operacijskega sistema. Windows NT 4.0 bo sicer še naprej ostal v proizvodnji, Microsoft pa bo operacijski sistem podpiral tako kot dosedanje operacijske sisteme, kar pomeni, da ima Windows NT pred sabo še nekaj let aktivnega življenja. Microsoft je v to skoraj prisiljen, saj veliko število kupcev, tako na delovnih postajah kot strežnikih še vedno raje uporablja Windows NT kot novejši Windows 2000, stanje pa se je začelo spreminjati šele v zadnjem času. Microsoft upa, da se bo to še okrepilo s prihodom novega sistema Windows XP in nekoliko kasneje strežnikov .NET.

    Objavljeno: 4.10.2001
  • Okna pri uporabnikih, Linux pri strežnikih

    Microsoftova Okna bodo še naprej povsem prevladovala na trgu operacijskih sistemov za navadne uporabnike, pri strežnikih pa bodo imela močno konkurenco v Linuxu, ugotavljajo pri družbi IDC. V prejšnjem letu je Microsoft pri operacijskih sistemih za strežnike dosegel 40-odstotni delež, Linux 27-odstotnega, ostale različice Unixa in Novellov NetWare pa 14-odstotnega. Strežnika Okna 2000 in .NET bosta v prihodnje pripomogla k večjemu tržnemu deležu, ki pa ne bo presegel 50 odstotkov. Od preostalih operacijskih sistemov za strežnike bo tržni delež do leta 2005 naraščal le Linuxu.

    Objavljeno: 3.10.2001
  • Titanium namesto Ultra

    Podjetje nVidia kljub tehnološki premoči, ki jo še vedno ima, spoštuje konkurenco. Samo tako si lahko namreč razlagamo napoved najnovejših grafičnih procesorjev Titanium, ki je prišla le nekaj dni preden bo ATI začel s prodajo novih kartic Radeon (s procesorji 7500 in 8500).

    Objavljeno: 3.10.2001
  • Compaq prenavlja ročne računalnike iPaq

    Compaq bo ob prenovi operacijskega sistema za ročne računalnike (PocketPC 2002) predstavil tudi nove modele sistemov iPaq. Čeprav bodo novi modeli na pogled in po zasnovi podobni dosedanjim različicam H3100/H3600, bodo vsebovali tudi pomembne novosti. Vsi novi modeli bodo sicer imeli enak procesor kot doslej (Intel StorngARM s taktom 206 MHz), a večje pomnilnike (64 MB RAM in 32 MB ROM). Prva novost je model iPaq H3760, ki je zelo podoben sedanjim modelom, če da ima novejši operacijski sistem PocketPC 2002 in barvni zaslon z zmožnostjo prikaza le 4096 barv. Korak višje je družina računalnikov iPaq H38xx, ki bo prvič imela vgrajeno enoto za pomnilniške kartice Secure Digital (SD) Card.

    Objavljeno: 3.10.2001
  • V letu 2006 več mobilnih kot stacionarnih naročnikov

    Raziskovalna družba The Carmel Group predvideva, da bo v Evropi in Aziji, ki prednjačita v številu uporabnikov mobilne telefonije, leta 2006 1,6 milijarde mobilnih naročnikov in le 963 milijonov naročnikov stacionarnih telefonov. Po mnenju raziskovalcev naj bi se z večjo uporabo mobilnih storitev povečala produktivnost delavcev, precej boljši pa bo tudi dostop do podatkov. Koreja, Japonska in Kitajska bodo še naprej zadržale vodilne položaje pri proizvodnji mobilnih naprav, evropski proizvajalci pa bodo ohranili prednost pri razvoju naprednih brezžičnih storitev.

    Objavljeno: 2.10.2001
  • Mobilni virusi (še) niso nevarni

    Podjetje Symantec, ki se ukvarja s protivirusnimi programi, opozarja, da bo treba začeti bolj resno razmišljati o zaščiti žepnih računalnikov, brezžičnih omrežij in mobilnih telefonov. Morda bo pri izbiri žepnega računalnika ali mobilnega telefona kmalu postal prvi kriterij varnost. Symantec zaenkrat še ne daje prednosti nobeni mobilni platformi (Symbiam, Palm OS ali Pocket OS), meni pa, da bo prihodnja standardizacija pripomogla k zmanjšanju stroškov in večji varnosti. Symantec pričakuje prve resne napade na brezžična krajevna omrežja v prihodnjem letu, leto 2003 pa naj bi bilo leto hekerskih napadov na omrežja GPRS. Uporabniki zaenkrat ne kažejo veliko zanimanja za trenutne varnostne standarde, saj so še preveč zapleteni in premalo učinkoviti. Poleg tega pa se doslej še nismo srečali z nobenim nevarnim mobilnim virusom.

    Objavljeno: 2.10.2001
  • Digitalni fotoalbum na televiziji

    Število prodanih digitalnih fotoaparatov v svetu vse bolj narašča, zato se je za vstop na ta trg odločil tudi Microsoft. Predstavil je napravo TV Photo Viewer, ki omogoča ogled fotografij (iz digitalnega fotoaparata, optično prebrane fotografije ali fotografije, ki jih prenesemo z interneta) na televizijskem ekranu. Microsoftov pregledovalnik je mogoče priključiti na televizijo prek navadnega video izhoda, s preprostim daljinskim upravljalnikom pa pregledujemo fotografije v zapisu Jpeg. Priložena programska oprema poleg tega omogoča obdelavo fotografij z osebnim računalnikom. Do 40 fotografij lahko prenesemo na navadno disketo, ki jo vstavimo v TV Photo Viewer, in foto seansa se lahko začne. Microsoftova naprava stane 160 dolarjev.

    Objavljeno: 2.10.2001
  • 3Com uspešno manjša stroške

    Podjetje 3Com bo zaradi prestrukturiranja in zmanjševanja stroškov odpustilo tisoč zaposlenih več kot je načrtovalo. Od lanskega novembra bo skupno število odpuščenih šest tisoč ali pol nekdanje delovne sile. 3Comova celotna izguba v prvem četrtletju je znašala 232 milijonov dolarjev in se je v primerjavi z enakim lanskim obdobjem skoraj početverila. Prihodki od prodaje v prvem četrtletju so znašali 390 milijonov dolarjev (leto prej 934 milijonov dolarjev). Kljub naraščajoči izgubi in manjšem obsegu prodaje so pri 3Com zadovoljni, saj stroške zmanjšujejo po načrtu, aktivni oddelki pa prinašajo solidne prihodke, ki se sorazmerno večajo.

    Objavljeno: 2.10.2001
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji