• Trg oblačnih storitev je bil v letu 2017 vreden 180 milijard dolarjev

    Sodeč po raziskavi družbe Synergy Research, so ponudniki s storitvami v oblaku lani zaslužili že kar 180 milijard dolarjev, kar je 24% več kot v letu pred tem.

    Objavljeno: 7.1.2018 01:00
  • Vuzix Blade – pametna očala s pomočnico Amazon Alexa

    Ameriško podjetje Vuzix, eden od pionirjev na področju nadgrajene resničnosti, je na sejem CES pripeljal povsem nov model pametnih očal, s katerimi cilja tako na poslovne uporabnike, kot potrošnike. Vuzix Blade so prva pametna očala, ki jih od zunanje težko ločimo od običajnih (sončnih) očal, obenem pa ima vgrajeno podporo za pametno pomočnico Amazon Alexa.

    Objavljeno: 7.1.2018 01:00
  • Televizor, ki se zvije v škatlo

    Korejski LG je za sejem CES pripravil še eno novost, ki nakazuje televizorje prihodnosti – 65-palčni televizor z zaslonom OLED, ki se lahko upogne in zvije v majhno škatlo in s tem povsem umakne, kadar ni v rabi.

    Objavljeno: 7.1.2018 01:00
  • Največja biometrična baza na svetu ranljiva

    Največjo biometrično podatkovno bazo na svetu ima Indija, v njej pa je shranjenih več kot milijarda zapisov. Gre za bazo Aadhaar, ki vsebuje fotografije, prstne odtise, posnetke mrežnice (retina) in druge osebne podatke Indijcev. Sedaj pa so ugotovili, da podatke iz te baze odtekajo in jih je mogoče kupiti že za 500 rupij (sedem evrov) po osebi.

    Objavljeno: 5.1.2018 16:00
  • Procesor-gate: Apple potrdil ranljivost v skoraj vseh izdelkih, vsi proizvajalci hitijo s popravki

    Tretji dan po razkritju velike varnostne ranljivosti v praktično vseh modernih procesorjih prihajajo na dan nove podrobnosti. Apple je v sporočilu za javnost potrdil, da se ranljivost tiče skoraj vseh njihovih izdelkov, zato so že pripravili prve popravke: iOS 11.2, macOS 10.13.2 in tvOS 11.2. Edini izdelki, ki jih ni treba zaradi ranljivosti posodobiti, so ure Apple Watch in watchOS.

    Objavljeno: 5.1.2018 01:00
  • Intel zmanjšuje pomen ranljivosti procesorjev, medtem pa je njegov direktor prodal delnice družbe

    Afera z varnostno ranljivostjo procesorjev, kot kaže ne samo Intelovih, dobiva vse večje razsežnosti. Prav neverjetno je, koliko nasprotujočih izjav, tudi uradnih, je bilo mogoče prebrati po razkritju ranljivosti in najbrž bo potrebno še nekaj časa, da se izkristalizira dejanska resnica.

    Objavljeno: 4.1.2018
  • Intelov procesor z vgrajeno AMD-jevo grafiko

    To, kar se je še pred leti zdelo nemogoče, postaja resničnost. Intel in AMD sta bila zgodovinsko gledano vedno neposredna tekmeca, včasih celo sovražnika. Toda zdaj sta ugotovila, da je čas za sodelovanje, prvi rezultat pa bo novi procesor za prenosnike računalnike, ki bo imel v sebi vgrajeno prilagojeno različico grafičnega procesorja AMD Radeon RX Vega M.

    Objavljeno: 3.1.2018 01:00
  • Resna napaka v Intelovih procesorjih!

    Kot kaže, je na pomolu še eden velik škandal, ki bo prizadel praktično vse računalniške izdelke z vgrajenimi procesorji družbe Intel. Po pisanju portala The Register so v arhitekturi in dizajnu mikroprocesorjev odkrili zelo resno varnostno pomanjkljivost, ki bi lahko zlonamernim programom in hekerjem potencialno omogoči vpogled v vsebino zaščitenega pomnilnika, ki ga uporablja jedro. Normalni programi do tega pomnilnika ne bi smeli nikoli dostopati.

    Objavljeno: 3.1.2018
  • Startup Oben pripravlja digitalnega dvojčka oseb

    Mlado podjetje Oben (po nemški besedi »nad«) si je zadalo cilj, da bo razvilo tehnologijo, s katero lahko v navideznem svetu upodobi kogarkoli, z natančno reprodukcijo videza in glasu. Vse skupaj bo povezano z algoritmi umetne inteligence, ki bodo omogočali interakcijo z digitalnim dvojčkom PAI (Personal AI), na podoben način, kot to danes počnemo z digitalnimi pomočnicami.

    Objavljeno: 2.1.2018 01:00
  • LG pripravlja 88-palčni zaslon OLED ločljivosti 8K

    Vstop v novo leto je obenem preddverje za vsakoletni sejem zabavne elektronike CES, tedaj pa se zbudijo veliki proizvajalci, ki skušajo s tehnološkimi dosežki primamiti pozornost javnosti. LG bo tako letos na CES pripeljal zaslon/televizor, ki se ponaša s novim rekordom: gre za največji televizor s tehnologijo OLED, ki za nameček ponuja ločljivost 8K.

    Objavljeno: 2.1.2018 01:00
  • Applove novosti v letu 2018

    Začetek novega leta je najbrž dober trenutek za napoved novosti, ki jih načrtuje Apple v prihajajočih mesecih. Sodeč po dosedanjih informacijah se nam obeta še eno predvidljivo leto, prežeto pretežno z nadgradnjami izdelkov, ki jih že poznamo vrsto let, a bodo ti po vseh verjetnosti (in izkušnjah) vseeno pritegnil nov val kupcev. Velikih novosti in revolucionarnih izdelkov ne gre pričakovati. Ali pač?

    Objavljeno: 1.1.2018 01:00
  • Koledar novosti med telefoni v letu 2018

    Proizvajalci elektronskih komponent za mobilne telefone običajno vedo o prihajajočih telefonih precej več in precej prej kot javnost. Iz Kitajske tako prihaja namig o datumih prihodov novih izdelkov priznanih proizvajalcev, ki je ušel iz krogov blizu proizvajalca Qualcomm. V javnost je namreč pricurljal seznam telefonov, ki bodo opremljeni z novim procesorjem Snapdragon 845.

    Objavljeno: 1.1.2018 01:00
  • Nove brezžične tehnologije za upravljanje z energijo

    Internet stvari oziroma »Internet of Things« (IoT) je izraz za poimenovanje omrežja raznolikih naprav (stvari), ki zbirajo, sprejemajo in pošiljajo podatke, komunikacija pa se izvaja preko obstoječega medmrežja.

    Objavljeno: 1.1.2018
  • Ugrabljen direktor ukrajinske bitcoin menjalnice

    Pavel Lerner, direktor za analize spletne bitcoin menjalnice Exmo, je bil po zapisih ruskih in ukrajinskih medijev pred dnevi ugrabljen. Med odhodom iz poslovne stavbe v Kievu so ga 26. decembra napadalci zvlekli v črni avtomobil znamke Mercedes-Benz. Predstavniki podjetja so povedali, da podrobnosti ne morejo izdati, je pa preiskava v polnem teku.

    Objavljeno: 31.12.2017 10:00
  • Huawei pričakuje nekoliko počasnejšo rast

    Direktor podjetja Huawei, Ken Hu, je v sporočilu zaposlenim napovedal nekoliko nižjo rast podjetja za preteklo leto. V 2017 naj bi prihodki zrastli za 15 odstotkov, na 600 milijard yuanov (slabih 80 milijard evrov). Čeprav se to sliši odlično pa je najmanjša rast v zadnjih štirih letih za sicer vse močnejše telekomunikacijsko podjetje, tretje po velikosti za Samsungom in Applom.

    Objavljeno: 30.12.2017 13:00
  • Samsung bo v kratkem predstavil novi procesor Exynos

    Pri Qualcommu so pred kratkim napovedali novi procesor Snapdragon 845, ta bo v ZDA in na Kitajskem poganjal Samsungova prihajajoča Galaxy S9 in S9+. Drugod po svetu, tudi v Evropi, pa uporabljajo ti telefoni Samsungov lastni procesor z imenom Exynos. Pri Samsungu so sedaj napovedali, da bodo novega Exynosa predstavili v prvem tednu leta 2018, naj bi šlo za Exynos 9810. Prihajajoča telefona Galaxy S9 in S9+ pa sta medtem uspešno prestala preizkus pri ameriški agenciji FCC (Federal Communications Commission), uradno naj bi bila splavljena na sejmu MWC v februarju.

    Objavljeno: 30.12.2017 10:00
  • Sateliti izgubljeni zaradi programerske napake

    Rusija je prejšnji mesec tik po izstrelitvi vremenskega satelita Meteor-M z njim izgubila kontakt. Na raketi Souyz-2 je bilo še osemnajst drugih, manjših satelitov različnih podjetji (tako ruskih kot ameriških, japonskih, nemških...). Ruske oblasti so sedaj objavile, da naj bi bila za težave kriva programerska napaka.

    Objavljeno: 29.12.2017 13:00
  • Apple se opravičuje za namerno upočasnitev telefonov

    Pred kratkim smo pisali o tem, da so pri Applu namerno znižali takt procesorjev starejših telefonov iPhone, če so slednji imeli obrabljene akumulatorje. Uporabniki so bili seveda ogorčeni, saj je bilo to narejeno brez njihove vednosti, naprave so po daljšem času enostavno postale počasnejše.

    Objavljeno: 29.12.2017 10:00
  • Umetna inteligenca za varjenje piva

    Dansko pivovarsko podjetje Carlsberg je v navezi z raziskovalci iz univerze Aarhus razvilo tipala, ki lahko razlikujejo med okusi piva. Sedaj so se povezali še z Microsoftom, kjer bodo s pomočjo umetne inteligence interpretirali rezultate in pohitrili razmeroma dolg proces izdelave novih okusov piva. Po nekaterih ocenah naj bi za razvoj novih piv potrebovali med osem in 24 mesecev, z novim projektom pa naj bi ta čas znižali za tretjino.

    Objavljeno: 28.12.2017 14:00
  • WeChat bo postal uradno sredstvo za legitimacijo

    WeChat je izredno priljubljen Kitajski program za trenutno sporočanje, alternativa tam blokiranemu Facebook Messengerju. Sedaj pa se dela na tem, da bi WeChat postal uradna elektronska osebna izkaznica.

    Objavljeno: 28.12.2017 10:00
  • Plačani za to, da uporabljajo elektriko

    V Nemčiji je čez božične praznike veliko odjemalcev bilo plačanih, da so porabljali električno energijo. Proizvodnja energije je bila zaradi kombinacije nizke porabe (kot posledica praznikov in razmeroma visokih temperatur) in razmeroma visoke proizvodnje (tudi bolj vetrovnega vremena) višja od porabe, kar nekaj elektrarn (predvsem starejših toplotnih) pa ne more dovolj hitro znižati proizvodnjo. Tako so potrošniki prejeli tudi po dobrih 50 evrov za vsako potrošeno megavatno uro.

    Objavljeno: 27.12.2017 12:00
  • Teslin majhen tovornjak naj bi prišel po modelu Y

    Elon Musk je po nedavni predstavitvi, na kateri je ostalo kar nekaj odprtih vprašanj, sedaj le potrdil, da naj bi Teslin majhen tovornjak (»pickup«) prišel za prihajajočim modelom »Y«. Slednji bo manjši cestni terenec z enako zasnovo kot obstoječi Model 3. Na dogodku so pred dobrim mesecem namreč predstavili načrte za tovornjak, takrat pa je bil omenjen tudi manjši pickup, a v obeh primerih brez kakršnih koli resni podrobnosti, sedaj so njihovi načrti vseeno malo bolj jasni. Model Y naj bi predstavili tekom leta 2018, pričakuje se, da bo prišel v prodajo v letu 2019.

    Objavljeno: 27.12.2017 10:00
  • Bot za rudarjenje kriptovalut se širi preko Facebook Messengerja

    Varnostno podjetje Trend Micro je na svojem blogu objavilo novico, da so zaznali novo zlonamerno programsko opremo, ki na okuženem računalniku rudari kriptovalute. Bota so poimenovali Digmine, širi se preko Facebook Messengerja preko namizne in spletne različice (na mobilnih sistemih ne deluje). Uporabniku se prikaže kot video datoteka, če imamo Facebook račun nastavljen na samodejno prijavo se Digmine prijavi in pošlje naprej našim kontaktom. Ko je bot enkrat nameščen se ga lahko na daljavo tudi posodobi, sicer pa rudari valuto Monero. Omenjeno programsko opremo so zasledili v Južni Koreji in nekaterih drugih azijskih državah.

    Objavljeno: 27.12.2017 09:00
  • Facebook bi znal opozoriti, če bi kdo objavil našo fotografijo

    Facebook že uporabljeno samodejno prepoznavanje naloženih fotografij nadgrajuje s sistemom, ki bo uporabnika obvestil, ko bo nekdo objavil njegovo obvestilo. Namen novosti je večji nadzor nad zasebnostjo, hkrati pa tudi pomoč slabovidnim. Sistem bo namreč slednjim znal tudi prebrati imena oseb, ki jih je prepoznal na katerikoli objavljeni sliki.

    Objavljeno: 24.12.2017 08:00
  • Britanski zunanji minister napoveduje spletno »maščevanje« Rusiji

    Britanski zunanji minister Boris Johnson je pred potjo v Rusijo ruskega zunanjega ministra opozoril, naj ustavi kiber napade, ki ogrožajo britansko nacionalno varnost ali pa se bo moral soočiti z britanskim maščevanjem v enaki meri.

    Objavljeno: 23.12.2017 09:00
  • Bitcoin v tem tednu izgubil več kot 30% vrednosti

    Bitcoin, virtualna valuta, katere vrednost v letošnjem letu skorajda eksponentno raste, je v zadnjem tednu nenadoma obrnila krivuljo.

    Objavljeno: 23.12.2017 08:00
  • EU postavlja kvantno računalništvo kot prioriteto

    Lani je EU napovedala, da bo v raziskave kvantnega računalništva vložila milijardo evrov v okviru programa FET Flagship. Nekaj podobnega so že leta 2013 naredili za raziskave grafena. Sedaj je pred nami 150 strani dolg dokument, kjer si lahko podrobno pogledamo dosedanji razvoj in načrte za prihodnost.

    Objavljeno: 22.12.2017 12:00
  • Eric Schmidt se je poslovil od vodenja Alphabeta

    Izvršni predsednik podjetja, ki je Googlov lastnik, bo z januarjem odstopil, je sporočilo podjetje. Ostal bo v vodstvu podjetja, vendar le še kot tehnični svetovalec za področje znanosti in tehnologije.

    Objavljeno: 22.12.2017
  • NiceHash se je vrnil

    Priljubljena slovenska spletna stran NiceHash, kjer lahko uporabniki rudarijo kriptovalute v oblaku ali kupujejo procesorsko moč, saj deluje kot posredniki med njimi, je ponovno dosegljiva in strankam ponuja svoje storitve. Spomnimo, da so 6. decembra hekerji vdrli v NiceHash in ukradli 4700 bitcoinov, ki so bili v času tatvine vredni več kot 68 milijonov evrov.

    Objavljeno: 21.12.2017 16:00
  • Do denarja lahko pridete le v nekaj minutah!

    Odslej vam omogočamo, da lahko v mobilni banki Klikin do 15.000 evrov pridete le v nekaj minutah – brez obiska bančne poslovalnice. Gre za prelomno novost, saj boste celoten postopek – od ponudbe do prejema denarja na osebni račun – izpeljali v mobilni banki. Nepredvidljivi dogodki bodo tako malo bolj obvladljivi, vi vselej korak pred presenečenji, vaše želje pa hitreje uresničljive.

    Oglasno sporočilo
    Objavljeno: 21.12.2017 15:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji