• Microsoft tudi z iskalnikom lokalnih podatkov

    Po zgledu družbe Google, ki je nedavno objavilo orodje za iskanje podatkov po lokalnih diskih, tudi pri družbi Microsoft načrtujejo podoben program. Izdelek, ki je še v razvoju, bodo ponudili v okviru dveri in iskalnika MSN, na voljo pa bo še pred koncem leta. Orodje, ki za zdaj še nima imena, so pri Microsoftu prvič prikazal julija na konferenci za analitike, tedaj pa so še trdili, da ga bodo objavili nekako sočasno z novo različico okolja Windows "Longhorn". Predstavitev družbe Google je zdaj načrte spremenila, obljubljajo pa podobne ali boljše lastnosti, kot jih ponuja Google Desktop Search.

    Objavljeno: 26.10.2004
  • Brezžični USB namesto kabelskih povezav

    Intel želi dosedanje povezave USB nadomestiti z brezžično implementacijo vmesnika, s čimer naj bi poenostavili priključitev perifernih naprav na osebne računalnike. Brezžični USB bo temeljil na protokolu Ultra Wideband (UWB), ki omogoča visoke hitrosti prenosa na razmeroma kratkih razdaljah, tja do 10 metrov. Pri Intelu celo napovedujejo, da bodo s tehnologijo dosegli prenos podatkov s hitrostjo 480 Mb/s, kar je enako kot pri današnji ožičeni različici vmesnikov USB 2.0. Da bi dosegli varnost in zasebnost prenosa podatkov, bodo pri Intelu razvili posebne sisteme, ki bodo onemogočali vdor ali dekodiranje brezžično posredovanih podatkov. Intel pričakuje, da bo specifikacijo dokončal do konca leta 2004, prvi izdelki z logotipom Wireless USB pa bodo na voljo sredi leta 2005.

    Objavljeno: 26.10.2004
  • Popravki za Windows Server 2003 (skoraj) po planu

    Microsoft je sporočil, da bo še pred koncem letošnjega leta objavil prvega kandidata kompleta popravkov Service Pack 1 za strežnike Windows Server 2003. Ta komplet bo vseboval številne varnostne popravke, ki jih je Microsoft objavil s paketom SP2 za okolje Windows XP, kot tudi nove popravke in orodja, ki so specifična za strežniški operacijski sistem.

    Objavljeno: 25.10.2004
  • Intel razvija optične povezave

    Raziskovalci v Intelovih laboratorijih intenzivno razvijajo različne oblike optičnih povezave, ki bodo postopoma nadomestile bakrene vodnike v naslednjih petih do desetih letih. Po mnenju predstavnikov podjetja bodo z optičnimi povezavami najprej nadomestili dosedanje bakrene kable, ki povezujejo v računalniki med sabo različne podsisteme. Optične povezave bodo manjše, cenejše, predvsem pa odporne na signalne šume, ki danes omejujejo hitrost prenosa podatkov po bakrenih kablih. Ta preskok naj bi se zgodil že v naslednjih treh do petih letih. Še enkrat toliko pa bo potrebno, da bodo z optičnimi povezavami nadomestili tudi današnje povezave na osnovnih ploščah med posameznimi čipi.

    Objavljeno: 25.10.2004
  • Računalniško podprta navigacija končno tudi v Sloveniji?

    Sredi septembra se je zaključil projekt Poslovni načrt sistema za podporo lokacijskim storitvam, ki predstavlja temelj za bodoče navigacijske sisteme in druge lokacijske storitve v Sloveniji. Projekt sta skupaj naročili Ministrstvo za informacijsko družbo in Geodetska uprava RS (GURS), izvajal pa ga je Geodetski inštitut Slovenije. Namen projekta je bil poslovno ovrednotenje področja lokacijskih storitev v Sloveniji s poudarkom na definiranju vlog možnih partnerjev pri razvoju trga teh storitev.

    Objavljeno: 25.10.2004
  • EMC z dvemi milijardami v četrtletju

    Podjetje EMC je v zadnjem četrtletju doseglo povečanje prometa za kar 34% s čimer so presegli mejo dveh milijard dolarjev prihodkov. Čisti dobiček je ob tem bil 218 milijonov dolarjev, kar je 37% bolje od enakega obdobja v letu 2003. Osnovna dejavnost podjetja, prodaja pomnilniških sistemov, rasla s stopnjo 19%, še bolje pa je šlo novim oddelkom za programsko opremo. Najbolje so se odrezali pri hčerinski družbi VMware, kjer je promet rasel več kot 200% in dosegel nivo 61 milijonov dolarjev v treh mesecih. Tudi sicer je prodaje programskih licenc za razne izdelke rasla s stopnjo 56%, kar jasno kaže, da se bo EMC v bodoče še bolj posvečal programski opremi.

    Objavljeno: 25.10.2004
  • SanDisk z digitalnim fotoalbumom

    Podjetje SanDisk je predstavilo predvajalnik za digitalne fotografije na pomnilniških karticah, ki ga priključimo neposredno na televizor. Izdelek z imenom Photo Album podpira osem različnih pomnilniških kartic, poleg tega pa ima še dodatno režo za kartice Compact Flash, na katero lahko izvajamo varnostne kopije fotografij. Naprava ima tudi USB vmesnik, s čimer ga lahko uporabljamo kot bralnik kartice za računalnike PC. Ko je priključen na televizor, vgrajena programska fotografije samodejno uredi v diaprojekcije, ki jih krmilimo s priloženim daljinskim upravljavcem. Poleg fotografij zna predvajati tudi glasbene posnetke MP3 shranjene na karticah. Cena digitalnega albuma je le 50 dolarjev.

    Objavljeno: 24.10.2004
  • SMC med prvimi pdopira ADSL2

    SMC Networks je predstavil načrte za ponudbo prvega izdelka, ki podpira naslednika današnjega vmesnika ADSL. Standarda ADSL2 in ADSL2+ je sprejelo združenje ITU že leta 2003, omogočata pa večje hitrosti prenosa kot doslej - do12 Mb/s pri ADSL2 in do 25 Mb/s pri ADSL2+ proti največ 8 Mb/s pri današnji tehnologiji ADSL. Sistem deluje v območju okoli 1,5 km od ustrezno opremljene centrale. Izdelki, ki uporabljajo standard ADSL2 oziroma ADSL2+, so obenem popolnoma združljivi z obstoječo opremo ADSL.

    Objavljeno: 24.10.2004
  • AMD snuje osebni računalnik za 250 dolarjev

    AMD je predstavil načrte za osebne računalnike, ki bodo s ceno okoli 250 dolarjev namenjeni predvsem uporabnikom v manj razvitih državah. Sistem z imenom Personal Internet Communicator (PIC) bo zgrajen na podlagi AMDjevega vgradnega procesorja Goede, 128 MB RAM in 10 GB velikega diska. Sistem bo poganjal operacijski sistem Windows CE, ki bo opremljen z nekaterimi lastnostmi iz okolja Windows XP, kot so podoben uporabniški vmesnik, podpora za spletni brskalnik in elektronsko pošto, trenutno sporočanje in urejanje besedil. Računalniki PCI bodo lahko predvajali večpredstavne datoteke, prebirali dokumente PDF in predstavitve v predvajalniku za datoteke PowerPoint. Podporo za računalnike PIC so podprla že nekatera podjetja, ki delujejo na trgih Azije in Južne Amerike.

    Objavljeno: 24.10.2004
  • Lexmark z novo družino foto brizgalnikov

    Lexmark je predstavil tiskalnika P915 in P6250, ki sta namenjen tisku fotografij doma. Oba imata 6-barvni sistem tiskanja Evercolor s pigmentnimi barvili, ki skrbi za trajnost natisnjenih fotografij, barvni zaslon LCD, bralnik pomnilniških kartic in bogato programsko opremo. Model P6250 ima vgrajen tudi optični bralnik z 48-bitno barvno globino.

    Objavljeno: 23.10.2004
  • Google podvojil dobiček

    Podjetje Google je v zadnjem četrtletju doseglo dobiček 52 milijonov dolarjev, kar je več kot dvakratna povečava v primerjavi z istim obdobjem lani. Skupni promet v četrtletju je dosegel nivo kar 805,9 milijona dolarjev, kar je tudi 105% bolje od enakega obdobja 2003. Dobri rezultati so predvsem posledica uspešne prodaje oglasnega prostora straneh spletnega iskalnika, kar v podjetju prinaša skoraj polovico prihodka. Od kar je Google kotira na borzi, je povpraševanje po delnicah vse večje, podjetje pa napoveduje rast tudi v bodoče, saj načrtujejo obilico novih storitev in izdelkov.

    Objavljeno: 23.10.2004
  • Prvi predvajalnik glasbe s 100 GB

    Manj znano ameriško podjetje Digital Mind (DMC) je prvo, ki je predstavilo prenosni predvajalnik glasbe z diskom velikosti kar 100 GB. Novi model Xcelf 500 uporablja nove Hitachijeve 2,5-palčne diske, na računalnik pa ga lahko priključimo prek vmesnika USB 2.0. Xcelf 500 pa ni zgolj predvajalnik z obilico prostora, saj ima vgrajen tudi snemalnik zvoka (vključno z mikrofonskim in linijskim vhodom), na sistem Hi-Fi pa ga je mogoče priključiti tudi prek optičnega vmesnika. Zvok lahko snema neposredno v zapis MP3, vgrajen pa je tudi radijski sprejemnik. Akumulator zadostuje za 20 ur poslušanja glasbe, za predvajalnik pa je treba odšteti 450 dolarjev. Na voljo so tudi različice z diski od 40 do 80 GB in cenami od 250 do 350 dolarjev.

    Objavljeno: 23.10.2004
  • Pentium M z 2,1 GHz

    Intel je predstavil procesor Intel Pentium M 765, s čimer je razširil svojo ponudbo mobilnih procesorjev. Novi procesor deluje s taktom 2,1 GHz, vsebuje 2 MB drugonivojskega pomnilnika, ponuja pa tudi 400 MHz sistemsko vodilo in vključuje tehnologije za varčevanje z energijo, Enhanced Intel Speedstep. Skoraj sočasno s predstavitvijo novega modela je Intel močno znižal cene nekaterim modelom Pentium M in Celeron M. Podjetje namerava v začetku prihodnjega leta predstaviti mobilne procesorje s sistemskim vodilom 533 MHz ter strojno podporo za zaščito pred procesi, po vzoru družbe AMD. Novi Pentium M 765 stane 637 dolarjev.

    Objavljeno: 22.10.2004
  • Microsoft z ugodnimi poslovnimi rezultati

    Microsoft je zadnje četrtletje ustvaril 9,19 milijard dolarjev prihodkov in 2,9 milijard dolarjev dobička, kar je bolje od napovedi. V primerjavi z enakim obdobjem lani so dosegli lep skok, saj so tedaj zabeležili 8,22 milijarde dolarjev prometa in 2,6 milijarde dolarjev dobička. V trenutnem četrtletju pa naj bi družba prvič presegla mejo 10 milijard dolarjev na četrtletje. Po sedanjih načrtih naj bi Microsoft poslovno leto 2005, ki se konča sredi poletja, zaključil z nekaj manj kot 40 milijardami dolarjev prometa.

    Objavljeno: 22.10.2004
  • Večpredstavni prenosni predvajalnik z Linuxom

    Podjetje iRiver je predstavilo prenosni predvajalnik video posnetkov in glasbe, ki temelji na operacijskem sistemi Linux. Novi Portable Media Player (PMP) namerava tekmovati z napravami, ki temeljijo na Microsoftovi specifikaciji Portable Media Center, od katerih pa nudijo večji nabor funkcij in boljšo prilagodljivost. Na voljo sta modela PMP-120 in PMP-140, ki imata disk velikosti 20 GB oziroma 40 GB, oba pa imata enake mere in sicer 13,9 x 8,4 x 3,2 cm s težo malo pod 300 g.

    Objavljeno: 22.10.2004
  • Quantum kupuje tekmeca Certance

    Podjetje Quantum je za 60 milijonov dolarjev kupilo družbo Certance, ki ponuja rešitve s temeljem na tehnologiji LTO. S tem korakom si je Quantum, ki je avtor in lastnik konkurenčnega standarda SuperDLT (SDLT), zagotovil dostop do širokega spektra izdelkov, ki segajo od stojnih izdelkov, programske opreme in intelektualnih pravic. Certance, ki zaposluje okoli 1.000 ljudi, je bil prvotnimi razvijalci tehnologije LTO, nedavno pa so tudi kot prvi objavili tračno enoto s tretjo generacijo standarda, LTO-3. S tem korakom bo Quantum samo še utrdil vodilno mesto med ponudniki rešitev za varnostno shranjevanje podatkov, družba pa bo imela letni obseg prometa okoli milijarde dolarjev.

    Objavljeno: 22.10.2004
  • Smernice za LTO trakove

    Združenje proizvajalcev, ki podpirajo standard za tračne enote LTO Ultrium, je napovedal smernice za naslednje tri generacije izdelkov. Na ta način so odgovorili na nedavno razgrnitev načrtov konkurenčnega standarda DLT, ki ga zagovarja predvsem družba Quantum. Konec leta 2004 ali kmalu v začetku leta 2005 bodo na voljo prvi izdelki tretje generacije, ki bo omogočala hranjenje 400 GB podatkov na kaseto oziroma 800 GB z uporabo kompresije, hitrost prenosa pa se bo dvignila na 80 MB/s (160 MB/s z uporabo kompresije).

    Objavljeno: 21.10.2004
  • IBM z 1,8 milijarde dolarjev dobička

    IBM je tretje četrtletje zaključil z dobičkom in rastjo v skladu s predvidevanji analitikov. 1,8 milijarde dolarjev dobička za IBM pomeni 1% rasti na letni ravni, kar pa je dober rezultat ob upoštevanju dejstva, da so v četrtletju sklenili izvensodno poravnavo v višini 320 milijonov dolarjev zaradi spora glede pokojninskih skladov družbe. Promet v četrtletju je znašal 23,4 milijarde dolarjev, največjo rast prihodkov so zabeležili pri prodaji strojne opreme (12%), največji obseg pa pri prodaji storitev (11,4 milijarde dolarjev).

    Objavljeno: 21.10.2004
  • Amilo Pro V7010 za mala podjetja

    Fujitsu Siemens je predstavil nov prenosnik, ki je namenjen zlasti uporabnikom v malih in srednje velikih podjetjih. Načrtovalci so se pri modelu Amilo V710 osredotočili predvsem na zmogljivost in enostavno upravljanje. Računalnik je zasnovan na mobilnih procesorjih Pentium 4 ali procesorjih Celeron D, pomnilnik je mogoče razširiti do 2 GB, vsi modeli pa imajo vgrajen brezžični omrežni vmesnik in podporo za priklopno postajo. Posebnost je bralnik za pomnilniške kartice (SD, Compact Flash in Memory Stick), za grafiko pa skrbi sistemski nabor ATI Mobility Radeon 9100 IGP s 128 MB RAM.

    Objavljeno: 21.10.2004
  • ARM cilja na večje sisteme

    Procesorji družbe ARM so najbolj pogost temelj za ročne računalnike in pametne mobilne telefone, z novo generacijo procesorjev Cortex M3 pa družba cilja na zmogljivejše prenosne in druge elektronske naprave. Novi procesorji Cortex M3, ki bodo v izdelkih na voljo predvidoma v drugi polovici leta 2005, bodo zavzemali še manj prostora kot današnji procesorji ARM, zato bodo primerni za širok spekter naprav. Vsebovali pa bodo podsisteme za učinkovito procesiranje večpredstavnih vsebin, ARM pa načrtuje tudi izvedbe Cortex A in R, ki bodo bolj specializirane za posamezen tipa rabe.

    Objavljeno: 21.10.2004
  • HP prikazuje prihodnost zaslonov

    Hewlett-Packard je predstavil prototip tankega ploskega zaslona, ki je narejen iz plastične snovi in ne steklenih substratov, kot so današnji monitorji LCD. Prototip ima poleg tega zelo visoko ločljivost, ki se približuje tisti v knjigah in časopisih. Za razliko od dosedanjih poizkusov na tem področju se je HP osredotočil tudi na vidik barvnega prikaza in samega proizvodnega procesa. Novi zasloni bodo tako lahko tudi do petkrat cenejši za proizvodnjo, zasnova pa mogoča izdelavo zelo velikih zaslonov (do velikosti video zidov) z bistveno višjo ločljivostjo kot doslej. Čeprav je prikazani prototip velik le kot poštna znamka, so pri HPju prepričani, da lahko že v treh letih pripravijo komercialni izdelek velikosti današnjega televizorja.

    Objavljeno: 20.10.2004
  • Novi prenosniki Apple iBook

    Apple je posodobil svojo ponudbo prenosnikov iz družine iBook, ki imajo zdaj hitrejše procesorje in boljšo opremo. Prvi model ima procesor PowerPC G4 s taktom 1,2 GHz, 12,1-palčni zaslon in 30 GB disk. Druga dva imata 14,1-palčne zaslone, procesor s taktom 1,33 GHz in 60 GB velike diske. Razlikujeta se predvsem po optični enoti, kjer ima zmogljivejši vgrajen zapisovalnik SuperDrive (DVD-RW). Vsi trije modeli imajo že v osnovi brezžični vmesnik 802.11g, vmesnik firewire, 256 MB RAM, omrežno kartic in dve reži USB 2.0. Cene se gibljejo od 1.000 do 1.500 dolarjev. Apple je hkrati predstavil tudi cenejši Power Mac G5, ki ima odslej vgrajen procesor s taktom 1,8 GHz, stane pa 1.500 dolarjev.

    Objavljeno: 20.10.2004
  • Symantecova varnostna naprava za srednje velika podjetja

    Symantec pripravlja novo strežniško varnostno napravo, ki združuje lastnosti večjih izdelkov, vendar je namenjena podjetjem s tja do 200 uporabniki. Symantec Gateway Security 400 je že tretja varnostna naprava tega proizvajalca, dopolnjuje pa ponudbo zlasti v srednjem segmentu, kjer dosedanji izdelki družine 5400 niso bili cenovno upravičeni. Tako kot večji model ima model 400 vgrajena orodja za zaščito pred virusi, požarni zid za zaščito pred vdori in sistem za filtriranje spletnih vsebin. Cene se gibljejo od 400 do 1.000 dolarjev na napravo, najzmogljivejša izvedba pa omogoča zmogljivost procesiranja podatkov 55 Mb/s. Večji modeli 5400 stanejo do 50.000 dolarjev in dosegajo prepustnost od 2 Gb/s. Symantec bo še naprej prodajal družino varnostnih naprav Gateway Security 300, ki je namenjena malim podjetjem.

    Objavljeno: 20.10.2004
  • Xeoni z dvema jedroma v začetku 2006

    Intel je uradno potrdil, da bo v začetku leta 2006 predstavil svoje prve procesorje iz družine Xeon, ki bodo uporabljali dve jedri na čip. S tem bodo prišli na trg kar nekaj meseci za konkurenčnim izdelki Opteron družbe AMD, ki napoveduje dvojna jedra sredi leta 2005. Intel pa še vedno načrtuje, da bo jeseni 2005 predstavil procesorje Itanium z dvema jedroma, čeprav analitiki menijo, da s tem izdelkom ne bodo bistveno dvignili povpraševanje za platformo IA-64.

    Objavljeno: 20.10.2004
  • Cenejši mobilni procesorji

    Intel je močno znižal cene mobilnih procesorjev Pentium M in kompletov Cebtrino, kar kaže na nov val cenejših prenosnikov. Najzmogljivejši Pentium M 755 s taktom 2 GHz se je tako pocenil za 34% in tako stane 423 dolarjev. Podobno so se znižale cene tudi počasnejšim modelom in sistemskim naborom in brezžičnim vmesnikom, kjer so cene padle v povprečju za 30%. Najcenejši mobilni procesor je zdaj Pentium M s taktom 1,6 GHz, stane pa le še 209 dolarjev.

    Objavljeno: 19.10.2004
  • Dell povečuje prednost

    Družbi IDC in Gartner sta objavili podatke o prodaji osebnih računalnikov v tretjem četrtletju, po katerih je Dell še povečal prednost pred glavnim tekmecem, Hewlett-Packardom. Dell je tako v zadnjem tromesečju povečal tržni delež s 16,9% na 18,2% in zabeležil rast prodaje skoraj 20,7%. HP pa je v enakem obdobju dosegel delež 16,2%, kar je 0,4% kot pred letom dni. Po IDCju je svetovna proizvodnja računalnikov je sicer dosegla nivo 44,2 milijona enot, kar je 11,9% bolje kot v enakem obdobju leta 2003. Gartner, ki uporablja rahlo drugačno metodo merjenja, je zabeležil obseg 46,9 milijona enot in rast 9,7% na letni osnovi.

    Objavljeno: 19.10.2004
  • GeForce 6200 je najcenejši

    Podjetje nVidia je začelo s prodajo grafičnega pospeševalnika GeForce 6200, ki je odslej najcenejši izdelek iz družine GeForce 6, namenjen cenejšim računalnikom. Tako kot zmogljivejši modeli GeForce 6600 in 6800 podpira novi procesor vodilo PCI Express in programski vmesnik DirectX9, vključno z modulom Shader Model 3.0. Pomnilniško vodilo je 128-bitno, glavna razlika glede na večje modele pa je v tipu pomnilnika. GeForce 6200 uporablja pomnilnik DDR, medtem ko imajo večji modeli podporo za GDDR 3. Odstranjeni so tudi podpora za 64-bitno filtriranje tekstur, kompresija podatkov, prav tako pa ne podpira vmesnika SLI za združevanje dveh kartic.

    Objavljeno: 19.10.2004
  • Microsoft Navision 4.0

    Microsoft je objavil novo različico peketa za poslovne informacijske sisteme v malih in srednje velikih podjetjih Navision 4.0, ki predstavlja pomemben mejnik v proizvajalčevi ponudbi poslovnih sistemov. Z novo različico si Microsoft obeta povečanje tržnega deleža v segmentu SMB (mala in srednja podjetja), kar naj bi dosegli z novimi funkcionalnostmi in izboljšanim uporabniškim vmesnikom.

    Objavljeno: 19.10.2004
  • Novi Unix strežniki družbe IBM

    IBM je predstavil dva nova modela Unix strežnikov, ki temeljijo na procesorjih Power5, s katerimi naj bi povečali tržni delež na račun izdelkov družb HP in Sun. Nova modela sodita v družino strežnikov "Squadron", kjer pa so bili doslej predvsem strežniki spodnjega srednjega razreda. Model p5-590 ima 16 procesorjev s skupno 32 jedri, p5-595 pa 32 procesorjev in 64 procesorskih jeder. Oba sistema podpirata virtualizacijo in procesorsko particioniranje, s čimer bodo tekmovali predvsem z najzmogljivejši Unix strežniki. IBM ocenjuje, da bo model p5-595 lahko poganjal do 250 navideznih strežnikov z uporabo tehnologije IBM Virtualisation Engine.

    Objavljeno: 18.10.2004
  • 10 let brskalnikov Netscape

    Sredi oktobra je minilo deset let, od kar je Netscape objavil svoj prvi spletni brskalnik in s tem naznanil začetek masovne rabe interneta. Današnji Netscape je žal le senca v primerjavi z nekdanjim bliščem, vendar sedanji lastnik, družba America Online, načrtuje ponovni pohod. Družba je nedavno prodala strežniške izdelke Netscape podjetju Red Hat Linux, zadržala pa je tehnologijo in tržno znamko za spletni brskalnik. Novi spletni brskalnik bo temeljil na odprtokodni tehnologiji čedalje bolj uspešnega brskalnika Firefox, AOL pa bo dodal še nekatere nove zanimive funkcije. Korak družbe AOL nekoliko preseneča, saj je že lep čas znano, da pripravljajo tudi drug brskalnik z tržnim imenom AOL, ki temelji na Microsoftovemu Internet Explorerju.

    Objavljeno: 18.10.2004
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji