• Siemensov telefone s programi BlackBerry

    Siemens je predstavil nov mobilni telefon višjega razreda, ki ima vgrajeno programsko opremo podjetja Research in Motion, znanega po izdelkih BlackBerry. Slednji so priljubljeni zlasti v ZDA, kjer so nastali kot vmesna pot odzivniki, mobilnimi telefoni in ročnimi računalniki. Siemens SK65 ima vgrajen odjemalec za elektronsko pošto, koledar, brskalnik, združljiv pa je s poštnimi strežniki MS Exchange in Lotus Notes. Tako kot že uveljavljen model SL55 je sestavljen iz dveh delov, od katerih spodnji drsi okoli osi in v odprtem stanju ponudi uporabniku dodatno alfanumerično tipkovnico. SK65 je prvi od model višjega razreda, na katerega se misli Siemens bolj osredotočiti, saj naj bi v prihodnje ti predstavljali kar 20% trga.

    Objavljeno: 7.8.2004
  • Lotus Notes in Domino 7

    IBM pospešeno razvija novo veliko različico kompleta Notes in Domino, ki bo prinesla novosti na številnih področjih. Strežnik Domino 7 naj bi tako bil sposoben obvladovati do 50% več uporabnikov na posameznem strežniku, kot pri različici 6.5. Že zdaj poznajo namestitve, ki strežejo čez 10.000 uporabnikov na strežnik, nova različica pa bo tu naredila še korak naprej. Druga pomembna novost je tesna povezljivost strežnika s podatkovno bazo DB2, ki bo lahko hranila in izmenjevala podatke neposredno z Dominom.

    Objavljeno: 6.8.2004
  • Podrobnosti o standardu Blu-ray

    Skupina proizvajalec, ki stoji za standardom Blu-ray, napovedanem nasledniku današnjih nosilcev DVD, je javno spregovorila o nekaterih tehničnih podrobnostih in okvirnih rokih prihoda izdelkov. Delovna skupina, ki bdi nad standardom je tako konec junija sprejela specifikacijo Blu-ray Disc ROM ali BD-ROM 1.0 konec junija, defnirali pa so tudi možnost uporabe vsebin z različnimi kodeki. Video posnetki na nosilcih BD bodo namreč posneti pretežno v visoki ločljivosti (HDTV), zato je potrebnega tudi več prostora.

    Objavljeno: 6.8.2004
  • UserLinux -- resnično brezplačni Linux za poslovno rabo

    Na konferenci LinuxWorld je Bruce Perens, eden od stebrov na področju Linuxa in odprte kode, najavil skorajšnji izid prve javne različice novega Linuxa, ki bo za razliko od komercialnih ponudnikov povsem brezplačen. Red Hat in SuSE namreč za svoje izdelke računata med 300 in 350 dolarji na leto za podporo in nadgradnje, čeprav za razliko od Microsofta ne računata še dodatnih licenc tudi za končne uporabnike.

    Objavljeno: 6.8.2004
  • Brezžične povezave med čipi

    Sun razvija novo tehnologijo, s katero bodo lahko elektronski čipi med sabo komunicirali prek brezžičnih povezav. Na ta način bi odpravili potrebo po nožicah in električnih vodih, kar bi drastično spremenilo arhitekturo vezij in električnih naprav. S tem bi tudi zmanjšali porabo energije in povečali prepustnost podatkov, saj bi bilo brezžično na voljo več kanalov kot je danes možno narediti na tiskanih vezjih. S tehnologijo, ki ji pravijo >>bližinska komunikacija<<, bi lahko tudi močno znižali cene, pokvarjene dele pa preprosto odstranili iz naprave, saj bi zanje potrebovali le priključitev na vir napajanja. Sun priznava, da tehnologijo čakajo še dolga leta razvoja, preden bo nared.

    Objavljeno: 6.8.2004
  • ATI FireGL X3-256

    ATI je predstavil svojo najzmogljivejšo grafično kartico namenjeno profesionalni rabi, zlasti pospeševanju vektorske grafike. ATI FireGL X3-256 ima tako kot predhodnik X2-256T pomnilnik GDDR3 velikosti 256 MB, precej pa so izboljšali zmogljivosti grafične procesne enote. Ta ima odslej 12 cevovodov in 6 enot za geometrijo, kar je 50% več kot doslej. Čeprav ATI ne navaja delovnih frekvenc, navajajo oceno, da je kartica 30% zmogljivejša od prejšnje. Za delovanje uporablja vodilo AGP 8x, podpira pa tudi 3D stereo prikaz s pomočjo priključkov DIV. Cena ne bo nizka, saj bo v ZDA treba zanjo odšteti 1.100 dolarjev.

    Objavljeno: 5.8.2004
  • Novi digitalni fotoaparati HP

    Hewlett-Packard je predstavil dva nova digitalna fotoaparata namenjena manj zahtevnim uporabnikom. Model Photosmart M307 ima tipalo s 3,2 milijoni pik, aluminijasto nekoliko podolgovato ohišje, 3x optični zum in zmožnost hitrega slikanja fotografij oziroma video posnetkov. Photosmart R507 pa nudi 4,1 milijona pik, kvalitetnejše leče družbe Pentax in optični zum 3x. Premore tudi zmožnost odpravljanja rdečih oči v samem aparatu in naprednejše zmožnosti za slikanje panoramskih slik.

    Objavljeno: 5.8.2004
  • Prodaja omrežnih stikal narašča

    Po nekaj manj uspešnih četrtletjih se v zadnjih mesecih prodaja omrežnih stikala zopet povečuje. Toda analitiki družbe RBC Capital Markets menijo, da je dobršen del rasti treba pripisati predvsem povečanju prodaje družbe Cisco, medtem ko so drugi proizvajalci zabeležili slabše rezultate, čeprav še vedno manjšo rast. Skupni trg se bo po predvidevanjih letos povečal za okoli 3 do 5%, rast prodaje pri družbi Cisco pa je bila skoraj 28%. Cisco ima skoraj 70% trga, v zadnjem četrtletju pa so ustvarili okoli 5,8 milijarde dolarjev prometa. Prodaja raste predvsem na zgornjem koncu zmogljivosti izdelkov, saj se podjetja vse bolj odločajo za prenove hrbteničnih povezav do strežnikov, mnogi pa se pripravljajo na prenose pretočnih vsebin in internetno telefonijo.

    Objavljeno: 5.8.2004
  • LinuxWorld San Francisco 2004

    Sredi poletja je ameriški San Francisco vnovič gostil konferenco LinuxWorld, kjer sodelovali domala vsi, ki krojijo prihodnost Linuxa. Konferenca je bila deležna velikega odziva računalniških velikanov, saj je skoraj vsakdo želel s prisotnostjo in najavo novosti potrditi svojo usmerjenost v Linux.

    Objavljeno: 5.8.2004
  • Disk za polja RAID

    Western Digital je predstavil nove diske, ki so posebej optimizirani za delovanje v poljih RAID in okoljih z veliko obremenitvijo. Novi diski WD Caviar RAID Edition (RE) delujejo s hitrostjo 7.200 vrtljajev na minuto in nudijo zmogljivost med 120 in 260 GB, od običajnih diskov pa se razlikujejo po manjšem gretju, optimizaciji predpomnilnika in še nekaterih podrobnostih. WD navaja tudi oceno milijon ur, preden pride do napake (MTBF), kar je pomembno v poljih RAID.

    Objavljeno: 4.8.2004
  • Intel povezuje 3G in Wi-Fi

    Pri Intelu razvijajo nov čip za brezžična omrežja, ki bo omogočal preprosto tavanje med omrežji Wi-Fi in 3G. Nov čip je le ena od novosti, ki jih Intel pripravlja na področju omrežnih izdelkov, kjer pripravljajo novo strategijo za omrežja WWAN (wireless wide area networks). Nov čip, ki bo podpiral standarde 802.11 a/b/g, bodo najbrž uporabljali ponudniki računalnikov in mobilnih telefonov nove generacije.

    Objavljeno: 4.8.2004
  • Microsoft Windows SharePoint Services 2.0 tudi v slovenščini

    Microsoft je pripravil lokalizirano različico programa Windows SharePoint Services, ki omogoča skupinsko delo ter izmenjavo dokumentov prek spletnih dveri. Z namestitvijo jezikovnega paketa je poslovenjen celoten uporabniški vmesnik, vključno z upraviteljskim delom, ki vključuje orodja za ustvarjanje novih strani in upravljanje s spletnim mestom. Lokalizacija storitev SharePoint Services je del Microsoftovih naporov na področju lokalizacije izdelkov in dopolnjuje dosedanje programe pisarniškega paketa Office 2003. Storitve so sicer del strežnika Windows Server 2003, podjetjem pa omogočajo hitro vzpostavitev spletnih rešitev za skupinsko delo in izmenjavo dokumentov.

    Objavljeno: 4.8.2004
  • Sun Solaris podpira Linux

    Sun bo v prihajajoči Solaris 10 vgradil tehnologijo, s katero bo mogoče poganjati na tem operacijskem sistemu programe za Linux, brez kakih posebnih sprememb. Tehnologija z delovnim imenom Janus prestreza sistemske klice programov za Linux in jih prevaja v tiste za Solaris, programi pa zato delujejo brez ponovnega prevajanja. Čeprav Sun ne jamči združljivost z čisto vsemi programi za Linux, je cilj podjetja čim večja združljivost, specifično z Red Hatom 3.0.

    Objavljeno: 4.8.2004
  • Ali Sun kupuje Novella?

    Po nekaterih podatkih naj bi se Sun ogreval za nakup družbe Novell, da bi s tem prišel do nadzora nad SuSE Linuxom. Informacijo je kot možnost potrdil tudi izvršni direktor podjetja Jonathan Schwartz, pri Novellu pa močijo. Cilj tega prevzema bi bilo predvsem omejiti rast IBM-a, ki svojo prihodnost močno temelji na SuSE Linuxu, tudi v luči omejitve rasti družbe Rad Hat, s katero tudi sodelujejo. Sun je že lani skušal kupiti SuSE, vendar ga je prehitel Novell s ceno 210 milijonov dolarjev. Tokratni poseg bi bil bistveno dražji, po ocenah 2,64 milijarde dolarjev, zato se analitiki sprašujejo ali je finančno sploh zanimiv. Poleg tega imata Sun in Novell v ponudbi več izdelkov, ki se prekrivajo, zato bi združitev slabo vplivala na ponudbo obeh podjetij.

    Objavljeno: 3.8.2004
  • RFID že na tarči hackerjev

    Nemški svetovalec za varnost je na konferenci Black Hat Briefings prikazal delovanje programa RFDump,s katerim naj bi bilo mogoče preprosto prepisati vsebino pametnih oznak RFID. S programom je mogoče vdreti v sisteme, ki uporabljajo oznake ISO 15693, ki so najbolj pogoste pri implementaciji kode EPC (Electronic Product Code). Uporabnik opremljen s prenosnikom, bralcem oznak RFID in ustreznim programom bi tako lahko preprosto spremenil vsebino oznake, denimo ceno izdelka, ki je premalo varovana, saj je zapisana v uporabniški del čipa in to kot običajno besedilo.

    Objavljeno: 3.8.2004
  • Novi strežniki s 64-bitnimi Xeoni

    Proizvajalci strežnikov so nekaj tednov po predstavitvi prvih procesorjev Intel Xeon, ki podpirajo tudi 64-bitne ukaze, močno prenovili ponudbo svojih strežnikov. Majhen zamik je bil potreben zaradi manjšega zastoja pri dobavi procesorjev, predvsem pa manjše napake v sistemskih naborov, saj večina strežnikov temelji na Intelovih naborih 7520 in 7320. Intel je sočasno predstavil tudi procesor IOP 332 na osnovi jedra Arm, ki ga bodo nekateri strežniki uporabili za krmiljenje omrežij SAN.

    Objavljeno: 3.8.2004
  • HD-DVD že v letu 2005

    Tohiba in NEC sta napovedala, da bosta že naslednje leto predstavila prve izdelke združljive s standardom HD-DVD. Ta bo uporabljal nosilce enakih dimenzij kot današnji DVD, le da bo omogočal hranjenje video posnetkov velikosti do 30 GB na stran s kodeki, ki podpirajo visoko ločljivost (HDTV). Podporniki standarda so se odločili za kodeke MPEG4.AVC (temelji na H.264) in VC9 (temelji na Windows Media 9), ki so bolj učinkoviti od MPEG-2, s čimer bodo imeli prednost pred konkurenčnim standardom Blue Ray (180 minut na nosilec proti 132 minut).

    Objavljeno: 3.8.2004
  • RealNetworks tudi na iPodih

    Podjetje RealNetworks je predstavilo tehnologijo Harmony, s katero je mogoče predvajati glasbo iz njihove spletne trgovine na številnih prenosnih predvajalnikih, vključno z Apple iPodom. Po trditvah podjetja Harmony podpira čez 70 naprav, podpira pa digitalno zaščito avtorskih pravic.

    Objavljeno: 2.8.2004
  • Novosti iz Fujifilma

    Japonski proizvajalec Fujifilm je predstavil kopico novih digitalnih fotoaparatov, s katerimi odgovarjajo na nedavne poteze tekmecev. Prva novost sta fotoaparata FinePix E500 in E510, ki nudita visoko ločljivost in kvalitetno optiko za razmeroma nizko ceno. Prvi nudi 4,1 drugi pa 5,2 milijona pik, oba pa imata 3,2x zum in velik 2-palčni zaslon.

    Objavljeno: 2.8.2004
  • Hackerska konferenca za večjo varnost

    Konec julija se je v Las Vegasu odvijala konferenca Black Hat Briefings, na kateri se vsako leto srečajo hackerji z vsega sveta. Tudi tokrat je bila seveda v ospredju varnost, še bolj natančno pa metode, kako vdreti v računalnike in sisteme povezane v internet. Čeprav se zdi na prvi pogled sporno, so tovrstne informacije nadvse koristne zlasti za tiste, ki se morajo braniti pred vdori zlonamernih hakcerjev.

    Objavljeno: 2.8.2004
  • Red Hat podpira Javo

    Red Hat, ki se je doslej precej otepal jave, je predstavil podporo za javanski programski strežnik, ki je zasnovan na osnovi odprotkodnega paketa jonas skupine ObjectWeb. Red Hat namerava za Jonas nuditi podporo in druge storitve, s čimer se postavljajo kot neposredni tekmeci programskega strežnika družbe JBoss, pa tudi komercialnih strežnikov podjetij IBM, Bea, Oralce in Sun.

    Objavljeno: 2.8.2004
  • Vrhunec za digitalne fotoaparate čez dve leti?

    Analitska družba InfoTrends/CAP Ventures napoveduje, da se bo rast prodaje digitalnih fotoaparatov nadaljevala vsaj še dve leti. Tedaj naj bi dosegli vrhunec in zasičenost trga s ponudbo izdelkov, zaradi česar se bo rast umirila. Letos naj bi tako prodali kar 22,8 milijonov fotoaparatov, kar je 42% več od prodaje v 2003. Zanimivo pa je, da InfoTrends napoveduje dvig cen fotoaparatov, zlati med dražjimi modeli (kot so SLR modeli s ceno okoli 1.000 dolarjev), saj povpraševanje presega ponudbo.

    Objavljeno: 1.8.2004
  • eFuse -- varovalka za čipe

    IBM je predstavil novo tehnologijo eFuse, ki bo omogočala bolj avtonomno delovanje procesorjev ter samodejno popravljanje napak. Tehnologija predvideva vgradnjo miniaturnih varovalk v samo jedro procesorja, te pa lahko aktiviramo s pomočjo programske opreme ali pa mikroukazov v samem procesorju. Bodoči čipi naj bi s tem omogočali boljše prilagajanje delovanja glede na obremenitev, manjšo porabo energije, na enak način pa bo mogoče tudi izklapljati pokvarjene dele čipov ter celo izvajati drobne popravke, kar doslej ni bilo mogoče. eFuse bodo v bodoče uporabili v procesorjih Power.

    Objavljeno: 1.8.2004
  • Novi prenosniki Dell in HP

    Dell in HP se borita za vodilno mesto na področju prenosnikov, zato pospešeno predstavljata nove modele. Dell je tako predstavil najmanjši prenosnik v družini Inspiron doslej, model 700m, ki tehta le 1,8 kg. S ceno v ZDA, ki se prične pri 1.500 dolarjih kupec dobi prenosnik s procesorjem Pentium M 725, 256 MB RAM, 30 GB disk, 12,1-palčni zaslon, kombinirano enoto DVD/CD-RW in brezžični vmesnik 802.11b.

    Objavljeno: 1.8.2004
  • Fujitsu Siemens Computers predstavil nove strežnike z Intelom

    Strežniki z oznakami Primergy TX150 S2 in RX100 S2 so prirejeni za rabo v izpostavah podjetij in v podatkovnih središčih. TX150 so pokončni stolpi, RX100 pa strežniki za vgradnjo v omare.

    Objavljeno: 31.7.2004
  • Cisco okrepil varnost WLAN

    Družba Cisco bo predstavila izdelke za WLAN, ki bodo imeli vgrajeno podporo za AES in druge varnostne funkcije.

    Objavljeno: 31.7.2004
  • Canon v prvem polletju z 1,2 mrd dobička

    Družba Canon je v prvem poslovnem polletju prodala za 12,583 milijarde evrov izdelkov, kar je za 7,3 odstotke več, kot lani, dobiček je znašal 1,227 milijarde oziroma 25,8 odstotka več.

    Objavljeno: 31.7.2004
  • Novi virus gradi na "uspehu" MyDooma

    Microsoft je najnovejša tarča virusa, ki je nedavno napadel spletne iskalnike Google, Lycos, Altavista in Yahoo. Novi virus se imenuje Zindos, zlorabi pa računalnike, ki so okuženi z virusom MyDoom.O.

    Objavljeno: 30.7.2004
  • Microsoft prikazal univerzalni iskalnik

    Družba Microsoft je nedavno prikazala napredek na področju razvoja iskalnikov - njihovo novo orodje bo omogočalo iskanje v spletu in tudi po vsebini na disku osebnega računalnika.

    Objavljeno: 30.7.2004
  • Intelu primanjkuje 3,6 GHz čipov

    Intelovih trenutno najbolj pomembnih procesorjev Pentium 4 560 s 3,6 GHz na trgu primanjkuje. Ponudili so jih junija, hkrati z nabori čipov 915 Express in 925 Express.

    Objavljeno: 30.7.2004
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji