• Nvidiin SLI tudi na ploščah brez uradne podpore

    Med strokovnjaki že dolgo kroži ideja, da bi programerji lahko zaobšli omejitve, ki jih proizvajalcem osnovnih plošč nalaga Nvidia, ki od njih zahteva certificiranje naveze dveh ali več grafik v načinu SLI. Ker gre za umetne omejitve - za delovanje dveh grafik namreč potrebujemo le dve ustrezni reži -, je tudi ta ovira naposled le padla.

    Objavljeno: 24.3.2009
  • Ko šteje sleherni megahertz

    Čeprav ugotavljamo, da so grafične kartice danes že spoštovanja vredni kosi opreme, ki po matematični moči prekašajo tudi prenekateri večjedrni procesor, pa vedno znova najdemo tudi uporabnike, ki od svojih izdelkov zahtevajo še več zmogljivosti. S postopkom, imenovanim navijanje, lahko iz grafičnih kartic, pa tudi skoraj vseh drugih komponent, iztisnemo še več zmogljivosti.

    Objavljeno: 23.3.2009
  • Z jakno na ogled filmov?

    Raziskovalci pri Philips Electronics že testirajo nov kos oblačila, ki so ga opremili s kar 64 motorčki za draženje kože. Vsak izmed njih je upravljan ločeno, razporejeni v skupine po 4 pa so nameščeni vzdolž rokavov in trupa. Motorčki, ki oddajajo različne vibracije, naj bi zmogli ob uporabi dveh standardnih AA-baterij uporabnika tresti dobro uro (ob predpostavki, da stalno deluje okoli 20 motorčkov). S tem naj bi pri Philipsu preučevali možnost vplivanja na dotik, čut, ki je do sedaj zelo malo izkoriščan s strani industrije digitalne zabave (če odštejemo volane in igralne palice s povratnimi sunki). Snovalci menijo, da bo končna različica digitalne jakne omogočala zelo dobro predstavo občutkov, ki jih čuti glavni junak na platnu, seveda pa bodo poskrbeli, da ne bo mejila na prag bolečine (če bi denimo gledali Terminatorja ali kakšen film, poln borilnih veščin). Kdaj bo zadeva zrela za komercializacijo, je še neznanka.

    Objavljeno: 23.3.2009
  • iTunes dodal HD-filme

    Applova spletna prodajalna iTunes je bogatejša za ponudbo filmov visoke ločljivosti. Nekaj uspešnic je na voljo že takoj ob splavitvi storitve, denimo naslova “Quantum of Solace” ter “Twilight”, ostale pa bodo dodajali sproti. Za prenos filmskega posnetka visoke ločljivosti bodo uporabniki odšteli 19,99 ameriškega dolarja, Apple pa je že pripravil tudi poslovni model "digitalne izposoje" teh filmov. Na voljo bodo 30 dni po objavi, izposoja pa bo veljala 4,99 zelencev.

    Objavljeno: 23.3.2009
  • Cisco prevzel kamere Flip Video

    Cisco je s prevzemom družbe Pure Digital Technologies potrdil, da se družba vse bolj širi na področje zabavne elektronike. Po tem, ko so v njihovi lasti že družbe, kot so Linksys, Kiss in Scientific Atlanta, so se zdaj odločili za nakup proizvajalci priljubljenih video kamer Flip Video. Te so priljubljene zlasti v ZDA in namenjene pretežno zajemu video posnetkov, ki jih nato enostavno prenesemo v priljubljene spletne storitve, kot sta YouTube in MySpace.

    Objavljeno: 22.3.2009
  • Najhitreje raste Twitter

    Sodeč po tržni raziskavi družbe Nielsen NetView med vsemi socialnimi omrežji najhitreje raste priljubljeni servis Twitter. Letni prirast uporabnikov se je februarja 2009 povečal za rekordnih 1.382%, skupno pa imajo že več kot 7 milijonov uporabnikov. Po samem številu je sicer daleč največji Facebook, ki je v letu dni zabeležil sicer "le" 228% rast, vendar skupaj združuje več kot 65 milijonov uporabnikov. Po rasti se je sicer na drugo mesto lestvic socialnih omrežij povzpel še nekoliko manj znan servis Zimbio (rast 240%, 2,7 milijonov uporabnikov), na četrtem mestu je Multiply (rast 192%, 2,3 milijonov uporabnikov), ki ga je nedavno prevzel MSN Groups services, sicer v lasti Microsofta. Na petem mestu je Wikia (rast 172%, 3,7 milijonov uporabnikov).

    Objavljeno: 22.3.2009
  • Gmail širi nabor funkcij

    Google je nedavno svojemu spletnemu poštnemu servisu Gmail dodal nove zanimive funkcije, ki omogočajo boljšo in lažjo uporabo storitve. Zanimiv je dodatek Send Undo, ki omogoča, da v roku petih sekund po odpošiljanju pošte prekličemo akcijo. Po ocenah razvijalcev oddelka Gmail Labs je pet sekund običajno dovolj, da se spomnimo morebitne napake, pozabljenega dela besedila ali pa se celo premislimo in bi sporočilo najraje preklicali. Odslej je dovolj, da to možnost vključimo v sekciji Gmail Labs in vsako sporočilo bo šlo na pot k naslovniku šele po preteku "časa za premislek".

    Objavljeno: 21.3.2009
  • Neizkoriščene TV frekvence bodo za omrežja

    Organizacija ECMA Internetaional (European Computer Manufacturers Association) je začela s pripravo novega brezžičnega omrežnega standarda, ki bo izkoriščal tako imenovane bele lise (white space), neizkoriščen frekvenčni prostor med signali posameznih TV postaj. Razvoj nastaja v sodelovanju z organizacijo Cognitive Networking Alliance (CogNeA), ki bo prispevala tehnologijo kognitivnega oddajanja signalov, kar bo onemogočalo interference s samimi TV postajami in drugimi uporabniki v frekvenčnem območju. Nov omrežni standard naj bi ponudniki uporabljali za digitalni omrežno distribucijo večpredstavnih vsebin v visoki ločljivosti, pa tudi za običajen internetni prenos podatkov.

    Objavljeno: 21.3.2009
  • Fotografije na zemljevidu

    Fotografije in zemljevidi gredo prav lepo skupaj. Večina sodobnih programov in fotografskih spletišč povezavo med tem dvojim pozna. Ker povprečen fotografski navdušenec posname zelo veliko fotografij, urejanje teh posnetkov in postavljanje na zemljevid pa je lahko sila zamudno, si velja ogledati načine, kako fotografije samodejno opremimo s podatkom o lokaciji posnetka. S pravo kombinacijo strojne opreme in programske opreme je to lahko nadvse preprosto opravilo.

    Objavljeno: 20.3.2009
  • Javni preizkus za Fennec

    Organizacija Mozilla je objavila prvo javno razvojno različico spletnega brskalnika Fennec, ki je optimiziran za delovanje na mobilnih telefonih. V primerjavi z dosedanjimi zaprtimi različicami je brskalnik precej dozorel, predvsem pa temelji na novem jedru TraceMonkey, podobno kot prihajajoči Firefox 3.5. Izboljšali so tudi hitrost zagona ter zumiranja vsebin v brskalniku. Prvič je objavljeno orodje za delo z zaznamki shranjenimi v mapah, podprti pa so tudi dodatki, ki bodo omogočali širjenje funkcij na mobilnih napravah s strani drugih razvijalcev. Prva preizkusna različica je zelo omejena glede podpore za različne telefone, saj deluje le na napravi Nokia N810, poleg tega pa ga v emulaciji lahko uporabljamo na računalnikih z okolji Windows, Mac OS X ali Linux. Naslednji korak bodo izboljšave v uporabniškem vmesniku, ki je zaradi majhnih zaslonov na telefonih minimalističen.

    Objavljeno: 20.3.2009
  • Izšel je Internet Explorer 8, prihaja Silverlight 3

    Microsoft je na konferenci MIX09 uradno objavil novo različico spletnega brskalnika Internet Explorer, s katero želijo ustaviti padec tržnega deleža v primerjavi s tekmeci. Čeprav je Microsoft še vedno vodilni na tem področju, tekmeci, kot so Firefox, Goole Chrome, Apple Safari in Opera vse bolj razjedajo njegovo nekoč dominantno prednost. Še leta 2004 je imel 90% tržni delež, kar je padlo konec lanskega leta pod 70%. Internet Explorer 8 je hitrejši, bolj varen, vnaša pa tudi nove funkcije, s katerim naj bi bilo delo na spletu udobnejše in preprostejše.

    Objavljeno: 20.3.2009
  • VDSL s 500 Mb/s

    Kljub vse večji prisotnosti optičnih in širokopasovnih brezžičnih povezav se kot kaže stara, preizkušena tehnologija bakrenih paric ne želi odpraviti v zgodovino. Švedska družba Ericsson je tako nedavno javno demonstrirala delovanje nove tehnologije VDSL2, pri kateri so dosegli prenos podatkov s hitrostjo čez 500 Mb/s na razdalji pol kilometra. V ta namen so združili šest paric, vendar obljubljajo, da bo tudi z eno mogoče doseči precej višje hitrosti, kot dosedanja generacija VDSL2.

    Objavljeno: 20.3.2009
  • Senzacija: IBM razmišlja o nakupu Suna

    Mnogi so napovedovali, zdaj pa se kot kaže dogaja. Recesija je za večino podjetij velika težava, za nekatere pa priložnost. Pri IBMu so očitno ocenili, da je primeren čas za nakup tekmecev, ki so v težavah. Sodeč po pisanju časopisa Wall Street Journal naj bi se zanimali za nakup večnega konkurenta, kalifornijske družbe Sun Microsystems. Čeprav nobeno podjetje ne daje izjav, analitiki ocenjujejo, da bi kupnina lahko dosegla 6,5 milijarde dolarjev v gotovini. Če se ozremo samo nekaj mesecev v preteklost, bi se to zdel drobiž proti nekaterim astronomskim cifram, ki so jih ponujali željni zaslužka za objektivno precej manjša podjetja.

    Objavljeno: 19.3.2009
  • Fujitsu FLEPia - prvi barvni bralnik knjig

    Fujitsu je na Japonskem predstavil prvi bralnik elektronskih knjig, ki se lahko pohvali z barvnim prikazom vsebin. Fujitsu FLEPia ima vgrajen 8-palčni zaslon iz elektronskega papirja, ki zmore prikazati kar 260.000 različnih barv, pri tem pa nudi tudi visoko ločljivost 768 x 1014 pik. Po trditvah proizvajalca zaslon pri prikazu statične slike ne potrebuje dodatne energije, ta je potrebna le pri osvežitvi vsebine, z vgrajenim akumulatorjem pa predvajalnik knjig nemoteno deluje več kot 40 ur. Bralnik je debel 12,5 mm in tehta 385 gramov.

    Objavljeno: 19.3.2009
  • LG gre v Areno

    Pri LG-ju so na evropskih tleh začeli s prodajo svojega najzmogljivejšega mobilnega telefona LG ARENA (LG-KM900). Gre za izrazito večpredstavno usmerjen telefon z velikim, 3-palčnim zaslonom občutljivim na dotik in ločljivostjo 800 x 480 pik, ki prekriva celotno prednjo stran telefona. Odlikuje ga tudi 3D grafični vmesnik, imenovan S-Class, ki uporabnikom nudi med drugim menuje v obliki vrteče kocke, kjer posamezne stranice predstavljajo najpogosteje uporabljene funkcije.

    Objavljeno: 19.3.2009
  • Najbolj človeški robot doslej

    Na Japonkem so predstavil nov tip robota, ki je po videzu in gibanju najbolj podoben ljudem doslej. Razvijalci so model HRP-4C oblikovali po podobi mlade temnolase japonke, za človeški podobo pa skrbijo skrbno oblikovanje, izbrani materiali in cel kup motorjev. Samo osem je takih, ki skrbijo za krmiljenje obraznih mišic, s katerimi robot zmore oponašati smeh in jezo. HRP-4C je tudi zelo dober pri hoji, kjer so z okoli 30 motorji natančno posneli človeško hojo, zibanje, obračanje, pomagajo pa tudi posebna tipala za stabilizacijo. Robot ima vgrajen tudi sodoben algoritem za sintezo človeškega glasu, avtorji pa so precej vložili tudi v programsko opremo za "vedenje" robota. Rezultat je tako uspešen, da bo robot sodeloval kot model na tokijski modni reviji. Kot kaže, bo robot mogoče tudi kupiti, čeprav ne v celoti, ampak samo ogrodje, kjer bo treba zunanjo podobo razviti na novo. Kljub temu s ceno čez 160.000 evrov ne bo za vsakogar.

    Objavljeno: 18.3.2009
  • Apple najavlja iPhone Software 3.0

    Apple je po napovedi na posebnem dogodku razvijalcem programske opreme predstavil novosti, ki jih bo prinesla nova generacija programske opreme za mobilne telefone Apple iPhone in v dobršni meri tudi za prevajalnike iPod Touch. Hkrati so objavili razvojna orodja, ki odklepajo čez 1.000 novih programskih funkcij (API), ki nove ali pa so bile doslej nedokumentirane in nedosegljiv za programerje.

    Objavljeno: 18.3.2009
  • Dell Adamo, uradno

    Dell je tudi uradno predstavil svoj najbolj prestižni in hkrati najlažji prenosnik z imenom Adamo. Računalnik z 13,4-palčnim zaslonom in debelino okoli 1,6 cm označujejo kot najtanjšega na svetu, celo tanjšega od modela Apple Macbook Air (čeprav ima slednji ohišje nepravilne oblike, ki je zadaj debelejše in spredaj tanjše od Adama). Ohišje je v celoti narejeno iz aluminija, v njem pa je vgrajena najsodobnejša računalniška tehnologija. Uporabljeni so procesorji Intel Core 2 Duo v različici ULW z izredno majhno porabo, tako da vgrajen akumulator zadostuje za 5 ur dela. Na voljo so različice s tja do 4 GB RAM in različnimi diski, med katerimi so tudi enote SSD velikosti do 128 GB. Vgrajena je video kamera, vmesniki bluetooth in Wi-Fi, premore celo režo za kartico SIM. Za razliko od Macbook Air ima Adamo kar lep nabor vmesnikov, med katerimi so dva USB, e-Sata in DisplayPort. Zaslon ima ločljivost 1366 x 768 pik. Cene so primerne vsebini in se v ZDA gibljejo med 2.000 in 3.000 dolarji.

    Objavljeno: 18.3.2009
  • Lenovo Pocket Yoga

    Lenovo je v blogu objavil fotografije prototipa zanimivega netbooka, ki premore med drugim tudi zaslon občutljiv na dotik. Prenosnik, ki ga imenujejo Pocket Yoga, ima tipkovnico skoraj standardnih dimenzij, zaslon pa po potrebi obrnemo in celoto spremenimo v tablični računalnik ali nekoliko večji pametni telefon. Razvijalci so precej pozornosti posvetili obliki in materialom. Ohišje računalnika je tako oblečeno v usnje, zanimiv pa je pas, ki celoto drži zaprto med prenašanjem. Ko ga snamemo, se spremeni v priročno brezžično miško. Trenutno ni nobenih podatkov o strojni zasnovi ali podprtih operacijskih sistemih. Znano pa je, da Lenovo dela na izdelkih s platformo Android, zato mnogi menijo, da je Pocket Yoga predvsem trening za bodočo generacijo pametnih telefonov.

    Objavljeno: 17.3.2009
  • Cisco vstopa med strežnike

    Cisco je objavil svoj dolgo pričakovani vstop na področje podatkovnih centrov z arhitekturo Unified Computing System (UCS). Rešitev sestavljajo Ciscove prve strežniške rezine zasnovane na Inteolovih procesorjih Xeon Nahelm, pripadajoča ohišja, povezovalna vozlišča, pomnilniški sistemi in omrežna oprema. Predstavniki podjetja razlagajo, da novost niso sami izdelki, temveč celotna strategija, ki bo strankam omogočala boljši, hitrejši in cenejši izkoristek sodobnih tehnologij, kot sta virtualizacija in računalništvo v oblaku. Vizija podjetja je ponuditi rešitve in platformo, ki bo omogočala centralno procesiranje in posredovanje informacij omrežno povezanim napravam. To na naj bi omogočilo nadaljnji razvoj lahkih odjemalcev, ki ne bodo potrebovali vse večje lokalne procesne in pomnilniške zmogljivosti.

    Objavljeno: 17.3.2009
  • Microsoft razvija naslednji Surface

    Sodeč po razvijalcih, ki pripravljajo prve programe za Microsoftove interaktivne elektronske mize Surface, podjetje iz Redmonda že pripravlja naslednji generacijo, ki bo znala še precej več kot sedanja. Surface 2, ki nastaja v okviru projekta z imenom Second Light, bo imel precej interaktivnih novosti, med drugim možnost za dvosmerno komunikacijo, saj bo imel vgrajenih kar pet video kamer z visoko ločljivostjo. Te naj bi med drugim omogočale prebiranje tiskanega gradiva v samo napravo.

    Objavljeno: 17.3.2009
  • Zmogljivo, najzmogljivejše: preizkus grafičnih kartic

    Grafična kartica je navadno eden izmed dražjih delov posameznega računalniškega sistema, za igričarje pa hkrati tudi najpomembnejši. Preizkusili smo 15 kartic zadnje generacije in preverili, kako se obnesejo v igrah, bržkone najzahtevnejših aplikacijah, ki jih poganja povprečen uporabnik. Kdo je torej zmagal - rdeči (AMD/ATI) ali zeleni (Nvidia)?

    Objavljeno: 17.3.2009
  • Francoska policija varčuje z Ubuntu Linuxom

    Uporaba odprtokodnih rešitev ima lahko zlasti v državnih ustanovah velik učinek na zmanjšanju porabe sredstev, brez da bi pri tem povzročala velike pretrese v načinu uporabe. Lep dokaz je francoska policija, ki je po navedbah predstavnikov omogočila prihranek okoli 50 milijonov evrov od leta 2004, ko se je začel projekt prehoda delovnih postaj na priljubljeni Ubuntu Linux. Do sedaj so uspešno zamenjali okolje na okoli 5.000 delovnih postajah po celi državi, do konca letošnjega leta pa naj bi to razširili na okoli 15.000 delovnih postaj. Francoska policija ima ambicijo, da bi do leta 2015 na Linux preselili vseh 90.000 delovnih postaj po lokalnih in državnih policijskih postajah.

    Objavljeno: 16.3.2009
  • Težki časi za proizvajalce čipov

    Prodaja čipov se je v lanskem letu zmanjšala skupno za 5,2%, samo v zadnjem četrtletju pa kar za 21,5%. Trg, ki je bil še leta 2007 vreden 272,5 milijard dolarjev, se sooča z eno največjih kriz v svoji zgodovini, napovedi za leta 2009 in 2010 pa so vse prej kot rožnate. Sodeč po raziskavi družbe iSuppli pa se vodilni proizvajalci v teh razmerah zelo različno znajdejo. Med prvo deseterico je celo nekaj manjših, ki jim je lani uspela rast, medtem ko je prodaja občutno padla pri največjih ponudnikih tovrstnih izdelkov.

    Objavljeno: 16.3.2009
  • Yahoo Friends on Fire

    Yahoo je predstavil novo spletno storitev, ki omogoča lociranje posameznika na zemljevidu. Za razliko od storitve Google Latitude je rešitev Friends on Fire na voljo kot aplikacija v priljubljenem socialnem omrežju Facebook, temelji pa na tehnologiji Yahoo Fire Eagle, ki omogoča podajanje prostorskih podatkov drugim spletnim aplikacijam. Podobno kot Latitude tudi Freinds on Fire omogoča samodejno določitev lokacije na podlagi brezžičnih baznih postaj ali postaj mobilnega omrežja, uporabnik pa lahko sam določi kakšno stopnjo natančnosti lokacije bo posredoval posamezni skupini prijateljev. Yahoo je razvil tudi poseben dodatek za brskalnik Firefox, s katerim je mogoče enostavno osveževati lokacije uporabnika. Yahoo stavi predvsem na integracijo z okoljem Facebook, kjer lahko med drugim samodejno objavljamo spremembe lokacije na lastnem "zidu". Yahoojeva novost ima ta hip eno samo pomanjkljivost - trenutno še ne deluje na mobilnih telefonih, kot denimo Google Latitude. Toda avtorji imajo že v pripravi mobilno različico, ki bo delovala tudi na teh platformi.

    Objavljeno: 16.3.2009
  • 20 let svetovnega spleta

    Minilo je 20 let odkar je Tim Berners-Lee nadrejenim v evropski raziskovalni organizaciji CERN oddal predlog iz katerega se je kasneje razvil svetovni splet (World Wide Web). Zanimivo, da je njegov tedanji šef predlog označil za "nejasnega, a zanimivega", kar pa je bilo še vedno dovolj, da so vzpostavili prvo podatkovno bazo s hiperpovezavami, s katerimi naj bi znanstveniki lažje izmenjevali informacije.

    Objavljeno: 15.3.2009
  • OLPC opušča x86

    Organizacija One Laptop Per Child, znana po preprostih in poceni prenosnikih za države tretjega sveta, resno razmišlja, da bi v prihodnji generaciji računalnikov opustila procesorsko arhitekturo x86 v korist procesorjev Arm. Prehod bi predvsem pomenil velik prihranek pri porabi energije, kar avtorji ocenjujejo kot največji izziv za naslednji korak v njihovih načrtih. Sedanji prenosniki XO-1 porabijo komaj 5 wattov, kar je v primerjavi z navadnimi prenosniki izredno malo, vendar za države, kjer je elektrika težko dosegljiva dobrina tudi to ni dovolj.

    Objavljeno: 15.3.2009
  • Brotherjev bralnik

    Brother je na Japonskem predstavil nov bralnik elektronskih dokumentov z zaslonom LCD, ki z enim polnjenjem akumulatorjev zagotavlja do 83 ur delovanja. Za razliko od bralnikov za potrošnike, kakršen je znameniti Amazon Kindle, je Brother SV-100B namenjen predvsem rabi v tehničnih službah in proizvodnji. Zaslon ni narejen iz elektronskega papirja temveč temelji na konvencionalnih tekočih kristalih, ki pa pri diagonali 9,7 palcev nudijo ločljivost kar 825 x 1200 pik (okoli 150 pik na palec). To je dovolj za zelo natančen prikaz tehničnih načrtov, ki so primarni cilj bralnika. Brotherjev izdelek nima lastnega pomnilnika temveč podatke črpa iz kartic microSD. Na eno kartico velikosti 2 GB lahko spravimo okoli 10.000 strani v lastnem zapisu. Različne dokumente lahko v združljivi zapis pretvorimo s pomočjo priloženega programa SV-manager, iz računalnika pa jih prenesemo prek vmesnikov USB ali bluetooth. Cena na Japonskem znaša preračunano okoli 1.400 dolarjev.

    Objavljeno: 14.3.2009
  • Nova beta različica za bodoči Firefox 3.5

    Organizacija Mozilla je objavila tretjo razvojno različico spletnega brskalnika, ki bo presenetljivo kmalu nosil oznako Firefox 3.5 in ne 3.1, kot je bilo sprva načrtovano. Odločitev je padla zaradi velikega števila sprememb, ki so jih vgradili v brskalnik od predstavitve tretje generacije ognjene lisice. Nova razvojna različica prinaša boljšo podporo za večopravilno delovanje, hitrejše jedro Gecko in novo različico orodja TraceMonkey, ki zagotavlja še hitrejše izvajanje programov v JavaScriptu. Izboljšali so tudi podporo za zasebnost pri spletnem brskanju, med novostmi pa je tudi podpora za nove spletne tehnologije, kot so W3C Geolocation API, CSS 2.1 in 3, SVG transformacije in podpora za spletne aplikacije v izklopljenem (offline) načinu delovanja. Novost je tudi podpora za nekatere elemente standarda HTML 5, kot so oznake za zvočne in video zapise. Po sedanjih načrtih, bomo videli vsaj še eno beta različico (3.5beta4) ter nekaj kandidatov za objavo.

    Objavljeno: 14.3.2009
  • Spletno nakupovanje v tujini

    Odkar je Slovenija polnopravna članica Evropske unije, vse več spletnih trgovin rade volje pošlje kupljeno blago tudi na sončno stran Alp. Iz evropskih trgovin boste blago dobili brez dajatev in če najdete trgovino z znosno visoko poštnino, lahko marsikateri izdelek kupite prek spleta ceneje kot v domačih trgovinah. Pripravili smo pregled enajstih preizkušenih spletnih trgovin.

    Objavljeno: 13.3.2009
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji