• Bi morda malce prigriznili?

    Vprašanje iz naslova bi vam morda zastavil natakar-robot, če bi obiskali tekmovanje RoboCup-2001, ki so ga letos organizirali skupaj z Mednarodno konferenco o umetni inteligenci v Seattlu. Na konferenci se je zbralo 2600 raziskovalcev z vsega sveta, glavna pozornost pa je veljala robotiki. Čeprav področje umetne inteligence še zdaleč ne predstavljajo samo roboti - gre za prepoznavanje govora, nevronska omrežja, strojno učenje, inteligentne agente in teorijo odločanja. Na tekmovanju so poleg robotov v natakarski opravi predstavili robote za igro in zabavo, pa tudi za reševanje, recimo v primeru potresa. V vsakdanjem življenju še dolgo ne bomo uporabljali robotov, da bi namesto nas pospravljali, zato pa velja zanje veliko zanimanje v industriji in vojski.

    Objavljeno: 25.8.2001
  • Pomnilniški sistemi za male, srednje in velike

    Pomnilniški sistemi so še naprej ena izmed najbolj vročih tehnologij ta hip, proizvajalci pa si prizadevajo, da bi čim bolj izpolnili svojo ponudbo. IBM je tako poleti najavil podporo za povezavo svojih pomnilniških sistemov SAN (Enterprise Storage Server, domače povedano Shark) z velikimi računalniki tudi prek vmesnika Fibre Channel (FICON). S tem so na en mah povečali kar za šestkrat hitrost prenosa podatkov med pomnilniškimi sistemi in računalniki mainframe glede na dosedanje pomnilniške kanale ESCON, poleg tega pa ta rešitev ponuja tudi dostop do šestkrat večjega pomnilniškega prostora.

    Objavljeno: 24.8.2001
  • Bistveno zmanjšanje certifikatov MCSE?

    Mnoga podjetja so v preteklih letih svoje informacijske službe gradile na kadrih s certifikati o opravljenih izpitih za izdelke posameznih proizvajalcev. Na prvem mestu s certifikati za Microsoftove inženirje (MCSE). Toda vse kaže, da bo konec leta večina teh inženirjev ostala brez ustreznih potrdil. Microsoft namreč za ohranitev statusa MCSE zahteva opravljene izpite tudi za okolje Windows 2000, vendar je ta del opravilo le manjši del tistih, ki imajo status MCSE pridobljen na tehnologiji Windows NT. Po sedanjih podatkih je na celem svetu nekaj več kot 400.000 inženirjev MCSE, od tega pa jih je do poletja ustrezne izpite za Windows 2000 opravilo le okoli 130.000 ali slaba tretjina. Malo je verjetnosti, da bi vsi ostali izpite opravili do konca leta, saj za to zmanjkuje časa, gradivo in izpiti pa so težji kot pri okolju Windows NT.

    Objavljeno: 24.8.2001
  • Razvojna različica naslednje iteracije Windows CE že na voljo

    Microsoft pospešeno pripravlja novo različico operacijskega sistema Windows CE z razvojnim imenom >>Talisker<<. Za razliko od razvoja dosedanjih različic, ki je potekal v ozkem krogu partnerjev, so se pri Microsoftu tokrat odločili poskusiti z metodo javnega preskušanja razvojnih različic, ki se je uspešno uveljavila pri družini operacijskih sistemov Windows, pa tudi drugje. Talisker Beta 2 je tako na voljo na Microsoftovih spletnih straneh, uporabniki pa lahko njegove zmožnosti preizkušajo na emulatorju mobilnih (in drugih) platform, ki deluje na računalnikih PC.

    Objavljeno: 24.8.2001
  • Tudi vodje IT se morajo nenehno učiti

    Znanje je vselej ključ do uspeha, stalno izobraževanje pa je za vodje služb IT morda še bolj pomembno kot drugod. Nedavna raziskava med 200 direktorji informacijskih služb (CIO), tehničnimi direktorji (CTO) in drugimi IT profesionalci je pokazala, da se ti profesionalci v ZDA v povprečju učijo 7,2 ur na teden. Viri, od koder pridobivajo novo znanje so različni, na prvem mestu pa so poslovne publikacije, strokovne publikacije in pogovori z drugimi strokovnjaki. Toda razpršenost rezultatov je zelo velika, saj so se najbolje ocenjeni pogosto znašli v odgovorih drugih na zadnjem mestu. Rezultati torej kažejo na to, da IT profesionalec ne more svoje odločitve in znanje prepustiti samo enemu viru informacij.

    Objavljeno: 23.8.2001
  • Novell NetWare 6 že na voljo za preizkušanje

    Podjetje Novell je začelo za javim preizkušanjem nove različice omrežnega operacijskega sistema NetWare 6.0, ki predstavlja nov velik korak v razvoju tega sistema. Čeprav je NetWare v zadnjih letih izgubil precejšen tržni delež, je marsikje še zelo trdno zasidran, med drugim tudi v številnih podjetjih v Sloveniji. Z novo različico želijo pri Novellu zadržati nove kupce, pa tudi pridobiti nove.

    Objavljeno: 23.8.2001
  • Apple je predstavil prve dvoprocesorske Mace

    Podjetje Apple je držalo besedo dano na zadnji uporabniški konferenci in začelo s prodajo prvih osebnih računalnikov Apple Macintosh s podporo za dva procesorja. Novi računalniki Apple PowerMac G4 delujejo z dvemi procesorji PowerPC G4, od katerih vsak deluje s taktom 800 MHz. Dodatna procesna moč pride zlati prav pri zahtevnejših opravilih, kot so oblikovanje in modeliranje, urejanje video posnetkov in druga procesno intenzivna opravila. Novi modeli so lahko nastali zaradi vgrajene podpore za več procesorjev v novem operacijskem sistemu MacOS X, ki je priložen računalnikom. Prav tako je v osnovno opremo vključena Appleova enota SuperDrive, ki v sebi združuje bralnike in zapisovalnike CD-R/CD-RW in DVD-R/DVD-RW.

    Objavljeno: 23.8.2001
  • Tračne enote zmogljivosti čez 1 terabajt

    Čedalje večje zmogljivosti pomnilniških sistemov, zlasti sistemov SAN in NAS, povzročajo pri izdelavi varnostnih kopij podatkov upraviteljem teh sistemov vse več težav. Tudi današnje najzmogljivejše tračne enote se zdijo v primerjavi z velikostmi diskovnih sistemov premajhne. Podjetje Quantum je zato predstavilo nove načrte za prihodnost tračnih enot DLT, s katerimi naj bi predvidoma do leta 2007 dosegli zmogljivosti shranjevanja do 1,2 TB (1200 GB) podatkov na kaseto in hitrost prenosa podatkov kar 100 MB/s. Ta cilj naj bi dosegli postopoma v štirih generacijah enot DLT. Prva je letos vpeljana različica Super DLT (SDLT) 220, ki omogoča shranjevanje do 110 GB podatkov brez stiskanja (predvidoma 220 GB s stiskanjem) in hitrost prenosa 11 MB/s. Ti izdelki so že v prodaji. Že za naslednje leto so v načrtu nekoliko dopolnjene enote SDLT 320, ki bodo omogočale shranjevanje 160 GB podatkov na kaseto in dosegale prenose do 16 MB/s.

    Objavljeno: 22.8.2001
  • Hitrejše brezžične povezave ne bodo dražje

    Kljub temu, da izdelki za hitrejše brezžične povezave, ustrezne standardu IEEE 802.11a in sposobne hitrosti prenosa podatkov do 54 Mb/s šele prihajajo v prodajo, tržni analitiki menijo, da nova tehnologija ne bo nič dražja od dosedanjih izdelkov skladnih s standardom IEEE 802.11b, ki nudi hitrosti do 11 Mb/s. Po nekaterih napovedih naj bi se cene takoj po predstavitvi hitro spustile in do konca leta ali začetka leta 2002 dosegle nivo sedanje tehnologije. To pa pomeni cene v območju med 150 in 200 dolarji za brezžični vmesnik za prenosne in osebne računalnike ter 700 do 1.400 dolarji za bazne postaje.

    Objavljeno: 22.8.2001
  • AMD praznuje obletnico z novimi modeli

    Podjetje AMD je na drugo obletnico nastanka prvega procesorja Athlon predstavila neka novih modelov, tokrat namenjenih prenosnim računalnikom. Novinca sta mobilni Athlon 4 s taktom 1,1 GHz in mobilni procesor Duron s taktom 900 MHz. S tem so se pri AMDju vsaj kar se tiče delovnih taktov ponovno izenačili z novimi procesorji Intel Pentium III Processor-M. Cene novih modelov so 425 dolarjev za procesor Athlon in 130 dolarjev za Duron. Nove procesorje že vgrajujejo nekateri priznani proizvajalci, na primer Compaq v svoj prenosnik Presario 1200. Pri AMDju trdijo, da so v dveh letih s svojimi procesorji dosegli 22 odsotni tržni delež, ki pa še vedno raste. Večji del uspeha pripisujejo namiznim različicam procesorjev, tržišče za njihove mobilne različice pa šele nastaja.

    Objavljeno: 22.8.2001
  • Novi prenosniki Fujitsu Siemens Celzius

    Podjetje Fujitsu Siemens Computers bo oktobra na tržišče poslalo novo generacijo vrhunskih prenosnikov z imenom Celzius. Ti so namenjeni pretežno inženirjem in zahtevni poslovni rabi, zato jih imenujejo kar prenosne delovne postaje. Novosti sta pravzaprav dve, model Celzius Mobile A in Celzius Mobile H, za slednjega pa je značilno predvsem to, da vgrajeno tipkovnico lahko vzamemo iz računalnika in jo uporabljamo kot zunanjo enoto z brezžično povezavo.

    Objavljeno: 21.8.2001
  • Prve enote DVD+RW

    Po dolgih obljubah na tržišče kot kaže končno prihajajo prvi zapisovalniki s podporo za standard DVD+RW. Hewlett Packard, eden od tvorcev standarda, je namreč najavil enoto DVD-writer dvd100i, ki bo v ZDA v prodaji septembra za ceno 600 dolarjev za enoto, posamezen izbrisljiv nosilec pa bo stal sprva 16 dolarjev. Enota zna zapisovati na nosilce DVD+RW do 4,7 GB podatkov s hitrostjo 2,4x, prebirati pa nosilce DVD in DVD+RW s hitrostjo 8x. Poleg tega lahko deluje tudi kot zapisovalnik in bralnik za nosilce CD in sicer s hitrostjo zapisovanja 12x (CD-R) oziroma 10x (CD-RW) ter branja 32x.

    Objavljeno: 21.8.2001
  • Linux praznuje 10 let

    Letošnje leto je kot kaže polno obletnic v računalniški industriji. Po tem, ko smo praznovali 25 let družbe Microsoft in 20 let od nastanka prvega računalnika PC, avgusta mineva tudi 10 let, od kar je Linus Torvalds javnosti oznanil nastanek prvega jedra, ki je predstavljalo temelj za nadaljnji razvoj operacijskega sistema Linux.

    Objavljeno: 21.8.2001
  • Si.Mobil ponovno ne bo sodeloval na razpisu za UMTS

    >>Naš cilj je ponuditi uporabnikom čim boljše storitve in ne investirati v državo,<< je na tiskovni konferenci povedal predsednik uprave Si.Mobila Bojan Dremelj. >>Zato smo se odločili, da tudi na drugem razpisu za dodelitev koncesije UMTS ne bomo sodelovali.<< Po mnenju uprave Si.Mobila je 22 milijard tolarjev koncesijske dajatve, ki jih zahteva država nekajkrat preveč, poleg tega pa je Drmelj tudi izrazil mnenje, da je drugi razpis protizakonit, saj ni v skladu z nedavno sprejetim Zakonom o telekomunikacijah in omogoča, oziroma celo predvideva podelitev zgolj ene koncesije in na tak način ustvarjanje monopola.

    Objavljeno: 21.8.2001
  • VIA predstavila nabor za Pentium 4

    Čeprav VIA nima ustreznih licenc za proizvodnjo nabora za matične plošče, ki bi jih poganjal Intelov procesor Pentium 4, so tak nabor vseeno izdelali, saj menijo, da te patentne pravice pokrivajo druge pogodbe. VIA Apollo P4X266 za razliko od ostalih naborov za Pentium 4, ki uporabljajo drag pomnilnik RAMBUS, v osnovi uporablja cenejši DDRAM, pripravljena pa je tudi različica za običajen SDRAM.

    Objavljeno: 20.8.2001
  • Intel predstavil procesor Xeon s taktom 2 GHz

    Intel je presenetil javnost, ko je predstavil novo različico svojega procesorja Xeon s taktom 2 GHz. Za razliko od manj zmogljivih Xeonov, predstavljenih v prejšnjem četrtletju, ki so namenjeni srednje in visoko zmogljivim delovnim postajam, je 2 GHz različica namenjena predvsem dvoprocesorskim strežnikom. Ta različica Xeona je tudi prva, ki vsebuje predpomnilnik L3 na samem čipu.

    Objavljeno: 20.8.2001
  • Canon predstavil visoko zmogljiv digitalni fotoaparat PowerShot G2

    Cannonova nova generacija digitalnih fotoaparatov PowerShot G2 podpira ločljivost do kar 4 milijone slikovnih elementov, kar omogoča izdelavo slik v 32-bitni barvni globini in ločljivostmi med 640 x 480 in 2272 x 1704 pik. Fotoaparat vsebuje tudi iskanje žarišča po sistemu Vari-Angle, podporo za pomnilniške kartice CompactFlash I in II, vključno z IBM Microdrive. S Cannonovim sistemom RAW za nadzor lastnosti je možno nastavljati tudi kontrastnost, ostrino in globino, slike pa je mogoče shraniti v trinajstih stopnjah kakovosti, vključno s tremi v zapisu JPEG. PowerShot G2 omogoča tudi snemanje video zapisa v hitrem načinu, v katerem namesto običajnega poldrugega okvirja na sekundo v velikozaslonskem načinu, podpira poltretji okvir na sekundo. Canon PowerShot G2 bo na voljo septembra za 1000 dolarjev.

    Objavljeno: 20.8.2001
  • Prvi pravi Palmov klon

    Tajvanski proizvajalec strojne opreme Elitegroup je znan predvsem po matičnih ploščah, očitno pa znajo še precej več. Nedavno so prikazali prototipe ročnega računalnika EPD 30, ki povsem posnema Palmove izdelke, nima pa nameščenega PalmOS-a. Poganja ga procesor Motorola Dragonball s taktom 16 MHz, vsebuje 2 MB Flash RAM in 4 MB navadnega pomnilnika, sivinski zaslon pa ima ločljivost 160 x 160 točk. Zanimivo je, da bo poleg infrardečega vmesnika vgrajena tudi reža za pomnilniške module Memory Stick. Na osnovi tega podatka poznavalci špekulirajo, da bo EPD 30 deloval z novo različico procesorja Dragonball (hitrost delovanja 66 MHz in podpora za Memory Stick). Računalnik je imel namesto PalmOS-a nameščen Axisoftov Mine OS, zelo verjetno pa bodo uporabniki lahko dokupili tudi licenčni Palmov operacijski sistem. Napovedana cena je 145 dolarjev.

    Objavljeno: 19.8.2001
  • Toshibina PC kartica velikosti 5 GB

    Novica za uporabnike prenosnikov: Toshibi je uspelo narediti PC kartico tip II, na katero gre kar 5 GB podatkov. Kartica z oznako PAMHD005 ima vgrajen 1,8 palčni disk z eno ploščo, ki se vrti s 3.990 vrtljaji na minuto. Povprečni dostopni čas je 15 ms, hitrost prenosa pa 5,2 MB/s. Dodatna prednost diska je njegova velikost (tip II), saj je veliko diskov v obliki kartic PC Card namreč večjih (tip III), le-ti v prenosniku ponavadi zasedejo vsa razširitvena mesta za kartice. Priporočena cena znaša 400 dolarjev. Izdelek je že naprodaj na Japonskem, v kratkem pa ga lahko pričakujemo tudi drugod po svetu.

    Objavljeno: 19.8.2001
  • Navision pripravil novo poslovno rešitev Attain

    Dansko podjetje Navision je predstavilo novo generacijo poslovne programske opreme z imenom Navision Attain. Rešitev je zgrajena na temeljih dosedanjega izdelka Navision Financials, uveljavljenega programa za vodenje poslovanja, ki ga odlikujejo enostavnost, uporabnost in prilagodljivost. Sprva bo pod tem imenom na voljo na nekaterih tržiščih, kot so Avstralija, Singapur in Južni Afriki, v lokalizirani obliki bo rešitev kmalu na voljo tudi v ostalih 22 državah sveta, v katerih ima Navision svoja predstavniška podjetja in mrežo poslovnih partnerjev. V Sloveniji bo lokalna različica na voljo v zadnjem četrtletju leta 2001, na Hrvaškem pa v prvem polletju

    Objavljeno: 19.8.2001
  • Varnost tudi v e-Sloveniji

    Podjetje Entrust je s kanadsko vlado podpisalo svojo doslej največjo in najbolj pomembno pogodbo pri uvajanju svojih rešitev varnega e-poslovanja. Entrust v projektu kanadske vlade Secure Channel, vrednem 17,6 milijona dolarjev, zagotavlja varen in učinkovit dostop do vladnih informacij in do storitev vladnih oziroma upravnih organov kanadskih oblasti.

    Objavljeno: 18.8.2001
  • Cisco s slabimi poslovnimi, a še naprej kupuje manjše družbe

    Družba Cisco, še nedavno steber računalniške industrije in zgled za vse na področju omrežnih izdelkov, v zadnjem času preživlja težke čase. V svojem zadnjem poslovnem četrtletju so zabeležili zelo velik padec prodaje omrežnih izdelkov, posledično pa manjši zaslužek. Prihodek je v četrtletju znašal 4,3 milijarde dolarjev proti 5,72 milijardam dolarjev v enakem obdobju pred letom dni. Dobiček je zaradi padel z 1,2 milijarde dolarjev na le 163 milijonov dolarjev (86%padec), kar je imelo za posledico tudi zmanjšanje vrednosti delnic podjetja. V podjetju tudi težko napovedujejo, kako bo s prodajo izdelkov v naslednjih mesecih, čeprav nekateri kazalci obljubljajo postopno povečanje povpraševanja zlasti pri velikih kupcih. Pričakujejo, da se bodo razmere izboljšale predvsem v ZDA, medtem ko naj bi se težave prenesle na evropska in azijska tržišča. Direktor John Chambers je kljub temu optimist in trdi, da bo podjetje še naprej raslo s stopnjo 30 do 50% letno, ko bo trenutna kriza mimo.

    Objavljeno: 18.8.2001
  • IBM-ove rešitve za Linux

    IBM nadaljuje z močno podporo operacijskemu sistemu Linux, kar se kaže tudi v čedalje širši ponudbi programskih rešitev. IBM je tako najavil družino rešitev z imenom Start Now Solutions, ki omogočajo majhnim in srednje velikim podjetjem hitro in učinkovito vpeljavo zmogljivih in stroškovno ugodnih rešitev za elektronsko poslovanje. Izdelki Start Now, vključujejo tri rešitve zasnovane na Linuxu, ki izpolnjujejo potrebe e-poslovanja, od začetnega dostopa do interneta, do elektronske pošte, raziskovanja informacij in poslovne inteligence.

    Objavljeno: 18.8.2001
  • Intelovi kratkoročni načrti na področju PC

    Pentium 4 kljub vsem vloženim (marketinškim) naporom in sredstvom še vedno ni glavna oziroma edina izbira za zahtevne kupce. Najpomembnejši razlog ostaja previsoka cena procesorja, še bolj pa celotnega sistema (temelječega na naboru i850 in pomnilniku RDRAM) v primerjavi s podobno zmogljivimi AMD-jevimi Athloni. Vendar Intelu še ni zmanjkalo potez, s katerimi upajo na veliki povratek. Glede na njihov najnovejši načrt (road map) bodo pospešili predstavljanje najhitrejših različic Pentiuma 4; le ta naj bi presegel 2 GHz mejo precej pred koncem leta, kot je bilo prvotno zamišljeno. Hkrati bodo z agresivno cenovno politiko znižali cene počasnejšim različicam, kar naj bi jim povečalo konkurenčnost. Predstavitev 2 GHz različice in pocenitve so napovedane za 26. avgust (1,8 in 1,7 GHz modeloma naj bi cene padle kar za okoli 50%), 28. oktobra pa naj bi prišlo do še ene (manjše) pocenitve. Spodnjemu delu tržišča bo še naprej namenjen procesor Celeron, ki bo do konca leta presegel gigaherčne hitrosti (govori se celo o 1,2 GHz), verjetno pa bodo na voljo že tudi prvi primerki izdelani na osnovi jedra Tualatin. Po vsem sodeč namerava Intel >>pokopati<< Pentium III, vsaj v segmentu namiznih računalnikov. Sicer so v trgovinah že prvi primerki procesorjev izdelanih v 0,13 mikronski tehnologiji (imenovani Tualatin), vendar bodo pri Intelu z ustrezno cenovno politiko in majhnim številom poskrbeli, da ne bo ogrožal main stream vloge Pentiuma 4. Namenjen bo nizko in srednje zmogljivim eno- in dvoprocesorskim strežnikom. Bo pa Pentium III (Tualatin) ostal glavni procesor za prenosnike, Intel ga namerava uporabljati vsaj do konca leta 2002.

    Objavljeno: 17.8.2001
  • Creative predstavil revolucionaren procesor za zvok

    Eno izmed vodilnih podjetij na področju izdelkov za večpredstavnost, Creative, je predstavilo Audigy, nov procesor za zvočne kartice, ki naj bi po podatkih proizvajalca zmogel obdelati štirikrat več učinkov kot njegov predhodnik, trenutno najbolj cenjen procesor EMU10K1, ki poganja kartice Sound Blaster Live! Hkrati s procesorjem so predstavili tudi programsko opremo EAX ADVANCED HD, ki že izkorišča vse prednosti novega procesorja.

    Objavljeno: 17.8.2001
  • Microsoft predstavil "Office" tipkovnico

    Pri Microsoftu so se promocije nove različice operacijskega sistema Windows lotili zelo resno, tudi s pripravo komplementarnih izdelkov. Ob predstavitvi Windows 95 so na tržišče poslali tudi eno izmed prvih razdeljenih tipkovnic, Natural Keyboard, za Windows in Office XP pa so pripravili Office Keyboard.

    Objavljeno: 17.8.2001
  • Procesor v satelitu, enakovreden 3000 Pentiumom III

    IBM in Boeing Satellite Systems sta izdelala najmočnejši satelitski procesor za procesiranje signalov DSP (Digital Signal Processor), namenjen brezžičnim satelitskim komunikacijam. Omenjeni procesor je vgrajen v satelit podjetja Thuraya, ki je bil lansiran v orbito oktobra 2000, ponaša pa se z računsko močjo približno 3000 procesorjev Pentium III in omogoča preko 25.000 istočasnih telefonskih pogovorov.

    Objavljeno: 16.8.2001
  • Prihajajo programi s podporo za CD-MRW

    CD-MRW je izboljšava paketnega zapisovanja na izbirsljive nosilce, ki so jo predlagali Microsoft, Compaq, Philips in Sony. Zamisel je nastala pod delovnim imenom Mount Rainier, od tod tudi >>M<< v oznaki CD-MRW. Paketni zapis UDF (Universal Disk Format) do zdaj ni bil priljubljen zaradi precej zapletene uporabe - zanj namreč ni podpore v operacijskih sistemih, zato so potrebni različni (med seboj nezdružljivi) namenski programi, za uporabo je potrebno dolgotrajno pripravljanje nosilca pred prvo uporabo, zapis pa je berljiv le v enoti CD-RW (če ni ustrezno zaključen).

    Objavljeno: 16.8.2001
  • Pentaxova nova digitalna miniatura Optio 330

    Pentax, znani izdelovalec optičnih naprav, je predstavil model Optio 330. Eden najmanjših digitalnih fotoaparatov na tržišču meri 92 x 59 x 31 mm in tehta le 205 g (brez akumulatorja). Kljub kompaktnosti pa sta vgrajeni optika in elektronika dokaj zmogljivi: tipalo CCD s 3,34 milijona svetlobnimi elementi, zmogljive asferične leče s 3 x optičnim zumom (ter 2 x digitalnim), sedem točkovno ostrenje autofokus in zmogljivo nastavljanje časa osvetlitve. Posnetki se shranjujejo na priloženo kartico Compact Flash velikosti 16 MB , sproti pa se jih da pregledati na vgrajenem 1,6 palčnem zaslonu LCD. Poleg posameznih fotografij je možno tudi snemanje gibljive slike v zapisu AVI in sicer dolžine do 30 sekund v ločljivost 320 x 240 točk ter s hitrostjo 15 sličic na sekundo. Povezava z računalnikom poteka preko vmesnika USB, aparat pa ima vgrajen še dodaten video izhod. K opremi spadata tudi litijev akumulator s polnilcem ter infra rdeči daljinski sprožilec.Cena Pentaxovega malčka zaenkrat še ni znana, verjetno pa ne bo prav nizka, glede na zmogljivosti, priloženo opremo in stopnjo miniaturizacije.

    Objavljeno: 16.8.2001
  • Bluetooth za Palm Vx

    Podjetje Red-M je predstavilo Red-M Blade, nastavek za ročne računalnike Palm Vx, ki doda možnost komuniciranja preko standarda Bluetooth. Dodatek je v obliki nastavka, podobno kot mnogi drugi dodatki za Palm Vx. Bistvena prednost je možnost usklajevanja podatkov brezžično preko standarda Bluetooth, povezovanje z drugimi napravami Bluetooth, kot so telefoni GSM, osebmi in ročni računalniki, prenosniki ter celo omrežja podjetij. Več ročnih računalnikov z vmesnikom Red-M Blade pa se lahko poveže v brezžično omrežje in izmenjuje podatke.

    Objavljeno: 14.8.2001
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji