• Nova mobilna delovna postaja Dell

    Dell še naprej poleg navadnih prenosnikov ponuja tudi mobilno delovno postajo, ki nosi oznako Precision M60. Gre za zmogljiv prenosnik, ki se lahko pohvali s 15,4-palčnim zaslonom v razmerju 16:10 in z ločljivostjo 1920 x 1200 pik, pogajajo pa ga najzmogljivejšo procesorji Pentium M z delovnim taktom do 1,7 GHz. Pomnilnik je lahko velik do 2 GB, v prenosiku pa sta lahko vgrajena tudi do dva diska velikosti 80 GB s hitrostjo vrtenja 7.200 vrtljajev na minuto, kar bo brez dvoma ključnega pomena pri hitrosti izvajanja zahtevnejših programov.

    Objavljeno: 2.7.2003
  • Hewlett Packard z novimi strežniki

    Hewlett Packard je predstavil povsem novo družino strežnikov, ki so zasnovani na 64-bitnih procesorjih Itanium 2 6M. Za razliko od tekmecev, ki so nove modele z Itaniumi uvrstili v obstoječe skupine strežniških izdelkov, so pri HP-ju v ta namen ustvarili novo tržno skupino s skupnim imenom Integrity. V njej se nahajajo različni strežniški sistemi, ki segajo od eno- in dvo-procesorskih modelov, do najzmogljivejšega strežnika HP Integrity Superdome, ki premore kar 64 procesorjev Itanium 2 6M.

    Objavljeno: 1.7.2003
  • Novi Canonovi tiskalniki za domačo rabo

    Canon je na trg poslal dva nova brizgalna tiskalnika, Bubble Jet i250 in Bubble Jet i350, oblikovana za domače uporabnike, ki pričakujejo visoko kakovost izpisa za dostopno ceno. Canonova nova tiskalnika sta naslednika tiskalnikov Canon Bubble Jet S200x oziroma i320 in ponujata ločljivost 4800 x 1200 pik na palec, i350 pa nudi tudi tiskanje fotografij brez robov. Modela imata že znano obliko tiskalnika Bubble Jet i320, zato sta dovolj majhna, da ju lahko pospravimo

    Objavljeno: 1.7.2003
  • AMD z zmogljivejšimi Opteroni

    Najbrž ni slučaj, da je sočasno s predstavitvijo Intelovih procesorjev Itanium 2 6M tudi AMD razširil ponudbo svojih 64-bitnih Opteronov. Odslej je najzmogljivejši AMD-jev procesor moč kupiti tudi v različici Opteron 800, ki podpira strežniške sisteme z osem procesorji. Ti zdaj nosijo oznake Opteron 840, 842 in 844. Sočasno so objavili tudi najšibkejšo različico Opteron 100, ki podpira enoprocesorske strežnike in delovne postaje. Tudi tu srečamo modele Opteron 140, 142 in 144. Medtem, ko so Opteroni 800 že v prodaji, pa bo Opteron 100 prišel v sisteme šele v začetku jeseni. Cene se gibljejo od 230 dolarjev za najmanjši Opteron 140 do 2.150 dolarjev za Opteron844. Pri AMDju trdijo, da lahko kupci pričakujejo štiriprocesorske strežnike s cenami tudi pod 10.000 dolarjev, kar precej manj kot pri konkurenčnih Intelovih sistemih.

    Objavljeno: 1.7.2003
  • Microsoft Windows 2000 SP4 in gonilnik iSCSI

    Microsoft je predstavil četrti komplet popravkov za operacijski sistem Windows 2000, objavil pa je tudi končno različico dolgo pričakovanih gonilnikov iSCSI za dostop do omrežnih pomnilniških sistemov. Windows 2000 Service Pack 4 vsebuje čez 650 popravkov, vendar ne dodaja novih funkcionalnosti, kot so to prinesli prejšnji kompleti popravkov. Pri Microsoftu trdijo, da so na ta način lahko še bolj temeljito preizkusili popravke, ki se dotikajo vseh segmentov, zlasti pa varnosti. Windows 2000 SP4 prinaša tudi popravke za Internet Explorer 5.01 (SP4) in Outlook Express 5.5 (SP2).

    Objavljeno: 1.7.2003
  • Nova različica jave za osebne računalnike

    Podjetje Sun je predstavilo novo različico jave za osebne računalnike, ki je hitrejša, prijaznejša za uporabnika in manj zapletena za uporabo. Java 2 Standard Edition 1.4.2 prinaša nov uporabniški vmesnik, ki je v celoti skladen z okolji Windows XP in Gnome za Linux, novo krmilno ploščo in podporo za samodejno nameščanje popravkov. Poleg tega je nova različica jave hitrejša v številnih nalogah, zlasti pa pri dostopu do datotek na lokalnih diskih.

    Objavljeno: 1.7.2003
  • IBM in Dell prva s strežniki Itanium 2 6M

    Intel je predstavil novo različico svojega 64-bitnega procesorja Itanium 2, kot kaže pa je tokrat pravšnji čas zanj, saj so izdelke temelječe na njemu objavili tudi proizvajalci strežnikov. Intel je imel v zadnjih dveh letih kar nekaj težav z zagotovitvijo ustrezne zmogljivosti na novi 64-bitni arhitekturi Itanium, kar se je kazalo predvsem v temu, da je zelo malo proizvajalcev poseglo po tem procesorju, pa še ti izdelki so bili prava redkost.

    Objavljeno: 30.6.2003
  • Novell Nterprise Linux Services

    Novell je objavil podrobnosti o svojem načrtu za prenos omrežnih storitev iz paketa NetWare tudi na operacijski sistem Linux. Izdelek se bo imenoval Novell Nterprise Linux Services in bo omogočal napredno hranjenje datotek, nadzor omrežnega tiskanja, sporočilne, imeniške ter nadzorniške storitve. Novell bo na začetku s svojim paketom podprl distribucije Red Hat Enterprise Linux in SuSE Linux Enterprise Server. Med proizvajalci so Novellov paket že podprli Dell, HP in IBM, pričakujejo pa tudi podporo drugih ponudnikov ter podpornikov sistemov Linux.

    Objavljeno: 30.6.2003
  • Sonyev prenosnik z vgrajenim TV sprejemnikom

    Sony je predstavil prvi prenosni računalnik, ki ima poleg številnih zmogljivih lastnosti tudi vgrajen TV sprejemnik. Model Vaio PCG-GRT190G vsebuje sprejemnik Giga Pocket TV Tuner, poleg tega pa računalnik lahko igra tudi funkcijo digitalnega video rekorderja. Poleg tega ima prenosnik vgrajeno tudi video kartico, ki omogoča zajem analognih video signalov, tako da lahko nanj presnamemo posnetke iz kaset VHS in Hi 8.

    Objavljeno: 30.6.2003
  • Sharp s prvim tabličnim računalnikom

    Japonski Sharp, znan po tankih in lahkih prenosnikih Muramasa, je predstavil svoj prvi tablični prenosni računalnik. Model Mebius Muramasa PC-TN1-H1W je zasnovan na ultra varčnem procesorju Pentium M s taktom 1,1 GHz in kompletu Centrino, vsebuje pa tudi 256 MB RAM in 30 GB velik disk. Zaslon je 12,1-palčni in premore ločljivost 1024 x 768 pik. Ohišje je zelo elegantno in najtanjšem delu debelo le 1,3 cm, celota tehta pa manj kot 2 kg. Kljub temu zmore tablični računalnik delovati z enim polnjenjem akumulatorja več kot pet ur, kar je zelo dober rezultat. Zaslon lahko odpremo, pod njim pa se skriva tipkovnica, tako da lahko celoto uporabljamo tudi kot navaden prenosnik. Sharpov tablični računalnik bo sprva na prodaj le na Japonskem za ceno približno 2.200 dolarjev, proizvajalce pa se bo šele kasneje odločil, ali ga bodo ponudili tudi na drugih trgih.

    Objavljeno: 30.6.2003
  • Symantec z varnostnimi luknjami

    Varnostne luknje predstavljajo resno težavo v današnji programski opremi, še posebej pa zna biti težavno, če to najdejo pri proizvajalcu varnostnih rešitev. Prav to se je zgodilo družbi Symantec, kjer so raziskovalci našli dve varnostni luknji. Specifično je bil pod drobnogled vzet spletni izdelek Symantec Security Check, ki za svoje delovanje na odjemalca namesti kontrolnik ActiveX. Prek tega modula pa lahko hackerji poženejo poljubno kodo in s tem prevzamejo nadzor ali pa zrušijo računalnik. Syamntec je med tem že popravil program in na spletu objavil navodila, kako spremembo opraviti na odjemalcih.

    Objavljeno: 30.6.2003
  • Pričel se je jubilejni TechEd Europe

    Microsoft je letos že desetič organiziral konferenco TechEd Europe, namenjeno predvsem razvijalcem in ostalim profesionalcem v informacijski industriji. Letošnja konferenca bo potekala med tridesetim junijem in četrtim julijem v Barceloni. Največji poudarek na konferenci bo na tehnologiji .NET in razvojnim orodjem zanjo, seveda pa bo Microsoft konferenco izkoristil tudi za podrobnejšo predstavitev nekaterih svojih novih izdelkov, predvsem strežniškega operacijskega sistema Windows Server 2003.

    Objavljeno: 30.6.2003
  • AMD Athlon 64 do konca 2004 z oznako 4300+

    AMD bo po septembrski predstavitvi procesorjev Athlon 64 hitro nadaljeval z razvojem predvsem s ciljem zniževanja proizvodnih stroškov. Nedavno je HP pri napovedi svojih bodočih računalnikov posredno razkril, da bo prvi Athlon 64 na voljo z oznako 3100+, kar naj bi po zmogljivosti ustrezalo trenutnim Pentiumom 4 s taktom 3,2 GHz. Sočasno bodo najbrž predstavili tudi izvedbo z oznako 3400+, ki bo morda zopet skočila na hitrostni vrh procesorjev x86. AMD nato do konca leta načrtuje še različico 3700+, za drugo polovico 2004 pa je cilj doseči oznako 4300+.

    Objavljeno: 29.6.2003
  • Vnovič hitrejši Celeroni

    Intel je ponovno dvignil delovne takte pri svojih najmanjših procesorjih Celeron. Novi različici procesorja Intel Celeron zdaj delujeta s taktom 2,6 in 2,5 GHz, še naprej pa proizvajalec te izdelke namenja trgu cenovno ugodnih računalnikov za domačo rabo. Procesorji so zasnovani na 0,13-mikronski procesni tehnologiji, uporabljajo podnožje s 478 kontakti in delujejo na sistemskem vodilu s 400 MHz. Pri nabavi 1.000 enot je cena za procesor z 2,6 GHz 103 USD in za procesor z 2,5 GHz 89 USD.

    Objavljeno: 29.6.2003
  • Belkin tudi z izdelki 802.11g

    Podjetje Belkin je pričelo tržiti družino izdelkov za brezžična omrežja WLAN, ki delujejo s hitrostjo 54Mb/s na frekvenci 2.4 GHz. V družini izdelkov sta brezžična vmesnika tipa PCI in PC Card, priklopna točka in brezžični usmerjevalnik. Vsi so združljivi z 802.11b izdelki, odlikuje pa jih tudi ugodna cena, preprosta namestitev in doživljenjska garancija.

    Objavljeno: 29.6.2003
  • Novi rekorderji med diski

    Po krajšem zatišju se je kot kaže vnovič začela tekma za lovoriko, kdo zmore narediti disk z največjim prostorom. Konec junija je to postal Maxtor, ki je predstavil disk z vmesnikom ATA-133, ki zmore shraniti kar 300 GB podatkov. Disk se vrti s hitrostjo 5.400 vrtljajev na minuto, stane pa 400 dolarjev, pri čemer je v ceno vključena tudi kartica PCI z vmesnikom ATA-133.

    Objavljeno: 28.6.2003
  • Novo združenje za združljivo vsebino

    Proizvajalci računalniške opreme in zabavne elektronike so ustanovili novo združenje, ki ima za cilj ustvariti standard za preprosto izmenjavo digitalnih vsebin med različnimi tipi naprav. Združenje z imenom Digital Home Working Group (DHWG) vključuje proizvajalce, kot so Microsoft, Nokia, HP, IBM, Thompson, Fujistu, Gateway, Kenwood, NEC, Matsushita/Panasonic, Philips, Sharp, Samsung inST Microelectronics.

    Objavljeno: 28.6.2003
  • Proizvajalci strežnikov razvijajo alternativo za Infiniband

    Kljub temu, da vodilo Infiniband kljub dolgemu razvoju v resnici še ni povsem zaživelo v dejanskih izdelkih, proizvajalci strežnikov že razmišljajo o njegovi alternativi. Skupina, v kateri sodelujeta tudi HP in IBM namreč razvija cenejšo različico Infinibanda, ki bi omogočala povezovati med sabo manjše in cenejše računalniške sisteme v celoto, ki bi dala zahtevam primerno procesno zmogljivost.

    Objavljeno: 28.6.2003
  • Prepoznava prstnih odtisov za navadne smrtnike

    Sony je pričel prodajati napravo za prepoznavo prstnih odtisov namenjeno domačim uporabnikom in majhnim podjetjem, ki se ne želijo več ukvarjati z velikim številom zahtevanih uporabniških imen in gesel. Naprava imenovana FIU-600 se z računalnikom poveže preko USB vmesnika, deluje v operacijskih sistemih Windows in MacOS X, priložena pa je programska oprema Puppy Suite za prepoznavo prstnih odtisov. Po trditvah Sonyjevih predstavnikov FIU-600 zadostuje številnim varnostnim standardom, hkrati pa je zelo preprosta za uporabo.

    Objavljeno: 27.6.2003
  • Intel razvija tranzistor s troje vrati

    Iz družbe Intel so sporočili, da se njihov futuristični trivratni tranzistor (>>Tri-Gate<<) približuje uresničenju. Trivratni tranzistor bo morda pomagal nadaljevati s sedanjo hitrostjo miniaturizacije vezij še naslednjih pet let. Z raziskavami so že zaključili, na vrsti pa je izdelava prototipov. Pri manjšanju dimenzij osnovnih stikal (tranzistorjev) elektrika začne >>curljati<<, kar se kaže v povečanju porabe električne energije in prevelikem segrevanju vezij. Pri trivratnih tranzistorjih so povečali površino vrat, ki nadzirajo pretok elektronov.

    Objavljeno: 27.6.2003
  • Intel in Sun se pogajata o javi

    Tekmeca Sun Microsystems in Intel sta se nedavno pogodila o združljivosti mobilnih naprav z javo. V naslednjih letih bodo pri Intelu tako dobili vpogled v skrivnosti Sunove jave za brezžične naprave, da bodo lahko prilagodili in optimizirali procesorje Xscale, s tem pa poganjali programe hitreje in pri tem porabili manj energije.

    Objavljeno: 27.6.2003
  • Cenejši poslovni računalnik iz IBMa

    Po tem, ko so pri IBMu uradno predstavili novo generacijo osebnih računalnikov ThinkCentre, so zdaj zbirki modelov dodali še cenejši model za manj zahtevne poslovne uporabnike. Novi ThinkCentre A30 se tako uvršča razred pod dosedanji najmanjši model ThinkCentre A50, stavi pa predvsem na zelo ugodno razmerje med ceno in zmogljivostjo. Izmed novih modelov ima najnižjo ceno različica s procesorjem Celeron s taktom 2 GHz, 128 MB RAM, 40 GB velikim diskom in enoto CD-ROM. Vse skupaj je v ZDA na voljo po priporočeni ceni 470 dolarjev. V ceno so vključeni tudi disketna enota, modem in operacijski sistem Windows XP Home Edition, sistem pa ima grafiko integrirano v sistemski nabor. Tudi druge različice se lahko pohvalijo z ugodnimi cenami, saj je tako za model z 80 GB diskom in zapisovalnikom CD-ROM treba odšteti v ZDA le 640 dolarjev. Novi modeli pa imajo vgrajeno vso programsko opremo (recimo Rapid Restore), kot zmogljivejši ThinkCentri. S tem modelom IBM predvsem odgovarja na agresivno strategijo glavnih tekmecev, družb Dell in HP, ki imajo v svoji ponudbi že modele s ceno pod 500 dolarjev.

    Objavljeno: 27.6.2003
  • Dell z novimi modeli tiskalnikov

    Po letošnjem vstopu na področje računalniških tiskalnikov so pri družbi Dell junija dopolnili svojo ponudbo z novimi modeli. Gre za tri nove modele in sicer za laserski tiskalnik, brizgalnik in večfunkcijsko napravo. Laser Dell Workgroup Laser Printer M5200 je namenjen predvsem srednje velikim podjetjem in omrežni uporabi, saj zmore natisniti 35 strani na minuto in je zato primeren za večje količine izpisov. Tiskalnik je tudi prvi, ki vključuje novi Dellov krmilni program Dell Printer Configuration Web Tool, s katerim lahko tiskalnik v celoti nadzorujemo in upravljamo prek spletnega brskalnika.

    Objavljeno: 27.6.2003
  • Apple z najhitrejšim osebnim računalnikom

    Podjetje Apple je predstavilo novo generacijo osebnih računalnikov Apple PowerMac G5, ki se lahko pohvali trenutno z morda največjo zmogljivostjo med osebnimi računalniki. Vrhunsko zmogljivost sistemu zagotavljajo številne novosti, med katerimi je brez dvoma najpomembnejši novi procesor PowerPC G5. Gre za prvi 64-bitni procesor namenjen izključno osebnim računalnikom (drugi so predvsem strežniški), pohvali pa se lahko s takimi lastnostmi, kot je sistemsko vodilo, ki deluje s taktom 1 GHz, jedro pa ob tem deluje s taktom 2 GHz, kasneje pa še več.

    Objavljeno: 27.6.2003
  • Microsoft Windows Mobile 2003 for PocketPCs

    Microsoft je predstavil novo različico operacijskega sistema za ročne računalnike PocketPC, ki so ga tokrat poimenovali drugače - Windows Mobile 2003 for PocketPCs. Z drugačnim imenom naj bi podkrepili dejstvo, da sodi tudi ta operacijski sistem v širšo družino izdelkov Windows, računajo pa seveda tudi na tržno razpoznavnost tega imena.

    Objavljeno: 26.6.2003
  • Nov WinDVD 5

    Podjetje InterVideo je predstavilo novo različico programa za predvajanje DVD-jev, WinDVD 5. Na voljo je v standardni različici Gold in napredni Platinum, predstavili pa so tudi dva nova dodatka, Audio Booster Pack, ki skrbi za izboljšave zvoka in Centrino Pack, ki je prirejen za uporabo v prenosnikih in skrbi za samodejno varčevanje z akumulatorjem.

    Objavljeno: 26.6.2003
  • Konica Revio KD-510Z

    Pri Konici so predstavili novi digitalni fotoaparat z ločljivostjo pet milijonov pik in trikratnim optičnim zumom, ki so ga napovedali že na lanskem sejmu Photokina. Fotoaparat shranjuje fotografije na kartice SD/MMC in edini, poleg Sonyja, tudi na Memory Stick.

    Objavljeno: 26.6.2003
  • Stalker zalezuje Microsoftov Exchange

    Pri družbi Stalker Software so predstavili nov strežnik za elektronsko pošto, izmenjevanje trenutnih sporočil in sodelovanje med oddaljenimi sodelavci. Sedaj ima na tem področju največji del kolača družba Microsoft s strežnikom in odjemalci za Exchange Server, med tekmeci pa so še Novell, IBM in novinec na tem področju Oracle.

    Objavljeno: 26.6.2003
  • Napredne tehnologije tudi pri AMD

    Pri družbi Advanced Micro Devices skušajo najti nove načine izboljšanja vezij. Pri tem želijo združiti nekaj najnovejših dognanj, kot so prenapeti silicij, tranzistorji z več vrati in zamenjava silicija na kritičnih mestih s drugimi kovinami. Po mnenju predstavnikov družbe je odločna sprememba tehnologije izdelave mikroprocesorjev pogoj za preživetje družbe. Vezja postajajo vedno manjša, hitrosti delovanja večje, precej materialov in proizvodnih postopkov pa tega ne omogoča več.

    Objavljeno: 26.6.2003
  • IBM pripravlja strežnike z Opteroni

    IBM bo jeseni začel s prodajo nove družine strežnikov, ki bodo zasnovani na še svežih 64-bitnih procesorjih AMD Opteron. Junija so strokovni javnosti prikazali prve prototipe, ki bodo najbrž v prvi fazi uporabljeni predvsem v sistemih za strežniške gruče. Novi strežniki bodo zasnovani podobno kot današnji strežniki eServer Cluster 1350, ki jih danes poganjajo 32-bitni procesorji Intel Xeon. Gre za vgradne strežnike višine 1U, ki sprejmejo do dva procesorja in nekaj diskovnih enot.

    Objavljeno: 25.6.2003
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji