• NSA ima interaktivni zemljevid naprav na internetu

    NSA in GCHQ imata sistem, ki omogoča vizualizacijo ustroja interneta in vseh nanj povezanih naprav v realnem času, podobno kot lahko površje gledamo z Google Earth. Program Treasure Map prikazuje interaktivni zemljevid interneta, do njega pa imajo dostop agentje skupine Petero oči – ZDA, Velika Britanija, Kanada, Avstralija in Nova Zelandija.

    Objavljeno: 16.9.2014 05:00
  • Tudi HTC proti GoProju

    GoPro (oz. njegov ustanovitelj Nick Woodman) je pred časom zadel terno z odločitvijo o izdelavi majhne in zmogljive kamere za športno snemanje. Tako zelo, da se nekateri veliko večji proizvajalci zabavne elektronike že leta trudijo, da bi ga dohiteli, pa jim ne uspeva. Eden takih je npr. Sony, katerega kamero pravkar preizkušamo za naslednji Monitor.

    Objavljeno: 15.9.2014 14:00
  • Video 4K zahteva svoje

    Glede na to, da vedno več fotoaparatov in celo telefonov omogoča zajemanje videa v ločljivosti 4K, ne čudi, da so se zbudili tudi proizvajalci pomnilniških medijev. Sandisk je tako predstavil kartico SD z zmogljivostjo kar 512 GB (da, pol terabajta!), že februarja pa 128 GB različico microSD, kar je bo bolj pravi format za vgradnjo v telefone. Mimogrede, telefon Sony Xperia Z3, ki ga trenutno preizkušamo, izdeluje video ločljivosti 4K (3841 × 2160 pik), ki zasede 440 MB na minuto. »Na približno« bi torej lahko rekli, da bo največja microSD kartic zadostovala za okrog 5 ur videa 4K. Kar nekaj.

    Objavljeno: 15.9.2014 13:00
  • Konec revolucije iPod

    Apple je iz svojih trgovin umaknil še zadnjega izmed »pravih« glasbenih predvajalnikov iPod. Da, iPoda, ki je še vedno uporabljal značilni krožni izbirnik in je imel vgrajen disk. iPoda, ki je pred leti pomenil revolucijo in ki je Apple končno izvlekel iz blata in počasi ponesel na pot najuspešnejšega podjetja zadnjih let. iPoda, ki ga je Steve Jobs na predstavitvi predstavil z besedami, da »omogoča hranjenje celotne glasbene knjižnice v žepu, kar doslej ni bilo mogoče«.

    Objavljeno: 15.9.2014 08:00
  • Torino bo s prehodom na Linux prihranil 6 milijonov evrov

    Po dolgoletnem projektu mesta München, kjer so po desetih letih še vedno neodločeni, ali ostati na Linuxu ali raje preiti nazaj na Microsoftove platforme, se bodo prehoda na Linux lotili še Italijani. V mestu Torino namreč računajo, da bodo v petih letih s prehodom iz okolja Windows XP na Ubuntu Linux privarčevali okoli 6 milijonov evrov. Gre za prehod 8.300 namiznih računalnikov, oziroma okoli 300 evrov na računalnik, ta številka pa naj bi se z leti še povišala. 

    Objavljeno: 14.9.2014 08:00
  • Prve meritve kažejo le manjši napredek za iPhone 6

    V javnost so pricurljale prve meritve hitrosti procesorja v novem iPhone 6, ki pa ne kaže takega napredka, kot smo ga bili vajeni doslej. Novi 64-bitni dvo-jedrni procesor A8 (njegov takt naj bi bil 1,4 GHz) je na preizkusu Basemark X benchmark dosegel rezultat 21.204, kar ga sicer uvršča na sam vrh lestvice, za njim je lanskoletni iPhone 5S, čigar rezultat je 20.253 – razlika je torej manj kot 5%.

    Objavljeno: 13.9.2014 14:00
  • Amazon ugaša WebPay

    Amazon bo svojo storitev WebPay, namenjeno prenosu denarja, do 13 oktobra opustil. Govorice o tem so se sicer pojavile že v začetku poletja, sedaj pa so uporabnikom poslali še elektronsko sporočilo. Po njihovih besedah storitev nima resnih prednosti pred ostalimi podobnimi storitvami (predvsem PayPal), predvsem pa se WebPay ni nikoli zares prijel.

    Objavljeno: 13.9.2014 13:00
  • Predstavljen Nikon D750

    Pri Nikonu so na novinarski konferenci predstavili nekaj novosti, med njimi je najbolj zanimivi novi DSLR, model D750. Gre za aparat s tipalom polnega formata (kar pri Nikonu označujejo z FX) s 24 milijoni pik, razpon občutljivosti pa gre od ISO 100 do ISO 12.800 (to se da sicer razširiti vse do ISO 51.200).

    Objavljeno: 13.9.2014 13:00
  • Microsoft kupuje razvijalca igre Minecraft

    V zadnjih tednih postajajo vse glasnejše govorice, da naj bi se pri Microsoftu zelo resno zanimali za nakup podjetja Mojang, ki sicer razvija izredno priljubljeno igro Minecraft. Po zadnjih govoricah naj bi Microsoft za švedskega razvijalca ponudil okoli dve milijardi dolarjev. Do sedaj naj bi prodali okoli 54 milijonov kopij omenjene igre, slednja je na voljo tudi za Xbox One in PlayStation 4. Ustanovitelj studia, Markus »Notch« Persson, je bil v preteklosti sicer kritičen do Microsofta, češ da vse bolj zapirajo sistem Windows, po govoricah sodeč pa naj bi v primeru prodaje podjetja ostal le nekaj mesecev.

    Objavljeno: 12.9.2014 12:00
  • Nov član oddelka Google X

    Google je kupil podjetje Lift Labs, ki je razvilo jedilni pribor z vgrajeno »stabilizacijo«, ki nevtralizira tresljaje, ki jih priboru povzroča roka. Izdelek je pomemben in koristen za obolele s Parkinsonovo boleznijo, ki sem ji roke nekontrolirano tresejo. Nova naprava, Liftware, bo vilice ali žlico namreč dovolj umirila, da bo bolnikom omogočila samostojno kosilo. Liftware deluje na podoben način kot današnji optični stabilizatorji v fotoaparatih, po besedah proizvajalca pa umiri do 70% tresljajev.

    Objavljeno: 12.9.2014 11:00
  • Trajnost ni več v modi

    Po izjemni priljubljenosti aplikacije Snapchat, ki uporabnikom omogoča izmenjavo sporočil, ki se takoj po ogledu izbrišejo, se podobnih prijemov lotevajo tudi velikani družbenih omrežij. Facebook tako v Novi Zelandiji preizkuša novo zmogljivost svojega odjemalca, ki omogoča nastavljanje trajanja določene objave. Pri Facebooku pojasnjujejo, da za tovrstno zmogljivost obstaja interes uporabnikov, ki bi radi v omrežju objavili nekaj, kar je zanimivo in ima smisel le krajši čas, ohranjanje v arhivu pa ni smiselno. Po poteku nastavljenega časa se objava izbriše.

    Objavljeno: 12.9.2014 09:00
  • V javnost prišle zaslonske slike Windows 9

    Nemške spletne strani Computer Base in WinFuture sta objavili nove zaslonske slike prihajajočega sistema Windows 9. Konkretno gre za t.i. tehnični predogled (»Technical Preview«), ki ga sicer pričakujemo konec meseca. V njih se vidi novi Start meni, ki deluje kot kombinacija menija, ki ga poznamo že iz Windows 7 (in tudi predhodnikov) ter vmesnika, nekoč znanega kot Metro, torej ploščic, ki delujejo kot ikone programov. Na slikah se tudi vidi nekatere programe, ki so sicer namenjeni uporabi v omenjenem vmesniku, a tu tečejo v namiznem okenskem okolju. Zanimiv je tudi dodatek namenske tipke za iskalnik, ki se nahaja poleg omenjenega Start menija.

    Objavljeno: 11.9.2014 14:00
  • Video: IFA 2014

    O sejmu IFA, ki vsako leto poteka v Berlinu, smo pripravili tudi kratko video predstavitev.

    Objavljeno: 11.9.2014 11:00
  • Nokia in Windows Phone se počasi poslavljata

    Več spletnih strani je objavilo načrte Microsofta, da namerava v svojih reklamah proti koncu leta opustiti imeni Nokia in Windows Phone. Spletna stran GeeksOnGadgets je namreč prišla do internega Microsoftovega dokumenta, ki opisuje opustitev imena proizvajalca (torej Nokie). Naprave bodo oglaševane pod znamko Lumia, namesto Windows Phone pa bodo oglaševali le še Windows, ne glede na napravo, na kateri teče sistem. Seveda se s tem nič zares ne spremeni, kaže pa na Microsoftovo željo, da poenostavijo množico naprav in izdelkov, za katerimi stojijo.

    Objavljeno: 11.9.2014 10:00
  • V Turčiji (pa še marsikje) cenzura interneta

    Turčija je še poostrila svojo zakonodajo, ki predpisuje strog nadzor nad internetom in omogoča blokado strani in sledenje uporabnikom.

    Objavljeno: 11.9.2014 05:00
  • Apple svojim uporabnikom podarja album U2

    Apple in U2 sta vsem uporabnikom storitve iTunes, da, tudi slovenskim (preverjeno), podarila najnovejši album irske skupine. Album z naslovom Songs of innocence vključuje enajst pesmi, prenesemo si ga lahko preko iTunes, tako na računalniku kot tudi na napravah iPhone, iPad in iPod (seveda moramo za to imeti iTunes račun). Album bo na voljo do trinajstega oktobra, takrat gre na prodajne police še fizična različica. Po njihovih besedah gre za največjo izdajo glasbenega albuma v zgodovini.

    Objavljeno: 10.9.2014 14:00
  • Apple Watch

    Poleg novih telefonov so pri Applu na svojem dogodku predstavili tudi pametno uro, o kateri že par let po spletu beremo različne govorice. Nova ura se imenuje preprosto Apple Watch (govorice so sicer največkrat omenjale ime iWatch), bo pa prišla v dveh velikostih - manjša bo po diagonali merila 1,5 palca, večja pa 1,65 palca. Tudi sicer bo ogromno različnih konfiguracij in možnosti, saj bosta uri na voljo v različnih barvah, hkrati ju bomo lahko kombinirali z ogromno različnimi paščki raznovrstnih oblik in materialov (verjamemo, da bodo kmalu prišli tudi neoriginalni dodatki).

    Objavljeno: 10.9.2014 10:00
  • Apple predstavil dva velika telefona

    Govorice so se le uresničile: pri Applu so napovedali kar dva nova telefona iPhone, ki sta oba večja od dosedanjih modelov. Prvi je iPhone 6, ki je "navaden" naslednik obstoječih modelov. Ta je kar veliko pridobil pri zaslonu, saj ima 4,7-palčni zaslon (z ločljivostjo 1334 × 750 pik, oziroma 326 pik na palec), predhodna iPhone 5 in 5S sta imela 4-palčna zaslona, starejši modeli pa 3,5-palčnega. Kljub temu bo novi model tanjši od modela 5S, hkrati pa ima zmogljivejši akumulator (po njihovih besedah bomo lahko preko povezave WiFi približno eno uro dlje viseli na spletu).

    Objavljeno: 10.9.2014 09:00
  • Evropska komisija ponovno odprla preiskavo zoper Google

    V začetku letošnjega leta je Evropska komisija zaključila s preiskavo zoper Google, saj so se takrat dogovorili, da bodo pri Googlu pri rezultatih, ki sicer kažejo na njihove storitve (denimo Maps), omogočili tudi prikaz konkurenčnih storitev. Sedaj pa bodo preiskavo ponovno odprli, saj naj bi dobili veliko »zelo negativnih« komentarjev o novi ureditvi. Glavni očitek je ta, da Google še vedno višje uvrsti lastno storitev, možnost, da konkurenti spravijo svojo storitev nad Googlovo, pa je omogočena le tako, da za to plačajo.

    Objavljeno: 10.9.2014 08:00
  • Okuženih naj bi bilo 15 milijonov mobilnih naprav

    Sodeč po novi raziskavi, ki so jo pripravili pri francoskem telekomunikacijskem podjetju Alcatel-Lucent, naj bi bilo okoli 15 milijonov mobilnih naprav (torej telefonov in tablic) okuženih z zlonamerno programsko opremo. V prvi polovici letošnjega leta se naj bi število okužb tako dvignilo za 17%. Pri tem ocenjujejo, da je število v resnici še višje, saj raziskava ni vključevala nekaterih velikih trgov, kjer naj bi bilo nadpovprečno veliko zlonamernih okužb (tu omenjajo predvsem Kitajsko in Rusijo).

    Objavljeno: 9.9.2014 14:00
  • PayPalovo hčerinsko podjetje za plačilo z bitcoini

    Podjetje Braintree, ki je v lasti plačilnega velikana PayPala (slednji je sam v lasti eBaya), bo v prihodnjih mesecih začel podpirati tudi plačila z bitcoinom. Braintree je sicer spletna platforma za plačevanje, ki je med drugimi uporabljata tudi AirBNB (storitev za najem sob in stanovanj) ter Uber (storitev za priklic taksi prevoza). Uporabniki storitve Braintree bodo morali odpreti račun pri spletni strani Coinbase (kjer bodo imeli tudi denarnico za bitcoin), tega pa bodo povezali z obstoječim računom pri Braintree. Največja prednost za trgovce bodo nizki stroški transakcij, ki bodo znašali le en odstotek. Novost bo sprva na voljo le v ZDA, a lahko računamo, da se bo razširila tudi v Evropo.

    Objavljeno: 9.9.2014 13:00
  • Apple zaposlil priznanega oblikovalca ročnih ur

    Pri Applu se je zaposlil oblikovalec Marc Newson, ki se med drugim zelo dobro spozna tudi na oblikovanje ročnih ur. Govorice vse močneje kažejo na to, da pri Applu res pripravljajo lastno pametno uro. Newson je sicer dobri prijatelj Applovega glavnega oblikovalca, Jonathana Ivea, s katerim naj bi sicer že delala tekom zadnjega leta. Poleg ur je oblikoval tudi pohištvo in oblačila, znan pa naj bi bil po bolj igrivem oblikovanju. Zanimivo bo spremljati, kako bo to vplivalo na Applov sicer bolj strogi stil.

    Objavljeno: 9.9.2014 08:00
  • Se Bing poslavlja?

    Pri Microsoftu se očitno vrača znamka MSN, hkrati pa počasi opuščajo znamko Bing. Tako se bodo njihove aplikacije, ki so sedaj zbrane pod imenom Bing (novice, šport, vreme), v kratkem preimenovale v aplikacije MSN. Slednjo so v zadnjih letih sicer pretežno opustili, namesto nje so nastopili z imeni Bing in Windows Live.

    Objavljeno: 8.9.2014 13:30
  • Apple naj bi jutri predstavil dva nova telefona

    Jutri bo Applova novinarska konferenca, na kateri pa se pričakuje kar nekaj zanimivosti. Vsekakor je najbolj zanimiv novi iPhone, sodeč po pisanju različnih spletnih straneh naj bi splavili kar dva modela – navadnega, s 4,7 palčnim zaslonom, in večjega, ki naj bi imel zaslon z diagonalo 5,5 palcev. Podrobnosti jasno še ni, so se pa na spletu že pojavili video posnetki, na katerih naj bi bil novi, večji model. Oba bosta uporabljala prihajajoči iOS8 (o njem smo sicer že pisali), manjši model naj bi bil kmalu na voljo, večji pa naj bi prišel nekoliko kasneje.

    Objavljeno: 8.9.2014 13:00
  • Video: LG G3 in Nokia Lumia 930

    Kratek video pogled na dva telefona najvišjega cenovnega in zmogljivostnega razreda.

    Objavljeno: 8.9.2014 09:00
  • Primer Silk Road: kako je FBI razkrinkal uporabnika Tora

    Na sojenju ustanovitelju  nezakonite spletne tržnice Silk Road je FBI pojasnil, kako so kljub uporabi Tora uspeli odkriti IP-naslov in fizično lokacijo strežnika. Kot kaže, ni šlo za ranljivost v Toru ali tajne metode agencije NSA, temveč za malomarno nastavljeno spletno stran.

    Objavljeno: 8.9.2014 05:00
  • Pametna slušalka

    Motorola je predstavila naslednjo generacijo svojih pametnih naprav. Čeprav med prišleki prednjačita telefona Moto X in G ter ura Moto 360, je veliko pogledov pritegnil ušesni vložek Hint. Gre za Bluetooth slušalko v vlogi osebnega pomočnika. Enako kot Googlova očala, tudi Moto Hint skrbi za obveščanje uporabnika, le da mu informacije dostavi z glasom namesto s sliko. Motorolin Namig bo najbolje deloval z novima telefonoma Moto X in G. Na voljo bo jeseni, v šestih različnih barvah in s cenovno postavko poldrugega stotaka ameriških dolarjev.

    Objavljeno: 7.9.2014 09:00
  • Kitajska pamet

    Kitajsko podjetje Baidu se rado primerja z ameriškim Googlom. Ker se slednji zadnje čase ukvarja predvsem z ustvarjanjem povezanega sveta, v katerem bi njegove iskalne storitve bile še bolj cenjene, ne čudi, da tudi Kitajcem zgolj iskalnik ni več dovolj. Na konferenci Baidu World so predstavili dva prototipa, ki nakazujeta, kakšna je velikanova vizija za prihodnost. Prva pametna naprava, ki bo razširila povezan svet podjetja Baidu, se imenuje Baidu Eye. Gre za pametna očala nalik Googlovemu Glassu, ki jih nadzorujemo z glasom in gestami. Za razliko od ameriških očal, kitajska nimajo vgrajenega zaslona, informacije iz okolice le zajemajo ter jih posredujejo povezanemu telefonu.

    Objavljeno: 6.9.2014 07:00
  • Vrsta kupcev čaka na neznan izdelek

    Apple bo devetega septembra predstavil nov telefon, morda pametno uro in še kaj. O prihajajočih izdelkih tako mediji kot uporabniki zgolj špekuliramo, Apple ostaja zavit v skrivnost. Želimo si, da bi vam lahko povedali kaj več, pravi Applovo vabilo na bližajoči se dogodek. Očitno se nam obeta vsaj ena velika stvar. Istega mnenja so tudi čakajoči pred Applovo trgovino na Peti aveniji v New Yorku. Tako je, kupci dejansko že stojijo v vrsti, da bi kupili izdelek, ki še ne obstaja oziroma o njem praktično ne vedo nič. Med prvimi so stari znanci, povečini uporabniki, ki so v svojem krogu prave zvezde in so za čakanje plačani. Sponzorjev ne manjka, svet dogajanje okoli Appla spremlja z budnimi očmi. Prvi kupec neznanega izdelka bo kmalu uzrl svojih pet minut slave.

    Objavljeno: 6.9.2014 05:00
  • Intel Core M, razlog za zamenjavo prenosnika

    Peta generacija procesorjev Core z oznako M ne bo tekmec zmogljivemu drobovju, ki tiktaka v najdražjih računalnikih po svetu. Čeprav je Intel Core M energijsko član družine Broadwell, gre za procesor, ki je prvenstveno namenjen tanjšim prenosnikom in hibridom. Manjši, učinkovitejši in energijsko varčnejši čipi, izdelani s 14 nm tehnologijo napovedujejo tanjše tablice, manjše osnovne plošče ter prenosnike brez ventilatorjev. Najbolj opevana lastnost novega procesorja je zmanjšana poraba energije ( manj od 6W, zavisi od velikosti modela), ki povprečno pomeni slabi dve uri daljšo avtonomijo izbrane naprave. Med drugimi priboljški, ki jih sveži čip nudi, velja omeniti tehnologijo Intel Smart Sound. S pomočjo slednje bo naprave z osrčjem Core M moč obuditi tudi z glasom. V prvem valu naj bi na prodajne police prišlo več kot dvajset modelov s čipovjem Core M. Cena lastovk bržkone ne bo prizanesljiva.

    Objavljeno: 6.9.2014 01:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji