• MID prejel VeriSignovo uradno pojasnilo

    Ministrstvo za informacijsko družbo (MID) je prejelo pojasnilo podjetja VeriSign glede četrtletnega varnostnega poročila, v katerem je podjetje uvrstilo Slovenijo med države z največjim deležem goljufivih spletnih transakcij. Po tem, ko so pojasnilo zahtevali celo po uradni diplomatski poti, so na ministrstvu ugotovili, da je bil dvom v podatek o deležu goljufivih spletnih transakcij, ki ga za Slovenijo omenja VeriSign v svojem varnostnem poročilu, v celoti utemeljen.

    Objavljeno: 3.11.2004
  • Microsoft predstavlja 'Whitehorse'

    Microsoft je javno prikazal novo orodje za razvoj spletnih programov z imenom Whitehorse, ki bo del prihodnjega izdelka Visual Studio 2005 Team System. Orodje je namenjeno predvsem razvoju poslovnih programov, vsebuje pa programe za modeliranje in vizualno predstavitev spletnih programov. Na ta način bodo programerji lažje videli, kako je spletni program sestavljen iz posameznih gradnikov in strani, s čimer naj bi prispevali tako k hitrejšemu razvoju, kot tudi večji kakovosti spletnih programov. Orodje bo še posebej uporabno pri pregledovanju povezav med spletnimi storitvami, ki so vse bolj prepletene s klasičnimi spletnimi programi.

    Objavljeno: 3.11.2004
  • VMware podpira štiri procesorje

    Podjetje VMware je najavil novo različico paketa VMware Virtual SMP, ki zdaj podpira navidezne stroje s tja do štirimi fizičnimi procesorji. Dodatek, ki je na voljo za strežniški virtualizacijski izdelek VMware ESX je doslej omogočal uporabo navideznih strojev z največ dvema procesorjema, zdaj pa so zmogljivost navideznih strojev podvojili. S tem bo VMware ESX kos tudi najbolj zahtevnim programskim rešitvam, kot so programski strežniki za poslovne informacijske sisteme in podatkovne baze. VMware ESX bo tako lahko še bolj učinkovito izkoristil večprocesorske strežniške sisteme, še posebej pa prihajajoče strežnike s procesorji, ki uporabljajo dvojna jedra. Izdelek bo na voljo približno tedaj, kot novi strežniki s tovrstnimi novimi procesorji, kar pomeni da najbrž v drugi polovici leta 2005, tedaj pa bo znana tudi cena.

    Objavljeno: 2.11.2004
  • Microsoft spreminja specifikacijo za boj proti nezaželeni pošti

    Microsoft je pod pritiskom strokovne javnosti spremenil specifikacijo Sender ID, ki je namenjena boju proti nezaželeni pošti (spam). Čeprav je sprva bilo videti, da bo Sender ID postal standard pod okriljem organizacije IETF, so podporo sprva odklonili zagovorniki odprtokodnih rešitev, kasneje pa tudi America Online (AOL), eden od glavnih ponudnikov poštnih storitev. Microsoft so predvsem kritizirali, da bo s poskusom patentiranja nekaterih delov specifikacije onemogočil prosto implementacijo v drugih izdelkih, poleg tega pa je bila vprašljiva združljivost s predhodno specifikacijo SPF (Sender Permitted From).

    Objavljeno: 2.11.2004
  • Najdaljše omrežje ethernet z 10 Gb/s

    Strokovnjaki raziskovalnih organizacij iz treh kontinentov so uspeli zgraditi doslej najdaljše lokalno omrežje s podporo za protokol ethernet pri hitrosti 10 Gb/s. Omrežje povezuje raziskovalne ustanove v Kanadi, na Japonskem, Nizozemskem, Švici in ZDA, skupno pa je dolgo 18.500 kilometrov in pokriva kar 17 časovnih območij. Omrežje so uspeli zgraditi s pomočjo optičnih povezav in opreme podjetij Cisco Systems, Foundry Networks in Nortel Networks, pri čemer niso opravljali pretvorbe v druge omrežne protokole. S tem so pokazali, da je najnovejša različica etherneta dovolj zanesljiva tudi na največjih razdaljah. Strokovnjaki menijo, da bo na podlagi tega preizkusa mogoče zgraditi precej cenejša omrežja za povezavo na dolge razdalje, kar bo pocenilo komunikacije in dostopnost do informacij.

    Objavljeno: 2.11.2004
  • Novi strežniki Dell za mala podjetja

    Dell je predstavil novo generacijo svojih najmanjših strežnikov, ki so namenjeni predvsem za najmanjša podjetja. Dell PowerEdge SC420 je zgrajen na podlagi enega procesorja Pentium 4 s takti od 2,8 do 3,6 GHz, kot alternativa pa je na voljo celo Celeron s taktom 2,53 GHz. Strežnik ima lahko največ 4 GB RAM in do dva diska SATA ali SCSI. Na voljo je s operacijskimi sistemi Red Hat Linux in Windows, cene pa se pričnejo že pri 500 dolarjih.

    Objavljeno: 2.11.2004
  • Phoenix BIOS bo varoval računalnike

    Podjetje Phoenix je na konferenci Intel Developer Forum na Tajvanu razkrilo podrobnosti nove generacije sistemske programske opreme BIOS, ki bo omogočala boljše varovanje računalnikov z različnimi dodatki. Phoenix je v ta namen razvil novo arhitekturo, ki jo imenujejo TrustedCore, novost pa je tudi programski vmesnik Extensible Firmware Interface (EFI), ki bo omogočal razvoj dodatnih programov za varovanje in pregledovanje računalnika v fazi zagona sistema, torej pred nalaganjem samega operacijskega sistema.

    Objavljeno: 1.11.2004
  • GPS Navigacija po Hrvaški

    Hrvaška ima od nedavnega nov program za cestno navigacijo s pomočjo ročnih računalnikov PocketPC, ki so ga razvili v sodelovanju v podjetju Mireo. Program ViaGPS vsebuje preko 85.000 cestnih segmentov v skupni dolžini nad 50.000 km, okoli 68.000 križišč, preko 18.000 poligonalnih objektov različnih tipov, 6.800 naselij s pripadajočimi nazivi in 55 podrobno predstavljenih največjih mest. Na ročnem računalniku PocketPC s primernim GPS sprejemnikom lahko prikazuje zemljevid, izračunamo optimalno pot, kot tudi grafična navodila voznikom, kako zavijati v križiščih.

    Objavljeno: 1.11.2004
  • Novi projektorji Toshiba

    Toshiba je predstavila nove projektorje s tehnologijo DLP, ki nudijo zlasti zelo ugodno razmerje med zmogljivostjo in ceno. Projektorja TDP-S80U in TDP-SW80U nudita ločljivost 800 x 600 pik, ob tem pa svetilnost 2000 lumnov in kontrastno razmerje 2000:1, s čimer sta primerna tudi za predvajanje slike pri močni dnevni svetlobi. Model TDP-SW80U ima poleg tega vgrajen brezžični omrežni vmesnik 802.11b/g, ki omogoča brezžični prenos predstavitev na projektor. Vgrajena je tudi dodatna reža za pomnilniške kartice, s čimer lahko predstavitve predvajamo tudi povsem brez prisotnost računalnika. Kljub tem zanimivim lastnostmi so cene zelo ugodne, saj je za Toshibine izdelke treba v ZDA odšteti 1.300 oziroma 1.500 dolarjev.

    Objavljeno: 1.11.2004
  • Prvi disk s 3 Gb/s

    Samsung je v sodelovanju družbo Marvell razvil prvi disk z vmesnikom Serial ATA, ki omogoča prenos podatkov s hitrostjo 3 Gb/s. Poleg tega nov izdelek podpira specifikacijo SATA Native Command Queuing (NCQ), s čimer je mogoče procesiranje več ukazov sočasno, NCQ pa je tudi del prihajajoče specifikaciji SATA II. Gre za enega prvih izdelkov, ki so bili narejeni povsem za vmesnik SATA in ne kot nadgradnja diskov IDE, s čimer bo disk nudil znatno večjo zmogljivost. Samsung predvideva, da bo disk prišle v proizvodnjo sredi leta 2005, s čimer bo med prvimi s podporo za hitrejši vmesnik.

    Objavljeno: 1.11.2004
  • PowerCinema tudi za Linux

    Podjetje CyberLink je izdelalo programski paket za predvajanje večpredstavnih datotek PowerCinema za računalnike z operacijskim sistemom Linux. PowerCinema je eden od programov za tako imenovane Home Theatre PC računalnike (HTPC), ki omogoča predvajanje video posnetkov, glasbe in digitalnih fotografij. Program ima uporabniški vmesnik s 3D videzom in podporo za vmesnik OpenGL, spominja pa na enakega v različici za okolje Windows. Predvajati zna plošče DVD in CD posnetke MPEG-2, MPEG-1, WMV, MP3, WMA, WAV, JPG in GIF, podpira pa tudi v video kartice s TV izhodom in prostorski zvok prek vmesnikom S/PDIF. Program bo sprva na voljo predvsem z nekaterimi novimi računalniki, ki imajo prednameščeni Linux.

    Objavljeno: 31.10.2004
  • HDTV s 17% evropskega trga do leta 2009

    Po mnenju angleške družbe za tržne raziskave Intex Management Services, bo v Evropi do leta 2009 že okoli 17% gospodinjstev imelo TV sprejemnike z visoko ločljivostjo. Drugače povedano to pomeni, da bodo proizvajalci čez pet let prodali že okli 8 milijonov sprejemnikov HDTV, kar je precej več od napovedi, ki so bile narejene še nedavno. Sprejetje HDTV standarda na nivoju združenja EBU in vse večja digitalizacija oddajanja programov sta glavna dejavnika za hitrejši razvoj od pričakovanega. V letu 2009 naj bi poleg tega že 109 milijonov uporabnikov v Evropi lahko spremljalo TV programe v povsem digitalni obliki.

    Objavljeno: 31.10.2004
  • Sun bolje od pričakovanj

    Podjetje Sun je svoje zadnje četrtletje zaključilo s prometom 2,63 milijarde dolarjev in izgubo v višini 174 milijonov dolarjev, kar pa je še vedno bolje od pričakovanj finančnih analitikov. Dobršen del izgube gre na računa poravnave s podjetjem Kodak, ki je družbo Sun tožilo zaradi nekaterih patentnih pravic, ki jih je družba doslej kršila v javi. Promet se je na nivoju četrtletij dvignil za 3,6%, vendar to še vedno ni toliko, kot bi si podjetje želelo. Analitiki tudi opozarjajo, da je Sun finančno disciplino dosegel tudi na račun večjega odpuščanja delavcev od napovedanega. Sun je od aprila odpustil 3.500 delavcev, kar je 200 več od napovedi.

    Objavljeno: 31.10.2004
  • Sony podpira tudi MP3

    Sony je predstavil nove mobilne predvajalnike glasbe, ki poleg zapisa Atrac prvič podpirajo tudi posnetke MP3. Sony je namreč doslej bil velik zagovornik lastnega zapisa Atrac, vendar priljubljenost predvajalnikov zaradi odsotnosti podpore MP3 ni bila zelo velika. Nova modela Network Walkman NW-E95 in NW-E99 tehtata le 40 gramov inponujata Flash RAM pomnilnik velikosti 512 MB oziroma 1 GB, kar je dovolj za okoli 50 CD-jev glasbe, z enim kompletom baterij pa delujeta do 70 ur. Model NW-E99 s 1 GB pomnilnika bo stal okoli 240 evrov.

    Objavljeno: 30.10.2004
  • Segate s z novimi prenosnimi diski

    Seagate je začel s prodajo novih prenosnih diskov, med katerimi je tudi najmanjši prenosni disk na svetu z velikostjo 5 GB. Novi Seagate 5GB Pocket Hard Drive je dovolj majhen, da ga lahko nosimo v žepu, uporablja pa miniaturni disk s premorom enega palca. Na računalnik ga je mogoče priključiti prek vmesnika USB 2.0, shranjen pa je v prijetno oblikovanem okroglem ohišju. Za tiste, ki rabijo prenašati večje količine podatkov, Seagate nudit tudi nov zunanji disk velikosti 100 GB, ki uporablja 2,5-palčni disk sicer namenjen za prenosne računalnike, nudi pa tudi večjo prepustnost zaradi hitrosti vrtenja 5.400 vrtljajev na minuto.

    Objavljeno: 30.10.2004
  • Prodaja ročnih računalnikov še naprej upada

    Sodeč po raziskavi družbe IDC zanimanje za ročne računalnike še naprej pada, saj so proizvajalci v tretjem četrtletju prodali za 4,6% manj izdelkov kot v letošnjem drugem četrtletju. Skupno so tako podali 2,1 milijona enot, kar je 8,7% manj kot v enakem obdobju. Padec prodaje pripisujejo predvsem znatnemu padcu prodaje družbe PalmOne (kar 20,3% manj prodanih enot) in umiku družbe Sony s trga.

    Objavljeno: 30.10.2004
  • Nero 6 Reloaded

    Ahead Software je objavil novo različico priljubljenega programa za zapisovanje na optične nosilce Nero 6 Reloaded, ki prinaša številne novosti, zlasti na področju dela z večpredstavninimi vsebinami. Nero 6 Reloaded, ki ima tudi interno oznako Nero 6.6, skuša pokriti vse potrebe uporabnikov na področju snemanja podatkov na nosilce CD in DVD, pri tem pa prinaša tudi nekaj novih orodij.

    Objavljeno: 29.10.2004
  • Intel pred družbama ATI in nVidia

    Sodeč po raziskavi raziskovalne družbe Mercury Research, je družba ATI po prodaji grafičnih pospeševalnikov daleč pred večnim tekmecem nVidia, pred obema pa je na prvem mestu Intel. V tretjem četrtletju naj bi tako največji proizvajalce procesorjev na svetu imel kar 39% tržni delež, zlasti po zaslugi najcenejših izdelkov in integracije v sistemske nabore. ATI je na drugem mestu s 27% trga, nVidia pa na tretjem s 15%.

    Objavljeno: 29.10.2004
  • Zelena luč za Oracle v Evropi

    Komisija za preprečevanje monopola v Evropski Uniji je podala pozitivno mnenje za morebitno povezavo družb Oracle in PeopleSoft, s čimer so odpravili še eno oviro na poti do združitve. Predstavniki komisije, da združitev dveh velikanov na področju programske opreme za poslovne informacijske sisteme ne bo zmanjšala konkurence, saj ima nemški SAP v Evropi zelo velik delež in si močnejšega tekmeca v Evropi zato celo želijo. Oracle je pred nekaj tedni dosegel podobno zmago tudi v ZDA, kjer je dobil tožbo, podano s strani ameriškega pravosodnega ministrstva. Zdi se, da formalno-pravnih ovir ni več, zadnjo besedo pa morajo seveda dati delničarji obeh družb. Družbi Oracle je kot kaže naklonjeno tudi sedanje vodstvo PeopleSofta, zato nekateri analitiki menijo, da bi do prevzema lahko prišlo še pred koncem letošnjega leta.

    Objavljeno: 29.10.2004
  • Novi pomnilniški sistemi Hewlett-Packard

    Podjetje HP je predstavilo nove izdelke na področju pomnilniških sistemov SAN in NAS, s čimer odgovarjajo na nedavne novosti tekmecev, hkrati pa širijo ponudbo v nižjih cenovnih razredih. Novi izdelki so namenjeni pretežno malim in srednje velikim izdelkom, segajo pa od namenskih podatkovnih strežnikov iz družine ProLiant, do samostojnih pomnilniških sistemov StorageWorks.

    Objavljeno: 29.10.2004
  • Microsoft za varno trenutno sporočanje

    Microsoft bo decembra objavil novo različico strežnika Live Communications Server 2005, ki bo omogočala šifriranje sporočil pri trenutnem sporočanju in povezavo na javne sporočilne sisteme. Novi strežnik bo na ta način omogočal varne pogovor z odjemalci za trenutno sporočanje v okviru podjetja ali med podjetji. Šifriranje sporočil bo omogočalo uporabo sistema prek običajnih povezav in požarnih zidov, za to ne bo treba uporabljati povezav VPN ali drugih metod za zaščito komunikacije.

    Objavljeno: 28.10.2004
  • Hitachijev disk je najhitrejši

    Podjetje Hitachi Global Storage Technologies je predstavilo nov disk s hitrostjo vrtenja 15.000 vrtljajev na minuto, ki je trenutno najhitrejši na svetu, namenjen pa je zlasti strežnikom za poslovno kritične sisteme. Novi disk Ultrastar 15K147 omogoča skoraj za tretjino večjo prepustnost kot dosedanji diski s hitrostjo vrtenja 10.000 vrtljajev na minuto, močno pa sta se skrajšala tudi povprečni dostopni čas do podatkov (le 3,3 ms) in povprečna latenca (2 ms). Za pravilno delovanje in uravnavo pretoka podatkov imajo diski kar 16 MB velik predpomnilnik. Za varno delovanje pri velikih hitrostih imajo Hitachijevi diski vgrajene tekočinsko amortizirane ležaje in nov sistem Rotational Vibration Safeguard (RVS), ki izključi disk v primeru škodljivih vibracij, s katerimi bi lahko ogrozili zapise. Novi diski so na voljo z vmesniki Ultra 320 SCSI in FC-AL s hitrostjo 2 Gb/s ter velikostmi med 36 in 147 GB.

    Objavljeno: 28.10.2004
  • SAP s 13-odstotno rastjo prometa

    Družba SAP je v zadnjem četrtletju zabeležila promet 606 milijonov dolarjeviz naslova prodaje programskih licenc, kar je 13% bolje od enakega obdobja v letu 2003. Če ne bi upoštevali tečajnih razlik, je rast bila celo 17% prav toliko, zrasel pa je tudi celoten promet, ki je dosegel nivo 2,26 milijarde dolarjev, kar je 8% več kot lani. Najbolje je šla prodaja v regij EMEA (Evropa, Bližnji Vzhod in Afrika), kjer je rast bila 24%, sledi Azija, v ZDA pa je bila rast nekoliko nižja - le 6% (celotni trg obeh Amerik je zabeležil celo 2% padec). Čisti dobiček je v četrtletju znašal 336 milijonov dolarjev, kar je 15-odstotni skok.

    Objavljeno: 28.10.2004
  • Xandros upravlja Linux na namizju

    Podjetje Xandros je predstavilo nov izdelek, ki omogoča upravljanje okolja Linux na računalnikih v lokalnem omrežju. Strežnik z imenom Xandros Desktop Management Server (xDMS) omogoča upraviteljem samodejno namestitev, nastavitev in upravljanje okolja, v katerem delajo uporabniki na delovnih postajah. Za razliko od dosedanjih rešitev, ki so uporabljale ukazno vrstico in veliko znanja, ima xDMS grafično okolje in vmesnik, primeren pa je tudi za manj izkušene upravitelje.

    Objavljeno: 28.10.2004
  • Apple iPod Photo in U2 Edition

    Apple se je na izziv številnih novih konkurenčnih prenosnih predvajalnikov digitalne glasbe odzval z novimi modeli iPod, ki podpirajo tudi prikaz fotografij. Apple iPod Photo ima tako vgrajen barvni LCD zaslon, ki zna prikazati 65.536 barv, na katerem zna prikazati digitalne fotografije v zapisu JPEG.

    Objavljeno: 27.10.2004
  • Štiri leta iskalnika Najdi.si

    Najbolj znani slovenski iskalnik Najdi.si je nedavno praznoval štiri leta obstoja, pripravlja pa se tudi na naskok na tuje trge. Podjetje Noviforum je tako že odprlo nov spletni isklanik na Hrvaškem, kjer ga je mogoče najti pod imenom Pogodak.hr. Pripravljajo pa se tudi na nastop na 12 drugih trgih EU in jugovzhodne Evrope.

    Objavljeno: 27.10.2004
  • Dell s 17-palčnim zaslonom v prenosniku

    Po zgledu družb Apple in Toshiba je tudi Dell predstavil svoj prvi prenosnik, ki ima vgrajen 17-palčni zaslon LCD. Proizvajalec velik zaslon v razmerju 16:10 v prenosniku Inspiron 9200 namenja predvsem uporabnikom, ki delajo veliko z večpredstavnimi vsebinami in tistim, ki na prenosniku želijo gledati digitalne filme. Zaradi velikega zaslona ima računalnik precej veliko površino, a je debel le 3,8 cm in tehta še vedno sprejemljivih 3,6 kg. Osnovni model poganja procesor Pentium M 725 s taktom 1,6 GHz, v paketu pa so še 256 MB RAM, 40 GB disk, enota DVD-ROM, brezžični omrežni vmesnik, grafika ATI Radeon Mobility 9700 s 128 MB RAM in ločljivost zaslona 1440 x 900 pik - vse za ceno v ZDA, ki znaša le okoli 1.700 dolarjev. Za doplačilo so na voljo hitrejši procesorji, več pomnilnika, diski do 100 GB in predvsem zaslon z ločljivostjo 1920 x 1200 pik.

    Objavljeno: 27.10.2004
  • Pet milijonov pik v telefonu

    Samsung je predstavil mobilni telefon, ki ima vgrajen digitalni fotoaparat z ločljivostjo kar pet milijonov pik. Aparat z imenom SCH-S250 ima v ta namen vgrajen kar 92 MB velik pomnilnik, v katerega lahko shranimo fotografije, hkrati pa je telefon tudi MP3 predvajalnik in osebni organizator podatkov. Vgrajeni fotoaparat ima fiksen objektiv, vendar omogoča tudi makro posnetke, povrh vsega pa lahko za aparatom delamo tudi do 100 minut dolge video posnetke v ločljivosti 320 x 240 pik. Poleg osnovnega pomnilnika aparat podpira tudi pomnilniške kartice MMC, vsebino pa prikazuje na barvnem zaslonu TFT. Zanimivo je raztegljivo ohišje, ki v navadnem položaju tudi prekriva in ščiti objektiv. SCH-S250 tehta 116 gramov, za zdaj pa podpira le omrežje CDMA2000, torej delovanje zlasti v Koreji, kjer bo sprva na voljo.

    Objavljeno: 27.10.2004
  • Nokia razvija telefon z oznakami RFID

    Podjetje Nokia ima v razvoju mobilni telefon, ki bo poleg običajnih funkcij imel vgrajen tudi bralnik za pametne oznake RFID. Raziskovalci namreč menijo, da lahko na ta način oznake RFID, ki vse bolj prodirajo v logistične in maloprodajne procese, s pridom uporabijo tudi v osebne namene. Telefon z bralnikom RFID bi tako v trgovini lahko uporabili za prenos podatkov o izdelku, razne promocije, kot so kuponi, pa tudi za opravljanje plačil in prenos podatkov za izpolnitev garancijskih podatkov. Nokia v ta namen sodeluje z družbo Verisign, ki bo poskrbelo za ustrezen sistem za varovanje osebnih podatkov. Čeprav gre za zdaj le za prototip zamisli, nekateri analitiki menijo, da je uporaba tehnologije RFID v osebnih informacijskih napravah in telefonih skoraj neizogibna.

    Objavljeno: 26.10.2004
  • PalmOne Treo 650

    Podjetje PalmOne je predstavilo dolgo pričakovanega naslednika iz družine Treo, ki združuje ročni računalnik in mobilni telefon. Novi model Treo 650 ima hitrejši procesor (Intel XScale s taktom 312 MHz) in zaslon s štirikrat višjo ločljivostjo (320 x 320 pik) kot pri dosedanjem modelu Treo 600. Po obliki je podoben predhodniku, le da je bolj zaobljen, premore pa tudi nekoliko drugačno, na dotik bolj prepričljivo tipkovnico. Novi model ima tudi izboljšan fotoaparat z ločljivostjo VGA, ki se odreže bolje zlasti v težjih svetlobnih pogojih, poleg fotografij pa lahko snema tudi video posnetke. Namesto pomnilnika RAM je zdaj vgrajen Flash RAM, tu je še vmesnik bluetooth, v primerjavi s predhodnikom pa ima tudi izmenljiv akumulator.

    Objavljeno: 26.10.2004
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji