• Združenje definira vohunske programe

    Novo združenje Anti-Spyware Coalition, ki ga tvorijo nekateri veliki proizvajalci, kot so AOL, Computer Associates, HP, McAfee, Microsoft, Symantec, Trend Micro in Yahoo, bo skušalo uvesti red na področju vohunske programske opreme in definirati kje je meja med reklamami in nezaželenimi oziroma celo škodljivimi programi. Združenje naj bi poleti objavilo svoje prve dokumente, kot so priporočila, definicije in razlage pojmov v obliki leksikona ter napotke za uporabnike, kako se zavarovati pred nevarnostmi. Stališča združenja naj bi bila tudi izhodišče za proizvajalce programske opreme, ki bodo lažje upoštevali mejo med reklamami in vohunjenjem. Vohunski programi so v zadnjem letu dni postali podobno razširjena nadloga, kot virusi, javnost pa ima še vedno zelo različna menja, kam sodijo posamezni programi. Združenje je šele na začetku svojega dela, zato še ni jasno, ali bo plod sodelovanja podjetij tudi kak formalni standard za obrambo pred vohunskimi programi.

    Objavljeno: 9.6.2005
  • Nosilci HD DVD-R že nared

    Toshiba je skupaj z družbama Hitachi Maxell in Verbatim sporočila, da so zapisljivi nosilci za naslednjo generacijo zapisovalnikov združljivih s standardom HD-DVD že nared. Začetek prodaje nosilcev, na katere bo mogoče posneti 15 GB podatkov (trikrat več kot na današnje DVD+/-R) bodo kljub temu sprožili šele v prvi polovici naslednjega leta, ko bodo v prodaji tudi združljivi zapisovalniki. Pri Toshibi cen še ne komentirajo, vendar poudarjajo, da bodo nosilci HD DVD-R cenejši od izbrisljivih nosilcev HD DVD-RW, ki bodo na voljo v približno enakem času, vendar bo na slednje mogoče shraniti tja do 20 GB podatkov. Korak nekateri že komentirajo kot znak, da obljubljenega poenotenja proizvajalcev glede enotnega skupnega naslednika standarda DVD kot kaže vendarle ne bo.

    Objavljeno: 9.6.2005
  • SQL Server 2005 v začetku novembra

    Microsoft je po dolgem razvoju najavil izid končne različice podatkovnega strežnika SQL Server 2005 in spremnih orodij. Novi podatkovni strežnik, razvojno okolje Visual Studio .NET 2005 in program za integracijo podatkov BizTalk Server 2006 bodo tako uradno na voljo 7. novembra. Nova različica podatkovnega strežnika je prva velika prenova od leta 2000 in prinaša obilico novosti na vseh področjih, prav tako pa so novemu strežniku prilagodili razvojna orodja.

    Objavljeno: 8.6.2005
  • V pripravi je nova različica Flasha

    Podjetje Macromedia, ki ga je nedavno kupil tekmec Adobe, pripravlja novo različico programskega paketa in spremnih orodij Flash, ki nastajajo v okviru projekta Maelstorm. Razvijalci napovedujejo ogromno število novosti, predvsem pa skušajo Flash postaviti povsem izven okvirjev dosedanjega orodja, ki je bilo večinoma uporabljeno kot dodatek za spletne brskalnike. Novi Flash bo temelj za povsem novo programsko arhitekturo, ki bo omogočala razvoj namenskih programov in se v marsičem spogleduje z arhitekturami .NET in J2EE.

    Objavljeno: 8.6.2005
  • Debian 3.1

    Izšla je dolgo pričakovana različica Linux distribucije Debian 3.1, ki je nastajala pod delovnim imenom "Sarge". Razvoj nove različice je trajal za okolje Linux izjemno dolgo, skoraj tri leta, kar je v skupnosti podpornikov povzročilo v preteklosti precej nejevolje. Nastali so celo nekateri projekti, kot je distribucija Ubuntu, ki so vsaj delno tudi reakcija na zamude. Debian je v preteklosti pridobil precej podpore zaradi svoje odprtosti in univerzalnosti, saj podpira čez 30 jezikov in 11 računalniških arhitektur.

    Objavljeno: 8.6.2005
  • Benq kupuje Siemensove mobilne telefone

    Nemški Siemens je kot kaže našel kupca za svoj oddelek mobilne telefonije, ki se že nekaj časa otepa z izgubami (138 milijonov evrov v drugem četrtletju) in padanjem tržnega deleža. Kupec za Siemens Mobile Devices je tajvanski Benq, podjetje, ki je nastalo iz enega od oddelkov korporacije Acer. Nakup bo zaključen jeseni, tedaj bo znana tudi cena prevzema. Že danes pa je jasno, da bo Siemens postal delničar v družbi Benq in bo vanj celo vložil sredstva za nadaljnji razvoj dejavnosti.

    Objavljeno: 8.6.2005
  • Slovensko sodelovaje za napredni nadzor distribucije električne enrgije

    HP, Iskraemeco in HERMES SoftLab so združili moči in razvili standardizirano upravljavsko rešitev za avtomatsko odčitavanje števcev za distributerje električne energije. Premik od samostojnih merilnih naprav in ročnega odčitavanja števcev na avtomatsko odčitavanje števcev (AMR - Automated Meter Reading) predstavlja velik zalogaj za distributerje električne energije, zato si partnerji obetajo lep uspeh na številnih tujih trgih. V novo razviti AMR upravljavski rešitvi so Iskraemecove elektronske merilne naprave integrirane z vodilno platformo za upravljanje omrežij in sistemov HP OpenView preko OV/AMR Managerja, ki ga je razvil HERMES SoftLab. Iskraemeco je opremil celotno linijo elektronskih merilnih naprav s komponento za obvladljivost, ki omogoča daljinsko spremljanje iz kontrolnega centra preko žičnega ali brezžičnega omrežja z uporabo OV/AMR Manager-ja HERMES SoftLaba.

    Objavljeno: 7.6.2005
  • Thinkpad tudi kot tablični računalnik   

    Podjetje Lenovo je potrdilo neuradne informacije in predstavilo prvi prenosnik iz družine IBM/Lenovo ThinkPad, ki služi tudi kot tablični računalnik. Novi računalnik, ki nosi uradno ime ThinkPad X41 Tablet (X41T) je obenem prvi prenosnik, ki je nastal po uradnem zaključku prodaje nekdanjega PC oddelka družbe IBM kitajski korporaciji Lenovo. Kljub temu gre za model, ki izhaja iz dosedanjega mini prenosnika ThinkPad X41, kar pomeni, da premore procesor Pentium M s taktom 1,5 GHz, 256 MB oziroma 521 MB pomnilnika, od 20 do 60 GB velik disk in 12,1-palčni zaslon, ki je v tej izvedbi občutljiv na dotik.

    Objavljeno: 7.6.2005
  • Samsungove novosti s področja digitalne fotografije

    Samsung je predstavil nove modele digitalnih fotoaparatov, s katerimi cilja tako na nižji kot višji razred tovrstnih izdelkov. V prvega sodijo kar trije novi modeli z ločljivostjo 5 milijonov pik. Najbolj osnoven je model Digimax A502, ki ima sicer skromne dimenzije, vendar fiksno optiko, 1.8-palčni zaslon LCD in štiri načine slikanja, obenem pa seveda najprijaznejšo ceno. Korak višje sta modela Digimax A50 in A55W, ki imata podobno obliko in zelo podobne lastnosti, razlikujeta pa se predvsem v optiki. Prvi ima optični zum 3x, drugi kar 5x (24 z digitalno pomočjo), oba pa imata velik, 2,5-palčni zaslon LCD, 32 MB vgrajenega pomnilnika, podporo za kartice SD/MMC in podporo za video posnetke v zapisu MPEG4 z ločljivostjo 640 x 480 pik in 30 slikami na sekundo.

    Objavljeno: 7.6.2005
  • Microsoft TechED 2005

    V začetku junija je v Orlandu na Floridi potekala tradicionalna letna razvojna konferenca TechED, na kateri je Microsoft tudi tokrat razgrnil kar nekaj načrtov in novosti za prihodnje obdobje. Konferenca, katere se je udeležilo kar 11.000 ljudi in je bila že precej pred začetkom razprodana, je imela v ospredju predvsem novosti, ki jih lahko pričakujemo v kompletih popravkov ali povsem novih različicah glavnih strežniških izdelkov. Med pomembnejšimi novostmi v letošnjem letu bo tako Windows Server 2003 R2, ki bo prinesel novosti na področju imeniškega sistema z uvedbo storitve Active Directory Fedration Services, s katerim bo mogoče izvesti enkratno prijavo v strežnike z različnimi operacijskimi sistemi in aplikacijami (recimo izdelki družbe Sun, s katerim Microsoft tesno sodeluje).

    Objavljeno: 7.6.2005
  • Hitrejše širokopasovne povezave

    Združenje ITU je ratificiralo nov standard VDSL2, ki bo omogočal vzpostavitev širokopasovnih internetnih povezav s hitrostmi do 100 Mb/s. VDSL2 (Very-high Density Subsciber Line 2) je logično nadaljevanje dosedanjih širokopasovnih standardov, med drugim tudi ADLS, ki je priljubljen tudi v Sloveniji. Slednji nudi teoretične hitrosti do 10 Mb/s, v praksi pa se uporabljajo paketi s hitrostmi od 0,5 Mb/s do 8 Mb/s. VDSL2 naj bi v uporabo prišel precej hitreje, kot dosedanje tehnologije DSL, saj omogoča večjo hitrost prenosa z uporabo obstoječe komunikacijske opreme, ki jo imajo operaterji že nameščeno, zahteva pa le manjše nadgradnje. ITU meni, da bo VDSL2 nudil širokopasovno povezavo tudi na večjih razdaljah kot doslej in dosegal hitrosti do 25 Mb/s, na krajših razdaljah pa tja do 100 Mb/s in to v obe smeri prenosa.

    Objavljeno: 6.6.2005
  • Dell pripravlja luksuzne računalnike

    Vse kaže, da bo podjetje Dell jeseni začelo prodajati novo družino namiznih računalnikov in prenosnikov, ki so namenjeni predvsem zahtevnejšim uporabnikom. Novi izdelki naj bi sodili v cenovni razred med 1.200 in 3.500 dolarji, ponujali pa bodo zmogljivejšo strojno zasnovo in številčnejše opcije. Nova družina bo sprva podobna dosedanjim računalnikom za ljubitelje iger Dimension XPS, vendar bo sčasoma ubrala povsem svojo pot razvoja. Dell napoveduje računalnike običajnih oblik in dimenzij, kot tudi povsem nove izvedbe in velikosti. Analitiki menijo, da bi se med njimi lahko znašli tudi računalniki za domači kino in tablični prenosniki, s čimer bi Dell okrepil svojo ponudbo na področju zabavne elektronike, kamor se je podal z nedavno predstavitvijo televizorjev in večpredstavnih predvajalnikov.

    Objavljeno: 6.6.2005
  • Apple prestopa k Intelu

    Iz virov blizu podjetju Apple so prišle informacije, da namerava podjetje na razvojni konferenci Apple Worldwide Developer Conference najaviti namero za prehod na Intelove procesorje. V zgodovini so se tovrstna namigovanja pojavila že mnogokrat, toda vselej so se izkazala za preuranjena. Apple naj bi prav tako že vrsto let imel nared podporo za operacijski sistem MacOS, ki v laboratorijih že deluje na računalnikih z Intelovo zasnovo. Po virih blizu družbe naj bi Apple prehod na Intelovo platformo naredil v nekaj korakih. Prvi naj bi bili na vrsti računalniki Mac Mini, kjer naj bi prehod doživeli sredi leta 2006, zmogljivejši sistemi PowerMac pa bi z Intelovo arhitekturo bili nared leta 2007.

    Objavljeno: 6.6.2005
  • Toshiba resno z zasloni SED

    Toshiba na japonskem začenja z gradnjo tovarne, ki bo v množično proizvodnjo vpeljala zaslone SED (surface-conduction electron-emitter display). Tovarno naj bi gradilo približno eno leto, kar pomeni, da se bo proizvodnja začela v letu 2006, s polno paro pa naj bi izdelki iz nje začeli prihajati januarja 2007. Tovarna bo stala 1,7 milijarde dolarjev.

    Objavljeno: 5.6.2005
  • Novi MS Office 12 končno z XML

    Microsoft je napovedal, da bodo njegovi pisarniški programi (Word, Excel, Powerpoint) iz prihajajočega paketa Office 12 kot osnovni datotečni format uporabljali XML. Uporabniki bodo še vedno imeli možnost uporabljati tudi sedanje formate DOC, XLS in PPT, vendar bo privzeto shranjevanje v XML. Hkrati bodo tudi uporabniki starejših različic lahko namestili filtre, ki bodo omogočali odpiranje novih formatov.

    Objavljeno: 5.6.2005
  • Domene .xxx

    Organizacija ICANN (The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), ki skrbi za dodeljevanje internetnih domen na svetovnem nivoju, je potrdila novo domeno .xxx, ki bo rezervirana za pornografske in druge seksualne vsebine. Ker se s podjetjem ICM Registry, ki bo skrbnik domene, še dogovarjajo o podrobnostih, bo domena dejansko na voljo konec leta.

    Objavljeno: 5.6.2005
  • Transmeti gre vedno slabše

    Transmeta, podjetje, ki si je nekoč zadalo cilj spraviti s prestola Intel, kot najuspešnejšega proizvajalca procesorjev za mobilne računalnike, se potaplja.

    Objavljeno: 4.6.2005
  • Intelov prvi posel z vezjem za telefone

    Po več kot dveh letih od kar je Intel predstavil svoj čip (z razvojnim imenom Manitoba) za mobilne telefone, se je zanj končno našel prvi kupec. Ponudnik mmO2 bo začel prodajati glasbeni telefon, ki ga bo poganjalo omenjeno vezje. Kdo je dejansko proizvajalec telefona, se še ne ve. Intel pravi, da so kupca uspeli pritegniti z nižjo ceno. Telefon bo stal 199 funtov in bo na voljo v Veliki Britaniji in Nemčiji.

    Objavljeno: 4.6.2005
  • Apple se je pogodil glede iPodovih akumulatorjev

    Apple se je odločil pogoditi v več skupinskih tožbah, ki so jih proti njemu sprožili uporabniki iPodov. Uporabniki so se čutili ogoljufane, ker je Apple leta 2003 v reklamnih sporočilih trdil, da so iPodovi akumulatorji trajni (zdržijo celo življenjsko dobo naprave) in da naj bi iPod neprekinjeno igral celih 10 ur. Uporabniki so po nakupu namreč ugotovili, da iPod z enim polnjenjem sčasoma igra le še 4-5ur.

    Objavljeno: 4.6.2005
  • Nekaj več o Yonahu

    Intel je postregel z nekaj več podatki o prihajajočem mobilnem procesorju, ki bo v letu 2006 zamenjal sedanji Pentium M. Gre za prvi dvojedrni mobilni procesor in hkrati za prvi procesor, ki bo izdelan v 65 nm tehnologiji.

    Objavljeno: 3.6.2005
  • Sun kupuje StorageTek

    Sun Microsystems se je odločil za nakup podjetja StorageTek, specializiranega za podatkovne sisteme. Vrednost posla je 4,1 milijarde dolarjev in Sun ga bo poravnal iz svoje zaloge 7,4 milijarde dolarjev, ki jih ima v gotovini.

    Objavljeno: 3.6.2005
  • Razvezava lokalne zanke samo SiOLu?

    Podjetje Voljatel, eden od internetnih ponudnikov, ki meri tudi na fiksno telefonijo, se je s tiskovnim sporočilom odzval na novosti na področju komunikacij.

    Objavljeno: 3.6.2005
  • Skype omogoča tudi videotelefonijo

    Špansko podjetje Dialcom je predstavilo brezplačen dodatek za program za IP telefonijo Skype z imenom Spontania, ki omogoča, da Skype uporabljamo tudi kot program za videotelefonijo. Podjetje namerava dodatek prilagoditi tudi ostalim programom za IP telefonijo, zaenkrat pa je na voljo le za Skype. Spontania pri povezavi uporablja 128-bitno kodiranje SSL, tako da so pogovori varni pred nepooblaščenimi uporabniki. Program zaenkrat še ne omogoča videokonferenc, saj podpira samo povezavo dveh uporabnikov, avtorji pa obljubljajo, da bodo v prihodnje zmožnosti programa nadgradili tudi z videokonferenčnimi zmogljivostmi.

    Objavljeno: 2.6.2005
  • Red Hat s strežnikom za upravljanje s pravicami

    Red Hat, največji distributer Linuxa, bo svojo družino strežnikov še pred koncem junija okrepil za nov izdelek - Red Hat Directory Server. Gre za strežniško programsko opremo, namenjeno upravljanju z uporabniki in njihovimi pravicami v omrežju. Osnova za novi strežnik je Netscape Directory Server, ki ga je Red Hat kupil v paketu z ostalimi strežniškimi izdelki tega proizvajalca.

    Objavljeno: 2.6.2005
  • Gigabyte s 4 GB RAM diskom

    Gigabyte je predstavil razširitveno kartico PCI, na katero lahko namestimo do štiri pomnilniške module DDR, kartico pa povežemo še z vmesnikom Serial ATA, tako da jo sistem vidi kot navaden IDE pogon, seveda s hitrostjo delovanja, ki smo je vajeni pri pomnilniku. Na kartici je še akumulator, ki poskrbi za to, da vsebina pomnilnika ostane nedotaknjena tudi po tem, ko ugasnemo računalnik.

    Objavljeno: 2.6.2005
  • 64-bitni Celeroni bodo v kratkem na voljo

    Intel je že pričel s proizvodnjo procesorjev Celeron, ki podpirajo 64-bitno razširitev nabora ukazov EM64T. Procesorji z oznakami 326, 331, 336, 341, 346, 351 in 355 bodo delovali s takti od 2,53 do 3,33 GHz, takt vodila pa bo 533 MHz. Procesorji, izdelani v 90-nanometrski tehnologiji, bodo opremljeni z 256 KB drugostopenjskega predpomnilnika in t.i. Execute Disable bitom. Namenjeni bodo ploščam s podnožjem LGA775, zaenkrat pa še ni znano, ali bodo, podobno kot zmogljivejši Pentiumi 4, opremljeni s tehnologijo Enhanced Speed Step, ki zmanjša takt procesorja v primeru, ko ta ni do konca izkoriščen in s tem hkrati zmanjša tudi porabo in segrevanje.

    Objavljeno: 2.6.2005
  • Telekom Slovenije pridobil večinski delež v Avtenti.si

    Telekom Slovenije je danes kupil 75-odstotni lastniški delež v družbi za sistemske integracije Avtenta.si. Dosedanja lastnica Avtente.si Avtotehna bo v družbi obdržala 25-odstotni lastniški delež, so sporočili iz Telekoma.

    Objavljeno: 1.6.2005
  • Pričel se je sejem Computex

    V Taipeiju na Tajvanu se je začel 25. sejem Computex. Na največjem IT dogodku v Aziji bo letos svoje izdelke in storitve predstavljalo 1288 razstavljavcev, kar je nekoliko manj kot lani, organizatorji pa poleg domačih obiskovalcev pričakujejo okoli 30.000 obiskovalcev iz tujine, kar je 15% več kot lani.

    Objavljeno: 1.6.2005
  • Intel z Mac Mini klonom

    Intel in AOpen sta na sejmu Computex predstavila konceptni računalnik, ki na videz zelo spominja na Applov Mac Mini. AOpen bo ohišje z osnovno ploščo, na katero namestimo procesor Pentium M, kmalu ponudil kot okleščen ("barebone") računalnik v okviru družine izdelkov XC Cube.

    Objavljeno: 1.6.2005
  • Kodiranje za GSM telefone

    Podjetje SecureGSM je predstavilo programsko opremo SecureGSM za kodiranje pogovorov po GSM telefonih. Kodirni program uporablja algoritem AES s trojnim 256-bitnim ključem, tako da je zaščitene pogovore z današnjimi računalniki zaenkrat še nemogoče odkodirati brez ključa. Program teče na telefonih s sistemom Windows Mobile Phone Edition, zahteva pa procesor ARM s taktom najmanj 200 MHz in 8 MB pomnilnika. Cena SecureGSM je 190 dolarjev, za uporabo programa pa mora biti ta seveda nameščen na obeh telefonih, ki sodelujeta v pogovoru.

    Objavljeno: 1.6.2005
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji