• Novi ZoneAlarm 3.0

    Nova različica priljubljenega osebnega požarnega zidu ZoneAlarm Pro 3.0 prinaša nekaj novosti, ki bodo uporabnike še bolje zaščitile pred zunanjimi napadalci.

    Objavljeno: 22.10.2001
  • IBM predstavlja Regatto

    Podjetje IBM je predstavilo dolgo pričakovani strežnik p690, ki je doslej nosil delovno ime Reagtta. Gre za strežnik z operacijskim sistemom Unix, s katerim naj bi IBM lažje tekmoval z glavnim tekmecem na tem področju, družbo Sun. Sun je namreč v zadnjih letih uspel pridobiti levji delež tržišča strežnikov Unix, s tem ko so v svoje izdelke začeli vgrajevati lastnosti, do tedaj videne le na področju računalnikov mainframe, kot je procesorsko particioniranje in zanesljivost delovanja.

    Objavljeno: 22.10.2001
  • Bill Gates je lani prejel 666 milijonov dolarjev plače

    Microsoft je v lanskem poslovnem letu plačal predsedniku uprave in vodji razvojnega oddelka, Billu Gatesu 666,754 milijona dolarjev plače, kar je 4 odstotke več kot leto poprej. V tem znesku znaša plača skoraj pol milijona dolarjev, preostanek pa je dodatek na uspešno delo. Direktor podjetja Steve Ballmer je imel skupnih prihodkov nekaj manj kot pol milijona dolarjev, pri čemer ima Ballmer osnovno plačo nekoliko nižjo kot Gates, se pa njuna zneska za uspešnost razlikujeta le za 300 dolarjev.

    Objavljeno: 22.10.2001
  • Začel se je letošnji Infos

    V Cankarjevem domu se je danes začela petdnevna sejemska in izobraževalna prireditev Infos'01. Na letošnjem Infosu se predstavlja kar 158 razstavljavcev, v sedmih izobraževalnih linijah pa se bo v petih dneh zvrstilo več kot 300 seminarskih predavanj. Ob tem bo Infos gostil še pet okroglih miz in več kot 120 drugih dogodkov in predstavitev.

    Objavljeno: 22.10.2001
  • SAP bolje podpira velike stranke

    Delo z velikimi strankami ima svoje posebnosti in tega se veliki proizvajalci programskih rešitev zelo dobro zavedajo. Pri družbi SAP so se tako odločili, da bodo ustanovili novo skupino Global Professional Services Oragnaisation (Global PSO), ki bo skrbela za svetovanje in implementacijo izdelkov pri velikih strankah z enotami razprostranjenimi po celem svetu. S tem ne nameravajo odpraviti pomena ali nalog lokalnih podružnic v posameznih državah (teh je danes skoraj 60), temveč zagotoviti bolj učinkovito in kvalitetnejšo podporo tam, kjer zdaj to ni bilo mogoče ali pa je bilo precej oteženo.

    Objavljeno: 21.10.2001
  • Premičen in tanjši IBMov monitor LCD

    IBM je predstavil novega predstavnika svoje serije monitorjev LCD s skupnim imenom T. Model T560, ki je na voljo v velikostih od 15 do 20,8 palcev, je po besedah predstavnikov IBMa najlažji in najtanjši monitor LCD doslej.

    Objavljeno: 21.10.2001
  • Birokrat za Microsoft SQL Server

    Podjetje Andersen je konec septembra objavilo program Birokrat SQL, program za vodenje poslovanja, ki za hranjenje in obdelavo podatkov uporablja podatkovni strežnik Microsoft SQL Server. Po več kot 1100 prodanih različicah programa Birokrat za Windows, ki je namenjen vodenju poslovanja manjših podjetij in samostojnih podjetnikov, vstopa podjetje Andersen z novim izdelkom tudi na trg ponudnikov poslovnih aplikacij za podjetja z večjim obsegom poslovanja. Namenjen je več uporabniškim poslovnim okoljem, ki operirajo z več tisoč artikli in dnevno obdelajo veliko število poslovnih dogodkov.

    Objavljeno: 21.10.2001
  • Notes za Ipaqa

    IBM je nedavno objavil strežniško družino Lotus Domino Everyplace, platformo za razvoj mobilnih in poslovnih rešitev na osnovi tehnologije Lotus Domino. Novi izdelek bo omogočal implementacijo obstoječih in novih poslovnih rešitev, kot so avtomatična prodaja, upravljanje odnosov s kupci ter upravljanje nabavne verige, na naboru različnih mobilnih naprava, vključno z ročnimi računalniki. Z Lotusom in IBM-om se je povezal tudi Compaq, ki je najavil dostopnost Lotus-ove sporočilne in sodelovalne programske opreme na svojih ročnih računalnikih iPaq PocketPC. Uporabniki teh bodo lahko dostopali do elektronske pošte in raznih informacij s pomočjo programske opreme Lotus Mobile Notes in platforme Lotus Domino Everyplace.

    Objavljeno: 20.10.2001
  • FBI v pomoč administratorjem

    Ameriški raziskovalni urad FBI je v sodelovanju s strokovnjaki na tem področju, posodobil spisek najnevarnejših programski varnostnih vrzeli v računalniških sistemih. Sistemski administratorji se namreč pritožujejo, da je vrzeli (tako na sistemih Unix kot Windows) enostavno preveč in da nimajo časa pokrpati prav vseh. Večina programskih orodij išče in odkriva prek 800 različnih vrzeli, kar je preveč, da bi administratorji preprosto našli najpomembnejše.

    Objavljeno: 20.10.2001
  • Nove številske oznake za Radeone

    Da bi bila ponudba kupcu bolj razumljiva, je ATI najavil nove grafične kartice, ki se od dosedanjih tehnično ne razlikujejo pretirano, imajo pa zato nova imena. Grafična kartica Radeon 7000 tako temelji na čipu Radeon 7000, ki se je do sedaj imenoval Radeon VE. Kartica predstavlja spodnji zmogljivostni razred ATI-jevih kartic, vendar je dovolj zmogljiva tako v pospeševanju 2D kot 3D. Novost je tudi kartica Radeon 7200, ki temelji na istoimenskem čipu, ki se je doslej imenoval le Radeon. Kartica s tem čipom zmore tudi že geometrijsko pospeševanje 3D z vgrajeno logiko Charisma.

    Objavljeno: 20.10.2001
  • Sun napoveduje vojno testu TPC

    Vprašanje vrednotenja in merjenja zmogljivosti računalniških sistemov je kamen spotike že samih začetkov računalništva. Mnenja o ustreznosti merilnih metod se pogosto krešejo med zagovorniki te ali druge tehnologije. V zadnjih letih je na področju vrednotenja zmogljivosti strežnikov veljalo, da je še najbližje oceni zmogljivosti skupina testov organizacije Transaction Processing Council (TPC), čeprav je vedno kdo imel kaj za pripomniti k temu.

    Objavljeno: 19.10.2001
  • Sanyo poizkuša s Symbianom

    Kot zadnji izmed velikih japonskih proizvajalcev elektronike, bo na tržišče ročnih računalnikov kmalu zakorakal tudi Sanyo. Na japonskem sejmu CEATEC so prikazali razvojno različico ročnega računalnika, ki ga poganja operacijski sistem družbe Symbian. Računalnik ima barvni zaslon z diagonalo 10 cm in ločljivosti 240 x 320 pik, poganja pa ga 66 MHz procesor ARM. Podprte so tudi razširitvene kartice MMC.

    Objavljeno: 19.10.2001
  • Sunovi strežniki Enchilada

    Med novinarje so pricurljale novice o novih strežnikih s kodnim imenom Enchilada, s katerimi bo Sun nadomestil sedanje najcenejše strežnike Netra. Novi strežniki se bodo verjetno imenovali Sun Fire 240R in bodo imeli vgrajena do dva najnovejša procesorja UltraSPARC III (prej znani pod kodnim imenom Jalapeno).

    Objavljeno: 19.10.2001
  • Apple z začasnimi izboljšavami prenosnikov

    Apple bo predstavil nadgradnje svojih prenosnikov Titanium PowerBook G4 z novim procesorjem PowerPC 7440, ki je pravzaprav mobilna izvedba procesorja PowerPC G4 7450. Nove različice procesorjev taktom 600 in 700 MHz bodo nadomestile trenutno serijo 7410.

    Objavljeno: 19.10.2001
  • Visual Studio .NET bo vključeval tudi izvedbo jave J#

    Kljub Microsoftovim trditvam, da je programski jezik java zgodovina in odločitvi, da Windows XP ne bo vključeval javanskega navideznega stroja (JVM), ki je potreben za zagon programov napisanih v javi, so iz Microsofta tik pred izdajo zadnje razvojne različice nove generacije programskih orodij Visual Studio.NET sporočili, da bo ta komplet vključeval tudi programski jezik imenovan J#.NET. Ta je očitno spremenjena različica jave po vzoru jezika C#, naslednik jezika Visual J++, ki ga je Microsoft tržil kot lastno izvedbo jave.

    Objavljeno: 18.10.2001
  • Microsoft SQL Server 2000 prvič čez milijardo podatkovnih transakcij na dan

    Organizacija Transaction Processing Performance Council je objavila, da je sistem, sestavljen iz strežnikov Compaq Proliant DL760-900-256P, opremljenih z operacijskim sistemom Windows 2000 Advanced Server in podatkovnim strežnikom Microsoft SQL 2000 Enterprise Edition, na preizkusu TPC-C s 709.220,08 transakcije na minuto postavil nov rekord pri tovrstnem procesiranju podatkov.

    Objavljeno: 18.10.2001
  • Microsoft PowerPoint in Excel vendarle nista varna pred makro virusi

    Virusi prikriti v Excelove in še pogosteje Wordove dokumente kot makro ukazi povzročajo uporabnikom mnogo preglavic. Protivirusni programi jih sicer že lep čas znajo odpraviti, pri Microsoftu pa so pripravili popravek, ki uporabnika opozori na nevarnost, preden odpre dokument v katerem se nahajajo neznani makri. Toda kot kaže, to ni dovolj. Symantecovi strokovnjaki so ugotovili, da je dejansko mogoče napisati makro, ki ga PowerPoint in Excel, različici 2000 in XP za Windowse ter nekatere različice za Macintosh sploh ne zaznata in tako uporabnika ne opozorita, da dokument morda vsebuje virus. Do sedaj poročil o morebitni novi poplavi makro virusov še ni bilo zaslediti in jih tudi najbrž ne bo, saj so Symantecovi strokovnjaki poudarili, da bi za izdelavo takšnega makra programer moral detajlno poznati Microsoftove programe in samo strukturo zapisov. Microsoft je to novico potrdil šele pred kratkim in na svojih spletnih straneh že objavil popravek.

    Objavljeno: 18.10.2001
  • 3COMov USB Bluetooth

    Podjetje 3Com je eno od najaktivnejših med devetimi najpomembnejšimi člani skupine Bluetooth Special Interest Group in kot kaže močno usmerja nadaljnji razvoj teh brezžičnih izdelkov. Podjetje je bilo prvo, ki je predstavilo kartico Bluetooth PC Card, ki je bila združljiva s specifikacijo Bluetooth 1.1, sedaj pa so najavili, da je po vsem svetu že dobavljiv tudi podoben izdelek za vmesnik USB.

    Objavljeno: 18.10.2001
  • Odprt mednarodni izobraževalni in izpitni center po programu ECDL

    Podjetja Kopa je uradno odprlo mednarodni izobraževalni in izpitni center po programu ECDL (Evropsko računalniško vozniško dovoljenje). Ta, danes že svetovni standard splošne računalniške pismenosti, je prisoten v vseh državah Evropske unije, skupno pa kar v 56 državah po vsem svetu. Certifikat je namenjen vsem poklicem, ki pri svojem delu potrebujejo računalnik. Prav tako pa je namenjen tudi osebam, ki se želijo ponovno zaposliti in nezaposlenim, ki bi radi povečali svojo konkurenčno prednost na trgu dela. Pričakovati je moč, da bo vedno več delodajalcev ne le dajalo prednost kandidatom za zaposlitev s certifikatom ECDL, ampak bo postavljalo certifikat kot pogoj za sprejem v službo. Spomladi je tako bila že presežena meja milijon licenc v Evropi, pa tudi drugod po svetu. Otvoritev centra Kopa se je zaključila s podelitvijo prvih ECDL certifikatov na Koroškem.

    Objavljeno: 17.10.2001
  • Compaq utrjuje položaj na področju delovnih postaj

    Compaq je predstavil novo cenovno ugodno delovno postajo Evo Workstation W4000, ki temelji na procesorju Intel Pentium 4 s taktom 2 GHz. Delovna postaja temelji na naboru Intel 845 in uporablja navaden pomnilnik SDRAM PC133. Z različnimi grafičnimi karticami Nvidia Quadro2 EX, Matrox Millenium G450 ali Matrox Millenium G200 Quad Multi-Monitor je W4000 namenjen manj zahtevnim uporabnikom sistemov za digitalno oblikovanje (DTP, video), CAD, GIS in finančnim analitikom. Cene za W4000 se začnejo v ZDA že pri 1064 ameriških dolarjih.

    Objavljeno: 17.10.2001
  • Avtotehna se intenzivno vključuje tudi v razvoj informacijskih sistemov

    Podjetje Avtotehna, ki je pred nedavnim z nakupi podjetij PCX in HPC postalo največja distribucijska hiša računalniške opreme v Sloveniji, ima apetite tudi na drugih področjih. Poleg distribucije nameravajo močno okrepiti tudi sektor razvoja informacijskih sistemov (RIS), za katerega so nedavno dobili certifikat >>Microsoft Certified Partner<<. Poleg razvoja poslovnih informacijskih rešitev znotraj skupine Avtotehna, so že pred letom pričeli tudi s trženjem rešitev, temelječih na programskih rešitvah družbe Navision. Kot certificiranemu partnerju Microsofta pa se Avtotehninemu sektorju RIS, odpirajo nove možnosti, zlasti na področju rešitev za posamezne uporabnike. Po začrtanem programu naj bi rešitve tržili tudi na širšem področju bivše Jugoslavije, pri čemer računajo na poslovno zaledje in razširjenost skupine Avtotehna.

    Objavljeno: 17.10.2001
  • NSA nudi varno različico Linuxa

    Varnost sistemov je eden od ključnih dejavnikov pri današnjem odločanju o uporabi tega ali onega operacijskega sistema. To še posebej velja za države in njene ustanove, kjer ima varnost strateški pomen. Vseeno pa se ne zgodi vsak dan, da se razvoja ali spreminjanja nekega sistema lotijo kar same državne agencije. To so nedavno naredili pri ameriški agenciji za varnost NSA (National Security Agency), kjer so predstavili varnostno okrepljeno različico Linuxa.

    Objavljeno: 17.10.2001
  • Handspring resno v telefonijo

    Handspringov prvi poizkus izdelave ročnega računalnika, ki je hkrati tudi telefon (VisorPhone), se ni končal najbolje, saj predstavniki podjetja priznavajo, da prodaja tega dodatka ni najboljša. Kljub temu pa podjetje vztraja na strateški odločitvi, da bodo komunikacije pri njihovem razvoju igrale vedno pomembnejšo vlogo.

    Objavljeno: 16.10.2001
  • Nova generacija računalnikov PocketPC

    V začetku oktobra so proizvajalci po septembrski prenovi operacijskega sistema za ročne računalnike (PocketPC 2002) predstavil tudi nove modele strojnih izdelkov, ki prinašajo tudi številne druge novosti.

    Objavljeno: 16.10.2001
  • IBM prenavlja Informixove izdelke

    Podjetje IBM je prvič po nakupu podatkovnih strežnikov Informix objavilo prenovljeno različico enega od izdelkov. Prvi je v novem razvojnem ciklu prenovljen transakcijski podatkovni strežnik IDS v novi različici 8.3. Med novostmi so nov, spletno zasnovan upraviteljski modul, nova orodja za hitrejši razvoj izdelkov, izboljšana ter poenostavljena orodja za replikacijo podatkov ter izboljšave za zniževanje stroškov lastništva izdelka in upravljanja podatkov. Nova različica je prva novost po napovedi družbe IBM, da bo Informixovo tehnologijo sčasoma vgradil v svoj obstoječi podatkovni strežnik DB2. V ta namen so tudi objavili nov izdelek DB2 Relational Connect, ki zna povezati strežnike IDS in DB2. Analitiki so kljub napovedi družbe IBM prepričani, da bo prehod postopen in ne pretirano hiter, saj kupci želijo od IBM-a najprej jasno definirano pot razvoja in prehoda, da bi se ognili morebitnim slepim ulicam ali visokim stroškom za zamenjavo programske opreme.

    Objavljeno: 16.10.2001
  • Intel LANDesk Management Suite 6.5

    Kljub temu, da je glavna dejavnost družbe Intel proizvodnja procesorjev in drugih strojnih delov za računalniške sisteme, se podjetje še naprej prizadeva, da bi igralo pomembno vlogo tudi na področju programske opreme. Z leti so pridobili predvsem dober položaj na področju orodij za upravljanje z računalniškimi omrežji in sistemi, kjer ponujajo izdelek LANDesk Management Suite. Nedavno so objavili novo različico 6.5, ki omogoča nadzor računalnikov in strežnikov preprosto prek spletnega brskalnika.

    Objavljeno: 16.10.2001
  • Fujitsu Siemens Computers predstavil nove izdelke in uspešno poslovanje

    Največji evropski proizvajalec računalnikov, Fujitsu Siemens Computers je oktobra v svoji tovarni v nemškem Augsburgu pripravil predstavitev novih rešitev, izdelkov in načrt nadaljnje poti v informacijski tehnologiji. Fujitsu Siemens Computers (FSC) je nastal pred dvema letoma z združitvijo oddelkov za proizvodnjo računalnikov nemškega elektronskega giganta Siemens in evropske podružnice japonskega informacijskega podjetja Fujitsu, ki imata v FSC vsak polovičen delež. FSC sodi med pet največjih proizvajalcev računalnikov in računalniške opreme na svetu, pri čemer na matičnem, evropskem tržišču dosegajo vodilno vlogo na nekaterih segmentih. FSC ponuja izjemno širok spekter izdelkov, od osebnih računalnikov in notesnikov, do delovnih postaj, strežnikov na Unix in Intel platformah, osrednjih računalnikov in pomnilniških sistemov. Na letošnji prireditvi, imenovani October FESTival, so poleg novih generacij izdelkov predstavili tudi križanca med ročnim računalnikom in telefonom GSM ter rešitev za povezovanje strežnikov v gruče.

    Objavljeno: 15.10.2001
  • Microsoft vendarle spremenil uvedbo novih licenčnih pogodb

    Microsoft se je pod pritiskom javnega mnenja, zlasti velikih strank, odločil odložiti uvedbo novih licenčnih pogodb (imenovano tudi Licencing 6.0). Kljub temu, da so s prvim oktobrom uvedli nov licenčni model, bodo dosedanje licenčne pogodbe veljavne vse tja do 31. julija 2002. To je že drugo podaljšanje, saj so sprva rok prestavili iz oktobra na februar. Pri Microsoftu uradno trdijo, da s tem želijo dati strankam daljše obdobje za prehod, tudi zaradi trenutnih ekonomsko ne preveč rožnatih časov, ko veliko podjetij miruje z odločitvami o nadaljnjih investicijah.

    Objavljeno: 15.10.2001
  • Dostop do strežnikov Netware brez dodatnih odjemalcev

    Novell se na vse načine trudi, da bi kupce privabil k uporabi svojega operacijskega sistema Netware. V preteklosti je mnoge motilo, da so morali za dostop do strežnikov Netware uporabljati posebne odjemalce, ki so predstavljali vir težav pa tudi dodatne stroške pri namestitvi in vzdrževanju. Odslej s pomočjo dodatnega paketa Novell Native Files Access Pack to ni več potrebno. Program, ki deluje na strežniški strani omogoča dostop uporabnikov z operacijskimi sistemi Windows, MacOS, Unix in Linux brez kakršnihkoli dodatkov na strani delovnih postaj. Za dostop do strežnika uporablja nativni način omrežnega dostopa vgrajen v posamezen operacijski sistem, vse skupaj pa temelji na protokoli TCP/IP. Celoten sistem je povezan z imeniškim dostopom eDirectory, ki skrbi za vse podrobnosti, vključno za varnostjo dostopa. S tem korakom Novell na nek način priznava, da trgu ne morejo več usiljevati svojih pogojev, temveč se morajo prilagajati drugim. Za uporabnike pa to pomeni, da lahko nemoteno dostopajo do strežnikov Netware, ki še vedno veljajo za ene najbolj varnih in hitrih na tržišču, vsaj pri strežbi datotek. Cena paketa je 300 dolarjev na strežnik, podpira pa različice Netware 5.1 ali novejše.

    Objavljeno: 15.10.2001
  • Sun opozarja na zmanjšanje prihodkov, odpušča delavce

    Zmanjšanje povpraševanje po izdelkih in negotovost po terorističnih napadih v ZDA so tudi družbo Sun prisilile k ukrepanju. Zaradi omejenega stanja se je prodaja družbe Sun zmanjšala na predvidoma 2,7 do 2,9 milijarde dolarjev v četrtletju, v primerjavi z okoli 4 milijoni dolarjev v letu pred tem. Sun zaradi tega pričakuje izgubo v višini 5 do 7 centov na delnico, odločili pa so se odpustiti 3.900 (okoli 9%) od skupno 43.200 zaposlenih. Podjetje kljub temu trdno nadaljuje z začrtanimi smermi in pomirja delničarje z dejstvom, da imajo skoraj 6 milijard dolarjev shranjenih v bankah. Opozarjajo pa na nadaljnje zmanjševanje povpraševanja, saj so med njihovimi strankami številne letalske in telekomunikacijske družbe, ki so bile najbolj prizadete zaradi terorističnega napada.

    Objavljeno: 15.10.2001
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji