• JVC v kamkorderjih uporablja vse večje diske

    Po tem, ko so pri japonski družbi JVC v letu 2004 uspešno uvedli prve kamkorderje z zmožnostjo snemanja digitalnih video posnetkov neposredno na diske, so junija predstavili nove modele z bistveno večjimi zmogljivostmi. Dosedanji kamkorderji Everio C so nudili prostor za tja do 4 GB posnetkov z uporabo eno-palčnih diskov. Nova modela Everio GZ-MG30 in GZ-MG50 pa uporabljata nekoliko večje, 1,8-palčne diske, s katerimi nudita 20 GB oziroma kar 30 GB prostora za video posnetke. Oba modela podpirata štiri stopnje kakovosti posnetkov, ki omogočajo hranjenje od minimalno štirih do največ 37 ur posnetkov. Zmogljivejši model ima poleg tega CCD tipalo z 1,33 milijoni pik, s čimer lahko ustvari tudi digitalne fotografije do ločljivosti 1.152 x 864 pik. Poleg diska imajo JVC-jevi kamkorderji režo za kartice SD in vmesnik USB 2.0 za prenos posnetkov na osebni računalnik. Na voljo bodo tudi v Evropi za ceno 800 oziroma 1.000 dolarjev.

    Objavljeno: 18.6.2005
  • Infineon s prvimi moduli DDR3

    Podjetje Infineon je proizvajalcem in razvijalcem računalnikov dostavilo prve primerke pomnilnikov DDR3, s katerimi nameravajo praktično podvojiti prepustnost današnjih pomnilnikov DDR2. Trenutni primerki podpirajo prenos podatkov s hitrostjo 800 Mb/s oziroma 1067 Mb/s, Infieneon pa načrtuje kasnejšo izboljšavo do meje 1600 Mb/s. Poleg večje hitrosti novi pomnilniki prinašajo tudi druge prednosti, na prvem mestu delovanje pri nižji napetosti (1,5 V), s čimer so "prijazni" do prenosnih naprav in računalnikov. Analitiki menijo, da bodo z novimi pomnilniki prenosniki dosegli želeni cilj - delovni dan neprekinjenega delovanja z enim polnjenjem akumulatorjev. Proizvodnja pomnilnikov DDR3 naj bi stekla leta 2006, analitska družba iSuppli pa meni, da bo tehnologija že leta 2008 dosegla tržni delež čez 50%.

    Objavljeno: 17.6.2005
  • Intervideo WinDVD 7.0

    Podjetje Intevideo je objavilo novo različico priljubljenega predvajalnika video posnetkov (zlasti DVD), ki podpira številne nove tehnologije in nastavitve. Predvajalnik tako zdaj podpira predvajanje posnetkov HDTV in AVC (Advanced Video Codec). Na voljo je v dveh različicah, Gold in Platinum, slednja pa podpira tudi predvajanje posnetkov Windows Media Video High Definition (WMV-HD), MPEG-4, QuickTime terReal, podprt pa je tudi novi zapis DivX z interaktivnimi vsebinami.

    Objavljeno: 17.6.2005
  • Video podpora za Skype

    Podjetje Santa Cruz Networks je objavilo nov dodatek za priljubljeni program za internetno telefonijo Skype, ki omogoča videokonferenčne povezave. Program z imenom vSykpe, ki je trenutno še v razvojni fazi, bo prvi izmed več načrtovanih dodatkov za program Sykpe, ki uporablja objavljeni programski vmesnik, s katerim je mogoče izdelovati razširitve. Program omogoča prikaz video posnetka sogovornika v realnem času, podpira pa tudi konferenčni način za tja do deset sogovornikov. Pri tem lahko posameznik ponudi drugim možnost souporabe programov v svojem računalniku, vSkype pa se tesno povezuje s sistemom za trenutno sporočanje, ki je del paketa Sykpe. Delovanje je omogočeno tako za povezave P2P kot tudi povezave prek centralnega strežnika.

    Objavljeno: 17.6.2005
  • Optimistične napovedi prodaje računalnikov

    Analitske družbe so enotne glede tega, da bo prodaja osebnih računalnikov na svetovnem nivoju presegla pričakovanja. Med zadnjimi je ugotovitev potrdila družba IDC, ki predvideva letno rast v višini 11,4%, s čimer naj bi dosegli domala 200 milijonov prodanih osebnih računalnikov. Za naslednje leto pa so napovedi prav tako optimistične in se gibljejo okoli številke 210 milijonov enot. Napovedi temeljijo na zelo dobri prodaji v prvih dveh mesecih letošnjega leta, kjer so zabeležili rast v domala vseh regijah. Še posebej pa izstopajo centralna in vzhodna Evropa, Afrika in srednji vzhod ter latinska Amerika, kjer so zabeležili v povprečju rast prodaje nad 20%. Levji delež rasti je moč pripisati dobri prodaji prenosnih računalnikov in cenejših izdelkov za domačo rabo.

    Objavljeno: 17.6.2005
  • Vertias za lažjo povrnitev podatkov

    Podjetje Veritas, ki je v procesu prevzema s strani družbe Symantec, razvija novo rešitev za izdelavo varnostnih kopij, ki omogoča uporabnikom preprost način povrnitve podatkov kar prek programa v spletnem brskalniku. Rešitev z delovnim imenom "Panther" je v razvojni različici že pri nekaterih izbranih strankah, omogoča pa, da uporabnik prek spletnega brskalnika dostopa do arhiva oziroma varnostne kopije in iz nje povrne podatke oziroma skupine podatkov na svojem računalniku.

    Objavljeno: 16.6.2005
  • Ustanovitev Iniciative programski patenti

    Problematika programskih patentov še naprej buri duhove, tako v Evropi, kot tudi v Sloveniji. Zaradi tega je nastala novo združenje Iniciativa programski patenti, ki so ga ustanovile štiri organizacije (Društvo uporabnikov Linuxa - LUGOS, Sekcija slovenskih proizvajalcev programske opreme - KODA.SI, Center Kiberpipa in Komunikacijsko informacijski servis ŠOU v Ljubljani - KISS), ki se ukvarjajo z informacijsko tehnologijo in želijo opozarjati na pomanjkljivosti in slabe lastnosti predlagane evropske Direktive o patentiranju računalniško izvedenih izumov. V petek, 24. junija, bo o primernosti te direktive podala izjavo Gospodarska zbornica Slovenije, Dokončna odločitev pa leži pri sedmih slovenskih evroposlancev, ki bodo predvidoma v sredo in četrtek, 5. in 6. julija, v Strasbourgu glasovali o sprejemanju direktive.

    Objavljeno: 16.6.2005
  • DivX 6.0

    Podjetje DivX je objavilo šesto različico priljubljenega kodeka in spremne programske opreme za digitalne video posnetke. Novi DivX je hitrejši, kakovost posnetkov pa je v celoti enaka ali boljša kot pri neposrednih tekmecih (zlasti Apple QuickTime in MS Windows Media Video). DivX 6.0 je v celoti združljiv z dosedanjimi različicami in milijoni združljivih naprav, poleg dekodiranja posnetkov MPEG-4, na katerih temelji DivX, pa prinaša kot novost zapis DivX Media Format (DMF), s katerim so avtorji zagotovili enake fukcionalnosti, kot jih ponujajo posnetki DVD. DMF omogoča prikaz podnapisov v različnih jezikov, več različnih alternativnih zvočnih zapisov in celo interaktivne menuje, enako kot pri posnetkih DVD.

    Objavljeno: 16.6.2005
  • AOpen z Mac Mini (PC) klonom

    Podjetje AOpen je predstavilo nov mini računalnik PC, ki se po obliki in velikosti zgleduje po Applovem računalniki Mac Mini. Kljub majhnim dimenzijam (15 x 15 x 5 cm) pa gre za zmogljiv osebni računalnik, ki ima številne dele sposojene pri prenosnih računalnikih. AOpen Mini PC tako vsebuje 2,5-palčni disk, zapisovalnik DVD z neposrednim vstavljanjem nosilca, poganja pa ga procesor Intel Pentium M s takti 1,3 GHz ali 1,6 GHz. Za omrežno povezovanje je je na voljo brezžični omrežni vmesnik 802.11 a/b/g, podprt pa je tudi vmesnik bluetooth. Za priključitev periferije sta na voljo dve vtičnici USB in vmesnik firewire. Sliko lahko prenašamo prek izhodov DVI in S-Video, posebnost pa je izhod YPbPr za povezovanje s televizijo visoke ločljivosti (HDTV).

    Objavljeno: 16.6.2005
  • IBM pripravlja nov Lotus Notes

    IBM je na razvojni konferenci v nemškem Hannovru razkril nekatere podrobnosti o naslednji različici programskih paketov Lotus Notes in Domino. IBM namerava v prihodnje različice odjemalcev Notes tako vključiti številne lastnosti uporabniškega vmesnika dosedanjega paketa Lotus Workplace. Čeprav še vedno poudarjajo, da bosta imela Notes in Workplace še naprej ločen razvoj in objavo je zdaj že jasno, da IBM namerava izdelka v prihodnosti združiti. Novi uporabniški vmesnik naj bi bil v primerjavi s sedanjim oblikovan bolj okoli aktivnosti in bo vseboval zavihke za boljšo organizacijo vsebin. Program za skupinsko delo bo dobil tudi nekatere lastnosti spletnih dveri, saj bo omogočal lažjo in hitrejšo integracijo s programi in podatki drugih proizvajalcev.

    Objavljeno: 15.6.2005
  • Start za OpenSolaris

    Sun je držal obljubo in objavil kodo operacijskega sistema Solaris v obliki novega odprtokodnega projekta, ki so mu dali ime OpenSolaris. Podjetje si s tem obeta, da bo s podporo vse večje odprtokodne skupnosti obudil zanimanje za operacijski sistem, ki je bil v zadnjih letih žrtev ostrih napadov tekmecev. Sun je objavil čez pet milijonov vrstic kode, ki vključuje kodo jedra in omrežne podpore, takoj na začetku pa še niso objavili nekaterih delov kode, ki se tičejo namestitve in modulov za upravljanje operacijskega sistema. Razlog je menda v temu, da Sunovi programerji pregledujejo vrstico po vrstico, preden so pripravljeni javno objaviti kodo.

    Objavljeno: 15.6.2005
  • Toshiba pripravlja nove prenosnike

    Toshiba je predstavila nekatere nove prenosnike, od katerih bodo številni modeli kmalu na voljo tudi v Evropi. Prva novost je model Tecra A5, model namenjen poslovni rabi, ki ima razmeroma skromne mere ter nenavaden zaslon z diagonalo 14 palcev v razmerju 16:9. Tecra A5 tehta 2,2 kg in temelji na kompletu Centrino ter naboru Intel 915GM. Vgrajen je brezžični omrežni vmesnik, akumulator pa zadostuje za okoli tri ure in pol dela. Prenosnik ima tudi zelo ugodno ceno, saj bo v ZDA v osnovni različici na voljo že za ceno pod 1.000 dolarjev.

    Objavljeno: 15.6.2005
  • Sony Ericsson z novimi mobilnimi telefoni

    Sony-Ericsson je predstavil nove modele mobilnih telefonov, med katerimi prednjačijo večpredstavno podprti modeli. Trenutno predvsem za Ameriko je namenjen nov model W600, ki nosi tudi dodatno ime Walkman in združuje večpredstavne lastnosti s telefonijo. Poleg vgrajenega digitalnega fotoaparat z ločljivostjo 1,3 milijona pik je v ospredju predvsem predvajalnik posnetkov MP3 in AAC, ki premore 256 MB prostora za posnetke. Povrh vsega premore zmogljivo grafiko s podporo za 3D igre, številne možnosti za elektronsko komunikacijo (tudi trenutno sporočanje) in drugo dodatno programsko opremo.

    Objavljeno: 14.6.2005
  • Red Hat Fedora 4

    Podjetje Red Hat je objavilo četrto različico projekta Fedora, v okviru katerega nastaja odprtokodna in brezplačna različica operacijskega sistema Linux, iz katerega se nato marsikatera lastnost preseli v komercialne različice izdelkov podjetja. Tik pred objavo različice Fedora Core 4 pa je Red Hat pristal na mnenje javnosti in napovedal nastanek združenja Fedora Foundation, s katerim želi prepustiti podporo skupnosti, spodbuditi in zagotoviti neodvisen ter kakovosten razvoj novih različic izdelka.

    Objavljeno: 14.6.2005
  • Nokia s sedmimi novimi modeli

    Nokia je predstavila sedem novih modelov mobilnih telefonov, med katerimi je novi telefon s podporo za tretjo generacijo mobilne telefonije, pa tudi drugi modeli višjega zmogljivostnega in cenovnega razreda. Prva novost je torej model 6280, ki podpira omrežja 3G (GPRS/EDGE in WCDMA) in višje hitrosti prenosa, za nameček pa ima vgrajen dvojni digitalni fotoaparat za lažje videokonference, od katerega eden podpira ločljivost 2 milijona pik. Vgrajen je velik zaslon z ločljivostjo 240 x 320 pik, ki prvič pri tem proizvajalci podpira 262.000 različnih barv. Osnova je tretja generacija platforme Series 40, pomnilnik za uporabnikove podatke pa je osnovi velik 74 GB. Telefon podpira tehnologijo Push-To-Talk, vgrajeni so odjemalec za elektronsko pošto, večpredstavni predvajalnik, vgrajen pa je tudi radijski sprejemnik. Cena telefona znaša 375 evrov.

    Objavljeno: 14.6.2005
  • Bea AquaLogic

    Podjetje Bea Systems je predstavilo novo skupino izdelkov AquaLogic, s katero želi povečati krog uporabnikov in spodbuditi razvoj rešitev na nivoju storitveno usmerjenih arhitektur (SOA). Glavna zamisel, na kateri temelji nova družina izdelkov, je nov način izdelave razvoja rešitev, ki razvijalcem omogoča pripravo poslovnih programov z malo ali nič programiranja v javi. Razvoj namesto tega poteka s povezovanjem spletnih storitev in podatkovnih virov, kar naj bi bil v prihodnosti poglavitni način razvoja programskih rešitev. AquaLogic v ta namen upošteva doslej sprejete standarde za spletne storitve, sporočilni sistem QuickSilver, centralizirano orodje za nadzor spletnih storitev in varnosti ter modul AquaLogic Data, ki omogoča povezovanje rešitev s podatkovnimi viri na temelju XML.

    Objavljeno: 13.6.2005
  • Microsoft z virtualizacijo v Windows Serverju šele leta 2009

    Microsoft je potrdil, da naslednja različica strežnikov Windows Server z delovnim imenom "Longhorn Server", ki bo nared predvidoma leta 2007, še ne bo vsebovala tehnologije za virtualizacijo strežniškega okolja. Nekatere informacije iz Redmonda so doslej namreč kazale na to, da bi Longhorn Server lahko vseboval podporo za hipervisor, zagonski program, ki omogoča vzpostavitev več navideznih strežnikov (z različnimi operacijskimi sistemi) na isti strojni opremi. Pri Microsoftu zdaj navajajo, da virtualizacija postala osnovni del okolja Windows v naslednji iteraciji strežnikov, ki bo nared predvidoma leta 2009. Tedaj naj bi tudi prenehali prodajati samostojni virtualizacijski izdelke Virtual Server. Obstaja pa še manjša možnost, da bo ta izdelek Microsoft ponudil kot poseben dodatek za Longhorn že v različici za leto 2007, s katero naj bi tesneje povezal strežnik z nadzornim modulom programa.

    Objavljeno: 13.6.2005
  • Nokia in Intel skupaj za podporo WiMaxu

    Nokia in Intel bosta sodelovala pri razvoju brezžične tehnologije in izdelkov WiMax, s čemer si obetajo, da bodo uspeli hitreje priti do izdelkov pripravljenih za prodajo. Dogovor predvideva tesnejše sodelovanje pri implementaciji skupnih standardov, kot tudi izmenjavo tehnologij in izkušenj, s katerimi bi pospešili razvoj energijsko učinkovitih čipov s podporo za WiMax. Intel je že doslej vodilni pobudnik tega prihajajočega standarda, Nokia pa se je združenju WiMax ponovno pridružila lansko leto.

    Objavljeno: 13.6.2005
  • Pentax *ist DL

    V boju za kupce cenejših digitalnih fotoaparatov SLR je Pentax predstavil nov model *ist DL, ki da namerava ponuditi še za nižjo ceno, kot dosedanje modele *ist. V bistvu gre za nekoliko spremenjen obstoječi model Pentax *ist DS, ki so mu spremenili nekatere funkcije. Osnova sta še naprej telo in tipalo z ločljivostjo 6,1 milijonov pik s podporo za objektive Pentax KA, KAF in KAF2. V primerjavi z dosedanjim modelom novinec nima 11-točkovnega autofokusa (zdaj je 3-točkovni), kukalo nudi manjšo povečavo, za manj izkušene uporabnike pa je na voljo samodejna določitev občutljivosti AutoISO. Vgrajen je večji, 2,5-palčni zaslon LCD, fotoaparat pa omogoča manjše število zaporednih posnetkov na sekundo (5 v zapisu JPEG, 3 v zapisu RAW). Cena še ni določena.

    Objavljeno: 13.6.2005
  • Novi prenosni video predvajalnik Creative Labs

    Creative Labs pripravlja nov prenosni video predvajalnik, ki bo podpiral med drugim tudi predvajanje posnetkov DivX in Xvid. V javnost so prišle informacije o novem modelu, ki bo nosil ime Creative Zen Vision, velik pa bo 12,4 x 7,4 x 2 cm in bo tehtal 232 gramov. Vgrajen bo 30 GB velik disk in 3,7-palčni zaslon z ločljivostjo 640 x 480 pik. Poleg omenjenih posnetkov bo predvajalnik podpiral predvajanje posnetkov MPEG4, WMV, MP3, WMA, WAV, JPEG in TIFF. Vgrajen bo radijski sprejemnik, vgrajeni mikrofon pa bo omogočal uporabo naprave tudi v kot priložnostnega snemalnika zvoka. Na računalnik bo predvajalnik moč priključiti prek vmesnika USB 2.0, enoto pa bo mogoče razširiti s karticami Compact Flash. Cena še ni znana, predvajalnik pa bo predvidoma nared za prednovoletno nakupovalno obodbje.

    Objavljeno: 12.6.2005
  • AMD razmišlja o štirih jedrih

    AMD je na tiskovni konferenci potrdil, da nameravajo v prihodnjih letih veliko vlagati v razvoj procesorjev z več jedri. V okviru te usmeritve naj bi predvidoma v letu 2007 predstavili procesorje Opteron s kar štirimi jedri. Ob tem pa opozarjajo, da bodo pri razvoju ciljali predvsem na optimizacijo porabe energije in znižanje cene na procesno enoto. To pomeni, da bodo v ospredje postavili druge parametre pred delovnim taktom posameznega jedra. AMD načrtuje, da bodo lahko upravljali z energijo na nivoju posameznega jedra (ga tudi povsem izključili), pripravljajo pa tudi prenovo sistema HyperTransport in varnostnih mehanizmov za preprečevanje izvajanja nezaželene kode. AMD namerava do leta 2005 tudi podpreti drugo generacijo vodila PCI Express in prihajajoče pomnilnike DDR3. Pri tem ne bodo čakali na skupne standarde z Intelom, temveč nameravajo uveljaviti svoje.

    Objavljeno: 12.6.2005
  • Priprave za GPL 3

    Richard Stallman in njegov glavni pravni svetovalec Eben Moglen sta najavila, da nameravata v kratkem predstaviti načrte za tretjo generacijo odprtokodne licence GPL (General Public Licence). GPL je eden od temeljev odprte kode in celotnega gibanja, ki ga je začrtala organizacija Free Software Foundation. Sedanja različica GPL 2 je nastala že davnega leta 1991, Stallman pa je mnenja, da je prišel čas za modernizacijo in korenitejše spremembe. Avtorja za zdaj še ne želita govoriti o podrobnostih, saj nameravata pred tem na spletu objaviti opis procesa, s katerim bodo sprejeti predlogi in komentarji nanje ter izhodišča, kako se odločati med njimi. Stallman ne skriva, da namerava z novim GPL 3 zaščititi interese javnosti in odprtokodne skupnosti pred nevarnostmi komeracializacije odprte kode.

    Objavljeno: 12.6.2005
  • Optične kartice s 30 GB že v letu 2006

    Japonsko podjetje Optware, ki že nekaj let razvija tehnologijo holografskega zapisovanja podatkov, je najavilo, da bo prve optične kartice z zmogljivostjo 30 GB začelo prodajati konec leta 2006. Po sedanjih trditvah naj bi kartice (velike so kot tipične kreditne kartice), ki za razliko od drugih optičnih diskov niso vrtljive, temveč se pri prebiranju premika optični bralnik, stale le okoli en ameriški dolar, s čimer naj bi predstavljale resen izziv prihajajočim nosilcem HD-DVD in Blu-ray. Kartice se bodo imenovale HVC (Holographic Versatile Card), bralniki in zapisovalniki pa bodo vsaj na začetku zaradi bolj zapletene konstrukcije razmeroma dragi - 1.900 dolarjev bralnik in okoli 9.000 dolarjev zapisovalnik. Optware si veliko obeta od obljube, da bo sočasno do konca leta 2006 standard potrdila tudi organizacija ECMA, ki bdi nad številnimi mednarodnimi standardi.

    Objavljeno: 11.6.2005
  • Microsoft Acrylic izziva Adobe v grafiki

    Microsoft je objavil razvojno različico novega programskega paketa z delovnim imenom Acrylic, ki omogoča obdelavo rastrskih in vektorskih slik. Acrylic je nastal na podlagi nekdanjega risarskega programa Expression, ki ga je Microsoft v letu 2003 kupil od družbe Creature House. Orodje je namenjeno bolj profesionalni, kot domači rabi, vendar za zdaj še ni natančno določena ciljna skupina izdelka, ki bo dobil tudi novo ime. Vsekakor gre za programski izdelek, ki bo skušal tekmovati s priznanima programoma Adobe Photoshop in Illustrator pa tudi drugimi tekmeci, na primer Corel Painter in Corel Paint Shop Pro.

    Objavljeno: 11.6.2005
  • Casio Exilim EX-S500

    Casio je predstavil nov ultra tanek digitalni fotoaparat z imenom Exilim EX-S500. Gre za izdelek, ki je debel le 13,7 mm, ob tem pa fotoaparat nudi ločljivost 5 milijonov pik in optični zum 3x. Casio je vgradil tudi sistem za stabilizacijo slike, 2,2-palčni zaslon LCD in podporo za video posnetke ločljivosti 640 x 480 pik ob 30 slikah na sekundo. Zanimiva je funkcija Past Movie, ki omogoča, snemanje 5 sekund video posnetkov preden pritisnemo na sprožilec za fotografijo. EX-S500 bo na voljo julija v srebrni, beli in oranžni barvi, stal pa bo okoli 450 evrov.

    Objavljeno: 11.6.2005
  • Seagate z množico novih diskov

    Seagate je predstavil kar deset novosti na področju magnetnih diskov, med katerimi mnoge predstavljajo prve tovrstne izdelke na trgu. Med njimi sta 3,5-palčna modela Barracuda 7200.9 in DB35, ki nudita 500 GB podatke, prvi se ponaša še z vmesnikom SATA II, ki omogoča prenos podatkov s hitrostjo do 3 GB/s, drugi pa je narejen specifično za rabo v izdelkih zabavne elektronike. Za slednjo kategorijo naprav je namenjena tudi družina 2,5-palčnih diskov LD25, posebnež pa je disk FE25, ki je sploh prvi, ki je narejen posebej za rabo v zabavni elektroniki za avtomobile in druga ekstremna okolja.

    Objavljeno: 10.6.2005
  • Nov tekmec zapisu JPEG

    Mlado podjetje MatrixView je objavilo podatke o novem grafičnem zapisu in algoritmu kompresije grafičnih podatkov, ki je precej bolj učinkovit od danes razširjenega zapisa JPEG. MatrixView sestavlja okoli 40 matematikov, ki jih vodi indijec Arvind Thiagarajan, ki je bil leta 2001 imenovan za znanstvenika leta. Nov zapis ima oznako .Muv, temelji pa na algoritmu Adaptive Binary Optimization (ABO), ki ga je razvil MatrixView. Sistem temelji na razdelitvi bitnih slik v razpredelnico enakih območij, področja z enako vrednostjo pa so nato shranjena le enkrat. Podobnosti algoritma so patentirane, MatrixView pa si obeta predvsem uspeh na področju grafike v medicini in dokumentnih sistemih, kjer se slike predstavljajo veliko porabo pomnilniškega prostora. Algoritem ABO naj bi bil tako učinkovit, da dosega večjo stopnjo kompresije od današnjih teoretičnih izračunov prihrankov kompresije. Sliko, ki jo sestavlja 368.000 bitov in so jo z današnjimi algoritmi uspeli stisniti na 142.000 bitov, lahko tako z algoritmom ABO spravijo v samo 48.000 bitov, kar je občuten prihranek prostora. Podjetje načrtuje niz izdelkov, ki bodo uporabljali zapis .Muv, vendar jih nameravajo predstaviti šele čez čas.

    Objavljeno: 10.6.2005
  • Dell stavi na okolje

    Dell je predstavil nove družine osebnih računalnikov za poslovno rabo Optiplex, ki vsebujejo najnovejše Intelove procesorje in druge tehnološke dosežke, obenem pa so zgrajeni tako, da so ekološko čim bolj sprejemljivi. Z novimi proizvodnimi postopki so tako dosegli, da ohišja, napajalniki in osnovne plošče ne vsebujejo več svinca, s čimer je tovrstne računalnike preprosteje reciklirati. S tem so postali novi računalniki združljivi s priporočili GreenPC in Energy Star, obenem pa so združljivi z direktivo EU, ki je v pripravi za leto 2006 in narekuje zmanjšanje nevarnih elementov v elektronski opremi. Dell celo navaja, da bodo pri proizvodnji nove generacije računalnikov uporabili kar okoli 50% materiala iz recikliranih računalnikov, na podlagi posebnega programa, ki že poteka.

    Objavljeno: 10.6.2005
  • IBM širi ponudbo strežnikov z arhitekturo X3

    Po tem, ko so pri IBMu februarja predstavili novo arhitekturo najzmogljivejših strežnikov z Intelovo osnovo, ki ji pravijo X3, so zdaj na osnovi tega predstavili nove strežnike xSeries 460, ki lahko vsebujejo do 32 procesorjev v gradnikih po osem procesorjev na ohišje. Novi strežniki lahko uporabljajo najnovejše Intelove procesorje z dvojnimi jedri, prav tako pa lahko izvajajo 32- in 64-bitne programe. Z arhitekturo X3 so tudi izboljšali prepustnost podatkov, hitrost dostopa do pomnilnika in druge parametre, kar v celoti pripomore, da je nova generacija strežnikov skoraj 60% zmogljivejša od dosedanjih modelov zasnovanih na procesorjih Intel Xeon MP. Izhodiščna cena strežnika znaša v ZDA nekaj čez 18.000 dolarjev, tipična konfiguracija z osem procesorji pa stane že okoli 72.000 dolarjev. IBM z novim strežniki cilja na kupce, ki potrebujejo zmogljivo strojno opremo na Intelovi osnovi za uporabo z bazami podatkov, poslovnimi informacijskimi sistemi, kot tudi strežniškimi farmami za zahtevne računske operacije in virtualizacijo strežniškega okolja.

    Objavljeno: 9.6.2005
  • Prihaja Windows XP N

    Microsoft bo od 15. junija proizvajalcem osebnim računalnikov dal na voljo novo različico operacijskega sistema Windows, ki ne vsebuje večpredstavnega predvajalnika. S tem bo Microsoft več kot leto dni po razsodbi ugodil zahtevam evropskega sodišča, ki je zahtevalo ta korak zaradi monopolnega ravnanja proizvajalca. Nova različica, ki bo nosila oznako Windows XP N (v različicah Home in Professional), je v bistvu že drugi Microsoftov poizkus, da bi izpolnil zahteve EU. V prvem poizkusu je Microsoft tako spremenil okolje Windows, da so konkurenčni izdelki nudili manjšo funkcionalnost od Windows Media Playerja, EU pa se tudi ni strinjal z začetnim Microsoftovim predlogom imenovanja izdelka kot Windows XP "Reduced Media Edition". Kljub temu, da je EU dal zeleno luč za zadnjo prilagojeno različico, so se že pojavile kritike zaradi tega, ker bo Windows XP N na voljo za enako ceno kot "polne" različice Windows XP, ki bodo še naprej v prodaji. Kritiki namreč menijo, da bi morala reducirana različica stati manj.

    Objavljeno: 9.6.2005
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji