• Linux za brezžični svet

    Podjetji Red Hat in 3G Lab sta se odločili za razvoj operacijskega sistema za mobilne telefone, ki bo temeljil na Linuxovi odprti kodi. Največji izdelovalci mobilnih telefonov so sicer že sprejeli Microsoftov in Psionov operacijski sistem za novo generacijo pametnih telefonov, vendar "linuxovci" ne obupujejo. Pravijo, da bo nov program imenovan ECOS/M3 omogočal izdelovalcem telefonov več svobode pri prikrojevanju za lastne potrebe, saj gre za odprto kodo. Prvi nizi nove programske kode bodo na spletni strani podjetja Red Hat objavljeni v naslednjih mesecih.

    Objavljeno: 14.8.2001
  • Kdo je kdo na spletu

    Zdi se, da se je Microsoft po monopolizaciji na področju programske opreme odločil za podobno potezo tudi na svetovnem spletu. Po podatkih raziskovalnega podjetja Nielsen//NetRatings se Microsoftove spletne strani namreč pojavljajo v samem vrhu obiska. MSN.com je z dobrimi sto milijoni obiskovalcev na drugem mestu za Yahoojem, Microsoft.com pa je na četrtem mestu s 70 milijoni obiskovalcev. Zanimiv je tudi podatek, da je skoraj polovica petih najbolj obiskanih strani v 26 državah je povezanih z Microsoftom. Gigant programske opreme dosega take številke zaradi brskalnika Internet Explorer in zaradi tega, ker je Microsoft.com na brskalniku nameščen kot domača stran. Raziskave kažejo, da kar 60 odstotkov odraslih Američanov nikoli ne spremeni nameščene domače strani.

    Objavljeno: 14.8.2001
  • PC-jevih 20 svečic

    Uredniki tednika Time so leta 1983 sprejeli dokaj nenavadno odločitev. Javnost je pričakovala, da bo prestižni naziv >>mož leta<< pripadel ministrski predsednici Margaret Thatcher, ki je leto poprej s svojo železno odločnostjo >>rešila<< Falklandske otoke, šušljalo se je še o nekaterih drugih kandidatih, le malokdo pa je pričakoval, da bodo - kot >>stroj leta<< 1982 - izbrali osebni računalnik. Največ zaslug za to gre gotovo podjetju IBM, ki je 12. avgusta leta 1981, pred 20 leti torej, predstavilo prvi IBM PC in s tem začelo, milo rečeno, revolucijo.

    Objavljeno: 14.8.2001
  • Okužene datoteke v zapisu Adobe Acrobat

    Pred virusi niso več imuni niti Adobejevi programi, kar je dokazal nek argentinski heker. Nov virus, imenovan Outlook.pdf se prilepi na datoteko v zapisu Adobe Acrobat s končnico .pdf. Ob odprtju te datoteke se virus avtomatsko razpošlje na vse elektronske naslove v Outlookovem adresarju, vendar se aktivira le v primeru, če sta na računalniku nameščena tako Microsoft Outlook kot celotna zbirka Adobe Acrobat, ne zgolj brezplačna različica Reader. Virus je bolj eksperimentalne narave, zato ne povzroči veliko škode, temveč le nagaja pri pošiljanju elektronske pošte.

    Objavljeno: 13.8.2001
  • Napster ima novega šefa

    Nov predsednik uprave pri Napsterju je Konrad Hilbers, nekdanji direktor pri podjetju Bertelsmann in AOL/Bertelsmann. Hilbersova glavna naloga bo uvedba naročniškega sistema, ki naj bi začel delovati do konca avgusta. Napster je še vedno v primežu sodnih tožb nekaterih velikih glasbenih založb, zaradi česar že nekaj tednov ne deluje, s tem pa je zmerom bolj vprašljiv tudi njegov povratek.

    Objavljeno: 13.8.2001
  • Bo Pentium 4 polovico cenejši?

    Nekateri analitiki namigujejo, da naj bi se cena najhitrejšega Intelovega procesorja Pentium 4 (1,8 GHz) pred koncem avgusta znižala s 560 na 260 dolarjev. Manj zmogljivi procesorji naj bi se pocenili od 12 do 45 odstotkov. Pocenitve naj bi bile odgovor na vse večji tržni delež, ki ga zavzema najhujši Intelov konkurent AMD. Intel sicer še vedno obvladuje 79 odstotkov trga procesorjev, primerjava letošnjega in lanskega drugega četrtletja pa kaže, da AMD vse bolj napreduje. AMD je v omenjenem obdobju povečal prodajo za 23 odstotkov, Intel pa zmanjšal za 12 odstotkov. Če bo Intel res znižal cene, se bo moral za podobno potezo odločiti tudi AMD.

    Objavljeno: 13.8.2001
  • Microsoftove milijarde za raziskave in razvoj

    Microsoft bo letos namenil za razvoj in raziskave kar 5,3 milijarde dolarjev. 90 odstotkov tega denarja bo šlo v razvoj programske opreme. Microsoft vsako leto nameni okoli 16 odstotkov prihodkov v ta namen. Eden od prvih rezultatov vlaganja v razvoj bo TabletPC, ki se bo na prodajnih policah znašel prihodnje leto. Microsoft pripravlja tudi akademsko verzijo programa Visual Stuido.NET, nadebudnim raziskovalcem pa bodo ponudili odprto kodo operacijskega sistema Windows CE 3.0.

    Objavljeno: 12.8.2001
  • IBM in Oxford za skupno omrežje

    V Veliki Britaniji pripravljajo novo računalniško omrežje, ki bi povezalo tamkajšnje, pa tudi računalniške sisteme drugod po svetu. Del skupnega omrežja soustvarjata tudi IBM in univerza v Oxfordu. V skupno omrežje bo povezano veliko število ločenih računalnikov, strežnikov, pomnilniških enot in programske opreme, tako da bodo lahko različni razvojni laboratoriji in raziskovalna središča zlahka izmenjevali podatke. Univerze so že doslej sodelovale na podoben način, IBM pa upa, da se bodo za projekt skupnih omrežij navdušila tudi podjetja. IBM ima tako že zgrajeno svoje skupno omrežje, ki povezuje raziskovalne laboratorije v ZDA, Izraelu, Švici in na Japonskem.

    Objavljeno: 12.8.2001
  • Optimistični le pri Intelu

    Craig Barrett, predsednik Intelove uprave je prepričan, da je računalniška industrija dosegla dno in da je na vrsti zasuk navzgor. Barrett pričakuje boljšo prodajo v drugi polovici leta, saj se bliža začetek novega šolskega leta, računalniki pa gredo po njegovem mnenju dobro v prodajo tudi pred prazniki. Precej manj optimistični so odgovorni pri podjetjih Hewlett-Packard, Compaq in IBM. Le-ti še naprej napovedujejo slabšanje gospodarskega položaja v svetu, znižujejo pričakovane zaslužke in načrtujejo nova odpuščanja. Malce vedrejše ocene dajejo strokovnjaki, ki menijo, da bi se prodaja lahko povečala ob koncu leta, predvsem na račun Oken XP. Kljub temu pa ni nujno, da bi se ta pozitivni trend nadaljeval tudi v leto 2002, dodajajo poznavalci razmer.

    Objavljeno: 12.8.2001
  • Fujitsu: nič več diskov za osebne računalnike

    Zaradi majhnih zaslužkov, šibke rasti in močne konkurence bo Fujitsu ob koncu letošnjega leta prenehal izdelovati diske za namizne računalnike, ostaja pa na trgu diskov za prenosne računalnike in strežnike. Na področju diskov za PC se namreč bije hud boj med podjetji IBM, Maxtor, Seagate, Western Digital in Samsung. Fujitsu je v prvem delu leta 2001 izgubil tržni delež na tem področju in sedaj znaša okoli devet odstotkov, med izdelovalci pa je uvrščen na peto mesto.

    Objavljeno: 11.8.2001
  • Kljub padcu, optimizem na trgu žepnih računalnikov

    Prodaja žepnih računalnikov v drugem letošnjem trimesečju se je v primerjavi s prvim trimesečjem zmanjšala za 21 odstotkov. Primerjava z drugim četrtletjem v letu 2000 pa pokaže, da se je prodaja žepnih računalnikov v ZDA povečala za 50, v Evropi pa za 65 odstotkov. Glavni razlog za slabšo prodajo od aprila do junija je bil v čiščenju starih zalog pri Palmu. Palm ima še vedno vodilno vlogo na svetu pri prodaji žepnih računalnikov, čeprav izgublja tržni delež, pridobiva pa ga predvsem Compaq. Palm je imel v letošnjem prvem četrtletju 50-odstotni tržni delež (Compaq osemodstotnega), v drugem pa je Palm pristal pri 32 odstotkih, Compaq pa ga je podvojil na 16 odstotkov.

    Objavljeno: 11.8.2001
  • Google ima novega šefa

    Podjetje z enim od najboljših svetovnih internetnih iskalcev je dobilo novega predsednika uprave. To je 46-letni Eric Schmidt, ugledni tehnološki strokovnjak iz Silicijeve doline, ki je bil pred tem direktor Novella. Soustanovitelja Googla 28-letni Larry Page in 27-letni Sergej Brin odslej vodita produktni in tehnološki oddelek. Googlova glavna poslovna usmeritev bo še naprej spletni iskalnik, ki mesečno privabi 50 milijonov uporabnikov. Tehnologijo za iskanje dokaj uspešno prodajajo tudi podjetjem, ki se predstavljajo v spletu.

    Objavljeno: 11.8.2001
  • Intelovi načrti za naslednika pomnilnikov Flash RAM

    Intelovi strokovnjaki napovedujejo nove tipe pomnilnikov, ki bi po njihovem mnenju lahko nasledili trenutno že kar precej razširjen Flash RAM. Omenjajo predvsem dve tehnologiji, ki pa sta še v zelo zgodnjih razvojnih fazah. PFRAM (polimerni feroelektrični RAM) oziroma polimerni pomnilnik uporablja dve plasti kovinskih vodnikov, med njima pa je tanka plast polimera. Druga se imenuje OUM (Ovonyx Unified Memory); bistvo te je tanka plast posebnega materiala na silicijevi rezini. Kot zanimivost: isti material se uporablja tudi pri izdelavi CD-RW in DVD nosilcev. Ovonyx je lastnik večine znanja o tej tehnologiji in pospešeno sodeluje z Intelom. Obe podjetji napovedujeta, da bo nov tip pomnilnika zadostil trem temeljnim zahtevam uporabnikov: bo zanesljiv, hiter in poceni.

    Objavljeno: 10.8.2001
  • Nov Silicon Graphicsov vrhunski LCD monitor

    SGI je znan po svojih vrhunskih grafičnih delovnih postajah, zraven pa ponujajo ravno tako kvalitetne monitorje. Najnovejši je 18,1 palčni LCD monitor Silicon Graphics F180 z ločljivostjo 1280 x 1024 pik. Kvaliteta slike je še dodatno izboljšana s tehnologijo AIPS (Advanced In-Plane Switching), ki omogoča svetlejšo, bolj kontrastno in barvno bolj pravilno sliko. Monitor je opremljen s standardnim vhodom VGA, poleg njega pa še z digitalnim DVI-I. Slednji poleg kvalitetne povezave z grafično kartico omogoča tudi priklop dveh (analognih) virov, med katerima uporabnik izbira s posebnim stikalom. F180 je poleg tega tudi varčen; povprečna poraba je okrog 75 W, kar je več kot za polovico manj kot pri primerljivem klasičnem monitorju.Novinec je že naprodaj, cena za ameriške kupce pa je dokaj ugodnih 1500 dolarjev.

    Objavljeno: 10.8.2001
  • Quantumove nove Super DLT enote

    Tehnologija DLT (digital linear tape) počasi nadomešča 10 let star standard DDS (digital data storage) za tračne enote. V osnovni izvedbi omogoča shranjevanje 40 GB podatkov na kaseto (80 GB z vključenim stiskanjem), Quantum pa že ponuja tudi močnejšo različico SuperDLT s skoraj trikrat večjo kapaciteto. Nova enota Super SDLT 220 lahko na trak shrani 110 GB podatkov, povezava z računalnikom pa poteka preko vmesnika Ultra2 SCSI LVD s hitrostjo 11 MB/s. Z vgrajenimi algoritmi za stiskanje se kapaciteta in hitrost praktično podvojita. Cene so novi tehnologiji primerno visoke, začnejo se pri 23.240 dolarjih. Za najzahtevnejše uporabnike so že na voljo tudi avtomatizirane knjižnice trakov (modeli PowerStor L200 ter P1000/2000/3000/6000), katerih cene še niso objavljene.

    Objavljeno: 10.8.2001
  • Virus Code Red druge generacije se širi še hitreje

    Po 4. avgustu se je po svetu neverjetno hitro začel širiti virus Code Red II, ki je veliko nevarnejši od prvega. Poleg tega, da se izredno hitro širi, v vsakem okuženem računalniku pusti odprta varnostna vrata, prek katerih lahko prav vsak uporabnik interneta pobriše cel strežnikov disk. Dovolj je v spletnem naslovu napisati diskovno pot do ukaznega tolmača CMD.EXE. Najti okužen računalnik na katerem lahko to naredimo je prav tako trivialno. Zaradi izredno hitrega širjenja črva je dovolj pobrskati po datoteki LOG svojega spletnega strežnika in poiskati vrstice, ki vsebujejo zahteve po datoteki /default.ida. Ta vsebuje tudi številko IP računalnika, ki nas je poskušal okužit, kar pomeni, da je okužen tudi sam.

    Objavljeno: 10.8.2001
  • Windows XP pri nekaterih morda že pred oktobrom

    Kot kaže je Microsoft dovolil proizvajalcem osebnih računalnikov, da bodo ti začeli nov operacijski sistem Windows XP nalagati na nove sisteme že v drugi polovici septembra, cel mesec pred uradno predstavitvijo, ki je postavljena na 25. oktober. Analitiki menijo, da so se za ta korak odločili predvsem na prošnjo proizvajalcev računalnikov, ki računajo s tem povečanje prodaje novih sistemov. V zadnjem četrtletju je tako prodaja računalnikov PC upadla za 8%, z Windows XP pa naj bi se do konca leta to močno saniralo.

    Objavljeno: 9.8.2001
  • Izšel je brskalnik Netscape 6.1

    Po nekaterih zapletih glede stabilnosti kode in kritikah uporabnikov je družba AOL/Nestscape dokončala z razvojem nove različice brskalnika Netscape 6.1. Po besedah proizvajalca so inženirji poskrbeli, da program zdaj deluje kar se da stabilno, precej pa so tudi pohitrili njegovo delovanje. Ena izmed novih možnosti je tako modul Quick Launch, ki poskrbi za to, da se brskalnik namesti v pomnilnik že ob zagonu računalnika in je tako na klic uporabnika zelo hitro na voljo.

    Objavljeno: 9.8.2001
  • Compaq Ipaq z razpoznavo govora

    Microsoftov glavni programski arhitekt Bill Gates je v govoru na letni konferenci International Joint Conference on Artificial Intelligence najavil, da bodo uporabniki ročni računalnikov Compaq Ipaq lahko že septembra s spletnih strani Microsoftove raziskovalne družbe Microsoft Research brezplačno prenesli program, ki bo omogočal narekovanje besedila v ročni računalnik.

    Objavljeno: 9.8.2001
  • PCX Computers postal uradni distributer družbe Samsung Electronics

    Podjetje PCX Computers je julija letos postalo uradni distributer za računalniško opremo največjega korejskega poslovnega konglomerata Samsung Electronics. Med prvimi Samsungovimi izdelki, ki jih bodo ponudili so diski, v kratkem pa bodo na voljo tudi monitorji, enote CD-ROM in DVD-ROM, zapisovalniki CD-RW ter kombinirani izdelki CD-RW/DVD-ROM. Samsung Electronics je vodilna korejska družba, ki ima po vsem svetu 25 proizvodnih centrov ter 59 prodajnih podružnic. Samsung je kot blagovna znamka uporabnikom v Sloveniji sicer bolj znan po izdelkih zabavne elektronike (videorekorderji, kamere ...) in po kakovostnih mobilnih telefonih, toda v svetu so priznani in cenjeni tudi Samsungovi računalniški izdelki, tako tisti za končne kupce, kot elektronski sestavni deli (procesorji, pomnilniki, zasloni,...). Podjetje PCX Computers bo razen distribucije omenjenih izdelkov zagotavljalo tudi vso tehnično podporo in pomoč uporabnikom.

    Objavljeno: 8.8.2001
  • Corel kupil proizvajalca orodij XML

    Podjetje Corel v zadnjem času intenzivno kupuje manjše družbe. Po nakupu nekdanjega velikega tekmeca, družbe Micrografx, so sredi avgusta sklenili še dogovor z družbo SoftQuad, avtorja priljubljenih spletnih urejevalnikov HotMetal in XMetal ter številnih orodij za jezik XML. Zanimivo, da bodo za kanadsko družbo odšteli 37 milijonov dolarjev, medtem ko so za Micrografx samo 37 milijonov dolarjev. Corel načrtuje, da bo nadaljeval z razvojem nekaterih orodij, predvsem pa bodo znanje in tehnologijo uporabili za vgradnjo podpore XML v svoje obstoječe izdelke, zlasti pisarniški paket WordPerfect Office. Corel s tem korakom nadaljuje strategijo krepitve svojega položaja na tržišču z nakupom manjših podjetij. Poleg družb SoftQuad in Micrografx so že pred meseci od družbe Metacreations kupili cel niz grafičnih izdelkov, med drugim priljubljeni slikarski program Painter, ki prav v teh dneh prihaja na tržne police v različici 7.0.

    Objavljeno: 8.8.2001
  • Izšel je Solid Edge V10

    Podjetje UGS je v juliju izdalo novo, deseto različico programskega paketa za računalniško načrtovanje Solid Edge V10. Tako kot vse predhodne različice, vsebujete tudi deseta izboljšave na področju konstruiranja in izdelave tehnične dokumentacije velikih sestavov z visoko zmogljivimi funkcijami modeliranja in to z že preizkušenimi uporabnimi značilnostmi paketa Solid Edge.

    Objavljeno: 8.8.2001
  • Sun načrtuje nove procesorje UltraSPARC

    Le nekaj dni za tem, ko so pri družbi Sun oznanili svoj prvi procesor UltraSPARC z bakrenimi povezavami, so predstavniki družbe spregovorili tudi o njegovih naslednikih in naslednjih generacijah teh procesorjev. Največ zanimanja je vzbudila najava procesorja UltraSPARC V, ki se bo med drugim znal prilagajati specifičnim procesorskim nalogam. S pomočjo zunanje programske opreme bo mogoče tako delovanje procesorja preklapljati med načinom za hitro računanje in načinom za transakcijsko procesiranje, kakršno srečamo pri delu z bazami podatkov.

    Objavljeno: 7.8.2001
  • Sprejet naslednik vodila PCI

    Združenje PCI-SIG, ki bdi nad standardi za danes najbolj razširjena računalniška vodila Peripheral Component Interconnect (PCI), je na avgustovskem srečanju članov potrdilo novo arhitekturo, ki bo skrbela za povezavo računalniških delov v računalnikih prihodnosti. Komite, ki ga sestavlja devet članov, je izbral Intelov predlog za vodilo, ki nosi za zdaj ime 3GIO, v razvojnih krogih znano tudi kot projekt Araphoe. V končni fazi bo standard najbrž nosil ime PCI 3.0.

    Objavljeno: 7.8.2001
  • Panasonicov konceptni kamkorder

    Japonski proizvajalci so znani po temu, da se trudijo narediti čim manjše in lažje prenosne naprave. Panasonic s svojim novim prototipom kamkorderja odpira nove meje. Izdelek je namreč sestavljen iz dveh delov, prvega ki vsebuje elektroniko in optiko, ter drugega, ki vsebuje mehaniko in akumulator. Kamkorder je narejen tako, da lahko drugi del po potrebi odstranimo in s sabo nosimo le optični del in elektroniko, ki pa lahko deluje kot digitalni fotografski aparat.

    Objavljeno: 7.8.2001
  • Dell opušča Linux na namizju

    Videti je, da so proizvajalci osebnih računalnikov v zadnjem času opazno manj navdušeni nad Linuxom kot operacijskim sistemom za namizne računalnike. Eden glavnih podpornikov, družba Dell, ki je lani začela Linux ponujati kot alternativo okolju Windows v svojih namiznih in prenosnih računalnikih, je povsem na tiho prenehala nuditi to možnost. Povpraševanje uporabnikov je bilo zelo majhno in v končni fazi ni moglo več opravičiti investicije v osebje in podporo za ta sistem. Opazovalci menijo, da podobne rezultate dosegajo tudi drugi proizvajalci računalnikov. Linux pa ostaja še naprej močno prisoten na področju strežnikov, kjer operacijski sistem predstavlja znaten del Dellove prodaje pri strežnikih.

    Objavljeno: 6.8.2001
  • Internet Explorer 6.0 nared že sredi avgusta

    Microsoft je zaključil z razvojem nove različice spletnega brskalnika, ki bo predvidoma na voljo že sredi avgusta. Razvoj brskalnika je potekal do zadnjega trenutka, saj so razvijalci dodali kar precej novosti, čeravno so te bolj izboljšave kot pa velik korak naprej. Internet Explorer 6.0 vsebuje podporo za specifikacijo P3P (Platform for Privacy Preferences), ki urejuje zasebnost podatkov in povezav uporabnikov brskalnika (na primer piškotke), jezik SMIL 2.0, uporaben zlasti za večpredstavne predstavitve, izboljšano podporo za stilne strani CSS, na novo pa je napisan modul za iskanje informacij po internetu.

    Objavljeno: 6.8.2001
  • WAP 2.0 pripravljen

    Združenje WAP Forum, ki skrbi za razvoj standarda WAP (Wireless Application Protocol) je predstavilo določitve za drugo generacijo protokola imenovano WAP 2.0. Ta je rezultat sodelovanja z glavnima organizacijama, ki skrbita za razvoj internetnih standardov - konzorcijem World Wide Web Consortium in združenjem Internet Engeneering Task Force.

    Objavljeno: 6.8.2001
  • Windows CE kot odprta koda

    V zadnjem času med družbo Microsoft in pristaši odprte kode potekaj zelo vroče razprave in medsebojna obtoževanja. Javnost je predvsem razburila Microsoftova primerjava koncepta odprte kode z rakastimi obolenji, med tem pa so začeli implementirati svojo različico >>odprte kode<<, ki jo imenujejo >>Shared Source Licence<<. Kodo pridobljeno v okviru programa SSL je mogoče uporabljati, vendar se je ne sme uporabljati v komercialne namene

    Objavljeno: 4.8.2001
  • Uporabniki še vedno radi sami sestavljajo računalnike

    Nedavna raziskava med ameriškimi uporabniki, ki so je naredili pri ameriški reviji PC Magazine je nekoliko presenetljivo pokazala, da je v uporabi še vedno več osebnih računalnikov, ki jih sestavljajo sami uporabniki ali pa mala, lokalna podjetja, kot pa izdelkov priznanih znamk, kot so IBM, Compaq, Dell, HP in drugih skupaj. Kljub temu, da veliki proizvajalci v svojih izdelkih nudijo obširne možnosti za izbiro sestavnih delov in nadgradljivost, še vedno veliko uporabnikov raje samih zgradi ali nadgrajuje svoj računalnik. Računalnike je mogoče preprosteje zgraditi kot nekoč, možnost napake pri izbiri sestavnih delov je manjša, pa tudi uporabniki so bolj izkušeni.

    Objavljeno: 4.8.2001
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji