• CeBit 2009: Boj proti SPAMu se seli v SaaS vode

    Z vedno večjo iznajdljivostjo onesnaževalcev naših e-poštnih predalov, postaja boj proti neželeni pošti vse bolj kompleksen in vedno manj podjetij ga lahko uspešno rešujejo sama. Na trg vstopajo podjetja, ki ponujajo celovite rešitve za boj proti neželeni pošti, še posebej je opazen premik k poslovnemu modelu SaaS oziroma programska oprema kot storitev (Software as a Service). Pri tem seveda uporabljajo različne metode odkrivanja neželene pošte. Večinoma delujejo tako, da njihova stranka preusmeri svoje MX zapise v DNS strežnikih na ponudnikove poštne strežnike, ti potem očistijo nesnago in pošto usmerijo naročnikovemu poštnemu strežniku. Drugi spet preračunavajo prstne odtise (hashing) sporočil in jih primerjajo s svojo bazo ter tako ločujejo seme od plev.

    Objavljeno: 5.3.2009
  • CeBIT 2009: Poplava netbookov

    Proizvajalci prenosnih računalnikov imajo novo začrtane smernice, ki narekujejo popolno ofenzivo v razredu mini prenosnikov z zasloni velikosti med 7 in 10 palcev. Gneča novih modelov na CeBIT-u je dobesedno nepopisna, saj tovrstne izdelke ponujajo vsi bolj ali manj brezimni proizvajalci.

    Objavljeno: 4.3.2009
  • CeBIT 2009: Modro računalništvo

    Veliki modri, IBM, na CeBITu predstavlja celo kopico rešitev, namenjenih pametnejšemu delu s planetom. Strategija Smarter Planet je po mnenju IBM-ovih strokovnjakov uresničljiva v prihodnjih letih, obsega pa vrsto ključnih področij, tudi takšnih, ki na prvi pogled niso tesno povezana z IT-jem.

    Objavljeno: 4.3.2009
  • CeBIT 2009: Yes, we can

    Uradna otvoritev največjega svetovnega sejma CeBIT 2009 je postregla z zanimivim gostom. Organizatorji so namreč na sprejem, na katerem se je trlo okoli 2.000 mednarodnih pomembnežev, pripeljali guvernerja Kalifornije, Arnolda Schwarzeneggerja. Možakar z avstrijskim poreklom sicer o računalništvo ne ve prav veliko, je pa zato dodobra predstavil svoje hollywoodske veščine in zbrano druščino pospremil s starim in novim sloganom.

    Objavljeno: 4.3.2009
  • CeBit 2009: Dobro zastopana tudi odprta koda

    Odprta koda v zadnjih letih doživlja izjemen uspeh in tudi zato so razstavni prostori odprotokodnih projektov na CeBitu zelo dobro obiskani. Zastopanih je večina večjih projektov in podjetij, ki prispevajo odprto kodo: Sun Microsystems, IBM, Mozilla, OpenOffice.org, SugarCRM, Typo3 in številni drugi. Velik poudarek je namenjen projektom s področja ERP sistemov in sistemov za upravljanje z dokumenti, kar je najbrž odgovor na gospodarske razmere v svetu, saj odprta koda lahko znižuje skupne stroške lastništva takih sistemov. Za vse obiskovalce, ki jih odprta koda zanima, razstavljalci iz ure v uro nizajo nova predavanja s tega področja.

    Objavljeno: 4.3.2009
  • Nvidia s preimenovanim čipom, AMD pa s pocenitvami

    Pri Nvidii se na vse kriplje trudijo privabiti nove kupce svojih grafičnih rešitev. Ena zadnjih potez tega proizvajalca je tudi uvedba novih modelov, temelječih na starih grafičnih jedrih. Bo zgolj novo ime zadostovalo za ohranitev tržnega deleža v času, ko glavni konkurent še dodatno niža cene?

    Objavljeno: 4.3.2009
  • CeBit 2009: Asus predstavil nove izdelke

    Generalni direktor ASUSa Jonney Shih je na tiskovni konferenci na CeBitu predstavil nekaj najzanimivejših novosti letošnjega leta in ki so, po njegovem prepričanju tudi najboljša ilustracija njihovega novega slogana, ki se v angleščini glasi "Inspiring Innovation. Persistent Perfection". Največje pozornosti so bili deležni trije izdelki oziroma skupine izdelkov. Nova je tako U in UX serija prenosnih računalnikov, ki jih poleg izjemno privlačne oblike, odlikujejo tudi osvetljena tipkovnica in sledilna ploščica, kar uporabnikom omogoča tudi udobno delo v temi. Za serijo UX je značilna še majhna teža in debelina. Serijo U pa poganjajo zadnji Intelovi Core 2 procesorji in imajo vgrajene diske do kapacijete 500GB in grafično kartico NVidia GeForce G150M z 512 MB pomnilnika.

    Objavljeno: 3.3.2009
  • Pentaxov prvi ultra-zum

    Pentax je najavil nov fotoaparat, ki vstopa v segment kompaktnih fotoaparatom z velikim razponom goriščnic (oziroma velikim zumom). Gre za aparat X70, ki se hvali s 24-kratno povečavo oziroma goriščnimi razdaljami od relativno širokih 24 pa do 624 mm (v klasičnem 35 mm formatu). Tipalo sicer premore danes standardnih 12 MP, kot je navada pri aparatih z velikim zumom pa bo na voljo optična stabilizacija slike.

    Objavljeno: 3.3.2009
  • Analiza spletnega obiska

    Merjenje obiska spletnih strani postaja iz dneva v dan pomembnejša, žal pa tudi vse bolj zapletena prvina spletne navzočnosti. Razumevanje navad in potreb obiskovalcev je za vse več spletišč ključno in odloča o nadaljnji usodi in investicijah vanje.

    Objavljeno: 3.3.2009
  • Sedmica s prvim kandidatom

    Pri Microsoftu vneto delajo na novih oknih, Windows 7 imenovanih. Zahvaljujoč številnim pripombam testnih uporabnikov, ki so jim poslali dobrega pol milijona poročil o napakah, se sedmica hitro bliža prvi različici, ki bo kandidirala za končno podobo. Inženirji se namreč hvalijo, da so odpravili več kot 2.000 težav in da bo Windows 7 RC1 odličen sistem, blizu končnemu izdelku.

    Objavljeno: 3.3.2009
  • Navigon še odločneje

    Nemški navigacijski ponos, Navigon, se pridno uveljavlja v Evropi, saj v večjih državah že beleži okoli petinski tržni delež, z novimi napravami ter predvsem storitvami, pa naj bi se ta le še povečeval.

    Objavljeno: 3.3.2009
  • CeBIT 2009 odpira svoja vrata

    3. marec je v svetu IT-ja velik datum. Na ta dan namreč letos svoja vrata odpirat največji svetovni računalniški sejem, CeBIT. Kljub temu, da je zaradi navitih cen in slabših gospodarskih pogojev letos razstavljalcev nekoliko manj (okoli 4.500, lani 5.850), se zdi, da je IT-sektor še vedno zelo zdrava panoga, saj so prisotni skorajda vsi, ki v svetu računalništva kaj veljajo.

    Objavljeno: 3.3.2009
  • Mozilla z zamudami in novo beto

    Potem ko so strokovnjaki odkrili zahrbtnega hrošča v novem pogonu za izvajanje JavaScript kode, so pri Mozilli prestavili datum izdaje spletnega brskalnika Firefox 3.1. Ta naj bi bil javnosti na voljo šele poleti, prav možno pa je, da bo dobil tudi oznako 3.5. Vmes naj bi uporabniki bili deležni še dodatne preizkusne različice.

    Objavljeno: 2.3.2009
  • Domena Toys.com prodana za več kot 5 milijonov dolarjev

    Čeprav so leta internetne evforije nepreklicno mimo, ta medij še vedno ustvarja priložnostne milijonarje. Veriga trgovin ToysRUs je namreč na vroči dražbi za domeno Toys.com odštela vrtoglavih 5 milijonov in sto tisoč ameriških zelencev.

    Objavljeno: 2.3.2009
  • Najdražji iPhone na svetu

    Kaj pravite na Apple iPhone, za katerega je potrebno odšteti 2,5 milijona dolarjev? Brez dvoma primerna napravica za te čase. Dragocenost je plod dela avstrijskega oblikovalca nakita Petra Aloissona, sam telefona pa je okrašen v kombinaciji zlata in diamantov. Za začetek so tu obrobe iz 18-karatnega zlata ter podrobnosti, ki so okrašene z belim in roza zlatom. Prednja stran telefona je povrh vsega okrašena s 138 diamanti, krona oblikovnega dosežka pa je tipka Home, ki je poudarjena s 6,6-karatnim diamantom. Poimenovali so jo kar kraljeva tipka oziroma "Apple iPhone 3G Kings Button". Sicer pa je Kraljevski iPhone le ena od stvaritev gospoda Alloissona. Na zahtevo vam okrasi vaš Nokia E51, Sony Ericsson T68 ali Motorolo V3688-90, vse za simbolično ceno, seveda v svetu super bogatih.

    Objavljeno: 1.3.2009
  • Kodiranje gre v oblak

    Razvoj programskih izdelkov, še posebej odprtokodnih, postaja vse bolj skupinsko delo, pogosto celo med avtorji, ki živijo geografsko na povsem različnih koncih sveta. Da bi olajšali in izboljšali razvoj tovrstnih projektov, so pri organizaciji Mozilla, oziroma njenemu raziskovalnem oddelku Mozilla Labs, urejevalnik kode, ki v celoti deluje kot spletni servis, omogoča pa urejanje lokalno hranjenje in oddaljene kode - preprosto v spletnem brskalniku.

    Objavljeno: 1.3.2009
  • Microsoft toži TomTom

    Microsoft je na sodišče vložil tožbo proti priznanemu proizvajalcu navigacijskih GPS naprav, nizozemski družbi TomTom. Podjetju očitajo licenčne kršitve v izdelkih in sicer za dele kode, ki patentirani s strani Microsofta. Zadeva je javnosti povzročila precej komentarjev, saj so izdelki TomTom zasnovani na odprti kodi in operacijskem sistemu Linux. Sporni deli kode, zaradi je TomTom pristal na sodišču naj bi algoritmi za upravljanje z datotekami v Linuxu, zato se je hitro pojavilo vprašanje, ali je to le prvi izmed mnogih primerov, kjer bo Microsoft preganjal druge ponudnike rešitev na Linuxu.

    Objavljeno: 28.2.2009
  • Corel Painter 11

    Corel je objavil novo različico priljubljenega programskega paketa za ustvarjalno računalniško risanje Painter 11. Nova različica orodja, ki v računalniku oponaša naravne načine in tehnike risanja, vsebuje zdaj čez 40 novosti, večina pa jih povečuje zmožnosti za ustvarjalnost, ki jih nudi program. Program ima tako številne nove navidezne čopiče, ki delujejo v kombinacijami z grafičnimi tablicami občutljivimi na dotik, povsem novi pa so trdi čopiči, ki poustvarijo posebne učinke. Prenovili so tudi orodja in možnost za izreze in izbiro delov fotografij.

    Objavljeno: 28.2.2009
  • Je Linux pripravljen za namizje?

    Linux že tradicionalno velja za operacijski sistem strežnikov, v namiznih računalnikih in prenosnikih pa ga naj bi uporabljali le najbolj zagrizeni uporabniki. A nekatere nove distribucije postavljajo ta stara prepričanja na bolj majave temelje. Dobri dve leti je, kar smo v Monitorju preizkusili, kako je z Linuxom v prenosnikih; takrat smo ugotovili, da še ni povsem zrel. Je zdaj že kaj drugače?

    Objavljeno: 27.2.2009
  • Google obvešča o stanju storitev

    Google je objavil novo storitev Apps Status Dashboard, s katero je mogoče spremljati stanje in delovanje posameznih servisov iz družine Google Apps. Novo orodje so objavili le dan za tem, ko je priljubljeni poštni strežnik Gmail doživel resnejši izpad in ni bil dosegljiv več ur za kar lepo število uporabnikov, zlasti v Evropi. Obenem je objava sledila le nekaj ur za tem, ko so uporabniki storitev Google Chat doživeli napad kraje identitet.

    Objavljeno: 27.2.2009
  • Spletne konference na mobilnikih

    Cisco je najavil širitev ponudbe storitev spletnih konferenc Cisco WebEx Meeting Center, ki bo kmalu na voljo tudi za pametne telefone BlackBerry, Nokia in Samsung. Uporabniki mobilnih telefonov bodo lahko sodelovali v zvočnih in spletnih konferencah prek omrežij 3G in Wi-Fi, se udeleževali sestankov na razporedu ter si ogledali predstavitve, aplikacije in namizja s pripombami v živo. Gostitelji aplikacij za sestanke bodo lahko k udeležbi povabili udeležence kar s telefoni, kjer bodo povabila in potrditve potovale prek sporočil SMS.

    Objavljeno: 27.2.2009
  • Nokia pripravlja prenosnike?

    Direktor finske Nokie Olli-Pekka Kallasvuo je potrdil, da podjetje resno razmišlja o razvoju lastnih prenosnih računalnikov. Glavni razlog za morebitni vstop na področje računalnikov je prepričanje podjetja, da bo v naslednjih letih prišlo do konvergence med mobilnimi telefoni in današnjimi različnimi izvedbami prenosnikih računalnikov, v čemer Nokia vidi novo priložnost.

    Objavljeno: 27.2.2009
  • AMD prikazuje Instanbul

    AMD je opravil prvi javni prikaz prihajajočih procesorjev Opteron "Instanbul", ki vsebujejo po šest jeder na posamezen procesor. Novi izdelki, ki bodo nared za drugo polovico letošnjega leta, bodo narejeni v 45-nm arhitekturi in so ekvivalent današnjih procesorjev Shanghai, le da imajo šest jeder namesto štirih. Za izravnavo pretoka podatkov uporablja 6 MB velik tretjenivojski predpomnilnik, posamezen procesor s šestimi jedri pa bo lahko do pomnilnika dostopal prek dveh kanalov. Da bi prikazali zmogljivost novega sistema so pri AMD-ju pognali testni primer pri zagotavljanju procesiranja pretočnih vsebin. Strežnik s štirimi procesorju Shanghai in skupaj 16 jedri je tako dosegel pretok podatkov 25.000 MB/s, medtem ko je 24-jedrni Instanbul dosegel kar 42.000 MB/s. Kot kaže nova generacija zagotavlja ugodno stopnjevano nadgradljivost (skalabilnost). Ob vsem skupaj pri AMDju navajajo, da bodo novi procesorji združljivi s sedanjimi sistemi Opteron, za uporabo pa bo potrebna zgolj razmeroma preprosta zamenjava BIOSa.

    Objavljeno: 26.2.2009
  • Močan padec prodaje strežnikov

    Najnovejša raziskava družbe IDC je pokazala, da se je prodaja strežnikov v zadnjem četrtletju 2008 zmanjšala kar za 14% glede na enako obdobje leta 2007. Zadnje četrtletje, v katerem so proizvajalci iztržili 13,5 milijard dolarjev je že drugo zaporedno z negativnimi številkami. To je seveda prispevalo, da se je tudi celoletna prodaja za 2008 zmanjšala za 3,3% glede na 2007 in dosegla raven 53,3 milijard dolarjev. Kako velik je bil pritisk na zniževanje cen hkrati nakazuje podatek, da je bilo lansko leto rekordno po številu prodanih kosov - prvič so presegli mejo 8 milijonov strežnikov, kar je za 2% bolje kot predlani.

    Objavljeno: 26.2.2009
  • Apple predstavlja Safari 4

    Apple je predstavil razvojno različico brskalnika Safari 4, za katerega trdijo, da je trenutno najhitrejši spletni brskalnik, s sabo pa prinaša kopico zanimivih inovacij. Pri Applu trdijo, da je 4.0 kar 4,2-krat hitrejši od predhodnika Safari 3 pri izvajanju ukazov JavaScript, ob tem pa je tudi okoli 3-krat hitrejši od Firefoxa 3 in Internet Explorerja 7. Hitrejši je tudi od nove razvojne različice Firefoxa 3.1, ki pa ima precej težav s stabilnostjo.

    Objavljeno: 26.2.2009
  • Neomejen prostor na Hotmailu

    Microsoft je predstavil možnost neomejenega prostora za shranjevanje elektronske pošte v svojem spletnem servisu Windows Live Hotmail. Prostor se prilagaja uporabnikovim zahtevam, kar omogoča shranjevanje vseh elektronskih sporočil ne glede na njihovo velikost. V primeru nenadnega prekomernega povečanja glede na preteklo uporabo bo uporabnik prejel elektronsko sporočilo z napotki za racionalno rabo.

    Objavljeno: 25.2.2009
  • Trenutek za virtualizacijo

    V roku sam nekaj dni so domala vsi pomembnejši proizvajalci izdelkov za virtualizacijo računalnikov predstavili svoje nove ali prenovljene izdelke. VMware je na konferenci VMworld Europe v Cannesu uradno predstavil novo generacijo virtualizacijskih izdelkov vSpehre (četrta generacija ESX), ki bo postopoma zamenjala sedanjo generacijo izdelkov. Poleg tega so predstavili tudi novo generacijo orodij vCenter, saj se podjetje vse bolj usmerja v upravljanje navideznih in fizičnih računalnikov ter spremljanje in upravljanje okolja s ciljem zagotavljanja želenega nivoja storitev. VMware je tudi oznanil sodelovanje z Intelom, kjer bodo virtualizacijsko tehnologijo in zlasti možnost upravljanja namiznih virtualnih računalnikov tesno povezali s strojno platformo vPro.

    Objavljeno: 25.2.2009
  • Prihaja Olympus E-620

    Olympus je predstavil nov zrcalno-refleksni fotoaparat E-620, ki je hkrati najmanjši in najlažji izdelek tega tipa na trgu. Novi model premore tipalo s 12,3 milijoni pik in 7-točkovnim dvojnim sistemom za samodejno ostrenje. Vgrajen je stabilizator slike, za ogled fotografij je na voljo 6,9-centimetrski zaslon LCD z zornim kotom kar 176°. Tu je še vgrajeni ultrazvočni protiprašni filter za menjavo objektivov, teh pa je v ponudbi kar 33. Poskrbljeno tudi za vse, ki ljubijo podvodno fotografiranje, saj z novim podvodnim ohišjem PT-E06 lahko slikamo do globine 40 metrov globine.

    Objavljeno: 25.2.2009
  • Nova številka Monitorja že v prodaji

    V tokratnem Monitorju, ki je izšel v torek, 24. februarja, smo si že tretjič ogledali ponudbo programskih paketov za spletno varnost. Za 18 tovrstnih paketov si lahko preberete, kateri nas dobro varujejo in kateri nas le motijo med delom. Po enem letu smo ponovno preizkusili tudi večnamenske laserske tiskalnike. Seveda smo preverili vse, kar se da, od hitrosti in kakovosti pa do cene izpisa in enostavnosti uporabe.

    Objavljeno: 24.2.2009
  • Samsung z novimi fotoaparati

    V pričakovanju na sejem PMA je Samsung napovedal dva nova digitalna fotoaparata, ki v sebi združujeta najbolj zanimive lastnosti, ki so ta hip na voljo. Modela HZ15W in TL320 sodita v srednji razred digitalnih fotoaparatov in nudita ločljivost 12 milijonov pik. Prvi se lahko pohvali z 10-kratnim optičnim zumom, pri modelu TL320 je ta 5-kratni, oba pa premoreta algoritme za stabilizacijo slike. Oba imata kot udarno lastnost zmožnost snemanja podatkov v ločljivost HDTV 720p (1280 × 720 pik), za prikaz posnetkov na televizorjih pa premoreta tudi vmesnik HDMI. Medtem, ko imata oba 3-palčne zaslone, je pri modelu TL320 ta posebnost, saj je tipa AMOLED, ki zagotavlja nazivno kontrastno razmerje 10.000:1 in je precej bolj berljiv pri močni zunanji svetlobi. V prodaji bosta že maja za ceno v ZDA, ki bo znašala 330 oziroma 380 dolarjev.

    Objavljeno: 24.2.2009
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji