• Prvi popravki in izboljšave za Office 2003

    Microsoft je ponudil prvi servisni paket za Microsoft Office 2003. Servisni paket je uporabnikom Microsoft Office 2003 že na voljo v spletu, lokalizirana različica v slovenščini pa bo predvidoma na voljo v drugi polovici avgusta.

    Objavljeno: 30.7.2004
  • Novi PHP 5.0

    Skupina PHP Group, ki nadzira razvoj enega najbolj priljubljenih odprtokodnih skriptnih jezikov, je uradno objavila PHP 5.0. Jedro novega PHPja je Zend Engine II, ki ima vgrajen povsem nov predmetni model.

    Objavljeno: 29.7.2004
  • Nove brezžične dostopne točke

    Izdelovalci brezžičnih vmesnikov WLAN se opremljajo za uporabo novih čipov, ki naj bi povečali doseg in zmanjšali stroške izdelave omrežnih dostopnih točk. Družba Engim je namreč predstavila zelo zmogljiv nabor čipov za WLAN, ki ga bo v naslednje pol leta začelo vgrajevati kar nekaj pomembnih izdelovalcev.

    Objavljeno: 29.7.2004
  • SAP zadovoljen s poslovanjem

    SAP, izdelovalec programske opreme za največja podjetja, je v minulem četrtletju posloval z dobičkom - imeli so ga za 305 milijonov dolarjev, za 14 odstotkov več, kot leto prej. Prodali so za 2,2 milijardi dolarjev opreme, od tega za 609 milijonov programskih licenc.

    Objavljeno: 29.7.2004
  • Kopica novih digitalnih fotaparatov

    Poleti je eden najbolje prodajanih računalniških

    Objavljeno: 28.7.2004
  • HPjevi zapisovalniki DVD brez težav z dvema slojema

    HPjevi zapisovalniki dvoslojnih DVDjev naj bi omogočali boljšo kakovost predvajanja na predvajalnikih, trdi izdelovalec.

    Objavljeno: 28.7.2004
  • Nova francoska odprtokodna licenca

    Programska pogodba CeCILL, združljiva z GNU GPL, naj bi bila primernejša za francosko zakonodajo. Raziskovalci francoskih vladno podprtih organizacij upajo, da bodo z novo licenco pospešili razvoj odprtokodnih programov.

    Objavljeno: 28.7.2004
  • G.O.L.D. POS za maloprodajno poslovanje

    Družba Aldata Solution je predstavila G.O.L.D. POS, sistem za podporo prodajnim točkam v maloprodajnih trgovskih podjetjih.

    Objavljeno: 28.7.2004
  • Sunovi Opteroni naprodaj

    Družba Sun je ponudila prve sisteme z vgrajenimi procesorji Opteron. Štiriprocesorski Sun Fire V40z in delovni postaji W1100z ter W2100z imajo vgrajene najnovejše AMDjeve procesorje Opteron, v ponudbi pa delajo družbo Sunovemu strežniku Fire V20z. S štirimi sistemi Opteron v ponudbi je tako Sun tudi uradno postal največji zagovornik AMDjevih 64-bitnik procesorjev z arhitekturo x86. Podobne sisteme sicer že nekaj časa ponuja tudi HP. Najcenejši V40z stane 8500 dolarjev, W1100z ter W2100z pa 2000 in 4700 dolarjev. Sun za sisteme priporoča OS Solaris x86, podpirajo pa tudi Linux in Windows.

    Objavljeno: 27.7.2004
  • Adaptec kupuje Snap

    Družba Adaptec kupuje družbo Snap Appliance za 100 milijonov dolarjev - tako naj bi pridobili večji delež na trgu zunanjih pomnilniških naprav.

    Objavljeno: 27.7.2004
  • IBMova orodja Eclipse za namizne aplikacije

    IBM bo ponudil vrsto programerskih orodij za pripravo prilagojenih dodatkov za namizne aplikacije Lotus Workplace.

    Objavljeno: 27.7.2004
  • Novi ročni računalniki iPaq

    Hewlett-Packard je predstavil štiri nove modele priljubljenih ročnih računalnikov iPaq. Z novimi modeli naj bi še povečali tržni delež, predvsem na račun izdelkov družbe PalmOne, ki so jo že prehiteli v Evropi. Prva novost je iPaq rz1700, ki se postavlja na začetek cenovne lestvice. Opremljen je s procesorjem Samsung 2410 s taktom 203 MHz, 32 MB ROM in 32 MB RAM, barvnim zaslonom, izmenljivim akumulatorjem in režo za kartice SD/MMC. Kot vsi ostali novinci ima vgrajen sistem MS Windows Mobile 2003 Second Edition. Sledi model iPaq rx3715, opremljen s procesorjem Samsung 2440 pri taktu 400 MHz, pomnilnik RAM je velik 64 MB, ROM pa 128 MB. Vgrajena sta tako vmesnika Wi-Fi (802.11b), kot bluetooth, posebnost pa je brez dvoma vgrajen digitalni fotoaparat z 1,2 milijona pik. Kljub temu celota tehta le 158 gramov.

    Objavljeno: 26.7.2004
  • Intel razkriva bodoče Itaniume

    Intel je spregovoril o nekaterih podrobnostih novih procesorjev Itanium, ki bodo prišli v prodajo naslednje leto. Procesorji, ki nastajajo pod delovnim imenom Montecito bodo vsebovali tehnologijo SpeedStep, ki jo že poznamo v mobilnih različicah Intelovih procesorjev za prenosnike. Intaniumi bodo tako zmanjšali delovni takt in na ta način privarčevali do 20% energije v obdobjih z zmanjšano procesorsko aktivnostjo.

    Objavljeno: 26.7.2004
  • HPjev vsestranski telefon in novi ročni računalniki

    Družba Hewlett-Packard je predstavila svoj prvi ročni računalnik iPaq (h6315), ki je tudi mobilni telefon. Razvili so ga skupaj z nemškim T-Mobile.

    Objavljeno: 26.7.2004
  • Microsoft bi prodal spletno revijo Slate

    Družba Microsoft želi prodati svoj spletni medij z imenom Slate - tako trdijo viri blizu vodstvu projekta. Osem let star spletni medij ima mesečno približno pet milijonov bravcev, še naprej pa naj bi ostal vsebinsko povezan v skupino MSN Internet, ki pripravlja tudi spletišče MSNBC.com. Spletna stran je bila ustanovljena leta 1996 kot medij za vpogled in analizo novic, političnega in kulturnega dogajanja.

    Objavljeno: 26.7.2004
  • ICANN pripravljen za IPv6

    Organizacija ICANN, ki bdi nad internetnimi domenskimi imeni in naslovi, je objavila začetek podeljevanja naslovov za protokol IPv6. ICANN je že začel dodajati v hrbtenični DNS sisteme, ki temeljijo na naslovnem prostoru IPv6. To je pomemben korak za uveljavitev novega protokola, ki dosedanjo 32-bitno naslavljanje nadomešča s 128-bitnim. Z vpeljavo IPv6 v hrbtenični DNS je tako mogoče ustvariti preslikave med današnjim IPv4 in IPv6, zato pričakujejo, da bo podpora za nov protokol in storitve zdaj hitreje zaživela. Prve IPv6 naslove pričakujejo v domenah Japonske (.jp), Južne Koreje (.kr) in Francije (.fr). Prehod na širši naslovni prostor je po mnenju mnogih nujen korak, zlasti v luči združevanja računalniških sistemov in mobilnih telefonov, ki bodo potrebovali velik kod naslovnega prostora za storitve naslednje generacije. Kljub temu analitiki pričakujejo, da masovne uporabe IPv6 ni mogoče pričakovati pred leti 2008 do 2010.

    Objavljeno: 26.7.2004
  • Dobra prodaja mobilnih naprav v Evropi

    Nedavne raziskave družb IDC in Canalys kažejo na to, da prodaja ročnih računalnikov in pametnih telefonov v Evropi še naprej raste, medtem ko v ZDA pada. V Evropi so tako v drugem četrtletju prodali za skoraj 20% več enot kot v enakem obdobju 2003, skupno pa že skoraj 1,78 milijona primerkov. Zanimivo je predvsem dejstvo, da povpraševanje narašča med poslovnimi uporabniki, kar dokazuje HP-jevo prehitevanje Palma, s čimer so se uvrstili takoj za Nokio. Povpraševanje se je precej povečalo po specializiranih napravah, kot so ročni računalniki z vgrajenimi sprejemniki GPS. Eden takih je Medion, ki je s svojimi računalniki PocketPC uspel zasesti peto mesto v Evropi, rast prodaje pa je nadpovprečna (67%).

    Objavljeno: 25.7.2004
  • Microsoft še naprej uspešno

    Microsoft je objavil poslovne rezultate za svoje zadnje poslovno četrtletje, v katerem so ustvarili promet v višini 9,29 milijarde dolarjev. S tem so izboljšali rezultate iz enakega četrtletja 2003 za dobrih 15%, dobiček pa je znašal 2,69 milijarde dolarjev. S tem so izkazali precej boljše rezultate od drugih proizvajalcev programske opreme, ki v zadnjem času prikazujejo predvsem skoraj nično rast ali izgubo. Microsoft še vedno največ prometa ustvari z operacijskim sistemom Windows (2,06 milijarde dolarjev) in pisarniškim paketom Office (1,96 milijarde dolarjev).

    Objavljeno: 25.7.2004
  • Sony DSC-P150 -- 7 milijonov pik

    Sony je predstavil prvi žepni digitalni fotoaparat, ki se lahko pohvali z ločljivostjo 7 milijonov pik. DSC-P150 je neposredni naslednik modela DSC-P100, s katerim deli enako optiko (3x) ter približno enake skromne dimenzije. Vgrajen je 1,8-plačni zaslon LCD, slike v ločljivosti 3072 x 2304 pik pa shranjuje na kartice Memory Stick Pro. V ZDA bo na prodaj septembra za okoli 500 dolarjev.

    Objavljeno: 24.7.2004
  • DivX 5.2

    Družba DivX Networks je izdala novo različico kodeka DivX, ki prinaša boljšo kakovost slike in podporo za tuje jezike. Programa DivX in DivX Pro 5.2 imata tudi nova diagnostična orodja in možnost preverjanja prisotnosti novejše različice kodeka. DivX sicer postaja vse bolj priljubljen kodek v izdelkih zabavne elektronike, kot so predvajalniki DVD, nedavno pa so podpisali prvo pogodbo za interaktivni servis video na zahtevo, ki ga bo ponudil italijanski Wind.

    Objavljeno: 24.7.2004
  • Avtorji MP3 ponujajo resnično prostorski zvok

    Karlheinz Brandenburg, direktor inštituta Fraunhofer in soavtor zapisa MP3, je skupaj s sodelavci javno predstavil projekt Iosono, ki obljublja revolucijo v prostorskem zvoku. Novi sistem omogoča bistveno bolj realistično predstavitev zvoka v prostoru kot vsi dosedanji algoritmi in to ne glede na lokacijo poslušalca. Iosono uporablja koncept zvočnih interferenc, ki podobno kot valovi na vodi ustvarjajo posamezne točke, kjer se valovi križajo. Z natančnim moduliranjem teh točk lahko avtorji ustvarijo učinek, ki določi domala natančno lokacijo zvoka v prostoru, kot da bi bil vir na tistem mestu.

    Objavljeno: 24.7.2004
  • Izboljšana googlova orodna vrstica

    Pri Googlu so orodni vrstici Google tolbar potihoma dodali nekaj novih funkciji - odslej vam nikoli več ne bo treba vpisati polnega spletnega naslova URL.

    Objavljeno: 23.7.2004
  • Microsoftov novi Windows Update šele leta 2005

    Pri Microsoftu o prestavili tudi rok za uvedbo novega spletnega mesta Windows Update Services (WUS) - na prvo polovico leta 2005, čeprav so sprva obljubili >>jesen 2004<<. Trdijo, da so od preizkuševalcev v pomladnem obdobju dobili toliko uporabnih nasvetov, da bodo porabili ogromno delovnih ur za posodobitev.

    Objavljeno: 23.7.2004
  • TrendNET ponudil nove varnostne naprave NetworksDefender

    Networks Defender je TrendNETov lasten celovit sistem za varovanje omrežij pred poglavitnimi nevarnostmi sodobnih internetnih povezav.

    Objavljeno: 23.7.2004
  • HPjev Linux PC 4-v-enem

    HP je začel ponujati delovne postaje, na katere lahko priključimo štiri monitorje, tipkovnice in miške za štiri hkratne uporabnike - opremljene so z Linuxom Mandrake.

    Objavljeno: 22.7.2004
  • Apple uspešno prodajal prenosnike

    Apple je zadnje poslovno četrtletje zaključil z dobičkom zahvaljujoč prodaji prenosnih računalnikov - pri 2,014 milijardah dolarjev so imeli 61 milijonov dobička.

    Objavljeno: 22.7.2004
  • Microsoftova spletna veleblagovnica

    Windows Marketplace se imenuje novo spletno nakupovalno središče, ki bo na voljo kar v OS Windows in brskalniku Internet Explerorer.

    Objavljeno: 22.7.2004
  • Prvi virus za PocketPC

    Tudi v svetu ročnih računalnikov z Microsoftovim OS PocketPC se je pojavil prvi virus - imenuje se Duts, napisali so ga hekerji skupine 29A, ki so že pokazali tudi virus Cabir za mobilne telefone z OS Symbian.

    Objavljeno: 21.7.2004
  • Intelov Centrino 2 šele leta 2005

    Intelov nabor čipov z imenom Centrino 2 -Alviso) bo na voljo šele v prvem četrtletju 2005, trdjo viri blizu podjetja - tako navaja agencija Reuters. Nabor naj bi sicer predstavili že jeseni.

    Objavljeno: 21.7.2004
  • Konica Minolta DiMAGE Z3

    Konica Minolta je predstavila nov digitalni fotoaparat DiMAGE Z3, ki ima vgrajeno tipalo s štirimi milijoni pik in stabilizatorjem ter objektiv z 12-kratnim zumom.

    Objavljeno: 21.7.2004
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji