• Akumulatorji s sekundnim polnjenjem

    Znanstveniki univerze Massachusetts Institute of Technology (MIT) so razvili nov način za polnjenje akumulatorjev iz litijevih ionov, ki omogoča popolno zapolnitev v samo nekaj sekundah namesto več minutah ali celo urah, kolikor danes tipično traja pravilno polnjenje. Na ta način bi odprli pot še manjšim in lažjim mobilnim napravam, kjer akumulatorji predstavljajo znaten del prostornine in teže, predvsem zaradi tega, da bi zagotovili nemoteno uporabo brez postankov za polnjenje. Če bi to zdaj lahko opravili v nekaj trenutkih, marsikaj od tega ne bi bilo potrebno.

    Objavljeno: 13.3.2009
  • Tretja generacija iPhonov?

    Apple je medije pozval na predstavitev nove različice programske opreme iPhone 3.0, s čemer so namignili, da lahko v začetku poletja pričakujemo tudi tretjo generacijo priljubljenega telefona. Najava nove različice kompleta programske opreme, ki temelji na prilagojeni različici operacijskega sistema Mac OS X, prihaja skoraj natanko leto dni za prikazom druge generacije in v podobnem razmaku, kot je bila prikazan prvi telefon, Apple pa je znan po tem, da ima rad redne intervale med generacijami izdelkov. Nova programska oprema naj bi bila namenjena vsem generacijam telefonov.

    Objavljeno: 13.3.2009
  • Google vstopa v internetno telefonijo

    Google je predstavil novo spletno storitev za opravljanje cenejši internetnih telefonskih klicev, ki se bo kosala s podobnimi storitvami, kot sta Skype in Truphone. Google Voice je pravzaprav nekoliko nadgrajena storitev, ki so jo leta 2007 kupili skupaj z družbo GrandCentral. Uporabljati jo je mogoče z običajnimi mobilnimi in stacionarnimi telefoni ali namenskimi programskimi odjemalci, vsak uporabnik pa dobi svojo telefonsko številko, prek katere je dosegljiv na različnih napravah. Google obljublja brezplačne lokalne in cenejše mednarodne klice, storitev pa bo sprva na voljo le za uporabnike v ZDA. Trenutno ni načrtov za širitev izven države.

    Objavljeno: 13.3.2009
  • Najhitrejše enote SSD na svetu

    Podjetje Fusion-io, znano tudi po temu, da v njem od nedavnega kot glavni znanstvenik deluje sloviti Steve Wozniak, nekdanji soustanovitelj družbe Apple, je predstavilo nove pomnilniške enote SSD ioDrive Duo, ki omogočajo najhitrejši prenos podatkov viden doslej s tovrstno tehnologijo. Enote so zaradi hitrejšega prenosa do računalniške pomnilnika izdelani v obliki kartic PCI Express, ki jih vgradimo v proste reže računalnikov. Po navedbah proizvajalca dosegajo 1.500 MB/s pri branju in 1.400 MB/s pri pisanju podatkov. Zmogljivost je mogoče še povečati z uporabo več enot ioDrive Duo vzporedno, kjer hitrosti lahko doseže celo 6 GB/s.

    Objavljeno: 12.3.2009
  • Povratna združljivost

    Bliža se uradni izid novega spletnega brskalnika Internet Explorer 8 in Microsoft si močno prizadeva, da bi ohranil ali še povečal delež na področju brskalnikov. V želji, da bi čim bolj motivirali uporabnike za prehod na IE8 jim zato včasih uide tudi kakšna nekoliko bolj smešna trditev. V nedavnem pozivu uporabnikom, zlasti pa razvijalcem tako pozivajo avtorje, naj pravočasno spremenijo svoje spletne strani, da bodo združljive z novim brskalnikom. IE8 naj bi se namreč prenašal tudi prek storitev Windows in Microsoft Update, kar pomeni, da utegne marsikomu naslednje jutro brskalnik napačno prikazovati strani.

    Objavljeno: 12.3.2009
  • iPod Shuffle brez tipk

    Apple je predstavil tretjo generacijo malega prenosnega predvajalnika iPod Shuffle, ki je kar dvakrat manjši od predhodnika. Novi član družine iPod je manjši od navadne baterije AA, posebnost pa je tudi ta, da na njemu ne najdemo nobenih tipk za krmiljenje z izjemo stikala za vklop. Apple je vse tipke preselil na kabel od slušalk, odsotnost statusnega zaslona pa so nadomestili s posebno funkcijo VoiceOver, pri kateri nam predvajalnik z glasom (čez glasbo) pove podatke o pesmi, izvajalcu, celo stanju vgrajenega akumulatorja (eno polnjenje zadostuje za 10 ur poslušanja glasbe). Uporabnika zna nagovoriti v 14 različnih jezikih. Dober vtis pusti ohišje predvajalnika, ki je iz aluminija, robustna pa je tudi jeklena sponka za pritrditev na pas. Tako kot doslej iPod Shuffle podpira naključno predvajanje glasbe (od tod tudi ime), kot tudi predvajanje seznama skladb od začetka. Mini predvajalnik je trenutno na voljo le v eni različici (če odmislimo barve) in sicer z velikostjo pomnilnika 4 GB. V ZDA bo zanj potrebno odšteti 79 dolarjev, kar je kar nekaj več kot pri predhodniku.

    Objavljeno: 12.3.2009
  • Dell draži z Adamom

    Dell nadaljuje z razkrivanjem podrobnosti novega prenosnika višjega razreda z imenom Adamo, ki bo pomemben dejavnik za ponovni dvig ugleda podjetja. Tanek in lahek prenosnik s svojo obliko izziva priznani Apple MacBook Air, predstavlja pa korak naprej na področju prenosnikov s PC okoljem. Čeprav vse tehnične podrobnosti še niso znane, je Dell na spletu objavil nov video prenosnika, ki razkriva visoko kakovost izdelave. Ohišje je v celoti iz aluminija, vključno s pokrovi, kovinska pa je tudi sledilna ploščica, ki nadomešča miško. Kljub temu, da je najtanjši Dell vseh časov se lahko pohvali s popolnim naborom vmesnikom, precej boljšim kot pri konkurenci iz Appla. Vse pa kaže na to, da Adamo ne bo en sam izdelek temveč cela družina prenosnikov, ki se bodo razlikovali tudi po velikosti zaslona. Dell naj bi posamezne modele predstavil postopoma.

    Objavljeno: 11.3.2009
  • 3D zdravstveni karton

    Raziskovalci IBMovega laboratorija iz Zuricha so skupaj z zdravniki danskega kliničnega centra Thy-Mors razvili programsko opremo, ki omogoča prikaz in vodenje zdravstvenih podatkov o pacientih na tridimenzionalnem modelu človeškega telesa. Programska oprema nadomešča klasični zdravstveni karton in dodaja nov 3D pogled na poškodbe, posege in zapise o spremembah zdravstvenega stanja, pa tudi vpogled v zgodovino diagnoz. Zdravniki naj bi na ta način prihranili precej časa pri seznanjanju z zdravstvenim stanjem pacienta, hkrati pa zmanjšali možnost napak. Obenem naj bi rešitev olajšala komunikacijo med zdravnikom in pacientom, saj bo mogoče diagnoze lažje in bolj nazorno razložiti.

    Objavljeno: 11.3.2009
  • Okna končno tudi na mainframih

    Desetletja je ostalo odprto vprašanje, ali bodo Microsoftovi operacijski sistemi kdaj delovali na najzmogljivejših računalnikih na svetu - velikih mainframe sistemih. Zdaj je to omogočilo podjetje Mantissa, ki sicer proizvaja orodja za upravljanje mainframe računalnikov. Njihov najnovejši izdelek z/VOS je CMS aplikacija, ki deluje na operacijskem sistemu z/VM, omogoča pa emulacijo Intelovih procesorjev in celotnega PC okolja. V sistemu z/VOS lahko v 15 sekundah ustvarimo in okoli 15 minutah v celoti pripravimo navidezni računalnik PC, do katerega nato dostopamo iz poljubnega odjemalca prek terminalskega dostopa (RDP).

    Objavljeno: 11.3.2009
  • Panoramski fotoaparat

    Sony se je pridružil skupini proizvajalcev, ki v zmogljivem digitalnem fotoaparatu zgornjega srednjega razreda združuje tudi zmožnost snemanja video posnetkov v visoki ločljivosti. Novi model Cyber-shot DSC-HX1 premore tipalo z 9 milijoni pik in kar 20-kratni optični zum (28-560 mm), z mehansko zaslonsko pa omogoča slikanje v polni ločljivosti s hitrostjo 10 slik na sekundo. Poleg podpore za video posnetke v ločljivosti 1080p (1440 x 1080 pik, 30 slik na sekundo) je posebnost fotoaparata zagotovo panoramski način fotografiranja, kjer fotoaparat samodejno združuje več slik zajetih zaporedno, med tem, ko premikamo fotoaparat. Na ta način dobimo panoramske fotografije brez uporabe namenske programske opreme v računalniku. Zmogljiv objektiv seveda narekuje, da DSC-HX1 premore tudi algoritem za blaženje tresljajev, podpira občutljivost do ISO 3200 in v kadru samodejno razpozna obraze. Za povezavo na televizor služi vmesnik HDMI, novinec pa bo na prodaj aprila, s ceno, ki bo v ZDA nižja kot 500 dolarjev.

    Objavljeno: 10.3.2009
  • Microsoft v letu 2019

    Ali si lahko zamislite, kako bo videti računalništvo čez deset let? Pri Microsoftu, natančneje pri oddelku Office Labs, ki preizkuša nove zamisli in smernice razvoja, so pripravili petminutni video, v katerem opisujejo svojo vizijo računalniške tehnologije in predvsem njene uporabe v vsakdanjem življenju. Čez deset let naj bi nas tako računalniška tehnologija še bolj obdajala kot doslej, interaktivnost pa naj bi srečali vsepovsod, pa naj gre za časopis ali obesek za ključe. Prevladujejo uporabniški vmesniki občutljivi na dotik ter preprosta izmenjava podatkov med različnimi napravami v rabi. Video se dotika različnih področij, od trgovine, proizvodnje, izobraževanja in zdravstva. Zanimivo pa, da nikjer v video posnetku ni imenovano okolje Windows. Sicer pa ... video pove več kot vse besede. <a href="http://video.msn.com/?mkt=en-GB&playlist=videoByUuids:uuids:a517b260-bb6b-48b9-87ac-8e2743a28ec5&showPlaylist=true&from=shared" target="_new" title="Future Vision Montage">Video: Future Vision Montage</a>

    Objavljeno: 10.3.2009
  • Serial ATA s 6 Gb/s

    Seagate in AMD sta družno opravil prvo javno predstavitev novega standarda za diske - vmesnika SATA, ki omogoča prenos podatkov s hitrostjo 6 Gb/s, dvakrat več kot doslej. Gre za že tretjo revizijo standarda Serial ATA, ki pa ohranja popolno združljivost s programsko opremo in celo priključki ter kabli v rabi. Nova različica prinaša poleg tega še boljši izkoristek porabljene energije ter izboljšave v algoritmu Native Command Queuing, ki omogoča optimizacijo dostopov do podatkov na disku. Diski z vmesnikom 6 Gb/s bodo sprva na voljo za namizne računalnike, vendar bodo kmalu za tem na voljo tudi za prenosnike. Pri Seagateu zatrjujejo, da bodo prvi disk s hitrejšim vmesnikom objavili že pred koncem letošnjega leta.

    Objavljeno: 10.3.2009
  • Največji padec prodaje v zgodovini

    Glede na vse globljo gospodarsko krizo je danes že jasno - leto 2009 bo najtežje v zgodovini računalniške industrije. Pri družbi Gartner ocenjujejo, da bodo proizvajalci letos prodali okoli 257 milijonov računalnikov, kar je 11,9% manj kot v letu 2008, ali drugače povedano - največji padec odkar so osebni računalniki nastali. Doslej največji padec je bil leta 2001, ko se je proizvodnja zmanjšala za 3,2%. Povpraševanje po računalnikih se bo zmanjšalo na vseh trgih, tudi tistih v razvoju, kjer so v zadnjih letih beležili veliko rast.

    Objavljeno: 9.3.2009
  • Zoho Writer 2.0

    Spletni pisarniški programi postajajo vse bolj sofisticirani, po videzu in funkcionalnosti pa primerljivi s svojimi namiznimi sorodniki. Spletni servis Zoho je tako predstavil drugo generacijo spletnega urejevalnika besedil Zoho Writer 2.0, ki se ta hip uvršča med najresnejše kandidate za zamenjavo navadnih pisarniških programov. V drugi različici so se predvsem osredotočili na uporabniški vmesnik, ki je kombinacija dosedanjega spletnega vmesnika in uporabniških trakov (Ribbon UI), ki jih srečamo v Microsoftovemu paketu Office 2007.

    Objavljeno: 9.3.2009
  • Panasonic DMC-GH1 - HD SLR

    Panasonic je predstavil nov digitalni zrcalno-refleksni fotoaparat tipa Micro Fourd Thirds, ki se ponaša tudi z zmožnostjo snemanja video posnetkov v polni visoki ločljivosti. Model Lumix DMC-GH1 zna snemati video posnetke v ločljivosti 1080p s 24 slikami na sekundo, v nižji ločljivosti 720p pa kar s 60 slikami na sekundo. S temi lastnostmi se uvršča v za zdaj še maloštevilno skupino modelov SLR, ki se znajo spoprijeti tudi z video posnetki. V primerjavi s tekmeci ima dve posebnosti - samodejno ostritev slike (AF) dela nenehno tudi pri snemanju video posnetkov, povrh vsega pa zna snemati zvok v kakovostnem načinu Dolby Digital Stereo Creator (na voljo je tudi opcijski stereo mikrofon).

    Objavljeno: 9.3.2009
  • Se nam obeta razslojevanje DVD-jev?

    Da bi pospešili prodajo ploščkov z video vsebinami, so se pri 20th Century Fox Home Entertainment odločili, da bodo v prihodnje pripravljali dva razreda DVD in Bluray ploščkov. Na medijih, ki bodo namenjeni izposoji v videotekah, bo tako v večini primerov zgolj sam film brez večih dodatkov, kot so komentarji, prikaz dela med snemanjem filma, izbrisani posnetki in podobno.

    Objavljeno: 8.3.2009
  • Nova potegavščina z Google Translate?

    Spletnim prevarantom očitno ne gre najbolje, če se spravljajo nad spletne uporabnike majhnega naroda. Očitno Slovenija še vedno ni premajhna, ali pa dovolj eksotična, da bi jo spregledali. Te dni je po elektronskih naslovih uporabnikov storitev SiOL začelo krožiti naslednje prevarantsko e-sporočilo.

    Objavljeno: 8.3.2009
  • Linksys z novimi usmerjevalniki

    Linksys, ki sodi pod okrilje korporacije Cisco, je najavil nove brezžične usmerjevalnike. Vsi novinci podpirajo brezžični standard Wireless-N (še vedno le pri Draft 2.0) in nadgrajujejo obstoječe rešitve.

    Objavljeno: 8.3.2009
  • CeBIT 2009: Thermaltake level 10

    Med bolj ali manj posrečenimi dizajni računalniških ohišij, ki jih na sejmu CeBIT predstavljajo zvečine kitajski proizvajalci, se najde tudi kakšen zanimiv izdelek. Thermaltakovo pogruntavščino, imenovano level 10, naj bi izrisali kar pri samem BMW-ju.

    Objavljeno: 7.3.2009
  • Poročilo: varnostne luknje brskalnikov

    Družba Secunia, ki opravlja najrazličnejše analize računalniške varnosti, je objavila poročilo o varnosti spletnih brskalnikov v preteklem letu. Daleč največ varnostnih lukenj je beležil brskalnik Mozilla Firefox, in sicer skoraj štirikrat več kot konkurentje, vendar so analitki pohvalili hiter odziv razvijalcev, ki so te luknje krpali hitreje kot programerji konkurenčnih izdelkov (denimo Microsoft svoj IE).

    Objavljeno: 7.3.2009
  • Vklop/izklop programov v Windows 7

    Prva preizkusna različica Windows 7 (RC 1), ki bi lahko postala končna različica, prinaša s seboj zelo zanimivo novost. Pri Microsoftu so namreč vanjo vključili možnost vklopa in izklopa posameznih programov in storitev, s čimer naj bi zadovoljili zahteve protimonopolnih privržencev in sodišč.

    Objavljeno: 7.3.2009
  • Samsung z novim zelenim diskom

    Pri Samsungu so predstavili novega velikana EcoGreen F2EG. Disk premore kapaciteto 1,5 terabajta, ki jo dosega s tremi ploščami kapacitete 500 GB. Manjše število plošč v disku ima več prednosti: disk je tišji, se manj segreva in porabi manj energije, običajno pa je tudi hitrejši.

    Objavljeno: 7.3.2009
  • WiMax : Slovenija = 0 : 1

    Od tehnologije WiMax je Slovenija upravičeno pričakovala veliko, saj naša geografska lega in bogato razgibani tereni predstavljajo idealen poligon za razvoj tehnologij, ki bi brezžično dosegla tudi najbolj ruralna območja, kamor tudi leta 2009 žice ne sežejo. Vendar WiMax v Sloveniji še zdaleč ni zmagal, izgubil je boj, še preden ga je dobro začel.

    Objavljeno: 6.3.2009
  • CeBIT 2009: PC s porabo 0 W

    Čeprav se naslov sliši nekoliko utopično, pa slednje velja za najnovejši osebni računalnik proizvajalca Fujitsu Siemens. Seveda računalnik nično porabo dosega le v stanju mirovanja oziroma izklopa (kjer ostali še vedno pridno skrbijo za višanje računa za elektriko).

    Objavljeno: 6.3.2009
  • Apple z novimi računalniki

    Kjer je dim, je tudi ogenj. O morebitni novi podobi računalnika Apple Mac Mini smo že pisali in govorice so se izkazale za povsem resnične. Da pa vse ni ostalo le pri malčku, so pri Applu pokazali še nove računalnike iMac ter brezžični usmerjevalnik Airport Extreme.

    Objavljeno: 6.3.2009
  • Ko je prostora vedno premalo

    Omrežne diske oziroma naprave NAS (Network Attached Storage) smo ne dolgo tega v naši reviji že preizkušali. Takrat smo opozorili na to, da se je segment trga, ki meri na domače uporabnike, začel razvijati prav v zadnjem času in po dobrega pol leta temu znova pritrjujemo. V zadnjih mesecih se je na prodajnih policah pojavilo za to področje precejšnje število novih izdelkov. In prav je, da se jim spet podrobneje posvetimo.

    Objavljeno: 6.3.2009
  • Tekmovanje v navijanju

    Gigabyte je tudi letos objavil tekmovanje Open Overclocking Championship, ki bo med navijalci izzvalo velik val navdušenja. Vključenih je 26 držav, tekmovalci pa se bodo s svojimi dosežki v različnih kategorijah (grafične kartice, procesorji, plošče ...) potegovali za bogate nagrade sponzorjev (Gigabyte, Intel, Nvidia, Kingston, Enermax). Slovenija žal ni vključena, lahko pa se prijavite kot eden izmed »sosedov«.

    Objavljeno: 5.3.2009
  • Gigasetove širokopasovne rešitve pristale pri Sagemu

    Družbi Gigaset Communications in Sagem Communications sta sklenili dogovor o prodaji širokopasovnega dela Gigaset Communications. Novi lastnik blagovne WiMax in drugih širokopasovnih rešitev, ki so jih nekoč razvijali pri Siemensu se bo z njimi hvalil od aprila dalje.

    Objavljeno: 5.3.2009
  • CeBIT 2009: Zanesljiva energija

    Tokrat ne bo govora še o eni izmed zelenih tem. Sprehod med razstavljalci strojne opreme je pritegnil naše poglede tudi na vroče napajalne rešitve.

    Objavljeno: 5.3.2009
  • CeBit 2009: Acer z novimi pametnimi telefoni

    Po nakupu podjetja E-Ten v začetku lanskega leta, Acer pričakovano najavlja prihode novih pametnih telefonov. Zavedajo se, da so kupci postali zelo dovzetni za cene izdelkov, zato bodo še v tem letu ponudili pametni telefon, ki bo v naročniških akcijah mobilnih operaterjev stal med 0 in 49 EUR. V letošnjem letu bo Acer predstavil deset novih modelov pametnih telefonov. Nekaj od teh smo že videli, na primer, Acer M900, drugi pa se ravno pripravljajo na prodajo. Med najbolj zanimivimi letošnjimi novostmi bo zagotovo pametni telefon DX900, ki omogoča uporabo dveh SIM kartic (obe v 3G omrežjih). Z najavo izdelkov pa v Acerju ne hitijo in zvito vsem predlagajo, naj sledijo proizvajačlevim najavam v prihodnjih mesecih.

    Objavljeno: 5.3.2009
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji