• Seagate in Western Digital tudi za prenosnike

    Zaradi velike rasti v prodaji prenosnikov, se nekateri proizvajalci diskov vračajo na to vse bolj donosno področje. Seagate je tako proizvajalcem prenosnikov že začel dobavljati svoje nove 2,5-palčne diske z imenom Momentus. Glavna prednost pred tekmeci je v hitrem delovanju, saj se diski vrtijo s hitrostjo 5.400 vrtljajev na minuto, vendar porabijo le toliko energije kot počasnejši diski s hitrostjo 4.200 vrtljajev na minuto.

    Objavljeno: 25.6.2003
  • Podjetni Sun

    Sun Microsystems je v ZDA začel reklamno kampanijo v kateri pozivajo lastnike IBM-ovih strežniških sistemov pSeries k prestopu na njihove rešitve. IBM-ovi strežniki serije pSeries poganjajo AIX različico Unixa, za katerega je SCO nedavno odvzel IBM-u licenco. V kolikor sodišče ugodi vsem zahtevam SCO, bi to lahko tudi pomenilo, da uporabniki AIX-a ne bodo imeli legalne programske opreme. Sunova različica Unixa, imenovana Solaris, bo še naprej legalna, saj je Sun že pred časom kupil vse pravice za uporabo tega Unixa. IBM zatrjuje, da kljub odvzemu licence za AIX še zmerom lahko prodajajo in razvijajo svoj operacijski sistem.

    Objavljeno: 25.6.2003
  • Kodakovi novi digitalni fotoaparati EasyShare

    Pri Kodaku so junija predstavili tri nove digitalne fotoaparate z 2, 3 in 4 milijoni pik ločljivosti. Novi CX6200 ima vgrajeno tipalo z ločljivostjo dva milijona pik in stalno ostrenje. CX6330 ima vgrajeno tipalo s tremi milijoni pik ločljivosti, DX6440 pa zagotavlja štiri milijone pik ločljivosti.

    Objavljeno: 25.6.2003
  • Pri Sharpu so predstavili nove ročne računalnike

    Družba Sharp je predstavil dva nova ročna računalnika Zaurus SL-C750 in SL-C760, ki temeljita na Linuxu. Razlikujeta se po količini pomnilnika, zmogljivosti akumulatorja in teži. Novi računalnik je manjši od prejšnjih modelov, na videz pa je podoben žepnim računalnikom Psion, ki jih že nekaj let ne izdelujejo več. Zaslon ima ločljivost 640 × 480 pik, pod zaslonom pa je vgrajen tipkovnica. Zaslon lahko uporabnik tudi obrne in zapre, da prekrije tipkovnico in s tem sistem spremeni v ročni računalnik

    Objavljeno: 25.6.2003
  • 64-bitni procesorji tudi v računalnikih Apple

    Tudi Apple za letošnje leto napoveduje predstavitev 64-bitne procesorske arhitekture, vendar kot vse kaže, bo potrebna sistemska programska oprema, podobno kot pri Intelovi platformi, sledila šele čez nekaj mesecev. Po poročanju poznavalcev Applove strategije in nekaterih namigih iz spletne strani podjetja, naj bi Apple kmalu predstavil nove delovne postaje PowerMac, ki jih bodo poganjali procesorji generacije G5 - gre za 64-bitno arhitekturo procesorjev, ki so jih razvili in izdelali pri IBM-u pod imenom PowerPC 970. Poleg nove procesorske arhitekture pa bo računalnike odlikovalo tudi hitrejše sistemsko vodilo s podporo za hitrosti prenosa do 6,4 GB/s, podpora za grafično vodilo AGP 8x in pomnilnik DDR z vodilom 400 MHz, znatno višji pa bodo tudi takti delovanja, od 1,6 GHz do 2 GHz.

    Objavljeno: 24.6.2003
  • Fujifilm predstavil FinePix A210 Zoom

    Nedavno so pri Fujifilmu predstavili nov digitalni fotoaparat FinePix A210 Zoom, ki zagotavlja ločljivost tri milijone pik, vgrajen pa ima tudi trikratni optični zum objektiv ter režo za pomnilniške kartice xD Picture Card. Namenjen je začetnikom, zato je opremljen z velikimi in jasno označenimi tipkami. Pri Fujifilmu so namreč povprašali tisoč Britancev in ugotovili, da jih več kot polovica meni, da so digitalni fotoaparati preveč zapleteni za uporabo - zato so novi fotoaparat prilagodili ravno tej ciljni skupini.

    Objavljeno: 24.6.2003
  • Novi Mediasite Live 3.0

    Podjetje Sonic Foundry je predstavilo posodobljen spletno-konferenčni istem Mediasite Live, ki omogoča rabo neomejenega števila predstavitev s pomočjo brskalnika v velikih podjetjih za ceno, ki je bistveno nižja, kot če bi zakupili posamezne storitve.

    Objavljeno: 24.6.2003
  • Pentium 4 zdaj tudi s 3,2 GHz

    Intel je vnovič osvežil ponudbo procesorjev Pentium 4 z novim modelom, ki deluje pri delovnem taktu 3,2 GHz. Gre za model z doslej najvišjim delovnim taktom, s katerim je Intel še povečal prednost pred družbo AMD, pa tudi nekaterimi drugimi procesorskimi arhitekturami. AMD naj bi tako šele septembra predstavil svoj Athlon 64, s katerim naj bi se ponovno vrnili v tekmo za zmogljivostni prestol.

    Objavljeno: 24.6.2003
  • CeBit prvič tudi v ZDA

    Organizatorji največjega svetovnega sejma računalništva CeBit v Nemčiji so prvič organizirali dogodek z istim imenom tudi v ZDA. Sejem so priredili v New Yorku, kljub razmeroma velikemu odzivu strokovne javnosti pa se ameriška različica kljub vsemu ne more kosati z evropsko - CeBit v ZDA si je ogledalo med 20.000 in 25.000 obiskovalcev, medtem ko je bilo letos v Hannovru okoli 560.000 ljudi.

    Objavljeno: 24.6.2003
  • QuarkXpress 6.0

    Podjetje Quark je po dolgem razvojnem obdobju vendarle objavilo novo različico svojega programa za namizno založništvo QuarkXPress 6. Program sicer sodi med vodilne izdelke na področju DTP, analitiki pa celo ocenjujejo, da gre za najpomembnejšo letošnjo novost na področju izdelkov za računalnike Apple. Nova različica deluje z operacijskim sistemom MacOS X 10.2, na voljo pa je tudi za okolja Windows 2000 in Windows XP.

    Objavljeno: 23.6.2003
  • SQL Server "Yukon" prestavljen na konec 2004

    Microsoft je na razvojni konferenci TechED 2003 priznal, da razvoj nove različice podatkovnega strežnika SQL Server z delovnim imenom Yukon zaostaja za načrtovanimi roki. Izid nove različice so zato prestavili iz prvega polletja 2004 na konec tega leta, kar naj bi izkoristili predvsem za dodatna testiranja in zagotavljanje večje zanesljivosti. V ta namen bodo tudi podaljšali cikel v izdaje razvojnih različic, ki bo odražal dodatno delo. Nekateri analitiki menijo, da je glavni razlog za zaostajanje za načrtovanimi roki v podpori za izvršilno okolje CLR (Common Language Runtime), osnovno ogrodje platforme .NET, s katerim bo mogoče v novem SQL Serverju pripravljati shranjene procedure v kateremkoli .NET združljivem jeziku ali orodju.

    Objavljeno: 23.6.2003
  • Oracle dviguje vrednost ponudbe za PeopleSoft

    Oracle se še naprej trudi, da bi s svojo ponudbo prevzel nadzor nad večino delnic podjetja PeopleSoft, pa čeprav slednje ostro zavrača ponudbo. V ta namen so povečali ponujeno vsoto, ki zdaj znaša 19,50 dolarja na delnico ali drugače povedano, ponudba je povišana iz prvotnih 5,1 na 6,3 milijarde dolarjev. Oracle je tudi vložil protitožbe proti družbam PeopleSoft in J.D.Edwards, po tem, ko sta obe družbi predhodno vstavili tožbe proti samemu Oraclu. Glavni razlog za tožbe je bil doslej predvsem nizka ponujena vrednost za odkup delnic, saj je Oracle prvotno ponudil le 16 dolarjev za delnico, kar je le malenkost več kot je tržna vrednost. Nič čudnega, če se je za prodajo do povišane ponudbe odločilo le neznatno število delničarjev.

    Objavljeno: 23.6.2003
  • Citrixove novosti

    Pri Citrixu so predstavili novo ponudbo razširljivih, prožnih in varnih rešitev za dostop do vsebin in programov ter zmožnost za konferenčno povezavo med uporabniki. Objavili so več novosti, med njimi Citrix MetaFrame XP Presentation Server FR 3 in Citrix MetaFrame Conferencing Manager. Novi izdelki so popolnoma integrirani v zbirko Citrix MetaFrame Access Suite, ki zagotavlja varno in enostavno infrastrukturo za dostop do upravljanih virov na zahtevo v podjetjih.

    Objavljeno: 23.6.2003
  • Prihaja prava varnost za brezžični ethernet

    Brezžična omrežja WiFi imajo sicer možnost zaščite prenosa s protokolom WEP (Wired Equivalence Privacy), vendar ta ustavi le redko katerega vsiljivca, saj jo je mogoče zlomiti v največ pol ure z uporabo brezplačnih programov kot sta WEPCrack in AirSnort. Združenje Wi-Fi Alliance, ki ga podpira večina proizvajalcev omrežne opreme in sorodnih računalniških podjetij je zato pripravilo nov, varnejši standard imenovan WPA (Wi-Fi Protected Access), ki bo del specifikacije prihajajočega standarda 802.11i. WPA vključuje protokol za zagotovitev integritete začasnega ključa TKIP (Temporar Key Integrity Protocol), ki za zaščito paketov uporablja 500 bilijonov možnih kombinacij ključev, česar ni mogoče zlomiti z metodami uporabljanimi pri vdiranju v omrežja zaščitena z WEP.

    Objavljeno: 23.6.2003
  • Internet Explorer zgolj del Windowsov

    Iz Microsofta so sporočili, da ne bodo več razvijali novih različic brskalnika Internet Explorer za operacijski sistem MacOS, prav tako pa brskalnik ne bo več na voljo kot samostojna nadgradnja za Windowse, temveč zgolj kot integralni del operacijskega sistema.

    Objavljeno: 22.6.2003
  • Televizor v ogledalu

    Philips je predstavil tako imenovan Mirror TV, ki je pravzaprav LCD zaslon integriran v ogledalo, uporablja pa posebno polarizacijsko tehnologijo, ki lahko prepušča do 100 odstotkov svetlobe. Mirror TV je tudi prvi izdelek, ki ga Philips pošilja na trg v projektu projekta HomeLab - testnega okolja s sodobno elektroniko opremljeni hiši, kjer se vsaka dva tedna menjajo običajne družine. Po Philipsovih podatkih je bila testnim uporabnikom Mirror TV-ja še posebej všeč možnost gledanja poročil med umivanjem zob in britjem.

    Objavljeno: 22.6.2003
  • Video prihaja na mobilnike

    Mobitelove poletne novosti se vrtijo predvsem okrog nižjih cen pogovorov na Hrvaškem ter vse večjem številu sklenjenih gostovanj za paketni prenos podatkov GPRS. Slednjih imajo trenutno 18, v kratkem pa jih obljubljajo še dodatnih 18, predvsem v evropskih državah, pa tudi v ZDA in Hongkongu. Kljub dejstvu, da lastnega omrežja UMTS še niso postavili, pa so že pričeli sklepati pogodbe o gostovanju tudi za ta omrežja, med drugim tudi z japonskim operaterjem J-Phone, ki edini omogoča gostovanje v tej državi.

    Objavljeno: 22.6.2003
  • Znižane napovedi prodaje osebnih računalnikov

    Zaradi negotovih gospodarskih razmer je družba IDC malce znižala napovedi za prodajo PC-jev v letih 2003 -2004. Letos naj bi svetovna prodaja namiznih in prenosnih računalnikov ter strežnikov z Intelovimi in AMD-jevimi čipi dosegla 145,2 milijona kosov, kar bi bilo 6,3 odstotka več kot v letu 2002. IDC je na začetku leta napovedal 6,9 odstotka več prodanih računalnikov. Ocene za naslednje leto pa je znižal z 10,9- na 10,3-odstotno rast. Prihodek od prodaje naj bi se letos znižal za 2,4 odstotka, v letu 2004 pa naj bi se povečal za 3,5 odstotka. Podobne napovedi kot IDC je objavila tudi družba Gartner.

    Objavljeno: 21.6.2003
  • Program, ki varuje PC-je pred krajo

    Kraja osebnih računalnikov bo morda v prihodnosti manj zapeljivo početje - za to se lahko zahvalimo podjetjema Phoenix Technologies in Softex. Skupaj sta namreč ponudili program TheftGuard, ki se skrije v osebni računalnik in samodejno onemogoči rabo ukradenega računalnika takoj, ko ga nepridiprav priključi v internet. Program omogoča tudi sledenje ukradenim računalnikom.

    Objavljeno: 21.6.2003
  • Hitrejši internet

    Raziskovalci univerze California Institute of Technology razvijajo novo različico internetnega protokola TCP, ki bo omogočal precej hitrejše prenose podatkov. Protokol Fast TCP (Transmision Control Protocol) naj bi deloval na obstoječi infrastrukturi, vendar omogočal hitrejše delovanje.

    Objavljeno: 21.6.2003
  • Vprašljiv poslovni model Wi-Fi

    Industrija vročih točk za brezžična javna omrežja (Wi-Fi) bi lahko šla po poti podjetij pikakom, so zapisali raziskovalci podjetja Forward Concepts. Vroče točke Wi-Fi sicer odpirajo kot po tekočem traku, vendar so v ozadju večinoma majhni lokalni ponudniki storitev, uporabnikov pa še ni dovolj, da bi bila presežena kritična masa. V ZDA naj bi letos odprli 46.000 novih lokacij, do leta 2007 pa naj bi bilo vročih točk v ZDA okrog 530.000, v Evropi skoraj 800.000, v Aziji pa preko milijon. Največji optimisti pričakujejo do leta 2007 štiri milijone vročih točk po vsem svetu.

    Objavljeno: 20.6.2003
  • Močno izboljšani FrontPage

    Pri družbi Microsoft so objavili, da so popolnoma predelali zgradbo njihovega programa za oblikovanje spletnih strani FrontPage 2003. To pomeni, da sedaj bolje podpira možnosti, ki jih prinašajo novi standardi, kot so XML, spletne storitve in strežniško izvajani programi. Urejevalnik bo sicer še vedno enostaven za uporabo, vseboval pa bo tudi možnosti za oblikovanje naprednejših strani. FrontPage 2003 lahko deluje neposredno s podatkovnimi povezavami, ki jih podpirajo XML in OLE DB, spletnimi storitvami in drugimi viri, pri tem pa ohranja princip WYSIWYG.

    Objavljeno: 20.6.2003
  • Spori zaradi jave

    Podjetje JBoss je nedavno predstavilo novo različico odprtokodnega programskega strežnika, kljub sporom z družbo Sun Microsystems zaradi združljivosti z javo. Ponudili so namreč JBoss 4.0, ki zagotavlja nova orodja in metodo programiranja, s katero naj bi razvijalci pospešili pripravo kompleksnejših programov v javi. Podjetje sicer služi predvsem z zagotavljanjem podpore za svoj izdelek.

    Objavljeno: 20.6.2003
  • HiGrade poleg prenosnikov tudi z računalniki

    Podjetje HiGrade, ki je bilo na slovenskem trgu doslej prisotno le s svojimi prenosnimi računalniki, bo v sodelovanju s podjetjem Avtera razširilo svojo ponudbo na slovenskem trgu. Predstavili so namreč večpredstavni osebni računalnik Xperian, ki bo od septembra na voljo tudi pri nas.

    Objavljeno: 20.6.2003
  • Novi ročni računalniki Sony Clie

    Julija bo Sony predstavil dva nova ročna računalnika, ki se uvrščata v vrh ponudbe proizvajalca. O modeli Clie PEG-NX73V smo že pisali, gre pa za naslednika dosedanjega modela Clie PEG-NX70V. Značilnost računalnika je dvodelno ohišje, kjer se v enem delu nahaja tipkovnica, na drugem pa vrtljiv zaslon, ki ga lahko med drugim poveznemo tudi čez tipkovnico. Računalnik ima tudi vgrajeno video kamero, vmesnik bluetooth in prostor za nove razširitvene kartice Memory Stick Pro in Compact Flash (sedaj podpira tudi pomnilniške kartice tega tipa). Vgrajen je procesor s taktom 200 MHz, pomnilnik je velik 16 MB, vgrajena video kamera pa ima ločljivost 310.000 pik.

    Objavljeno: 20.6.2003
  • Microsoft toži pošiljatelje nezaželene pošte

    V boj proti nezaželeni pošti se vse bolj vključujejo tudi velika IT podjetja, zlasti ponudniki internetnih storitev. Microsoft, ki je med drugim ponudnik internetnega servisa MSN, je podal tožbo proti petnajstim največjim pošiljateljem nezaželene pošte, ki so po oceni podjetja krivi za okoli dve milijardi nezaželenih sporočil. Večina jih je iz ZDA, dve tožbi pa sta bili vloženi tudi v Veliki Britaniji. Po ocenah analitikov danes nezaželena pošta predstavlja vedno večji problem, več kot polovica vseh sporočil pa je poslana na ta način.

    Objavljeno: 19.6.2003
  • Fujitsu Siemens z dobičkom

    Osem milijonov evrov dobička pred obdavčenjem je ostalo na kontu podjetja Fujitsu Siemens ob koncu fiskalnega leta 2002/03, ki se je končalo marca 2003. Ob tem so ustvarili 5,3 milijarde evrov prihodka, kar je bilo malce slabše kot v preteklem letu (5,4 milijarde). K dobrim poslovnim rezultatom je prispevala predvsem uspešna prodaja podjetjem v februarju in marcu, nekaj pa je prispevalo tudi izboljšano upravljanje s stroški.

    Objavljeno: 19.6.2003
  • IBM in Infineon predstavila magnetni pomnilnik

    IBM in Infineon sta na simpoziju v Kyotu skupaj predstavila dokumentacijo o magnetnem pomnilniku MRAM (Magnetic Random Access Memory), eni najbolj obetavnih tehnologij za zamenjavo pomnilnika flash v telefonih. MRAM združuje tehnološke principe iz sveta magnetike in izdelave silicija. V pomnilniški celici v čipu namreč ustvarijo drobno magnetno polje, ki ga sistem lahko prebere in tako določi vsebino.

    Objavljeno: 19.6.2003
  • Microsoftov pisarniški Messenger

    Pri Microsoftu so pred kratkim povedali, da bodo ime Office dodali tudi napovedani programski opremi za hitro sporočanje (instant messaging), da bi povečali ugled izdelka in tako povečali prodajo. Izdelek se bo po novem imenoval Office Real-Time Communications Server 2003.

    Objavljeno: 19.6.2003
  • Macromedia predstavila Authorware 7

    Pri Macromedii so predstavili program Authorware 7, namenjen pripravi interaktivnih večpredstavno bogatih vsebin za elektronsko učenje. Authorware 7 omogoča razvijalcem elektronsko izobraževalnih vsebin uporabo predstavitev PowerPoint, predvajanje vsebine v sistemu Mac OS X in uporabo Javascripta. Uporabniki lahko uvažajo in izvažajo podatke v obliki XML za pripravo podatkovno upravljanih programov, JavaScript pa omogoča še dodatno upravljanje vsebin in pripravo ukazov, predmetov in razširljivih vsebin.

    Objavljeno: 19.6.2003
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji