• Kitajska prehaja na COS

    Kitajska bo oktobra dobila nov operacijski sistem imenovan China Operating System (COS). Projekt, ki je plod skupnega razvoja državnih in zasebnih organizacij, je nastal kot odgovor na ameriške operacijske sisteme, kot so Windows, Android in distribucije Linuxa. Kitajska si predvsem želi, da bi z novim operacijskim sistemom imela večji nadzor in si prilastila večji delež intelektualnih pravic, kot pri uporabi ameriških izdelkov.

    Objavljeno: 25.8.2014 01:00
  • Težave pri gradnji sistema Galileo

    Izgradnja evropskega sistemaGalileo, »evropski GPS«, se vleče že dolga leta, v Monitorju smo o njem pisali že leta 2001, vendar počasi vendarle napreduje. Uspešno je prestal prve teste z dvema satelitoma GIOVE-A in GIOVE-B (leta 2005 in 2008), in teste s štirimi sateliti, ki so v orbito poleteli leta 2011 in 2012. Slednji test je bil že blizu pravemu delovanju, saj zemeljski sprejemniki za določanje lokacije potrebujejo vsaj štiri satelite.

    Objavljeno: 24.8.2014 07:00
  • Internet prevelik za starejše usmerjevalnike

    Minuli teden se je zgodil tako imenovan Dan 512k, ko je število vnosov v nekaterih usmerjevalnih tabelah preseglo mejo 524.288. Številni usmerjevalniki privzeto podpirajo največ toliko vnosov v hitrem namenskem pomnilniku TCAM, kar lahko privede do manjših težav s hitrostjo in dostopnostjo nekaterih delov interneta, medtem ko večjih izpadov ni pričakovati. Zaradi narave interneta se učinek počasi širi in zajema čedalje več usmerjevalnikov. Poglejmo podrobneje.

    Objavljeno: 23.8.2014 11:00
  • Windows 9 30. septembra?

    Spletna stran TheVerge poroča, da je Microsoft najverjetneje za 30. september predvidel dogodek na katerem bodo po vsej verjetnosti predstavili predpregled nove različice Oken – Windows 9 (razvojno ime Threshold). Da podjetje pripravlja novo različico tako hitro, vsekakor kaže na to, da se pri Microsoftu zavedajo kritik, ki jih uporabniki namenjamo sedanjim Windows 8. Ključna je »dvojnost« sistema, ki se trudi biti hkrati dober za tablice in za osebne računalnike.

    Objavljeno: 23.8.2014 10:00
  • Kralj »curljanja«

    Slike izdelkov (še posebej telefonov), ki so še v razvoju, ki jih še ni na prodajnih novicah, so že od nekdaj zelo iskane, spletne novice, kjer nastopajo, pa so iskano blago. Tako zelo, da velike novičarske hiše ustanavljajo posebne podstrani, ki se ukvarjajo samo z objavljanjem ugibanj in (pol)resnih predproizvodnih fotografij iPhonov in podobnih napravic.

    Objavljeno: 23.8.2014 07:00
  • Detektor skritih oglasov

    Oglasi so, vsaj večinoma, nadležni, še posebej na spletnih straneh, kjer na uporabnike prežijo v obliki migajočih pasic in celo glasnih video posnetkov, včasih kar celozaslonskih. Tisti, ki jim gredo najbolj na živce, so si zato že davno namestili dodatke kot je AdBlock, oglaševalci in mediji pa so zato sklenili tihi pakt, s katerim poskušajo oglase prikriti v običajnih medijskih vsebinah (najbolj očitno je to na radijskih postajah, kjer se voditelji »kakor pogovarjajo« z »zanimivimi gosti«, ki so v resnici oglaševalci). To sicer ni dovoljeno (vsaj pri nas), saj morajo biti oglasna sporočila jasno označena kot takšna, vendar ni videti, da bi koga to zelo motilo. Nekateri mediji tako svoje članke podpisujejo z dvoumnimi podpisi kot je »P.R.« (PR – Public Relations), drugi s podpisi »Vsebino omogoča…«. Še slabše je, kot kaže, v ZDA, kjer so taki prispevki podpisani kar z običajnimi imeni »novinarjev«, le včasih je dodano še ime podjetja, ki je vsebino plačalo.

    Objavljeno: 22.8.2014 09:10
  • Facebook uporabnike opozarja na satirične povezave

    Facebook trenutno na manjši skupini uporabnikov izvaja poskus označevanja satiričnih povezav, ki jih uporabniki objavljajo na svoji »zidovih«. Pred povezavami satiričnih spletnih strani, kot je npr. TheOnion, dodajo obvestilo, da gre za satiro. Nedavno je namreč precej jeze sprožil članek Nasveti, če si neoborožen črn najstnik, ki je nastal kot odgovor na proteste v mestu Ferguson. Bralci so ga očitno imeli za resen članek, ki deli resne nasvete.

    Objavljeno: 22.8.2014 08:00
  • Agenti NSA in GCHQ pomagajo projektu TOR?

    Andrew Lewman, Vodja projekta TOR, katerega omrežje in orodja se uporabljajo za zakrivanje identitete v spletu, je v pogovoru za britanski BBC omenil, da od posameznih agentov NSA in GCHQ (britanski ekvivalent ameriški NSA) redno dobivajo namige o napakah in varnostnih luknjah v sistemu. Po njegovem s tem agenti, ki se ne strinjajo, da omenjeni agenciji vohunita tudi za lastnimi državljani, pomagajo tistim, ki bi radi zavarovali svojo zasebnost.

    Objavljeno: 22.8.2014 07:00
  • Zvočni Ulični pogled

    Britansko podjetje Amplifon preizkuša testni projekt »zvočnega« Uličnega pogleda (Google Street View), ki naj bi najbolj znane svetovne lokacije obogatil tudi z zvočnimi posnetki . Zvočni posnetki so prostorski, kar naj bi izkušnjo virtualnega ogleda kar čim bolj približalo realnosti.

    Objavljeno: 21.8.2014 10:00
  • Brezrobi zaslon

    Po navadi ne poročamo o telefonih, ki so namenjeni le tujim tržiščem in jih verjetno nikoli ne bomo videli pri nas, vendar včasih naredimo tudi izjemo. Navsezadnje tudi Ferrarijev verjetno nikoli ne bomo imeli v garaži, pa si jih vseeno radi ogledujemo. Na slikah.

    Objavljeno: 21.8.2014 09:00
  • Pametnim uram ni videti konca

    Po tem, ko se s pametnimi urami že več kot leto ukvarja Samsung, pa tudi LG in Motorola, še dlje pa nekateri manjši proizvajalci, se na ta vagon počasi spravlja »vse kar leze in gre«. Zadnji v vrsti je trenutno Asus, ki za Berlinski sejem IFA (3. september, tam bo tudi Monitor) napoveduje svojo pametno uro, ki bo, kot kaže, uporabljala Googlovo platformo Android Wear. Ura naj bi bila poceni (med 99 in 149 dolarji) in naj bi bi imela zaslon AMOLED.

    Objavljeno: 21.8.2014 07:00
  • C++14 je tu

    Po treh letih dobivamo novo generacijo standarda ISO/IEC, ki opisuje programski jezik C++. Standard 14882:2011 je bil sprejet avgusta 2011 in je zamenjal tistega iz leta 2003, sedaj pa je tu že verzija 2014.

    Objavljeno: 21.8.2014 05:00
  • Glasba na Youtube tudi za naročnino

    Spletna stran AndroidPolice poroča, da se bo novi Googlov glasbeni servis, ki bo izšel iz Youtuba, imenoval Youtube Music Key, kot dokaz pa ponuja kar nekaj zaslonskih posnetkov ustrezne aplikacije za Android. Kot kaže, bo servis za 10 dolarjev na mesec omogočal predvajanje glasbe brez oglasov, možnost predvajanja le glasbe (brez videa), možnost predvajanja v ozadju in možnost lokalnega shranjevanja posnetkov.

    Objavljeno: 20.8.2014 08:00
  • Steve Ballmer ni več v Microsoftu

    Po tem, ko je Ballmer odstopil kot vodja (CEO) Microsofta in ga je nadomestil Satya Nadella, je v Microsoftu še vedno ostal, kot član upravnega odbora (kjer je tudi Bill Gates). Sedaj se umika tudi od tam, po lastnih besedah zato, ker je v zadnjem času postal zelo zaposlen in bi bilo »nepraktično«, da bi se ukvarjal še z »upravljanjem« Microsofta. Ballmer je sicer pred kratkim za dve milijardi dolarjev kupil košarkaško ekipo LA Clippers, ukvarja pa se tudi s poučevanjem.

    Objavljeno: 20.8.2014 07:00
  • Z Windows Phone cenejši kot z Androidom

    HTC je v ZDA predstavil različico svojega najmočnejšega telefona One M8, ki ima namesto Androida nameščen Microsoftov sistem Windows Phone 8.1. Telefon je strojno enak obstoječemu in vendar je pri ponudniku Verizon z dveletno naročnino približno 50% cenejši. Glede na to, da je operacijski sistem Android za proizvajalce zastonj, opazovalci sklepajo, da je HTC nižjo ceno ponudil zaradi dogovora z Microsoftom, oz. da je Microsoft sam finančno podprl »preklop« na Windows Phone.

    Objavljeno: 20.8.2014 06:00
  • Pebble zelo resno s pametnimi urami

    Podjetje Pebble je pionir na področju pametnih ur, nastalo je s pomočjo Kickstarterja že v času, ko se o Applovih pametnih urah še niti šušljati ni začelo (da, še vedno se le šušlja). Danes pametne ure prodaja že marsikdo, tudi velikani kot je Samsung (pa tudi manjši padalci, katerih izdelek bomo preizkusili v naslednjem Monitorju), vendar se Pebble ne da.

    Objavljeno: 19.8.2014 08:15
  • Microsoft v boj s Chromebooki

    Poročali smo že, da se, vsaj v tujini, v zadnjem času presenetljivo dobro prodajajo najcenejši možni prenosniki, na katerih teče zastonjski Googlov ChromeOS. Chromebooki so bili v lanskem božičnem obdobju celo najbolj prodajani prenosniki sploh. Zlobneži so sicer namigovali, da uporabniki na ta način pridejo do zelo poceni strojne opreme, na katero potem naložijo (piratska) Okna, vendar lahko o tem le špekuliramo.

    Objavljeno: 19.8.2014 08:00
  • München dokončno obupal nad Linuxom?

    Mesto München, ki je leta 2004 sprejelo odločitev, da bo na računalnikih mestne uprave odtlej tekel le Linux in ne več Microsoftov Windows in Office, je, kot kaže, po desetih letih vendarle obupalo nad projektom. Poročilo navaja, da bo mestni svet ustanovil ekspertno skupino, ki bo dokončno odločila, ali naj se mesto Linuxu na osebnih računalnikih dokončno odpove. Še več, namestnik župana, Josef Schmid, je izjavil, da odločitvi o prehodu na Microsoftvova orodja ne bi nasprotoval.

    Objavljeno: 19.8.2014 07:00
  • Lenovo sme kupiti strežniški del IBM

    Kitajsko podjetje Lenovo je dobilo še zadnja dovoljenja, da odkupi IBM-ov strežniški del. Čakali so še na blagoslov ameriškega varuha konkurence, ki je v petek dal svojo privoljenje.

    Objavljeno: 18.8.2014
  • Samsung napovedal svoj prvi 20nm procesor

    Pri Samsungu so napovedali splavitev čipa Exynos 5430 (gre za t.i. »system on a chip« oziroma SoC), njihov prvi tovrstni čip, narejen v 20 nano-metrski tehnologiji. Čip bo imel štiri jedra Cortex A15, katerih takt bo 1,8 GHz, zraven pa še štiri jedra A7 s taktom 1,3 GHz. Za prikaz grafike bo v uporabi ARMov procesor Mali T628MP6. Zaradi nove izdelave bo procesor hitrejši od predhodnikov, hkrati bo uporabil še manj energije, prvič ga bodo uporabili v telefonu Galaxy Alpha, ki ga pričakujemo v roku enega meseca.

    Objavljeno: 15.8.2014 13:00
  • Angleška nogometna liga želi blokirati posnetke

    Angleška nogometna liga (English Premier League) razvija programsko opremo, s katero bi lahko pregledovali družabna omrežja in iz njih poskusili odstraniti nogometne animacije GIF. Pravijo, da se zavedajo, da so ti posnetki popularni, ampak da gre kljub temu za ilegalno početje. Jasno je v ozadju denar, saj medijske hiše za pravico do prenosov letno plačujejo več milijonov funotv.

    Objavljeno: 15.8.2014 09:00
  • NSA odgovorna za odklop Sirije od spleta

    V pogovoru za Wired je Edward Snowden med drugim povedal tudi zgodbo o tem, kako so pri NSA leta 2012 po nesreči spravili Sirijo s svetovnega spleta. Takrat je že divjala državljanska vojna, hekerji NSA pa so nameravali na enega izmed osrednjih usmerjevalnikov pri največjem sirskem telekomunikacijskem ponudniku namestiti vohunsko kodo. S tem bi ameriška agencija dobila možnost vohunjenja za spletnim prometom večjega dela Sirije.

    Objavljeno: 14.8.2014 15:00
  • HP in Google sta se pogovarjala o poslovnem Nexusu

    Sodeč po pisanju spletne strani The Information sta se Google in HP pogovarjala o možnosti, da bi skupaj naredili napravo Nexus, namenjeno poslovnim uporabnikom. Pri tem bi priredili tudi storitev Google Now za uporabo v velikih poslovnih okoljih. Pri HPju so imeli v mislih napravo z močnim strojnim šifriranjem, pri Googlu naj bi bili manj navdušeni. Ti pogovori naj ne bi obrodili sadov, spomnimo pa, da sta Apple in IBM pred kratkim napovedala podobno sodelovanje.

    Objavljeno: 14.8.2014 11:00
  • Vdor v Twitter račun ruskega premiera Medvedeva?

    Hekerji redno poizkušajo priti do uporabniških računov na različnih spletnih straneh, videti je, da je nekomu to uspelo pri Twitter računu ruskega predsednika vlade, Dmitrya Medvedeva. Ta je objavil tvit, da odstopa in da mu je žal za poteze vlade. Prišli so še drugi tviti, kritični do ruske vlade, sedaj so že vsi izbrisani. V teh primerih gre velikokrat za pomanjkljivo geslo, oziroma uporabo enakega gesla na različnih (marsikdaj tudi manj varnih) spletnih straneh.

    Objavljeno: 14.8.2014 09:00
  • Google sodeluje pri novi podmorski povezavi

    Pri Monitorju smo pred časom pisali o zapletenem sistemu podmorskih kablov, ki prepletajo svet. Teh je za dobrih 800.000 kilometrov, zaradi vse večjih zahtev po hitrih spletnih povezavah pa se načrtujejo vedno novi. Eden izmed takih je novi kabel, pri katerem sodeluje tudi Google, povezoval bo Japonsko z ZDA, hitrost pretoka podatkov pa bo okoli 60 terabajtov na sekundo. Na projektu sodeluje več podjetji, relacija je ena izmed najdaljših, hitrost pa najvišja doslej.

    Objavljeno: 13.8.2014 11:00
  • PlayStation TV prihaja v Evropo

    Sonyjeva naprava za predvajanje večpredstavnostnih vsebin, PlayStation TV, je na japonskem na voljo že od lanskega leta, bo v kratkem prišla tudi v Evropo. Če to pomeni tudi slovenijo sicer še ne vemo, sredi oktobra bo na voljo v ZDA, mesec zatem pa jo lahko pričakujemo v Angliji in drugod po Evropi, cena se naj bi gibala okoli 100 evrov.

    Objavljeno: 13.8.2014 09:00
  • USB, obrni se!

    Bliža se konec težav, ki jih povzročajo USB-priključki, saj nov standard prinaša poenotenje in predvsem obrnljivost.

    Objavljeno: 13.8.2014 05:00
  • Po zlorabi spletne banke bo NLB morala vrniti denar

    Po štirih in pol letih pravnega spora je višje sodišče v Ljubljani potrdilo sodbo, po kateri mora NLB potrošniku vrniti 5000 evrov, ukradenih z zlorabo spletne banke. Konkretno je šlo leta 2009 (ko je bilo potrošniku ukradenih 5150 evrov) za spletno ribarjenje oziroma lažno spletno stran, na kateri je komitent NLBja vnesel svoje identifikacijske podatke, ki so jih tako pridobili nepridipravi.

    Objavljeno: 12.8.2014 17:00
  • Microsoft razvija tehnologijo za samodejno stabilizacijo videa

    Razvijalci pri Microsoftu razvijajo tehnologijo za samodejno stabilizacijo in hkratno pohitritev videa. Ciljajo predvsem na uporabnike akcijskih kamer, denimo GoPro, pri katerih je veliko tresljajev. Programska oprema analizira video in pri večjih skokih doda nove sličice, s čimer občutno omehča navidezno stresen posnetek. Računajo, da bodo tehnologijo vgradili v aplikacijo za Windows.

    Objavljeno: 12.8.2014 13:00
  • Nvidia napovedala 64-bitni procesor (za Android)

    Pri podjetju Nvidia so na svojem blogu napovedali procesor Tegra K1 »Denver«, ki bo prvi 64-bitni procesor, namenjen sistemu Android.  32-bitno različico Tegre so predstavili pred osmimi meseci, podrobnosti o novi, 64-bitni različici, pa bodo predstavili na tehnični konferenci Hot Chips.

    Objavljeno: 12.8.2014 11:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji