• Google razvija lasten kvantni računalnik

    Google se je zavedel, da bodo računalniki prihodnosti kvantni, zato so začeli razvijati lasten kvantni računalnik. Tega podviga pa se ne bodo sami lotili od začetka, temveč bodo sodelovali z raziskovalno skupino na Univerzi v Kaliforniji, Santa Barbara (UCSB).

    Objavljeno: 5.9.2014 08:00
  • Mobilni polnilec za iPhone

    Pametni telefoni imajo vedno premalo električnega soka. Energije jim vedno zmanjka v najbolj nepravem trenutku, zato so mobilni polnilci stalni spremljevalci sodobnega človeka. Eden izmed njih je Oivo, plod slovenske pameti. Inovativen izdelek je za zdaj v fazi prototipa, sredstva za množično proizvodnjo nadobudni Slovenci iščejo na inkubatorju Kickstarter, kjer jim zaenkrat kaže zelo dobro. Nič čudnega, saj gre za inovativno idejo. Namesto, da bi mobilni polnilec morali predhodno napolniti, vanj vstavimo le štiri običajne AA baterije in telefon bo v hipu zopet pripravljen na delo. Ker gre za dobre tri kvadratne centimetre veliko napravico, jo s sabo prenašamo kot obesek za ključe. Edina zamera izdelku leti na omejenost delovanja. Oivo namreč podpira le Applov telefon iPhone.

    Objavljeno: 5.9.2014 08:00
  • Najboljša ura

    Berlinski sejem elektronike IFA je poln zapestnega okrasja, ki kaže čas. Pametne ure so naslednja velika stvar in napovedi novih modelov kar dežujejo. Samsung je predstavil morda najboljšo tovrstno uro ta hip. Gear S je naprava z operacijskim sistemom Tizen in ni zamenjava za pametni telefon. Čeprav pametnjakoviča za osnovno delovanje ne potrebuje in zna sama pošiljati sporočila in usmerjati uporabnika do želenega cilja, je v navezi z njim še močnejša. Ukrivljen zaslon z diagonalo dveh palcev je lepo videti iz vseh zornih kotov. Za odzivnost skrbi procesor s hitrostjo 1 GHz. Ura ima predhodno naložene aplikacije za spreminjanje videza, spremljanje športnih aktivnosti, merjenje srčnega utripa, branje elektronske pošte in še kaj. Več kot tisoč dodatnih programov čaka v trgovini Gear Store. Gear S bo na voljo oktobra, najprej v Koreji, nato tudi drugod po svetu.

    Objavljeno: 5.9.2014 07:00
  • Samsung Galaxy Note 4 / Edge

    Berlinski sejem elektronike je pred vrati, zato je Samsung z velikim pompom predstavil pehar novosti. Osrednja zvezda zadnje predstave z imenom Samsung Unpacked je pametni telefon Galaxy Note 4. Svež paradni velikan na videz ni bistveno spremenjen, bistvo skriva v podrobnostih. Gigantski, 5,7 palcev velik zaslon AMOLED ima naravnost smešno ločljivost, štirikratni HD oziroma 2560 ×  1440 pik na palec (515 PPI). Ostra slika bo prišla najbolj prav v navezi z igričarskimi očali Gear VR, ki jih je Samsung zasnoval s prvakom navidezne resničnosti, podjetjem Oculus. Očala uporabijo tako zaslon kot drobovje pametnega velikana, da uporabniku pričarajo edinstveno (3D) igralsko izkušnjo.

    Objavljeno: 4.9.2014 01:00
  • Novosti, ki nosijo ime Sony

    Med prvimi, ki so obeležili bližajoči se sejem elektronike v Berlinu s kopico predstavljenih novosti, je poleg Samsunga japonski velikan Sony. Glavni izdelek je tudi tokrat pametni telefon. Zgolj pol leta po prihodu zastavonoše Xperia Z2 prihaja njegov naslednik. Kupce bo skušal prepričati s hitrejšim taktom procesorja Snapdragon 801 (2,5 GHz), boljšo baterijo (z manj mAh) ter fantastično kamero (20,7 MP), ki bo s CyberShot priboljški še bolj podobna japonskim fotoaparatom. Ekran, pomnilnik, priložena shramba ter odpornost na vodo ostajajo enaki. Posebnost telefona bo igranje iger s konzole PS4. S priključenim igralnim ploščkom s konzole nam bo telefon deloval kot zaslon za igranje iger z oddaljene, v isto brezžično omrežje priključene konzole Playstation 4. Sony Xperia Z3 bo v različnih barvah na voljo že v septembru.

    Objavljeno: 4.9.2014
  • Applova draga pametna ura

    Devetega septembra bo Apple na posebnem dogodku svetu razkril predrugačeni telefon iPhone 6. Prvemu jabolčnemu velikanu, iPhone 6 naj bi v diagonalo zaslona meril krepko čez pet palcev, se bo predvidoma pridružila tudi pametna ura. Apple iWatch naj bi poganjal prirejeni mobilni operacijski sistem iOS 8. V osnovi bo naprava služila kot priročnejši posrednik med uporabnikom in pametnim telefonom, a prepričani smo, da bodo v Cupertinu našli še mnogo drugih inovativnih pristopov, ki bodo osmislili njen obstoj. Ura z ukrivljenim zaslonom velikosti poltretjega palca naj bi veljala kar štiri evrske stotake, kar pomeni, da bo med dražjimi tovrstnimi napravami na trgu. Kaj drugega od Apple niti nismo pričakovali.

    Objavljeno: 3.9.2014 10:00
  • Google ne mara zastarelih spletnih brskalnikov

    Uporabniki starejših različic spletnih brskalnikov poročajo o neprijetnem presenečenju, ki jih pričaka ob obisku iskalnika Google. Spletni velikan jim je čez noč prenehal streči s prenovljeno, očesu prijazno spletno stranjo. Uporabnikom stare Opere ali Safarija se namesto nje prikaže starejša in grša vstopna stran, večini ne pomaga niti kamuflaža v obliki simulacije Firefoxa ali Internet Explorerja. Google je potrdil, da ne gre za napako, ampak za spodbujanje uporabnikov k rednemu posodabljanju izbranih brskalnikov. Glavni cilj je večja varnost ter boljša uporabniška izkušnja pri uporabi spletnih storitev spletnega velikana. Podoben hladen tuš so spletni nostalgiki v preteklosti že doživeli pri uporabi elektronskega poštarja Gmail, ki jim ne nudi iste izkušnje ter podpore kot uporabnikom nadgrajenih spletnih pripomočkov.

    Objavljeno: 3.9.2014 05:00
  • Samsungovi telefoni z Nokiinimi zemljevidi

    Samsung se je z delom finske Nokie, ki izdeluje zemljevide HERE in ni pod okriljem Microsofta, dogovoril o ekskluzivni rabi njihovih izdelkov. Dogovor med korejskim gigantom Samsung in finsko Nokio je nov korak na poti, ki naj bi proizvajalca pametnih (in drugih) naprav ločila od vsemogočnega Googla. Korejci so se s finsko družbo prvenstveno spajdašili zaradi pametnih ur. Gear S, ki pride na prodajne police oktobra, bo tako opremljen s kakovostno navigacijo, ki ponuja vodenje za roko v stodevetdesetih državah po svetu. Ker bo naveza poskrbela za sinhronizacijo pametnih ur z izbranimi telefoni, bodo zemljevide HERE dobili tudi lastniki Samsungovih telefonov. Kljub nesporni zmogljivosti finske navigacije nas skrbi, da bodo v prihodnje telefoni korejskega velikana še bolj nasičeni s podarjeno (beri: podvojeno) programsko opremo.

    Objavljeno: 2.9.2014 05:00
  • V kitajskem rudniku bitcoinov

    Na Kitajskem ne najdemo le rudnikov za izkopavanje premoga, redkih zemelj ali zlata, temveč tudi računalniške. Nekaj izmed največjih rudnikov bitcoinov so postavili prav Kitajci.

    Objavljeno: 2.9.2014 05:00
  • Tudi na slovenskih letalih s telefonom

    Konec avgusta so na letih slovenskega letalskega prevoznika Adria Airways začela veljati spremenjena pravila za uporabo elektronskih naprav. Po novem je med vzletanjem, pristajanjem in samim letom dovoljena uporaba telefonov, tablic in elektronskih bralnikov. Med uporabo še vedno velja, da mora biti brezžična povezljivost izključena. Med prepovedanimi napravami vztrajajo radijski in televizijski sprejemniki, telemetrična oprema, radijsko vodene igrače in brezžične miške. Dovoljene so tudi večje naprave, med katerimi prevladujejo prenosniki, ki jih je moč uporabljati ob izključenih funkcijah brezžičnega prejemanja in oddajanja podatkov.

    Objavljeno: 2.9.2014 01:00
  • Gole fotografije z Applovega oblaka

    Zadnja spletna norija je razkrila več kot sto žgečkljivih fotografij številnih znanih osebnosti, med katerimi so tudi igralka Jennifer Lawrence, manekenka Kate Upton in pevka Ariana Grande. Sočna vsebina se je najprej pojavila na spletišču 4chan, objavil jih je anonimni uporabnik z razširjenim dostopom do Applovega oblaka iCloud. Jabolčna shramba, ki skrbi za sinhronizacijo fotografij, nastavitev, koledarskih vnosov in drugih informacij na Applovih napravah (iPhone, iPad, Mac), je bila v preteklosti že tarča kritik na na račun nezanesljivosti in zapletenosti.

    Objavljeno: 1.9.2014 10:00
  • Igričarski PC z veliko začetnico

    Igričarska veja proizvajalca računalnikov Dell, Alienware, je predstavila svoj najmočnejši stroj v popolnoma novi preobleki. Računalnik z novimi Intelovimi procesorji Haswell-E ter tremi režami za grafične kartice največje debelosti ter dolžine in pomnilnikom RAM DDR4 se ponaša z vesoljsko obliko. Area-51, kakor se raj za navijanje strojnih komponent imenuje, je namenoma videti kot izdelek tuje inteligence. Čudna, trikotna oblika mu omogoča učinkovitejše hlajenje, lažje prilagajanje videza ter udobnejše prenašanje naokoli. Mokre sanje slehernega igričarja na svetu bodo za precejšen kupček denarja na voljo še letos.

    Objavljeno: 1.9.2014 07:00
  • Identifikacija s premikanjem miške

    Identiteto uporabnika je mogoče precej dobro preveriti s primerjavo vzorca uporabe miške in drugih načinov rokovanja z napravo, ugotavljajo v mladem start-upu, kjer razvijajo nov sistem za preverjanje istovetnosti.

    Objavljeno: 31.8.2014 05:00
  • Windows tablica za 150 dolarjev

    Archos bo na sejmu IFA predstavil niz novih telefonov in tablic z operacijskimi sistemi Android in Windows, največ pozornosti pa bo zagotovo požela tablica Archos 80 Cesium, ki prinaša 8-palčni zaslon in operacijski sistem Windows 8.1 za ceno komaj 130 evrov.

    Objavljeno: 31.8.2014 01:00
  • 8 jeder za domačo rabo

    Intel je predstavil doslej najzmogljivejši procesor za rabo v domačih računalnikih, ki prvič na to področje prinaša arhitekturo z osmimi jedri in 16 procesnimi nitmi. Novi procesor z uradno oznako Core i7-5960X Extreme Edition je seveda namenjen predvsem ljubiteljem iger, ki na osebnih računalnikih najbolj izkoriščajo dodatna jedra v centralnem procesorju.

    Objavljeno: 30.8.2014 01:00
  • LG G Watch R

    Letošnji sejem IFA bo poln pametnih ur. Najnovejša predstavitev prihaja iz korejske družbe LG, ki je obstoječi pametni uri G Watch dodala še precej bolj stilsko prijetno oblikovani G Watch R z okroglim zaslonom in platformo Android Wear.

    Objavljeno: 29.8.2014 01:00
  • Google tudi z dostavo prek helikopterčkov

    Podobno kot Amazon, tudi Google eksperimentira z možnostjo dostave izdelkov končnim kupcem prek robotsko in daljinsko vodenih helikopterčkov. Projekt z imenom Wing nastaja v okviru raziskovalnega laboratorija Google X, v katerem nastajajo še projekt Loon, internetni dostop prek oddajnikov na balonih visoko v atmosferi, avtomobili s samodejno vožnjo brez voznika in znamenita očala Google Glass.

    Objavljeno: 29.8.2014 01:00
  • HP je vpoklical čez 6 milijonov napajalnih kablov

    Napake se dogajajo. Zlasti tam, kjer hočejo proizvajalci prihraniti pri stroških izdelave ali materiala in pri tem proizvodnjo zaupajo manj zanesljivim ponudnikom. HP je moral tako javno objaviti vpoklic za več kot 6 milijonov napajalnih kablov, ki so jih priložili novim prenosnim računalnikom izdelanim med septembrom 2010 in junijem 2012.

    Objavljeno: 28.8.2014 01:00
  • Dropbox Pro: 1 TB za 10 evrov na mesec

    Najbolj priljubljeni spletni pomnilnik ponuja nov naročniški paket, ki združuje več dosedanjih, hkrati za precej nižjo ceno kot doslej. Dropbox Pro ponuja 1 TB podatkov za naročnino v višini 9,99 evrov na mesec ali 99 evrov na leto. Doslej je podjetje nudilo Pro pakete velikosti 100 GB, 200 GB in 500 GB za 10, 20 in 50 evrov. Nova ponudba je torej 10-krat ugodnejša, kot doslej.

    Objavljeno: 28.8.2014 01:00
  • Samsung Gear S

    Samsung je kot napovednik za svojo prisotnost na jesenskem sejmu IFA predstavil nov model pametne ure, ki zmore več, kot dosedanji modeli, pa tudi tekmeci. Največja posebnost ure Gear S je vgrajen modem 3G, kar pomeni, da zna prenašati podatke in opravljati klice tudi kadar s sabo nimamo telefona.

    Objavljeno: 28.8.2014 01:00
  • Samopostrežni prisluškovalni sistem ICReach

    Ameriška agencija NSA je sestavila in vzdržuje Googlu podoben iskalnik, s katerim več kot dvajsetim ameriškim vladnim agencijam omogoča neomejen in enostaven dostop do prestreženih telekomunikacijskih podatkov. Sistem se imenuje ICReach in deluje od leta 2007, ves čas pa se nadgrajuje in dopolnjuje.

    Objavljeno: 27.8.2014 05:00
  • runScribe – pametno tipalo za tekače

    Nove zamisli, kako uporabiti pametna tipala za pomoč pri športnih aktivnostih, v zadnjem času nastajajo kot gobe po dežju. Nov zanimiv predlog prihaja iz startupa runScribe, kjer razvijajo droben pripomoček, ki ga nataknemo na obstoječe tekaške copate.

    Objavljeno: 27.8.2014 01:00
  • Zamenjava akumulatorjev za iPhone 5

    Apple je uradno objavil vpoklic omejenega števila telefonov iPhone 5, pri katerih so ugotovili potencialno težavo z akumulatorji. Nekateri telefoni, narejeni med septembrom 2012 in januarjem 2013, imajo tovarniško napako v akumulatorjih, zaradi česar utegnejo mobilniki imeti precej krajše trajanje delovanja. Posledično morajo lastniki take telefone polniti bolj pogosto, obenem pa se skrajša tudi uporabna življenjska doba akumulatorjev. Zamenjavo so že začeli v ZDA in na Kitajskem, drugod po svetu pa bo možno opraviti zamenjavo akumulatorja po 29. avgustu. Uporabniki lahko preverijo, ali so upravičeni do zamenjave na tem spletnem naslovu.

    Objavljeno: 27.8.2014 01:00
  • Disk velikosti 8 TB

    Podjetje Seagate ne priznava meja gostote zapisa podatkov na magnetno površino, tako da so pravkar začeli s prodajo prvega 3,5-palčnega diska z zmogljivostjo kar 8 TB. Nov mejnik so dosegli le nekaj mesecev za tem, ko so pričeli ponujati zdaj že za četrtino manjši model z zmogljivostjo 6 TB.

    Objavljeno: 27.8.2014 01:00
  • Applov iPhone 6 razkrit?

    Do uradne predstavitve novega telefona Apple iPhone 6 sta še manj kot dva tedna, a kaj, ko je kitajskemu operaterju China Telecom po nerodnosti v javnost spolzela reklamna slika za nov telefon. Kot je razvidno iz slike, so bila skoraj vsa dosedanja ugibanja o telefonu bolj ali manj točna. Šestica bo torej precej bolj zaobljena, kot predhodniki.

    Objavljeno: 26.8.2014 02:00
  • Windows Phone 8 je kot kaže bistveno bolj varčen kot Android!

    Pametni telefon HTC One M8 je od nedavnega na voljo tako z operacijskim sistemom Android, kot tudi Windows Phone 8. Na presenečenje javnosti že sam proizvajalec navaja bistveno različno trajanje delovanja ob praktično enaki tehnični zasnovi telefona.

    Objavljeno: 26.8.2014 01:00
  • Biometrična športna majica

    Modna hiša Ralph Lauren je na teniškem turnirju US Open v New Yorku premierno predstavila pametno športno majico, ki ima vgrajena tipala za merjenje srčne utripa, hitrosti dihanja in premikanja (merilnik pospeškov in žiroskop). Tipala za pritisk in dihanje so narejena v obliki srebrnih niti in povsem prikrita v tekstilu majice, tako da med vadbo ne motijo. Edina posebnost je zadebeljeni del, nekakšna škatlica, ki vsebuje akumulator, bluetooth vmesnik, pomnilnik za zbrane podatke in tipalo za vklop in izklop merjenja.

    Objavljeno: 26.8.2014 01:00
  • 3D tiskalnik na plastične pelete

    Številni startupi so doslej že pokazali, da je možno 3D tiskalnik narediti za razmeroma malo denarja. Toda tako kot pri klasičnih tiskalniki, denimo brizgalnikih, je cena naprave le začetna investicija, pravi strošek pa nastaja v potrošnem materialu. Pri 3D tiskalnikih utegne biti to še večja omejitev, zlasti če želimo delati večje ali pa (malo)serijske izdelke.

    Objavljeno: 26.8.2014 01:00
  • Video: Lenovo Ideacentre B550

    Preizkusili smo računalnik tipa all-in-one z zaslonom, občutljivim na dotik.

    Objavljeno: 25.8.2014 11:00
  • Google kupuje Gecko

    Google se je zopet odpravil po nakupih. Toda pri tokratnem prevzemu ne gre za kak startup, ki je razvil nov revolucionaren app, pravzaprav sploh ne gre za tehnološko podjetje. Za javno neznano vsoto so prevzeli oblikovalski biro Gecko Design, ki je odgovoren za nekatere izmed oblikovno najbolj zanimivih izdelkov v preteklih letih. Gecko je denimo razvil oblikovno nenavadne prenosnike in tablice organizacije One Laptop Per Child, prvotne različice zapestnic Fitbit in Jawbone, ter nekatere od oblikovno bolj zanimivih izdelkov družb Dell in HP.

    Objavljeno: 25.8.2014 01:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji