• Macromediine novosti za spletne vsebine

    Macromedia bo ponudila zbirko programov Web Publishing System, ki vključuje Studio MX 2004 (predvsem Flash in Dreamweaver) ter nova programa Contribute in FlashPaper.

    Objavljeno: 20.7.2004
  • Novi Applovi iPodi

    Pri Applu so ponudili že četrti rod predvajalnikov iPod - sedaj so še tanjši, imajo vgrajeno navigacijsko kolesce ter bistveno bolje uporabljajo električno energijo.

    Objavljeno: 20.7.2004
  • Hitrejši AMDjevi mobilni athloni 64

    AMD je predstavil dva nova procesorja. Mobile Athlon 64 3400+ je njihov najzmogljivejši procesor za prenosnike, Athlon XP-M 2200+ pa je med najcenejšimi na trgu. Procesorja staneta 432 oziroma 97 dolarjev.

    Objavljeno: 20.7.2004
  • Mobitelovi poslovni rezultati za 2003

    Družba Mobitel ima še vedno 73-odstotni tržni delež, v letu 2003 so pridobili 64.000 novih uporabnikov, za 12 odstotkov so na 71,9 milijarde tolarjev povečali prihodke, za tretjino, na 4 milijarde tolarjev, pa čisti dobiček. V prvem polletju 2004 so imeli za 40 milijard tolarjev prihodkov in 3,1 milijarde tolarjev dobička, pridružilo se je 41 tisoč novih uporabnikov. V prvem polletju je bilo prenesenih 691.000 MMSov, uporaba GPRSa med gostovanjem se je povečala za 700 odstotkov.

    Objavljeno: 20.7.2004
  • ISA Server 2004 v prodaji

    Microsoft je po nekoliko daljšem razvojnem ciklu od načrtovanega končno objavil začetek prodaje strežnika za varnost in posredniške funkcije ISA Server 2004. Tako kot doslej ima strežnik vgrajen funkcije kot so internetni prehod, požarni zid in orodje za varen dostop do lokalnih omrežij, v primerjavi s prvo različico pa ima precej enostavnejša orodja za upravljanje in poročanje. ISA Server 2004 omogoča filtriranje na aplikacijskem nivoju, več povezav sočasno in še številne druge novosti.

    Objavljeno: 19.7.2004
  • Groove Virtual Office 3.0

    Podjetje Groove Networks je predstavilo novo različico orodja za skupinsko delo in navidezno sestankovanje, ki prinaša oblico pomembnih novosti. Da bi poudarili velike spremembe, so dosedanji izdelek Groove Workspace preimenovali, tako da zdaj nosi ime Groove Virtual Office 3.0. Med novostmi so novo orodje za sinhronizacijo datotek in celih imenikov med različnimi računalniki in uporabniki, nov urejevalnik obrazcev, ki omogoča hiter vnos podatkov v skupne baze podatkov, ter nov sistem sporočanja aktivnosti in opozoril v skupinskem namizju.

    Objavljeno: 19.7.2004
  • AMD uspešen pri prodaji

    AMD je v drugem četrtletju zabeležil dobiček v višini 32,2 milijona dolarjev, kar je znatno bolje od enakega obdobja lani, ko so zabeležili 140 milijonov dolarjev izgube. Zelo spodbudne so tudi ostale številke, saj so v četrtletju prodali za 1,26 milijarde dolarjev izdelkov, 96% bolje od leta 2003. Rezultati odražajo dobro prodajo procesorjev, še bolje pa so se odrezali pri prodaji pomnilnikov Flash, ki predstavljajo več kot polovico vseh prihodkov.

    Objavljeno: 19.7.2004
  • DoCoMo združuje 3G in Wi-Fi

    Japonski operater DoCoMo je predstavil prvi mobilni telefon, ki združuje funkcije tretje generacije in brezžično IP telefonijo. Izdelek N900iL, ki sloni na izdelku NEC N900i namreč vsebuje tako telefon skladen s standardi 3G, kot tudi vmesnik Wi-Fi, s katerim se lahko priključi na priklopne točke in vzpostavi telefonske klice prek VoIP. Celta tehta 120 gramov, stane pa med 360 in 460 dolarji, za zdaj pa je na voljo le na Japonskem.

    Objavljeno: 19.7.2004
  • Preiskava Microsofta tudi na Japonskem

    Po ZDA in Evropi se je Microsoft znašel pod povečevalnim steklom protimonopolne preiskave tudi na Japonskem. Japonska komisija JFTC raziskuje določbe pogodb med ameriškim velikanom in proizvajalci osebnih računalnikov, kjer si je ta z nekaterimi členi omejili odgovornost, če bi kršil patentne pravice svojih partnerjev. To pa je v nasprotju z Japonsko zakonodajo, zato JFTC zahteva umik spornih določb. Microsoft se z ugotovitvami ne strinja, zato bo po vsej verjetnosti prišlo do novega sodnega procesa. JFTC sicer ne zahteva denarnih odškodnin.

    Objavljeno: 18.7.2004
  • Nokia navzdol, Sony Ericsson navzgor

    Po tem, ko so pri finski družbi Nokia vnovič sporočili, da bodo njihovi poslovni rezultati slabši od pričakovanj, je vrednost delnic podjetja padla kar za 17%. Nokia se sooča z vse močnejšimi tekmeci, ki so načeli tako tržni delež, kot tudi marže, ki jih proizvajalec dosega na trgu. Da bi ohranili tržni delež, ki se giblje trenutno nekje pod 30% so pri Nokii morali močno znižati cene, s čimer so marže padle v letu dni z 27% na samo 19,1%. Nokia bo tako v tretjem četrtletju prodala "le" med 8,16 in 8,41 milijardami dolarjev izdelkov, kar je slabše od lanskih rezultatov v višini 8,53 milijarde dolarjev.

    Objavljeno: 18.7.2004
  • Hitrejši zapisovalniki, pomanjkanje nosilcev

    Vse več proizvajalcev predstavlja zapisovalnike DVD, ki na nosilce zmorejo zapisovati s hitrostjo 16x, težava pa je z dosegljivostjo ustreznih nosilcev. Nove modele zmožne zapisovanja DVD+R s hitrostjo 16x so prestavili pri družbah Aopen (DUW1608/AAR) in Pioneer (DVR-A08XL), le slednji pa enako hitrost zagotavlja tudi na nosilcih DVD-R. Oba zapisovalnika podpirata tudi zapisovanje na nosilce DVD+R9 (Dual Layer), toda tudi v teh primerih so nosili težko dosegljivi in dragi. Analitiki menijo, da se bodo razmere izboljšale šele proti koncu leta.

    Objavljeno: 18.7.2004
  • Sodelovanja Microsofta in Fiata

    Microsoft in italijanski proizvajalec avtomobilov Fiat bosta sodelovala pri razvoju novih tehnologij za učinkovitejšo uporabo digitalnih naprav v vozilih. Po dogovoru naj bi skupaj razvila niz spletnih storitev, ki bodo omogočale v povezavi z različnimi napravami dostop do uporabnih informacij, ko je na primer telefonski imenik v mobilnih telefonih. V okviru projekta naj bi razvili tudi nov sistem za aktivacijo računalniških funkcij s pomočjo glasu. Bodoči Fiati naj bi poleg tega imel vgrajen vmesnik USB, na katerega bo mogoče priključiti digitalne predvajalnike glasbe in predvajati glasbo na vgrajenm avtoradiju.

    Objavljeno: 17.7.2004
  • Dobra prodaja računalnikov v drugem četrtletju

    Sodeč po poročilih družb Gartner in IDC so proizvajalci prodali v drugem četrtletju 13,3% več osebnih računalnikov kot v enakem obdobju lani. Prodaja je bila še posebej dobra Evropi (rast čez 20%), ZDA pa zaostajajo za povprečjem (11,4% rast). Na svetovnem nivoju je Dell ostal ponudnik številka ena, prednost pred drugouvrščenim Hewlett-Packardom pa so še povečali. Največjo rast prodaje (čez 30%) so zabeležili pri Acerju, ki je postal peti največji svetovni ponudnik računalnikov, zadovoljni pa so tudi pri Fujitsu-Siemensu, ki je četrti.

    Objavljeno: 17.7.2004
  • Samsungov hibrid med telefonom in fotoaparatom

    Samsung je predstavil novo mobilno napravo, ki je prej digitalni fotoaparat z mobilnim telefonom kot pa obratno. Model SPH-2300 se lahko pohvali s tipalom CCD, ki premore tri milijone pik, vgrajena pa je tudi bliskavica in objektiv s trikratnim optičnim zumom, sposojenim pri Pentaxu (Optio S). Tudi na videz izdelek bolj spominja na digitalni fotoaparat, vendar ima ta pri tem vgrajen zaslon in številčnico, slušalke in mikrofon, tako da ga uporabljamo tudi kot mobilni telefon. Slike shranjuje na karticah SD, za zdaj pa bo na voljo le v Južni Koreji, saj podpira le omrežje CDMA.

    Objavljeno: 17.7.2004
  • IBM bolje od pričakovanj

    Vrednost delnic družbe IBM je zrasla za 18%, po tem ko so za drugo četrtletje 2004 objavili poslovne rezultate boljše od pričakovanj. IBM je v treh mesecih ustvaril 23,2 milijarde dolarjev, kar je 4% bolje od lani in 7% bolje kot v prvem četrtletju. Rast je zasluga predvsem dobrih rezultatov prodaje strojne opreme in storitev. Zelo zadovoljni so s prodajo največjih mainframe računalnikov, oddelek za osebne računalnike pa že drugo četrtletje zapored deluje pozitivno. Podaja pa nekoliko šepa na področju programske opreme in strežnikov srednjega in nizkega razreda, kjer so ustvarili nično rast.

    Objavljeno: 16.7.2004
  • Menjava v vrhu družbe Dell

    Dvajset let po ustanovitvi družbe je Michael Dell prepustil taktirko in vodenje družbe svojemu zvestemu sodelavcu Kevinu Rollinsu. Zamenjava v vrhu družbe je bila napovedovana že nekaj časa, zato jo tudi analitiki vidijo kot nadaljevanje dosedanje strategije, kjer je Rollins že nekaj časa imel vlogo operativnega vodje. Michael Dell kljub temu ostaja aktiven v podjetju, saj bo po odpovedi mesta direktorja ostal še naprej predsednik podjetja, v bodoče pa se bo bolj osredotočil na gradnjo dolgoročne strategije.

    Objavljeno: 16.7.2004
  • Sony Ericsson z novimi mobilnimi telefoni

    Podjetje, ki je v skupni lasti družb Sony in Ericsson z novimi modeli napoveduje nov val mobilnih telefonov z vsem bolj bogatim naborom funkcij. Z novimi modeli naj bi pri Sony Ericssonu še spodbudili prodajo, ki je v zadnjih mesecih za družbo zelo spodbudna. Družba je letu dni povečala prodajo za 55% in dosegla nivo 1,98 milijarde dolarjev, prvič pa so zabeležili tudi dobiček v višini 110 milijonov dolarjev (lani skoraj enako visoka izguba).

    Objavljeno: 16.7.2004
  • Intel v primerjavi z lani povečal prodajo

    Družba intel je v minulem četrtletju prodala za 8,05 milijarde dolarjev opreme, kar je 18 odstotkov več, kot v primerljivem četrtletju pred letom.

    Objavljeno: 15.7.2004
  • Toshibin TV prenosnik

    Japonska Toshiba naj bi kmalu predstavila prenosnik Qosmio, ki omogoča gledanje televizijskega programa tudi, če operacijski sistem ni pognan. Tak prenosnik naj bi bil glasnik novega rodu večpredstavnih prenosnikov.

    Objavljeno: 15.7.2004
  • Symantec kupil protismetno podjetje

    Symantec krepi svoj portfelj izdelkov za varovanje in čiščenje elektronske pošte in datotek v omrežjih - za 28 milijonov so nedavno kupili družbo TurnTide, ki izdeluje protismetne usmerjevalnike.

    Objavljeno: 14.7.2004
  • Novo upanje za Mozillo

    Analitiki družbe WebSideStory trdijo, da je Microsoftov brskalnik Internet Explorer prvič po dogajanju v 90-ih letih, ko je Netscape izgubil bitko z gigantom, izgubil nekaj uporabnikov - njihov tržni delež naj bi z 95,7 odstotkov v zadnjem mesecu zdrsnil za 1 odstotno točko, na 94,73. To je sicer zelo malo, a razvijalcem odprte kode vliva novo upanje, saj gre za skoraj tretjinsko povečanje števila uporabnikov. V praksi to pomeni, da je k Mozilli prebegnil eden od 100 uporabnikov Internet Explorerja.

    Objavljeno: 14.7.2004
  • Štiri nevarne luknje v Internet Explorerju

    Družba Secunia svari, da so se v Microsoftovem brskalniku Internet Explorer pojavile štiri nove varnostne luknje in da naj bi gigant že kmalu ponudil devet novih popravkov.

    Objavljeno: 14.7.2004
  • Poleg PDA sedaj tudi TDA

    Francosko podjetje Jackito je začelo prodajati istoimenski ročni računalnik, ki pa ne sodi v kategorijo PDA, temveč TDA - Tactile Digital Assistant.

    Objavljeno: 13.7.2004
  • IBMovi novi strežniki za Unix

    IBM bo te dni začel prodajati nove strežnike za Unix, s katerimi bodo tekmovali neposredno z izdelovalcema HP in Sun. Strežniki nižjega in srednjega razreda bodo imeli vgrajene procesorje Power5, dvoprocesorski bo označen kot eServer p5 520, štiriprocesorski p5 550 in 16 procesorski p5 570. Sistemi bodo na voljo 31. avgusta. Konec leta bo IBM predstavil še 64-procesorski model, morda leta 2005 celo 128-procesorskega, ko bodo na voljo manjši in hitrejši procesorji Power5+.

    Objavljeno: 13.7.2004
  • Microsoft prestavil izid Windows XP Service Pack 2

    Microsoft je brez pojasnila ponovno prestavil datum objave zbirke popravkov in posodobitev za Windows XP Service Pack 2. Predvidoma bo zbirka na voljo avgusta letos, vključevala pa naj bi, poleg popravkov za OS in nekaterih novih funkcionalnosti, tudi bistveno zmogljivejši požarni zid.

    Objavljeno: 13.7.2004
  • BSA v Sloveniji neposredno iz EU

    Slovenska podružnica BSA GIZ (gospodarsko interesno združenje slovenskih prodajalcev programske opreme večjih tujih izdelovalcev) bo kmalu prenehala obstajati, zveza BSA (Business Software Alliance) pa bo delo na področju legalizacije in boja proti piratstvu na področju programske opreme v Sloveniji izvajala kar iz svojih Evropskih institucij.

    Objavljeno: 13.7.2004
  • IBM načrtuje

    Pri IBMu so se odločili za prenovitev integracijske programske opreme - tiste, ki povezuje podatkovne poti med poslovnimi programi. Že lani so napovedali, da pripravljajo rešitve ESB (Enterprise Service Bus), tehnologijo pa imenujejo Jetstream.

    Objavljeno: 12.7.2004
  • Tretjina programov piratska

    Nekaj več kot tretjina vseh programov, ki so jih uporabniki namestili v minulem letu, naj ne bi bila kupljena legalno, izdelovalci pa naj bi zaradi tega utrpeli izpad dohodka v višini 29 milijard dolarjev. Tako trdi organizacija izdelovalcev poslovne programske opreme BSA (Business Software Alliance). Študijo je sicer izdelala družba IDC, vključili pa so vse pomembnejše segmente - operacijske sisteme, programsko opremo za domače uporabnike in opremo za lokalne trge.

    Objavljeno: 12.7.2004
  • Gericomov LCD TV

    Gericom je tudi pri nas predstavil LCD televizor z diagonalo 20,1 palca z razmerjem stranic 4 : 3, zvočniki, sprejemnikom TV in daljinskim upravljalnikom, imenuje se Bellagio TV 51. Kontrastno razmerje je 450 : 1, hitrost ugašanja pik pa 16 ms, kotna vidljivost pa je 160 stopinj. Vgrajen ima bogat nabor priključkov. Pri nas stane slabih 200 tisoč tolarjev.

    Objavljeno: 12.7.2004
  • Nove Microsoftove miške

    Microsoft je predstavil vrsto novih mišk - dve brezžični in eno žično -, ki jih odlikuje predvsem nova oblika.

    Objavljeno: 11.7.2004
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji